News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

I doplovice nazad, sunce joj decije

Started by Jelence, April 11, 2010, 04:35:13 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pijanista

Quote12 metara to mu dodje 5-6 sprat?

Da, kod Pigmeja. Svejedno, visoko i gadno u pm.

Onomad NR Kanada potrosila nekih desetak meleona spasavajuci jednog takvog. I spasu ga. Psole neki zahtevali da ti avanturisti snose troskove spasavanja. Jebote, za 10 miliona mozes da kupis gomilu medicinske opeme....

Tromotorac

Takav zakon u Arizoni vec postoji - "Stupid Motorist Law". Kad se neko zaglavi u pustinji, ili u nabujaloj reci, pa dodju da ga spasavaju hitne pomoci, vatrogasci, helikopteri, prema SML zakonu, racun sa svim troskovima se podnese na kraju.

I funkcionise. Mnogo manje majmunisanja nego pre 5-6 godina.
The bums will always loose.

E

Ja se divim mom tinejdzeru koji se totalno odusevio kada sam ga danas iznenadila kupivsi mu igricu  Red Dead Redemption.
Ne mora da oplovljava planetu u jedrilici, volim ga , tj obozavam bas ovakvog kakav je  xremyb

Jelence

Sasvim je OK da avanturista pokrije troskove spasavanja. A OK je i da ga spasavamo svi mi. Whatever.

Kad pogledam unazad, ja sam ljudi najmanje para imala kada sam najvise stedela. Da li je jos neko imao to iskustvo? Otkako me je to saznanje opicilo uglavu, uopste se vise ne zamaram cesljanjem kroz svaku potrosenu paru.

Sace af da mi skoci u oci, al jebes ga, morace pre ili kasnije da se pomiri sa mojim misljenjem. Ne da ga prihvati, samo da se pomiri da imam potpuno iscasena stavove.

Udario me drugi pubertet, eto.

Nego, sta jos... E, da. Mnogo mi je drago da mi je ovaj moj namcor istomisljenik, mnogo bi mi tesko palo da je drugacije. Nego, nisam to htela da kazem, to mi je usput palo na pamet, zato sto dodjoh pre neki dan sa posela ("kokosarnik u petak" je radni naslov okupljanja) gde se pominjala Dzesika. Ja gledam, koliko god da je zena bilo (nacionalno mesovito drustvo), sve su se zapanjile kakvi su to roditelji devojcicu pustili. Kaze ova jedna ja moje cerke ne bih pustila ni avionom same da obidju svet, a kamo li jahtom.

Moj point da treba imati muda i biti roditelj koji ne sputava dete docekan je mrtvom tisinom. E lepo sam videla da jedva cekaju da odem na pisanje pa da se zapanje da li sam normalna.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Hate mail

WTF? Pa gde je onaj prilog, intervju sa 6 slucajno po ulicama Panceva zaustavljenih lica koja su pitali da li bi slala svoju decu na "odsluzenje vojnog roka", gde 5 od 6 odusevljeno potvrdno odgovara kao iz topa plus dodaje mindboggling racionalizaciju. Jedna zena veli da i nema dece no da istu ima odmah bi ih oterala u pogibelj srBske tzv. vojske.

Onaj sesti, imenom Jozef Madjar, idiot, poce nesto da trabunja o tome kako nam to ne treba, kako treba potpuno profesionalizovati vojsku, kako okruzenje nije opasno te kako treba uci u kolektivni sistem bezbednosti NATO cije su clanice svud oko nas. Zamislite tu budalu. Debilcina.

Potraz'te, molim vas.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

alan ford

Quote from: Jelence on May 23, 2010, 05:42:59 PM
Kad pogledam unazad, ja sam ljudi najmanje para imala kada sam najvise stedela. Da li je jos neko imao to iskustvo? Otkako me je to saznanje opicilo uglavu, uopste se vise ne zamaram cesljanjem kroz svaku potrosenu paru.

ne znam kada si procitala da sam se zalio da mi ponestaje love, ili stekla utisak da mi oci sevaju kada vidim pare. Cak se nisam ni zalio sto poslednjih godina supruga i ja ne dobismo nikakve stimulanse od drzave jer su nam zarade preko nekih granica i sto placamo poreze da ti usi bride.

