News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

America's top 10 underwater housing markets

Started by vbo man, March 25, 2010, 03:55:16 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vbo man

http://realestate.msn.com/slideshow.aspx?cp-documentid=23709795&Gt1=35000

QuoteAmerica's top 10 underwater housing markets

By Luke Mullins of U.S. News & World Report
1. Las Vegas

Las Vegas was ground zero for the housing market's historic boom and bust. Loose lending standards and speculative fervor helped send home prices surging more than 104% from 2002 to their 2006 peaks, according to Moody's Economy.com. "We all knew in our hearts it was unsustainable and there had to be a correction," says Larry Murphy, the president of SalesTraq. That correction came as the housing bubble popped and the economy tanked: Home prices in Las Vegas fell more than 56% from 2006 to the third quarter of 2009. This steep decline has pulled a vast swath of mortgage borrowers underwater. "If you bought a home in Las Vegas since 2004 up to about 2007, whatever you bought — I don't care if you bought a big house or a little house, in a great neighborhood or a crummy neighborhood — it's worth about half what you paid for it," Murphy says. More than 81% of single-family home mortgages in Las Vegas had negative equity in the fourth quarter of 2009, according to Zillow. And it may take 20 years for some of these home values to climb back to the levels they hit at the peak of the housing boom, Murphy says.

* Video: Real-estate steals in fun, affordable cities

* Find an affordable foreclosure near you

Quote* Find an affordable foreclosure near you

How convenient...Dok jednom ne smrkne drugom ne svane.
U Australiji bubble just keep growing...Ke vidime...
The light at the end of the tunnel is the train.

vbo man

http://www.usnews.com/money/personal-finance/articles/2010/02/18/10-cities-for-real-estate-steals.html

QuoteBy the fourth quarter of 2005, median home prices had reached 2.77 times median household incomes. That is sharply higher than the 1.92 average of the 15 years ending in 2003...

1. Memphis, 2. Salinas, Calif, 3. Medford, Ore, 4. Washington, 5. Mobile, Ala, 6. Las Cruces, N.M, 7. Fayetteville, N.C, 8. Phoenix, 9. Fort Worth/Arlington, Texas, 10. Cincinnati

Bash bi me zanimalo kakav je ovaj odnos income i plata u Melburnu i Sidneju danas...pa i ovde u Brizbejnu... Juche na TV jedan kaze da ce kuce ovde u Brizbejnu i okolini vrlo brzo da prestignu sa cenom Sidnej i Melburn ako se ne zaustavi ulaz emigranata. Oni drugi pak kazu a ko ce da radi i placa porez sad kad baby boomers krenu u penziju? Ne valja nikako...

vbo man

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/03/25/AR2010032502426.html

* The first key element is that the government will provide financial incentives to lenders that cut the balance of a borrower's mortgage. Banks and other lenders will be asked to reduce the principal owed on a loan if the amount is 15 percent more than their home is worth. The reduced amount would be set aside and forgiven by the lender over three years, as long as the homeowner remained current on the loan....

* Second, the government will double the amount it pays to lenders that help modify second mortgages, such as piggyback loans, which enabled home buyers to put little or no money down, and home equity lines of credit....

* Third, the new effort also increases the incentives paid to those lenders that find a way to avoid foreclosing on delinquent borrowers even if they can't qualify for mortgage relief....

* Fourth, the administration is increasingly turning to the Federal Housing Administration to help underwater borrowers who are still keeping up their payments. The aim is to help these borrowers refinance into a more affordable loan. The FHA will offer incentives to lenders that reduce the amount borrowers owe on their primary mortgages by at least 10 percent.

zagor te nej

Ja bas zavrsavam papire ovih dana..pazario jos jednu kucu za pola para koliko je kostala pre 3 ili 4  godine. Foreclosed, naravno. Koliko god je, barem za nas sa odlicnim kreditom, bilo bukvalno dlanom o dlan da dobijes zajam, toliko te sad maltretiraju trazeci garazu nekih besmislenih papira koji nikom ne dokazuju nista. Ali, ko se jednom opece, i u jogurt duva...Ovo sad je super buying opportinity. Licno obozavam situacije kad su svi na istoj strani, optimistickoj ili pesimistickoj. (hehe, kao ovo u Dubaiju :)  )Toliko su cene depresirane da je to cudo jedno, vise kosta materijal od koga je kuca napravljena  nego koliko sam je platio, dobijes zemlju bukvalno dzabe.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

