News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ukinute vize!

Started by taki, November 30, 2009, 03:02:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

slawen

Quote from: taki on December 06, 2009, 09:48:02 AM
Bas lepo sto ste demonstrirali ovoliko znanje o karticama, ljubav prema bliznjima i Srbiji u tom kontekstu, ali ja cu se opet vratiti na jednu malu, ali vaznu, cinjenicu od koje smo krenuli... vize su se mogle dobiti i sa kopijom debitne kartice. I sta cemo sad?

Ништа. Та привилегија вас из тзв. Србије са тзв. дебитним картицама укинута вам је мучком одлуком Европске аУније.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

taki

I Wizarde, nikako da mi objasnis kako ce nas to sada kontrolisati pri ulasku, ako nam vize ne trebaju?

Dodjes na granicu, das mu pasos sa cirilicom na koricama, a on ti direktno udje u bankovni racun ili izvestaj kreditnog biroa? Mislim... to mi je na nivou Balkanskog spijuna. Tacnije, ti me strasno posecas na Balkanskog spijuna.

taki

Quote from: slawen on December 06, 2009, 09:53:04 AM
Quote from: taki on December 06, 2009, 09:48:02 AM
Bas lepo sto ste demonstrirali ovoliko znanje o karticama, ljubav prema bliznjima i Srbiji u tom kontekstu, ali ja cu se opet vratiti na jednu malu, ali vaznu, cinjenicu od koje smo krenuli... vize su se mogle dobiti i sa kopijom debitne kartice. I sta cemo sad?

Ништа. Та привилегија вас из тзв. Србије са тзв. дебитним картицама укинута вам је мучком одлуком Европске аУније.

Prezivecu nekako:)

Tužni Grad

Quote from: taki on December 06, 2009, 09:58:47 AM
I Wizarde, nikako da mi objasnis kako ce nas to sada kontrolisati pri ulasku, ako nam vize ne trebaju?

Dodjes na granicu, das mu pasos sa cirilicom na koricama, a on ti direktno udje u bankovni racun ili izvestaj kreditnog biroa? Mislim... to mi je na nivou Balkanskog spijuna. Tacnije, ti me strasno posecas na Balkanskog spijuna.

Kod nas beše ovde neka priča oko toga kako će USofA ubuduće legalno moći da proverava bankovne račune EU pučanstva.

Do sada su to radili ilegalno (SWIFT 2006), jel'.

Hate mail

Ma nije kupnja u pitanju (ja najmanje sebi kupujem kad vec pitas; uglavnom kupujem drugima, trecima...). Fora je sto si ti rob jer ne mozes u keshu, sa svog bankovnog racuna, cekom, karticom ili bilo kako, izneti iz tzv. Srbije SVOJ hard currency novac. Dok sam ja tamo ziveo, nije se smelo izneti vise of $5,000 godisnje po glavi - to je bilo za skolovanje. Operacije i slicno valjda su bile ogranicene na $10,000 godisnje po coveku. Ja sam 1999. izneo blizu $10,000 jer su mislili da idem da kupujem vaj krem i svargle u Madjarskoj pa mi nisu ni gledali niti pitali niti imali pojma. Jos lepse, nije bilo US vize u pasosu jer je rezim zaratio sa Amerikom te godine a obicno ih to "tipuje" da ti gledaju koliko iznosis para, kao sto su mi trazili da vide na Surcinu 1997. kada sam prvi put isao (na skolovanje) u Ameriku. Video baja u civilu (u crnom 1990's koznjaku, pri tom) vizu u pasosu, video da je skola i odmah zatrazio da vidi papire tamo na internacionalnim odlascima pred sam prolazak kroz gate. Pa po PS-u cepnuo taj papir da ga ja ne bih iskoristio opet. U Madjarsku sam 1999. i isao da bih tu vizu dobio tamo a ovi kerovi na tzv. granici valjda mislili da idem po sir, tampone itd. i tako ode MOJIH $10,000 napolje sa mnom. Sto bi rekao moj otac, "hiljadili se". Ukratko, tzv. Srbija je sa bezbedne udaljenosti smesna a za svoje tzv. gradjane a u biti podanike stetna, ogranicavajuca, tera ih u preranu smrt i de facto ih pljacka i krsi njihova ljudska prava. To su mnogo veci problemi koje vi imate od tamo nekakve kupovine online. Fakt da si ti u indentured servitude polozaju glede & spram tzv. drzave sa sovjetskim zakonima, verovatno jedina u Evropi, je red velicine-dva veci zajeb u smislu "kvaliteta zivota" nego to da mozda ne mozes kupiti neke kerefeke na eBay.com-u ili sto se neka dijaspora istresa po internetu na zadatu temu (TM).

