News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Tako je opaljivao Broz...

Started by Jelence, February 14, 2010, 04:43:45 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

Tajne iz Brozovog aparata: Tito voleo sobarice

Izložba ,,Tito-foto" prvi put prikazuje fotografije koje je uradio Josip Broz i otkriva da se u predahu od politike maršal opuštao slikajući predele, pse, bliske prijatelje, a najčešće žensko osoblje iz svojih rezidencija

Mada istorija još ni izbliza nije dala svoj konačni sud o liku i delu Josipa Broza, Broz je u više navrata uhvatio istoriju na krivoj nozi i presudio joj objektivom svojih fotoaparata, manično fotografišući svoja predratna, ratna i poratna priključenija.

Naime, poznato je da se najčuveniji ,,Đenka" svetske politike gotovo nikada nije odvajao od fotoaparata, neretko podsećajući na japanskog turistu, međutim, ono što se dosad nije znalo jesu omiljeni motivi najvećeg sina naroda i narodnosti, predstavljeni na izložbi ,,Tito-foto", na kojoj su prvi put javnosti prikazane fotografije iz Titove privatne arhive, podeljene u nekoliko ciklusa: ,,Moja Jovanka", ,,Moj Krleža", ,,Moje rezidencije", ,,Moja putovanja", ,,Moji psi", ,,Moja ostrva", ,,Moje proslave"...

- Reč je o ogromnom materijalu sa više od 30.000 fotografija snimljenih u periodu od 1960. do 1979. godine, a koje su nađene u arhivu nekadašnjeg maršalata, koji je stradao u bombardovanju 1999. godine - veli Momo Cvijović, kustos Muzeja istorije Jugoslavije, nekada znanog kao odmorište štafeta - Muzej ,,25. maj".

- Nije reč o nekoj umetničkoj vrednosti, koliko o istorijskoj, s obzirom na to da ih je fotografisao Broz lično, i omogućio nam da zavirimo u ondašnju svakodnevicu, viđenu iz njegove perspektive. Jednostavno, javni život Josipa Broza svima je dobro poznat, međutim, onaj drugi, privatni, ma koliko se propaganda onog vremena trudila da nam ga dočara, još nam izmiče. Za tu vrstu spoznaje ovaj materijal je izuzetno dragocen. Sa kim se družio u slobodno vreme, gde ga je i kako provodio i, naravno, kako ih je, tim čarobnim produžetkom ljudskog oka, aparatom ili kamerom, Tito video - naglašava Cvijović, napominjući da nije isključeno da u nekim zaboravljenim arhivskim kutijama čami još desetine hiljada fotografija snimljenih pre šezdesetih.

Međutim, posebna ,,vrednost" ove izložbe krije se u, kako rekosmo, naročitim motivima koje je Stari ovekovečio i koji pripadaju opusu ,,Moje rezidencije" i ,,Moja ostrva" - sobarice, spremačice, kuvarice... i ostale omladinke i drugarice sa platnog spiska pomoćnog osoblja JBT-a.

Stari je, tako, krišom ili, u nekim slučajevima, sasvim otvoreno, fotografisao čistačice dok se istežu pokušavajući da uglancaju prozore njegove splitske rezidencije, presamićene drugarice beračice grožđa u vinogradu, servirke dok užurbano rasklanjaju ostatke popodnevnog fruštuka, svastiku u kupaćem kostimu... uopšte, sve što nosi suknju, a ne zove se Jovanka.

Što se pomenute drugarice prve dame tiče, javna je tajna da je godinama, u najmanju ruku, negodovala zbog maršalovog ,,fetišizma" i specifične ,,naklonosti" ka radničkoj klasi, najslikovitije oličenim kroz famozni odnos sa ličnim maserkama, sestrama Darijanom i Radojkom Grbić, od kojih se nije odvajao i koje su, razume se, našle zapaženo mesto i u njegovom fotografskom opusu.

- Reč je o realističnim radovima koji su puni topline. Izuzetno su značajne i fotografije Miroslava Krleže i Bele sa zajedničkih odmora na Brionima, Brozovih inostranih poseta viđenih s ove strane objektiva - kaže Cvijović.

Bilo kako bilo, veliki majstor politike i amater fotografije još jedared je dokazao da je i dalje ,,najprodavanija" robna marka sa ovih prostora...

- Volim da kažem kako je njemu politika zapravo bila hobi jer u hobiju čovek teži usavršavanju i izuzetnim rezultatima, dok mu je fotografija bila zanimanje u kojem nije izlazio izvan granica proseka... - završava Cvijović, ostavljajući posetiocima da procene ima li i kolike su umetničke vrednosti poznih radova druga vrhovnog?

Naročito na onim gde se nije previše trudio da ovekoveči i lica uz pripadajuća torza, anonimnih predstavnica udruženog rada...

Čedna erotika

- Voleo je da fotografiše svoje sobarice, ima dosta njihovih slika, ali moram da naglasim da nijedna od njih nije lascivna... Drugačije je to vreme bilo, ni nalik današnjem - napominje Momo Cvijović, kustos Muzeja istorije Jugoslavije, dodajući da su njemu među najdražima ipak fotografije Jovanke Broz jer se na njima, kako kaže, vidi da ju je Tito ipak izuzetno voleo.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

amans

jebote...otkrivamo toplu vodu, a? em musko, em voleo zenske.... jel ih i ti volis, jelence, pa te zato intrigira, ili je u pitanju kiselo grozdje?
We're lost, but we're making good time.

amans

slawen

Сликао свастику у купаћем....
Матори перверзњак! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

amans

hehe ma da je bar slikao muske, pa da se zgrazamo (i parimo oci  ;)) nego zenske, bez veze.... dzabe samo otvaram  :twisted:

slawen

Миссим, ко нормалан није пожелео свастику... Јеботе, Јели данас стварно није добро.
Да се нешто није десило Тонију?
Запирао се над америчком судопером, па му уфатило јајца....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

nobody_

Kao i svaki veliki diktator obozavao je pitchke...  xsex A ko bi mu normalan na tome zamerio?  xjap

JeBence otkriva rupe na saksiji... Obozava to ona...  xrofl

_nobody_

Jelence

Ma ko se zgraza ljudi sta vam pada na'um?
Ja samo copy-paste iz novina.

Ne znam kako vi zovete fotografisanje, ja - zavisi koga slikam. Slanjena ne bih ni fotografisala (kojcemi moj njegova slika). Dzoni Depa bih recimo opalila any time.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

nobody_

Quote from: Jelence on February 15, 2010, 03:48:39 AM
Dzoni Depa bih recimo opalila any time.

I Dzoni bi tebe opalio anytime. Ciglom u vugla.  :x

_nobody_