News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ekonomska kriza - znakovi pored puta

Started by vbo man, December 07, 2009, 01:00:01 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

vbo man

Ne znam za zapadnu Evropu.Mi ovde prichamo o privatnom osiguranju.Ovde u Australiji postoji Medicare - drzavno osiguranje - public! Za to nam uzimaju pare preko Taxation ofisa na kraju godine ( od onoga shto treba da nam vrate jer su previshe uzeli u vecini sluchajeva).Ono pokriva GP-a ili ti doktora opshte prakse ( uglavnom pokriva jer dosta doktora imaju taj takozvani bulk-billing - dakle pristaju na cenu koju je drzava odredila pa mi ne placamo nishta).Oni doktori koji ne pristaju traze da doplatish do njihove cene. Tu u to osiguranje ti spada i bolnica s tim shto cesh za emergency sluchajeve da idesh (relativno) odmah u bolnicu a za elective surgery ce da se nachekash na waiting listi.Ako hocesh dzabe kod specijaliste morash da idesh u bolnicu gde cesh kao outpatient opet da se nachekash mesecima ( da je emergency vec bi bio u bolnici).Ima opcija da odesh kod privatnog doktora i sve sam platish a onda ti Medicare refundita 70-80 % kako za shta.
Medicare ne pokriva zubara uopshte osim opet hitan sluchaj ako zaglavish u bolnicu i to uglavnom hirushke intervencije.
Medicare pokriva potpuno drzavnog zubara ( u drzavnim bolnicama ima sluzba) ali samo za ljude na Dol-u , penzionere...takodje ima sluzba koja ide po shkolama i popravlja deci zube za dzabe- preko Medicare.Ali za populaciju iznad 18 godina koja radi nema nishta od drzave.
E sad poshto ovde veoma retko ( uglavnom strane) firme uplacuju private insurance svojim radnicima onda ostaje da svako iz svog dzepa ako zeli uplati private health insurance. Tu se uvek neshto doplacuje i chesto nije naivno.Veoma chesto ta private insurance ili ne pokriva zubara ili pokriva neke jako sitne sume sa kojima ne mozesh nishta da uradish.Postoje i takva osiguranja koja pokrivaju vece sume za zubara ali pretpostavljam da su papreno skupa.Elem tako mi koji nemamo ta osiguranja prepushteni smo na milost i nemilost potpuno podivljalim sa cenama zubarima koji takve cene mogu da drze jer ih ima malo i ne daju da se shkoluje vishe ljudi za tu struku da im ne bi pale cene.Ili pak da idemo na Filipine i u Srbiju ( shto vecina nashih radi.ovde rade samo hitne intervencije).Nije ovo USA :cry: ( bash). Kako je u Zapadnoj Evropi ne znam.Znam samo da mi se rodjaka u Engleskoj zali da su nekad imali odlichno public zdravstvo a da je sad shit.
Gledala sam neki dokumentarac i tamo chula da lekari ( i privatni)  u Nemachkoj imaju limitirani iznos koliko mogu da zarade godishnje.Da li je to istina? Ako jeste i pravo je...Ovde bukvalno postanu milioneri preko noci ...narochito zubari i hirurzi...A ne daju da se shkoluje vishe ljudi i ako Australija hronichno pati od nedostatka lekara.Te njihove asocijacije su jache od drzave :x
The light at the end of the tunnel is the train.

neprijateljska emigracija

Quote from: alan ford on December 08, 2009, 03:01:34 PM
Quote from: zagor te nej on December 08, 2009, 02:18:19 PM
Cekaj bre, zar ne postoji osiguranje u Australiji i zapadnoj Evropi? Ja nisam kod zubara nikad vise od 10 dolara iz dzepa izvadio?

nisam ni ja ali mi srecom nikada nista vise od ciscenja nisu ni radili.
Za SAD sam cuo od drugih koji imaju dobra osiguranja da generalno sva ta osiguranja malo placaju. Jedan poznanik je letos isao na mesec dana u BG da mu rade citavu rekonstrukciju (sve novo, neko budzenje desni itd.) kjaze da je platio 3000 Evra na sta sam se zgranuo a on rekao da su mu rekli da bi ga to ovde kostalo 7000 dolara posle osiguranja.

Ipak sta je 7000 jednom u 10-ak godina ako imas odlicnu platu. Mislim da mi, emigranti, vise volimo da kukamo. Eno je VBO ubi se kukajuci kako ih kinje a sve saznaje gledajuci TV iz bazena ili sa nekih plaza.

Da, valjda ljudi nemaju osiguranje pa im je stoga skupo ili su participacije velike.

Iskreno, ja do ove godine nisam ni obracao paznju na te stvari jer mi je samo osiguranje bila minorna stavka, a pokrivalo je skoro sve. Imali 4 opcije unutar Blue Cross/Blue Shield. I onda ove godine firma ukine 2 najbolje od 4 moguce opcije i poveca nas udio za ~65%!. Omjer je prije toga bio nekih 85:15 ( zavisno od opcije) od ukupih troskova, a sad je skoro 70:30. Sta to znaci nekome ko zaradjuje $35K godisnje je valjda jasno. A firma nema izbora jer je nemoguce odrzati bilo kakav normalan profit i zadrzati stari omjer. I jos smo mi self-insured kompanija sa oko 14,000 radnika, znaci imamo nekakav purchasing power u poredjenju sa tipicnim malim biznisom od recimo par stotinjak radnika. Mali biznisi ce jednostavno morati ukinuti bilo kakve opcije.