vbo man

Da , da kao shto rekoh dok jednom ne smrkne drugom ne svane :evil:
Ovde medjutim babble josh uvek raste...chekamo i mi kad ce da pukne da se okoristimo nechijom nesrecom :evil: :twisted:
Mada ovde malo ko veruje da ce da pukne i i dalje svi misle da ce cene da rastu do u nedogled pa kupuju ko ludi (po totalno nrealnim cenama).S tim shto ce kamate ovde i dalje da rastu pa mozda babble pukne tek kad na ove cene nakaleme kamate od jedno 22% ( bivalo u proshlosti).Nisam lepo pametna...moze li jedna obichna (stara) kuca u nekom obichnom osrednjem kraju da koshta uskoro million dolara? Na TV stalno prichaju da to dolazi.A pri tome je plata vecine ljudi izmedju $40 000 i $50 000

This is above me...Kazu velika emigracija...pa odakle dolaze ti emigranti i s kojim parama. I oni ce imati slichne plate...
Kako izgleda da ce cene commercial properties da padaju izgleda da ce moja cerka prvo da kupi to...a kucu ako ne padnu cene teshko da ce da kupi...
Vama sa dobrim kreditom stvarno ne ostaje nishta drugo nego da keshirate sad na tudjoj nesreci :evil:.Logika nalaze... :|

zagor te nej

Tudjoj neodgovornosti, pre ce biti...Ljudi trose pare na gluposti, i trose vise nego sta mogu. Niko ih ne tera, stvar izbora. Ali svaki prodavac kokica 'oce da ima flat screen TV on 60 inchi...samo napred.
Niels Bohr

Tromotorac

To je zato sto znaju da nema rizika. Kad zaglave, kuku-majko i eto drzave da ih spasava.

Kakvo je ovo sranje danas koje nameravaju da uvedu? Mortgage bailout #3, gde ce "narediti" bankama da smanje mortgage na 1/3 family income?
The bums will always loose.

zagor te nej

Bogami za kuce ima rizika itekako. Ako otkachish  banku pa ne placas kreditnu kartu, sjebes kredit, ako ne placas kucu, najure te iz  nje, tu zajebavanja nema. Ali je to najgora opcija i za banku i za vlasnika, za banku jer floreclosed kuca kosta neuporedivo manje nego sto joj je book value, za vlasnika...iz ociglednih razloga.
Niels Bohr

alan ford

Quote from: Tromotorac on March 26, 2010, 03:24:31 PM
To je zato sto znaju da nema rizika. Kad zaglave, kuku-majko i eto drzave da ih spasava.

Kakvo je ovo sranje danas koje nameravaju da uvedu? Mortgage bailout #3, gde ce "narediti" bankama da smanje mortgage na 1/3 family income?

trenutno stanje je da pojedini vlasnici ne mogu i nece da otplacuju dug koji je dvostruko veci od vrednosti kuce. Dakle gubi kucu. Sa druge strane zar i banka ne snosi odgovornost sto je ili kupila taj dug ili odobrila? Ko je radio procenu kuce?

Ivan_D

da ja vas pitam nesto. je l' moze neko ko je recimo kupio kucu pre 5 godina na kredit (recimo na 30 godina) za 600K i uredno placao mesecne rate, sad, kad recimo ta kuca vredi 250k, da kaze, bez problema po sebe i svoj credit-rating, necu vise da placam, nek banka uzme kucu?

Je l' postoji takva vrsta voluntary-foreclosure, ili je gubljenje kuce uvek povezano sa negativnim kredit rejtingom i sve sto ide uz to?
If you dine with the devil bring a long spoon.

zagor te nej

Aha,  onda mu credit score spadne jedno 400-500 poena, tako da je sa pozajmljivanjem novca pod bilo kakvim non Soprano kamatama zavrsio za jedno 10 godina.
Niels Bohr

Tromotorac

Quote from: alan ford on March 26, 2010, 04:21:27 PM
Quote from: Tromotorac on March 26, 2010, 03:24:31 PM

trenutno stanje je da pojedini vlasnici ne mogu i nece da otplacuju dug koji je dvostruko veci od vrednosti kuce. Dakle gubi kucu. Sa druge strane zar i banka ne snosi odgovornost sto je ili kupila taj dug ili odobrila? Ko je radio procenu kuce?

