News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

odrzavanje kursa

Started by alan ford, January 14, 2010, 09:19:19 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

alan ford

ajde malo ozbiljnije politike.
nekoliko puta se vec pominjao kurs dinara, koji nije realan, narodna branka 'ga brani' odrzava itd. ali po koju cenu i cemu sve to?
Srbija iz drzavnih rezervi, cesto su to i direktne pozajmice, uzima Evre koje onda prodaje na trzistu kako bi isplatili razne budzetske stavke koje su kako vec svi znamo nenormalne (iako je predsednik upozorio da zna ko se to ponasa fiskalno neodgovorno ali im je dao jos jednu priliku da se isprave), naravno ta prodaja evra i kupovina dinara kosta neki %, a koliko ja cujem od poznanika vecina ih svaki visak dinara odmah pretvara u Evre, a dinar pada takoreci iz dana u dan.

Kapiram da nije kao 90-tih ali ovo ovako ne moze na dobro da izadje.

Pijanista

To NBS podriva temelje evropske monetarne unije

P.S. Zajebo sam te, nema nista ozbiljno na 7k. I tacka.

Ivan_D

Da je Milova administracija imala dugorocne dobre namere (i.e. nije im bilo u planu samo da kradu za sebe) je bilo jasno kad je CG jednostrano uvela DM/EURO
If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

tarana

Quote from: alan ford on January 14, 2010, 09:19:19 PM
ajde malo ozbiljnije politike.
nekoliko puta se vec pominjao kurs dinara, koji nije realan, narodna branka 'ga brani' odrzava itd. ali po koju cenu i cemu sve to?
Srbija iz drzavnih rezervi, cesto su to i direktne pozajmice, uzima Evre koje onda prodaje na trzistu kako bi isplatili razne budzetske stavke koje su kako vec svi znamo nenormalne (iako je predsednik upozorio da zna ko se to ponasa fiskalno neodgovorno ali im je dao jos jednu priliku da se isprave), naravno ta prodaja evra i kupovina dinara kosta neki %, a koliko ja cujem od poznanika vecina ih svaki visak dinara odmah pretvara u Evre, a dinar pada takoreci iz dana u dan.

Kapiram da nije kao 90-tih ali ovo ovako ne moze na dobro da izadje.
nije baš tako...
budžet je budžet a rezerve su rezerve. dve razdvojene stvari.
problem kursa je vrlo komplikovana stvar.
kad bolje razmislim, ne znam odakle da počnem i šta te u stvari interesuje?
mogo bi danima da pišem o tome, nako seljački, kako ja to razumem.a udubljivo sam se u temu.
poenta je, da je ovo što se sad dešava s kursom namerno i kontrolisano.
svodi se na podsticaj izvoza, destimulaciju uvoza i stimulaciju banaka na davanje dinarskih kredita (posredno, preko destimulacije banaka u ulaganje u papire narodne banke).

slawen

Мени све то ђутуре изгледа сасвим солидно.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

tarana

bemu miša i meni.
kacu finansije u pitanju, onespokojava me samo nepredvidivost...
ostalom mogu da se prilagodim..

alan ford

Quote from: tarana on January 15, 2010, 09:09:01 AM

svodi se na podsticaj izvoza, destimulaciju uvoza i stimulaciju banaka na davanje dinarskih kredita (posredno, preko destimulacije banaka u ulaganje u papire narodne banke).

dobro, sa ovim se slazem. ono sto htedoh reci je da je ovo 'branjenje' dinara lose jer se trose silne pare a sa malo efekta. A kako se brani - pa prodajom rezervi.

Inace rezerve i budzet mogu ali ne moraju da su odvojene stvari. Kada poslujes u deficitu tu rupu (ili visak izdataka) moras necime da pokrijes. To mozes kroz povecanje poreza, stampanjem love (sto bi samo dolilo ulje na vatru kad pricamo o razlici Dinar-Euro), 'pozajmljivanjem' iz Narodne banke (izdavanjem obveznica) iliti iz rezervi. A zahvaljujuci nereformisanom drzavnom aparatu iz budzeta pare samo lete.

tarana

nbs je prošle godine intervenisala valjda svega 3-4 puta prodajom evara.
nije bre forde to više kako je bilo.
ako smo negde napredovali, to je finansijski sistem i kontrola para...

slawen

Quote from: tarana on January 15, 2010, 09:29:11 AM
nbs je prošle godine intervenisala valjda svega 3-4 puta prodajom evara.
nije bre forde to više kako je bilo.
ako smo negde napredovali, to je finansijski sistem i kontrola para...
И то ми све ђутуре...
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

alan ford

znam da nije. inace ja od svih vasih tamo najvise cenim Jelasica. jos da ga puste da radi posao gde bi vam bio kraj.

sustina, neuko srocena, je bila da je sa jedne strane nereformisana drzava a sa druge vestacko odrzavanje kursa 'dobitna' kobinacija.

