News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Stan

Started by Ivan_D, March 18, 2014, 04:06:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan_D

:mrgreen:

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=18&nav_id=825232

u našoj zemlji čak 57 odsto stanovništva od 25. do 34. godine i dalje ne napušta rodnu kuću. Od 35. do 44. godine takvih je 32 odsto, a i u populaciji od 45. do 54. godine čak 27 odsto ostaje u roditeljskom domu.

I komentari:

Ja cekam da mi babe i dede umru, zive 100 godina i jos mi daju dzeparac (a zaposlen sam, imam nekih 50 hiljada mesecno).
Ne isplati mi se da trosim 20-30 hiljada samo da bi ovaj psiholog rekao da sam "odrastao". Drugo, dok radim doktorat vise mi odgovara da imam pomoc roditelja.
Ako se neko bavi naukom i zapostavi ostalo, nije "manji muskarac"...
(Muskarcina, 18. mart 2014 14:45)

Da kupim plac, izgradim kuću kakvu želim treba mi 50,000-100,000 evra. Kredit me ne zanima, ne želim da robujem bankama. Znači dok ne skupim preko 50,000 evra u kešu ne krećem u tu avanturu zvanu sopstveni dom. A kad skupim potreban novac mislim da neću želeti da ga ulažem u nekretninu u ovoj zemlji...Zar bi iko? Previše dilema, premalo odgovora.
(Alex, 18. mart 2014 16:35)

Ja imam 28 godina, zavrsen fakultet, nemam posao. Decko ima 31 godinu, zavrsen fakultet, radi za 27 hiljada. Zelimo da se osamostalimo, zelimo decu i brak ali kako? Tako da molim vas bez ovih psiholoskih lupetanja. Moja drugarica zivi sama vec 3 godine, ali zato pd polovine meseca jede samo pirinac ili pastetu i hleb.
(leeloo, 18. mart 2014 14:44)

Ziveo sam sam od 18 godine, sa 30 sam ostao bez posla i morao da se vratim kod roditelja, proslo je vec 4 godine i ne vidim nacin da se osamostalim u dogledno vreme.
(goran, 18. mart 2014 14:32)

Tekst je glup i nema nikakve veze sa realnošću.Prvo,kakve veze ima što deca žive sa roditeljima i kad postanu punoletni?Ja živim sa roditeljima,mužem i detetom i baš mi ništa ne fali,ni prostor,nitinam oni smetaju,niti mi njima!
Drugo,mnogi žive sa roditeljima celog života zbog ekonomske situacije,nemaju pare da kupe stan ili kuću,tako da ne vidim razlog što ne bi živeli sa svojim roditeljima.
Prestanite da trujete ovaj narod sa ovakvim tekstovima i nekakvim "pametnim" psiholozima.NIje sve zlato sa zapada,pa da moramo da usvajamo sve što dolazi od njih.
(Sofija, 18. mart 2014 14:17)

Imam 42g i zivim sa roditeljima jer mi je odlukama u 15-to godisnjem postupku pred niskim pravosudjem unistena mladost i buducnost i onemoguceno raspolaganje objektom dok smo ja i porodica trpeli stetu zbog nezakonitih odluka i namestaljki a devojke sa kojima sam bio nisu zelele zajednicki zivot sa mojim roditeljima. Ja znam ko je kriv za nase sveukupne nesrece a to su nespobne,potkupljene i lazljive KURTE i MURTE na vlasti zadnjih 25god i nista se promeniti dok im svima njima ne vidimo ledja.
(Zoran, 18. mart 2014 14:15)

Kakav mediokritetski tekst, sa gomilom populistickih baljezgarija. Kakvi zakoni I gluposti??
(J j, 18. mart 2014 14:11)

If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

"Mladi u Srbiji nisu zreli?
Evo uzecu licni primer, ne smatram da sa bas mlad, ali sam po godinama idealan za poredjenje sa generacijom iz ostatka razvijenog sveta.
Znaci, imam 43 godine i visoko obrazovanje...."
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Hate mail

Pazi gu sestra...

"Kad je sestra dovela zeta u roditeljski stan od 45 kvm.Spakovao sam ruksak, napustio fax na trecoj godini prava I otisao na kruzer.
Za 5 godina sam obisao zemaljsku kuglu 10x, upoznao mnogo dobrih ljudi, svoju sadasnju suprugu.Skrasio se u Minhenu imam dvoje dece, radim u turistickoj agenciji.I shvatio sam da izlaz uvek postoji I nemam ni mrvicu straha od zivoto I od onog sta cu sutra. Samo taj izlaz nije ubasti nekog fensi kafica uz grckanje plasticne kasicice I kukanje na nesposobne politicare I male plate. Samo hrabro svet je veliki a mogucnosti jos vece.
(munchen, 18. mart 2014 14:17) "

Superhik

Gde čeljad nisu besna - ni kuća nije tesna!

