News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Cekam kace VBO ovo da javi, a ona nikako...

Started by Jelence, March 10, 2010, 04:32:40 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hate mail

Quote from: zagor te nej on March 10, 2010, 07:53:25 PM
ali, u jednom momentu ti se vise smuche svi ti socijalni programi koje placas. Nije ovo Svedska, niti je zamisljeno da bude Svedska.

Report: One-fourth of welfare payments go to illegals

Nearly one-quarter of state welfare payments and food stamps issued in Los Angeles County go to children whose parents are in the U.S. illegally, according to January figures released today.

http://www.dailybreeze.com/news/ci_14646604
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

zagor te nej

Deca su US Citizens jer su rodjena ovde. Ovo nije problem koji je napravio LA County, nego sve federalne vlasti u proteklih 50 godina ne zaustavljajuci nikog na granici.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

alan ford

Quote from: zagor te nej on March 11, 2010, 06:21:09 PM
Deca su US Citizens jer su rodjena ovde. Ovo nije problem koji je napravio LA County, nego sve federalne vlasti u proteklih 50 godina ne zaustavljajuci nikog na granici.
i sta onda? ucinilo mi se da smo pricali o tome kako necemo da placamo nikakve takse za programe, nismo Svedska. Sta sa tim US drzavljanima? Da ih prepustimo roditeljima pa neka se lece, skoluju jer imaju iste uslove kao moja, tvoja, GETova i ostala deca? Ili da se skupe pare kako bi i oni mogli da se lece, skoluju itd i postanu korisni deo drustva?
Greska je napravljena, sta dalje?

Pijanista

Treba da promenite zakon o drzavljanstvu. Da deca rodjena u SAD ne dobijaju drzavljanstvo automacki.

zagor te nej

Yep. Inace motivises svaku trudnu meksikanku da pretrci granicu. Ludilo.
Alane, mi za sve ovo nemamo para ovde u CA. Vec sva deca koja su ilegalno ovde idu u skolu za dzabe. Svo to izdrkavanje placamo mi kojima otimaju koliko se kome digne sa svakog pay checka.
Niels Bohr

Tromotorac

Quote from: alan ford on March 11, 2010, 06:39:53 PM
Quote from: zagor te nej on March 11, 2010, 06:21:09 PM
i sta onda? ucinilo mi se da smo pricali o tome kako necemo da placamo nikakve takse za programe, nismo Svedska. Sta sa tim US drzavljanima? Da ih prepustimo roditeljima pa neka se lece, skoluju jer imaju iste uslove kao moja, tvoja, GETova i ostala deca? Ili da se skupe pare kako bi i oni mogli da se lece, skoluju itd i postanu korisni deo drustva?
Greska je napravljena, sta dalje?

Ja nerado pricam o ovom, ali stvarno, ja kad sam sleteo u USA nisam imao mnogo vise nego ilegalci. Jedna torba, $240 sa sobom i nikakve kvalifikacije. Ni dan na socijalnom.
The bums will always loose.

zagor te nej

U school districtu mog sina (ne pripadamo LAUSD, beach cities imaju svaki svoj), skolovanje deteta po glavi kosta nekih $9,000.  Ali ovde nema ilegalaca. U LAUSD ih ima koliko hoces. Tamo je skola po glavi skoro 2 puita skuplja, jer u skolu ide 100% dece, a skolovanje kroz lokalne takse placa recimo 70% roditelja.
Niels Bohr

Ivan_D

Taj zakon o drzavljanstvu (rodjenjem) je star i sjajan za imigrantske zemlje. I apsolutno sam shokiran da ste bas vi ovde nasli da ga kritikujete. Stvarno neverovatno. A sve zbog par trudnih siromasnih Meksikanki (je l' neko ima brojeve uopste?) koje pretrcavaju reku da bi imali decu Amerikance.
Podseti ste me na onaj vic kad Mujo i Haso za vreme rata u Bosni beze u Srbiju preko Drine. Mujo preplivao prvi i kad se Haso priblizavao obali poceo da ga gura nogom i kaze mu "mars Turcine, ovo je Srbija".