Troskovi lijecenja rastu duplo brze od GDP, i jednostavo je ovaj model neodrziv.
sweetness, sweetness I was only joking
when I said by rights you should be bludgeoned in your bed

Jelence

E, da, sta se doplacuje. I to opet zavisi koji cover imas. Mislim da je tu generalno napravljen balans izmedju koliko ce da kosta premija i koji troskovi ce da budu pokriveni. Da je sve 100% pokriveno bilo bi previse da se placa (nema sanse da bi to bilo 1500 godisnje).

Ja sam kod zubara na kontrolu isla dzabe, cistio mi je koren/vadio zivac (joj koliko je bilo tada, dal cu da se setim... jedno $600 valjda a ja sam doplatila tako nesto kao $100).
Bila sam na nekim sitnim operacijama nekoliko puta, jednom sam ostala preko noci da prespavam. Uvek smo placali za anesteziju, dok za lekara, operacionu salu, sobu (kad je trebala soba) - nista od toga nismo placali.

Naocare su isto bile doplacivane (1/3 cene), fizioterapija i kojekakve masaze to imamo $300 po njusci godisnje pa kad potrosimo onda ide 100% iz naseg dzepa.

Prijateljica je stavljala kuk pre neku godinu. Rekli su joj da sa osiguranjem koje ima moze da ide na jeftinu varijantu i da doplati nesto malo (par hiljada) ali taj kuk ima 10-15 godina rok trajanja. Ili da doplati $15.000 i da joj stave jedan kvalitetniji i dugotrajniji. Celokupna operacija je bila negde $60.000.

Tako da - ne, ne placaju 100%. Ali mislim da je velika stvar kada ti neko pokrije $45.000. Ona operacija kada sam ostala u bolnici bila je tako nesto $4-5.000, od cega sam ja platila manje od $500
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

alan ford

Quote from: vbo man on December 08, 2009, 03:17:07 PM
Gledala sam neki dokumentarac i tamo chula da lekari ( i privatni)  u Nemachkoj imaju limitirani iznos koliko mogu da zarade godishnje.Da li je to istina? Ako jeste i pravo je...Ovde bukvalno postanu milioneri preko noci ...narochito zubari i hirurzi...

a sta mislis sta se desi kada uradis tako nesto? Ti zaposleni krenu iz revolta da zabusavaju, da piju kafice na ocigled pacijenata koji cekaju po redovima, itd.
A to sto se bogate, zaista sramota. Zamisli bogate se i imaju milione. I mi bi svi da imamo milione, neka se to malo preraspodeli, zasto bi autobusdzija imao manje....

Jelence

Quote from: alan ford
a sta mislis sta se desi kada uradis tako nesto? Ti zaposleni krenu iz revolta da zabusavaju, da piju kafice na ocigled pacijenata koji cekaju po redovima, itd.
A to sto se bogate, zaista sramota. Zamisli bogate se i imaju milione. I mi bi svi da imamo milione, neka se to malo preraspodeli, zasto bi autobusdzija imao manje....

Skaci mi na zivac, skaci...  xuzi

vbo man

Bogate se AF zato shto ONI diktiraju ( a ne drzava) koliko ce studenata godishnje da se upishe na medicinu/stomatologiju. Tu otpadaju i najbolji djaci a sve zbog njihove greed-i. A u ruralnoj Australiji ljudi sami sebi vadezube jer nema zubara.Nemoj tako. Imaju jak lobi i NE DAJU a Australija uvozi doktore iz kojekakvih vukojebina i samo ovde ( chak ni na NZ) MOGU DA RADE STRANI LEKARI bez nostrifikacije i registracije ( toliko ih fali).E pa lako je tako se bogatiti.

vbo man

Jelence jeste za vreme Hawarda davao je shakom i kapom da ljudi uzimaju privatna osiguranja.Medicare placamo svi procenat od plate a ne samo preko 100k.
Nisam protiv privatnih ( ko moze) ali chujem da se premije dosta povecavaju i da poneki odustaju i idu na Medicare. Tebi mozda nije mnogo da doplatish 15 000 za operaciju ali mnogima jeste. Na istu operaciju ide dzabe preko Medicare jedino shto ne moze da bira lekara vec bolnica odredjuje. Ovde ima privatnih bolnica ali bolje su ove public , narochito za komplikovanije stvari , s tim shto svako moze da ide kao private pacijent u public bolnicu.Dakle birace doktora i imace lepshu i konforniju sobu. Shto se tiche procedure ona je ista i za private i za public pacijente.Naravno da moze biti dobro kad birash doktora ali mojoj prijateljici se desilo da joj je u Private  bolnici dva puta za 5 dana radio istu operaciju ( shtitne zlezde)...pod izgovorom da to tako mora a ona misli da je to uradio da naplati dva puta i da bi bolje proshla da je ishla public ( kao neke druge zene koje su imale jednu operaciju)...Shta ga znam.

Jelence

Quote from: vbo man
Jelence jeste za vreme Hawarda davao je shakom i kapom da ljudi uzimaju privatna osiguranja. Medicare placamo svi procenat od plate a ne samo preko 100k.

Quote from: Jelence
Kasnije je drzava uvela da se na single income preko 100K i combined preko 150K mora doplacivati dodatni 1% u drzavni Medicare SEM AKO si clan privatnog zdravstvenog osiguranja.

Svako placa 1.5%, sem onih koji imaju minimalac (koji je bio $24.600 - doduse, sad su ovo nesto menjali, kao i uvek, samo nesto menjaju...)

Nisam protiv privatnih ( ko moze) ali chujem da se premije dosta povecavaju i da poneki odustaju i idu na Medicare. Tebi mozda nije mnogo da doplatish 15 000 za operaciju ali mnogima jeste. Na istu operaciju ide dzabe preko Medicare jedino shto ne moze da bira lekara vec bolnica odredjuje.