Banka je radila assessment u drugim ekonomskim prilikama.  Ovde je pre 5 godina bila ludnica, i ja licno nisam verovao realtoru i brokeru koji su mi pokazivali proprerty value forecast koji je racunao rast vrednosti 3-5-7% godisnje. Nisu ni oni verovali ali to je bila prica, jedino sto sam ja prekinuo taj razgovor jer me njihovo laganje & mazanje gov. nije zanimalo.

Ali assesment koji je utvrdjen te godine, bio je realan u odnosu na cene drugih kuca u naselju, i na to je i lender, kao i mi kao kupci pristali. Ugovor je potpisan i stvar je gotova.

zagor te nej

Niels Bohr

alan ford

Quote from: Ivan_D on March 26, 2010, 04:30:47 PM
da ja vas pitam nesto. je l' moze neko ko je recimo kupio kucu pre 5 godina na kredit (recimo na 30 godina) za 600K i uredno placao mesecne rate, sad, kad recimo ta kuca vredi 250k, da kaze, bez problema po sebe i svoj credit-rating, necu vise da placam, nek banka uzme kucu?

Je l' postoji takva vrsta voluntary-foreclosure, ili je gubljenje kuce uvek povezano sa negativnim kredit rejtingom i sve sto ide uz to?

foreclosure je i kada te nasilu izbace i kada sam kazes meni se ovo vise ne isplati, spakujes stvari i odes. Bilo je prica kako su ljudi otplacivali kucu samo dok nisu dobili drugi mortgage da kupe drugu (manju kucu po boljoj ceni) i cim to dobiju batale prvu. Da su je batalili pre nego su dobili sledeci kredit nikada ga ne bi dobili.

A bilo je nedavno da ljudi odu iz kuca, prestanu da ih placaju ali ih ni banke ne preuzimaju jer im ne trebaju po tim cenama tako da ne pokrecu sudski postupak da ne bi taj dug definitivno preneli na gubitak.

Ivan_D

Znaci mogu samo da ti uzmu tu kucu/stan za koju si pozajmio novac. Ne mogu da ti uzmu drugu kucu, auto, stvari, deciji college money etc? To je dobro.

Ovde to verovatno ne bi bio slucaj.

Ovde skoro milion ljudi nije sposobno da podmiruje svoje mesecne obaveze prema pozajmiocima. I svako malo salju debt collectore. Cesti su slucajevi da je recimo dug od 200 eura narastao na 1000 eura (razne fees, kamate, troskovi uterivaca duga itd) i onda ljudima isprazne kucu i prodaju stvari vredn 5k za 1k.
Bio je slucaj da je covek imao samo ime na postanskom sanducetu prijatelja i dosli uterivaci, medjutim covek je na srecu uspeo da se odbrani posto su svi susedi svedocili da ovaj ne zivi tu, vec da mu samo posta dolazi.

Tromotorac

Sud moze da dozvoli oduzimanje drugih stvari, najpre novac sa racuna. Banka nemoze nista sama da oduzme. Samo sudska odluka.

Ivan_D

Ovde to imaju nekom ubrzanom, tj. automatizovanom procedurom. Kasnis 3 meseca? tough luck, automatski se salje firma-uterivac.
Nikakav sud ne razmatra to on a case to case basis.

Ovde policija cak ima pravo bez dozvole suda da trazi od telefonskih provajdera spisak telefona koje si zvao i ko je zvao tebe. Za prisluskivanje treba dozvola suda. Mozda.

alan ford

kao sto Get rece ako imaju sudsku odluku mogu sve da ti oduzmu.
Ako nisi u stanju da placas kredit i samo batalis bez da bankrotiras oni mogu da te tuze i jure sto ce ih kostati i sto ne rade precesto jer na kraju nece mnogo dobiti, ako ista. Ti time sebi potpuno sjebes kreditnu istoriju i ubuduce sve placas samo keshom jer ni peni ne mozes da pozajmis.

Ako formalno bankrotiras, sve gubis osim stana u kome zivis i jos par tako osnovnih stvari, banke dobijaju svu dobit kada ti se sve rasproda (sto je najcesce nista) i niko te ne juri ali opet neces moci da imas karticu ili ikakav kredit 7 i vise godina.

