News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Da li se pogadjate prilikom kupovine?

Started by Jelence, April 19, 2010, 06:43:24 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

Evo zasto pitam...

Pita mene prijateljica pre neki dan, posto planira da kupi kucu, kako da se pogadja. Ja kazem vidi ovako, pitaj koliko traze pa im ti ponudi manje. Kaze ona ne zna da se pogadja a nije kao bogatunka da samo izvadi pare iz dzepa i da plati.

Ja kazem draga moja onaj ko ima poslednju stvar koju ce da uradi je da da za ono sto ne mora. Ja bih pre rekla da oni koji nemaju uvek najskuplje prodju.

El se slazete? Ili jok? Zasto?

Ono sto je mog sina obrlatilo i preobratilo je video 'Moc tisine" gde je na marketu u nekoj arapskoj zemlji prikazana osnovna tehnika pogadjanja. Pre neki dan bili u radnji da kupimo printer, mali kaze "mama ajde sada da cutimo da vidimo sta ce da se desi".

Ja pala u komu. Do sada se pravio da nas ne poznaje. Nabio bi kacket na glavu, slusalice na usi i zaista nije hteo nista da ima sa nama, dok smo se mi pogadjali.

Dobili smo popust 30%... Pre neki dan kupujem muzu knjigu, rekoh de da probam, ko se jos pogadja u knjizari... - 20%...

Ljudi su zaista zabavna stvorenja.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

alan ford

pre par godina u Shangaju na nekoj njihovoj buvljoj pijaci bio ja i jos dva drugara. I dosli do nekog sto ima falsifikate svih satova na svetu (rolex, omega itd.). Dopali nam se neki satevi, pitamo koliko kosta ovaj odvali 150 dolara, moj ortak (inace kinez) kaze dajemo 5 dolara po komadu, prodavac se uhvati za glavu pocne da kuka kako ga pljackamo, da li smo ludi pa uzvrati da nudi za 10 po komadu.
I tako kupismo satove.
Ni 5 minuta kasnije, svi smo se prakticno u jedan glas upitali sta smo koji moj kupovali satove kada vec imamo slicne plus originalne pa nam novi, pogotovu kopije ne trebaju...
A mislim da je prodavac za 10 po komadu odlicno zaradio.

Tromotorac

Ja sam to video u Meksiku, u Puerto Vallarti. Nije mi se dopalo, nemam nameru uopste da idem na takva mesta ubuduce.
The bums will always loose.

alan ford

Quote from: Tromotorac on April 19, 2010, 07:13:38 PM
Nije mi se dopalo, nemam nameru uopste da idem na takva mesta ubuduce.

hmm, u americi je malo toga sa fiksnom cenom. Pocev od osiguranja za kola preko pretplate za mobilni, kablovsku TV, internet...

Tromotorac

I dalje mozes da ugovoris cenu u nekim slucajevima, ali nije na nivou "you are taking away food from my children", koji ne volim.

Npr. uspeo sam da ugovorim dva puta XM promotion rate na 3 meseca i jednom besplatno za dodatnih 6. Kad god ih nazovem da odjavim subscription, i provedem 10-15min cekajuci da razgovaram sa nekim, kad vide da sam se resio da ih otpustim, oni mi ponude novi deal.

U kupovini kuce smo pritisli puno, dodavsi time component "this offer will be expired after 3:00pm" na koju su prodavci zagrizli, i sledecih mesec dana se trudili da raskinu ugovor bez uspeha.

Napravili smo deal-ove i u VW i Hondi, ali cim su oni pristali na 'sweet spot' znaci da je moglo i agresivnije da se ide. U svakom slucaju dobio sam i interest rate ispod onog sto su banke nudile, da se stigne mesecna brojka koju sam ja hteo.

Ali nista u stilu cenkanja na ulici, kao to u Indiji ili Meksiku...

