News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

naocare...

Started by indie, October 22, 2010, 04:07:22 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

indie

jedva sam naso ocale
bile tamo na krevetu
zguzvane ispod pidzame...

sa bloGa b92:

CIGARETE SU UZVIŠENE

Boris Drenca RSS / 21.10.2010. u 21:16

«...Cigarete su rđave. Upravo zato su dobre, ne dobre, ne lepe, već uzvišene.»
Ričard Klajn

Ovih dana, kao uspehe ili kao potvrdu nekih civilizacijskih napredaka, slušamo da su na ovom ili onom mestu zabranili pušenje. Poslednja zabrana pušenja u nekoj instituciji koja je izazvala pažnju je zabrana pušenja u Skupštini Srbije. Vest o toj zabrani praćena je samohvalisanjem raznih državnih službenika koji su navodili da je kod njih to urađeno još otoič. Čitajući imena i sećajući se druženja sa tim ljudima samo sam potvrdio staro pravilo da su najgori prema pušačima bivši pušači. To bi se moglo preneti i na druge oblasti života i dati materijala za razne verzije obračuna «bivših sa sadašnjim» ali, to nije tema.

U novembru, tačnije 11. , na snagu stupa nešto što nazivaju totalnom zabranom pušenja. Kada zvaničnici najavljuju prosto imam utisak da će da nastupi sudnji dan za nas koji u dimu duvana uživamo. A neće. Dokle god se budžeti svih zemalja pune od poslovnih aktivnosti duvanske industrije.

Da razjasnim na početku. Volim da pušim. Imam pušačkog staža sasvim dovoljno. Verujem da sam prvu cigaretu zapalio pre nego su se neki od ljudi, sa kojim se družim, rodili. To nije hvalisanje. To je činjenica.

Imao sam jednogodišnji prekid u tom stažu. Sasvim neplanski prestao i na isti način ponovo počeo da pušim. Kako su pre prekida postojali ljudi koji me nisu znali bez cigarete, tako, posle tog prekida, sam shvatio da postoje ljudi koji me nikada nisu videli sa istom.

Nekoliko godina posle te pauze jedan lekar mi je, preko cigarete koju je palio, rekao da bi morao da prestanem. Za divno čudo, poslušao sam ga. I prestao. Izdržao sam skoro četiri nedelje. I nisam počeo ponovo da pušim zbog toga što su me cigarete kod drugih mamile. Ponovo sam počeo da pušim zbog sebe. Budio sam se ujutru sa mirisom zapaljene cigarete u nosu. Kafa mi je postajala sve bljutavija. Nisam više znao kako dan da počnem. I eto, nastavio sam gde sam stao. Sišao do prodavnice, kupio paklu cigareta i upaljač i popio kafu kao čovek.

U jednom filmu (ne sećam se naslova) Robin Vilijams, koji radi kao mesar, zbog toga što je izgubio licencu psihoterapeuta (neka afera sa pacijentkinjom, čini mi se) ilegalno pokušava da pomogne tipu koji želi da ostavi duvan. Prva rečenica koju izgovara, neka je i naučno neutemeljena, je: «Ljudi su ili pušači ili nepušači...». Ja sam pušač. Sa malim početnim slovom. Mali čovek koji kupuje duvan, sam zavija svoje cigarete i u ukusu duvana uživa.

Ili što bi Šilja u ono crtanom filmu rekao: «Ja sam pušač, ja volim da pušim...»

Ne odbacujem naučne i kvazi naučne radove o štetnosti pušenja. Dosta sam ih pročitao. Primio k znanju i to je to. Ne mogu da se otrgnem o utiska da je sve dobar ili loš PR. Propaganda koja je, kao i svaka, sklona preterivanju.

Tvrdnja da pušenje izaziva rak je do te mere u propagandi rabljena da je napravljeno potpuno sluđivanje ljudi. Propaganda se može čitati i da svako ko puši dobije rak. Kao kada bi rekli da je svaka saobraćajka izazvana pod dejstvom alkohola. Ne ide milogika ali zna lude koji su , na žalost, umrliod raka pluća a nikada nisu cigaretu zaplili. Istina znam one koji nikada cigaretu ugasili nisu pa umrli u dubokoj starosti. Bez neke veze sa svojom zlom navikom.

Pušenje nije dobro, svakako, ali je propaganda i za i protiv gora. Nemam nameru da propagiram pušenje. «Pušenje je štetno i tačka», rekla mi je jedna doktorka davno. Smatram da je to dovoljno. Svako dalje agresivno odvraćanje može samo izazvati suprotan efekat. Isto mislim i za zabrane. U ljudskoj prirodi je da pronalazi načine da ih zaobiđe.

Neke zabrane pušenja sam podržavao i to radim i sada. Jednostavno nije korisno dozvoliti pušenje u radnim prostorijama, dečijim sobama ili ordinacijama. Ne ide.

Zabrana «sudnjeg dana» koja se najavljuje nije rešenje. Broj pušača će se smanjiti ali da li će cilj biti postignut? Ne verujem. Više bi se postiglo kada bi duvan bio oporezovan nekoliko desetina puta više ili kada bi se zabranila proizvodnja i promet duvanskim proizvoda. Broj pušača bi se smanjio drastično, ne zvao se ja Mortimer, a ne zovem se tako.

http://blog.b92.net/text/16363/CIGARETE-SU-UZVISENE/

'на љуту рану - љуту траву..!'

slawen

Јел' овај нешто у роду оном највиђенијем србском језикословцу, Ивану?