Tako i vi. Stvarno, koji vam je k. ljudi???
If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

Nisam ja hteo da imigriram u jebeni shithole Meksiko nego u Ameriku. Ti patuljci iz dzungle su napravili KLOZET od tzv. Meksika a sad ce, kada se nakote kao misevi, to isto da urade i ovde. A meni je dosta klozet-drzava.

Tromotorac

Ivane, zato sto deo amerikanizacije jeste u uvod u postovanje pravila i procesa.  Get in a fucking line like everyone else, and you're welcome like the rest of us.

Kada se stvara tenzija da mora da im se udvara samo zato sto su fizicki blizu neodbranjene granice, i da imaju vise prava na zivot ovde nego li sirotinja iz Azije ili Istocne Evrope, onda kvaris imigrantski i melting pot duh koji je od ove divljine napravio najuspesniju civilizaciju. Legalna naturalizacija je dugacak proces, ali veoma poucan i koristan.

zagor te nej

Niels Bohr

Pijanista

QuotePodseti ste me na onaj vic kad Mujo i Haso za vreme rata u Bosni beze u Srbiju preko Drine. Mujo preplivao prvi i kad se Haso priblizavao obali poceo da ga gura nogom i kaze mu "mars Turcine, ovo je Srbija".

Tako i vi. Stvarno, koji vam je k. ljudi???

Mi nismo preplivali reku nocu da bi dosli ovde gde smo. Verujem da si i ti u Ceskoj legalno. Da li bi tako isto govorio da vam ilegalno udje jedno 3 miliona Jemenaca i Mauritanaca i pocne da trazi "prava"?

Ivan_D

12M ih je mozda ukupno u zemlji. Pricamo o zakonu o drzavljanstvu. Koliko americke dece se godisnje rodi ilegalnim emigrantima iz Meksika?

Kad im se rodi americko dete je l' oni automatski dobiju neki legalan status? U EU je ako si suprug, roditelj (maloletnog deteta) ili dete gradjana EU i ti dobijas dozvolu boravka.

Mene poceo da boli zub, tako da me vise zabole za sve ovo. Nije me boleo zub 15 godina, prosle nedelje sam bio na kontroli sve ok. I juce poceo da me boli, pa malo se smirio i sad ponovo. Zvao ordinaciju, mogu da me prime tek za nedelju dana. Go figure.
Kao sto rekoh ne postoje apsolutne istine, sve je relativno i sve zavisi od gomile drugih okolnosti.
Da mi neko kaze prestace odmah da te boli zub, ali cemo deportovati jednog ilegalnog Meksikanca kuci verovatno bih pristao. Mada sam ovde veliki borac za njihova prava.  xrepuke

Pijanista

Sad zamisli da cekas na red da popravis zub, a izpred tebe 200 ilegalnih marokanaca od kojih svaki u proseku ima 4.28 kvarnih zuba.

zagor te nej

Ja protiv ovih koji su ovde legalno, rade i placaju porez nemam apsolutno nista  - cak su mi veoma simapticni. Onako, dobar narod, vredan, rade kao masine. Skoro su mi dvojica radili neka svetla u kuci, to je sve bilo cakum pakum, kao u apoteci kad su zavrsili iako je bio prljav posao  sa sve razbijanjem plafona itd..meni samo palo na pamet kao bi ti neka bahata majstorcina kod nas zasrala kucu i popila svu rakiju i pivo sta nadju...
Niels Bohr

Mirabella

Quote from: Ivan_D link=topic=613.msg21636#msg21636
Mada sam ovde veliki borac za njihova prava.
/quote]

sto bi rekli nasi stari, lako je da tudjim k@rcem mlatis gloginje.  :mrgreen:
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

baggio

Quote from: Mirabella on March 11, 2010, 08:02:04 PM

sto bi rekli nasi stari, lako je da tudjim k@rcem mlatis gloginje.  :mrgreen:

xrofl
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Ivan_D

Pijanisto je l' to Blagoje Azdajic? Verovao ili ne, danas sam razmisljao sta li je sa njim i Kadijevicem.

Hate mail

Kadijevic je zdimio u Podmoskovlje a Adzic se muci po Dedinju.

