News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Razvod

Started by Jelence, August 06, 2013, 02:39:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

El ima neko iskustvo (makar tudje) sa razvodom u Srbiji?

Evo muz i ja lupamo glavu vec nedelju dana koji je vrag usao u ove jedne nije bitno koje, sto su se pokarabasali na krv i noz i kojom su se logikom vodili (sem inadzijske) da postupe kao sto su postupili. Ona zivi u Pertu a on u Melb. Oboje zaposleni, znaci nisu slobodni da lelemudaju kad im nadodje da lelemudaju.

Brak im nije bas ni bio neki, i tako to, dzapali se i mirili, rodila se beba, nista im nije bolje nego jos gore. Kad su se pokarabasali za pravo pocetkom godine on pokupio prnje i u Melb kod rodjaka. Tu nasao posao i vise se nije vracao. Brak je ocigledno gotov a posto je ona ostavljena resila je da mu zavuce pa je tuzbu za razvod podnela u - Srbiji!

Evo sta se pitam:
- Da li je uopste moguce da se razvedu U Srbiji ako ne zive u zemlji? Moraju li da prisustvuju licno u sudu ili moze i advokat da bude tamo umesto njih.
- Mogu li da se razvedu odmah ili treba da se ceka neko vreme (u Australiji treba da zive odvojeno godinu dana)
- Da li ista parnica pokriva i dete, alimentaciju itd, ili se time bavi obaska?

Nikako mi ne ide u glavu da se moze razvesti bracni par a da se ne pojave u sudnici...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

matador

Ne obaziruci se na ovu uvertiru - planiras da se razvedes?

Jelence

Paj' ovog... "Nit gluvom sapci nit coravom namiguj".

Sta si me kog mojkura radovao da je neko vec odgovorio, kad nisi?

Nadam se da ce se javiti ex-SER-lojer da kaze koju. Ne secam se dal smo jos u odnosima...

Ivan_D

Mene je najvise dojmio deo "otisao kod rodjaka da zivi". Kakvi su to ljudi?

Inace znam bracni par iz Bosne koji se razveo bez problema u Amsterdamu pre jedno dvadeset godina.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

Nisam rekla da je otisao kod rodjaka da zivi. Jes, malo je nelogicno skapirati logiku para koji se pokarabasao.

Ja sam zamislila besnog coveka koji sa koferom i sav se puseci izleti iz kuce i onda se zapita "a kuda sam posao". Tu se seti rodjaka u Melb i posto mu je svejedno (upravo je ostavio familiju) zapuca u Melb. Kod rodjaka ga nafiluju (jer zasta rodbina i sluzi nego da pljuje onu "drugu stranu"), nadju mu posao, smeste ga, krenu da mu traze novu kapu...

Ako trazis  logiku - neces je naci.

PS. Cuj, "razveli se u Amsterdamu". Jaka mooda razvesti se tamo gde zivis.

Pa u tome i jeste fazon - ovi se razvode u Srbiji???

Mirabella

Quote from: Jelence on August 06, 2013, 02:39:44 PM
Evo sta se pitam:
- Da li je uopste moguce da se razvedu U Srbiji ako ne zive u zemlji? Moraju li da prisustvuju licno u sudu ili moze i advokat da bude tamo umesto njih.
- Mogu li da se razvedu odmah ili treba da se ceka neko vreme (u Australiji treba da zive odvojeno godinu dana)
- Da li ista parnica pokriva i dete, alimentaciju itd, ili se time bavi obaska?

Nikako mi ne ide u glavu da se moze razvesti bracni par a da se ne pojave u sudnici...

