News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ukinute vize!

Started by taki, November 30, 2009, 03:02:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

Quote from: Hate mail on December 01, 2009, 08:25:39 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Cyrillic_alphabet

The Romanian Cyrillic alphabet was used to write Romanian language before 1860–1862, when it was officially replaced by a Latin-based alphabet, although Cyrillic remained in occasional use until circa 1920.

Aiiiiiiiiiiiiiiii... Sto je dugo traj'o rumunski cirilicni sekund...  :mrgreen:
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Wiz

Quotebefore 1860–1862

Hm, otkada su to before i between sinonimi?

Ovaj topik zorno pokazuje da PISA test ne bi položili Taki, Paramecijum i VBO, a sad se čini da bi i Jelenče imala ozbiljne probleme (oli samo ne zna engleski)?

Hate mail

All's I know jest da mi late-30's BA/BS/MA/MS good ol' boys (and girls) imucna i naputovana tehnicka i drustvena inteligencija trazi sve i svasta vec 10 godina jer odande ne mogu kupiti, naruciti, platiti, dobiti itd. a cak i kad posaljem otvaraju im sve to neke susumige u posti (jel' video neko zgradu poste u Pancevu, btw? 1980. gradnja, NY style glass tower pun zhbira), prevrcu, prete, oporezuju, carine kako im se digne; jednom ortaku, hemijskom inzenjeru, sa radnim iskustvom (i kintom) iz Skotske i USA, programeru, sam morao onomad poslati nekakav deck za Mac computer sa 4 USB porta. Uflekana salterusa u BG carini (zvali ga da dodje u Beograd...) mu kaze: "Znam ja sta je ovo, ti ("ti"...) pokusavas u zemlju da uvezes strug!"...  odrezala mu neku ludacku carinu pod pretnjom vracanja, vecu od cene toga sranja iz Mac shopa ovde plus postarina i sve tako nesto. Jednoj veterinarki letos posaljem 20 udzbenika, carinik je pita: "Knjige... a sta ce ti ("ti...") to bona?". Posaljem bratu nesto, oni tamo i ne pokusavaju da mu to dostave niti ga zovu na uredno upisani telefonski broj nego salju neke privatnike da 100m od poste donesu njemu to i naplate mu tu "uslugu". Pa ta "usluga" je vec placena kad sam ja to ovde bacio na postu. I sve tako. Plac majke Bozije...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Wiz

Sa'će Paramecijum da ti napiše da si u duši komunista i da ne shvataš da su neki po prirodi stvari prinčevi a neki prosjaci (on kanda sebe ne ubraja u ove potonje, mada ponajviše liči na čistača cipela).

Kako god, nek tu "filozofiju" proda Dedi kad "prosjaci" dođu da mu seckaju prstiće! :lol:

Hate mail

Viloticka se strogo drzi dijagonale. Dijagonala nacionale.  :mrgreen:

Hate mail

E, ne znam sta ce ko da mi rekne ali pricam onomad sa bratom i zakljucimo da je situacija u tzv. Srbiji (tj. ostatku nezaklane Jugoslavije) ista kao sto je bila izmedju dva svetska rata a bogami i pre 1. Svetskog rata: divljanje Beo-centristicke oligarhije vecitih politicara, drparosa, drzavnih terorista, dvorske svite kleptokrata i juce umivene polupismene carsije; potpuno zapostavljanje pojedinca, regiona, malih grupa, raznih manjinskih zajednica, provincije, malih mesta, eventually citave drzave; kradja i prekradja, bezakonje, lozenje ljudi glupim pricama o nekom nasem autohtonom nacinu za otkrivanje rupe na saksiji; agresivni i krajnje korumpirani klerikalizam i pre-1789 narodnjastvo i mracnjastvo svake vrste; policijska drzava i drzavni terorizam. I onda se neko cudi sto malobrojni pre-WW2 komunisti jedva docekaju prvu priliku, poput 2. Svetskog rata, da sa time radikalno raskrste. Uspostavili su, jasno, svoj korumpirani sistem eventually/vremenom, ali su zbrisali upravo ovo sto se, od prekomande proletera nazad u Srbe 1989. ponovo vaspostavilo. Da je danas 1941., svako moralan bi morao stupiti u partizane. Mozete me slobodno citirati.

