News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Sta vi mislite o ovom slucaju?

Started by Jelence, March 12, 2010, 05:54:27 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

Iliti: jos jedan slucaj nepravedno izostavljen od naseg cyber-reportera sa cyber-terena (skraceno: vbo  :mrgreen: )

E ovako... Coveku oluja razjebala zice po krovu i potkrovlju... Zvao elektricara da mu to popravi. Elektricar je licensed, znaci vlasnik kuce nije zvao Milojka Cvikcanglu, nego pravog elektricara koji ima papir da zna sta radi. Drzava NSW mu dala pappir - ne moz' naci strucnijeg od njega.

Elem, elektricar ostavio gole zice - nije dobro odradio izolaciju struje. Dosao majstor posle njega da postavi grejac za bazen na krov (solarno grejanje). Nabode se na one zice i pogine covek.

Epilog: udovica tuzila i elektricara i vlasnika kuce, i dobila u oba slucaja.

Sta ka'ete?

Sta kaze nas renomirani pravnik?
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

miskop

Posalji mi dokumentaciju na mail, da pogledam.

Svedocima otvori nalog ovde pa ce i njih da ispitamo.

Moramo to da uradimo na nacin da se posle niko ne zali.

Hvala.

Jelence

miskop

Nisam niciji mali nego sam pretpostavio da se pitanje odnosi
na narod koji kucka ovde na 7k.

Mora da ti je jasno da bez kompletne dokumentacije i izjava
svedoka ne moremo ni da mrdnemo.

Odje.

On mozda i moze jerbo je slicne pameti kao i ti.

Jelence

U tom slucaju cu morati da ostanem bez tvoje ekspertize.
Ne znam kako cu preziveti...

Tromotorac

Jel' postoji u prici home insurance?  Standardna polisa osiguranja kuce, sto je obavezno za svakog ko ima mortgage, pokriva povrede u kuci. Ovaj slucaj mi se cini kao nesto gde bi takvo osiguranje imalo ulogu u sudskom procesu.
The bums will always loose.

alan ford

Quote from: Tromotorac on March 12, 2010, 03:24:10 PM
Jel' postoji u prici home insurance?  Standardna polisa osiguranja kuce, sto je obavezno za svakog ko ima mortgage, pokriva povrede u kuci. Ovaj slucaj mi se cini kao nesto gde bi takvo osiguranje imalo ulogu u sudskom procesu.

da ali kompanija koja ti je prodala home insurance ce gledati na svaki nacin da prebaci odgovornost na nekog treceg ko je mozda zajebao stvari.

Tromotorac

Pa udovica radi pravilno - tuzi i vlasnika i prethodne izvodjace radova, pa se onda to na sudu isprebija. Sudija moze da oslobodi vlasnika kuce, a moze da podeli odgovornost.

Na primer, ako je vlasnik kuce ucinio razuman napor da spreci ovo, moze da bude oslobodjen, ukljucujuci i njegovo osiguranje. Ali ako se utvrdi da je vlasnik bio nepazljiv, a razumno je bio sposoban da oceni da rad nije gotov, onda deli odgovornost sa elektricarem.

U svakom scenariju, cini mi se da le fusher-elektricar sa licencom najvise odgovoran. Mada treba da se utvrdi da je on zaista ostavio hazzard iza svog posla (sto me ne bi iznenadilo).

Jelence

Home insurance moze a ne mora da postoji. Neki ljudi nemaju mortgage, a imaju house (lucky basterds). E kad banka ne trazi, ljudi misle ne treba im. Insurance je biiiig lopovluk, jel tako...

Sad bi ovom nesrecniku public liability dobro dosao...

Vlasnik nije nista radio sem sto je prepustio posao kvalifikovanom licu. Recimo da sam ja vlasnik kuce i da imam copavu nogu i ne razumem se u struju - gde je granica mog razumnog napora? Ne znam, ne razumem se, i ne mogu da se popenjem na krov (a sta i da mogu da se popnem kad ne znam sta treba da gledam).

Vlasnik kuce treba da plati 250.000 a elektricar preko milion.

U jednoj od kuca koju smo iznajmljivali imali smo prepirku sa gazdom oko masine za pranje sudova. Dete je bilo malo, saplelo se i palo preko otvorenih vrata i iskrivilo vrata. Trazili smo da poprave, jos je masina bila pod garancijom ali posto je bio mehanicki kvar rekose za to nema garancija.