Radnici EPSa (monopolisti) hoce povisice, PUPS trazi povisice za penzije, malo malo neko strajkuje zbog neisplacenih plata, traze povisice qrac-palac...niko se izgleda ne pita odakle.

tarana

Quote from: alan ford on January 15, 2010, 09:43:49 AM
Radnici EPSa (monopolisti) hoce povisice,
opet komplikovano...
moja firma hronično već kuburi s kadrovima.pogotovo u bg, gde je ponuda poslova veća.
dođu ljudi, rade godinu - dve, nauče nešto i odu. zašto odu? pa nude im više.
tako je i u eps-u.
a znaš kol'ko treba vremena da od svršenog studenta napraviš dobrog inžinjera?
bar 5 godina iskustva.

pre par godina imao sam ponudu da pređem u konkurentsku firmu, za tačno duplo veću platu + seminari po inostranstvima svakih par meseci....
zbog specifičnosti mog drugog posla, odbio sam.
pride, ne volem beograd. uveno bi tamo...

slawen

Quote from: tarana on January 15, 2010, 09:55:19 AM

zbog specifičnosti mog drugog posla, odbio sam.

Лапо - лапо?

Pareski do

динар је све време прецењен, чак и по курсу од 100

проблем је, што се монетарне политике тиче, у двовалутности, Небојша Катић написао сјајну колумну (као по обичају) о томе, енормни губици у тим конверзијама

плус неконкурентност српске привреде, одсуство економских слобода, неефикасно правосуђе

tarana

precenjen?
nije.
dinar vredi tacno onoliko koliko i treba da vredi...
pogledaj kretanja valuta u madjarskoj, poljskoj i slovackoj u godinama na pocetku tranzicije...
takodje su imali apresijaciju domace valute, jer je kolicina evara koja je ulivena u njihove privrede tih godina bila tolika, da je apresijacija neizbezna.

alan ford

Quote from: tarana on January 15, 2010, 12:39:00 PM
precenjen?
nije.

negde gore si rekao da je NBS samo 3-4 puta intervenisala. Ja sam bio skoro siguran da je to bilo vise, no nije bitno. Nemam vremena da googlam...
Dinar ne vredi tacno koliko bi trebalo; svaki put kada u petak procitam izvestaj u kome kazu da ce u ponedeljak dinar vredeti xxx.x evra znam da nije trzisna vrednost. Kako neko moze 3 dana unapred da kaze koliko ce nesto, u ovom slucaju valuta, vredeti osim ako nije donekle vestacki  odrzavana na odredjenom nivou?

slawen

Пис'о сам ја о томе, АлЕне, но узаман.
Нема ко да чита.

Pareski do

Quote from: tarana on January 15, 2010, 12:39:00 PM
precenjen?
nije.
pogledaj kretanja valuta u madjarskoj, poljskoj i slovackoj u godinama na pocetku tranzicije...
takodje su imali apresijaciju domace valute, jer je kolicina evara koja je ulivena u njihove privrede tih godina bila tolika, da je apresijacija neizbezna.

Ај што мене убеђујеш, хајде ти убеди неког странца изван Србије да динар толико вреди, иако највише тргујемо једни с другима, лакше ћеш наћи швајцарске франке него динаре/куне/конвертибилне марке/толаре по мењачницама у суседним земљама. Толико о потражњи за домаћом валутом.

Хинт: погледај разлику у инфлацији Србија-Еврозона и да ли курс то узима у обзир или не...

Али ништа од тога не би било толико страшно да није онако како је Катић приметио, по среди двовалутност, негде чак и мултивалутност, јер можеш да имаш рачун у (америчким) доларима или чини ми се и (швајцарским) францима, чак можеш и да дижеш у итој валути. То једино постоји у земљама које пролазе кроз валутну транзицију (на евро рецимо), код нас је цела декада валутни транзициони период...