vbo man

Ja ne znam o chemu ti prichash Wiz :? .Kad god hocu da platim neshto kreditnom ( bash kao i debit) karticom u roku od par sekundi se proveri da li imam sredstava na kartici ( bilo odobrenog kredita ili suvih mojih para na debit) i ako imam naplati se a ako nemam kazu mi " Sorry...nemate sredstava na kartici". Nishta banka nece da plati za mene a da mi nije prethodno odobrila taj kredit kad je u pitanju kreditna kartica. Ne vidim kako je po tebi loshije imati debitnu no kreditnu.I kreditnih kartica mogu da imam 10 i da sam na svima iscrpela limit.
Shto se tiche toga da se iz Srbije ne moze npr. preko net-a uplacivati u inostranstvu to ne mogu da tvrdim kako stoji.Molila bih info! Ali da kradu i mazu u Srpskoj poshti to stoji.Ne jednom su ukrali pare iz koverte koju smo poslali.Znaju da im ne mozemo nishta. Sve hocu da se raspitam ovde pa nikako ( lenshtina) da li mogu ja da uplatim nekom pare na srpsku viza karticu odavde. Uvrtela sam da to nije moguce pa i ne pitam...dal je iko ikad pitao?
The light at the end of the tunnel is the train.

Wiz

Quote from: vbo man on December 06, 2009, 04:40:11 AM
Ja ne znam o chemu ti prichash Wiz

VBO, odustajem. Ako neko ima volje da ti dalje objašnjava - neka objašnjava. Ja stvarno nemam više volje. Sorry. Ako ti ne vidiš razliku između kreditne kartice kao garanta platežne sposobnosti prilikom putovanja u inostranstvo (za šta, BTW, često postoje posebni kreditni limiti) i kupovine u samoposluzi – ja ti stvarno ne mogu pomoći.

Da li je kreditna kartica apsolutna garancija? Razume se da nije, isto kao što niko ne može apsolutno garantovati da nećeš postaviti bombu u metro u zemlji u koju putuješ. Ali debitna kartica nije nikakva garancija, i u skladu s tim se i tretira.

vbo man

Priznajem da nisam narochito bistra :oops: ali stvarno (osim ako to drugachije ne funkcionishe tamo kod vas) ne kontam u chemu ti vidish drastichnu razliku izmedju debit i kredit card kad se iz Srbije ide u inostranstvo i treba placati jednom ili drugom...

Wiz

Quote from: vbo man on December 06, 2009, 05:00:40 AM
ne kontam u chemu ti vidish drastichnu razliku izmedju debit i kredit card kad se iz Srbije ide u inostranstvo

Ne ja, pričam u čemu su oni koji su izdavali vize (i koji će sad kontrolisati one koji bez viza ulaze) videli, i vide, drastičnu razliku. Razlika je u tome što posedovanje kreditne kartice daje izvesne garantije platežne sposobnosti (kartice sa posebnim kreditnim limitom za putovanja u inostranstvo, kakvu Paramecijum kaže da poseduje, daju skoro apsolutnu garantiju), dok posedovanje debitne kartice ne garantuje apsolutno ništa, čak ni da imaš jednu jedinu žutu banku.

Da li ti zaista veruješ da kartica koja garantuje naplatu troškova u inostranstvu do npr. 30.000 evra i kartica koja ne garantuje ama baš ništa imaju istu dokaznu snagu prilikom procene nečije sposobnosti da pokrije npr. troškove dvonedeljnog puta u Pariz?

Quote from: vbo man on December 06, 2009, 05:00:40 AMi treba placati jednom ili drugom...

Nema razlike kad se plaća, samo... Pogledaj naslov ovog topika, ne bavi se kupovinom u supermarketu.

Hate mail

Mozda ekipa ima kartice iz Kanade i drugi(je)h mesta gde se 90-tih emigriralo pa ih sada koriste u Beogradu? Bill se plati online sa checking racuna koji je jos uvek na sigurnom (see: na slobodnoj teritoriji)?

Wiz

Hate, stvar sa on-line plaćanjem je prilično čudna. Neke srpske kartice ne rade uopšte, neke rade samo na nekim sajtovima, neke druge na drugim, negde rade samo kreditne, negde i debitne (ali ne sve, neke banka unapred blokira za on-line). Na svakom kompjuterskom sajtu imaš topike sa stotinama strana gde ljudi razmenjuju iskustva o tome šta radi, šta ne radi, gde šta radi itd.

Ljudi kažu da imaju dobra iskustva sa Intesa Internet karticom. To je neka vrsta debitne kartice namenjene samo on-line plaćanju (ništa bankomati itd). Uplatiš npr. 200 evra i plaćaš do tog iznosa na netu. Kažu da za transakcije u Srbiji računaju posebno povoljan kurs dinar - evro.