Curela voda iz masine regularno... Ja se jednog dana okliznem na tu vodu, padnem i bas gadno udarim koleno. Popizdim i pravo kod advokata (ovo je stvarno bilo jako davno, sad vidim). Ispricam ja sta je bilo, kaze on nemas ti tu nista jer si ti pokvarila masinu. Ja kazem to je bilo slucajno, nismo namerno skakali po masini. Drugo, vlasnik je trebao ili da skloni ili da popravi, a ne da ostavi da curi voda. Medjutim, ubedi mene on da je to moja krivica. (Dal je moguce da me je sljam i tu zajebao...)

Verovatno je hteo da kaze da tu nema para (ja pare nisam ni trazila), a i prva instanca za resavanje ovakvih slucajeva je tribunal, gde advokati ne prisustvuju.

alan ford

Quote from: Jelence on March 12, 2010, 04:09:45 PM

Verovatno je hteo da kaze da tu nema para (ja pare nisam ni trazila), a i prva instanca za resavanje ovakvih slucajeva je tribunal, gde advokati ne prisustvuju.

sta ako ne pare te je nateralo tog dana da ustanes iz kreveta, da se spremis i odes u sud gde se ceka, popunjavaju formulari, opet ceka i zajebava?

inace nisam pravnik mada sam imao nesto osnovnog prava na fakultetu i nisam siguran da si u pravu kada mislis da mozes ikoga da krivis sto je tvoje dete slucajno sjebalo masinu koju neko drugi onda nije popravio a sto je uzrokovalo tvoj pad. deluje prilicno kao frivolous lawsuit.

Ja imam neke zajebancije sa PayPalom, neki lik je nesto kupio ukradenom karticom, ja dobio pare cak zvao PayPal da pitam da li je sigurno, oni rekli da nema da brinem i dve nedelje kasnije me obavestili da mi uzimaju 400 dolara koliko sam dobio jer je kartica ukradena. A ja vec stvar poslao na naravno fake adresu... Ja objasnio PayPalu da mislim da nije moja greska, oni kazu da mi niko nije mogao iz payPala reci da je transakcija sigurna i sada bi oni pare (vec par godina) a video sam na netu da bi mogao da ih tuzim small claims courtu ali me mrzi da se jebavam za 400 dolara mada cenim da bi dobio. Prosto deluje da bi morao da potrosim par dana zivota na to i necu ...

Tromotorac

Pre dve-tri nedelje sam namestio novu masinu za sudje, ukljucujuci povezivao vodu, odvod i namestio zicu za struju, koja ne dolazi sa novom masinom nego se posebno kupuje.

To me dakle cini, relativno sposobnim da procenim da li je posao dobro uradjen. Kad mi elektricar kaze da je posao gotov, i ja potpisem da sam primio rad - od mene se ocekuje da sa mojim oskudnim znanjem procenim da li je sve gotovo.

U nekom drugom slucaju Sheen'Qa je potpisala elektricaru da je posao odradjen, ali se nije penjala na tavan jer teska 400lbs.  Mislim da bi ona imala popust na arbitrazi, za razliku od mene koji sam se krsio po tavanu i imam otprilike predstavu sta znaci otvorene zice pod naponom.

Nego, jel' imamo nekog advokata u ovoj sceni da nam rastumaci, umesto da mi nagadjamo??

alan ford

Quote from: Tromotorac on March 12, 2010, 04:23:14 PM
Pre dve-tri nedelje sam namestio novu masinu za sudje, ukljucujuci povezivao vodu, odvod i namestio zicu za struju, koja ne dolazi sa novom masinom nego se posebno kupuje.

To me dakle cini, relativno sposobnim da procenim da li je posao dobro uradjen. Kad mi elektricar kaze da je posao gotov, i ja potpisem da sam primio rad - od mene se ocekuje da sa mojim oskudnim znanjem procenim da li je sve gotovo.

U nekom drugom slucaju Sheen'Qa je potpisala elektricaru da je posao odradjen, ali se nije penjala na tavan jer teska 400lbs.  Mislim da bi ona imala popust na arbitrazi, za razliku od mene koji sam se krsio po tavanu i imam otprilike predstavu sta znaci otvorene zice pod naponom.