Tata Mirche

A sta je nejasno oko te najave sutrasnjeg kursa?

NBS negde oko pet popodne najavi sutrasnji kurs, na osnovu danasnjeg kretanja ponude i traznje. Koliko ja vidim, tako odredjen kurs je apsolutno vazeci jedino za gradjanstvo, odnosno za banke i nas sitnu boraniju koja menja dinare u evre i obrnuto, a to je svakako, minijaturni deo trzista.

Sto se one prave kupoprodaje evra tice, ona se sutradan ne obavlja po tom zvanicnom kursu vec na osnovu trenutne ponude i potraznje. Desava se da u toku dana neko pazari par miliona evra po kursu npr 98, a da par sati kasnije neko drugi pazari za manje ili vise... Taj tekuci kurs mozete u svakom trenutku da proverite ovde

http://www.finanztreff.de/kurse_einzelkurs_charts,i,6049220,zeit,0.html

E, sad, sto se tice one fore da NBS najavi sutrasnji kurs, a da u toku te veceri/noci jos vazi stari - svi oni koji imaju kod svoje banke mogucnost da online menjaju pare mogu da pokusaju da to iskoriste. Ja sam prosle zime/proleca primetio da kad god kurs naglo poskoci (bilo u kom pravcu) to treba iste veceri iskoristiti i online promeniti lovu po starom kursu. Onda cekati par dana ili nedelja, da se kurs, jednako naglo, okrene u drugom pravcu i ponovo promeniti lovu...

Za par meseci na taj nacin se moglo zaraditi oko 10 posto para koje bi bile u igri (preracunato u evrima, naravno, posto bi zarada u dinarima bila mnogo veca, jer je dinar u tim turbulencijama ipak konstantno gubio vrednost.

Mozda nisam uspeo ovo jasno da vam predocim, jerbo kuckam na brzaka, ali verujem da ste skontali sustinu, te da se iz nje moze jasno videti da je neko na ovaj nacin mogao fino da zaradi.

Napisao sam i tekst o tome, u kojem sam citav mehanizam objasnio do detalja i maksimalno pojednostavio stvari, ali u mojoj tadasnjoj firmi to nisu hteli da objave. Kao, isuvise je komplikovano za obicnog citaoca.

alan ford

Quote from: Tata Mirche on January 16, 2010, 02:41:25 AM

Za par meseci na taj nacin se moglo zaraditi oko 10 posto para koje bi bile u igri (preracunato u evrima, naravno, posto bi zarada u dinarima bila mnogo veca, jer je dinar u tim turbulencijama ipak konstantno gubio vrednost.

prosto ne mogu da verujem da su banke ostavile tako veliku rupu te omogucili ljudima da prave sigurne pare jer znas sutrasnji kurs, znas danasnji pa ako je sutrasnji nepovoljniji nemas sta da izgubis.

slawen

NBS negde oko pet popodne najavi sutrasnji kurs, na osnovu danasnjeg kretanja ponude i traznje. Koliko ja vidim, tako odredjen kurs je apsolutno vazeci jedino za gradjanstvo, odnosno za banke i nas sitnu boraniju koja menja dinare u evre i obrnuto, a to je svakako, minijaturni deo trzista.

Ма да, иста је ствар и са 'лебом, ова је фиксна цена за нас који га једемо, а то је минијатурни део тржишта, а прави играчи који 'лебом тргују, е, они јебу кеву, само што то не износе на интернет, не да ЦИА...

Daisy

kako moze dvovalutnost da izgleda u praksi ...

ako neko npr. prima mesecno 60,000 rsd (odnosno ako je 1 € = 100 rsd) 600 €
ima troskove indeksirane u evrima npr. kirija i rata za auto 400 € / 40,000 rsd
znaci ostaje za trosak 200 € / 20,000 rsd

e, sad ako u medjuvremenu rsd padne u odnosu na evro 10 % (a to se realno moze ocekivati za 6 meseci - godinu dana) pa 1 € bude 110 rsd
plata ostaje 60,000 rsd
trokovi (kirija/auto) 400 € / 44,000 rsd
ostaje za trosak 16,000 rsd / 145 €

u ovom slucaju pad dinara od 10 %, smanjuje novac za trosak sa 200 € na 145 €, odnosno oko 27 %

ovo sa danasnjim/sutrasnjim kursom se u praksi tesko isplati zbog velikih razlika izmedju kupovnog i prodajnog kursa
jedino u slucaju vecih dnevnih promena (vise od 3-5 %), moze da se napravi neka matematika
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Tata Mirche

