News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Squeezing profits

Started by Ivan_D, November 03, 2013, 11:55:21 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan_D

Leteo juce iz Lviva do Praga preko Beča.
Odmah sam primetio da na boarding pasu Beč - Prag nema broj sedista, ali nisam tome pridavao veliki znacaj. Onda dok sam cekao na gate-u, cuo kako par puta preko ozvucenja nude besplatno prenociste u Beču i 250 eura dzeparac. Bilo mi cudno, ali sam predpostavio da je neka prevara u pitanju i nisam dalje obracao paznju na to.

Onda, kad je dosao red na mene da udjem u avion bilo mi saopsteno da za mene nema mesta i da cu najverovatnije morati da prespavam u Beču ili da letim preko Frankfurta. Kaze, cekaju da vide da li ce svi da se pojave, a izgleda do hoce. Izvinuli se, rekli da su pokusali da nadju nekog da odustane od leta (setih se onda ponude preko ozvucenja), niko se nije javio te, na zalost, ne mogu da poletim sad. Dace mi i 250 eura nadoknade.
Pitam kako se to desilo, ocekujuci objasnjenje tipa "kompjuterska greska, losa sinhronizacija podataka ili nesto slicno", kad mi rekli "oh, it's our company's policy to sell more tickets than we have seats available"   xrotaeye
Pitam kako to. Kaze u najvecem broju slucajeva se ne pojave svi putnici, tako da uvek prodajemo 3-10 karata vise nego sto je mesta. A kad se svi pojave onda se desi ovo sto se sad vama desilo   xrotaeye

250 eura je bilo taman dovoljno da se ne osecam prevarenim. Nudio sam bio jednom Cehu da on ostane, on bi i ostao, ali leto je sa jos dva prijatelja, a nisu mogli svima da ponude po 250 eura.
Elem, da je bilo 100 eura bio bih debelo iznerviran, ovako sam bio ravnodusan. Leteo sam preko Frankfurta i stigao kuci 4 sata kasnije nego sto sam planirao.

Ali nije u tome stvar. Bio sam vise nego zacudjen dam im regulative dozvoljavaju da prodaju vise karata nego sto imaju mesta.  :shock:

If you dine with the devil bring a long spoon.

matador

Ma pusti politiku avio-kompanija sada...
Vidis sta je opstenarodni napredak, nekada ti je squeezing profit bio 3 pogacice a sada 250 evra.

Daisy

Web Check-in mi se čini kao pristojan način da se ne bude poslednji na čekiranju...

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

slawen

Da nisi leteo nekom low cost kompanijom?
Znas kad sam ja isao do Malmea pre par meseci sa Wizairom, pa doziveo kulturoloski shock? To je bilo iskustvo...
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Leteo tamo preko Varsave LOT-om, nazad preko Beča Austrian Airways.
Low cost letim cesto do Amsterdama, Easyjet. Koliko para toliko i muzike.

Inace ovde neki momci sto ih znam, economy class zovu "prasečak".   :mrgreen:
Islo desetak momaka odavde na Tajland prosle godine i zovu i jednog mog prijatelja i mene i kazu "ajdete i vi, nasli smo super karte za 50,000 czk (oko 2K eura)". Ovaj moj prijatelj ih pitao kakve su to karte, kad karta obicno kosta oko 18,000 czk. A ovaj mu kaze "pa neces valjda da letis prasečakom???"   :mrgreen:

I to se od onda ustalilo i sad cesto koristimo taj izraz, mada ja i dalje stalno letim prasečakom.

Pareski do

Quote from: Ivan_D on November 03, 2013, 11:55:21 AM
Pitam kako se to desilo, ocekujuci objasnjenje tipa "kompjuterska greska, losa sinhronizacija podataka ili nesto slicno", kad mi rekli "oh, it's our company's policy to sell more tickets than we have seats available"   xrotaeye
Pitam kako to. Kaze u najvecem broju slucajeva se ne pojave svi putnici, tako da uvek prodajemo 3-10 karata vise nego sto je mesta. A kad se svi pojave onda se desi ovo sto se sad vama desilo   xrotaeye

Ја не знам да ли постоји авиокомпанија која то није радила? Банкротирали би, мада већина старих авиокомпанија већ 20+ година послује са губицима.

