News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Simit aka djevrek

Started by Mirabella, January 17, 2013, 04:35:29 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mirabella

Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Ivan_D

Jesam voleo djevrek. Sad verovatno zbog ove gluten-free diete moram i to da izbegavam  :(
If you dine with the devil bring a long spoon.

Mirabella

Ja se zanosim da probam da napravim jednog lepog dana.  :)  Videcemo.
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Ivan_D

Ja radio u pekari godinu i po dana, ali nismo pravili djevreke. Pravili svo ostalo pecivo sto ima kod nas, pri kraju sam znao i da bacam/razvlacim testo za burek. Mislim i da bih sad umeo da napravim kroasane od listnatog testa, zu-zu i sve ostalo, o hlebu i slicno da ni ne govorim.

Sad kad razmisljam, ne znam zasto nismo pravili djevreke. Se to testo nekako kuva je l' da?

Mirabella

Ima i kuvanih i nekuvanih (vidi recept dole... hehe, pekmez  :) )

U Beogradu su se kuvani prodavali u pekari u Bul. Revolucije (sada Kralja Aleksandra) i stvarno su bili fantasticni, ostali mislim da su bili nekuvani, ali ne mogu da tvrdim.  Tada me kuvanje apsolutno nije zanimalo.

Recept:

http://ozlemsturkishtable.com/2012/02/simit-sesame-encrusted-bread-rings/

Ja sam nekako uvek bila ubedjena da je djevrek varijanta bagela, koji se kuva.

Ivan_D

Aaaah, izgleda dobro. Zena kupila ze mene neko gluten-free brasno pa mi pravi hranu s tim gde se stavlja brasno inace. Pitacu je da napravi djevrek. Ovaj gluten-free hleb sto kupujem em neukusan em preskup - 4 eura za pet kriski hleba.
Nisam sasvim siguran sta im je taj pekmez.
Moglo bi da bude nesto sto se u NL zove stroop syrup, ali vrag ce ga znati.

Mirabella

Pekmez kao pekmez od sljiva  :mrgreen: Mada ovaj turski zaista izgleda da je vise sirupast.

Sad si me podsetio, jas sam strasno volela one perece sa ulice (tj. kioska), pravili su ih u obliku pereca i dugackih stapica, a bili su odozgo ukraseni nekim belicastim testom, valjda mesavinom vode, soli i brasna.  Nemam pojma kako se prave, a bas bih volela da probam.

Ivan_D

Hehe, da to to belo je zaista mesavina vode, brasna i soli. Mi smo to pravili u jednoj kantici i onda turis ruku unutra rasirenih prstiju i onda to tom rukom prskas, mahajuci istom preko pereca i stapica.
Jes' sam se ja nardio svaku noc od 10pm do 8am, 6 dana u nedelji, da bi ste vi imali sveze pecivo.

Naradio tada za celi zivot, ispostavilo se posle.  :mrgreen:

Mirabella

Dobro je da ste turali ruku u kanticu pa prskali.  :mrgreen:

Bese davno neki dokumentarac na temu sta radi osoblje po restoranima i sl.  kad misli da ih niko ne vidi... Cega tu sve nije bilo :?

Licno znam nekog Zokija sto je pljuvao u kafu gostima koje nije voleo.  :(

Ivan_D

To je bedak. Dusan i ja smo pre vise od 20 godina jednom ortaku koji je bio vegetarijanac "podmetli" malo nekog krem-sira sa mesom na sendvic.
Meni je i sad bedak zbog toga i dao bih 'ladno 100 eura da to mogu da vratim.

Na drugu stranu, opet, nije mi bedak sto sam poslao Dusana kod baje da mu popusi. To i dalje smatram za jedan od najgenijalnijih poteza svog zivota. Sve je relativno.  :)

Pijanista

Quoteposlao Dusana kod baje da mu popusi

Da ne znam o cemu se radi ne bih bio siguran ko je kome popusio  :evil:

Ivan_D

Dusan mi duguje neke pare vec desetak godina (nekad vise, nekad manje, ali dobrih desetak godina mi neprekidno duguje). I ja mu pre par godina rekao u shali da cu mu uzeti neke slike sto ima ako mi ne vrati. Pre jedno 7-8 meseci se dogovorili da u januaru ove godine pocne da mi vraca i napravili smo payment plan kojeg je trebalo automatski da se pridrzava bez da ga podsecam.
Ja ga podsetio za svaki slucaj, i ovako je to izgledalo:   :x

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Ivan_D

rekao da ce sve u raditi da ispuni svoje obaveze. famous last words.  :?:

posle je trazio da odlozimo pocetak vracanja za jedan mesec  :)

Hate mail

Ivan_D

aan mijn = na mojim (obavezama)

Jelence

Djevrek se potapa u razvodnjen pekmez pre nego sto se zamoci u susam?
Jes' ti probala ovaj recepat nemoj da se za'ebem.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

PS. Kad smo vec kod toga - evo mesec dana da nisam uzela serpu u ruke... Joj divote...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Ivan_D

Dusan, duguje mi 1500 vec desetak godina, a trazi jos 20-30 eura da bi mogao da se kladi. Kaze ima neki dobar sistem  :|
Pa kako da ga covek onda ne voli?

Hate mail