News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

fali krompir vadi meso

Started by tarana, March 15, 2010, 09:57:18 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarana

drakulić
QuoteNeka se država zaduži
"Mene stvarno samo zanima ko je sada spreman da investira u Srbiji? Ko može i ko je toliko hrabar da to učini u ovom trenutku. Mi predlažemo državi da se ona zaduži. U suštini, država kao država nije mnogo zadužena. Pogledajmo zemlje u okruženju koje su mnogo više zadužene ali one i dalje guraju. One mnogo više pomažu privredi nego što je to slučaj kod nas. Znači, naša država mora da se zaduži odmah ili da da garancije bankama za milijardu i po do dve milijarde evra. Tih para ima, i u bankama i u obaveznim rezervama", kaže on.

QuoteKompanija "East point" planira proširenje kapaciteta silosa u Konstanci sa 108 na 150.000 tona, za šta će izdvojiti između 32 i 35 mil EUR, najavio je za "eKapiju" Zoran Drakulić, predsednik "East point", naglašavajući da kompanija trenutno privodi kraju pregovore sa strateškim partenerom za tu investiciju.- Reč je o dokapitalizaciji "East pointa" od oko 40 mil EUR, a u budućem projektu naš partner imaće udeo od 50%. Dokumentacija je završena, dobili smo većinu dozvola i očekujemo da krajem aprila ili početkom maja počnemo dogradnju postojećeg silosa. Biće to jedan od najvećih žitnih terminala u Evropi, ali i svetu- rekao je Drakulić u intervjuu na nedavno održanom Biznis forumu na Kopaoniku.

Novi silos u Konstanci snabdevaće se žitom iz svih podunavskih zemalja, Rusije, Ukrajine, kao i crnomorskih luka. Terminal se nalazi baš na mestu gde se završava plovni kanal Dunav–Crno more.
- Proširenjem kapaciteta, terminal će umesto sadašnjih 2 miliona tona žitarica, koliko godišnje ide preko Konstance, primati više od 4 miliona tona. Korist od proširenja imaće i naša zemlja i očekujem da će Srbija u narednih pet godina izvoziti između 5 i 6 miliona tona žitarica godišnje, ali to ne znači da će cela količina ići preko Konstance. Veliki potencijal ima i Rumunija koja trenutno proizvodi 18 miliona tona žitarica, od čega izvozi oko 3 do 4 miliona. Ona planira da proizvodnju poveća na 40 miliona tona, a većina tih žitarica, stizaće u naše silose - kazao je sagovornik "eKapije".

Da podsetimo, "East point" je u maju 2009. godine investirao 2,7 mil EUR u žitni terminal kod rumunskog grada Đurđua, koji će sabirati plodove sa rumunskih i bugarskih polja radi njihovog izvoza na mediteransko tržište. Kapacitet silosa (na bazi pšenice) iznosi 5.000 tona, ali se lako može proširiti na 12.000 tona. On je spreman da primi i procesira sve vrste žitarica, kao i suncokret i repicu. Za jedan radni dan iz njega u barže se utovari i po 1.500 tona.
Najavljenim proširenjem kapaciteta u Konstanci i postojećim silosom u Rumuniji, "East point holding" biće među prvima u lancu otkupa žitarica u dosta širokoj rumunsko-bugarskoj zoni koje će plasirati na svetsko tržište.

O kupovini JRB-a na jesen
Upitan o planovima za Jugoslovensko rečno brodarstvo, za čiju kupovinu je bio zainteresovan, Drakulić je odgovorio da "East point" razmatra model akvizicije i saradnju sa potencijalnim partnerima jer nije odustao od preuzimanja.

- Konsolidacije flote na Dunavu je neminovna i na njemu mogu da prežive samo velike kompanije. Mi smo upravo to hteli da uradimo, ali u loše vreme, jer nas je sprečila svetska ekonomska kriza. Usled potresa na tžištu, promet je pao više od 40 % u fizičkom obimu, i preko 50 % u prihodima. Imali smo velike finansijske gubitke i nismo bili spremni za akviziciju. Zato sada saniramo štetu i imamo pomoć banaka, tako da očekujem da ćemo za šest do sedam meseci biti ponovo u poziciji da pričamo o kupovini JRB-a ili neke druge flote- kazao je Drakulić. - Nama su kapaciteti koje ima JRB više nego potrebni. Projekcije kažu da ćemo 2012. godine u silosima imati 8 miliona tona žita, što je skoro tri puta više nego sada- dodao je on.

