News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ooops

Started by Hate mail, November 29, 2009, 12:18:19 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Hate mail

"I truly am not too concerned about him"... Panem et circences.

http://www.msnbc.msn.com/id/34189238/ns/world_news-south_and_central_asia

Senate report: Bin Laden was 'within our grasp'
Review could be seen as warning against opponents of a troop surge now

updated 2:28 a.m. ET, Sun., Nov . 29, 2009

WASHINGTON - Osama bin Laden was unquestionably within reach of U.S. troops in the mountains of Tora Bora when American military leaders made the crucial and costly decision not to pursue the terrorist leader with massive force, a Senate report says.

The report asserts that the failure to kill or capture bin Laden at his most vulnerable in December 2001 has had lasting consequences beyond the fate of one man. Bin Laden's escape laid the foundation for today's reinvigorated Afghan insurgency and inflamed the internal strife now endangering Pakistan, it says.

Staff members for the Senate Foreign Relations Committee's Democratic majority prepared the report at the request of the chairman, Sen. John Kerry, as President Barack Obama prepares to boost U.S. troops in Afghanistan.
Story continues below ↓advertisement | your ad here

The Massachusetts senator and 2004 Democratic presidential candidate has long argued the Bush administration missed a chance to get the al-Qaida leader and top deputies when they were holed up in the forbidding mountainous area of eastern Afghanistan only three months after the Sept. 11, 2001, terrorist attacks.

Aimed at foes of surge?
Although limited to a review of military operations eight years old, the report could also be read as a cautionary note for those resisting an increased troop presence there now.

More pointedly, it seeks to affix a measure of blame for the state of the war today on military leaders under former president George W. Bush, specifically Donald H. Rumsfeld as defense secretary and his top military commander, Tommy Franks.

"Removing the al-Qaida leader from the battlefield eight years ago would not have eliminated the worldwide extremist threat," the report says. "But the decisions that opened the door for his escape to Pakistan allowed bin Laden to emerge as a potent symbolic figure who continues to attract a steady flow of money and inspire fanatics worldwide. The failure to finish the job represents a lost opportunity that forever altered the course of the conflict in Afghanistan and the future of international terrorism."

The report states categorically that bin Laden was hiding in Tora Bora when the U.S. had the means to mount a rapid assault with several thousand troops at least. It says that a review of existing literature, unclassified government records and interviews with central participants "removes any lingering doubts and makes it clear that Osama bin Laden was within our grasp at Tora Bora."

Fewer than 100 U.S. commandos
On or about Dec. 16, 2001, bin Laden and bodyguards "walked unmolested out of Tora Bora and disappeared into Pakistan's unregulated tribal area," where he is still believed to be based, the report says.

Instead of a massive attack, fewer than 100 U.S. commandos, working with Afghan militias, tried to capitalize on air strikes and track down their prey.

"The vast array of American military power, from sniper teams to the most mobile divisions of the Marine Corps and the Army, was kept on the sidelines," the report said.

At the time, Rumsfeld expressed concern that a large U.S. troop presence might fuel a backlash and he and some others said the evidence was not conclusive about bin Laden's location.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

miskop

Aladina nisu ufatili ali su od Avganistana napravili najveceg proizvodjaca
narkotika na svetu....svih vremena.

iDemo

Quote from: miskop on November 29, 2009, 12:31:39 PM
Aladina nisu ufatili ali su od Avganistana napravili najveceg proizvodjaca
narkotika na svetu....svih vremena.

misko, nemas pojma. To je najbolja moguca kombinacija izmedju 'War on drugs' i 'War on terror'. To se na srpskom zove sinergija.

Hate mail

Heroin. The true global reserve currency.

iDemo

Quote from: Hate mail on November 29, 2009, 12:55:47 PM
Ma vazno da se para vrti.

Ziveo NATO!!!   ;D

miskop

Kapiram ja Demo o cemu se radi ali...vidis ovo govedo od hajtea, ono ne kapira.

Ono je procitalo u novine da su ovi tamo da fataju Aladina.
To sto je rezultat ove "operacije" neufacen Aladin a entiplirana proizvodnja
narkotika...to njemu znaci da sam ja clan udbe i tu se prica zavrsava.

Da izvinu ovi sto se razumeju u Srpski pravopis....radi se o glupoj budali.

iDemo

Quote from: miskop on November 29, 2009, 01:02:31 PM
Kapiram ja Demo o cemu se radi ali...vidis ovo govedo od hajtea, ono ne kapira.
Greshish opet, misko. On kapira al' iz drugog plana. Znaci - sve mu je jasno al' jos uvek ima problem da to sto je i nama i njemu jasno prevede na srpski - kako god da proba ispadne 'Ziveo NATO!'... Nije decko kriv.  ;D

Ivan_D

Quote from: iDemo on November 29, 2009, 12:49:34 PM
misko, nemas pojma. To je najbolja moguca kombinacija izmedju 'War on drugs' i 'War on terror'. To se na srpskom zove sinergija.
;D
If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

Ej bre dzukelo matora, pizda li ti materina podivljala:
Nisi na Sernjava cafeu da zoves ljude kojekakvim imenima i da psujes.

Dal' ti shvatas gde se nalazis, stoko?

Jebo te onaj ko te pozvao ovde gde se razgovara izmedju razumnih ljudi da se basac prolivom. Ko je taj degen, voleo bih da znam.

Jos samo jednom mene ili nekoga oslovi ovako I jebacu ti sve zivo i mrtvo, kulove jedan nenormalni.

Pareski do

Quote from: Hate mail on November 29, 2009, 12:55:47 PM

Лепо су неки почели на време да га штекују у сефовима Штедионице...

Hate mail

Komercijalne tzv. banke.

miskop

Kolikogod da psujes, glup si ko kurac.
Uz to si i govedo seljacko.

Ovo su ti fakti...sovo-nesovo.

Hate mail

Deda

Ima jedna lepa narodna poslovica "Moje milo kakilo, a tuđe se usralo".

Živio NATO & Mir ditta!  ;D ;D ;D

Pareski do

Постоји по један мишкоп за сваког Хатемија  8)

miskop

On (Para) moz da me banuje, ali ne moze da promeni faktove.

Cak i ako nisam tu da ti prijavim da si majmuncina...ti to i dalje jesi.

Tacka.

Paramecijum

Zašto ste bavite politikom kada nemate pojma?
Avganistan je već 30 godina ključna zemlja u kontroli Islama na tom području. Još 1980. je dogovoreno između Rusa i Amera da upadnu tamo i budu na licu mesta ako Homeiniju padne na pamet da se udruži sa milijardu muslimana iz Pakistana i okoline.
Sada je na delu ponovo potpuno ista stvar. Boli njih dupe za Avganistan i čime se bave, suština je da nadgledaju eventualno stvaranje gigantske muslimanske države na prostoru od Turske do Pakistana... e to je ono što bi bilo stvarna pretnja miru u svetu.

I nemojte da me prozivate da razvađam zavađene, svako je dovoljno odrastao da se brine za sebe ili da se ne brine... skrolujte ljude koje ne podnosite i sve će biti mnogo bolje.

iDemo

Quote from: Paramecijum on November 29, 2009, 11:36:34 PM...skrolujte ljude koje ne podnosite i sve će biti mnogo bolje.
Nije valjda da nemas 'ignore'???   ;D

Paramecijum

ignore postoji samo za PM, ali valjda postoji kao SMF mod.
Evo, pregledajte sami malo šta ima, pa da doinstaliramo.
http://custom.simplemachines.org/mods/
Postoji i forum za informacije i pitanja tog i svih drugih tipova.

Ponavljam: ne očekujte od mene nikakvo uplitanje u rasprave: prostor sam dao, nalazi se u okviru sajta www.znaksagite koji ne planiram nikada da gasim, server je izuzetno dobar, brz i pouzdan, dajem sve prateće i potrebne servise, redovno ću raditi apgrejt na najnoviju stabilnu verziju SMF-a i to je to...

iDemo

Quote from: Paramecijum on November 29, 2009, 11:59:06 PMPonavljam: ne očekujte od mene nikakvo uplitanje u rasprave: prostor sam dao, nalazi se u okviru sajta www.znaksagite koji ne planiram nikada da gasim, server je izuzetno dobar, brz i pouzdan, dajem sve prateće i potrebne servise, redovno ću raditi apgrejt na najnoviju stabilnu verziju SMF-a i to je to...
Onda cemo morati da glasamo moderatore, kolektore i kondenzatore - da i ovo bude srpski pravoslavni forum (kao sto rekoh onomad)...