Ivan_D

Adzic da, vidi mene 'Azdajic'.
Kadijevic u Rusiji? Od cega zivi tamo?

Ivan_D

Ah covece, ne samo da je u Rusiji, vec je i postao Rus.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=11&status=jedna&vest=129386

Veljko Kadijević
postao Rus
Branko VLAHOVIĆ, 28.09.2008 17:55:59    Ocena:
4.24 (Glasova: 69)
  [Oceni]    Komentara: 11 [Postojeći komentari]
[Veljko Kadijević ]

Veljko Kadijević
PENZIONISANI jugoslovenski general Veljko Kadijević (83) od 13. avgusta 2008. je građanin Ruske Federacije. Ruska federalna migraciona služba prihvatila je njegov zahtev za dobijanje državljanstva, a predsednik Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz u kojem se među 14 osoba nalazi i Veljko Kadijević.
Tu vest je potvrdio i Kadijević moskovskom nedeljniku ,,Boljšoj gorod" (veliki grad) koji je sa ostarelim generalom objavio razgovor u najnovijem broju u kojem ističe da mu je Rusija omogućila da normalno živi u njoj.
Ruski ustav ne dopušta da se građani te zemlje izručuju drugoj zemlji, pa hrvatska poternica za Veljkom Kadijevićem od momenta kad je dobio državljanstvo nema apsolutno nikakvog značaja. Status izbeglice Kadijević je dobio 2005. godine. Po ruskom zakonu trebalo je da prođe tri godine pa da zatraži i državljanstvo i dobije ruski pasoš. Takav izbeglički status imaju i Mira i Marko Milošević sa kojima, kako on kaže, ne kontaktira.
General Kadijević je bio poslednji ministar odbrane socijalističke Jugoslavije u periodu 1988. do 1992. Bio je na čelu armije 1991. kad su vođene vojne operacije u Vukovaru i Dubrovniku zbog čega ga je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica.
Posle objavljivanja Kadijevićeve autobiografske knjige
,,Kontraudar" u Moskvi i intervjua u kojima je objasnio da stalno boravi u tom gradu, Hrvatska je zatražila od Rusije njegovo izručenje da bi mu se sudilo pred njenim sudom. Vlasti u Rusiji nisu prihvatile taj zahtev, jer su smatrale da za izručenje nema dovoljno argumenata. Za Rusiju je bilo dovoljno to što za Kadijevićem nije bila raspisana nikakva poternica Međunarodnog tribunala u Hagu.
Kadijević je ispričao novinaru nedeljnika ,,Veliki grad" da je u proleće 2001. na njegova vrata od stana pokucao kurir iz mesnog ureda Haškog tribunala i doneo mu poziv za sud na kojem je trebalo da bude svedok. Kadijević priča da nije otvorio vrata nego je već sutradan kupio avionsku kartu za Moskvu i odleteo u Rusiju.
- Iz Beograda sam otišao ne zbog hrvatske optužnice nego zato što ni po koju cenu nisam hteo da idem u Hag, objasnio je general Kadijević. On je dodao da mu u posetu iz Beograda povremeno dolazi najbliža rodbina - ćerka, unuka i zet.
I sada kad je dobio ruski pasoš Kadijević ne namerava da putuje u Beograd.
- Sve dok Srbijom faktički rukovodi američki ambasador nemam tamo šta da radim - rekao je Kadijević moskovskom novinaru. Na pitanje da li je bio američki savetnik u Iraku, Kadijević je kategorički negirao da je pružao bilo kakve usluge Amerikancima.
Penzionisani general Kadijević je objasnio ruskom novinaru da on u Moskvi nema nikakvih moćnih pokrovitelja. Komunicira sa svojim kolegama penzionisanim generalima sa kojima je bio dobar i dok je bio na funkcijama u Beogradu.

NEINTERESANTAN ZA KGB
KadijeviĆ se ljuti što niko od ruskih vlasti nije želeo da ima kontakt sa njim ,,iako bi mogao biti koristan ruskoj državi". Pošle godine na prezentaciji svoje knjige, general Kadijević je pozvao tadašnjeg direktora Federalne službe bezbednosti (bivši KGB), generala Nikolaja Patruševa ali on nije došao.

KNJIGA BEZ ODJEKA
Što se tiče poslednje Kadijevićeve knjige ,,Kontraudar" ona nije izazvala zanimanje u Rusiji jer se mnogo toga interesantnog za čitaoce dogodilo posle zbivanja koja on opisuje. Takođe, ruska čitalačka publika ne poznaje političke aktere koje detaljno opisuje bivši jugoslovenski ministar.

vbo man

Manite sad Meksikance. Shto bi rekli Englezi " bacate bebu zajedno sa vodom u kojoj ste je kupali" (moj prevod :mrgreen:). Ovde se radi o SVIM majkama (konkretno u Australiji) koje treba da dobiju placeno porodiljsko...dakle najvishe onim BELIM.Zbog njih je sve i smishljeno i ako ce se najvishe okoristiti naravno oni koji serijski prave decu a to obichno nisu beli.
Shto se tiche Meksikanaca ja stalno chitam da ih nisu pushtali preko granice jer ih vole nego zato shto su bash takvi ilegalni ( jeftina radna snaga) NEOPHODNI USA ekonomiji...tako da se ne lazemo.
Te vashe priche " to je zivot...zivot je tezak, bebe treba da se navikavaju" okachite machku o rep. Beba treba svoju majku i that's it.To shto neki od vas to ne razumeju stvarno mi nije jasno.U nekim firmama su to bolje razumeli od vas pa chak i napravili obdanishta u okviru firme da bi majke mogle i da doje i da obilaze decu za vreme radnog vremena.Predpostavljam to su za vas budale.
U Australiji chini mi se da dete dobija drzavljanstvo automatski ako je bar jedan roditelj makar i permanent resident ( ne mora imati drzavljanstvo) pa ma gde da se rodio. Mislim da se samim rodjenjem ovde ne dobija drzavljanstvo. A kad smo kod toga mislim da je u Americi ovako prema prichi moje drugarice iz razreda koja je lichno iskusila.Naime josh u ona vremena ona , muz i dete su se nekako obreli u USI.Ostali ilegalno i radili godinama ( kao oni domari na odrzavanju zgrada shto ima kod vas tamo). Onda im se rodilo dete tamo u USI i oni muchenici pomislili da mogu da traze boravak na bazi toga. Dete jeste dobilo USA drzavljanstvo ali su ih SVE zajedno naterali da se vrate u Beograd s tim shto dete ima pravo kad napuni 18 godina da se vrati u USU i zivi kao drzavljanin. Pricha mi ona sad kad sam bila kako je mali napunio 18 i oni ga jedva naterali da ode u USU ( ima tamo nekog rodjaka). Otishao (na jedvite jade) rodjak mu pomogao da se snadje, radi neshto, upishe neshto da studira ( zavrshio gimnaziju nije neambiciozan) ali se mali nakon neshto manje od godinu dana vratio u Beograd i rekao da ga USA ne interesuje.
The light at the end of the tunnel is the train.

Pijanista

QuoteManite sad Meksikance. Shto bi rekli Englezi " bacate bebu zajedno sa vodom u kojoj ste je kupali" (moj prevod ).

Grendmoderz and frogz.
Nedavno vidim u jednom tekstu Hawkingovu knjigu  "Universe in a nutshell" pomenutu kao "Kosmos u ljusci od oraha".

vbo man

Inache kad chovek vas slusha ispada da je SVAKO ko je zakorachio u USU eto mogao da zavrshi bilo koji fakultet i postane inzenjer , IT, pravnik ili bankar pa eto ko mu je kriv kad nije hteo.Da je tako onda bi svi Amerikanci , ili makar svi beli Amerikanci sa tim ( koji po vama imaju i jachi IQ) bili inzenjeri, bankari...To naravno nisu ni tamo a ni bilo gde drugde. Ja lichno znam par nekih porodica posebno iz Bosne gde su ljudi bili vrlo obrazovani i znali jezik ali je trebalo od necheg da se zivi pa su zagulili da kreche , rade kao ti domari i sl. Jedna je porodica novcem sakupljenim od teshkog rada kupila franshizu za poshtu i pokushali taj biznis. Bankrotirali su i eno ih ponovo kao domari. Na srecu deca su im se shkolovala po USA univerzitetima pa ce tako bar naredna generacija valjda da se izvuche iz bede.Tako da ta vasha sladunjava pricha kako SVI emigranti mogu da se malte ne obogate samo nece nikako ne stoji.

Hate mail

Ti bre znas sve tako neke zagranicne slucajeve, da ne kazem luzere. WTF is up with that?

Tromotorac

I to je argument za sta? Da zivot nije lak?

vbo man

Pa dobro oni kazu " do not throw a baby with bath water" ili tako neshto(ne znam gramatiku bash najbolje :mrgreen:)...tako da nisam mnogo omanula :lol:

Hate mail

Quote from: Pijanista on March 11, 2010, 10:55:49 PM

Grendmoderz and frogz.
Nedavno vidim u jednom tekstu Hawkingovu knjigu  "Universe in a nutshell" pomenutu kao "Kosmos u ljusci od oraha".

Oduvek sam znao da ce biti smejurije kada se uzurpatori (TM) Gornje Mezije jednom/kad-tad/ipak dohvate i "tog" engleskog.

Pijanista

QuoteTako da ta vasha sladunjava pricha kako SVI emigranti mogu da se malte ne obogate samo nece nikako ne stoji

Pa ne mogu svi, ali nema nijedan razlog zasto bilo ko odredjen iz te gomile ne moze. Mislim, cista logika. I to je ono sto vuce ljude u emigraciju, izmedju ostalog. Ja zanm puno obrazovanih koji ne rade "svoj" posao. I ne kukaju svi.

vbo man

QuoteTi bre znas sve tako neke zagranicne slucajeve, da ne kazem luzere. WTF is up with that?
Poshto se ti Hate verovatno ne druzish s nashim svetom ovo su razumljivo " zagranichni" sluchajevi. No ako svratish u nashu crkvu tamo sigurna sam da cesh i ti naci podosta slichnih sluchajeva. Nije USA Novi Zeland gde su nashi lekari po 5-10 godina sedeli na dol-u  bez previshe maltretiranja dok nisu polozili nostrifikaciju. Istina povremeno bi ih zvali da vide shta je problem i zashto ne mogu da nadju posao.Ovom mom prijatelju zubaru (koji sad mlati milione) u jednom momentu ponudily da radi kao security. Kad se chovek nije shlogirao :mrgreen:. On onako omalen, glindzav doktor medicinskih nauka...hirurg...zavrshio i medicinu i stomatologiju...pish. Umesto da ga zgrabe tamo u bolnicu da operishe (i onako kukaju da nemaju lekara/zubara) oni kazu security.Chovek je posle nostrifikovao diplomu , zahvali se NZ i otishao u AU gde su znali da ga cene. Ovi ovde u Australiji su bar praktichniji pa svi nashi lekari bez nostrifikacije rade.Istina samo u remote areas, a ovde im je remote i Gold Coast :?. NZ se drzao zakona "ko pijan plota". Ma nisu sve emigrantske priche iste.Ne treba uopshtavati.

Pijanista

QuoteNo ako svratish u nashu crkvu

Cudi me da Hate to nije primetio u nasim crkvama. Verovatno ne stignme da gleda u ljude vec bulji u Drazine plakate....

Ivan_D

Tromotorac

Uzas... dobijes "besplatno" socijalno zdravstvo i nekprekvalifikovanog doktora iz Kinshase...

