ove današnje cigare mnogo brže gore nego što ja pamtim
dva dima povučeš i gotovo
k'o da stavljaju u njih neke aditive koji pomažu sagorevanje
kogod u onaj crkveni briket (osveštani) za kadionicu
pre si mog'o filter beograd da zaboraviš u piksli i on bi se sam ugasio
negde, mislim novembra prošle godine, u jednoj parnici koju sam vodio u velikoj plani, sudija zaključi glavnu raspravu i "presudu ćete dobiti u zakonskom roku" (8, odnosno 15 dana)
sad, znam ja da su u tim manjim sudovima ljudi zatrpani poslom
svinjokolj, pa slave, pa nove godine i božić
a valja malo i na planinu otići na neki simpozijum
elem, ostavim ja to da se krčka
pok. jela je imala taj trip sa slow cookerom
ne preduzimam ništa, playing possum
i u martu stiže meni rešenje rečenoga suda da se smatra da je tužba u toj pravnoj stvari povučena, jer tužilac nije došao na glavnu raspravu, a svoj izostanak nije opravdao
odlično!
tako ja saznam da je g-đa sudinica u nekom trenutku rešila da preotvori (posle zaključenja) raspravu, da je pozvala sve aktere (pa i mene, pun. prvotužene, premda taj poziv nešto nisam primetio u redovnoj pošti) da njojzi prisustvuju, da pun. tužioca na istu nije došao, te da na snagu stupa zakonska fikcija (ili pravna pretpostavka, kako je to vidim) da je isti hotio tužbu povući
dakle, da se sjeb'o
pa ja jakom presavijem tabak i ispostavim sudu troškovnik, kojim tražim da taj emanat pravne dežele srbije obaveže zlog, a nedošavšeg tužioca da mi isplati stanovitu svoticu
i počnem da pratim slučaj na tzv. portalu sudova srbije (ima i neki њњњ, da ve sad ne gnjavim detaljima)
jerbo ne volim kad mi ljudi duguju, da se ne bi zbog toga osećali loše
i posle samo petnaest dana vidim da je pun. tužioca stavio predlog za vraćanje u pređašnje stanje (meaning da se puj-pike-tačke ne važi to što nije došao na to fantomsko ročište
i tu ti se ja opasno iznerviram, jer to 1) nije kolegijalno, da mi protivnički advokat zavlači tako kulovski ruku u džep za pare na koje sam već računao i 2) beše protekao rok od 8 dana po propuštanju opisane parnične radnje (pristupa sudu na ročište) u kome je on imao pravo da takav predlog podnese
a upravo sam bio dobio pravnu bitku sproću suda u gornjem milanovcu po istom pitanju, gde sam ubedio instancioni viši sud u čačku da taj rok ne počinje da teče 8 dana po neodržanom ročištu, računajući od prvog narednog dana, već od dana kad je stranka (ergo tužilac) primila rešenje o povlačenju tužbe
pa sam se izložio razmišljanju kako ću sad, u ovoj situaciji, da uspešno zastupam suprotan stav
uglavnom
zbog nekih ljubavnih jada koji me behu ophrvali u navedenom periodu, ja malko to zapustim, pa se istog problema setim negde potkraj aprila, kad sam zapazio da mi sud iz v. plane ne šalje taj podnesak pun. tužioca sa predlogom za vraćanje, na odgovor
a kako ću ja da iznesem svoje veleuvaženo mišljenje, ako prvo ne saznam na osnovu čega to taj tamo traži to što traži?
pa se rešim da telefonom pozovem sudiju i da je pitam čija majka...
tako i uradim, rukovođen, između ostalog, i saznanjem da je u međuvremenu drugotužena, rođena sestra ove moje klijentkinje, umrla od galopirajućeg raka nečega, što znači da se sad ova parnica prekida dok se njojzina zaostavština ne raspravi, a to ima da traje u pičku materinu, samo ako sud sazna za njojzinu smrt, a saznaće ako dozvoli to vraćanje u prethodno stanje, a dozvoliće ako se ja ne umešam... moji novci su sve dalje...
i javi mi se g-đa sudinica
i na moje reči kaza
"pa vi ne znate za moju tragediju?"
?
"znate, ja sam taj predmet o kome pričate, sa još nekoliko drugih, bila odnela kući da preko vikenda izdiktiram (u diktafon, prim. slawen, posle to prekucavaju u suckom daktilo-birou neke brkate žene sa slušalicama u ušima) odluku
ali te noći je moj suprug zaspao za lap-topom sa upaljenom cigaretom
i cigara mu je pala na tastaturu
i zapalila je
pa se prvo on ugušio od trovanja ugljen-monoksidom
a onda je sve planulo
i izgorela nam je cela kuća, komplet
jer su vatrogasci kasno došli
a i kad su došli, oni su vodom kojom su gasili požar u potpunosti natopili sve, ali baš sve, pa i te predmete koje sam bila donela kući na izradu odluka i tako ih uništili
ništa se više ne vidi šta piše
pa ako imate vi duplikate podnesaka i raspravnih zapisnika, molim vas da mi ih pošaljete, da rekonstruišemo spise predmeta...."
?
??
??????
pa kad se to dogodilo?
"pre otprilike četiri - pet dana, ja još uvek nemam gde da spavam, ali to nije važno, završićemo mi taj spor"
znači, neverovatno
kakve sam JA kurate sreće...