Iz licnog iskustva.  Moguce je.  Ne moraju licno da prisustvuju u sudu.  Ja sam (iz NY-a) ovlastila advokata u Beogradu (Juca mi preporucila advokata koji je razveo - na slican nacin - njenu tetku  :mrgreen:) da moze da me zastupa u brakorazvodnoj parnici.  Zena (advokat) podnela tuzbu negde u maju/junu, pojavila se na rocistu (ili kako se to vec zove), kome je tuzeni licno prisustvovao (verovatno nije morao), sa svojim advokatom, tu se sve lepo dogovorilo, brak je razveden u septembru (mama mi ostavila poruku na sekretarici "samo da znas, sad si razvedena"  :mrgreen:).  E sad, deca nisu bila u igri, te je sve islo super glatko.
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Ivan_D

Meni Jonathan (2 x razveden) stalno govori: as good as your marriage is and as great as you think your wife is, wait till you  start divorcing and then, and only then does the monster show her real face and bites you in the neck.   :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Hate mail

Juca the pripadnica, wow! Long time no hear.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Jelence

Ti mali idi pricaj sa babom, nemoj da mutis  :mrgreen:

Mirabella, da li je trebalo voditi odvojeni zivot neko vreme?

Mirabella

As in separated?  Mislim da nas zakon ne barata tom kategorijom (lokalni odvjetnik da se javi!).

Kod nas je to de facto i bio slucaj (nismo bili zakonski separated, vidi gore) ali jesmo ziveli odvojeno.  Mislim da to nije bio presudni faktor, osim sto je u mom slucaju i to bilo deo tuzbe (aka, brak se ne konzumira).
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Jelence

Brak se ne konzumira  xdrinka
Bem ti izraz  :mrgreen:

Ovde se ne moze razvesti brak pre nego sto zive godinu dana odvojeno.

E, sad, niko nece da zalazi po kucama i proverava ko je gde, ali se od obe strane trazi da potpisu zvanicnu izjavu. Ako se u bilo kom trenutku dokaze da je ta zvanicna izjava lazna predvidjena je kazna zatvora, tako da se zaista ne isplati lagati.

Brak mladji od 2 godine se posebno spasava savetovalistem itd.

slawen

Quote from: Jelence on August 06, 2013, 03:27:31 PM
Ne secam se dal smo jos u odnosima...

Mozemo da stupimo u iste, ad hoc.

A ove tvoje jebe beba.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Jelence

Sto ih da izvines jebe beba?
Oni ne moraju da se pojave ne sudu ali beba je obavezna?

slawen

We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pijanista

gleda se i bebin interes

Jelence

E nek si mi skreso.

Ovde se uvek gleda da deciji interes bude zadovoljen. Mogu na pr da zabrane da se majka sa detetom odseli ako je predaleko od oca, itd. Uvek se krece od pozicije sta je za dete najbolje.

A u Srbiji?

Hate mail

Klime, kladionice, prodavnice patika, kradljivci bakra, kvalitetna PVC stolarija?

Pijanista

U Srbiji se gleda ko im stan. Sa kvalitetnom PVC stolarijom.

Daisy

A što im je bitno da razvod ozvaniče u roku kraćem od godinu dana?

Jedan tip u Kanadi, Ontario dobio $30 mil, na lotou, al' je čekao skoro (maksimalnih) godinu dana da preuzme nagradu.
U međuvremenu je pokušavao da nađe načina da ne deli nagradu sa exotic plesačicom sa kojom je bio u vezi.

When: 2004
Payout: $30.5 million

Despite being the then-largest lotto jackpot in Canadian history, Ray Sobeski's $30 million prize made headlines for another reason – it kicked off a bitter, five-year battle with his ex for half the winnings.

The Woodstock, Ont., man's Super Lotto 7 win came right near the end of his non-marital relationship with Nynna Ionson, a former stripper he'd met in 1994, setting lawyers off on an investigation into the pair's romantic timeline which would take many years.

Though they were no longer together, Ionson sued Sobeski for 50 per cent of the jackpot, a claim the Ontario man settled out of court in 2009. After nearly half a decade of legal wrangling, the terms of Sobeski's payout to his ex were never disclosed.