Hate mail

Ovi moji slepci to izgleda ne znaju. :mrgreen: Ja ne moram znati, ja sam na slobodnoj teritoriji.

Hate mail

Jedna kupuje stvari sa Amazona (itd.) tako sto koristi info sa kreditne kartice svoga brata, masinskoga inzenjera, koji zivi na relaciji SR Nemacka - Kina. Sto, cujem, zivcira njegovu kinesku suprugu koja, surprise, surprise, kontrolira sve obiteljske financije ovome...

Hate mail

OK, a jel' moze time da se kupi/plati nesto u Americi recimo i da kupljeno/placeno onda i stigne u tzv. Srbiju?

Nije "internet" dovoljno jasno definisan tu. Ima i "SrBski" internet, sa "SrBskim" proizvodima. Jel' to "internet" na koji ovi misle?

*Postoji i "Internets", al' to je nas, ovdasnji problem...

Wiz

Quote from: Hate mail on December 06, 2009, 05:26:30 AM
OK, a jel' moze time da se kupi/plati nesto u Americi recimo i da kupljeno/placeno onda i stigne u tzv. Srbiju?

Misli se na sveCki internet. E sad ne bih mogao konkretno da kažem gde prolazi a gde ne, ali ljudi kažu da većina sajtova prima ovu karticu. Nije nikakav problem da se proba (a to da li će stići u Srbiju ne zavisi od kartice, ako neko ukrade u pošti, jebiga).

Hate mail

Nije to samo do policije... pardon, poste, nego mahom i nema tzv. Srbije u address dropdown-ima raznih sveCkih internet-sajtova za kupnju kojecega.

Wiz

Pa znam. Jebiga, tamo gde nema Srbije, nema. Ne vredi ti kartica ako konkretan sajt ne posluje sa Srbijom, ne šalje u Srbiju itd.

Hate mail

Ima na jednom "Vojvodina", majke mi moje, video sam na SC-u (neki kanaCki turbopatriJot sav zajapuren ostavio link nedavno).  xbaby2

slawen

НЕ.
@ВБО: не можеш тек тако да ти из Аустралије уплатиш паре - мисли се на $ - неком на његову картицу коју има отворену у срБској банци - потребно је да будеш посебно овлашћена од стране "власника" рачуна (јер, утувите то једном за свагда, све су то само текући рачуни грађана; картица, дебитна или кредитна је само средство плаћања, преноса пара са твог рачуна на неки други, зато се на све примењују правила која важе за текуће рачуне у тзв. Србији), значи овлашћена унапред, а и тада уплату можеш да извршиш само у оној банци или филијали те банке у којој има отворен рачун (ово важи и за девизне уплате из тзв. Србије, тако да се не осетиш дискриминисаном); то све, наравно, не важи за тзв. динаре, из чега се јасно види шта им је важније, односно за шта их били патка.

@Виз: могу они да пишу шта хоће, ставри стоје овако: не само ИнтеЗа, већ и друге банке (Сосијете Женерал, знам из личног искуства) дају својим коминтентима дебитне картице са пуним бројем, што омогућава плаћање преко интернета; међутим, све оно речено раније важи и за тзв. Интезу ДБ, то јест плаћање у било којој валути осим тзв динара немогуће је из Србије према било коме, па ако 'оће Немац динаре на свој динарски рачун.... Истовремено, плаћање путем интернета, или у продавницама, или подизање новца на банкоматима или шалтерима банака у иностранству могуће је преко било које дебитне или кредитне картице коју је издала нека тзв. банка у тзв. Србији, јер су то чланице Виса или Мастерс клуба, само ако имаш паре на рачуну и не прегураш 500 € дневно.

@Хате: о царинама, царинском поступку и осталим најсвежијим импресијама гледе удбашке септичке јаме, мени не мораш да причаш, то је и био окидач да у нашој малој кафаници ускликнем с љубављу "Смрт удбашкој септичкој..."
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

Pa sve vreme ja mislim ali nisam zapisao (jebi ga) na upravo to sto Slawen kaze: da li moze neko u $ da plati VANI & online bilo sta bilo kojom od tih "kartica" koje domace tzv. banke izdaju pucanstvu simulakruma zvanog "Srbija"? Ja mnim ne, inace ne bi ona jadnica morala da nervira snajku svako malo a ponekad da angazira i mene.

