News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

.срб

Started by Daisy, March 06, 2010, 12:05:53 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Daisy

петак, 05. мар 2010, 15:07 -> 15:15

Ћирилични домен до краја године

До краја године почеће са функционисањем Интернет домен на ћирилици, најавила министарка Јасна Матић. Ознака домена ће највероватније бити "срб".

Министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић рекла је да ће ћирилични Интернет домен почети да функционише до краја ове године, а његова ознака ће највероватније бити "срб".

Ћирилични домен је постао реална могућност од прошле године, када је Интернет корпорација за доделу имена и бројева започела убрзан процес успостављања националних домена за државе које користе нелатинична писма, указала је Матић после отварања свечане прославе Дана националног Интернет домена Републике Србије.

"Ово ће првенствено олакшати интеграцију Интернет адреса у различите текстове како не би дошло до проблема у конверзији, јер оне на тај начин постају један од података у тексту на нашем писму" , објаснила је министарка.

Према њеним речима, увођење ћириличног домена биће један од елемената који ће омогућити да се Интернет у Србији све више користи, да буде у потпуности доступан на нашем писму, као и да постане не само део свакодневног живота грађана, него и средство комуникације грађана, државе и привреде.

"На овај начин развиће се и потенцијали електронске управе и електронске трговине што ће омогућити да Србија, као и друге развијене земље, то искористи за унапређење своје конкурентности и квалитета живота својих грађана", додала је министарка Матић.

Директор Регистра националног Интернет домена Србије (РНИДС) Ненад Маринковић истакао је да регистровању ћириличног домена код ИЦАНН-а претходи спровођење шире јавне расправе на националном нивоу.

У циљу промоције националног домена и уопште Интернета у Србији, Маринковић је указао да је РНИДС први пут ове године направио мало активнији план присуства у јавности и на ИТ догађајима.

"Верујемо да ће овакве активности допринети да јавност препозна интерес за подржавање националног домена, као и да схвате да они који брину о националном домену заиста и улажу у Интернет заједницу у Србији", истакао је Маринковић.

Када је реч о "rs" домену, који је почео да се уводи пре три године, Маринковић је указао да се према проценама, месечно региструје око 1.000 домена и да та цифра тренутно износи око 60.000.

коментари     

(петак, 05. мар 2010, 15:27)
msb [нерегистровани] oпошаљи одговор

A sta ce da se koristi umesto www? њњњ?

са РТС сајта: Ћирилични домен до краја године

Examples of proposed top-level domains in generic top-level domain category are:

* бг (Bulgaria)
   * рф (Russian Federation, in addition to .ru)
   * укр (Ukraine)
   * 中国 (China)
   * تونس (Tunis)
   * αθήνα (Athens)
   * berlin (for the city of Berlin, Germany)
   * bcn (city of Barcelona)
   * london (London)
   * nyc (New York City)
   * paris (Paris)
   * 上海 (Shanghai)
   * bzh (Breton community) pointBZH
   * gal (es) PuntoGal
   * cym (Welsh community)
   * sco (Scots community)
   * geo (Generic geographical locations)
   * lat (General category for Latin American websites)
   * africa (General category for African websites)

http://en.wikipedia.org/wiki/GeoTLD

Character set

One of the principles that ICANN's Generic Names Supporting Organization (GNSO) would like to keep is that Greek and Cyrillic two-character top-level domains should not exclusively use characters that could be confused for Latin characters of identical or similar shapes — a problem that particularly limits Cyrillic choices. As such, GNSO would seek to avoid the direct transcription of "ru" into Cyrillic, "ру", and common abbreviations for Russia (Russian: Россия), such as "ро", in order to avoid confusion with the Latin ccTLDs .py (Paraguay) and .po (currently unassigned).
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

alan ford

odlicno. onda cemo i na internetu moci da se izolujemo od sveta koristeci cirilicu.

Kad vidim da japanci ili koreanci u masovnoj kolicini koriste domene sa njihovim slovima, ili kada vidim da se njihovi ministri bave tom problematikom onda cu poverovati da tu ima neceg logicnog.

Daisy

The test domain has seen usage by ICANN in the testing of internationalized domain names, a program started in 2007.

