News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

I doplovice nazad, sunce joj decije

Started by Jelence, April 11, 2010, 04:35:13 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

Ja se divim ovom detetu sto je oplovilo svet u svojoj jedrilici (ili koji god da je tip tog brodica koji vozi) i evo tek sto nije usla u australijske vode.

Teenage solo sailor Jessica Watson has feasted on squid, prawns and Vegemite crackers to celebrate reaching Australian waters

She documented the milestone in her blog on Saturday, describing it as a "one of those really special moments".

The 16-year-old Australian, who is aiming to be the youngest person to sail solo around the world, is expected to complete her record-breaking journey about seven weeks ahead of schedule.

She has less than 4,000 nautical miles remaining of her 23,000-nautical mile attempt (7,500km of about 43,000km), but writes "we've still got a long way to go".

"Over the next week we will pass under the Great Australian Bight and head south to Tasmania," she says on her website.

"It's very likely that I'll pass back over the green line out of Australian waters again.

"It's weird being so close, but still having so many miles to cover."

Her celebratory lunch comprised squid which had washed up on the deck of her yacht, Ella's Pink Lady, and canned seafood, which made a "sort of variation to garlic prawns".

"Then I finished up with Vegemite on crackers to celebrate being back in Australian waters!" she wrote.

The Sunshine Coast teenager should pass Cape Leeuwin, the most southwesterly point on the Australian mainland, sometime on Sunday.
She is hoping to make a grand return to dry land beside the Sydney Opera House in the first week of May, her manager says.

Inace, vec je jednom pokusala to da uradi pa je odustala.

Tek 16 godina, boktemazo, a vec ne odustaje kad ne uspe iz prvog puta. Neustrasiva.

Haos.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

alan ford

ja bi roditelje odmah uhapsio zbog ugrozavanja detetovog zivota, dete bi priveo u neku skolu dok ne zavrsi, a vas sto se lozite bi zapitao da li ste normalni?

Da su roditelji bili pametni pa da je sa 2-3 godine zavezu za jarbol pa posalju da kruzi svetom, mozda bi oborila rekord da ga niko nikada nigde ne obori.

Tromotorac

Mislis da bi dete u takvom drzavnom internatu imalo bolji zivot nego li sa ovakvim roditeljima?
The bums will always loose.

alan ford

ne ali znas ono prvo dobro oglobis, pa posaljes jednog roditelja na izdrzavanje kazne, pa kada se taj vrati drugog.

Tromotorac

Da se nesto desilo detetu, pa da odgovaraju. Nije se nista desilo, i mislim da drzava/drzave ne bi trebalo da se mesaju.

Jelence

Quote from: alan ford on April 11, 2010, 02:14:20 PM
ja bi roditelje odmah uhapsio zbog ugrozavanja detetovog zivota, dete bi priveo u neku skolu dok ne zavrsi, a vas sto se lozite bi zapitao da li ste normalni?

Da su roditelji bili pametni pa da je sa 2-3 godine zavezu za jarbol pa posalju da kruzi svetom, mozda bi oborila rekord da ga niko nikada nigde ne obori.

Sta rece??
Sto roditelji??

(btw ja bi roditeljima dala ordenje a ne apsu)

Ivan_D

Ja isto mislim da je ovo jako pozitivno i generalno jako zavidim ljudima koji imaju nesto sto tako vole i istrajni su u tome.

Jedan moj poznanik ovde je ubedio roditelje, kad mu je bilo 15 godina, da mu podpisu da skace padobranom. I ljudi, sta ce, potpisali. U sledecih desetak godina je napravio 1000 skokova. Do sada verovatno jos par stotina, ali nisam pricao sa njim neko vreme. Pitao sam ga bio, da li se posle tih svih skokova jos plasi, on je rekao da se ne plasi, ali da ima respekt za to. I da se nikad ne glupira, ne radi opasne stvari, ne otvara padobran kasno itd.

U Holandiji bilo izdanje playboya sa devojcicama od 16-17 godina. Svima morali roditelji da potpisu da se slazu. Jedna je pricala da roditelji prvo nisu hteli da potpisu, pa da je morala da ih ubedjuje. i ljudi potpisali, sta ce.
If you dine with the devil bring a long spoon.

alan ford

Quote from: Tromotorac on April 11, 2010, 02:43:00 PM
Da se nesto desilo detetu, pa da odgovaraju. Nije se nista desilo, i mislim da drzava/drzave ne bi trebalo da se mesaju.

dete sa 14-15 godina dobija veliki brod na upravljanje pa da oplovi kuglu? nadam se da se slazemo da nije zajebancija. u nekim delovima vladaju gusari, drugim delovi su opasni zbog nevremena, talasa...  Zasto onda deca sa 14-15 godina ne mogu da glasaju? Ili da nose oruzje? Mozda i vojsku sluze?
Srecom pa se sve dobro zavrsilo, a sta da nije? Da li je dete toliko zaljubljeno u pomorstvo ili su roditelji podboli malo?
Zasto se drzava mesa ako nadje decu koju roditelji zapostavljaju? Ili ih lece bez lekova/lekara (scientology)? Mozda misle da tako treba, da je za decu to najbolje?

Tromotorac

Ej bre, Bosko Buha raznosio Nemce i slagao ih na gomilu sa manje od 14 godina, pa sta mu je falilo :)  A koliko je bio star  kapetan Mikula Mali?

Istina, kroz celu istoriju ljudi su ranije sazrevali i sa mnogo manje godina radili stvari koje su danas mnogima i u 30tim nezamislive. Pogotovo onima sto jos zive kod roditelja, i svadjaju se za novac za cigare i cekaju da naslede stan.

Pusti ljude neka donose odluke za sebe i svoju porodice. Nemozes sve na svetu da regulises.

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Jelence

Quote from: alan ford
dete sa 14-15 godina dobija veliki brod na upravljanje pa da oplovi kuglu?

16

nadam se da se slazemo da nije zajebancija. u nekim delovima vladaju gusari, drugim delovi su opasni zbog nevremena, talasa...  

Ne bih smela ja da odem a kamo li da pustim dete.

Zasto onda deca sa 14-15 godina ne mogu da glasaju? Ili da nose oruzje? Mozda i vojsku sluze?

Ne mogu sva. Zato je ovo dete posebno. Ona bi mogla, all of the above. And then some.

Da li je dete toliko zaljubljeno u pomorstvo ili su roditelji podboli malo?

That is a good question...

Vidi, put oko sveta, sam na jahti skoro 50.000 km - to ni 99% odraslog sveta ne bi moglo da izdrzi. Citala sam kako joj se jahta okrenula skoz u vodu prilikom jedne oluje, i kada je ostala na jahti samo zato sto se vezala za nju. Oluja je trajala 14 sati. Jebote patak, 14 sati te more baca levo i desno, ne znas dal ce te sledeci talas razbiti ili nece. Pa ja sam se usrala samo citajuci.

Da li primecujes da je ovo dete posebno po necemu?

Zato mislim da njene roditelje treba nagraditi (a ne kazniti, taman posla kazniti) jer nije lako staviti detetovu zelju ispred svoje. Malo je roditelja sposobnih za to, ona ima podrsku u jednoj takvoj stvari.

Da joj se nesto desilo - za ovakvo dete sedenje kod kuce bi bilo groznija smrt. Ona ispunjava ono za sta je rodjena (i sto zna sta je, sa 16) i roditelji je podrzavaju.

Da je nisu podrzavali verovatno ne bi bila gde je sada. Ja to vidim kao dobro.

Jelence

E, da, i jos nesto: ona je u stalnoj komunikaciji sa svojima, tako da moze u svakom trenutku da kaze "ocu kuci". A nije rekla.

Mala je moj heroj.

slawen

Моустли зато што је девојчица, менсечини....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Quote from: Jelence on April 12, 2010, 03:00:37 AM
E, da, i jos nesto: ona je u stalnoj komunikaciji sa svojima, tako da moze u svakom trenutku da kaze "ocu kuci"

Ja kad mi je bilo 16 znao sam da se izgubim kad idem kod prijatelja iz Zemuna u Stare Banovce. Da ne pominjem da je to bilo vreme bez mobilnih telefona i modernih sredstava komunikacije.

Mirabella

Delim Alanovo misljenje.  Ko je makar i malo jedrio, zna da to nije naivno i da svasta, ali bas svasta moze da se desi, i kad si sam i slab u ruke (mozda ona jeste snazna, ali je i dalje devojcica od 16 godina) nije za zezanje.  Nikakav 24-h kontakt ti tu ne pomaze, ako nema nekoga na licinom mestu.  Jednostavno, fizicki je veoma zahtevno, narocito ako upadnes u neke gadne vetrove.
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

slawen

Quote from: Ivan_D on April 12, 2010, 11:37:21 AM

Ja kad mi je bilo 16 znao sam da se izgubim kad idem kod prijatelja iz Zemuna u Stare Banovce. Da ne pominjem da je to bilo vreme bez mobilnih telefona i modernih sredstava komunikacije.
Дирљива искреност.
Мора да ти се дешавало да залуташ код неке из Тошиног бунара?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Ivan_D

Inace, kad smo vec kod dece bio ja sa malim (skoro 3 godine) za vikend na nekom novom igralistu i tamo imaju onaj zid za planinarenje. I popenje se on tamo, dosta visoko, jedno 4M i seo na vrh zida, ali ne moze da sidje. I gleda, gleda i onda me pita "imas neke merdevine?"  :mrgreen:   (tonom kao da bi bilo najnormalnije da ja nosim merdevine svuda sa sobom). Kazem mu da nemam.
Opet gleda, gleda, visoko je, i kaze "idi mi nabavi nekakve merdevine"  xrofl

Hate mail

Tromotorac

Dobar ti je mali Ivane :) Za koju godinu ima da te ljusti u pokeru.

Mi smo jednu rodjendansku zabavu za decu organizovali u rock climbing prostoriji, koja je deo jednog veceg fitness centra. Imali smo desetak sedmo/osmogodisnjaka koji su se verali do plafona i nazad. Ovde svako dete (a i odrastao) je vezan kanapom/sajlama koje ili neko drzi na zemlji, ili imaju oprugu pa uvek uspore kad krene slobodan pad. Nezgodno je da se opustis i prepustis toj sajli, meni je trebalo malo duze vremena da se odbacim od zida i da cekam da sajla odradi svoj posao.  Za decu nije bilo problema, oni su mnogo lakse se spustali, nego li mi odrasli.

Ja planiram dogodine da idem na kampovanje u Joshua Tree nacionalni park, tamo imaju niske stene sa puno ancora, a nije neka visina da ti se zagine, samo mozes da se dobro polomis.

Ivan_D

Quote from: Tromotorac on April 12, 2010, 04:30:27 PM

Ja planiram dogodine da idem na kampovanje u Joshua Tree nacionalni park, tamo imaju niske stene sa puno ancora, a nije neka visina da ti se zagine, samo mozes da se dobro polomis.

Je l' nije bolje sedeti kod kuce uz kokice i dobar film?
Cini mi se da smo vec jednom imali diskusiju o tome kako je priroda precenjena i opasna.

Hate mail

Apsolutno. To mora da sam ja nesto objasnjavao. Sto bre ljudi radite opasne stvari?

Tromotorac

Pa slazem se ja da je priroda precenjena. Da gradovi ne valjaju, ne bi ih toliko bilo pravljeno po svetu i kroz istoriju :)

Ivan_D

Tacno tako. Svi bi ziveli po sumama i pecinama   :mrgreen:

Jelence

Quote from: Ivan_D on April 12, 2010, 05:04:19 PM
Je l' nije bolje sedeti kod kuce uz kokice i dobar film?
Cini mi se da smo vec jednom imali diskusiju o tome kako je priroda precenjena i opasna.

Mi smo pre neko letoavanje imali "carevo novo odelo" momenat. Bili negde izvan Syd na letovanju, onako djuture, i sad drustvo se uzjebalo da ide i gleda sve neke prirodne lepopte okolo. Te vidikovac ovaj, te toranj onaj. I svi ko za slepcem - a ovaj ide tamo, ajmo i mi za njim. E samo jos nismo isli da gledamo sveze otiske od guma posle kise.

Dok ova jedna zenska ne rece, a bas smo se spremali da se veremo uz neku jarecu stazicu do nekakvog svetionika: e dosta mi je ove prirode. Mi svi zinusmo. Kaze sve ti je to isto, a zeleno ovde, a plavo onde. Ocu bre da sednem u kafanu i pijem pice ko covek a ne da trcim da gledam kako more udara u obalu. Jaka mooda, pa nek udara.

Izglismo je i izljubismo (ma rendaljka cela nastade  :| ) sto nam je oci otvorila.

Izadjosmo iz kafane oko ponoci. Jos su konobarice bile ko grobovi, tako da smo potpuno ispusili za prirodne lepote tog dana.

Pijanista

Ja volim prirodu, ne vidim nista lose u tome. Problem je sto se od toga ne zivi, a da imam love verovatno bbih imao kucerinu negde na ivici Vankufera, 15 minuta kolima od centra a dvoriste ogradjeno da ne udju medjedi. Ili u nekom mirnom kraju blizu centra, a osecaj je kao da si na selu. 
Ja vec vise od decenije skijam na lokalnim planinama, i uvek zastanem da uzivam u pogledu kad sam gore.

Tromotorac

Ja pre 20 godina nisam mogao da podnesem prirodu, zelenila itd... ziveci u Cikagu prosla me je volja za velikim urbanim sredinama. Nikad vise ne bih ziveo u gradu one velicine. Phoenix mi je zasad taman, ima dovoljno businessa, za pet godina sam i formirao neki proffesional network, ima dovoljno skola, fakulteta, aktivnosti, plus 330 suncanih dana sto zlata vredi. Za sad super.

Al' u prirodu idem zbog tisine. Vec nekoliko godina skijamo, ove zime smo 6 od 7 dana na planini skijali po 8 sati dnevno. Za letovanje na moru mi vise nije toliko neophodno, imam plazu u svom dvoristu. Opet privlaci me obala mora zarad opustanja - merio sam, nakon 6 dana lezanja na pescanoj plazi i slusanja sumova, bore nestaju, lice ispeglano kao da si smaknuo 10 godina.

Da mogu, preselio bih se u jos manje mesto... ma i usamljeni ranch i Idahu bi bio OK da tamo nije hladno.

alan ford

Ja volim da zivim u gradu ali volim prirodu. Mi imamo vikednicu na Divcibarama, i jos kao klinac sam rekao da cu se tamo penzionisati, i za sada me ta zelja nije minula. Prelepe setnje, prlepi pogled, livade, drvece svuda oko tebe ispreplitano potocima...

Nego da se vratimo na temu:

Jelence pricas kako ni ti ne bi smela niti bi dete pustila na takvu avanturu a opet tvrdis da su mala i njeni roditelji tvoji heroji. dakle pogresno vaspitavas dete, opusti se kupi mu 'ladju' pa ga posalji na pucinu.
U SFRJ smo imali i kucu na moru, malo mesto kod Makarske. I jedne godine smo gliserom otisli do nekih prijatelja 40-ak km odatle, neko mesto na ostrvu Korculi i u povratku tog popodneva krenula tramuntana, ogromni talasi preko 5m a mi u malom gliseru. Moji su se usrali, mali camac a talasi nas bacaju kao da smo pece, a brat i ja se sklupcali na pod, ja sam imao oko 10 brak 4 manje. I posle jednog sata na moru nekako dodjosmo do Hvara i tu videsmo nekakvu uvalu. Na srecu naleteli smo na neku porodicu ribara, mala kucica nema vode nema struje. Secam se da se uvala zvala prapatna (kazu da samo oni u nevolju tu zalaze) oni su nam ponudili da spavamo u jednoj sobi da ne spavamo u camcu. Tri dana smo proveli u toj uvali dok je nevreme trajalo a onda smo se bvratili kuci gde su to jutro krenuli da nas traze u policiji jer se nismo vratili...

Ovo je sve bilo u Jadranskom moru, i sve vreme smo bili na nekoliko kilometara od nekakve obale, gde bukvalno nema pucine, zamisli odes preko Tihog Okeana...

Jelence

Ti pile moje malo ne vidis sumu od drveca.

Ja da kupim svom detetu ladju i posaljem ga na pucinu potpuno bih zasluzila komentare koje si o roditeljima ove devojcice imao. Zasto? Zato sto moj sin za to ne mari. To bi bila moja zelja, a ne njegova.

Sa druge strane, ne mogu da zamislim da je ovako opasno putovanje bilo cija druga ambicija sem ovog deteta. Dete mozes naterati da se gimnasticira i skace po gredi ili da studira sta ne voli, ali bas da nekoliko meseci sedi na ladji usred pucine - zaista sumnjam da to nije bila njena ljubav i njena ideja.

Zamisli dete tako neustrasivo sa 16...

A zamisli tek roditelje koji je podrzavaju. Moj sin nema afiniteta ka tako ekstremnim aktivnostima pa zato ni ne znam da sam ja u kozi roditelja ove devojcice sta bih rekla i kako bih reagovala. Da li bih ogresila dusu pa je odgovarala ili bih zivela u brizi dok se ne vrati. Poredeci sa ulogom njenih roditelja moja podrska koju dajem sinu sta god da mu padne na pamet deluje ko gradivo za prvi razred.

alan ford

Quote from: Jelence on April 13, 2010, 03:09:42 AM
Zato sto moj sin za to ne mari. To bi bila moja zelja, a ne njegova.

da si pocela na vreme jos kako bi voleo. Ne ide to preko noci.
Deciji mozgovi su kao glina mozes da ih oblikujes kako hoces...

Jelence

U tome i jeste kvaka, alane. Ja ne zelim da oblikujem, vec da se prilagodjavam postojecem obliku.

Kapiras?

alan ford

ne postoji postojeci oblik. od rodjenja ih oblikujes, svojim interesovanjima, postupcima, nacinom zivota, ... oblikujes ih cak i kada toga nisi svesna.
i vremenom se stvaraju afiniteti za nesto, odbojnost ka necem drugom i tako.

a da se mi eto opet se slazemo da se ne slazemo :)

Jelence

ne bih nikako mogla da se slozim. ovaj moj mali je znao sta je hteo sa 6 nedelja, oca mu jebem tvrdoglavog. od najranije mladosti je radio kako je hteo, pocelo je sa budjenjem nocu, pa preko svega ostalog.

ne mesam mu se, nego ga stalno pitam sta bi hteo.

eto kad je hteo da svira nesto, ja sam se naravno nadala svirace klavir ili gitaru, on je odabrao flautu. zasto hoces flautu? zato i zato. a nesto drugo? nece nista drugo. OK...

moje dete je oduvek znalo sta hoce a sta nece. moje je bilo da se prilagodim.

da li sam mogla da ga presiram da promeni misljenje? naravno da sam mogla, spanska cizma uvek ostaje kao mogucnost ubedjivanja.

govorim naravno i sa pozicija mene kao deteta. eh, da su moji roditelji ovako razmisljali... oni su bili blize tvom misljenju, alane. kamo srece da nisu.

zato se i divim roditeljima ove devojcice, jer su pre svega trebali da se izbore sa sobom i svojom sebicnoscu da bi podrzali dete. ti svoje ocigledno nebi podrzao.

Jelence

Evo je stize danas u Syd.
Bas je zgodno dosla u subotu (za vikend) da mogu da je docekaju ljuCki.

Bio neki tip odusevljeno govorio sta joj je sada ciniti, koji je 3 puta oplovio svet... E reko' sebi, ljudi svasta rade kad im dosadno...

Jelence

PS. Ocekuju da ce doci 100.000 ljudi... Boktemazo... Sad je vec "spijuniraju" helikopterima. Osim lokalaca, ovih iz Kvinslenda (Dzesika je iz Kvinslenda) Dolaze ljudi iz celog sveta (?!) koji su pratili njen blog.
Brodic ce cuvati u pomorskom muzeju. Nema sumnje da je Dzesika osigurala sebi buducnost...
Da nemam goste jos bih se i ja odstrapacirala do Darling Harbour-a. Ovako cemo da je pratimo preko malih ekrana TV prijemnika - tj. gosti ce da prate, ja cu da budem domacica.
Sto sam ja odusevljena ovim detetom pa to je cudo jedno.

slawen

Особито стога јер је женско?

Тцтцтцтцтц...