Hate mail

Pa ex-Jugoslaveni su krv prolili da bi se upravo od toga oslobodili, a mozda cemo morat i mi u Vojvodini. Jos samo kada bi ti poceo pisati latinicom, mislim da bih se napio od srece kada bih to vidio...

Wiz

Quote from: slawen on December 06, 2009, 07:09:09 AM
@Виз: могу они да пишу шта хоће, ставри стоје овако: не само ИнтеЗа, већ и друге банке (Сосијете Женерал, знам из личног искуства) дају својим коминтентима дебитне картице са пуним бројем, што омогућава плаћање преко интернета;

A, ne mora da znači. Npr. Erste Bank Srbija daje debitne kartice sa punim brojem ali njima, unatoč punom broju, ne može da se plaća preko Interneta. Da stvar bude luđa, može da se plaća nekim Erste omladinskim karticama (to je nešto za klince, đake, šta li), ali ne može "normalnim". Za razliku od Srbije, sve Erste Bank kartice u Hrvatskoj (debitne i kreditne) jesu autorizovane i za plaćanje na Internetu.

Stvar nije toliko u "punom broju" (jeste u toliko što bez njega sigurno ne može), koliko u sistemu autorizacije, koji bez obzira na broj može da se uključi ili isključi.

slawen

Недавно сам имао невиђених компликација са куповином ЛЦД дисплеја за други лаптоп (који сам претходно скршио из педагошких разлога) - компликација у вези плаћања и царињења, не компликација да дисплеј нађем и наручим, то сам завршио за 2 минута, са све укључивањем компјутера, конекцијом, проналажењем одговарајућег модела на ибеју и попуњавања оних формулара.... Секс је почео када сам постао свестан да седим у тзв. Србији и да сам ставио шипинг адресу у истој... ја хајвана....

Писао сам већ тамо код нас, да не чепркам по незараслим ранама....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

Quote from: Wiz on December 06, 2009, 07:20:33 AM
Quote from: slawen on December 06, 2009, 07:09:09 AM
@Виз: могу они да пишу шта хоће, ставри стоје овако: не само ИнтеЗа, већ и друге банке (Сосијете Женерал, знам из личног искуства) дају својим коминтентима дебитне картице са пуним бројем, што омогућава плаћање преко интернета;

A, ne mora da znači. Npr. Erste Bank Srbija daje debitne kartice sa punim brojem ali njima, unatoč punom broju, ne može da se plaća preko Interneta. Da stvar bude luđa, može da se plaća nekim Erste omladinskim karticama (to je nešto za klince, đake, šta li), ali ne može "normalnim". Za razliku od Srbije, sve Erste Bank kartice u Hrvatskoj (debitne i kreditne) jesu autorizovane i za plaćanje na Internetu.

Stvar nije toliko u "punom broju" (jeste u toliko što bez njega sigurno ne može), koliko u sistemu autorizacije, koji bez obzira na broj može da se uključi ili isključi.
То што ти подразумеваш под "пуним бројем" и оно што ја тиме означавам не мора нужно да буде иста ствар... :)

Wiz

Mislimo na istu stvar. Postoji Visa sistem verifikacije koji je neophodan za sve transakcije na Netu, e on je disejblovan za neke serije Erste Bank kartica, pa se ti sa punim brojem slikaj.

Hate mail

Znaci nemate ona "3 digits" na poledjini karitce (ili 4 za AMEX)? Fino, fino...

Wiz

O, bem ti... Neke nemaju, neke imaju, ali unatoč tome ne rade (eto te Erste Bank), neke imaju i rade (te slawenove npr.).

Hate mail

C,c,c... strasno. Kakav nered. Sve te stvari trebalo je rascistit ili naucit jos 1989. a gle o cemu mi raspravljamo A.D. 2009. Bijedno. No, tak bude kada se vrijeme stuca na granatiranje gradova u susjedstvu i, napose, ubojstva i protjerivanja vlastitih sugradjana.

Wiz

Quote from: Hate mail on December 06, 2009, 07:34:24 AM
C,c,c... strasno. Kakav nered.

Naravno da je nered. Ali čim ti kažeš da je nered skoči pa te iznapušava Taki, pa te iznapušava Deda, pa te iznapušava Paramecijum... Pa ajd onda ti tu nešto promeni. I ne pričam ja sad o ovom forumu, svugde imaš neke taki-deda-paramecijum. Jer njima je super, ja uopšte ne sumnjam da je njima u ovoj septičkoj jami super. Ned'o bog da se nešto promeni, u svakoj drugoj Srbiji njima bi bilo gore nego u ovoj & ovakvoj. Pa onda ajd' da ništa ne menjamo i da iznapušavamo svakoga ko ne misli da je super.

slawen

Не мора да им је баш супер, али све док не таласаш...
зајебо ме Немац

Wiz

Quote from: slawen on December 06, 2009, 07:41:21 AM
Не мора да им је баш супер, али све док не таласаш...