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Ivan_D

Ja radio sa nekim momcima ciji je idol bio neki njihov bivsi kolega koji je novac sakrio negde off-shore i onda na sudu izjavio "not only shall I not give her a million dollars, but I won't give her one dollar", da bi proveo skoro godinu dana u zatvoru dok nije popustio ili su se nekako nagodili.

slawen

Jelence

Hahaha koja super fora :)

slawen

Meni najbolji onaj clip kao samo cist beli ekran, i cujes nestoo klang-klang-klang i u kadar se ukotrlja ono robijasko djule sa pokidanim lancem, a onda pise John Smith, divorce lawyer.

Daisy

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Jelence

Evo ga  jos jedan slucaj.

Tip podneo zahtev za razvod u Srbiji (on u Syd ona u Briz) i naveo da NEMA dece sa gospodzom niti zajednicke imovine.

Ona je pobegla kod svojih u Briz kad joj je dosta bilo, sa stomakom do zuba. On vise za nju nije pitao pa se ispostavilo da je ona rodila bebu koju on nije spomenuo (naveo je u tuzbi za razvod da nemaju dece). Stavise datum pokretanja brakorazvodne parnice je POSLE detetovog rodjenja. Ona kaze znao je djubre da sam se porodila, on naravno kaze suprotno.

Pitanje: moze li se u brakorazvodnoj parnici lagati (pa makar u Srbiji) dal imas decu ili nemas. Ovo je meni totalno suludo, a opet on moze da kaze nisu ziveli zajedno nije znao...

Jelence

PS. Osnovano sumnjam da neki od "nasih" advokata sedi u Syd i stancuje savete "razvedi se u Srbiji, nemoj ovde". Jer jedan takav slucaj je koincidencija, dva su malo sumnjiva. Bice garant i treci, evo sta vam ka'em.

Ivan_D

Meni se cini da srpsko pravosudje ne predvidja sankcije ako na sudu lažeš u svoju korist. Laganje je dozvoljeno. Tj., nece te kazniti više kad te uhvate u laži. Čini mi se da je tako nekako.

Ovde, u CZ, ziveo-neziveo zajedno, ako ste u braku i dete se rodi do 9 meseci posle razvoda, dete je zakonski tvoje, ima tvoje prezime i mozes samo da se slikas ako ga neces.
Sa mnom studirala zena koja prestala da zivi sa svojim suprugom, pocela da zivi sa drugim, otrudnela a jos bila udata za prvog i citave komplikacije bile dok bioloski otac nije priznat kao zvanican otac.

Kad je moja zena otrudnela (tad jos nismo bili u braku), isli mi da priznam dete i tamo zeni trazili potvrdu da nije udata. Meni nisu trazili jer za oca ne treba (jos mi rekli tamo na opstini: vi mozete da priznate desetoro dece), ali zena ako je udata ne moze da prijavi "drugog" oca, nego je automatski suprug otac deteta.

Mirabella

Jelka,

Brak se razvodi tamo gde je sklopljen, znaci, ako su ti tvoji prijatelji/poznanici sklopili brak u Srbiji moraju tamo i da se razvedu (bez obzira na broj slucajeva koji ti se cine sumLJivim).

Otrudnela = zatrudnela  :mrgreen:

Ivan_D

To bih rekao da nisi u pravu. Dusanova zena se sa bivsim muzem uzela u Banja Luci a razveli se u Amsterdamu. A znam jos najmanje 3 takva primera u NL.

Mirabella

Vrlo moguce da si u pravu.  Ne znam da li se razvod braka sklopljenog u Srbiji a razveden u inostranstvu priznaje u Srbiji.  Mr. ?, sta ti kazes na to?

slawen

Daisy

Quote from: Jelence on November 12, 2013, 10:07:51 AM

Tip podneo zahtev za razvod u Srbiji (on u Syd ona u Briz) i naveo da NEMA dece sa gospodzom niti zajednicke imovine.