Jelence

A neki su ljudi potpuno izgubljeni u pregovaranjima. Bila sam nedavno kod nekog coveka da pogledam kucu (grozna pink kuca, uzas jedan, lom i dzumbus na sve strane). Pitam ga posto je kuca, kaze on na marketu je za 410-420, ali ja je necu prodati ispod 370.

Kace nisam srusila. Ko li ga je ucio pogadjanju, da mu vrati pare...

alan ford

Quote from: Tromotorac on April 19, 2010, 07:39:29 PM

Ali nista u stilu cenkanja na ulici, kao to u Indiji ili Meksiku...

dobro to pijacarenje ni ja ne volim niti sam mu vican.
Sa druge strane u mnogim kulturama (recimo kod arapa) je to ne samo ocekivan pristup vec se druga strana vredja ako se ne cenjkate. Verujem da su to stvari sa kojima moras da se rodis da se srodis.

alan ford

Quote from: Jelence on April 19, 2010, 07:48:05 PM
A neki su ljudi potpuno izgubljeni u pregovaranjima. Bila sam nedavno kod nekog coveka da pogledam kucu (grozna pink kuca, uzas jedan, lom i dzumbus na sve strane). Pitam ga posto je kuca, kaze on na marketu je za 410-420, ali ja je necu prodati ispod 370.
Kace nisam srusila. Ko li ga je ucio pogadjanju, da mu vrati pare...

mozda mu se zurilo? mozda za 410-420 jos niko nije dosao da se raspita za kucu pa je shvatio da mora da snizi? Mozda kuca ne vredi ni 300?

Tromotorac

E da, svake godine grillujem Allstate Insurance agenta za bolju ratu. Veoma kulturno, bez hiperbola, idemo preko plana, opcija, cenovnika, i cesto promenimo sta je ukljuceno u osiguranje ili ne.  Isto i za home insurance - Allstate ima neki glupi pristup gde svake godine home insurance se poveca za 5%, kao prate cene materijala i usluga, u sta ja ne verujem.

Rezultat cele vezbe jeste da sam za zadnjih 5 godina uspeo da spustim mesecnu ratu na auto-osiguranju sa $190 na $165, a za home insurance da ocuvam na istom nivou.

zagor te nej

Uzasno mrzim shopping, al' odem juce u jednu polugodisnju ekspediciju, naterala me zena,  i uz malo mrstenja i "I don't knows" uzmem dva Zegna i jedno Burberry odelo, plus pet Boss kosulja  za prosto neverovatnih $1,500 u Off Saks Fifth Avenue...i jos prodavac bio presrecan, ja nisam mogao da verujem cime sam i za sta napunio gepek. Jendo odelo kostalo $1,250 pre rasprodaje, kosulje bile po $175 po komadu.  Odela summer wool 150s, mozes da spavas u njima nema jebene sanse da ce da se izguzvaju.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

tarana

kako kad.zavisi s kim imam posla.
kad su krupnije stvari u pitanju, idem s nekom idejom o ceni.
ako se je cena u nivou s mojim razmišljanjem - ne pogađam se i platim.
kad prodajem - ne pogađam se uopšte.
pre par godina bile neke jajare.
kad krenuše da kude moju robu...al' ne da kude - satrli se!
jednom je sitno, drugom je krupno, trećem je srednje - al baš mu to srednje ne odgovara...
trojica njih - a ja sam... :shock:
ni reč progovorio nisam...
kacu se ispucali, reko:
-ste videli robu? ajmo sad polako...vatajte se druma...
a da spustim..a da ovo..a da ono...a da...
kresnem auto i ćao...
ostadoše oni ispred kapije...
posle po sata zvoni telefon...
odgovara im sve...
-jebi ga kume, sad je 10% skuplje...
i platiše ga 10% skuplje...