Quote from: INI on January 16, 2010, 09:34:14 AM
ovo sa danasnjim/sutrasnjim kursom se u praksi tesko isplati zbog velikih razlika izmedju kupovnog i prodajnog kursa
jedino u slucaju vecih dnevnih promena (vise od 3-5 %), moze da se napravi neka matematika

Tada su razlike izmedju kupovnog i prodajnog kursa bile mnogo manje, verovatno zbog toga sto je prethodnih par godina bilo relativno malo kolebanja kursa.

Naravno, situacija nikada nije bila 100 odsto jasna, nije se pravila zarada tako sto se pare promene i odmah se bude pozitivan, vec se covek morao uzdati u trend rasta, odnosno pada. I to se svih tih meseci redovno desavalo. Dakle, kada recimo evric pocne da jaca za neku malo osetniju sumu, recimo 0,3 dinara po evra za jedan dan, covek prebaci sve u evre i narednih dana ceka da evric ojaca i da dodje do nove klackalice u suprotnom smeru. To se obicno desavalo za 5-7 dana.
Kada pak nakon tog pada, dinar pocne da raste (opet, ne nesto minijaturno, vec malo vise) pare se ponovo prebace u dinare...

Kao sto rekoh, zarada je bila oko 10 odsto, racunajuci, naravno, ne srednji kurs, vec onaj realni kupovni/prodajni...

alan ford

Quote from: tarana on January 15, 2010, 09:09:01 AM

ovo sam hteo da pomenem pa zaboravih. To sa niskim kursom i stimulacijom izvoza a destimulacijom uvoza je onako 'textbook' example medjutim uglavnom jako zavisi od toga tacno sta se izvozi i sta se uvozi, pa shodno tome moze da bude da je korisno samo na kratke staze.
Konkretno osim u slucaju da vecinu sirovina imamo i sami proizvodimo uvoz postaje skuplji obaranjem vrednosti valute pa tako proizvodnja postaje skuplja.
Ja verujem da se nas izvoz vecinom svodi  sirovine (psenicu, maline, kukuruze...) dakle na na proizvode i poluproizvode sto je mozda dobra okolnost jer barem tu nemamo vecih troskova mada kod recimo izvoza oruzja municije itd. moramo da kupimo celik od nekoga jer ga nemamo...

Deda

Pozajmio:

Montenegro is a weird little country. They speak Serbian, write in Cyrillic, put the Austro Hungarian eagle on everything, and use the euro.

http://zlipodstanar.com/

tarana

Quote from: alan ford on January 17, 2010, 12:25:38 PM
destimulaciju uvoza
mislim da je akcenat na uvozu.
cene su prenaduvane u evrima.
marže ekstremne.
kupovna moć u ovom trenutku značajno smanjena, pa je račun, da uvoznici neće ispratiti skok evra i da će roba pojeftiniti u evrima.

a u gostima (izvozu), šta ko uradi...

iDemo

Quote from: Deda on January 17, 2010, 12:53:13 PM
Pozajmio:

Montenegro is a weird little country. They speak Serbian, write in Cyrillic, put the Austro Hungarian eagle on everything, and use the euro.

Isto:
Krucijalna razlika izmedju Pesčanika i NIN-a je u tome što saradnik Pesčanika može dobiti od NIN-a nagradu za roman godine, dok saradnik NIN-a od Pesčanika može dobiti samo epitet fašiste.  

Deda

Quote from: iDemo on January 18, 2010, 09:44:53 AM
Quote from: Deda on January 17, 2010, 12:53:13 PM
Pozajmio:

Isto:
Krucijalna razlika izmedju Pesčanika i NIN-a je u tome što saradnik Pesčanika može dobiti od NIN-a nagradu za roman godine, dok saradnik NIN-a od Pesčanika može dobiti samo epitet fašiste.  

Da, bre. To sam stavio tamo kod e-novina. Kontekst, yebiga.