Nego, jel' imamo nekog advokata u ovoj sceni da nam rastumaci, umesto da mi nagadjamo??

mislim da je u ovakvim slucajevima ako uzmes profesionalca da ti uradi posao da nisi obavezan da prekontrolises sta je i kako uradjeno, te da ako nesto ne bude kako treba da ce taj profesionalac da nastrada ne ti. Sud nema nacina da utvrdi ko se koliko razume u kucne popravke i samim tim sto si unajmio nekoga sa licencom pokazuje tvoju nameru da posao uradis korektno.

Jelence

Quote from: alan ford
sta ako ne pare te je nateralo tog dana da ustanes iz kreveta, da se spremis i odes u sud gde se ceka, popunjavaju formulari, opet ceka i zajebava?

Ovo je dosta diskutabilno pitanje, a svodi se na cuvenu dilemu "kokoska ili jaje".

Meni bi motiv bio resenje problema. Mada je za resenje potrebno imati $$$, ja ne vidim $$$ nego masinu koja vise ne pusta vodu i prestanak svih razgovora sa RE agentom.

inace nisam pravnik mada sam imao nesto osnovnog prava na fakultetu i nisam siguran da si u pravu kada mislis da mozes ikoga da krivis sto je tvoje dete slucajno sjebalo masinu koju neko drugi onda nije popravio a sto je uzrokovalo tvoj pad.

Imao si australijsko pravo na fakultetu?!

Well, da ste isli malo dublje u praksu, znenadio bi se koliko je zakon u Australiji na strani stanara... Vidis, moja filozofija je "learn the rules of the game and play by the rules". U prevodu: ili jebes ili primas, a dok ne naucis da jebes moraces da primas.

Ako su rules of the game da se landlord jase - uraaaaaaaa ako sam ja stanar. Tim pre sto stanari jasu. O, man, znas kako jasu... nemoj da krenem sa pricama.

Istina je da nema logike da landlord placa masinu koju je moje dete pokvarilo. Al meni takodje nema logike da vlasnik kuce ima odgovornost nad poslom koje je obavilo strucno lice. Nema logike mnogo toga...

Jelence

mislim da je u ovakvim slucajevima ako uzmes profesionalca da ti uradi posao da nisi obavezan da prekontrolises sta je i kako uradjeno, te da ako nesto ne bude kako treba da ce taj profesionalac da nastrada ne ti. Sud nema nacina da utvrdi ko se koliko razume u kucne popravke i samim tim sto si unajmio nekoga sa licencom pokazuje tvoju nameru da posao uradis korektno.

Taman tako.

Ovaj "reasonable care" mrsi konce. Da li je "reasonable" ocekivati da ides i proveravas po tavanu posle elektricara? Ko to radi?

Meni se cini da se "reasonable care" vlasnika kuce zavrsava sa unajmljivanjem profesionalca. Da je bio Mita Cvikcangla to bi vec bila druga prica (Blaza Demontaza  :mrgreen: ).

Pa sama cinjenica da je neko drugi unajmljen da uradi posao govori da vlasnik ne zna sam to da odradi.

baggio

Kada se obavljaju radovi takve vrste ( elektrika, vodovod itd.) po kuci, uvek se i sa razlogom obavljaju od strane licenciranih ljudi.  Ima to razloga zasto je to tako. Naravno da niko ziv njih ne porverava, a i zasto bi? A i kako bi?

Ono sto je interesatno u ovoj prici je odgovornost vlasnika kuce.  Je l' njegova odgovornost lezi samo u tome sto se taj slucaj dogodio na njegovim/njenim propertima?
Misssim, kako je taj covek/zena inace ucesnik u celoj ovoj stvari?
A sta bi se desilo da je isti taj vlasnik naleteo na gole zice i poginuo?
Sta onda?  I to je veoma velika mogucnost.

We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

alan ford

Quote from: baggio on March 12, 2010, 05:09:00 PM

onda tuzis sam sebe i penzionises se od dobitka...

baggio

Quote from: alan ford on March 12, 2010, 05:13:30 PM
Quote from: baggio on March 12, 2010, 05:09:00 PM

onda tuzis sam sebe i penzionises se od dobitka...

Da, da....i onda sve to uzivas na onome svetu. :mrgreen:
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Tromotorac

Znam par slucajeva, gde su kontraktori ostali neplaceni za posao na kucama za vreme njihove izgradnje, dakle dok su jos bile u domenu general contractor-a. Svaki put, ovi osteceni su u podneli tuzbu protiv svih - i general contractora, i novog (realno nicim odgovornog) vlasnika kuce, i svih drugih koji su ucestvovali u izgradnji.