Cini mi se da te moji predugi postovi nacisto smore (a koga ne bi) pa potpuno pobrkas cinjenice.
Na operaciju je isla prijateljica... Ja jos uvek imam svoje kukove, od kostiju i mesa a ne od titanijuma.

Cini mi se generalno, onako kao princip, da je bolje platiti $15.000 umesto $60.000, sta ti mislis?

alan ford

u vezi krize:

kaze Dinkic da ce gradjani ipak dobiti lovu od privatizacije NISa ali da su se od tada desile dve stvari, SEKA i NIS je prodat 3-4 puta manje nego sto je on rekao da je vrednost. Naravno on za ovo drugo ne snosi nikakvu odgovornost. On je samo ministar finansija i potpredsednik vlade...

Jelence

Jel to onih 1000 eura?
Joj kako sam bila pametna sto se nisam strapacirala do ambasade... Keva mi slala pretece SMS poruke, nisam mogla zeni da objasnim da su izbori i da je to vreme kad se najvise laze. "Kako ti ne trebaju, sto se razbacujes sa parama..."
To da mi ne trebaju izvalila sam kad "izbori su, lazu, kevo, lazu politicari i kad im ne treba tvoj glas a kamo li sad" - nije dalo nikakve rezultate.

Svekar rece da je nudjeno da oni koji su dobili obveznice u ukupnoj vrednosti manjoj od 1000 eura mogu da ih vrate, da bi dobili ovih 1000 eura.

Stra' me da pomislim koliko su ljudi tako oshishali...

Wiz

Quote from: alan ford on December 08, 2009, 03:27:00 PM

A, ne, ne... Nemojmo ubacivati u priču parakomunističku komandnu ekonomiju koja nam se već neko vreme nudi pod bizarnim nazivom – neoliberalizam. Mi vidimo ovde da su zubari ograničili školovanje novih kadrova, ograničili broj licenci, stvorili neku vrstu kartela... Pričati tu o tržištu i slobodnoj razmeni jeste izrugivanje tržištu.

Jednom sam, dok sam bio u Sofiji, pogledao kroz prozor i video na semaforu u jednom od centralnih bulevara da na crvenom svetlu stoji 10-12 automobila. Sve TAXI. Tamo je svaki drugi automobil TAXI, na ulici vam nikad ne treba više od 20-30 sekundi da zaustavite TAXI, cene su u poređenju sa beogradskim smešno niske, sva vozila su žuta, nova, kupljena mahom na lizing.

Ispred autobuske stanice (kakvom se ni u United States ne bi postideli) taksiji prolaze kao kuglice u igri Zuma. Ljudi neprekidno ulaze u TAXI i odmah dolazi drugo vozilo.

I njima se isplati da rade.

U Beogradu su neke drkadžije, kao, utvrdile optimalan broj vozila za Beograd. Voze vas često u krševima, cene su stravične (ne samo u poređenju sa Bugarskom, nego i sa većinom gradova u Srbiji), u špicevima i kad je kiša ne možete na ulici da zaustavite TAXI po pola sata ili više. Na poziv neće da dođu ako im relacija nije dovoljno duga. Ispred železničke stanice, aerodroma itd. voze samo "po pogodbi", bez taksimetra. Stalno kukaju da im se ne isplati da rade i da posluju sa gubitkom. Čim im se nešto ne sviđa blokiraju ceo grad.

Dovoljno bi bilo postaviti stvari kao u Bugarskoj: svako ko ima odgovarajući auto i zadovoljava druge propisane uslove može da taksira. Tačka. Ostalo bi regulisalo tržište.

Ali, ovde nisam ja na vlasti, ovde je na vlasti fuckin' Deda. Enjoy.

Jelence

Ovde su govorili da ce za taksiste uvesti test jezika i poznavanja grada.
Nemam pojma, po mom iskustvu svi su oni OK, jednom sam taksisti zamalo prodala kucu (pa sudar bio usput, cekali da se rascisti).
A jedan nas je vozio na odmor (do aerodroma), mi se natrpali u kola, pricamo srpski i na kraju kad nas je dovezao, izbacio kofere, on rece "srecan put". Eeeee, brate, pa sto ne rece...  :mrgreen:

Inace, u CBDju moz' naci taxi na svakom koraku. Nikad mi nije trebalo vise od 2-5'.

zagor te nej

Quote from: alan ford on December 08, 2009, 03:01:34 PM
Quote from: zagor te nej on December 08, 2009, 02:18:19 PM
Cekaj bre, zar ne postoji osiguranje u Australiji i zapadnoj Evropi? Ja nisam kod zubara nikad vise od 10 dolara iz dzepa izvadio?

nisam ni ja ali mi srecom nikada nista vise od ciscenja nisu ni radili.
Za SAD sam cuo od drugih koji imaju dobra osiguranja da generalno sva ta osiguranja malo placaju. Jedan poznanik je letos isao na mesec dana u BG da mu rade citavu rekonstrukciju (sve novo, neko budzenje desni itd.) kjaze da je platio 3000 Evra na sta sam se zgranuo a on rekao da su mu rekli da bi ga to ovde kostalo 7000 dolara posle osiguranja.

Ipak sta je 7000 jednom u 10-ak godina ako imas odlicnu platu. Mislim da mi, emigranti, vise volimo da kukamo. Eno je VBO ubi se kukajuci kako ih kinje a sve saznaje gledajuci TV iz bazena ili sa nekih plaza.