Getting the divorce itself costs very little. There are divorce kits available free at the courts. They are relatively easy to complete so you may not even need a lawyer.

What is expensive is going to court to resolve parenting and property settlement disputes.

The costs

If your split can't be resolved by agreement, don't expect the legal fees to be less than $20,000 each. The average cost is probably about $30,000 to $40,000 each.

Obviously, the best way to keep costs down is to avoid long, drawn-out court battles.

Jenkin, who has nearly 30 years' experience as a lawyer and a mediator in divorce matters, says 5-10 per cent of financial settlement claims go to court for final determination.

"Interestingly, women file for divorce more often than men and are more likely to divorce than die while married"

COMMENTS ON THIS STORY
Grateful
Posted at 10:23 AM March 23, 2010

When my husband and I separated, 3 young children, there was so much anger and bitterness neither of us could think straight. He moved out and agreed to pay all bills for 6 months. Once we both calmed down we quickly agreed the children were the priority. Through mediation we reached an agreement that is still working for us. He pays the mortgage and helped out with all the kids needs, school, dental so on. He doesn't give me any cash directly and that works for both of us. The kids and I will stay in the house till the youngest leaves, at which time we will sell, splitting 60 him, 40 me. He did all of those so our children would have stability and a good home life and I applaud him for this. As I have retrained and re-entered the work force I now pay for the majority of the kids day to day expenses, sport, clothes, as well as the houses, and it's good. Divorce doesn't have to be dirty, he put the kids first and gave me the time to get back on my feet. The mortgage has gone down over the years so my ex pays very little now, far less than child support would demand. You can make it work for both with a little compassion and commonsense.

http://www.news.com.au/money/money-matters/readying-for-the-financial-hit-of-divorce/story-e6frfmd9-1225843542671

Jelence

Je li bre Mirabellce, pa ti li ih saljes u Srbiju na razvadjanje  :mrgreen:

Salu (i zajebanciju) na stranu, nisam sigurna de su se spandjali i zakonskim bukagijama zakitili. Moguce da je bilo u SER a ona je mislila da se on bracno kurobreca po Srbiji jer hoce da joj napakosti.

Nego, silno sam se razocarala u SER pravosudje kad li je ono nedavno (sisata) pevaljka i majka pala u krevet i nije mogla na sud, a posle par dana odrzala koncert u Nisu. Ovde samo umrlica moze da upali kao izvinjotina.

Jelence

Quote from: INI on November 12, 2013, 04:28:36 PM
Getting the divorce itself costs very little. There are divorce kits available free at the courts. They are relatively easy to complete so you may not even need a lawyer.

What is expensive is going to court to resolve parenting and property settlement disputes.

The costs

If your split can't be resolved by agreement, don't expect the legal fees to be less than $20,000 each. The average cost is probably about $30,000 to $40,000 each.

Divorce kit... Do juce se dzapali ko najgori neprijatelji a sad ce da sednu za sto da popune formulare. Hm?

Znam samo jedan par koji se razveo bez advokata i svaki put kad bi se pojavili u sudu gledali su ih ko svetsko cudo.

Ne znam koliko para to moze da izadje ali znam za neke sulude slucajeve gde se islo u sud za kojesta. Jednom prilikom smo hteli da kupimo kucu od para koji se razvodio i zena (koja je ostala u kuci, on je otisao sa svalerkom u Melb) je htela da potpise sve papire i da ode u tri p materine. On joj je kontrirao u svemu (oboje su bili vlasnici, zato se i on pitao). Odlazila je u sud za svaku ebenu sitnicu. Sud kaze kuca mora da se proda (to je bilo jedno 2 meseca zezanja) a on kaze moze ali samo na aukciji. Onda ona kaze nece aukciju, a on bas zalegne da hoce.

I tako do $150K (svako) sudskih troskova i nazad.

Nego, ovaj je deo interesantan:

QuoteThe Family Law Court has considerable discretion when determining the respective property entitlements of parties to a marriage or relationship.

This means it is impossible to predict with absolute accuracy what the outcome will be.

In any matter, there will be a range of possible outcomes that will be considered to be just and equitable and one particular judge's view may differ from that of another.

Sto ce reci kako razreze Family Court - tako ti je. Family Court je pod saveznom jurisdikcijom, znaci nije drugaciji od drzave do drzave kao recimo Property Law. E sad ako je sudija ustao za levu nogu il mu zena nije dala sinoc, ko zna kako ce da presudi.

Nisam sigurna ni da li moze da se zali na odluke koje donese Family Court. Ako se i ide na savezni sud - u tom sudu se ne raspravlja o samom slucaju nego da li je ispostovana procedura. Ovo je za mene bilo otkrovenje kada sam saznala da se na najvisoj sudskoj istanci ne raspravlja o slucaju nego da li je procedura bila kako treba, o semantici samog zakona, i tako te neke bezvezarije.

Takodje, ne moze svaki slucaj ni da dodje do te najvise instance jer se primaju slucajevi samo od posebnog znacaja. Sto ce reci ako je samo stvar u pojedincu nema se kad da se arci vreme (tog skupa mozgova)* da za pojedinca isprave krivu Drinu i takvi se slucajevi masovno odbijaju. Ali ako ce promena imati uticaj na veci broj ili sloj ljudi - e, onda ima sanse da se taj slucaj zalbe uzme u razmatranje.

Sve u svemu htedoh reci ako je slovo koje sudija koji razvodi bracni par kaze - zavrsno slovo (nema zalbe), to je meni sve malo previse moci u jednim rukama.

-----------------------------

*taj skup mozgova je ujedno i skup nevidjenih - ali NEVIDJENIH sujeta i potpuno antipaticnih likova. Narcisi i egoisti one najgore sorte. Verovatno je power opijajuca za njih, jer oni imaju moc da promene zakon ove drzave a samim tim i pravac kretanja drustva. Mozna stvar i pravi afrodizijak za ego.

Hate mail

Quote from: Ivan_D on November 12, 2013, 10:36:28 AM
Meni se cini da srpsko pravosudje ne predvidja sankcije ako na sudu lažeš u svoju korist. Laganje je dozvoljeno. Tj., nece te kazniti više kad te uhvate u laži. Čini mi se da je tako nekako.

Ovde, u CZ, ziveo-neziveo zajedno, ako ste u braku i dete se rodi do 9 meseci posle razvoda, dete je zakonski tvoje, ima tvoje prezime i mozes samo da se slikas ako ga neces.
Sa mnom studirala zena koja prestala da zivi sa svojim suprugom, pocela da zivi sa drugim, otrudnela a jos bila udata za prvog i citave komplikacije bile dok bioloski otac nije priznat kao zvanican otac.

Kad je moja zena otrudnela (tad jos nismo bili u braku), isli mi da priznam dete i tamo zeni trazili potvrdu da nije udata. Meni nisu trazili jer za oca ne treba (jos mi rekli tamo na opstini: vi mozete da priznate desetoro dece), ali zena ako je udata ne moze da prijavi "drugog" oca, nego je automatski suprug otac deteta.

Mater semper certa...

"Otrudnela"?

Daisy

Quote from: Hate mail on November 16, 2013, 07:40:43 PM
http://www.myfoxdetroit.com/story/23985382/man-buys-the-house-next-to-ex-wife-erects-giant-middle-finger-statue#ixzz2kpWPZTKU
He's trying to tell her that "She's Number One."

They blocked out the finger! Hilarious.

I couldn't get far enough away from my ex wife.

In the 50s I had one made out of paper mache that was 2 foot tall with a hand grip I carried in the car!!!
This made me LOL! I can picture this.
When I lived and drove in NJ, I would have used one of these like every day!