Daisy

"I was living in Chicago and a friend told me that houses in Detroit could be had for $500," said Brumit, a financially strapped artist who thought he had little prospect of owning his own property. "I said if you hear of anything just a little cheaper let me know. Within a week he emails me a photo of a house for $100. I thought that's just crazy. Why not? It's a way to cut our expenses way down and kind of open up a lot of time for creative projects because we're not working to pay the rent."

http://www.guardian.co.uk/business/2010/mar/02/detroit-homes-mortgage-foreclosures-80
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

vbo man

Ne znam dal sam dobro razumela ( uletela sam pri kraju priloga) ali neki delovi ( gradovi) koji spadaju valjda u Detroit su potpuno napushteni...broj stanovnika se stravichno smanjio ( idu ljudi za poslom)...kuce su u katastrofalnom stanju i nikom ne trebaju tako da gradonachelnik takvog jednog dela ( grada) ima ideju da to sve porushe i pretvore u plodnu zemlju te da se gaji hrana i da tako zaposli ljude i pokusha da sprechi totalno gashenje grada...
Svashta cemo josh da vidimo... :?

Tromotorac

Postoji puno tzv. "ghost towns" u Arizoni, od. rudarskih gradova koji su imali po 15k-30k stanovnika na pocetku 20. veka, i koji su nakon WW2 praktivno nestali.  U tim gradovima su kuce i poslovni prostor bili prakticno dzabe; naselili su ih penzosi, umetnici i "umetnici" kao i mnogi potheads. Danas poznati kao umetnicke kolonije, ti gradovi izgledaju divno, vividno, sredjeno, lepa turisticka odredista po malo izolovana od civilizacije u divljini. Imaju dosta istorije sacuvano (jedan od njih cak i srpsku crkvu, sacuvanu od iseljenika sa pocetka 20. veka), i dosta art shops.

Tako, ti gradovi koji su opustoseni, nije sve izgubljeno. Naci ce se market i za to.

zagor te nej

Pa nije tako velike nezaposlenost ako uracunas contract killing, drug dealing I distribution kao legitimne delatnosti Detroitcana.
Niels Bohr

Tromotorac

Za 50 godina, bice to dobra umetnicka kolonija :)

Jelence

Quote from: zagor te nej
Ja bas zavrsavam papire ovih dana..pazario jos jednu kucu za pola para koliko je kostala pre 3 ili 4  godine. Foreclosed, naravno.
(...)
Licno obozavam situacije kad su svi na istoj strani, optimistickoj ili pesimistickoj.

Ti si moj idol  :|

Quote from: zagor te nej
Koliko god je, barem za nas sa odlicnim kreditom, bilo bukvalno dlanom o dlan da dobijes zajam, toliko te sad maltretiraju trazeci garazu nekih besmislenih papira koji nikom ne dokazuju nista.

Zato moj biznis prosto cveta... Ja i dalje trazim 7-8 papira i kuca je tvoja. Oni sto dodju frisko odbijeni od banke hoce da se ljube na licu mesta  :mrgreen:

Samo da ovo stanje potraje jos malo, pa makar vbo pala u jos veci bedak  :mrgreen:
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

Quote from: Ivan_D
Znaci mogu samo da ti uzmu tu kucu/stan za koju si pozajmio novac. Ne mogu da ti uzmu drugu kucu, auto, stvari, deciji college money etc? To je dobro.

Ovde je to malo drugacije...

Prvo, druge nekretnine mogu da ti uzmu ako si ih cross – collateralised tj. ako si kucu koja ima nesto para unutra (dug banci je 200k a na marketu vredi 250k - tu imas 50k) ulozio kao security. (Znaci umesto da das 50k kao depozit, ti kazes evo ti ovih 50k iz kuce, pa banka onda stavi sapu na celu kucu).

U tom slucaju ako tu novu kucu ne mozes da placas banka ce ti prodati i tu kucu, i ovu gde si imao 50k. Mislim da se to na srpskom zvalo hipoteka na kucu.

Drugi slucaj je ako nemas hipoteku, nego si samo za tu jednu kucu duzan i ne mozes da placas vise kredit. Recimo da je kuca bila 330.000 kad si je kupio, banka ti dala 300.000, i kada si prestao da placas banka je za nju dobila 250.000. Za preostalih 50.000 duga (fees & charges zanemarujemo) ce banka da te ganja...

Ako nemas para i nisi spreman da udjes u dogovor sa bankom o otplati duga, oterace te u banktorstvo.