Миссим, к'о да га је он правио и развијао му логику.
Кога брига да ли је пушење здраво или није?

Верујем да је прилично здраво подригнути (на полусварен лук, на пример) или прднути за столом после обилног оброка, док ти служе десерт, или продуженим ноктом малог прста ишчачкавати запануло месо иза зуба; но оно што спречава власника чмара или нокта да то ради је научен образац понашања условљен осудом других људи којима се такво понашање гади.

Цигарете смрде. Убајаћен, кондензован дувански дим још и више. Пољубити жену која пуши је херојски подвиг.

Пушење...
Ружна и прљава навика, коју само њени идиотски робови могу да хвале.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

indie

cigarete mirisu
ubajacen, kondenzovani duvanski dim bas smrdi
(zato treba pixle prazniti svaki 5 minuta)
ja inace poklopim pepeljaru, tacnom...

'Пољубити жену...'
:))
(ne znam sta da ti kazem...)

indie

da, onaj tvoj avatar lici na trockoga
il nekog slicnog anarhistu, ne mogu da se setim tacno kog...

slawen

Quote from: indie on October 22, 2010, 06:55:01 AM
da, onaj tvoj avatar lici na trockoga
il nekog slicnog anarhistu, ne mogu da se setim tacno kog...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Quoteили продуженим ноктом малог прста

ah, gde me nadje. ja video to kod par ljudi kad mi bilo 8-9 godina i rek'o "hocu i ja". Spremao sam se i da se prepirem sa mojima oko toga, medjutim oni mi odma rekli "pa pustaj, sta ce mo ti mi".
Ali nije moglo da bude. Ne bi nokat narastao ni 2 milimetra a poceo bi da se savija i gubi formu, tako da sam ubrzo bio odustao.

Inace autor teksta gore je zaboravio glavni razlog zasto se pusenje na mnogim mestima zabranjuje. Ne zabranjuje se zbog samih pusaca, vec zbog onih drugih kojima njihove pusenje smeta i steti - nepusaca.

Ja pusace razumem, jer razumem zavisnost, ali ih apsolutno ne tolerisem.

I ono sto Slawen rece, drustveni pritisak je vrlo vazna stvar. Jednom sam isao vozom od BP do Praga i usao sam u vagon za koji sam mislio da je nepusacki. Nepusacki je bio medjutim samo do pola, druga polovina, u kojoj sam ja zavrsio je bila za pusace. U Bratislavi usli u moj kupe 3-4 Slovaka, izgledali su kao radnici koji idu Cesku da rade preko nedelje i jedan od njih zapalio cigaretu. Ja vec spreman da se svadjam rekao mu da je ovo nepusacki vagon, a on mi objasnio da je nepusacki samo do pola, ali svejedno ugasio cigaretu, kaze "necu da pusim ako vam smeta".
Slicno mi se desilo i u restoranu jednom ovde.
U Srbiji mi se desilo nesto drugo glede pusenja. Isao ja tamo kolima, stopirala me devojka, ja joj stao. Nije proslo 3 minuta ona vadi upaljac i cigarete. Ja joj rek'o "moram da vas zamolim da ovde ne pusite" na sta je ona bila toliko iznenadjena da je refleksno pitala "a stoooo?"
A tek od taksiste u Srbiji traziti da ne pusi zahteva muda. Ja ih uglavnom pitam pre nego sto udjem u vozilo da li mogu da ne puse.
If you dine with the devil bring a long spoon.

slawen

Кад не знаш да им кажеш " 'Ало, бре, гаси то!"

slawen

Hate mail

Pazljivo negovani, 10cm dugi nokat na malom prstu je za kopanje nosa. Ja kad to vidim dodje mi da vrisnem  ("tvoje ime"). Isao u srednju skolu sa mnom vlasnik jednog takvog.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

AFord

ja sam mislio da je taj nokat na malom prstu obavezan za polaganje voznje D kategorije (za autobuse).

za kopanje nosa ti ne treba nista. nos mozes da istreses kad god i gde god pozelis. Na ulici je naravno pozeljno.

Hate mail

To da, ali oni malo vise tehnicki nastrojeni medju nama vole da imaju i operisu i neki takav tool, izgleda.

Tromotorac

Quote from: Hate mail on October 22, 2010, 04:34:29 PM
Pazljivo negovani, 10cm dugi nokat na malom prstu je za kopanje nosa. Ja kad to vidim dodje mi da vrisnem  ("tvoje ime"). Isao u srednju skolu sa mnom vlasnik jednog takvog.

A zar nije za otvaranje koverti i postanskih posiljka?
The bums will always loose.

Hate mail

Pijanista

Quote from: Hate mail on October 22, 2010, 04:34:29 PM

Pojma nemas. Taj nokat je za ushi. Za nos sluze ostalih devet.

Hate mail

Che2

meni receno da moz' i belo da se smrce sas taj mali nokat... ali meni svejedno izgleda seljacki.   :)
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

E

meni je nesto muka  :(

slawen

О, јеботе.... Па ко му рек'о да носи жуту наруквицу на црни бројчаник... Какав сељак.

Che2

odvjetnice, to je vjerovatno najprodavaniji ROLEX u americi. jedan je od jeftinijih i obicno ga nose wanna-be "successful guys" sa tzv. americkog midwest-a. poneki zaluta i na manhattan kao nas hatemi....     xrotaeye
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

slawen

Хвала на обавештењу... ипак. :mrgreen: