News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

dinar-evro

Started by tarana, February 25, 2010, 05:45:32 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tarana

-7% u nepuna 3 meseca.

neke teorije kazu da moze do 105 bez povecanja inflacije.
u pripremi smanjenje obavezna rezerve banaka u dinarima.
smanjenje kamate na repo odavno odradjeno.
cini se da ce klizanje da se nastavi...
dokle?

slawen

Док се малко не растерете дугова и повишица које су поделили и обећали тејлесима.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

zagor te nej

Bolje da puste da klizi nego da trose rezerve braneci neodbranjivo visok kurs...
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

tarana

okej je da klizi.
samo se pitam dokle?
komplikovano je meni da ceram moj mikro biznis, a ne nekoj ozbiljnoj firmi, ako nemam jasnu prectavu dokle ce da se zaroza.

slawen

Што компликовано?
А валутна корпа? Еурибор? Насдак?
Можеш да се вежеш и за Конвертибилну Марку, она је још и најстабилнија.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

zagor te nej

eurrsd 106 za 6 meseci kad sam nesto prckoa po nekom fx modelu zadnji put pre par meseci...bez interevencije NBS i nekog debelog eksternog soka. Dakle, recimo 4 meseca od sad.
Niels Bohr

tarana

Quote from: zagor te nej on February 25, 2010, 06:27:14 PM
eurrsd 106 za 6 meseci kad sam nesto prckoa po nekom fx modelu zadnji put pre par meseci...bez interevencije NBS i nekog debelog eksternog soka. Dakle, recimo 4 meseca od sad.

sto krijes to od mene?  xtwak

zagor te nej

Nista super senzacionalno...imam svoj mali FX model (intersne stope, budzetski deficit, spoljnotrgovinski defcit, direktne investicije i jos kojesta su tu kao faktori )posto dosta novca imamo u stranim valutama, RUB, BRL itd...pa se nekad zezam i sa dinarom...ali dinar nema fpravi ree float nego je menadzovan od strane centralne banke vise nego vecina valuta sa kojima radim, pa ga je malo nezahvalno predvidjati.
Niels Bohr

tarana

nbs prodala 500 miliona od pocetka godine. tako nekako i prosle godine.
posle toga nije bilo intervencija mesecima.
pad jeste verovatno sezonski ali je pride i "stimulisan" od nbs smanjenjem kamate.
vise me brine smanjenje obavezne dinarske rezerve banaka.
probaju da pojeftine kredite.
valjda su se izracunali.

Daisy

najavili su povecanja plata za jesen (recimo 10-15 %) + inflacija (recimo 5-10 %)
tako da za kraj godine (odokativno) ocekujem evro oko 120 rsd

trenutno su Grci oborili evro, pa nije bas pravo vreme za NBS da ga prodaje, vec da ga kupuje

koliko sam razumeo obavezna rezerva banaka se smanjuje u slucaju povecane stednje
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

tarana

Quote from: INI on February 25, 2010, 09:10:16 PM
koliko sam razumeo obavezna rezerva banaka se smanjuje u slucaju povecane stednje
nisam siguran.to je jos u pripremi.bice za par dana.
nbs da ne prodaje vec bi bio 120. a onda bi pocela inflatorna ugradjivanja u cenu.

Daisy

odrzavali su ga kako-tako do kraja oktobra a onda je pocelo klizanje ... (vezbaju za zimsku olimpijadu ... valjda)

1.sep.09 - 93
1.okt.09 - 93
1.nov.09 - 93.5
1.dec.09 - 95
1.jan.10 - 96
1.feb.10 - 98.5
25.feb.10 - 99.5

od 1.dec.09 nazire se linearni trend 
3.5 rsd / dva meseca

rezerva ide sa 45% na 25%

QuoteGuverner NBS Radovan Jelašić kaže za B92 da je odluka o smanjenju obavezne rezerve dogovorena s MMF-om.

- "To neće značiti da će NBS vraćati novac bankama, već će one tokom cele ove godine, za nivo povećanja kredita i štednje, moći da smanje nivo svoje obavezne rezerve kod centralne banke", kazao je tim povodom Jelašić.

QuoteBankama kojima u januaru 2011. godine efektivna stopa obavezne rezerve bude veća od 25 odsto, zato što do tada nisu uspele da dostignu taj nivo kroz povećanje plasmana ili rast depozita, NBS će "višak" deponovanog novca vratiti u tri mesečne rate.

QuoteUbuduće, postojaće tri izuzetka
- obavezne rezerve se do kraja ove godine neće izdvajati na stambene kredite osigurane kod NKOSK i
- na kredite odobrene u okviru programa Vlade Srbije, a do roka dospeća, najkasnije do 31. decembra 2012. godine, ni
- na kredite iz inostranstva povučene od 1. oktobra 2008. do 28. februara ove godine.