Basset hound clown car...incredible!

:mrgreen:

Ivan_D

Mene najvise fascinira the feeling of entitlement nekih od tih ljudi sto zive kod roditelja. Ne entitlement da zive kod roditelja, vec njihova ocekivanja da ih uzimas ozbiljno i tretiras kao ravnopravne sebi. Da uvazujes njihove nazore, da postujes njihova misljenja.
Pola njih tamo objasnilo kako je sasvim ok ziveti sa roditeljima, druga polovina je recimo svestna da to nije dobro, ali nalazi gomilu razloga zasto to tako mora da bude, tipa "da kupim stan koji meni odgovara treba mi..." Retki su kao ovaj gore iz Minhena i svaka cast momku.

Ja licno ne uzimam za ozbiljno nekog ko ma preko 25, a pogotovo preko 30 i zivi kod roditelja. Jednostavno ga/je nesmatram sebi ravnopravnim.
Slicno kao sto ne uzimam za ozbiljno ljude koji imaju lose higijenske navike. I slicno kao sto ni mene neki ljudi, ne nekom drugom nivou, ne uzimaju za ozbiljno zato sto ne radim ili zato sto neefikasno trosim visak svog slobodnog vremena.

Ne poricem da je mnogo toga pitanje srece, okruzenja i uopste datih okolnosti, ali ziveti sa roditeljima za mene nikad nije bila opcija. I siguran sam, da sve te bilmeze izbacis na ulicu da bi se najvice broj njih vec nekako snasao i ne bi zavrsio kao beskucnik. A usput bi jos i stvorili nekakvu vrednost i za sebe i za drustvo u celini.

Pijanista

Quotesvestna

Klajn...

Ivan_D

MalaKoala

ja krivim drustvo, a ne ljude.

Ivan_D

Nije drustvo nesto apstraktno i odvojeno od ljudi tj. pojedinaca koji ga cine.
Drustvo je collective properties pojedinaca.

Mozda zvucim arogantno kad kazem da ne postujem ljude koji zive kod roditelja, ali ze mene nije postojala opcija da ostanem kod roditelja zbog lose porodicne situacije. Mozda bih da sam imao bolju situaciju kod kuce i ja ostao duze, zavrsio skole ziveci kod njih itd, ali nije tako bilo i meni je, in hindsight,  predrago sto sam sa 20 otisao od kuce.
I to sa svojom pekarskom platom od 1000DM (bila Antina godina   :) )  

Anyway, problem je i to sto je to u srbijanskom drustvu prihvatljivo. Ja ovde u Ceskoj ne znam nikog ko zivi kod roditelja a stariji je od 20 godina. Istina, ja uglavnom (tj. iskljucivo) znam ljude iz casina, a oni su uglavnom snalazljiviji, kreativniji i pametniji od prosecne populacije, ali sve jedno - ovde to nije prihvatljivo.

57% ljudi do 34 godine koji u Srbiji zivi kod roditelja je apsolutno porazavajuci podatak.

Razmisljam o ovom momku iz minhena. Kakvi su to roditelji, kakva je to cerka i kakav je to mladozenja kad su oni svi spremni da zive u stanu od 45m2?? WTF!

Tako se stvaraju nekvalitetni ljudi. I nekvalitetan narod. Ne nekvalitetan u nekom apstraktnom srbijanskom smislu te reci - da ti ne bi pomogli u nevolji, pogurali auto ili pricuvali dete.
Vec nekvalitetan u pragmaticnom smislu. Nesposoban, neradan, lenj, pasivan, apatican, nekreativan, bez zelje i sposobnosti da uradi nesto za sebe (a time i za okolinu tj. drustvo u celini).

Daisy

Klajn,

malo grube matematike,
Radnica u pekari sada zarađuje oko 200 €.
Mesečna karta za prevoz je 30 €.
Neki manji stan može da se nađe recimo kod cvetka za 100 €.
+ grejanje (recimo 30 €, za 30 m2),
+ struja + rts (10 € + 5 €),
+ telefon (5 €)
+ internet (15 €)

ostaje je joj 5 € za jogurt, pa može da kombinuje sa pecivom iz pekare... (kad gazde nema)

+ kablovska tv je 10 €, ali može da se uhvati i nešto na anteni

ako ostane kod roditelja, njima da recimo 50 € (mala pomoć oko računa, hrane)
... i može da razmišlja o cipelama, garderobi, izlasku...

Glavni problem je što većina ne plaća kiriju, nasledili neki smeštaj ili žive u kući na spratu... pa pristaju da rade za 200 €
ostali, moraju da budu sa roditeljima, dok ne nađu neki drugi posao za bar 300 €

prosečna plata je 325 €
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Ivan_D

Ne radi se o radnicima po pekarama covek. Nesto o pekarama znam, u moje vreme je bilo malo radnika iz BG. U pekari gde sam ja radio godinu dana uglavnom su bili Valjevci, po drugim pekarama iz drugih gradova, nikad nisam sreo nekog iz BG da tamo radi a imao sam kontakt sa verovatno 30-tak ljudi sto majstora, sto segrta, sto prodavacica.
Cini mi se da je i danas slicna situacija, jer puno prodavacica po pekarama ima ne-beogradski akcenat.

Radnice po pekarama uglavnom iznajmljuju stan sa drugaricama/koleginicama.
Ako bih morao da pogadjam, rekao bih da je procenat radnica po pekarama koje zive kod roditelja mnogo manji nego prosek od 57%.
Dalje, radnice po pekarama uglavnom nisu prepotentne i znaju gde im je mesto. I ja za takve imam ogromno postovanje.

Mene nerviraju oni drugi, sto ne znaju gde im je mesto, oni sto su brzi da kazu "ja sa fakultetskom diplomom ne mogu da nadjem na posao i eto moram da zivim kod roditelja."
A u isto vreme misli da je ravnopravan sagovornik ma koja tema bila u pitanju, da su njegova misljenja merodavna, da su njegove norme univerzalne...

MalaKoala

u Srbiji drustvo ne cine ljudi, vec drzava.
Ivane, sidji sa Meseca.

sigurna sam da vecina mladih ljudi ZELI da se osamostali, ali da li MOZE - to je pitanje. mozda je nekad moglo (na ovaj ili onaj nacin - nebitno)...
ko je tada uhvatio voz, njemu se posrecilo. ostali mogu samo doveka da cekaju na peronu...

Ivan_D

čuješ ŽELI. Želim i ja da imam 6M eura, a živim u siromaštvu.
(što bi rekli kod nas, uz prijatelje kao Hate ti ne trebaju neprijatelji)

Pijanista

Mogu da razumem da neko sa 40 godina i porodicom zivi sa roditeljima u jednoiposobnom stanu. Moze biti u pitanju bolest, stari bez primanja, itd, ima raznih sudbina. Ne mogu da razumem i cenim ljude koji to ne zele da promene. Znam ljude koji sa 30-35 zive sa roditeljima, jer time stede (sta, kome?) mama i tata kuvaju, peru i ciste, oni "rade na sebi" (nekakva besmislena magistratura) i cekaju drzava duradi nesto, da prodje ova situacija....

MalaKoala

nisu svi ljudi sa "petljom"...(samo budala ne bi htela da zivi bolje)

baggio

Vremena se menjaju.  Danas nije ni malo neobicna slika gde mladi ljudi sve duze ostaju u roditeljskom domu cak i u ovom (zapadnom) svetu. I ne zavaravajte se, nismo mi jedini svet koji svojoj deci ugadja.  Cine to i drugi narodi.  
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Pareski do

Quote from: MalaKoala on March 20, 2014, 02:08:47 PM
u Srbiji drustvo ne cine ljudi, vec drzava.

A државу чини шта/ко ако не људи?

Мораћу да се сложим с Иваном, у Србији постоји зачарани круг који смањује наталитет што смањује шансе за економским растом. А економска немаштина може бити каписла за промене као и оправдање за status quo.

Не мора неко да живи са родитељима да би штедео, може да нађе цимере на пример. Али је проблем што цимери не кувају и не чисте за тобом. Опет и ти што нађу цимере често носе веш за прање кући и доносе готова јела од маме а неретко им и мама дође да почисти стан рецимо.

Mене девојке од +20 гледају као сам утвара када се увере да умем да кувам, пеглам, перем и чистим за собом док многе од њих то било не умеју или никада нису имале прилику да раде, поред мајке, тетке итд. Неке се чак нашале како би могле да се удају за мене (духовитије су које кажу ја за њих, обично је то коментар на слави након сарми), ретко која се застидела и рекла "срамота ме је што ти као мушкарац знаш и умеш више од мене која сам жена". Исто важи за пријатеље од којих ми ниједан није тражио рецепт нити да га научим да нешто за себе спреми. Тако настају генерације дебила и то ствара зачарани круг.

На Западу је приметан сличан тренд и то свакако убрзава пропаст целокупне западне цивилизације и успон бившег Трећег света односно шарених који су како видим подоста напредовали у Монтреалу од мог последњег боравка овде.

Hate mail

Ima se, moze se...

Ivan_D

QuoteТако настају генерације дебила и то ствара зачарани круг.

Pricao sam ovde kako sam u vozu sreo Japanca koji je do jaja govirio srpski a tada bio samo 3 meseca u Srbiji. A pre toga jos godinu dana sam ucio srpski po 4 sata dnevno uz knjige i kasete.
Kako neko moze sebe da natera da uci jedan relativno nevazan jezik 4 sata dnevno, a ne mora, i to jos svaki dan godinu dana za mene je zagonetka.

Ali nije u tome stvar. Hocu da kazem da nekvalitetni narodi kao nas (nekvalitetni, opet, ne u smislu da ti ne bi pomogli, vec u smislu losih navika, lenjosti, inertnosti itd) jednostavno nemaju sansu u modernom svetu.
Novije generacije su nesto bolje, ali nisam siguran koliko.

Pre par meseci zena bila sa malim u UA, ja ostao sa kerom, bio bolestan i kako nisam mogao ujutru da spavam isao sam da setam psa oko 6 - 6.30 ujutru.
I svako jutro video grupicu od 14-15 ljudi kako trci u pola 7 ujutru u sred zime. Ubrzo provalio da svi rade zajedno u jednoj obliznjoj kancelariji.
I kako onda sa takvima da se nosi onaj koji stigne na posao u 9 usput kupi burek i jogurt, posle popije kafu i zapali cigaretu? Nakon posla celo vece gleda tv. Kako da bude konkurtentan? Kako da radi dobro kao oni?

Ja kad gledam neke ljude ovde i koliko svakodnevno rade na sebi na svim poljima prosto imam osecaj nelagodnosti, skoro me je strah, kad vidim koliko zaostajem za njima i koliko se ta razlika izmedju nas stalno povecava.
A to sam jos kao svetliji primerak srbijanskog drustva.

MalaKoala

Ivan_D

Daisy

,,Pokvario mi se kompjuter pre neki dan, čekam da stigne novi.
U međuvremenu sam razgovarala malo sa ukućanima – fini neki ljudi",
našalila se pre neki dan moja virtuelna prijateljica na svom fejsbuk statusu.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Nemamo-vaj-faj-pricajte-jedni-s-drugima.lt.html
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Ivan_D

Nego, Pareski, si se vratio u CND for good ili samo posecujes?

Slobodno priznaj, nece ti to niko uzeti za zlo   :mrgreen:

Sa radoscu, interesovanjem i zebnjom u srcu sam pratio tvoj decenijski razvoj od ratobornog pravoslavca, huskaca, navijaca za ratne zlocince i budale, preko patriJote, velikog Srbina, Tadicevca, umerenog liberala do jednog finog momka koji se verovatno razocarao u sve moguce srbijanske strukture. Veliki si put prosao i dobrodosao kuci.

Pareski do

Quote from: Ivan_D on March 26, 2014, 09:01:08 AM
Nego, Pareski, si se vratio u CND for good ili samo posecujes?

Slobodno priznaj, nece ti to niko uzeti za zlo   :mrgreen:

Sa radoscu, interesovanjem i zebnjom u srcu sam pratio tvoj decenijski razvoj od ratobornog pravoslavca, huskaca, navijaca za ratne zlocince i budale, preko patriJote, velikog Srbina, Tadicevca, umerenog liberala do jednog finog momka koji se verovatno razocarao u sve moguce srbijanske strukture. Veliki si put prosao i dobrodosao kuci.

Наравно да сам у посети, какво глупо питање  xfrog

Нисам (био) хушкач нити патријота ако (и даље) истичем да ће Холанђани пожељет Ратка и Радована. Никада нисам био Тадићевац иако сам радио у Влади коју је он склепао. xfrog Нисам ни Тадићевац само зато што 2011-2012. пре већине знао да се Томислав Николић и Аца Вучић спремају да предјау КиМ итд.

Да би се човек разочарао мора прво да се очара...

Hate mail

Tako je. Svako je ljubazno pozvan da optimalno iskoristi komparativne prednosti mizantropije.