Ivan_D

Ja se cenkam svugde, cak i na mestima gde bi covek pomislio da nema sanse - jedino tada upraznjavam druge taktike.
Kupovao sam malom bicikl u velikoj sportskoj radnji i imali su u magacinu isti kao izlozen koji sam hteo ali mu je volan bio drugacije boje (sve ostalo je bilo isto boje). Ja sam rekao da mi se svidja bas taj izlozen i oni su rekli nema problema spakovace mi ga.
E, ali onda sam ja primetio da je to show model, trazio 20% off, prodavac otisao da pita sefa/seficu smene, ovaj rekao 10%, ja rekao ne, otisao on ponovo kod njega/nje, rekao 15%. Ja rekao da ne i bio sam spreman da odem i rece mi momak da sacekam jos malo, ponovo otisao kod njega/nje u kancelariju i dali mi 20%.

Odecu i obucu kupujem uglavnom u manjim privatnim prodavnicama pa su tamo uglavnom flexibilni. Mada ni tamo, nikad ne pocinjem da se cenjkam iz vedra neba kao na pijaci. Uvek im ponudim incentive da mi daju popust. Npr. ako su cipele 150 eura, ponudim da kupim dva razlicita para za 250e itd.

Osiguranja i sl. imaju ugradjenu marzu po 70-80% tako da je tamo cenkanje automatic. Imam, inace, samo ono najobaveznije osiguranje kola.

Spremam se psihicki, mentalno i fizicki za cenkanje s bankom kad budemo uzimali kredit za stan. Mesecna razlika pri rati od 1000 eura mesecno moze da bude cak 150 eura, a na 30 godina to su ogromne pare.

Cenkanje za sam stan/kucu je takodje a "must". Nije mi jasno kako neko uopste moze da planira da kupi kucu a da ne pokusa da spusti cenu.

Vazno, pri cenkanju, je biti spreman otici i ne kupiti stvar/servis ako prodavac nije spreman da spusti cenu. Ako prodavac oseti da neces da ides preko izvesne cene veca je sansa da ce spustiti cenu nego ako stekne utisak da ces kupiti stvar/servis samo ako on/ona izdrzi duze nego ti.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

Quote from: tarana
pre par godina bile neke jajare.
kad krenuše da kude moju robu...al' ne da kude - satrli se!
jednom je sitno, drugom je krupno, trećem je srednje - al baš mu to srednje ne odgovara...
trojica njih - a ja sam... :shock:
ni reč progovorio nisam...
kacu se ispucali, reko:
-ste videli robu? ajmo sad polako...vatajte se druma...
a da spustim..a da ovo..a da ono...a da...
kresnem auto i ćao...
ostadoše oni ispred kapije...
posle po sata zvoni telefon...
odgovara im sve...
-jebi ga kume, sad je 10% skuplje...
i platiše ga 10% skuplje...

a'si uljav :)

ne znam gde je to (odredjeni) svet pokupio, al neki se stvarno pogadjaju tako sto ti napljuju robu.

dal bi poveco cenu 10% da su rekli da su ti super kukuruzu, klipovi su bas onako dobri, zute se ko zlato, ma bolje i lepse u zivotu nisu videli.

nego, majstore, ja bi bio srecan da mogu da imam ove najbolje kukuruze sto sam vid'o ove sezone (sta kazes kako si ih odgajio ovakve dobre?) al sam cini mi se malo kratak sa parama. zena mi juce mrdnula pare i potrosila - deci trebale cipele i neke knjige za skolu - a te pare sam joj rekao da ne dira, to sam ostavio za pazar danas...

i onda ucutis.

druga strana zavrsi poso.

Jelence

Quote from: Ivan_D
Cenkanje za sam stan/kucu je takodje a "must". Nije mi jasno kako neko uopste moze da planira da kupi kucu a da ne pokusa da spusti cenu.

Ti bi se zapanjio koliko ima ljudi kao sto je moja prijateljica sa pocetka price. Ljudima je cenjkanje neprijatno, ruzno, ciganisanje, ponizavanje, omalovazavanje, ispod casti,... U stvari je protiv prirode coveka da stane tako kao motka i strci od svih ostalih (koje on vidi da placaju bez pitanja).