vbo man

QuoteUzas... dobijes "besplatno" socijalno zdravstvo i nekprekvalifikovanog doktora iz Kinshase...
Ovaj doktor nije iz nikakve Kinshase vec sa Beogradskog univerziteta.Nashi zubari su od vajkada bili rado primljeni u Shvajcarsku recimo pa kad su Shvajcarcima valjali ja ne vidim shto ne bi i Amerima, NZ, AU...
Nostrifikacija te diplome nije nikakvca zezancija...to je kao da praktichno polazesh ceo fakultet ponovo. Plus imaj u vidu da mnogi i ako su znali engleski nisu imali dovoljan nivo da to iz cuga poloze. Plus volela bih da vidim tebe da te sad neko natera da polazesh jedan takav sveobuhvatni ispit i to sa sadashnjim engleskim...kako bi ga brzo polozio.
Na zalost kazem NZ nije imao pojma s kim ima posla kad je nash svet doshao.Oni su nashe tretirali bash kao da su iz Kinshase.Kod zanimanja gde nije trebala nostrifikacija ili registracija oni koji su primili nashe inzenjere nisu se pokajali...naprotiv.Posle se prochulo...mala je to zemlja. Ipak kad su u pitanju bili lekari ti su se drzali ko pijan plota.Jak lekarski loby i asocija im.Nece da dele pare.
Ovi u AU su bili mudriji.Mozete da radite ali tamo gde mi necemo...

Pijanista

QuoteNa zalost kazem NZ nije imao pojma s kim ima posla kad je nash svet doshao

Nasi doktori su medju najboljima u svetu?

Hate mail

I stopped reading after "ako svratish u nashu crkvu"! That fucking explains it!

zagor te nej

Quote from: Hate mail on March 11, 2010, 11:42:55 PM
I stopped reading after "ako svratish u nashu crkvu"! That fucking explains it!
xrotaeye

..kad se shit contractori pohvataju u kolo, a sa zida vreba Chica...
Mada ima i sasvim pristojnih parohija, evo San Francisko recimo..sve mlad svet, profesionalci, nista slinava stocharska ekipa sto natuca srpski a engleski i ne pokusava...
Niels Bohr

zagor te nej

Quote from: vbo man on March 11, 2010, 10:59:53 PM
Inache kad chovek vas slusha ispada da je SVAKO ko je zakorachio u USU eto mogao da zavrshi bilo koji fakultet i postane inzenjer , IT, pravnik ili bankar pa eto ko mu je kriv kad nije hteo.Da je tako onda bi svi Amerikanci , ili makar svi beli Amerikanci sa tim ( koji po vama imaju i jachi IQ) bili inzenjeri, bankari...To naravno nisu ni tamo a ni bilo gde drugde. Ja lichno znam par nekih porodica posebno iz Bosne gde su ljudi bili vrlo obrazovani i znali jezik ali je trebalo od necheg da se zivi pa su zagulili da kreche , rade kao ti domari i sl. Jedna je porodica novcem sakupljenim od teshkog rada kupila franshizu za poshtu i pokushali taj biznis. Bankrotirali su i eno ih ponovo kao domari. Na srecu deca su im se shkolovala po USA univerzitetima pa ce tako bar naredna generacija valjda da se izvuche iz bede.Tako da ta vasha sladunjava pricha kako SVI emigranti mogu da se malte ne obogate samo nece nikako ne stoji.

Pa niko ovde ne tvrdi da svi mogu da se obogate. Ti ne citas sta pise, ti citas sta ti mislis da pise. Cudo jedno.
Niels Bohr

Jelence

Quote from: vbo man
Poslati dete od tri meseca u day care je ZLOCHIN.

Pa decu ne pravi drzava nego pojedinci. Znaci 20 minuta zadovoljstva je moje, a 20 godina pakla je drzavno.

Nice.

QuoteDa ne pominjem da je ovde day care ( i pored svih subvencija drzave) toliko skup da se prosechnoj majci ni sa jednim detetom ne isplati da ide da radi, jer ce da radi za day care.

Jel majka i otac znaju pre nego sto skinu gace kakva je situacija? Use condom...

Ovde ( a i svuda drugde bez obzira ko je na vlasti) se insistira i dodijava buducim majkama da radjaju jer nece imati ko da radi i uteruje pare u porez u skoroj buducnosti ako se nastavi ovaj trend NE RADJANJA. Ako drushtvo to trazi zar onda nije normalno da i odvoji ovu sicu za majke.

E, jeste...