Pareski do

Quote from: alan ford on January 16, 2010, 03:06:27 AM

prosto ne mogu da verujem da su banke ostavile tako veliku rupu te omogucili ljudima da prave sigurne pare jer znas sutrasnji kurs, znas danasnji pa ako je sutrasnji nepovoljniji nemas sta da izgubis.

Не омогућавају (макар не за те мање дневне измене), из простог разлога што банке мењају по њиховом курсу, који увек садржи већу провизију од мењачница...

neprijateljska emigracija

Pisali smo o tome kod Aceta, i pravilno predvidjeli sta ce se desiti. Samo naivni su vjerovali u "dinarske zapise".

I Jelasic, naravno jer mu je direktno u dzep islo.
sweetness, sweetness I was only joking
when I said by rights you should be bludgeoned in your bed

Pareski do

Истини за вољу гоавницу хајпа о динарским записима (и о томе да се свакоме ко штеди у динарима исплати) смо слушали највише 2006. или 2007.

Нисам их чуо у последње време да бестидно ваљају обвезнице

tarana

rasprodali su par tranši  čak i po 9.5%.
sad su i banke u tom biznisu. recimo alfa daje na mesečno oročenje 15% na godišnjem nivou.

Daisy

Pored ekonomskih razloga, kod nas postoje i politicki

2008-e posle izbora Pups je formianje ove Vlade uslovljavao povecanjem penzija (od 10% ili tako nesto), sto je i uradjeno
Krajem 2008 dinar je pao u odnosu na evro skoro 20% (jul 2008 - 80 rsd, januar 2009 - 94 rsd)
znaci penzije 10% gore, dinar 20% dole ... i Krkobabic sit, i ovce na broju

Tokom 2009 nije bilo dramaticnih pomeranja 92-96 rsd za evro

u nasem slucaju kurs je jedan od nacina smanjenja javne potrosnje (realno, u evrima)

tako da je nerealno ocekivati (iz politickih razloga) stabilan kurs rsd/evro
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

slawen

Svojedobno sam objašnjavao kako je pod Koštinicinom vladom euro kao srpska referentna valuta trpeo prikrivenu inflaciju.
Ko zna gde je to sada, ali sam baš bio lepo napisao. Suština je da su i tada, kada je dinar "jačao" sve bilo stvar političke odluke.
Bilo bi zanimljivo u tom kontekstu videti uporedni prikaz kretanja kursa eura, kamatne stope NBS na tzv. blagajničke zapise i inflacije u tzv. Srbiji.
Recimo.

Daisy

Kurs evra od maja 2002 pa nadalje

nedavno je neki tip pojednostavljeno objasnjavao da bi kao realno s obzirom da je (rekao covek na primer) kod nas inflacija 10%, a u EU 2%, znaci realno bi dinar trebao da pada 8% ... a gledajuci kretanje kursa od 2002 to njegovo objasnjenje bi moglo da se uvazi za period do 2006-te, a od 2006 to njegovo objasnjenje ma koliko bilo logicno, jednostavno ... is not happening

slawen

Да, од маја 2006. године, али

03. маја 2006. ЛабусТ добија у буљу, Европска комисија одлаже преговоре о стабилизацији и придруживању, а 21. маја се одржава референдум којим се тзв. Црна Гора одваја од тзв. Србије.
После шпекулантског поигравања курсом током већег дела 2007. и првих 9. месеци 2008. године, долази до наглог раста цене € у исто време када долази до потпуне маргинализације СРС, коперниканског обрта у суђењу Шешељу (осуде због "непоштовања суда"), Одлуке ГС УН да се МСП у Хагу изнесе случај "Косово" као последњу фазу легализације сецесије те српске покрајине, што су све јасни сигнали признања чврстој демокрацкој власти у Сорабља. Наравно, пад динара се поклапа и са ударом економске кризе у УСА, али то не треба мешати.
Ако је по изнетом судити, добро је. Што слабији динар, то јача европска Србија.

alan ford

evro je pao u odnosu na dolar na nivo od pre 4 godine (1E~1.24USD).
dinar je nastavio pad u odnosu na evro (NBS prodala 90 mil. €, kurs 100,98 -- Dinar će sutra oslabiti prema evru a zvanični srednji kurs biće 100,9846 dinara, što je najniža vrednost dinara od uvođenja evra)

tarana

juče slušam cvetkovića u razgovorima s MMF-om.
"pitam ja poljake, šta ste radili i kako nemate recesiju da i mi to isto uradimo.
kažu, devalvirali smo valutu..."

posle ovakve izjave, čudi me da nisu morali 900 miliona evrova da prodaju.

slawen

Ниси ти то разумео.
Он је нашао оправдање број 2.089.435 зашто је тзв. Србија у говнима.