Kako za koga... Taki i Paramecijum bi mogli sasvim fino da se snađu i u nekoj drukčijoj Srbiji, ali Deda bi u svakoj drukčijoj Srbiji bukvalno prosio na ulici. Za njega je pitanje života i smrti da bude baš ovako kako je.

Hate mail

Ja ti lepo rekoh: plac u Banatu, kalasnjikove u Madjarskoj i Bog da nas vidi...

Wiz

Kojem, bre, Banatu... Pa dovukli su qrca & palca iz kojekakvih šuma & gora, nigde danas nemaš više ludaka i ekstremista nego u Vojvodini.

Hate mail

Ma ja to Slanjenu nesto od ranije... A sto se tice ovih koje pominjes: znaj da u Vojvodini bar ima traktora...

Wiz

Sad još da naprave i jednu rusku bazu, pa bog da nas vidi. xjap

Hate mail

Gdje? u Uzoj tzv. Srbiji? Who cares.

Wiz

U Vojvodini, bVe, da se ne oCepi. xuzi

slawen

Него, Виз, дај број те дисејбловане картице да ја пробам, можда са мог компјутера 'оће...

Wiz

Bem ti, mator čovek, čelo k'o SlobO, a bavi se Internet fraudom. :P

Ma neće, i ja sam bio u zabezeku pa sam proveravao u banci (doduše, piše na nji'ovom sajtu da ne može, ali ja sam pre bio sklon da verujem da je "tipfeler", e pa nije). No, "pun broj", mnijem, znači da moroni to mogu i da uključe ako im prdne. A nije mi ni bitno, ja sam tu karticu uzeo jer mi je ta banka maltene u dnevnoj sobi.

slawen

Quote from: Wiz on December 06, 2009, 07:59:10 AM
Bem ti, mator čovek, čelo k'o SlobO, a bavi se Internet fraudom. :P

Не бој се, ја би' евентуално ту пребацио неке паре што ми тата оставио у Габону, не би ти био у губитку ни мало, напротив...

Ако мени не верујеш, ево Јела ће ми буде жирант. :mrgreen:

Wiz

Ja verujem samo Dedi i Paramecijumu! :!:

slawen

Рачунам да нико одавде не би ни покушао да превари неког другара са нета... толике године, 'еј!
А шта, и Деда и Пара су у бизнису?

Wiz

Aha, nisi ni znao da imaš konkurenciju! Bre, pa Paramecijum je za vreme sankcija non-stop šibicario na Štajgi, taj zna sve marifetluke. Deda mu bio asistent, onaj što stalno dobija (to zovu, valjda, "markica").

BTW, ima na netu saopštenje Erste Bank u Hrvatskoj, gde kažu "od danas sve naše platne kartice prolaze na netu". Znači, to je neki njihov fazon, da od početka sve kartice imaju pun broj, ali ne prolaze sve vrste, pa posle, eventualno... Ne verujem da su menjali sve kartice u HR ili dopisivali broj na poleđini mastiljavom olovkom.

slawen

Ма, рвати су то...

vbo man

QuoteDa li ti zaista veruješ da kartica koja garantuje naplatu troškova u inostranstvu do npr. 30.000 evra i kartica koja ne garantuje ama baš ništa imaju istu dokaznu snagu prilikom procene nečije sposobnosti da pokrije npr. troškove dvonedeljnog puta u Pariz?