Zato sam, kad mi je prijateljica koja inace kuburi s poslom zavrsila tiradu zasto ona ne voli da se cenjka, pitala da li bi volela da zaradi koju desetinu hiljada za 15 minuta posla. Hell, yes, kaze ona. Well, rekoh joj ja, kako bi bilo da se onda pogadjas pre nego sto kupis kucu?

Inace, moje iskustvo je da se kupci uglavnom ne pogadjaju kada kupuju  kucu (istina, mi ih prodajemo na nestandardan nacin, to je mozda razlog).

A imala sam i slucajeva da mi kupci pompezno najavljuju cenjkanje, i nema nista ako ne smanjim cenu (350K, recimo), oni nikad nisu kupovali kucu da se nisu pogadjali, a i advokat je kazo da se pogadjaju, bla bla bla... Ja kazem dobro. I cutim. A kupac: 349K!

Iduqrac...

Quote from: Ivan_D
Vazno, pri cenkanju, je biti spreman otici i ne kupiti stvar/servis ako prodavac nije spreman da spusti cenu. Ako prodavac oseti da neces da ides preko izvesne cene veca je sansa da ce spustiti cenu nego ako stekne utisak da ces kupiti stvar/servis samo ako on/ona izdrzi duze nego ti.

Ima onaj jedan iskarikirani primer kako tip kupuje frizider. Pa danas se detaljno raspita o njemu (i o svim ostalim friziderima), sutra dodje jos jednom da ponovi gradivo, prekosutra dovede zenu (trazi uvek istog prodavca, normalno), posle dovede tastu...

Prvog dana bi (recimo da je frizider bio $1500) da ga je trazio za $1200 prodavac bi samo okrenuo ledja. Nakon sto posle taste najavi i svoju mamu, prodavac ce ako treba iz svog dzepa da pokrije razliku :)

tarana

to za pare - vidi sa ženom.
i moja je tako...
jednom...
posle više nije.
nema veze kolko imaš. razmerićemo.

slawen

Quote from: Jelence on April 20, 2010, 08:37:07 AM

A imala sam i slucajeva da mi kupci pompezno najavljuju cenjkanje, i nema nista ako ne smanjim cenu (350K, recimo), oni nikad nisu kupovali kucu da se nisu pogadjali, a i advokat je kazo da se pogadjaju, bla bla bla... Ja kazem dobro. I cutim. A kupac: 349K!

Аустралијских?
Тц, тц, тц...
Ја сам из почетка мислио да за толико треба да убију цену, кад оно ТО цена....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

Quote from: tarana on April 20, 2010, 08:39:48 AM

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

alan ford

na mom MBA programu smo jedan citav semestar imali "art of negotiation" sto se je bio jedan od zanimljivijih casova. Ima nekoliko dobrih knjiga na tu temu, mogu da popisem koga zanima.
Ne postoji 'zlatno pravilo' kod pregovaranja - nekada je bolje ne biti prvi, nekada je bolje biti prvi pa kazes sta trazis ili nudis, nekada je bolje cutati, nekada nije, ...i tako.
Sustina je proceniti BATNu (best alternative to a negotiated solution) druge strane - drugim recima proceniti sta je prag ispod koga nece ici. Cena je najcesce centar pregovora (jedna strana bi da naplati sto vise, druga da kupi za sto manje) a najcesce postoje sporedne stvari koje vredi ukljuciti u razgovor/pregovor. recimo prodajes kucu pa ponudis da je kupe za manje ako ce se citav proces zavrsiti za upola vremena, ili kupis auto za cenu koja vise odgovara prodavcu ali se dogovoris da dobijes X godina besplatno menjanje ulja, itd.

Tromotorac

Postoji nesto sto se zove 'buyers market' i 'sellers market'.