Zasto se tako radi, neznam. Medjutim, uvek kad se sudi oko neceg vezanog za tvoje vlasnistvo, umesan si u guzvu, i u najmanju ruku ti zagorcaju par nedelja/meseci. U najgorem moze da se stavi lean na property, sto je onda jos zajebanije oterasiti se tako neceg.

Po mom, dovoljno je i maltretiranje sa certifikovanim kontraktorima. Retko kad ide glatko.

Jelence

E, ima tu jedna kvaka...
Da dodje komsijsko dete i slomi nogu ili se nedajboze udavi u bazenu... Padne sa stepenica... Roditelj moze da me tuzi, i da dobije bez problema.

baggio

Naravno,
sve su to sredili oni Slawenovi mangupi. :mrgreen:

Ivan_D

U Amsterdamu nedavno, isparkiravalo se auto u rikverc i udari biciklistkinju i ova padne sa bicikla. Jedan drugi auto koji je upravo nailazilo se zaustavi i vozac ponudi zeni da sedne u njegov auto dok on ne pozove hitnu pomoc. Zena se zahvali i sede u auto. Za par minuta dolazi hitna pomoc i pitajuje kako joj je. Ona kaze "boli me malo vrat"  :mrgreen:
"Aha", kazu ovi, "onda ne smemo da vas pomeramo". Pozovu vatrogasce i coveku odseku krov na autu da bi je izvadili :mrgreen:
Covek se posle obratio osiguranju, oni kazu "lepo je sto ste pomogli zeni, ali mi nemamo nista s tim, niste bili ni u kakvoj nesreci te nemate pravo ni nakakav claim od nas" i odbiju da mu bilo sta isplate  :mrgreen:

Zeni naravno nije bilo nista, ali ne bih ni ja rizikovao da je pomeram zbog necijeg krova.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Ivan_D

Inace business law na fukultetu poredim sa daktilografijom u srednjoj. Verovatno jedina dva zlatna predmeta na kojima sam nesto korisno naucio.

To sto sam naucio na jednom semestru business law je do sada vise nego isplatilo jedno 30K eura koliko me je kostao undergraduate program + MBA.

If you dine with the devil bring a long spoon.

Pijanista

QuoteU jednoj od kuca koju smo iznajmljivali imali smo prepirku sa gazdom oko masine za pranje sudova. Dete je bilo malo, saplelo se i palo preko otvorenih vrata i iskrivilo vrata.

Opa, zanemarivanje deteta! Gazda je trebao da vas prijavi socijalnoj sluzbi, sad mozes da ga tuzis sto te nije prijavio i tako ugrozio tvoje dete.

QuoteTrazili smo da poprave, jos je masina bila pod garancijom ali posto je bio mehanicki kvar rekose za to nema garancija.

Tacno.

QuoteCurela voda iz masine regularno... Ja se jednog dana okliznem na tu vodu, padnem i bas gadno udarim koleno. Popizdim i pravo kod advokata (ovo je stvarno bilo jako davno, sad vidim).

Ko ti je kriv. Lepo su ti rekli da je tvoja krivica, sto nisi popravila.

QuoteIspricam ja sta je bilo, kaze on nemas ti tu nista jer si ti pokvarila masinu. Ja kazem to je bilo slucajno, nismo namerno skakali po masini.

Ako slucajno razbijes casu, pa se posle mesec dana iseces, sama si kriva sto nisi sklinila staklo.

QuoteDrugo, vlasnik je trebao ili da skloni ili da popravi, a ne da ostavi da curi voda. Medjutim, ubedi mene on da je to moja krivica. (Dal je moguce da me je sljam i tu zajebao...)

Ako nisi zahtevala pismeno, nema sta da se ljutis. Neispravne uredjaje moras da prestanes da koristis, inace sama snosis posledice.

Sljam? Zato sto nije doneo lovu?
:)

Jelence

Sa tobom se od nedavno dosta tesko divani jer namerno ides uskurac.
Znaci - obecanje ludom radovanje da si poceo da me ignorises?

Mrzi me da ista lanem na ovako ocigledno sarkasticno pisanije. Sta god da kazem ti ces da tumacis po svome sto je priznaces veliki de-motivator cak i za optimistu kao sto sam ja.

Holding grudges... Ja ti zaista ne mogu pomoci.

Hate mail

Dobar je lik, sta ti je? Sta fali malo uskurac?
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Jelence

Pa sto ga silji bas na meni...

(to i mene cudi sto je dobar lik, a ovamo uskurac)