Obavezne rezerve se trajno neće izdvajati na kredite koje od međunarodnih finansijskih institucija povlači ili garantuje država.

NBS je za 2010. godinu utvrdila ciljani raspon inflacije od šest odsto, sa odstupanjem plus ili minus dva odsto.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=02&dd=25&nav_id=414024
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/527611/Smanjenje+obavezne+rezerve.html
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

alan ford

Quote from: tarana on February 25, 2010, 05:56:54 PM
okej je da klizi.
samo se pitam dokle?
komplikovano je meni da ceram moj mikro biznis, a ne nekoj ozbiljnoj firmi, ako nemam jasnu prectavu dokle ce da se zaroza.

cekaj 'el nisam ovo pisao pre neki mesec pa si rekao da tako (nekako) treba jer jeftin dinar pospesuje izvoz (cega?).

samo da ponovim da je branjenje lose resenje jer se neefikasno trose rezerve i tek pristigli zajmovi a zasta - za isplatu neodrzivih budzetskih stavki i uopste nerealnog kursa.
A Zagorov model je mozda OK, mada mi licno (gut feel) deluje prenizak. Cenim da je realna cena oko 110-120 dinara za Evro.

Daisy

evro (cele) prošle godine do novembra bio dosta stabilan 93-94,
pa eto doklizao do 100 dinara

čini mi se mogućim da će da probaju da ga održavaju oko stotke ...

utorak, 23. mar 2010, 12:29 -> 15:41

Novi dinarski krediti

U cilju povećanja kupovne moći, Vlada u petak usvaja program subvencionisanja dinarskih kredita, gotovinskih i potrošačkih za kupovinu domaćeg nameštaja i bele tehnike, kao i za plaćanje turističkih aranžmana u Srbiji, najavio Mlađan Dinkić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada Srbije u petak usvojiti program dinarskih kredita za građane, gotovinskih i potrošačkih za kupovinu domaćih proizvoda i usluga.

Cilj odobravanja novih dinarskih kredita je povećanje kupovine moći građana, podsticanje domaće tražnje, brži privredni rast, jačanje domaće valute i podsticaj domaćoj proizvodnji, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, očekuje se da banke plasiraju 30 milijardi dinara za dinarske gotovinske kredite i dinarske kredite za kupovinu domaćih proizvoda i usluga, dok će subvencije države iznositi 1,5 milijardi dinara.

Prve ugovore sa poslovnim bankama, prema rečima Dinkića, Vlada Srbije će potpisati sledeće sedmice.

U opticaju će biti dve vrste dinarskih kredita:
- dinarski potrošački krediti za kupovinu domaćih proizvoda i usluga i
- dinarski gotovinski krediti.

Maksimalni iznos gotovinskih kredita iznosiće 300.000 dinara,
a visina kamata biće 7,5 odsto za građane čija su primanja ispod 30.000 dinara,
a 8,95 odsto za građane čija su primanja u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara.

Rok otplate ovih kredita biće tri godine, a period "mirovanja" 12 meseci.

Dinarski potrošački krediti biće odobravani za kupovinu
- domaćeg nameštaja,
- podnih obloga,
- bela tehnika,
- građevinski materijal,
- sanitarije,
- turistički aranžmani u Sribji.

Korisnici ovih potrošačkih kredita moći će da budu zaposleni, penzioneri i poljoprivrednici koji imaju registrovana domaćinstva.

Iznos kredita koji će moći da se podigne je bez ograničenja, odnosno do visine kreditne sposobnosti klijenta.

izgleda da rizik oko održavanja kursa Jelašiću deluje prevelik/preskup pa se povukao sa mesta NBS, iz ličnih razloga  :roll:

tarana

malo mi to konfuzno.
što bi dizo potrošački, kad mogu gotovinski po istoj kamatnoj stopi?

nego, neka stranjska kuća je sugerisala ulaganje u dinare pre par nedelja, jerbo će do kraja godine dinar da ojača.
da nisu imali insajderski info o telekomu?

Daisy

gotovinski je limitiran - max 3,000 €

slawen

Тако је, брате, ојачаће наш славни динар! И то да не мрднемо курцем, већ само мерама наше мудре владе.
80 за еуро. Моралбустер у сорабља.

Они ће нама да забране у предизборној години повећање плата и пензија.....

alan ford

Quote from: INI on March 24, 2010, 09:31:59 AM

evro (cele) prošle godine do novembra bio dosta stabilan 93-94,
pa eto doklizao do 100 dinara

čini mi se mogućim da će da probaju da ga održavaju oko stotke ...

i meni. sada kada nemaju jelasica mogu da stave svog coveka pa da rade sta hoce. Al' ajde da vidimo gde ce biti za 2-4 godine?