Agencija za privatizaciju je 3. januara 2010. godine raskinula ugovor o prodaji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) koje je vlasnik "East pointa" prošle godine pazario za 24,5 mil EUR, ali nije uplatio prvu ratu posle naknadnog roka koji je istekao 29. januara. Kako je tada najavila Agencija, pripreme za novi tender biće započete u najskorije vreme. Ta institucija neće započeti pregovore sa drugorangiranim ponuđačem (Konzorcijum CFNR iz Francuske, "Dunavski lloyd" Sisak iz Hrvatske i "Bomex Export" iz Zrenjanina). Kako je navedeno u saopštenju Agencije, Konzorcijum je odustao od ponude onog trenutka kada je odbio da produži važenje licitacione garancije.

East point "merka" flotu u Slovačkoj
Sagovornik "eKapije" rekao je da je "East point holing" zainteresovan za preuzimanje jedne flote u Slovačkoj, što je invesitcija od 7 do 8 mil EUR.- Ta flota nam na neki način možda i više odgovara od JRB-a, jer oni nemaju dodatnu imovinu koju ima JRB i u tom slučaju bismo kupovali čiste kapacitete za prevoz. Reč je o 120 barži.

Modernizacija pekarske industrije "Klas"- za prvu fazu do 17 mil EUR
"East point" dobio je kredit od EBRD za modernizaciju proizvodnih pogona pekarske industrije "Klas", čime će se povećati kapaciteti, efikasnost i proširiti lepeza proizvoda.
- Mi smo planirali investiciju od oko 35 mil EUR, ali smo imali komplikacija zbog nerešenih imovinskih pitanja na lokaciji koju smo kupili, mada se nadam da ćemo sve nesuglasice rešiti u narednih mesec dana i onda možemo da počnemo ulaganje. U prvoj fazi investiraćemo od 15 do 17 mil EUR, a novac je obezbeđen iz kredita EBRD. Kada je reč o prodajnom lancu "Klasa", planiramo da u naredne dve do tri godine povećamo broj objekata sa 80 na 200 i planiramo širenje u svim gradovima Srbije - najavio je sagovornik "eKapije".

vbo man

Hocesh ti Tarano nama potpuno neupucenima u Srpski biznis i malverzacije da prevedesh ovo na dve rechenice...pazi da ne bude suvishe komplikovano jer ima NAS glupih :mrgreen:.Ili bar jedan :mrgreen:
The light at the end of the tunnel is the train.

tarana

i ja spadam u te glupe.
vidim da ovaj dreči ko magarac kako nema novaca i ne mođe da spava noćom od briga.
s druge strane vidim da investira desetine miliona evra bar na 3 mesta.

čini mi se da bi mu najviše odgovaralo da se država zaduži, pa njemu nešto beskamatno prebaci.

slawen

We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Daisy

Quote from: tarana on March 15, 2010, 09:57:18 AM

drakulić

Pogledajmo zemlje u okruženju koje su mnogo više zadužene ali one i dalje guraju.

pa da ... evo npr. Grcka ...

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Daisy

i dalje u okruzenju ...

B92  Biz  Vesti  Region    

EU kažnjava Bugarsku sa 25 mil. EUR

19. mart 2010. | 08:43 | Izvor: Tanjug

Sofija -- Evropska komisija će kazniti Bugarsku sa oko 25 miliona evra zbog prekršaja u vezi sa direktnim plaćanjem poljoprivrednim proizvođačima u 2008. godini.

U Ministarstvu poljioprivrede smatraju da će kazna biti plaćena iz sredstava ovogodišnje subvencije za poljoprivredu, za šta je predviđeno oko pola milijarde evra, a ministar poljoprivrede i hrane Miroslav Najdenov kaže da će se žaliti kako bi ublažio visinu kazne.

Evropska komisija pre mesec dana kaznila je Bugarsku sa 20 miliona evra zbog nepropisne isplate subvencija za 2007. godinu. EK je pozvala Bugarsku da sprovodi striktnu fiskalnu politiku i da nastavi sa planiranim strukturnim reformama.

Privredni rast Bugarske u prošloj godini smanjen je za 5,1 posto, a vlada premijera Bojka Borisova planira da on u ovoj godini bude uvećan za 0,3 posto. Budžetski deficit u januaru iznosio je 250 miliona evra.

Bugarski mediji javili su da Ministarstvo finansija planira uvođenje 28 antikriznih mera. Sindikat je te mere oštro napao, iako nisu objavljene, dok je i samo Ministarstvo demantovalo da priprema antikrizne mere.

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2010&mm=03&dd=19&nav_id=418773

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.