Ja iz Amerike smem izneti koliko god hocu SVOGA novca. Samo moram popuniti formulare i javiti nekoj sluzbi ako je vise od $10,000 u keshu. Za wire transfers/bank-to-bank ne postoji granica, iako postoje kontrole, provere itd. Land of the free, home of the brave.

Tzv. Srbija = land of the hyperventilating, home of the silly.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

vbo man

Nas niko nije ni primetio a kamoli pitao za pare kad smo ovaj put ulazili i izlazili iz Srbije. 2004 SMO MORALI DA PRIJAVLJUJEMO KOLIKO PARA UNOSIMO KOD PANDURA KOJI NAM SE (LOGICHNO) OBRACAO SA TI i da prijavimo koliko iznosimo. Morali da upisujemo kamere , neki mali TV i lap top ali ovaj put nisam ni videla carinike...samo pasoshka kontrola.I to u oba pravca.Prijatno iznenadjenje :!:
The light at the end of the tunnel is the train.

taki

Quote from: Hate mail on December 06, 2009, 10:38:28 AM
Ma nije kupnja u pitanju (ja najmanje sebi kupujem kad vec pitas; uglavnom kupujem drugima, trecima...). Fora je sto si ti rob jer ne mozes u keshu, sa svog bankovnog racuna, cekom, karticom ili bilo kako, izneti iz tzv. Srbije SVOJ hard currency novac. Dok sam ja tamo ziveo, nije se smelo izneti vise of $5,000 godisnje po glavi - to je bilo za skolovanje. Operacije i slicno valjda su bile ogranicene na $10,000 godisnje po coveku. Ja sam 1999. izneo blizu $10,000 jer su mislili da idem da kupujem vaj krem i svargle u Madjarskoj pa mi nisu ni gledali niti pitali niti imali pojma. Jos lepse, nije bilo US vize u pasosu jer je rezim zaratio sa Amerikom te godine a obicno ih to "tipuje" da ti gledaju koliko iznosis para, kao sto su mi trazili da vide na Surcinu 1997. kada sam prvi put isao (na skolovanje) u Ameriku. Video baja u civilu (u crnom 1990's koznjaku, pri tom) vizu u pasosu, video da je skola i odmah zatrazio da vidi papire tamo na internacionalnim odlascima pred sam prolazak kroz gate. Pa po PS-u cepnuo taj papir da ga ja ne bih iskoristio opet. U Madjarsku sam 1999. i isao da bih tu vizu dobio tamo a ovi kerovi na tzv. granici valjda mislili da idem po sir, tampone itd. i tako ode MOJIH $10,000 napolje sa mnom. Sto bi rekao moj otac, "hiljadili se". Ukratko, tzv. Srbija je sa bezbedne udaljenosti smesna a za svoje tzv. gradjane a u biti podanike stetna, ogranicavajuca, tera ih u preranu smrt i de facto ih pljacka i krsi njihova ljudska prava. To su mnogo veci problemi koje vi imate od tamo nekakve kupovine online. Fakt da si ti u indentured servitude polozaju glede & spram tzv. drzave sa sovjetskim zakonima, verovatno jedina u Evropi, je red velicine-dva veci zajeb u smislu "kvaliteta zivota" nego to da mozda ne mozes kupiti neke kerefeke na eBay.com-u ili sto se neka dijaspora istresa po internetu na zadatu temu (TM).

Ja iz Amerike smem izneti koliko god hocu SVOGA novca. Samo moram popuniti formulare i javiti nekoj sluzbi ako je vise od $10,000 u keshu. Za wire transfers/bank-to-bank ne postoji granica, iako postoje kontrole, provere itd. Land of the free, home of the brave.