alan ford

jebiga navikli samo na super servere i sve opcije pa nam sad nezgodno...

neprijateljska emigracija

Quote from: Paramecijum on November 29, 2009, 11:36:34 PM
Zašto ste bavite politikom kada nemate pojma?
Avganistan je već 30 godina ključna zemlja u kontroli Islama na tom području. Još 1980. je dogovoreno između Rusa i Amera da upadnu tamo i budu na licu mesta ako Homeiniju padne na pamet da se udruži sa milijardu muslimana iz Pakistana i okoline.
Sada je na delu ponovo potpuno ista stvar. Boli njih dupe za Avganistan i čime se bave, suština je da nadgledaju eventualno stvaranje gigantske muslimanske države na prostoru od Turske do Pakistana... e to je ono što bi bilo stvarna pretnja miru u svetu.

Hm.. kako onda objasnjavas:

1) da od '89 do 2001 tamo nema ni Rusa ni Amera
2) zasto su Amerikanci organizovali muzdahedine protiv SSSR-a
3) tenzije izmedju Talibana i iranske vlasti (dok su Talibani bili formalno na vlasti)
4) konstantne tenzije izmedju Irana i Pakistana, ukljucujuci i bombaski napad od prije mjesec dana gdje je poginulo nekih 30-ak pripadnika revolucionarne garde
5) Pakistan i Iran granice direktno, nije potrebno upostavljati "zelenu transferzalu" preko Avganistana
sweetness, sweetness I was only joking
when I said by rights you should be bludgeoned in your bed

Apropo Avganistana, evo salju jos 30,000 vojnika. Mislio sam da je ovaj Obamin "deliberation" u posljednih mjesec-dva (a davani su takvi signali), bio period da se smisli nekakav dobar izgovor za povlacenje ili barem znacajno smanjivanje snaga, ali nista od toga.

Dzaba smo krecili.

slawen

Quote from: neprijateljska emigracija on December 01, 2009, 07:21:43 PM
Apropo Avganistana, evo salju jos 30,000 vojnika. Mislio sam da je ovaj Obamin "deliberation" u posljednih mjesec-dva (a davani su takvi signali), bio period da se smisli nekakav dobar izgovor za povlacenje ili barem znacajno smanjivanje snaga, ali nista od toga.

Dzaba smo krecili.
Јесмо ли ми већ о томе, једну - две?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Quote from: slawen on December 01, 2009, 07:26:49 PM
Quote from: neprijateljska emigracija on December 01, 2009, 07:21:43 PM

Dzaba smo krecili.

Јесмо ли ми већ о томе, једну - две?

Da, jesmo.

I sve sam manje u pravu. Jos imam nadu da ce pred ovim nadolazecim, mid-term election, da zrtvuje Bernakea i onu bulumentu iz Goldmana.

Ali...

Ali evo ga i update:

WASHINGTON – President Barack Obama is sending 30,000 extra U.S. troops to Afghanistan on an accelerated timetable that will have the first Marines there as early as Christmas and all forces in place by summer. But he'll also declare Tuesday night that troops will start leaving in 19 months.

In a prime-time speech to the nation from West Point, N.Y., that ends a 92-day review, Obama will seek to sell his much bigger, costlier plan for the 8-year-old stalemated war to a skeptical public in part by twinning it with some specifics about an exit strategy, said two senior administration officials.

He will tell the American people that U.S. troops will start leaving Afghanistan in July 2011, one official said.

THIS IS A BREAKING NEWS UPDATE. Check back soon for further information. AP's earlier story is below.

Pijanista

Hoce li pare od Nobela donirati u fond za rekonstrukciju Afganistana?

slawen

То је дрти мани, од динамита.
Не иде...
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

"And I'll keep lying... I promise..."

Paramecijum

Quote from: neprijateljska emigracija on November 30, 2009, 11:06:46 PM

1) da od '89 do 2001 tamo nema ni Rusa ni Amera
2) zasto su Amerikanci organizovali muzdahedine protiv SSSR-a
3) tenzije izmedju Talibana i iranske vlasti (dok su Talibani bili formalno na vlasti)
4) konstantne tenzije izmedju Irana i Pakistana, ukljucujuci i bombaski napad od prije mjesec dana gdje je poginulo nekih 30-ak pripadnika revolucionarne garde
5) Pakistan i Iran granice direktno, nije potrebno upostavljati "zelenu transferzalu" preko Avganistana

1. Iranska pretnja je bila velika za vreme Iračko-Iranskog rata, a posle 11.9 se ponovo aktuelizovalo.
2. to je bila farsa; ja sam te godine (1980.) bio u vojsci i na političkim predavanjima slušao upravo o tom dogovoru SSSR i USA oko boravka u Avganistanu.
3-4. američka taktika je oduvek bila zavađanje na terenu i podržavanje nekog malog pored nekog velikog
5. da, ali prisustvo velike vojske u Aganistanu omogućava da se strahovito brzo reaguje i rasparča ta oblast; što bi bilo nemoguće da ljudstvo i tehnika već nisu na terenu. Pogledajte samo kako je položaj Avganistana sjajan za kontrolu te oblasti. Dodajte tome da su Ameri već u Saudijskoj Arabiji. Sem toga, samo prisustvo u Avganistanu daje vrlo široko polje za napad na Iran, zar ne?

Tromotorac

The bums will always loose.

zagor te nej

Avganistan je neresiv.
To, prvo , nije zemlja, nego kolekcija plemena koje ne povezuju ni dva asfaltirana puta. Teritorija naseljena ljudima koje nista ne povezuje sem fakta da su jedni drugima konstantno na meti. Da Pakistan nije pred totalnom implozijom, da Pakistan nije nuklearna sila u kojoj civlilna vlast vec skoro da i ne postoji, u kojoj gradove -  tvrdjave poput Rawalpindija redovno posecuju bombasi samoubice i kokaju brigadne generale kao kokosi, Avganistan bi verovatno bio napusten, jer je bezvredno parce pustinje. Ovako, povlacenje iz Avganistana bi gotovo sigurno dovelo do pada bilo kakvog sekularnog rezima u Pakistanu, a to onda stvarno ima potencijal da izazove planetarni skandal.
Sta god da uradis, najebao si. Obama je nasledio tako katastrofalan set karata, da je to stvarno tuzno. Ekonomija sjebana, Iran, Irak, Avgaistan i Pakistan. Onda covek pogleda kakav je kreten vladao osam godina...jebiga, sve ima svoju cenu, ve se placa, pa ce i ona budala da nas kosta decenijama.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Quote from: Paramecijum on December 01, 2009, 07:57:49 PM

1. Iranska pretnja je bila velika za vreme Iračko-Iranskog rata, a posle 11.9 se ponovo aktuelizovalo.
2. to je bila farsa; ja sam te godine (1980.) bio u vojsci i na političkim predavanjima slušao upravo o tom dogovoru SSSR i USA oko boravka u Avganistanu.
3-4. američka taktika je oduvek bila zavađanje na terenu i podržavanje nekog malog pored nekog velikog
5. da, ali prisustvo velike vojske u Aganistanu omogućava da se strahovito brzo reaguje i rasparča ta oblast; što bi bilo nemoguće da ljudstvo i tehnika već nisu na terenu. Pogledajte samo kako je položaj Avganistana sjajan za kontrolu te oblasti. Dodajte tome da su Ameri već u Saudijskoj Arabiji. Sem toga, samo prisustvo u Avganistanu daje vrlo široko polje za napad na Iran, zar ne?

Para,

Iran nikakve veze sa 9/11 nema, kao sto ga nije imao ni Irak. To cak ni onaj glavonja od McCainna nije tvrdio, a njemu su svakave gluposti padale na pamet.

Mislim da je apsurdno govoriti o Avganistanu kao tacki iz koje se moze kontrolistati Iran, pogotovo kad su vec u Iraku, a i Izrael ih ima na puskometu. A taman i da nisu, ako pogedas topografsku (ili reljefnu) mapu Avganistana, mozes vidjeti da to vecinom nije ni tenkoprohodni teren, a kamoli za neku drugu opremu.

Vojne operacije su vektorska aplikacija sile, gdje je vatrena moc magnituda koja se projektuje kroz pravac (komunikacije, postojece ili prirucne). Ako nemas pravac na kome ces upotrijebiti vatrenu moc, ona same je beskorisna. Vektor = 0.

U pravu si sa da je Irak (prije invazije) bio najveci faktor absorbcije Irana ( zato Bush stariji ni nije isao do Bagdada 1991.), kao da se za istu svrhu moze iskoristiti Pakistan. To nije posebno tesko s obzirom na vec postojecu shizmu izmedju Suna i Sita, i sa obzirom na karakter vlasti u Pakistanu.

Ali ti nisi govorio o sputavanju Irana, vec o uspostavljanju islamske mega-drzave od Kipra do Kuala Lumpura. A 50,000 NATO vojnika koji ni sad ne mogu da dobace izvan sireg rejona Kabula i Kandahara sigurno nece tome biti brana.

Sami muslimani su sebi brana ( i sreca je da je tako).

Ovo oko politicke nastave u JNA necu ni da komentarisem, pogotovo sto se zna uloga CIA u isterivanju Rusa odande.

Hate mail

Quote from: neprijateljska emigracija on December 01, 2009, 08:20:01 PMVojne operacije su vektorska aplikacija sile, gdje je vatrena moc magnituda koja se projektuje kroz pravac (komunikacije, postojece ili prirucne). Ako nemas pravac na kome ces upotrijebiti vatrenu moc, ona same je beskorisna. Vektor = 0.

Kupres, april 1992. Woo-hoo!

Pijanista

Pazi onaj mali deo, "Federally administared tribal areas".
jbt, pa ceo Afganistan (a i sire) je takav

iDemo

iDemo

Quote from: zagor te nej on December 01, 2009, 08:09:02 PMOnda covek pogleda kakav je kreten vladao osam godina...jebiga, sve ima svoju cenu, ve se placa, pa ce i ona budala da nas kosta decenijama.

Je@ote, zagore, odrasli smo ljudi - pa nije on jedan i jedini - iza njega, kao i iza ovog novog stoji (ista??) ekipa. Meni stvarno tesko ide sa tom pricom o 'jednom coveku'...

slawen

Лакше иде историјска нужност.

Paramecijum

Quote from: neprijateljska emigracija on December 01, 2009, 08:20:01 PM
Mislim da je apsurdno govoriti o Avganistanu kao tacki iz koje se moze kontrolistati Iran, pogotovo kad su vec u Iraku, a i Izrael ih ima na puskometu. A taman i da nisu, ako pogedas topografsku (ili reljefnu) mapu Avganistana, mozes vidjeti da to vecinom nije ni tenkoprohodni teren, a kamoli za neku drugu opremu.

Upravo je Avganistan pozicija za napad na Iran sa leđa, jer celu svoju istoriju Persija ratuje sa Zapadom i okrenuta je Zapadu; nikada nije bila napadana sa istoka.

A 50,000 NATO vojnika koji ni sad ne mogu da dobace izvan sireg rejona Kabula i Kandahara sigurno nece tome biti brana.

Pre svega mi ne znamo šta su sve i gde Ameri instalirali za ovih 7-8 godina boravka u Avganistanu. Otkud znaš da nije duž granice sa Iranom postavljeno 500 raketa zemlja-zemlja ukopanih u tlo u predelima gde ničega i nikoga nema? Zar bi Ameri ovako dugo držali prazan prostor u kome ničega nema i koji ničemu ne služi, a sasvim slučajno ima hiljade kilometara granice sa njihovim trenutno najvećim neprijeteljem.
A što se tiče zavađenosti muslimana, pa ono em postoji oduvek, em ga zapad potencira.

Znate li zašto je sjeban Irak?
Imali su ideju da svi muslimani treba da se ujedine, utrostruče cenu nafte i žive ko kraljevi.
Irak je bio najprogresivnija arapska zemlja, žene bez feredža, alkohol u opticaju i takve stvari... Amerika je krajem osamdesetih napala i uništila potencijalno najperspektivniju arapsku zemlju, tek tako, a? Ajde malo razmilite svojim glavama, umesto da čitate samo šta vam serviraju.

iDemo

Quote from: Paramecijum on December 01, 2009, 10:40:15 PMZar bi Ameri ovako dugo držali prazan prostor u kome ničega nema i koji ničemu ne služi, a sasvim slučajno ima hiljade kilometara granice sa njihovim trenutno najvećim neprijeteljem.
A droga?? Il' je i to smo onako - usput??

Paramecijum

Zar ti misliš da Ameri ne mogu svojim vojnim transporterima bilo odakle da prebace bilo gde bilo šta i da im trebaju lokalne staze i bogaze?

Pareski do

Quote from: Paramecijum on December 01, 2009, 10:40:15 PM
Imali su ideju da svi muslimani treba da se ujedine, utrostruče cenu nafte i žive ko kraljevi.
Irak je bio najprogresivnija arapska zemlja, žene bez feredža, alkohol u opticaju i takve stvari... Amerika je krajem osamdesetih napala i uništila potencijalno najperspektivniju arapsku zemlju, tek tako, a? Ajde malo razmilite svojim glavama, umesto da čitate samo šta vam serviraju.
То што је Ирак био лабав по питању шеријата је била највећа препрека уједињењу са државама као што су Јордан, Саудијска Арабија и Емирати, па чак и Кувајт.

Нападнут је Садам када су га исувише ојачали. Иначе је имао свој обичај да прави међуарапске чарке - није био у добрим односима са Асадима из Сирије па је финансирао/наоружавао маронитске милиције по Либану. Не заборави да су у првој коалицији 1990. против Ирака били Египат, Сирија, Саудијска Арабија. Једино Јордан није хтео да се придружи. Садам Хусеиново алахуакбарисање (додао је кур'анску суру на заставу) и позивање на пан-арапство је нешто налик Слобином пријему кардинала Каспера (или ко год да је био изасланик Свете Столице) и запомагање словенске браће за време бомбардовања.

NE ти је лепо рекао да су Арапи сами себи највећа препрека за уједињење.

Quote from: Paramecijum on December 01, 2009, 11:31:18 PM
Zar ti misliš da Ameri ne mogu svojim vojnim transporterima bilo odakle da prebace bilo gde bilo šta i da im trebaju lokalne staze i bogaze?

Pa ako imaj transportere onda mogu biti stacionirani bilo gdje, ne moraju bas u Avganistanu, zar ne? Ditto i za rakete, imaju krstarece, ne moraju imati lansere bas tamo.

Mada cini mi se ni da ti sama premisa nije jasna, da li su tamo da presjeku islamsku mega-drzavu (originalna teza) ili da bi doakali Iranu.

Ni jedno ni drugo nije moguce efektivno uraditi iz Avganistana, sve i da im je cilj.

Na stranu sto je nemoguce iz Avganistana lansirati bilo kakvu ozbiljniju akciju protiv Irana.

Quote from: Paramecijum on December 01, 2009, 10:40:15 PM

Upravo je Avganistan pozicija za napad na Iran sa leđa, jer celu svoju istoriju Persija ratuje sa Zapadom i okrenuta je Zapadu; nikada nije bila napadana sa istoka.

A 50,000 NATO vojnika koji ni sad ne mogu da dobace izvan sireg rejona Kabula i Kandahara sigurno nece tome biti brana.

Pre svega mi ne znamo šta su sve i gde Ameri instalirali za ovih 7-8 godina boravka u Avganistanu. Otkud znaš da nije duž granice sa Iranom postavljeno 500 raketa zemlja-zemlja ukopanih u tlo u predelima gde ničega i nikoga nema? Zar bi Ameri ovako dugo držali prazan prostor u kome ničega nema i koji ničemu ne služi, a sasvim slučajno ima hiljade kilometara granice sa njihovim trenutno najvećim neprijeteljem.
A što se tiče zavađenosti muslimana, pa ono em postoji oduvek, em ga zapad potencira.

Izvini, ali rasplinjujes se.  Ne mogu da te uhvatim ni za glavu ni za rep, poceo od zelene transferzale, a zavrsio si  sa feredzama u Bagdadu.

A i ovo oko misljenja svojom glavom: cuo si na informisanju u JNA prije 30 godina neku teoriju  u koju sad pokusavas uglaviti sto-sta, iako ne stima. Nasuprot cinjenicama u vezi pakistansko-iranskih tenzija, geografske limitiranosti Avganistana, pozadine mudzahedinskog otpora, itd. Ajde da si rekao da si cuo na referisanju u organu bezbjednosti na recimo, nivou Korpusa, vec na vojnickom informisanju! Licno, ja bi na tvom mjestu preispitao ko tu treba misliti svojom glavom.

Ako ponudis nesto ubjedljivije i dokumentovanije, spreman sam da promijenim misljenje. Ali to ce trebati malo vise od nrp. faktora iznenadjenja u napadu na Irana sa ledja ( u informacijskom dobu) preko jedne pruge i jedne ceste.

iDemo

Kad smo vec kod toga - jel' se seca neko zasto su uopste Rusi usli u Avganistan?
UzeT cu u obzir samo ozbiljne odgovore.

Paramecijum

U vreme dok je Tito ležao na samrtnoj postelji, Rusi povlače 150000 vojnika iz Poljske i Jugoslavija se podiže na noge očekujući napad s te strane. U isto vreme zaoštrava se stanje između Irana i Iraka i Zapad puni Irak oružjem ali strepi od ujedinjenja Irana sa Pakistanom što bi stvorilo preveliku neželjenu silu na jednom mestu... I Rusi tu uleću u Avganistan, koji je kao klin zabijen duboko u teritorije i Irana i Pakistana, da se nađu na licu mesta. Poljska ostaje praktično bez Rusa i odmah kreće Solidarnost i oslobađanje od Sovjetskog jarma. To su činjenice, ne pretpostavke?
Ja se ne bavim maštarijama, niti čitam šta drugi pišu o ovome; gledam sopstvenim očima i izvodim samostalne zaključke.
1980. godine sam čuo na političkoj nastavi u vojsci da civilizovani svet hoće da slomi Iran kao najveću pretnju.
30 godina kasnije ponovo smo na istim pozicijama, samo su ovoga puta Ameri u Avganistanu.
Avganistan, mada jalova, prazna i besmislena zemlja, strateški je sjajno mesto za kontrolu tih milijardu muslimana okolo... Afrički muslimani nisu veliki problem. Iran i Pakistan su praktično jedine velike pretnje.
Nema nijednog drugog racionalnog razloga da Rusi uđu u Avganistan.
Pazite ovo, Rusi su u Avganistanu 1979-1989, a Irak i Iran ratuju 1980-1988... slučajnost, a?

Quote from: Paramecijum on December 02, 2009, 03:55:36 AM
1980. godine sam čuo na političkoj nastavi u vojsci da civilizovani svet hoće da slomi Iran kao najveću pretnju.

I onda ni pet ni sest, vec se 1991 zalete u Irak, jer su 1980 htijeli polomiti Iran??

Ma da, sta Ameri znaju sta je Irak, a sta Iran.

Quote from: Paramecijum on December 02, 2009, 03:55:36 AM
I Rusi tu uleću u Avganistan, koji je kao klin zabijen duboko u teritorije i Irana i Pakistana, da se nađu na licu mesta.
Avganistan, mada jalova, prazna i besmislena zemlja, strateški je sjajno mesto za kontrolu tih milijardu muslimana okolo...

I?
Nisu mogli iskontrolisati ni tih par plemena u Avganistanu, a ne milijarde muslimana okolo.

QuoteAfrički muslimani nisu veliki problem. Iran i Pakistan su praktično jedine velike pretnje.

Pa Pakistanu je Amerika najveci (jedini) strateski saveznik, svaki Pakistanac bi dao lijevo mudo da Ameri dodju i pomognu im u sukobu protiv Indije.

A glede Irana, pa vec su u Iraku, tu su im instalacije, tu je blokada Persijskog zaliva, koji im kurac treba prisustvo u avganistanskim vukojebinama u tu svrhu?

iDemo

Quote from: Paramecijum on December 02, 2009, 03:55:36 AM30 godina kasnije ponovo smo na istim pozicijama, samo su ovoga puta Ameri u Avganistanu.
Avganistan, mada jalova, prazna i besmislena zemlja, strateški je sjajno mesto za kontrolu tih milijardu muslimana okolo...

Nije bas isto. Rusi su onda mogli da udju u Avganistan a danas su im Amerikanci - na ovaj ili onaj nacin na putu - u skoro svim he@enistanima - bivshim sovjetskim republikama. Prilaze sa zapada i sa juga - kompletna garnitura bivsheg istocnog bloka plus 'Balticke republike' plus ko god se primi od zemalja izmedju Poljske i Rusije plus Gruzija (danas ili sutra) plus gorenavedeni he@enistani na jugu... Prave majstori obruc al' ih muci ekipa 'iz njihovih redova'... U sustini - znace Hatemaga -akcija na temu 'prevelika je to zemlja za tako malo ljudi'...