Vidis, tu ti je razlika izmedju teorije i prakse. Teoretski drzava moze da utice na radjanje, u praksi stancaju se deca u slojevima koji vec koriste socijalno izdrzavanje. Treba izdrzati teret podizanja dece na socijali - koja ce se u velikom broju okaciti na socijalnu sisu kad porastu kao i njihovi roditelji (kao generacije aboridzina koje su na socijali, politicari ispiraju savest i unistavaju aboridzine, nema ti gore nego da zaparlozis mozak i natopis ga onako nekorisnog drogom i alkoholom).

Kao sto zagor rece deca kostaju ambiciozne majke karijere, tako da socijala ne moze da bude motiv da ove majke rode vise dece nego sto su planirale.

A druga stvar je da je krajnje vreme da drustvo u celini izmisli neki novi nacin da podrzi svoju ekonomiju a ne mnogoljudstvom i shopingom na angro. Dal je neko uspeo da primeti da se planeta raspada pod teretom broja ljudi na njoj. Koliko je pitanje 3-6-12 meseci trudnickog bitno kad se uzme u obzir da svaka nova jedinka vec opterecuje istrosenu planetu?

Tope se sante leda, kataklizma u najavi na sve strane, a niko da se seti da ne bi bilo lose da nas ima manje.

Same katastrofe koje se desavaju ja vidim kao nacin prirode da se ratosilja viska. Zasto socijalna politika ide uz qrac? Zbog izbora? Daj Boze da je zbog izbora.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

alan ford

looks like we're all drinking the Kool-Aid...

Smesno je kako bezuslovno branimo ovaj ovde sistem, i jos ispaljujemo neke cifre (skolarine) kao to je proporcionalno kvalitetu i/ili treba nekoga da impresionira.

Rekoh da nam deca idu u najskuplja i najbolja obdanista u Hjustonu. Vecina dece su uglavnom deca profesora, istrazivaca i slicnih s obliznjih fakulteta, indusi, kinezi, evropljani... Nismo nezadovoljni, videli smo sta se sve nudi i zaista bolje nismo nasli. Cak svakih godinu, dve pogledamo opet sta se sve nudi i za sada nismo nasli nista bolje a na ovo smo svojevremeno cekali ravno 12 meseci dok se nije otvorilo mesto.

Medjutim krajem 2008. smo bili mesec dana u Seulu pa upisali cerku u obdaniste tamo (blizu kuce) da malo vezba jezik. Tamo svako dete ima svesku u kojoj za svaki dan ispune dve stranice sta su radili, kako su radili, da li su bolji ili gori, da li su primetili nesto vredno pomena, sta su jeli kako i koliko su jeli... Trazili su da spakujemo cetkicu za zube, pidzamu, sobne patike i slicno pa su posle svakog jela prali zube, pred spavanje se presvlacili i slicno. Ovde pak, u ovom odlicnom obdanistu dnevno dobijamo neki list sa onim "zaokruzi tacan odgovor" sta su radili, kako jeli tako da nemamo pravi i detaljan uvid u stvari. Nemaju pidzame, cetkice za zube pogotovu, cak deca ni ne skidaju cipele dok lezu popodne na krevetce. Kao ko hoce moze ko nece ne mora. Valjda sve to iziskuje previse truda. U svakoj sobi je jedna glavna vaspitacica i sve imaju fakultete, a ostatak su neke devojke koje su tu na 5-6 sati ili su duze ali se rotiraju po sobama pa kada dodjem po decu i pitam kako su jela ovi me belo gledaju jer su dosli u 1, a glavna vaspitacica ne zna jer je izasla na rucak.
Da li ce zbog toga moja deca biti manje spremna da budu nekakvi geniji, uspesni inzenjeri, menadzeri...? Naravno da ne ali to su uslovi koje ocekujem u zemljama treceg sveta a ne ovde.

Prosle jeseni je cerka otisla u Srbiju kod babe i dede na par meseci pa smo ugovorili obdaniste u zgradi (privatno a deluje i pristojno) medjutim na kraju nije isla. Ali dok smo se dogovarali culi smo da 2 puta nedeljno imaju casove plesa, isto toliko puta casove muzike i engleskog, a da jednom mesecno im dolazi lekar da ih pogleda i pregleda. I da, rekli su da donesemo pidzamu za dete jer ce se presvlaciti za spavanje...