Vidi ja ne znam o kakvim ti garancijama prichash. I kakve su to kartice koje garantuju ovu ili onu naplatu troshkova? Ja jedino znam da postoje ono obichna, zlatna , te nekakva platinasta kreditna kartica ( to kod Vize) i jedino sam negde chula da ako imash zlatnu npr. to znachi da imash platu/redovna primanja  iznad $ 50 000 godishnje. Ali niko ne garantuje da ja imam i jednog dolara nepotroshenog na mojoj zlatnoj kartici. Shto neko spomenu ovde lako se moze proveriti kako vracam dugove sa Vize ( i ostale) te dal sam dobar platisha...Ako hoce da proveraju stanje tj. koliko imam available to je druga provera ali sumnjam da to iko sme da radi sa strane ( sem moje banke). Kazem ti zahvaljujuci ovom placanju preko eftposta ( telefonski praktichno) oni u nekoliko sekundi dobiju podatak imam li sredstava da platim odredjeni rachun. I to je tako shirom jebenog sveta pa chak i u Srbiji. Npr. ovde je limit da podignesh dnevno sa Vize u keshu $ 1000.Kad sam placala zubarske radove u Beogradu ja sam taj limit dostigla i automat nije hteo da mi da pare. Morala sam da zovem Vizu u Australiji da mi povecaju dnevni limit da mogu da podignem vishe.Ja ne znam da iko igde ( a kamoli banka) garantuje da ja imam sredstva za dvonedeljni put u Pariz.Kreditna kartica nije dokaz.Ona moze biti prazna a pod odredjenim uslovima chak i u minusu.O tome ja govorim.No ako vi imate nekakve garancije eto prosvetlite me da i ja znam...

vbo man

QuoteИстовремено, плаћање путем интернета, или у продавницама, или подизање новца на банкоматима или шалтерима банака у иностранству могуће је преко било које дебитне или кредитне картице коју је издала нека тзв. банка у тзв. Србији, јер су то чланице Виса или Мастерс клуба, само ако имаш паре на рачуну и не прегураш 500 € дневно.
Isto je brate i ovde...Nego ja neshto kontala  ako ja dignem dinare na bankomatu u Beogradu a ovi moji u Ozilendu mi ih prerachunaju u dolare i za tolko me zaduze na kartici , trebalo bi da moze i obrnuto moguce. Dakle da ja uplatim dolare a oni ih prerachunaju u dinare...pa nek uzmu i proviziju...ne znam zashto im ovo ne odgovara da rade. Predpostavljam da da kako ne mogu da uplatim dolare na srpsku Viza karticu ne mogu ni na Americhku ili Nemachku?

slawen

Quote from: vbo man on December 06, 2009, 08:53:41 AM

Nego ja neshto kontala  ako ja dignem dinare na bankomatu u Beogradu a ovi moji u Ozilendu mi ih prerachunaju u dolare i za tolko me zaduze na kartici , trebalo bi da moze i obrnuto moguce. Dakle da ja uplatim dolare a oni ih prerachunaju u dinare...pa nek uzmu i proviziju...ne znam zashto im ovo ne odgovara da rade. Predpostavljam da da kako ne mogu da uplatim dolare na srpsku Viza karticu ne mogu ni na Americhku ili Nemachku?

Није то исто.
Нема српске, немачке или америчке (мало почетно слово) Виса или Мастер картице - све су исте. Рачун је тај који је у српској, немачкој или америчкој банци, а то је сасма други падеж.
Ниси пазила на часу.

И не, не можеш да уплатиш $ па да банка сама конвертује.
Па Србија је правна држава, мајку му! На шта би то личило да они без нарочитог налога власника рачуна коме желиш да уплатиш $ продају његове $ и дају му доларе? Таман посла! Конвертуј ти ако можеш те ваше издајничке $ у тој вашој издајничкој банци, па уплати поштене & часне србске динаре, ако можеш!

Али ако ја плаћам картицом у Мађарској, они лепо конвертују (по веома добром курсу, бај'д'веј, бољем од оног на мењачницама) форинте у €, па ми за толико обрусе рачун; слично и кад заборавим да уплатим тзв. динаре за месечне банкарске трошкове - наплате се из девизне партије.
Али нема шансе да тзв. динаре које имам на рачуну претворе у € и подмире евентуални минус на девизном рачуну - то неће да се деси, већ шаљу извјешћа, приопћења и зову телефоном да им уплатим чврсту валуту.
Макар исту купио баш код њих на истом шалтеру секунд пре тога.

Правна држава, мој бато.

taki

Bas lepo sto ste demonstrirali ovoliko znanje o karticama, ljubav prema bliznjima i Srbiji u tom kontekstu, ali ja cu se opet vratiti na jednu malu, ali vaznu, cinjenicu od koje smo krenuli... vize su se mogle dobiti i sa kopijom debitne kartice. I sta cemo sad? Jos jedan red vredjanja ili teoretisanja o karticama samo zato sto to Wizard nije znao, a Hateu odgovara sve vezano za Srbiju po cemu moze da se istrese?

I, samo jos jedno kratko pitanje za Hatea, da li stvarno mogucnost kupovine preko neta odredjuje kvalitet necijeg zivota?