*  Arabic (إختبار) xn—kgbechtv
    *  Persian (آزمایشی) xn—hgbk6aj7f53bba
    *  Chinese, simplified (测试) xn—0zwm56d
    *  Chinese, traditional (測試) xn—g6w251d
    *  Cyrillic (испытание) xn—80akhbyknj4f
    *  Hindi (परीक्षा) xn—11b5bs3a9aj6g
    *  Greek (δοκιμή) xn—jxalpdlp
    *  Korean (테스트) xn—9t4b11yi5a
    *  Yiddish, Hebrew (טעסט) xn—deba0ad
    *  Japanese (テスト) xn—zckzah
    *  Tamil (பரிட்சை) xn—hlcj6aya9esc7a
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Jelence

Ta tek da nije bRez komendije...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

miskop

Ako Francuz, Svabo ili Spanac....Bugarin ima plan da se bavi
svojim jezikom....to se smatra OK.

Ako to isto pokusa Srbin....to je onda jeres.

Koji ste moroni, majko bozjaaaaaaaa....

Jebo vas onaj koji vas je (petom u dupe) pravio.

Tako glupe i zle.

alan ford

Quote from: INI on March 06, 2010, 06:37:18 AM
The test domain has seen usage ....

nisam ni sumnjao da ce organizacije poput dveri, 1389 itd imati koristi od ovoga. Samo kazem kada to neko ozbiljnije bude koristio onda vredi razmisliti

alan ford

mada, evo da se dopunim, obzirom da je vecina svih tih stranica landing pages sa Googla ili neke druge trazilice mozda i nema veze. Jedino ako treba da se adresa napise sto ce to za biti vecinu fuckin' pain in the ass, myself included.

Ivan_D

Quote from: alan ford on March 06, 2010, 04:39:04 AM
odlicno. onda cemo i na internetu moci da se izolujemo od sveta koristeci cirilicu.

Pa ako mislis da je udaljavanje od sveta posledica cirilicarenja onda si u krivu. Udaljavanje od sveta je CILJ cirilicarenja.

Prokleta stoka primitivna, zlocinacka.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Nocobdija

Pa ko ne razume ćirilicu, koga jebe, a vi koji ne volete (a razmete lepo srpskoga jezika) ne idite na glupe sajtove i kraj priče. Šta tu ima loše? Evo Slawen samo ćirilicom piše, odma ga napadnite i udrite, ajde Ivane, šta čekaš, prvo ovde žito od kukolja da se odvolji, evo reci mu da je:" prokleta stoka , primitivna zločinačka" ili se već važi ovo gore napisano?   :mrgreen:

slawen

Навикли тиме да их бијем, само то их боли....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

Kad zafali tariguza ja dupe brisem iskljucivo tzv. cirilicnim tzv. novinama.

Nista kao "spiritity".

Jelence

Quote from: Hate mail on March 06, 2010, 05:33:24 PM

... a onda cekas da ti dodje iz dupeta u glavu  :mrgreen:

Hate mail

Jasno, sestro. Rodjen u SrbijU, a srce u AmerikU.

Nocobdija

Quote from: Jelence on March 06, 2010, 05:37:39 PM
Quote from: Hate mail on March 06, 2010, 05:33:24 PM

... a onda cekas da ti dodje iz dupeta u glavu  :mrgreen:

:mrgreen:
ima onaj aforizam : jel pročitate Politiku pre nego što se obrišete  njom  :lol:

Ivan_D

Quote from: Nocobdija on March 06, 2010, 04:58:10 PM

Pa ko ne razume ćirilicu, koga jebe, a vi koji ne volete (a razmete lepo srpskoga jezika) ne idite na glupe sajtove i kraj priče. Šta tu ima loše? Evo Slawen samo ćirilicom piše, odma ga napadnite i udrite, ajde Ivane, šta čekaš, prvo ovde žito od kukolja da se odvolji, evo reci mu da je:" prokleta stoka , primitivna zločinačka" ili se već važi ovo gore napisano?   :mrgreen:

Postoji vrlo jasna razlika izmedju pisanja cirilicom i cirilicarenja. Kao sto postoji i jasna razlika izmedju Srba i Turkosrba ili izmedju pravoslava i turbopravoslava.

Ivan_D

Tromotorac

haha, domen  .срб  je prikladan, a domen .србија je opsti i previse dugacak :)

Sjajni su.
The bums will always loose.

Hate mail

Neopisivo, nepojamno, nevieroiatno.

Tromotorac

Jesu li probali   

.oinkoink  ?