Tzv. Srbija = land of the hyperventilating, home of the silly.

OK, to moze biti ogranicavajuci faktor, mada mislim da je to promenjeno ili ce biti promenjeno u skorije vreme. Skoro sam nekog slusala da prica na tu temu, al' kako me to ne dotice, kao ni ogromnu vecinu ostalog stanovnistva, nisam se bas udubljivala.

Ima puno glupih i prevazidjenih zakona, na pr. nemogucnost da strani drzavljani poseduju nekretnine ili zemlju i slicni bedasti zakoni zaostali od pre par decenija. Sad se menja i zakon o registrovanju firmi jer je i on zastareo, procedura prekomplikovana. Mesecima su trazili da svi privrednici i zainteresovane strane dostave primedbe kako bi se zakon prilagodio realnosti. Evo dobili smo posle 30 god i novi zakon o saobracaju koji poznaje mobilne telefone, sigurnosne pojaseve na zadnjem sedistu i slicne trivije zbog kojih do sada nismo mogli biti kaznjavani jer ih u zakonu nije bilo...

Samo mi je potpuno smesno da na osnovu neceg kao sto je cinjenica da na turisticko putovanje ne mozes poneti u kesu vise od 10000 eura, a pri tom kartice mozes nositi kako hoces, ti izvedes zakljucak da smo mi neslobodna zemlja? U slucaju iseljenja sada mozes da poneses koliko hoces, u slucaju lecenja u inostranstvu ili neceg na tom nivou takodje mozes da izneses koliko ti treba, al' sa popunjenim formularima. Moguce je da je to nacin i da se prate finansijski transferi veci od te magicne zadate cifre. Takodje ne mogu da zamislim da mnogo ljudi zeli da spakuje 30000 dolara u kofer i sedne na avion, a da su to pri tom ciste pare... hocu da ti kazem da je ipak proslo deset godina otkako si ti otisao i nije bas sve onako kako ti pamtis.

taki

Quote from: Tužni Grad on December 06, 2009, 10:06:47 AM
Quote from: taki on December 06, 2009, 09:58:47 AM

Kod nas beše ovde neka priča oko toga kako će USofA ubuduće legalno moći da proverava bankovne račune EU pučanstva.

Do sada su to radili ilegalno (SWIFT 2006), jel'.

Ako donesu zakon o tome to je onda druga prica. Onda necu pitati Wizarda da mi objasni mehanizme. Sa tim sto rade ilegalno ne mozes da se izboris...

Paramecijum

pojedinci imaju silnu potrebu da dokazuju kako je Srbija najveće sranje od zemlje na svetu, i tako decenijama već.

Deda

Quote from: Jelence on December 06, 2009, 04:08:06 AM
Quote from: Hate mail on December 01, 2009, 08:25:39 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Cyrillic_alphabet

The Romanian Cyrillic alphabet was used to write Romanian language before 1860–1862, when it was officially replaced by a Latin-based alphabet, although Cyrillic remained in occasional use until circa 1920.

Aiiiiiiiiiiiiiiii... Sto je dugo traj'o rumunski cirilicni sekund...  :mrgreen:

nešto mislim...  :roll: a da pitamo ove Vikipedia sveznalice koliko godina su Mađari imali latinski kao zvanični jezik?

Paramecijum

Čudni su ti pravopisni putevi sredinom XIX veka.
Recimo, Slovenci su imali desetak godina pre Vuka Karadžića uvedeno pravilo "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano", ali nije se zadržalo. Zapravo postojala je tada, sredinom XIX veka jaka struja u Evropi koja je zagovarala takav princip i praktično je u svakoj jezičkoj sredini pokušano da se sprovede (početkom XIX veka Gete je bio jedan od inicijatora ovakve ideje), ali jedino se kod Srba zadržalo.

slawen

Quote from: taki on December 06, 2009, 03:15:34 PM
Evo dobili smo posle 30 god i novi zakon o saobracaju koji poznaje mobilne telefone, sigurnosne pojaseve na zadnjem sedistu i slicne trivije zbog kojih do sada nismo mogli biti kaznjavani jer ih u zakonu nije bilo...