То је као хеџинг, временом упознаш своје путнике па процениш колико карата више можеш да продаш, свака карта која се прода има различити облик резервације, нека важи само за тај лет (па када га пропустиш мораш да купиш нову), неку можеш да помераш до годину дана или више. Плати па се клати.

А постоје, или су макар постојале, својевремено, stand by, карте за запослене у авиоиндустрији (и у стара добра времена) њихове чланове родбине (па и децу до 21. рођендана) који износе 5-10% укупне карте али које су без икакве резервације и који зависе од празних места + No-shows

Ivan_D

O ovome govorim. Kupujem kartu, ispunjavam podatke, 5 min kasnije - no luck. Karta za tu cenu prodata, ali imaju na srecu drugu kartu, za isti let samo $26 skuplju.
Smradovi. I to se sad desava svaki put, poslednja 4 leta. Kao, bas neko kupio tu kartu minut pre mene.

The flight you selected is unavailable
(Your credit card has not been charged)

Somebody else grabbed the last seat on the plane!

Good News - we found flights that match your itinerary. Please select new flight(s) below.

Pijanista

Disable cookies. Kazu da to radi.

Ivan_D

Daisy

ne baš skoro, ali i meni se desilo nešto slično...
kako to može da iznervira...

ne sećam se tačno koji je sajt bio i šta sam uradio, dal' je bila opcija da se preregistruješ pa onda pri kupovini samo treba da potvrdiš podatke
ili sam imao u fajlu spremne podatke ime, adresu, telefon, mejl, broj kartice... pa onda copy-paste
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Ivan_D

Meni se to desava vec cetvrti put uzastopno na cheapoair. A siguran sam preko 99% da nije neko kupio kartu Prag - Varsava - Lviv bas minut pre mene, u 10 sati uvece.

Verovatno su provalili da su me dobro istrenirali i da je velika sansa da cu kartu kupiti iako dignu cenu za $20-$30, pa se shodno tome i ponasaju tj, tako su isprogramirali software. 

Pareski do

Ja пре неки дан купио карту на orbitz.com, били јефтинији и без проблема око тога да карте више нема, мада је дужа релација.

Pijanista

Mislim da oni prate IP i ukoliko se za 20-30 vratis na njihov (njin) sajat sa istim zahtevom, znaju da nisi nasao nista bolje i povecaju cenu, Zato ovo sa kukijima mozda moza da radi. Ako ne radi, onda ako imas data plan na mobilnom, probaj da trazis preko PC-ja a kad odlucis sta je najblje da kupis preko mobilnog. Drugi je IP. Probaj pa javi...

Pareski do

Quote from: Pijanista on February 11, 2014, 07:30:15 PM
Mislim da oni prate IP i ukoliko se za 20-30 vratis na njihov (njin) sajat sa istim zahtevom, znaju da nisi nasao nista bolje i povecaju cenu, Zato ovo sa kukijima mozda moza da radi.

То можда ти лоукост преваранти. Ја се враћао хиљаду пута и на крају нашао за 998,30$ што је било 1100 +/- 5%.

Систем резервација је то, комбиновање авиокомпанија, више преседања, кратки трансфери (за оне који могу да се снађу на аеродрому), летови у средини недеље уместо крајем и викендом све погодује јефтиноћи...

Hate mail

Koliko vidim Pareza je izbrisao pominjanje "njegovih u Montrealu".

Prekomanda? Opet?

Sheesh...

Anyways, 2. oktobra. 1999. ja iz Madjarske za Schiphol i tu cekam par sati let za NYC/slobodnu teritoriju kad me obavestava KLM-ova salterusa da je let prebukiran i da ce me premestiti na neki drugi let i dati mi 600 guldena (600 maraka). Ja se umal' ne upisah od srece: nisam jos ni stigao a vec pravim pare.

Na zalost, ostadoh na originalnoj karti; neki debil je odustao od leta...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Pareski do

Научио сам да не спомињем живе родитеље на форуму, да их не би којекакви морони провлачили кроз блато, одбројавајући им преостале године живота када тек треба да доживе најлепши део - пензију, унуке итд.

Mirabella

Svasta.  Na kom forumu mislis da si?!
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Pareski do

Баш на оном где сам имао такво искуство!

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"