2005. je ovde u Arizoni bio 'sellers market' u punoj pari, nije bilo sanse da se igde obori cena. Ljudi su isli na biding sa po $20k-$50k iznad listed price, da bi dobili kucu. To je bio novac iz njihovog dzepa, preko onog zasta je mortgage bio kvalifikovan za taj property. U takvim uslovima smo mi 'ugrabili' kucu sa ponudom od $1000 preko listed price, 15 minuta pre nego sto je ta kuca izasla na market. Dali im ponudu u 11:45am i rekli ponuda istice u 3:00pm. Ovi zagrizli, dok su im se jos drugi potencijalni kupci setali po vlasnistvu. Posle su hteli na svaki nacin da raskinu ugovor, ali se mi nismo dali.

U istom naselju smo prethodno izgubili 3 istovetne kuce - dok mi nadjemo realtora da otkljuca vrata, prodato/pod ugovorom. Ili biding ode iznad listed cene, a u tome nisam hteo da se trkam.

Naravno, to je bilo 2005. 2007 su se vec iste kuce vukle po 12 i vise meseci na marketu.

Pijanista

ah, jednom sam uspeo da spustim cenu polovnih kola sa 19600 na 19500. majstor.

alan ford

Quote from: Tromotorac on April 20, 2010, 03:31:06 PM
Naravno, to je bilo 2005. 2007 su se vec iste kuce vukle po 12 i vise meseci na marketu.

koja je sada vrednost te kuce? 'el ste 'svoj na svome' ili ste izgubili? Pitam jer po pisanjima izgleda da su kuce po Arizoni manje vise sve izgubile deo vrednosti.

Tromotorac

Jel' to sa bazenom ili bez bazena? Njega sam ja sazidao i otplatio - ako mogu da ga nosim sa sobom? :)

Nemam pojma kolika je vrednost kuce, jer sva poredjenja mi malo imaju smisla. Cena je trenutna, ono sto je neko spreman da plati u tom trenutku. Da je prodajem oko pola godine, racunam da bi se isprebijali za balans na mortgage-u. Sve zavisi koji komsija je u isto vreme u igri... Kuca je izgubila vrednost kao i sve okolo, ali minimalno jer je u perfektnom kraju. Above the water.

Mada, meni je cilj da ovo ne menjam dok dete ne zavrsi skole. Ako se bude moralo, boze moj, nece biti prvi put.

MalaKoala

uvek i za skoro sve se cenjkam!!

jos kad cuju stranjski sexy akcenat (nemam, al' odglumim :mrgreen:)..ih!!   xcheers
mora da popuste.  :mrgreen:

Jelence

Quote from: tarana
to za pare - vidi sa ženom.
i moja je tako...
jednom...
posle više nije.

#1: good point. Ne radi svaki put. Ali to nije nikakav problem, ako ne radi kod tebe, ima kod koga ce da radi.

#2: e jesi picajzla...  :mrgreen:

Jelence

Quote from: alan ford
na mom MBA programu smo jedan citav semestar imali "art of negotiation" sto se je bio jedan od zanimljivijih casova. Ima nekoliko dobrih knjiga na tu temu, mogu da popisem koga zanima.

Yes, pls.

U prevodu: ne bilo ti zapovedjeno...  :|

alan ford

pa evo, ako ces ista citati procitaj "Getting to Yes" od Roger Fishera i William Ury-ja.
Kada to apsolviras mozes da probas "Bargaining for Advantage" od Richard Shella.

Jelence

Koja se tebi vise dopada?
Jesi nesto primenjivao iz tih knjiga?

alan ford

ova prva se smatra biblijom. Mislim da ima 20-ak godina otkako je napisana i jos uvek je jedna od najprodavanijih knjiga iz te oblasti. Ova druga je novijeg datuma ali opet dobra. Ako ces ista citati kreni redom.