Аутопортет у рабљеном уљу....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Quote from: Paramecijum on December 06, 2009, 06:20:04 PM
Recimo, Slovenci su imali desetak godina pre Vuka Karadžića uvedeno pravilo "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano", ali nije se zadržalo. Zapravo postojala je tada, sredinom XIX veka jaka struja u Evropi koja je zagovarala takav princip i praktično je u svakoj jezičkoj sredini pokušano da se sprovede (početkom XIX veka Gete je bio jedan od inicijatora ovakve ideje), ali jedino se kod Srba zadržalo.

Da Srbi govore kao sto pisu i pise kao sto govore moze da tvrdi samo neko ko nije razmisljao o tome i samo ponavlja traktat iz osnovne skole i neko ko ne govori ni jedan strani jezik pa ne moze da poredi.
Inace traktat je sam po sebi velika glupost.

Da Srbi pisu kao sto govore Mladic (ratni zlocinac) i mladic (mlad muskarac) bi se pisalo razlicito, kao i npr Slobodan (ratni zlocinac) i slobodan (neko/nesto ko/sto je slobodan). Ima jos na hiljade primera.

If you dine with the devil bring a long spoon.

Wiz

Quote from: Ivan_D on December 06, 2009, 08:48:43 PM
Da Srbi govore kao sto pisu i pise kao sto govore moze da tvrdi samo neko ko nije razmisljao o tome i samo ponavlja traktat iz osnovne skole

Ti Paru shvataš ozbiljno? Jebote, pa da li ti znaš zašto on svaki čas otvara neki svoj forum? Zato što je posedovanje sopstvenog foruma jedini način da učestvuje u diskusiji a da bude i nekoga ko ga neće tretirati kao glupog avgusta. Pa Paramecijum služi za sveopštu sprdnju na forumima (tj. na ono malo foruma s kojih još uvek nije banovan) a ljudi koji nešto znaju o stvarima o kojima pokušava da drži predavanja pomeraju mu dupe od zezanja. Ljudi dolaze na topike gde on diskutuje da bi mu se smejali i zajebavali ga. Paramecijum je cyber verzija Žike Obretkovića!

On je na početku ukrštao koplja samo na SC i tu je utripovao da je neka faca. Ali čim pokuša da diskutuje negde gde ljudi imaju više od IV razreda osnovne škole od "Pare strašnog" ostane samo – ćorak.

@Taki

Ne znam zašto toliko histerisanja glede najtrivijalnijih mogućih stvari? To da se traži dokaz o posedovanju izvesne količine novca nije nikakav izuzetak nego pravilo (Pijanista je citirao i srpske propise o tome). OK, dopuštam da ti nije jasno, ne bi to bila prva stvar koju nisi u stanju da razumeš.

Ivan_D

Pa dobro covek se ne razume mnogo u pravopis i poker i hm, par drugih stvari, ali mozda njegova area of expertise lezi negde drugde  :P 

Mada, ima tipicnu srpsku crtu u sebi - voli da objasnjava i drzi predavanja. a i brz je na uvredama. Ali dobro, sve je to plus za diskusije ovakvog tipa gde covek dodje da se odmori, razmeni par reci i uvreda.  :)

Wiz

Kako da te uvredi Žika Obretković? A reči & uvrede se razmenjuju sa drugim likovima, kad je čovek raspoložen da nešto "razmenjuje" sa Paramecijumom jedino je primereno da mu baca torte u facu. Klovn! xfrog

Ako padneš u neku depru googlaj malo reč "Paramecijum", ono je crtani film šta "strašnom Paramecijumu" rade po forumima. Urnebesan smeh koji diže iz mrtvih neizostavan je.

taki

Quote from: Wiz link=topic=38.msg3865#msg3865
@Taki

Ne znam zašto toliko histerisanja glede najtrivijalnijih mogućih stvari? To da se traži dokaz o posedovanju izvesne količine novca nije nikakav izuzetak nego pravilo (Pijanista je citirao i srpske propise o tome). OK, dopuštam da ti nije jasno, ne bi to bila prva stvar koju nisi u stanju da razumeš.

Heh, ja bar nemam komplekse pa pitam kad mi nesto nije jasno  xflowy

Ok, i to smo resili, znaci ponesem debitnu karticu i zavrsim stvar   :mrgreen:

Hate mail

Joj, jel' mozete te licne razmirice da ostavite za pp, email ili za u kafanu? Ovo vec smara nevidjeno (bashka sto nam je covek jos i domacin ovde).