Као, нама би ишло и боље него Пољацима, али ми нисмо пичке к'о они, не дамо ми наш динар страним завојевачима & домаћим издајницима.

Не дамо!

zagor te nej

Juce Barclays bio u Beogradu sa stranim investitorima, orgnizovali sastanke sa vladom, NBS itd. Opsti utisak: vrlo losh. Kukaju sto im je IMF stavio uslove za isplatu obecane pomoci, pricaju o dozanju plata i penzija, nula ideja za nekakav konstruktivni program drzave uperen na razvoj bilo kakvig segmenta ekonomije, i neozbiljno shvatanje pozicije dinara.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

alan ford

sta drugo i ocekivati?

Danas:
QuoteDinar će i sutra nastaviti sa padom, uprkos intervenciji NBS od 50 miliona evra, i sutrašnji zvanični srednji kurs će iznositi 101,45 dinara za evro.

tarana

jučerašnji salto je posledica "regionalnog posrtanja", a današnji - "špekulantskih radnji".
jebote, kakve sve idiotizme ja moram da čitam!
pre par nedelja, ministarka telekomunikacija izjavi da je sad "pravi momenat za prodaju telekoma".
po kojim parametrima? di si ti to, kozo jedna, izračunala? daj mi papir da vidim!
zašto sad jeste, a pre 2 godine nije bio? i zašto kroz 2 godine neće biti?!
tako bi i ove što se razumeju u "regionalno posrtanje" pit'o, kakve veze ima pad mađarke forinte i bugarskog leva na zdravlje dinara...i zašto je, kad je forinta pre 2 nedelje apresirala, dinar u istom danu pao?
o čemu bre vi to pričate idioti jedni!?
onaj "moj" kreten, ministar trgovine, viče "gorivo mora da pojeftini 10 dinara", da ovi u tranzitu ne pune rezervoare pre granice. tu kao gubimo pare...
za tog kretena, u 99% slučajeva pogađam s kim je juče večero...
ova iz telekomunikacija viče - "ukinuti porez na mobilnu telefoniju!"
ona svako veče čalabrcne s istim likovima...
toliko disonancije ni jedna vlada na svetu nema...

zagor te nej

Sve valute zemalja u razvoju, a osobite one vezane za EUR su pod ogromnim pritiskom  u proteklih par nedelja - pogledaj sta se desava sa PLH, HUF etc... niste vi izolovani od svetab pa da se ovakva kriza ne oseti u Srbiji. Bilo bi vrlo cudno da se nista ne desava sa dinarom.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

tarana

nemam nista protiv...
dok mi ne poturaju idiotske price svaki dan...

Daisy

Špekulacije na tržištu ugrozile valutu

Grčka banka oborila dinar

D. Nišavić | 20. 05. 2010. - 00:02h | Foto: O. Bunić | Komentara: 13

Grčka banka koja posluje u Srbiji poslednjih dana, kada je dinar naglo počeo da slabi, kupuje više deviza na međubankarskom deviznom tržištu, što posledično gura kurs naviše, saznaje ,,Blic". Poznavaoci prilika na tržištu kažu da ima indicija da je devize u većoj količini kupovala i Naftna industrija Srbije.

- Banka s grčkim kapitalom je to činila kako za svoje klijente rezidente, tako i za nerezidente, strance koji su i ranije kupovali trezorske zapise u dinarima, pa su se zbog slabljenja dinara uspaničili i rešili da se povuku iz dinarskih pozicija koje su imali u trezorskim zapisima i da kupuju devize - kaže naš izvor.

Pretpostavka je da su grčke kompanije koje posluju u Srbiji među klijentima banke koji su kupovali devize, i da one sada, upravo zbog krize u Grčkoj, žele da se povuku iz dinarskih transakcija i pređu u evro.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju, nerezidenti, odnosno stranci imaju mogućnost da učestvuju u kupovini dugoročnih hartija od vrednosti, u koje spadaju trezorski zapisi na rok dospeća od 18 meseci. Oni iz tih hartija mogu da ,,izađu" prodajom i pre isteka godinu i po dana, a upravo to su neki i učinili.