Ja sam obe procitao pre nego sto sam uzeo taj cas - to je bio jedan od zahteva. Dosta toga sto smo ucili i o cemu smo pricali je opisano u "getting to yes" (prvoj knjizi).
Pisao sam gore sustina je da prilikom pregovora ljudi se cesto usredsrede na cenu, jedni bi da je maksimalno spuste a drugi da zarade i tesko se dodje do neke zlatne sredine. Medjutim cena je najcesce samo jedan od aspekata, tako da je bitno pokusati provaliti sta je to sto druga strana ceni, a tebi recimo malo znaci pa ukljucivanjem toga mozes lakse da dodjes do dogovora na uzajamno zadovoljstvo.

Kada sam kupovao auto prodavac i ja smo se nasli na 500 dolara razlike. Ja vise nisam hteo da dizem cenu on da spusti, i 3 puta sam odlazio kuci i 3 puta me je zvao nazad. na kraju sam rekao da mi da 7 besplatnih menjanja ulja - mene to kosta oko 30 dolara po komadu dok je njemu to zanemarljivo jer vec ima citav servis tako da to nece ni osetiti i posle malo razmisljanja je pristao. On je dobio cenu koju je hteo, ja sam platio vise ali i dobio 2-3 godine besplatnog menjanja ulja sto mi je kao kesh.

alan ford

ovo gore je iz privatnog zivota a ovo sto sledi sa posla. Mi pravimo i prodajemo softver. Do prosle godine smo iskljucivo prodavali po istom modelu kao kada kupujes WIndows-e; dakle platis pare dobijes softver. Kompanije takvu kupovinu (posto se radi o dosta love) tretiraju kao Capital Expenditure te je deo godisnjeg budzeta, zahteva razna odobrenja glavnih bosova itd. pre par godina smo kolega i ja predlozili da uvedemo pored tog tradicionalnog pristupa i noviji tako da iznajmljujemo softver ili prodajemo na godinu dana. Kada iznajmljujes placas po satima (za sada to jos uvek nije komercijalizovano zbog gimile pravnih zajebancija ali ce za neki mesec) dok iznajmljivanje na godinu dana je dosta skuplja varijanta na duze staze ali gledano sa aspekta godine za godinom je jeftinije pa se tretira kao operatvivni expenditure sto prakticno svaki mid manager moze da odobri, lakse se prodaje cak i ako je skuplji.

Ovo sa iznajmljivanjem ce biti jos bolja stvar jer ce cenu iznajmljivanja softvera korisnici koji su vrlo cesto tek neciji konsultanti moci da prebace na svoje klijente tako da ce biti i spremniji da potrose vise samo da ne moraju sami da placaju softver.

I tako sustina je da znas sta je drugoj strani vazno te nadjes zlatnu sredinu da i tebi i drugoj strani pravi posao - te je i vuk sit i ovce na broju.

Jelence

Evo sam ih ube ukucala u moj iPhone. Turila sam i (AF) da znam od koga je preporuka.

Ivan_D

If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

tarana

Quote from: Jelence on April 20, 2010, 08:21:25 AM
a'si uljav :)

ne znam gde je to (odredjeni) svet pokupio, al neki se stvarno pogadjaju tako sto ti napljuju robu.

opšte nisam uljav.
10% je skromna naknada za nanetu mi duševnu bol.

baggio

We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

E

Doslo malopre ono malo da se igramo , kaze : " Mommy , do you want to buy this game?" i nudi mi neku bratovljevu DS igricu, posto ono jos ne zna da se istim igra. Ja kazem :"Vazi , hocu . How much?" i dajem mu "kobajagi" $20 - onih iz Monopola. Kad ono uze pare i ode  xfoht.
Kazem mu :" Cekaj bre cvrle, a moja igrica?" Ono nista , smeje se i pobeze , samo kaze : "Sorry mommy" . Ja opet u cudu :? : " Ok, stani vracaj pare!" Nista, pobeze...
xrofl
Prevarant.