U stvari to sto ti mislis da ja pisem o lovi je u stvari moje negodovanje na neodgovornost pojedinaca.

Jelence

Quote from: alan ford on May 24, 2010, 03:15:25 PM
Quote from: Jelence on May 23, 2010, 05:42:59 PM

ne znam kada si procitala da sam se zalio da mi ponestaje love, ili stekla utisak da mi oci sevaju kada vidim pare. Cak se nisam ni zalio sto poslednjih godina supruga i ja ne dobismo nikakve stimulanse od drzave jer su nam zarade preko nekih granica i sto placamo poreze da ti usi bride.

U stvari to sto ti mislis da ja pisem o lovi je u stvari moje negodovanje na neodgovornost pojedinaca.

A jel pise tvoje ime tamo? Kako si zakljucio da se u citiranom textu bas tebi obracam?

Mislim ja na tebe sreco, ali ne bas uvek i u svakom trenutku. (U prevodu: ti si mi na tapetu po drugim pitanjima).

Cak se i smislom nadovezujem na ono sto je neko drugi rekao (Tromotorac). "Skakanje u oci" (koje se posle pominje, nisi ga citirao) u dve reci receno - nisi ukapirao. Nema veze sa time da TEBI ponestaje love. (wtf??!?!)
Ma nema veze sa lovom uopste.

alan ford

jebiga kada recenicu zavrsis sa 'sace af da mi skoci u oci'...

nego socim se to ja ne slazem ali cu kad-tad. daj da se slozim pa da ga skinemo sa tapeta.

Mirabella

Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Jelence

Jelence

Quote from: alan ford on May 24, 2010, 06:32:19 PM
jebiga kada recenicu zavrsis sa 'sace af da mi skoci u oci'...

Que!?
El si ti neki fakir, dubis na glavi, sta li? Mislim, kad ti je "sace af da mi skoci u oci" ZAVRSETAK recenice?!

Tis' neki fakir, priznaj. Usli ti ekseri u usi i sad vise nista ne stoji kako treba.

alan ford

jelence, kada nam Para omoguci da crtamo, nacrtacu ti. do onda uzivaj...

E

e sto volite da svaku temu okrenete na sex pa to je cudo  :mrgreen:

Che2

Quote from: Hate mail on May 23, 2010, 08:12:49 PM
WTF? Pa gde je onaj prilog, intervju sa 6 slucajno po ulicama Panceva zaustavljenih lica koja su pitali da li bi slala svoju decu na "odsluzenje vojnog roka", gde 5 od 6 odusevljeno potvrdno odgovara kao iz topa plus dodaje mindboggling racionalizaciju. Jedna zena veli da i nema dece no da istu ima odmah bi ih oterala u pogibelj srBske tzv. vojske.

Onaj sesti, imenom Jozef Madjar, idiot, poce nesto da trabunja o tome kako nam to ne treba, kako treba potpuno profesionalizovati vojsku, kako okruzenje nije opasno te kako treba uci u kolektivni sistem bezbednosti NATO cije su clanice svud oko nas. Zamislite tu budalu. Debilcina.

Potraz'te, molim vas.

hatemi, prica se da si i ti devedesetih bio vjerni bojovnik srBske soldateske... ima li i vatre ili je samo dim?     xuzi
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

Jelence

Quote from: alan ford on May 24, 2010, 07:33:26 PM
jelence, kada nam Para omoguci da crtamo, nacrtacu ti. do onda uzivaj...

A sto samo do onda da uzivam? Sta li ces mi nacrtati?

(el tebi umetnicko ime Joy Killer?)

Hate mail

Quote from: Che on May 24, 2010, 09:04:31 PM
hatemi, prica se da si i ti devedesetih bio vjerni bojovnik srBske soldateske... ima li i vatre ili je samo dim?     xuzi

To je bilo dok si ti vukao serpe po SAO TorontI.

Che2

Quote from: Hate mail on May 25, 2010, 05:22:45 PM

znaci ipak si bio velikosrBski soldat...  ako, ako, samo nije lijepo sto pljujes na bivseg "commander-in-chief" predsjedkina milosevica!    :)

slawen

Quote from: Che on May 25, 2010, 07:04:41 PM
Quote from: Hate mail on May 25, 2010, 05:22:45 PM
hatemi, prica se da si i ti devedesetih bio vjerni bojovnik srBske soldateske... ima li i vatre ili je samo dim?     xuzi

znaci ipak si bio velikosrBski soldat...  ako, ako, samo nije lijepo sto pljujes na bivseg "commander-in-chief" predsjedkina milosevica!    :)

Па кад не може да му се посере на гроб.... мора човек, ја га разумем абсолутли.
Иначе сам и ја противник пљувања у јавности.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

E

Otisao nam tinejdzer na ekskurziju sa skolom na 3 dana.
Uh!
Juce nam se najzad javio pa smo se pogubili od srece.

alan ford

evo jedne sto se mozda i nece vratiti. Eno joj ga otac sav slomljen...sta reci budali koja je pustila dete samo na pucinu.

http://www.grindtv.com/outdoor/blog/17943/emergency+rescue+effort+is+launched+for+teen+sailor+abby+sunderland/

Pijanista

Quote"Everything seemed to be under control,"

Mmmmmmmmmdaaaaaaa, kad sam hodao po zici razapetoj izmedju beogradjanke i avalskog tornja sve je bilo pod kontrolom. Prva dva metra.
jebote, koji moroni. Ja bi uapsio ove roditelje.
Razumem da covek hoec da recimo obvesla Antarktik u kajaku, ali bre nemoj da saljes dete ili da trazis NATO flotu da te spasava. Ja bih tako nesto uradio samo ako bih imao flotu koja me prati. Ono, ja u Kajaku od Vankuvera do rta dobre nade, a pored mene brod na 30 metara. Spreman da me pokupi u svako doba, ali na odstojanju, tako da mozda i uspem.

Che2

ako ti treba pratnja 6-te flote samo okrenes hatemi-ja... to bar nije problem.    :)

alan ford

da ne budem pogresno shvacen, ne likujem na sudbinom deteta, ali eto bilo bi zanimljivo cuti od roditelja cemu su se nadali i koja je bila ideja vodilja kada pustise dete? Ne mogu da verujem da je samo zelja detetova za avanturom, jer ako jeste onda su nenormalni...

Che2

California teen girl in trouble on solo world sail

By JOHN ANTCZAK (AP) – 45 minutes ago

LOS ANGELES — A 16-year-old Southern California girl attempting a solo sail around the world was feared in trouble Thursday in the frigid, heaving southern Indian Ocean after her emergency beacons began signaling and communication was lost.

Abby Sunderland's family was talking with U.S. and international governments about organizing a search of the remote ocean between southern Africa and Australia, family spokesman Christian Pinkston said.

Conditions can quickly become perilous for any sailor exposed to the elements in that part of the world.

"We've got to get a plane out there quick," said Pinkston, adding that the teen's family in Thousand Oaks was asking for prayers for her safety.

"They are exhausting every resource to try to mobilize an air rescue including discussions with the U.S. State Department, the U.S. Coast Guard and various international rescue organizations," he said. The closest land is France's Reunion Island, east of Madagascar, though the exact distance wasn't clear.

Abby last communicated with her family at 4 a.m. PDT and reported 30-foot swells but was not in distress, Pinkston said.

An hour later the family was notified that her emergency beacons had been activated, and there was no further communication. Pinkston said the beacons were manually activated.

Her brother, Zac, who sailed around the world at age 17, told Los Angeles radio station KNX that Abby was in a heavy storm at the time she called home.

"We're still trying to figure out the rescue situation," he said. "There's two boats headed out to her position, one is an estimated 40 hours, the other is 48. Right now we're trying to figure out if there is any way faster. She's in the middle of nowhere pretty much in the southern Indian Ocean. There's nothing closer."

He said Abby's boat was most likely not completely submerged because another beacon would be triggered at a depth of 15 feet.

Abby set sail from Los Angeles County's Marina del Rey in her 40-foot boat, Wild Eyes, on Jan. 23 in an attempt to become the youngest person to sail around the world alone without stopping. Her brother briefly held the record in 2009.

Abby soon ran into equipment problems and had to stop for repairs. She gave up the goal of setting the record in April, but continued on.

On May 15, Australian 16-year-old Jessica Watson claimed the record after completing a 23,000-mile circumnavigation in 210 days.

Abby left Cape Town, South Africa, on May 21 and on Monday reached the halfway point of her voyage.

On Wednesday, she wrote in her log that it had been a rough few days with huge seas that had her boat "rolling around like crazy."

"I've been in some rough weather for awhile with winds steady at 40-45 knots with higher gusts," she wrote. "With that front passing, the conditions were lighter today. It was a nice day today with some lighter winds which gave me a chance to patch everything up. Wild Eyes was great through everything but after a day with over 50 knots at times, I had quite a bit of work to do."

Information on her website said that as of June 8 she had completed a 2,100-mile leg from South Africa to north of the Kerguelen Islands, taking a route to avoid an ice hazard area. Ahead of her lay more than 2,100 miles of ocean on a 10- to 16-day leg to a point south of Cape Leeuwin on the southwest tip of Australia.

Last year a Netherlands court concerned about safety blocked a 13-year-old girl's plan to sail around the world, sparking debate on the role of authorities and parents when children want to undertake risky adventures.

Such attempts have resulted in success and tragedy.

Last month, 13-year-old Jordan Romero of Big Bear, Calif., became the youngest person to scale 29,035-foot Mount Everest. But in 1996, 7-year-old Jessica Dubroff, her father and a flight instructor were killed in a crash in Cheyenne, Wyo., during her attempt to become the youngest person to fly across the country.

Online: http://www.soloround.blogspot.com

nepotrebno rizikovanje mladog zivota...   :(

Pijanista

Quote"We've got to get a plane out there quick," said Pinkston, adding that the teen's family in Thousand Oaks was asking for prayers for her safety.

Da, to ce je spasiti sigurno...

Quote"They are exhausting every resource to try to mobilize an air rescue including discussions with the U.S. State Department, the U.S. Coast Guard and various international rescue organizations," he said. The closest land is France's Reunion Island, east of Madagascar, though the exact distance wasn't clear.

Udaris dete i odes u zatvor.
Posaljes ga na put oko sveta i dobijes intervju sa Pentagonom i Belom kucom.
Koji neopevani kreteni.................

Hate mail

This levels the playing field nicely.

A neko zakuka: "a kako moze ona?" - tako roditelj sad ima na sta da pokaze kao kontraargument.

Tromotorac

Howbout "Stupid Parent Law", pa da im podnesu invoice, kad im pronadju dete.....

alan ford

jutros na radiju cujem deo intervjua sa ocem devojcice - navodno je neki avion video, valjda je ostala bez katarke pa ceka da je izbave. A otac koji je valjda juce kukao, i molio boga, danas prilicno arogantno porucuje kako su verovali u nju, ni trenutka nisu sumnjali da moze sama da oplovi stet, kako je spremna...prosto da pozelis da naidje neki talas i da je poklopi.
Budala...

Hate mail

Tromotorac

Quote from: alan ford on June 11, 2010, 03:15:35 PM
jutros na radiju cujem deo intervjua sa ocem devojcice - navodno je neki avion video, valjda je ostala bez katarke pa ceka da je izbave. A otac koji je valjda juce kukao, i molio boga, danas prilicno arogantno porucuje kako su verovali u nju, ni trenutka nisu sumnjali da moze sama da oplovi stet, kako je spremna...prosto da pozelis da naidje neki talas i da je poklopi.
Budala...

Mislis valjda, da talas poklopi oca, ne nju?

alan ford

ne nju, pa da opet intervjuisu oca :)

Che2

Quote from: alan ford on June 11, 2010, 08:29:35 PM
ne nju, pa da opet intervjuisu oca :)

uff alane-e, ovaj komentar k'o da si ga iz prirucnika radikala hatemi-ja prekopirao...    :)

alan ford

dobro, mozda samo da im ispostave racun za par aviona koje su poslali da je traze i brod da je dovede. pa da krenu redovno u 'soup kitchens' jer im ni peni vise ne bi ostao...
...ali ne, to cemo platiti svi mi, a njen otac i njemu slicni ce krenuti da spremaju svoju decu na put kako bi postavili rekord najmladjeg moreplovca oko sveta.