- Moguće je i da su banke donele odluku da zaštite kapital od rizika. Poznato je da je kapital banaka u dinarima, ali postoji mogućnost i da on bude u čvrstoj valuti - objašnjava naš sagovornik.

Prethodnog dana, Diana Dragutinović, ministarka finansija, za ,,Blic" je potvrdila da dinar obaraju špekulanti i dodala da Narodna banka Srbije ima dovoljno deviznih rezervi kojima može u budućnosti da spreči nagle promene kursa koje su posledica špekulativnih udara.

Kao špekulativna radnja u negativnom smislu, kako su juče objasnili u Narodnoj banci Srbije, doživljava se tržišno ponašanje učesnika na finansijskom tržištu, koji pokazuju manju spremnost da preuzimaju rizik kako u regionu, tako i u Srbiji, u vremenima turbulencija.

- Pomenuti oprez investitora odražava se na manji priliv kapitala i depresijacijske pritiske na valute u regionu. Do manje spremnosti za preuzimanje rizika dolazi zbog neizvesnosti u pogledu toga kako će sporiji oporavak evrozone uticati na izvozne perspektive našeg regiona. Ovo je u najvećoj meri opredelilo veću tražnju za devizama u poslednjih nekoliko dana, kada je dinar oslabio oko 1,7 odsto. Istovremeno, valute u regionu su depresirale nešto više, poljski zlot oko tri odsto, a mađarska forinta oko 4,6 odsto - kažu u Narodnoj banci.

U Srbiji posluju četiri domaće grčke banke ,,Alfa", ,,Eurobanka EFG", ,,Vojvođanska banka", članica Nacionalne banke Grčke, i ,,Pireus", koje ukupno zauzimaju 16 odsto tržišnog učešća. Narodna banka nedavno je rekla da je finansijsko stanje domaćih banaka, koje su u vlasništvu banaka iz Grčke, stabilno, da su likvidne i solventne i svi pokazatelji poslovanja su u skladu sa propisanim okvirima. Ove banke su, kao i ostale bankarske institucije koje posluju u Srbiji, otporne na spoljne šokove, što je potvrđeno i stres-testovima koje je sprovela NBS po metodologiji MMF.

Špekulacije su inače legalan posao i one, slobodno rečeno, znače opservaciju kojom se došlo do zaključka ili verovanja da bi određena brza kupovina ili prodaja određenog segmenta tržišta, izuma, robe, finansijskih proizvoda, valute, nekretnine, zemlje i slično mogla u kratkom roku da dovede do zarade. Iako sa sobom nose epitet negativnog mišljenja, postoje i stavovi da one doprinose da tržište bude efikasnije i likvidnije.

- Dobar deo trgovine na međubankarskom deviznom tržištu se ne obavlja za potrebe klijenata. Naime, značajan deo međubankarskog prometa devizama je špekulativnog karaktera i proističe iz očekivanja bankarskih dilera da je njihova procena budućeg kursa dobra i da će zahvaljujući tome ostvariti dobit za banku - objašnjava Goran Nikolić, urednik portala ekonomija.org. Budući da je NBS smanjila, odnosno donela odluku da se postepeno smanji obavezna rezerva, na taj način je oslobođena značajna suma dinara. Nikolić kaže da su se ti dinari prelili kao tražnja za devizama na međubankarskom deviznom tržištu i uticali na smanjenje vrednosti domaće valute.

- Očekuje nas stabilizacija kursa. Ono što je izvesno jeste da će dinar slabiti tokom godine četiri do pet odsto koliko će iznositi i inflacija - kaže Slavko Carić, predsednik IO ,,Erste banke".

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/190121/Grcka-banka-oborila-dinar

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

tarana

sve su učinili da dinar depresira i sad kukaju?
referentna kamata je u 2 godine smanjena sa 16% na 8% a obavezne rezerve u dinarima smanjene...
to je i bio cilj. pošto je nemoguće smanjiti plate i penzije iz psiholoških razloga, smanjili su ih preko male krsne.
u čemu je sad problem?

Pijanista

Pazi nezaposlenost u BiH i Srbiji. Plodno tlo za jos jedan rat.

slawen

Јок. Овде се бију кад се наједу, не кад су гладни.