His plan was to get even the ex-wife's new lover, and never meant for the matter be made public
That's why it's 12' tall, out in the open & illuminated at night ....
Maybe he should've claimed it was a new type of holiday Menorah ??

Ivan_D

Daisy

Lea Tuohy (left) with daughter Lenka.

slawen

Да вас питам:

Треба ли човек, када се све оно за шта се борио и чему је дао целога себе окрене против њега, треба ли да да заврши свој усрани живот?
А ако не, па му се то деси по други пут, мора ли онда?

slawen

Шит! Опет је ту само Хате.

baggio

Quote from: ? on November 19, 2013, 11:27:28 PM
Да вас питам:

Треба ли човек, када се све оно за шта се борио и чему је дао целога себе окрене против њега, треба ли да да заврши свој усрани живот?

Zavrsi?
Nikad!  
Zivot je ne predvidiv i skoro svakome se tokom zivota dese momenti kada je bukvalno na ivici.  To je (zivotni) test koji sami moramo da pobedimo.  Zavrsiti sa svojim zivotom kada si na dnu je kukavicluk (ovo je moja teorija, sto naravno ne mora da bude pravilo).
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

slawen

Quote from: baggio on November 19, 2013, 11:41:34 PM
Quote from: ? on November 19, 2013, 11:27:28 PM
Да вас питам:

Zavrsi?
Nikad! 
Zivot je ne predvidiv i skoro svakome se tokom zivota dese momenti kada je bukvalno na ivici.  To je (zivotni) test koji sami moramo da pobedimo.  Zavrsiti sa svojim zivotom kada si na dnu je kukavicluk (ovo je moja teorija, sto naravno ne mora da bude pravilo).

Well, mislim da je to ona kljucna razlika koja razdvaja one koji postavljaju ovakva pitanja od onih koji na njih odgovaraju sa "nikad" - snazan nagon za prezivljavanjem, bez kojeg ovima drugima svejedno nema buducnosti.

slawen

I da, dici ruku na sebe smatram ultimativnom hrabroscu, nikako kukaviclukom.

baggio

Sve je moguce.
Ja ipak duboko verujem da za svaku zivotnu zagonetku, da ne kazem zavrzlamu, postoji resenje i izlaz.
Otkud znam, rodjeni sam optimista.  Imam ogroman problem da prihvatim (krajnji) zavrsetak kao "ispravno" resenje.
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

baggio

Quote from: ? on November 19, 2013, 11:58:29 PM
I da, dici ruku na sebe smatram ultimativnom hrabroscu, nikako kukaviclukom.

Ufffffffffff......ovo je vrlo, vrlo diskutabilno.
Pokusala sam to da posmatram bas na gore naveden nacin i nikako mi se kockice ne poklapaju.

Jesi li ikada imao prilike da razgovaras sa clanovima familije (koji su ostali) nakon takvog cina? Ja jesam. :( Niko od njih u tome nije video ni trunke herojstva.

slawen

Није ту у питању исправно или погрешно решење, већ одсуство добити (емоционалне, материјалне... ) у оба случаја. Што би рекли, Пирова победа у "најбољем" случају, што је горе од тренутног пораза (поштеђен си будуће патње).

slawen

Quote from: baggio on November 20, 2013, 12:04:00 AM
Niko od njih u tome nije video ni trunke herojstva.

Зато што нико од њих не би имао храбрости да уради тако нешто јако, до јаја, неопозиво.
Кад сам био клинац, био сам фасциниран причом о лисици која одгризе сопствену шапу ухваћену у клопку, да би спасла свој бесмислени живот. Каква је то храброст зна свако ко је себи покушао да да ињекцију.
"Одгристи" себи главу је највећи степен нагона самоодржања, највећа могућа храброст.

slawen

... коју тек треба да утврдим поседујем ли.