Pijanista

Masa uzavrela, brod pristaje. Cuje se zujanje helikoptera, reporteri sa lica mesta javljaju, kamermani se guraju, spusta se most i dolazi...Kapetan Dragan

Hate mail

E

Quote from: Pijanista on April 12, 2010, 05:20:08 PM
Ja volim prirodu, ne vidim nista lose u tome. Problem je sto se od toga ne zivi, a da imam love verovatno bbih imao kucerinu negde na ivici Vankufera, 15 minuta kolima od centra a dvoriste ogradjeno da ne udju medjedi. Ili u nekom mirnom kraju blizu centra, a osecaj je kao da si na selu. 
Ja vec vise od decenije skijam na lokalnim planinama, i uvek zastanem da uzivam u pogledu kad sam gore.
xrofl odkud medjedi u Vankuveru

Jelence

Jelence

Quote from: Pijanista on May 14, 2010, 09:06:56 PM
Masa uzavrela, brod pristaje. Cuje se zujanje helikoptera, reporteri sa lica mesta javljaju, kamermani se guraju, spusta se most i dolazi...Kapetan Dragan

Ti si kanda nesto sanjo?  :mrgreen:

Cek da vidim sta ima novo, rostiljala sam ceo dan nisam stigla da pogledam.

Jelence

Evo sta je bilo:

QuoteTeenage sailor Jessica Watson says she would love to do more sailing in the future, but for the moment she'll concentrate on "slightly more normal things" such as school.

"Some of the experiences I've had have definitely changed me a little," the 16-year-old told international media at a Sydney Opera House press conference on Saturday.

"If anything I've become more cheerful, more fun."

The Queenslander apologised for keeping the tens of thousands of wellwishers waiting.

She had arrived, aboard her yacht Ella's Pink Lady, at the finishing line of her epic voyage a couple of hours later than expected.

Her arrival was delayed after her mainsail was torn in 30-knot winds as she sailed for home along the NSW coast.

"But," she smiled, "I was having the most amazing sail out there".

The slight teenager appeared wobbly and was supported in every step by her parents, Julie and Roger, but she faced the press with remarkable poise.

"One thing that I've definitely learnt is that you don't judge someone by a number or what they look like," referring to earlier criticism that she was too young to embark upon such an epic venture. She celebrates her 17th birthday on May 18.

Jessica also was unfazed when asked how she felt about not making an official world record.

The youngster had aimed to take the world record for being the youngest person to circumnavigate the globe solo, nonstop and unassisted.

Website Sail-world.com reported she had not travelled far enough into the northern hemisphere to qualify for an official world record.

"For me it was never about the record," she said on Saturday.

"I'm not worried at all."

Jessica said she had moments of doubt throughout her 23,000 nautical mile (about 38,000km) voyage, but added the support of her family and friends kept her going.

"I've definitely grown up," she said, adding she was a year older if nothing else.

Earlier, in front of the thousands gathered on the Sydney Harbour foreshore, Jessica urged others to follow her example by living out their dreams.

"I don't consider myself a hero. I'm an ordinary girl who believed in her dream," she told a large, cheering welcome-home crowd.

"You don't have to be someone special to achieve something amazing. You've just got to have a dream, believe in it and work hard."

Watson said she hoped her voyage proved what could be achieved by setting your mind to it.
"Anything really is possible."

Dal mi je utisak varljiv ili to Toni progovara iz njojze.

Dal nas to ovde cudi?

Pijanista

Quoteodkud medjedi u Vankuveru

Pa vankufer je uz divljinu

Jelence

pre neki dan prevrcem kanale... na jednom naletim na pocetak price kako je izvesni Andrew resio da u kanuu preplovi od Tasmanije do NZ. ima jedno... sta znam, ne vise od 1500km.

(al ih je mala Dzesika napal'la - ovo je stara prica, ali je bio pravi trenutak da se reprizira)

drustvo je osmislilo/konstruisalo kanu u kojem mozes da spavas, da izbacujes vodu itd. propustila sam kako ide u klonju, ali verujem da je i to bilo reseno. stavili su neki poklopac kojim se zatvori kanu kad hoces da spavas, tako da ako se prevrne taj poklopac je kao vazdusni mehur i tera kanu da se opet obrne nazad u "normalan" polozaj.

elem... imali su (sa kopna) vezu jednom dnevno sa njim kada su razmenjivali sta ima novo i kada su mu govorili prognozu vremena.

sve u svemu, rekli su kada bude vise od 400km od obale (sa bilo koje strane) ne mogu ga helikopterom vise spasavati, tako da ako ispadne iz kanua mora da ceka da tuda prodje neki brod, sto mogu da budu i meseci.

njemu je trebalo 28 dana da dodje na manje od 50 km od NZ obale... (veslao je 50tak km na dan - znaci jos jedan dan do obale)

familija, saradnici i novinari su ga cekali... imao je jednog strucnjaka za olujna pitanja u timu koji je rekao da ce bar jednu oluju morati da izdrzi. i izdrzao je, negde oko 20tog dana, 2 dana je picio vetar i talasi od po 12 metara su ga bacakali levo-desno, gore-dole.

12 metara to mu dodje 5-6 sprat? pa g'no da ti se smrzne u doopetu kad pomislis da si na pucini, ladno i mokro u kanuu, mrkli mrak, vetar pici, talasi te bace 12 metara, pa pljusnes dole, gore, pa dole... i tako 2 dana. uzas.

i gledam ja kako mu se 4-godisnji sin raduje cekajuci ga na obali, zena se sva uzvrtela, drugari svi veseli ne mogu da ga docekaju da dodje... i pitam se koji mu je mojkur to trebao.

u po' frke (doceka) obalska straza dolazi u kontakt sa njima i kaze da su uhvatili poruku i ne znaju dal je to Andrew... pustili su samo deo poruke zeni i nekim saradnicima, da utvrde da li je to on. veza krci, nista se ne cuje. zena zakljucuje da ne moze da razume, pri cemu obalska straza zakljucuje da se verovarno neko zeza. fakat da je obalska straza rekla da su culi rec "kanu" ostala je neprimecena.

svi zakljucuju da se neko zezao i nastavljaju sa cekanjem.

dva dana kasnije, pocinje lagana panika. nije se znalo kada ce Andrew tacno da stigne jer duzina putovanja zavisi od toga koliko je snazno veslao i koliko su ga talasi ometali u tome. traze ga helikopterima, kao iglu u plastu sena jer ne znaju gde ce tacno da doplovi. razilaze se u sumrak.

pred kraj tog drugog dana na vrata hotelske sobe gde su odseli familija i odbor za docek zakucala je i milicija... sa nekom zenom na radnoj duznosti "victim support... something".

nasli su kanu... izvrnut i prazan...

tek mesec dana nakon svega toga familiji je pustena celokupna poruka koju je obalska straza snimila. evo se jezim kad se samo setim. covek je sve rekao - da je upao u vodu, da se kanu prevrnuo i da ne moze da ga ispravi, da nece moci jos dugo da izdrzi i da zove za pomoc... glas mu je totalno... ne znam, to nije umoran covek, to je covek kome je dusa u nosu.

mnogo toga je ispalo iz kanua (razbucan je bio totalno), snimak koji je emitovan u emisiji o tome kako je krenuo, pa sve do negde pred veliko nevreme, sacuvan je pukom igrom slucaja. gro snimaka sa ostalih kamera postavljenih na kanu pocupan je sa kamerama i pogubljen usput.

i sad da ga neko pita za koji se moj qrac on utopio???

uzasnuta sam (jos uvek, tri dana posle gledanja emisije) kako mu je zena tako olako shvatila celu tu pricu. cini mi se da je alarm trebao da zazvoni cim je neko rekao "kanu" iz obalske straze. njeno objasnjenje je bilo tipa "nisam verovala da mu ista fali, nego ako nas i zove - zvao nas je da nam kaze da ce stici ranije pa da zovemo novinare ranije". a snimci pre velike oluje (sacuvani pukim slucajem kao sto rekoh) su bili snimci ozbiljno nacetog coveka. mesec dana sam, na talasima, na pucini.

39 godina...

tarana

pitam se kaki bi komentar dala da se ova mala utopila...

Jelence

Koliko dugacak ili koliko natopljlen?

alan ford

meni su zanimljiva ocekivanja svih tih dilbera, mladjih i starijih, koji se upuste u tako neke sumanute avanture da ce neko da stoji sa strane sa brodovima, helikopterima i ljudstvom da ih spasava na njihov mig. Oni kao nemaju sta da rade?

tarana