Wiz

Quote from: taki on December 06, 2009, 11:21:15 PM
Ok, i to smo resili, znaci ponesem debitnu karticu i zavrsim stvar   :mrgreen:

Ali ne zaboravi da se debitna priznaje samo uz metlu. :|

Quote from: Hate mail on December 06, 2009, 11:21:19 PM
(bashka sto nam je covek jos i domacin ovde).

A netje da može! Ako je domaćin što se nije ponašao kao domaćin? Moja zaliha torti je poprilična. :D

Pareski do

Дозвољено је изношење до 10.000 евра у кешу из Србије (или противвредности у некој другој девизи).

Са више од 10.000 евра ћеш бити интервјуисан од скоро сваког граничара (осим можда Швајцарске или УАЕ), због потребе сузбијања прања новца.

Paramecijum

10000 keša je suma zbog koje bi te ispitivali i u USA.
Ko nosi toliki ili znatno veći keš? pa samo onaj ko iz nekog razloga ne može da prebaci pare elektronski, a to je uvek sumnjivo.
Kartice služe da se ne majemo s toliko para po džepovima.
A i teže je opljačkati pare kada su u banci i dostupne samo preko kartice nego ako su samo u torbi.

Ivan_D

Ja znam za ljude sto nose Bellagio 5k chipove umesto casha. Po 200 tih chipova, u rancu ili torbi, da im se nadje u slucaju da bude negde velika igra.

Hate mail

Lepo je sto ste podigli maksimum, ali to smo manje-vise znali.

Iz Amerike se sme izneti i vise od $10,000 u keshu *li se mora popuniti izvesni formular (ano mi ga u fascikli, mrzi me da je vadim iz ormara sad pa tako neces cuti kako se tacno zove) i moras se najaviti izvesnoj sluzbi. Kako ne planiram to da radim, ne znam kakve procedure postoje kod svih 190+ clanica UN oko unosenja X iznosa. Siguran sam da, bar u slobodnom delu sveta, takodje mozes najaviti se na neki nacin i urediti da to sve prodje uz postovanje njihovim lokalnih zakona.

Samo nam jos reci da li moj brat recimo moze sa svog deviznog racuna u banci Y meni poslati 11,000 evra ili 750,000 evra. Thanks.

Hate mail

...Sto je nesto sto ja, odavde iz slobodnog dela sveta, smem i mogu uciniti bez najave, formulara, bez problema. Samo ce JPMorgan Chase da mi naplati neki (fiksni) "fee".

Ivan_D

Iz Srbije ne mozes da saljes novac u inostranstvo. Cak ni western union.

Inace i Amerika ima super glupe propise - najveca novcanica 100$. WTF. Jos pre deset godina sam bio sa prijateljem koji je cerki kupovao kompjuter i platio cash 2000$, novcanicama od 50 i 100 dolara i oni su na svakoj novcanici napisali broj njegove vozacke dozvole, verovali ili ne. Ja nisam mogao cudu da se nacudim.

Deda

Quote from: Hate mail on December 06, 2009, 11:52:54 PM

Samo nam jos reci da li moj brat recimo moze sa svog deviznog racuna u banci Y meni poslati 11,000 evra ili 750,000 evra. Thanks.

Koji brat? Onaj kome plaćaš hotele po Evropi?  :|

Deda

Quote from: Ivan_D on December 06, 2009, 10:36:12 PM
Pa dobro covek se ne razume mnogo u pravopis i poker i hm, par drugih stvari, ali mozda njegova area of expertise lezi negde drugde  :P 

Ti si poslednji (OK, ovde možda i pretposlednji) koji može da se poziva na poznavanje pravopisa.  :roll:

Pareski do

Quote from: Hate mail on December 06, 2009, 11:52:54 PM
Lepo je sto ste podigli maksimum, ali to smo manje-vise znali.

Не би се рекло по глупостима које Ваше височанство пише по овом форуму

QuoteIz Amerike se sme izneti i vise od $10,000 u keshu

Е па Србија је дакле либералнија, 10.000 евра је по последњем курсу $14.800

QuoteSamo nam jos reci da li moj brat recimo moze sa svog deviznog racuna u banci Y meni poslati 11,000 evra ili 750,000 evra. Thanks.