Isto tako je i sa skolama. Zadovoljan sam sto ce dete ici u jednu od najboljih skola u gradu, a opet ta skola se sigurno ne moze porediti sa zaista dobrim skolama sveta (u smislu da bi na bilo kom testu moja deca verovatno zavrsila prosecno).

Jelence

Inace, slanje dece u jaslice moze da ima i drugih, mnogo ozbiljnih posledica od bankrotstva. Pare su najmanji problem, pare uvek mogu da se zarade.

Ono sto je tu potencijalno veliki problem je psiholoski razvoj deteta. Na prirodu ne moze da se utice, priroda se desava, pogotovu kada su deca u pitanju. Prirodno je da majka bude uz dete, i ako nije deca to registruju. U prvih 5-7 godina se formira covek. Taj osecaj odbacenosti od majke moze da krene po zlu a i ne mora, kao sto virus neke organizme savlada a neke ne. Odrasli ljudi mogu da izgledaju sasvim normalno, da zive sasvim normalnim zivotom, a da u sebi stalno nose taj osecaj odbacenosti ili njegove pojavne oblike (tuga bez razloga, depresivnost, itd). To naravno moze dalje da se razvija u jos gore probleme - a i ne mora.

Buduci da je koren preko 90% bolesti bas psiholoske prirode (stres je #1 ubica) svako od nas ima svoju skalu da premeri da li je opasno ili ne ugraditi detetu od 6 meseci taj falicni sraf u glavu.

Na ovom polju se jos rade istrazivanja. Uvek nam naravno ostaje i onaj deo - cak i da se dokazu stvari kao sto su ove o kojima sam pisala - da li ce roditelj koji (misli da) mora da ostavi svoje dete u jaslicama uopste POVEROVATI da svome detetu ne cini dobro.

Pijanista

QuoteBuduci da je koren preko 90% bolesti bas psiholoske prirode

Odkud ovo? Jeli ovo rezultat nekih istrazivanja i kojih? Daj link?

P.S. tzv Dr Phill se ne prihvata

Jelence

Pijanista

vbo man

Aleluja ! Jela je konachno rekla neshto sa chim se slazem :mrgreen:
Daj Pijanisto, kakav link trazish...uzmi pa guglaj ...sve ce ti se kasti.Sad treba neko da ti obrazlaze posledice stresa...missim :cry:

Jelence

QuoteTi tvrdis da jeste, izvoli obrazlozi.

Na temu zdravlja, vitamina, uticaja hemije na nas organizam - kao i odrazavanja navedenog na ljudsko ponasanje - citam vec godinama. To je tema o kojoj pasionirano citam sta god da mi dodje pod ruku.
I kao pri svakom citanju neke se informacije prosto zalepe zbog toga sto zvuce neverovatno. Interestingly enough, tu informaciju nisam pronasla samo na jednom mestu. Stavise - bice da je zbog usko probrane teme - lajtmotiv prevlasti psihickog nad fizickim je stalno prisutan.

Sve knjige koje sam odabrala da procitam ako pominju tu temu govore o tome da nesto duboko u nama runs the show, a da mi sami u svesnom stanju ne mozemo ni da definisemo sta je to.

Da ne razvlacim pricu... Da bih ti KONKRETNO odgovorila KO je KAD i GDE to kazao morala bih da prodjem kroz nekoliko knjiga da budem sigurna. Shvatas naravno da nemam ni jedan razlog da ti udovoljim. Tim pre sto ces na kraju "poverovati" (ili "ne poverovati") na osnovu svojih merila a ne mojih linkova.

Jelence

Quote from: vbo man on March 12, 2010, 04:54:28 AM
Aleluja ! Jela je konachno rekla neshto sa chim se slazem :mrgreen:
Daj Pijanisto, kakav link trazish...uzmi pa guglaj ...sve ce ti se kasti.Sad treba neko da ti obrazlaze posledice stresa...missim :cry:

Tebi je razlog za radovanje a meni za brigu  xrotaeye

Pijanista

Jelence, ne treba da obrazlazes, nemam ni jedan razlog da citam tvoja obrazlozenja. Rekao bih da citas folk psychology - new age sranja.

Jelence