...
Туристима можда (мада је и то дискутабилно, Нишки аеродром их можда чак и дотира као раније), не знам никога ко се одлучује за селидбу у Западну Европу лоукост летом, посебно када чекирање једне торбе кошта 19 евра. Уосталом, зар не иду (западноевропски) гастоси колима?
Ja sam ih video jedno sto, svojim očima. Morao hitno da otputujem do Kopenhagena i jedino mi let do Malmea tog dana odgovarao nekim Wizom, Ryanom...
Jedva me pustilo da uniđem u Švecke. Bio sam im sumnjiv u pičku materinu.
Prvo, ka'smo sišli s'avijona, nisam navalio da se guram sa ostalima u jedan od ona dva reda ispred nekih trafičica u kojima sede ti njihovi policajci&carinici, već sam stao na kraj reda (prijatelj koji je trebalo da dođe po mene još nije bio stigao, pa nije bilo razloga za žurbu).
Drugo, odelo na meni je bilo maaalkice drugačijeg kroja, materijala i boja od onih koje su nosili ostali putnici.
Treće, nisam vukljao torbetinu sa domaćim čvarcima, cigarama i rakijom sakrivenim među kineske gaće, već samo mali ručni Samsonitov koferčić.
Četvrto, kad su me pitali šta ću u Malmeu, rekao sam im da sam tu samo u prolazu i da ću na kratko da vidim prijatelja, jer je pravi cilj mog putovanja Kopenhagen, dok su SVI ostali odgovorili ili da su došli rade u Sverige, ili da bi vozili kamion (čitaj:šlaka na crno ili klasična šana).
Peto, kad su me pitali da li imam uz sebe dovoljno novca, odgovorio sam im da bi pet hiljada evra trebalo da me okrpi za tih nekoliko dana, a za svaki slučaj imam i par kreditnih kartica, dok su SVI ostali nosili sobom po €300.
Šesto, sve vreme sam se prilično uspešno koristio engleskim jezikom, za razliku od ostalih sa kojima su švecki službenici komunicirali uz pomoć šest srpskih reči koje su savršeno naučili: razlog dolaska, koliko ostaješ, pokaži pare.
Onda su krenuli da me drndaju: pa gde ti živi taj prijatelj u Malmeu (otkud znam), te koji mu je broj telefona (na kućni se ne javlja jer pošao po mene, a mobilni mu isključen, kasnije se ispostavilo da mu se ispraznila baterija i da baš je u isto vreme punio dole u lobiju kako bi se uključio da se pronađemo)... nije pomoglo ni to što mi je pasoš bio sav ispečaćen kockastim Roszke ulazom/izlazom, kao ni to što sam malo pre toga posetio Holandiju (verovatno je žena policajac mislila da sam došao da prodajem drogu na kilo), a onda je ugledala moju američku imigracionu vizu i kazala "pa što ne rekoste odma'".
Tako da, Pareski, ti tvoji zaključci na osnovu praznih pretpostavki.... bio si mnogo zanimljiviji i ozbiljniji diskutant dok ti je avatar bio onaj sveti čovek, pre nego što si ga zamenio tim balijom.