Ne znam , ja  am radio svasta...vadili mi umnjake, imam plombe, izbeljivao zube...idem na ciscenje 4 puta godisnjema sve sam zivo radio. valjda imam dobro osiguranje, nemam pojma.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Pareski do

Quote from: neprijateljska emigracija on December 08, 2009, 04:12:52 AM
Quote from: Tromotorac on December 07, 2009, 07:31:37 PM
Nasa Dental Hygienist je rekla da svajcarska ima jako pogodne programe za uvoz/privremeni rad americkih zubnih higijenicara, pravo iz skole; ne traze nikakvo iskustvo, placaju put, smestaj...i stices iskustvo u razmenu za zivot u podnozju Alpa, i neki sitnis. Ovima ovde, s' obzirom koliko zaduzeni izlaze iz fakulteta je to verovatno jako dobra ponuda.

Visoki porezi + visoki troskovi zivota, ali ako bih mogao gdje da imigriram, tamo bi.

Нисам баш сигуран да је порез на личну добит у Швајцарској толико висок у односу на услуге које за њега добијаш.

Pijanista

Koje crne usluge, ne mozes ni minaret da sagradis. Toliki porez, a nigde ezana...

alan ford

Quote from: zagor te nej on December 08, 2009, 06:47:34 PM
Ne znam , ja  am radio svasta...vadili mi umnjake, imam plombe, izbeljivao zube...idem na ciscenje 4 puta godisnjema sve sam zivo radio. valjda imam dobro osiguranje, nemam pojma.

vadjenje umnjaka, plombe i to su sitne stvari i verujem da sa osiguranjem ne kosta preko 100 ako i toliko. Ciscenje je besplatno.
beljenje nema sanse da ti osiguranje placa.

kao sto ni 'boob jobs' iliti augmentaciju osiguranja ne placaju.

zagor te nej

"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

alan ford

Quote from: Wiz on December 08, 2009, 05:33:32 PM

A, ne, ne... Nemojmo ubacivati u priču parakomunističku komandnu ekonomiju koja nam se već neko vreme nudi pod bizarnim nazivom – neoliberalizam. Mi vidimo ovde da su zubari ograničili školovanje novih kadrova, ograničili broj licenci, stvorili neku vrstu kartela... Pričati tu o tržištu i slobodnoj razmeni jeste izrugivanje tržištu.

ne znam da li se radi o komandovanoj ekonomiji ili ne. Kod nas fakulteta za medicinu ima puno, svako moze da se prijavi, a oni koji prodju prijemni (najbolje rezultate na nekim testovima) ce se upisati. Ne priznaju se strane diplome sto donekle razumem, jer premda recimo verujem ljudima koji su skole zavrsili po zapadu, ne bi voleo da mi neku operaciju radi neko iz Gane, Zimbabvea, Avganistana itd. Inace sve te diplome vaze ako ces da nastavljas dalje, pa taj nastavak skolovanja ovde odradis, ili ako ces ici u neko slicno polje (biologija, mikor/makro, hemija itd. vec sta je logican sled).

Sto se ogranicavanja tice, secam se 2000-te dok sam ziveo u NYC-ju se pricalo kako je grad dao svega 100,000 nekih licenci za Taxi te se te licence p[apreno prodaju medju ljudima. ne secam se zasto nisu dali vise taksija, ali su cene bile sasvim pristojne, a pored njih je bilo i raznih divljih 'gipsy cabs' pa si mogao da biras manje vise uvek. Mozda Mirabela ili HM znaju razlog za ogranicenju taksista?

Pijanista

U Vankufeu taxi licence kosta 100---200k. Mafija.

alan ford

toliko je tada kostala ta jedna licenca koju je neki taxi servis prodao drugom. napamet ne vidim sta moras da uradis da isplatis ulog ali valjda ti sto je kupe znaju bolje.

Quote from: alan ford on December 08, 2009, 07:35:50 PM

ne znam da li se radi o komandovanoj ekonomiji ili ne. Kod nas fakulteta za medicinu ima puno, svako moze da se prijavi, a oni koji prodju prijemni (najbolje rezultate na nekim testovima) ce se upisati. Ne priznaju se strane diplome sto donekle razumem, jer premda recimo verujem ljudima koji su skole zavrsili po zapadu, ne bi voleo da mi neku operaciju radi neko iz Gane, Zimbabvea, Avganistana itd. Inace sve te diplome vaze ako ces da nastavljas dalje, pa taj nastavak skolovanja ovde odradis, ili ako ces ici u neko slicno polje (biologija, mikor/makro, hemija itd. vec sta je logican sled).

Mislim da niko normalan nije protiv toga da se imaju visoki kriterijumi za dobijanje dozvola ili prepis diploma. Stvar je u tome sto se simultano povecavaju troskovi skolovanja doktora kroz povecanje nastavnog kadra i kroz ogranicenje broja polaznika medicinskih skola. Pogledaj ovo:

Number Of Students In U.S. Medical Schools Remains Constant
Sep 9, 2005, 15:39, Reviewed by: Dr.

The enrollment at U.S. medical schools has changed very little over the last 10 years, according to an article in the September 7 issue of JAMA, a theme issue on medical education.

By JAMA, Barbara Barzansky, Ph.D., and Sylvia I. Etzel, of the American Medical Association, Chicago, examined the status of a number of variables related to medical education that represent areas that recently have been in flux or have potential impact on health care delivery. The study compared selected results of the Liaison Committee on Medical Education (LCME) Annual Medical School Questionnaire between 2004-2005 and 1994-1995. The questionnaire was sent to the deans of all 125 LCME-accredited medical schools. The response rate was 100 percent in both years.

The authors found that the number of medical students in 1994-1995 and in 2004-2005 remained constant, at about 67,000. The number of full-time faculty members increased from 90,016 in 1994-1995 to 119,025 in 2004-2005 (a 32 percent increase). In 2004-2005, 68 percent of all first-year medical students were residents of the state in which the medical school is located and an average of 43 percent of 2005 graduates remained in the same state as the medical school for graduate medical education; results were similar in 1995. In 2004-2005, night call was less common in the family medicine, internal medicine, pediatrics, and psychiatry clerkships compared with 1994-1995.

"A number of factors may have contributed to this increase [in faculty size]. Some disciplines, such as genetics and emergency medicine, increased well beyond the average, perhaps indicating a newly-defined need for this expertise for patient care or research. In addition, during 2002-2003 medical schools derived 35.9 percent of their total revenue from faculty practice and 32.6 percent from grants and contracts (including direct and facilities/administrative costs). Maintaining these revenue streams requires considerable faculty effort and has provided some of the impetus to increase the size of the faculty," the authors write.

"Many of the variables that we have examined, including faculty size and the geographic pipeline into medical school and residency training, may be affected by factors external to the medical school. Understanding these interrelationships will be critical in addressing important issues in medical education and health care today and in the future," the authors conclude

Pijanista

Pa ako imas nekretninu, uzmes povoljan kredit na duge staze, i 200k te mesecno kosta recimo 1000$. a to vec nije tragedija, anrocito ako taksi radi u dve smene (obicno je tako, vozis 8-10 sati, a onda iznajmis kola drugome). Opet, sve se to polomi preko ledja mushterija.

Quote from: alan ford on December 08, 2009, 07:35:50 PM

Mislim da niko normalan nije protiv toga da se imaju visoki kriterijumi za dobijanje dozvola ili prepis diploma. Stvar je u tome sto se simultano povecavaju troskovi skolovanja doktora kroz povecanje nastavnog kadra i kroz ogranicenje broja polaznika medicinskih skola. Pogledaj ovo:

Number Of Students In U.S. Medical Schools Remains Constant
Sep 9, 2005, 15:39, Reviewed by: Dr.

The enrollment at U.S. medical schools has changed very little over the last 10 years, according to an article in the September 7 issue of JAMA, a theme issue on medical education.

By JAMA, Barbara Barzansky, Ph.D., and Sylvia I. Etzel, of the American Medical Association, Chicago, examined the status of a number of variables related to medical education that represent areas that recently have been in flux or have potential impact on health care delivery. The study compared selected results of the Liaison Committee on Medical Education (LCME) Annual Medical School Questionnaire between 2004-2005 and 1994-1995. The questionnaire was sent to the deans of all 125 LCME-accredited medical schools. The response rate was 100 percent in both years.

The authors found that the number of medical students in 1994-1995 and in 2004-2005 remained constant, at about 67,000. The number of full-time faculty members increased from 90,016 in 1994-1995 to 119,025 in 2004-2005 (a 32 percent increase). In 2004-2005, 68 percent of all first-year medical students were residents of the state in which the medical school is located and an average of 43 percent of 2005 graduates remained in the same state as the medical school for graduate medical education; results were similar in 1995. In 2004-2005, night call was less common in the family medicine, internal medicine, pediatrics, and psychiatry clerkships compared with 1994-1995.

"A number of factors may have contributed to this increase [in faculty size]. Some disciplines, such as genetics and emergency medicine, increased well beyond the average, perhaps indicating a newly-defined need for this expertise for patient care or research. In addition, during 2002-2003 medical schools derived 35.9 percent of their total revenue from faculty practice and 32.6 percent from grants and contracts (including direct and facilities/administrative costs). Maintaining these revenue streams requires considerable faculty effort and has provided some of the impetus to increase the size of the faculty," the authors write.

"Many of the variables that we have examined, including faculty size and the  geographic pipeline into medical school and residency training, may be affected by factors external to the medical school. Understanding these interrelationships will be critical in addressing important issues in medical education and health care today and in the future," the authors conclude
[

Hate mail

Isto kao Zagor: bio sam mislim 2006. (2005. sam poceo da radim za ovu sad Firmu) da mi zakrpi Dr Glassman jedan od tih velikih zuba sa strane; pukao dok sam zvakao Mentos bombonu, jer je bio sjeban vec. Ne secam se da sam mu iz dzepa dao ista.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

miskop

Nije ti naplatio kad je vido koju tragediju nosis u ustima.
Znao je da ces i kod psihijatra, pa nije teo da te bankrotira.

Vi glavati obicno imate SVE DUPLE ZUBE.

Hate mail

Ja imam svih 32, 5-6 opravljenih malo a guram 38-mu. Dal se mores poFalit ti tako cime, mishelja? By the way, jesil doveo dijete da sluzi armiju srBsku?

miskop

Mora da si mu (zubaru) bedno delovo cim ti nije kintu uzo
a odzubario te.
Ili je znao da ti je sledeca stanica neuropsihijatar.
Ili...
Teo je da te se sto pre resi, da ne vidu drugi pacijenti sta
mu je u zubnu ordinaciju uslo.

Ili....od svega po malo.

Hate mail

miskop

Ja nemam plan da pisem ovde o svom djetetu jerbo nije
relevantno za temu.
Sin je inace okej...jos malo pa ce da zavrsi pravo a gde
ce posle u vojsku...to ce ono da odluci.

Hate mail

Jasno. Taman za Vojvodinu... if at all.

miskop

Bijo sam ti u Pancevu pre jedno deset dana.

Teski ste seljaci tamo...koja je ono selendra...sineeeee

Da sam na tvom mestu jab jos vise piso na engleskom
da nekako zabasurim cinjenicu da dolazim iz teske selendre.

Pareski do

Quote from: miskop on December 09, 2009, 01:25:00 AM
Bijo sam ti u Pancevu pre jedno deset dana.

Teski ste seljaci tamo...koja je ono selendra...sineeeee

Da sam na tvom mestu jab jos vise piso na engleskom
da nekako zabasurim cinjenicu da dolazim iz teske selendre.

Ace Miško P.

vbo man

Evo frishkih vesti odavde ( sa TV-a odakle bih ja inache znala shta se deshava :roll:
Kaze mi zet da IT firma za koju radi pod kontraktom a koja je pre par godina pokupovala gomilu drugih firmi pa izmedju ostalog i jednu ovde u Brizbiju , zatvara ovaj office ovde.Od sad ce da budu samo u Sidneju u Australiji. Zatvara se jedno za drugim samo tako...
E sad na TV bilo oko jedne firme koja je praktichno nazidala gomilu dechijih obdanishta i to u zadnjih mozda 5-7 godina.To je jedan mladi brachni par "osmislio" i pootvarao.Mogu da mislim koje kredite su pouzimali jer su ta obdanishta ABC nicala na svakom coshku, lepa, nova, ma milina.I to shirom vaskolike Australije.Chini mi se da ih je bilo blizu 300. Tako to radilo neko vreme , ovaj brachni par postali milioneri itd. Kad proshle godine kaze hoce da kolapsiraju xfrog.Kad su valjda pokupili kajmak ostali samo dugovi.Kako praktichno drugih obdanishta nije ni bilo ili ih je bilo zanemarljivo malo ( bar u mojoj okolini a mislim i shire) drzava shta ce daj da spasava ABC jer gde ce s onom grdnom decom, pa se tako drzava isprsi za nekih 59 miliona dolara i poplaca te dugove i nastavi da finansira obdanishta. Cela ekipa valjda ostala tamo.Poshto to ne moze u nedogled drzava krene da ih prodaje. E tu se javi neka firma Mission Australija ( za koju TV ne objashnjava ko su i shta su a bash bih volela da znam) i pokupuje 20-ak obdanishta neka i za 1 DOLAR. Da dobro ste chuli 1 DOLAR ( DA NE BUDE DZABE :x). Onda to tako stajalo jedno vreme kad eto ti te firme opet i sad hoce da kupi ostatak od 200 i neshto obdanishta ...ne kazu po kojoj ceni ( predpostavljam po 20 centi kad ide na gro xuss). U medjuvremenu onog vlasnika valjda ostavila zena ( kad je uzela svoj deo pa da se ne pacha sad dalje u govna) a on i ekipa vlasnika i direktora podelili i ovog Bozica bonuse sebi od po 200000 i vishe dolara. Joj shto je lep ovaj kapitalizam...prosto je za obozavanje. Sve ovo se na slichan nachin dogadja i u USA ( vodilji slobodnog sveta i uzdanici kapitalizma) samo u bilionskim i trilionskim ciframa. Pa kako da ga ne obozavaju ovi nashi iz USA sa naglaskom na one koji rade u tim velikim bankama , firmama "too big to fall".
Ma kakav Tita...Tita je bio mali deca za ovu mafiju.Da ne pominjem Tadica i sve nashe vodje ukljuchujuci Slobu onako na gomili.
Sve entrepreneur do entrepreneur-a na ovom zapadu... xsex

Hate mail

Tvoja crna gora i hercegovacke rupe pune zmija ove budale sto ima parezu nisu prineti jednom gradu koji je pre 150 godina imao redovitu parobrodsku vezu sa Zemunom sa "usputnom stanicom u Beogradu". Sad ste se obojica skotrljali u Bejooograd, kod strika i cika, pa mislite da ste uhvatili Boga ili bar patrijarha (evo ovaj slucaj ga stavio i u avatar) za bradu. Koji ste tutumraci, za ne povierovati....

vbo man

Sjebavate mi temu sa Panchevom  :x .

Nego i ja sam htela da kupim obdanishte za 1 dolar al se ne secam da je bila aukcija  :mrgreen:
Toliko o zapadnoj bajci kako smo na trzishtu svi ravnopravni i svako moze da se obogati.
Evo Zagor izgleda ima slabog accountanta kad je morao da plati porez 50 %. Neki ne placaju vishe od $37 dolara godishnje a imaju milijarde...
Ali neeee...sve su ovo shto ja pricham teorije zavere o zlim korporacijama i zloj Imperiji...

iDemo

Quote from: vbo man on December 10, 2009, 04:29:28 AMAli neeee...sve su ovo shto ja pricham teorije zavere o zlim korporacijama i zloj Imperiji...
Ma pusti - bice bolje kad nashi dodju na vlast...  :D

vbo man

Ma koji nashi ...nemam ja moje xfrog...vec odavno... xfoht
Nisam chak ni za otcepljenje Kvinslenda od Australije :mrgreen:
A ima ih koji jesu :shock:

iDemo

Quote from: vbo man on December 10, 2009, 04:37:42 AMNisam chak ni za otcepljenje Kvinslenda od Australije :mrgreen:
A ima ih koji jesu :shock:
Doci ce i njima crni petak kad krenu Indonezani da nas invadiraju...

Jelence

Toliko o zapadnoj bajci kako smo na trzishtu svi ravnopravni i svako moze da se obogati.

vbo, svaki covek ima na raspolaganju paletu verovanja, izreka, fraza, itd itd. Na tebi i SAMO NA TEBI je koje ces da prihvatis kao istinu a koje da odbacis kao laz. Price o tome da nas "neko tamo" tera da prihvatimo ovo ili ono, da se ponasamo ovako ili onako, da nas prati, kontrolise i upucuje ("to nekome odgovara da rusi porodicu kao osnovu drustva" i taj rad) samo su pokazatelj da se radi o osobi sa smanjenim osecajem samopouzdanja ili nezreloj osobi (deca ce uvek da pokusaju da izbegnu odgovornost za svoje postupke).

Promene u ponasanju i prihvatanje nekih stavova UVEK DOLAZI IZNUTRA.

Ne radi se o onome sto se desava - svakome od nas se desava i lepo i ruzno - nego sta radis u vezi toga. Postoji pesimisticki a postoji i razboriti pogled na svet, koji ce da bude izabran zavisi iskljucivo od tebe.

I da se vratim na "Toliko o zapadnoj bajci kako smo na trzishtu svi ravnopravni..." - ja recimo ne verujem u ovaj prvi deo jer ga smatram naivnim (ili nedorecenim - ravnopravni smo u svojim kategorijama, ne moze paris Hilton biti ravnopravna samnom), ali verujem u drugi deo recenice, da svako moze da se obogati (opet nedoreceno: ako resi* da se obogati).

To sto se svako ne obogati govori o razlicitim ciljevima razlicitih ljudi (nisu pare svima cilj - pare su uglavnom cilj onima koji ih nemaju) a takodje i o sistemu verovanja onij koji bi voleli da ih imaju (a to je da ja ovde lupam gluposti)

-----------------------------------------------------------
* "resi" u ovom kontekstu znaci ne da zna gde ce potrositi pare, nego da ce da "do whatever it takes". ima ona jos bolja da "get rich or die trying"

vbo man

Jelence izgleda ne vredi da prichamo na ovu temu...mozda da probamo za jedno 10 godina.
Ne pokushavam da budem " Kalimero" i da vichem konstantno "nepravda" :mrgreen:.Prosto konstatujem da neke ( mnoge) stvari ovde "na zapadu" ( u razvijenom kapitalizmu) meni vishe ne izgledaju onako kako sam ih zamishljala...U tom kontekstu vidim sve manje razlike izmedju Srpskog kapitalizma i ovog razvijenog.Uopshte se ne radi o tome da mi smeta shto se neko ovde bogati ( to se shta vishe ochekuje) vec mi smeta KAKO se bogati.A razlike ima vrlo malo ili ni malo izmedju toga KAKO se bogate u Srbiji i ovde. Da dalje elaboriram tu temu ne bih jer bi imalo mnogo da se pishe a na ovoj vrucini bash me mrzi. Ja lichno odavno sam napustila taj wet dream da cu da se obogatim ( ovaj pojam je zaparavo za diskusiju ) na zapadu na bilo koji nachin i to mi uopshte ne smeta. Ali ne znachi da ne treba da primecujem kako stvari stoje okolo.A kako stoje meni se ne svidja uopshte.

Jelence

E sad na TV bilo oko jedne firme koja je praktichno nazidala gomilu dechijih obdanishta i to u zadnjih mozda 5-7 godina.To je jedan mladi brachni par "osmislio" i pootvarao.Mogu da mislim koje kredite su pouzimali jer su ta obdanishta ABC nicala na svakom coshku, lepa, nova, ma milina.I to shirom vaskolike Australije.Chini mi se da ih je bilo blizu 300. Tako to radilo neko vreme , ovaj brachni par postali milioneri itd. Kad proshle godine kaze hoce da kolapsiraju xfrog.Kad su valjda pokupili kajmak ostali samo dugovi.Kako praktichno drugih obdanishta nije ni bilo ili ih je bilo zanemarljivo malo ( bar u mojoj okolini a mislim i shire) drzava shta ce daj da spasava ABC jer gde ce s onom grdnom decom, pa se tako drzava isprsi za nekih 59 miliona dolara i poplaca te dugove i nastavi da finansira obdanishta.

Ovo mi nije jasno... Kako mogu "milioneri" da budu duzni svojim kreditorima 59 miliona dolara??

To se ide u bankrotstvo, gde propada firma a i licni guarantors odlaze pod led (sto je obicno direktor firme, i svi suvlasnici). Samo da ti javim da je nemoguce podici kredit od banke ako direktor ne garantuje svojim LICNIM sredstvima (znaci: kuca, kola, zena, deca - sve se rasprodaje DIREKTORU ako firma ode u q'c).

59 miliona - moguce je da su od drzave dobili zajam da se pokriju id a ne bankrotiraju (posto se radi o child care centrima, gde bi se zatvaranjem stvorio novi problem - gde sa decom iz tih vrtica)

Poshto to ne moze u nedogled drzava krene da ih prodaje.

Znaci da se upumpavanjem para nije mogao prekrojiti biznis model koji ocigledno gubi pare. Jel ovo iznenadjenje?! Pri cemu je ocigledno drzava za lovu trazila pravo da proda biznis. Sto prakticno znaci da je drzava otkupila biznis od originalnih vlasnika. Jebiga, moze samo da im se cestita sto su bili pametni u izboru biznisa koji ce da vode – onaj koji drzava nece dozvoliti da propadne. Sto meni to nije palo naum.

E tu se javi neka firma Mission Australija ( za koju TV ne objashnjava ko su i shta su a bash bih volela da znam) i pokupuje 20-ak obdanishta neka i za 1 DOLAR.

Mission Australia je charity. Well, deo joj je charity, posto ocigledno kupuje biznis sa ciljem da pravi pare.
A koliko bi ti platila firmu koja proguta 59 miliona dolara? Sto se mene tice, meni bi trebali da plate da uopste budem zainteresovana.

Jelence

PS. Da li sam napomenula da ja ponekad kupujem kuce za $1?  :|

iDemo

Quote from: Jelence on December 10, 2009, 05:10:59 AM
PS. Da li sam napomenula da ja ponekad kupujem kuce za $1?  :|
Kupi i meni jednu sledeci put - samo pazi da te ne u'vate...  xremyb

Hate mail

Pa bilo mislit kad se razmatralo pred koju ambasadu ce se stat u red. Boo-hoo, u Australiji (kaznjenickoj koloniji) se bogate ONAKO a ne ovako, nikako da se obogatim (WTF?), daleko u pm, seljaci, rasisti, politika I'm je qurac zivi, cuda.

Hehe, o svasta.

Amerika, Amerika. Treba deliti prospekte izgleda jos u osnovnoj skoli.

vbo man

QuoteTo se ide u bankrotstvo, gde propada firma a i licni guarantors odlaze pod led (sto je obicno direktor firme, i svi suvlasnici). Samo da ti javim da je nemoguce podici kredit od banke ako direktor ne garantuje svojim LICNIM sredstvima (znaci: kuca, kola, zena, deca - sve se rasprodaje DIREKTORU ako firma ode u q'c).
Ovo uopshte nije tachno.Postoji naravno Limited odgovornost kad se odgovara sredstvima firme a ne lichnim.
Moj prijatelj tako najebo na NZ. On i ekipa ( a nashli su ih bankari da properu pare) su uzeli 2 milliona dolara kredita na ime firme.Kad je posao krenuo dole banka je trazila da neko preuzme i lichnu odgovornost i on budala pristao ( da spashava firmu) i josh jedan pristao a ostatak ekipe nije.Kad su otishli u bankrot najebashe on i taj drugi...ostalima ni dlaka s glave...pokupovali brodove i kojeshta i eno i danas plove :mrgreen:

vbo man

QuoteTo se ide u bankrotstvo, gde propada firma a i licni guarantors odlaze pod led (sto je obicno direktor firme, i svi suvlasnici).
To sam i ja verovala  :?

Samo da javim Hateu da se potpuno iste stvari deshavaju i u USA i to na mnogo ozbiljnijem nivou...
Moze li neko od "Amera" da nam ispricha prichu GM-a?

Wiz

Quote from: vbo man on December 10, 2009, 08:27:01 AM
Ovo uopshte nije tachno.Postoji naravno Limited odgovornost kad se odgovara sredstvima firme a ne lichnim.

Bre, ljudi, ja mislio vi sa Zapada sve to znate do u sitna crevca, a vi k'o da je svemirska tehnologija. Pa to se može naučiti čak i iz srBskog Zakona o preduzećima, to vam je onaj famozni d.o.o.

BTW, kad je umesto LTD počela da se koristi skraćenica LLC?

vbo man

QuoteLos Angeles area homes lose $60.8 billion in value through November   LA Times

Homeowners in the Los Angeles area lost $60.8 billion in property value during the first 11 months of the year, more than any other metro region in the country, according to a report out today.

So where is the good news? Well, some might find it encouraging to know the $60.8-billion loss this year pales in comparison with the $345.8-billion loss in home values in the Los Angeles area during all of 2008, according to a report by Zillow.com. The online real estate company valued the Los Angeles area housing stock at $1.7 trillion at the end of November.

In comparison, Chicago area homes lost $49.6 billion through November, New York area homes lost $49 billion and Miami-Fort Lauderdale homes lost $45.9 billion. Who should Angelenos be really jealous of? Boston area homes gained $23.3 billion during the first 11 months of the year, while Providence, R.I., area homes gained $12.4 billion through November, according to Zillow.

Stan Humphries, Zillow's chief economist, said that while the Los Angeles area was the biggest loser among the nation's metro areas, home prices have stabilized in the last six months and the market here appears to be bottoming. Other Sun Belt markets, such as Las Vegas and Phoenix, are still suffering from a glut of homes delivered during the boom years.
A ovde cene josh rastu...kao i kamate...kazu unemloyment pao ( sem u Kvinslendu gde raste)...uvek imaju jak razlog...

Jelence

Quote from: iDemo on December 10, 2009, 05:29:36 AM
Quote from: Jelence on December 10, 2009, 05:10:59 AM
PS. Da li sam napomenula da ja ponekad kupujem kuce za $1?  :|
Kupi i meni jednu sledeci put - samo pazi da te ne u'vate...  xremyb

Ja sam ti svojevremeno nudila, a tebi je trebao prospectus... Jebiga...

Jelence

Quote from: vbo man on December 10, 2009, 08:27:01 AM
QuoteTo se ide u bankrotstvo, gde propada firma a i licni guarantors odlaze pod led (sto je obicno direktor firme, i svi suvlasnici). Samo da ti javim da je nemoguce podici kredit od banke ako direktor ne garantuje svojim LICNIM sredstvima (znaci: kuca, kola, zena, deca - sve se rasprodaje DIREKTORU ako firma ode u q'c).
Moj prijatelj tako najebo na NZ. On i ekipa ( a nashli su ih bankari da properu pare) su uzeli 2 milliona dolara kredita na ime firme.Kad je posao krenuo dole banka je trazila da neko preuzme i lichnu odgovornost i on budala pristao ( da spashava firmu) i josh jedan pristao a ostatak ekipe nije.Kad su otishli u bankrot najebashe on i taj drugi...ostalima ni dlaka s glave...pokupovali brodove i kojeshta i eno i danas plove :mrgreen:

O tome ti pricam. Ne ocekujes valjda da banka organizuje fer plej medju partnerima (ti ces toliko, ti ces toliko). Banka je trazila licnu garanciju i licnu garanciju je i dobila.
Ukoliko ne daju licnu garanciju a posao ide jos gore, oni mogu da call in kredit - kao sto mogu da call in kada ti kuci padne previse vrednost. Recimo loan 350K, kuca vredi 300K. Ako je ugovor da ti daju 90% kredit, 90% od 350 je 315. Kuca ti je 300, znaci kratak si jos 15. Banka ima pravo da ti trazi kes da pokrijes ovih 15K sto si kratak). Ne da MOGU nego i HOCE