Tromotorac

Ja sam u 16toj godini otisao na 2 nedelje u Oxford, UK, sto je bilo u gledano u provinciji u kojoj sam rastao ravno potezu ovih roditelja. Bilo je par roditelja mojih drugova koji su me posle toga uvek gledali popreko, kao los uticaj na njihovu decu.

Che2

Quote from: Tromotorac on June 11, 2010, 10:58:12 PM
Ja sam u 16toj godini otisao na 2 nedelje u Oxford, UK, sto je bilo u gledano u provinciji u kojoj sam rastao ravno potezu ovih roditelja. Bilo je par roditelja mojih drugova koji su me posle toga uvek gledali popreko, kao los uticaj na njihovu decu.

"pametni ljudi."    :mrgreen:

Pijanista

Sta, kao izdajnik i to? Ili, "kako to on moze u Englesku a mi nismo isli tri godine na more?"....

Che2

ma ne, nego los uticaj na djecu i to...      :)

Tromotorac

Bio bas one nedelje kad se dogodila cisterna u Novom Sadu. Otisao iz jedne drzave, vratio se u drugu.

Elem, ti roditelji druga koji su me popreko gledali, su debelo pukli na Zajmu za Srbiju. To otprilike govori gde su bile fault lines.... u njihovim kucama su se odusevljavali sa "niko nesme da vas bije", a u mojoj je islo "ovaj covek nije normalan".

slawen

Е, кад се човек не наспава...
Некако сам повезао да је овај коментар написао нови лик којем је Буквар још увек топ-литература, ваљда оптичка+психолошка варка, његов аватар је ишао одмах испод "Хипис јус бекдор" и уз то је цитирао комплет пост и још један 3моторчев коментар са другог места, па је изгледало намах као да га је полазник аналфабетског течаја сам написао, а ја сам заправо крив јер сам скроловао преко текста пребрзо, па се питам добрих десетак секунди док читам даље шта се десило са овом стварношћу, да нисмо сви колективно прошли кроз црну рупу.... морао сам да се вратим назад на овај пост и отклоним катастрофалну грешку од које замало да полудим.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Tromotorac

Eh sta jedna dobra noc spavanja moze da popravi :)

Jelence

Quote from: alan ford on June 10, 2010, 07:18:56 PM
da ne budem pogresno shvacen, ne likujem na sudbinom deteta, ali eto bilo bi zanimljivo cuti od roditelja cemu su se nadali i koja je bila ideja vodilja kada pustise dete? Ne mogu da verujem da je samo zelja detetova za avanturom, jer ako jeste onda su nenormalni...

Kako alane ne razumes? Da li je moguce da ne vidis koliko je tanana linija izmedju zastite deteta i gusenja njegovog prava na sopstveni izbor?

Ono sto najvise volis u zivotu moras pustiti da ode... To je od tri faze ljubavi ona treca, najveca. Kada pobedis sebe i svoje potrebe zarad nekog drugog. Ja ne znam za snazniju ljubav od toga - prve dve faze su uglavnom sopstveno uzivanje u toplini ljubavi.

Malo je ljudi sposobno da pruzi takvu ljubav, mnogi se zaustave na #2, a to je kad ti srce puca od voljenja. Nisam sigurna kako bih ja postupila u datoj situaciji - ali imam duboko postovanje za ljude koji su sposobni da vole na taj nacin.

Jelence

Quote from: alan ford
prosto da pozelis da naidje neki talas i da je poklopi.

Kako mozes ovako nesto da kazes, zaime sveta... Imas li ti decu, pobogu covece... KAKO MOZES ovako nesto da kazes????

Kako si me sad uzasno razocarao kao covek i kao roditelj, kao cyber drugar pogotovu. Auu...  :(

Uzas.

Che2

Quote from: slawen on June 12, 2010, 07:01:15 AM
Е, кад се човек не наспава...
Некако сам повезао да је овај коментар написао нови лик којем је Буквар још увек топ-литература, ваљда оптичка+психолошка варка, његов аватар је ишао одмах испод "Хипис јус бекдор" и уз то је цитирао комплет пост и још један 3моторчев коментар са другог места, па је изгледало намах као да га је полазник аналфабетског течаја сам написао, а ја сам заправо крив јер сам скроловао преко текста пребрзо, па се питам добрих десетак секунди док читам даље шта се десило са овом стварношћу, да нисмо сви колективно прошли кроз црну рупу.... морао сам да се вратим назад на овај пост и отклоним катастрофалну грешку од које замало да полудим.

eh da je skola mogla jos pamet da ti udijeli, gdje bi ti bio kraj...     :)   

Hate mail

E

Quote from: Jelence on June 12, 2010, 01:52:37 PM

Kako alane ne razumes? Da li je moguce da ne vidis koliko je tanana linija izmedju zastite deteta i gusenja njegovog prava na sopstveni izbor?

Ono sto najvise volis u zivotu moras pustiti da ode... To je od tri faze ljubavi ona treca, najveca. Kada pobedis sebe i svoje potrebe zarad nekog drugog. Ja ne znam za snazniju ljubav od toga - prve dve faze su uglavnom sopstveno uzivanje u toplini ljubavi.

Malo je ljudi sposobno da pruzi takvu ljubav, mnogi se zaustave na #2, a to je kad ti srce puca od voljenja. Nisam sigurna kako bih ja postupila u datoj situaciji - ali imam duboko postovanje za ljude koji su sposobni da vole na taj nacin.

Ajde Jelence ne kaki vise majke ti. Pustis dete sa 13 - 16 godina da jedri samo oko sveta je ljubav? To nije nikakvo pobedjivanje sebe i svojih potreba kako ti rece nego je upravo suprotno, manjak ljubavi i one osnovne osobine koju bi roditelji po defoltu trebalo da imaju a to je instikt da zastite svoje dete. Volis ga tako da ces da se brines i da ga stitis da mu se nesto lose ne dogodi a ne da ga pustis da igra ruski rulet. Po meni jedrenje oko sveta sa samo 16 leta je bas toliko rizicno kao i igranje oruzjem.

Paramecijum

kakva prava deteta od 13 godina?
Pa da deca mogu da odlučuju ne bi zakon razdvajao godišta 14, 16 i 18.

Tromotorac

Dete od 16 godina vec bi trebalo da se vezba samostalnosti; ovde mogu da poloze za vozacku dozvolu, sto ne znaci da znaju da voze, ali od nekud mora da se pocne; pricam sa roditeljima koji prolaze kroz tu fazu, kazu nesto najgore u zivotu, ali mora se. Drugi primer, posaljes dete u inostranstvo, da uci strani jezik, sta fali :) 
Ne kazem da treba da se salje jedrilicom na put oko sveta, ali daj, pa setite se kad ste vi imali 16. godina.

alan ford

Quote from: Jelence on June 12, 2010, 01:52:37 PM
Ono sto najvise volis u zivotu moras pustiti da ode...

"If you love something, set it free- if it comes back to you, it was meant to be, if it does not come back hunt it down and shoot it".

:)

alan ford

hm, dve nedelje u inostranstvu, sa organizovanim spavanjem, jedenjem i prakticno svim ostalim dnevnim aktivnostima...? Pretpostavljam da nigde na puskometu nije bilo nikog drugog iz YU/SCG?

Ja sam od 13. godine tokom letnjeg raspusta ostajao i po mesec i po na Divcibarama sam u kuci sa bratom mladjim od mene 4 godine. Roditelji su nam dolazili svakog vikenda, samo je rucak bio uplacen u obliznjem hotelu, sve ostalo je bilo na nama dvojci. Naravno bili smo okruzeni komsijama...
Da ne pominjem kako su me sa nepunih 18 poslali na godinu dana u vojsku sto je kasnije preraslo u pravi pravcati rat...

Ajde da se ne zajebavamo, oploviti jedrilicom zemljinu kuglu je neuporedivo sa svim ovim primerima. Daleko od toga da sve ne iziskuje neku zrelost, odgovornost i poverenje roditelja ali jedno se granici sa gluposcu a drugo je vise roditeljska briga za detetom.

Hate mail

Plus u osnovnoj skoli rasklapas pusku na casovima Opste-tehnickog a isto i na casovima Odbrane i zastite u srednjoj skoli ali nigde nema casova jedrenja oko sveta.