Svinje su stvorile modernu srpsku drzavu. Mozda je .oinkoink domain najprikladniji i najprakticniji.
The bums will always loose.

Pijanista

Ja ovde vido kamionchich od firme koja e zove "coit". zamisljam kako im se zove web sait u US...

Jelence

alan ford

'el se zna sta kaze Al Gore po tom pitanju?

Hate mail

Ivan_D

cudi me da niko nije registrovao italijanski domen sh.
mozda mora da bude vise od 2 slova?

Ivan_D

Video sam po kvizovima na TV u Srbiji, gde s inace koristi A, B, C, D multiple choice, sad imaju: А Б, В, Г

Zanima me kad ce budale da promene i sahovsku nomenklaturu, pa da bude А Б В Г Д Ђ Е Ж umesto antisrpskog ABCDEFGH

npr lovac Ђ1 na Ж3

Neverovatne budale.

Inace, nikad nisam video hrvatski, ceski ili slovacki kviz sa A B C Č
Normalno ljudi upotrebljavaju ABCD i nikom nikad nije ni palo na pamet da to menja.

Nocobdija

Quote from: Ivan_D on March 21, 2010, 06:23:58 PM
Video sam po kvizovima na TV u Srbiji, gde s inace koristi A, B, C, D multiple choice, sad imaju: А Б, В, Г

Zanima me kad ce budale da promene i sahovsku nomenklaturu, pa da bude А Б В Г Д Ђ Е Ж umesto antisrpskog ABCDEFGH

npr lovac Ђ1 na Ж3

Neverovatne budale.

Inace, nikad nisam video hrvatski, ceski ili slovacki kviz sa A B C Č
Normalno ljudi upotrebljavaju ABCD i nikom nikad nije ni palo na pamet da to menja.

Što gledaš primitivne kvizove koje ne kapiraš?  xrofl

Hate mail

Ivane: HAHAHAHAHAHA!!! :mrgreen:

alan ford

google napravio virtuelnu tastaturu pa sada moze da se kuca u bilo kom od 52 jezika koja podrzavaju ukljucujuci i srpski.

http://googleblog.blogspot.com/2010/04/integrating-virtual-keyboards-in-google.html

Hate mail

Jel' ima i srBski ili to mora da se simulira?

Daisy

.срб / .ce-pe-šest / .si-pi-six /  .... ртс.срб

Jelence

Jelence

PS. A pazi ovo:

QuoteЛепота – оперисана 734. пут!

Опседнута хируршким улепшавањем, глумица Џоан Риверс је у 78. години морала да прекине са том навиком. Ипак, пре тога последњи, 734. пластични захват Џоан је желела да забележе и камере како би своју страст поделила са обожаваоцима.

Џоан Риверс, глумица која је свету постала познатија по броју пластичних операција које је имала него по улогама, одлучила је да са својим обожаваоцима подели свој последњи захват у сопственом ријалити програму Џоан и Мелиса: Џоан зна боље.

Комичарка се годинама подвргава корекцијама, које сматра својим стилом живота, али због година је ипак морала да прекине са том навиком.

Ћерка 78-годишње уметнице Мелиса Риверс је чак и преклињала мајку да не оде на свој последњи, 734. по реду, захват.

,,Не желим да умреш", говорила је Мелиса која и сама има искуства са пластичном хирургијом.

Ипак, опсесија Џоан Риверс је била јача од ћеркиних молби.

,,Моје тело је храм, а храму треба редизајн", био је одговор упорне глумице.

Изненађујућа чињеница да је Џоан већ 734. пута ишла под нож зарад лепоте, навела је многе да о томе размишљају као специфичној опсесији и зависности, те да би могла да потражи стручну помоћ.

Citam i razmisljam kako su reci manipulativna rabota. U ovom tekstu ima dovoljno materijala da se zauzme ovakav ili onakav stav o tome sta ova zena radi a opet protiv svoje volje pocinjem da mislim da je gospodja Rivers flipnula.

Sa jedne strane lepo zena kaze da je to njen stil zivota i da hram zahteva odrzavanje. Nothing wrong with that.

Sa druge strane, osecam da sam citajuci tekst uhvatila virus novinarskog misljenja i da mi protiv moje volje zahvata mozdanu supljinu. Pa mi tako padaju naum misli tipa: da li je ova normalna, pih - Amerikanka (gde sam ovo pokupila??), joj lude zene i sl.