Kad bankrotiras, prodace ti sve sto je za prodaju. Kola (ako imas skupa kola moraces da ih prodas da kupis losija, ako imas kola na kredit pa si skoro otplatio kredit moraces da ih prodas da kupis losija), sve kuce koje imaju bilo sta equity-ja.

Stavice ti sapu na primanja, tako da sve preko 65K godisnje ide u fond za otplatu duga.

Ovo opsadno stanje traje 3 godine. Posle 3 godine sta si platio platio si, ostalo se otpisuje.

Jos 4 godine imas bad credit record. Onda se i on brise.

Za ovoga sto bankrotira dobre strane su sto ako ga banka otera u bankrot moze sve ostale dogove (CC i sl) da stavi pod istu kapu. A moze nesto da odabere da nastavi da placa. Plus sto ga ne gnjave vise uterivaci, nego ima "public trustee" koji obavlja administraciju svega (nema vise nasty phone calls od onih kome duguje).

Lose strane su sto u prve 3 godine nema ni govora o CC, bank loan i slicno. od 3 do 7 godine moze dobiti kredit po nepovoljnim uslovima, a posle 7 godine je za ocekivati da ce se i dalje znati da je bankrotirao i kao takav ce uvek dobijati kredit pod nepovoljnijim uslovima. Izracunato je da ljudi koji jednom bankrotiraju imaju 7 puta vecu sansu da bankrotiraju ponovo, tako da su veci rizik za poslovanje.

vbo man

Quote(dug banci je 200k a na marketu vredi 250k

Gde si to nashla ishta za $250 K, leba ti? Pa josh u Sidneju.Prichash onako hipotetichki znam...

QuoteSamo da ovo stanje potraje jos malo, pa makar vbo pala u jos veci bedak

Shto se mene tiche bolelo bi me uvo ali josh poneko u ovoj zemlji razmishlja ako ovako nastavi shta ce njegova deca jednom da rade...vidim tebe ne zanima. Ti imash to jedno dete i svojim shpekulacijama cesh da mu kupish kucu/stan (ili vishe komada). To je lepo...al je mnogo vishe onih koji to nece moci.Chak i onaj tip iz Ozi-ja ( shto daju kredite i cveta im biznis) kaze : Zar ce moje dete morati da kupuje shit kucu od milion dolara? Ja ne bih to voleo".
Ovo oko bankrotstva si lepo objasnila pa si mi ushtedela trud.

Jelence

Taj iz Ozi-ja sta god da izjavi izjavljuje to u marketinske svrhe. Ili mozda ocekujes od njega da bude iskren, pa kako god da se to odrazi na njegov biznis?
Po nekad bih rekla da se sa svojom unukom otimas za flasicu.

Primer za $250 bio je kobajagi, ali kad me vec pitas, ima kuca po Sidneju i za te pare.

vbo man

Ma ne znam...jutros vidim na vestima izashao onaj iz Rezerve bank i upozorio ljude da ne kupuju properties rachunajuci da tako lako  i brzo stvore kapital na rastu cena jer to nece biti tako u buducnosti.Drugim rechima ako nishta drugo ne smiri market kamate ce ici u nebesa...
Ke vidime...

Jelence

Ima i za ispod $200.000...
Oces da kupis? :mrgreen:

(for the record: ne od mene, jer od mene moze da kupi kucu samo onaj ko prodje qualification process)

vbo man

QuoteIma i za ispod $200.000...
Oces da kupis? Mr. Green

Ovde draga moja za ispod 200 000 mozesh josh jedino da kupish neki mali unit u kompleksu u najgorem kraju gde se i policija snebiva da udje...
Ne necu da kupim... a pogotovo ne uzimam loan od zelenasha. Shto bih? Odem lepo u Westpac bank i dobijem sve shto mi treba i koliko mi treba...ako mi treba.

Jelence

Cekaj, pa nismo govorili o tome gde je kuca, kakva je itd. Rekla si IMA LI - ja sam rekla da IMA.

Kako se na engleskom kaze "zelenas"?

zagor te nej

Quote from: Jelence on March 29, 2010, 03:15:43 PM
Cekaj, pa nismo govorili o tome gde je kuca, kakva je itd. Rekla si IMA LI - ja sam rekla da IMA.

Kako se na engleskom kaze "zelenas"?

Usurer...
Niels Bohr

zagor te nej

Niels Bohr

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Jelence

Jebome patak kacam se i setila da pitam... :mrgreen:

Mirabella

Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

amans

We're lost, but we're making good time.