Може.

Paramecijum

vidiš, to, 750000$ što ne može baš pogađa nekih desetak stanovnika Srbije.
Nekada je moglo samo 500 DEM da se iznese, pa 1000 eura, pa 2000, pa 5000, pa sada 10000.
Ne vidim razlog da u roku od nekoliko godina ne prorade svi servisi i padnu sva ograničenja.
Jasno mi je da će zbog toga najviše patiti oni koji bi želeli da Srbija zauvek ostane tamnica kako bi oni imali pred sobom opravdanje što su otišli.
A iznošenje novca nije problem, osim za kriminalce i pranje velikih količina... ali to valjda i treba da bude problem u svakoj civilizovanoj zemlji. Iznošenje 750000$ je moguće ako si na njih platio porez... gle, i sada je moguće izneti taj iznos iz Srbije, tačnije, firme mogu, ako plate PDV 18%, pa ako se taj novac oplemeni, obrne i vrati u Srbiju, i država vraća PDV; a ako se ne vrati, onda država zadrži tih 18%.
Nemojte mi samo reći da firma u USA može da uplati 750000$ u inostranstvo bez da taj novac uđe u njen ukupni godišnji obrt i bude opterećen porezima i ostalim stvarima.
Pa i taj brat što može da plati 750000$ taj novac je nekako dobio, legalno, a ako je legalno, izračunaj koliko je država uzela uplatiocu da njemu ostane čisto ta suma. Bar 300000$... pa što da ga ne pusti da te pare pošalje negde.
Ekonomska matematika je čudna stvar i nikako to nije kako mali Perica zamišlja.

Jelence

Quote from: taki
... da li stvarno mogucnost kupovine preko neta odredjuje kvalitet necijeg zivota?

Ovo pitanje me podseca na onaj vic kad vojnik pita sestru koja mu je dosla u posetu kako je kod kuce, a ona kaze "sve je OK, samo nam vrata na poljskom WCu spala". Kako mogu da spadnu vrata? "Pa to ih braco udario kad je pokusao da vozi traktor". Sto bi braco vozio traktor, pa on nema ni 14 godina?? Zasto tata nije vozio? "Pa braco je tatu hteo da odvede kod doktora, zato tata nije mogao da vozi". Sta ce tata kod doktora? "Pa dobio je srcani udar jer je gasio kucu kad se ono zapalila". Pa sto mama nije vozila? Mami je pala greda na nogu i slomila je kuk...

Disklajmer: znam da mnogi zive (svojim izborom, i lepo im je) i bez kuce i bez poljskog WCa (pogotovu bez kartice), tako da se sve na kraju svodi na izbor pojedinca.

Ali ako se neko pita da li je kartica bas tako vazna - kartica mozda i nije, ali to je samo vrh ledenog brega... Bez kartice moze da se zivi, kao i bez vrata na poljskom WCu...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Paramecijum

stvarno ne razumem ovo trtljanje o karticama u Srbiji; SVAKO ko ima regularan izvor prihoda ima karticu i preovlađujuća količina tih kartica nema ograničenja za plaćanje u inostranstvu; osim, naravno do nekog limita ili raspoloživih sredstava, ali to je tako svuda... trošiš onoliko koliko imaš i onoliko koliko je banka spremna da te pokrije. Pa zar nije tako u celom svetu? Brojevi jesu različiti u USA i Srbiji, ali je princip isti.

Pareski do

Мислим да је одсуство Србије са Амазона и сличних интернет-продавница колатерална штета 90-их када се немилице наручивало помоћу украдених картица... Нисам сигуран да је то разлог али сам се наслушао прича ал се некад лепо крало, наравно, то је био цео ланац у коме се и DHL уграђивао, онако Омерта стајл...

Кад смо већ код тога, дигоше ли забрану уноса конкретнијих количина злата из Србије (и Либије итд.) у САД?

E

Quote from: Paramecijum on December 06, 2009, 06:20:04 PM

Evo sta nas drug Danny ima da kaze u vezi sa "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano"

Gradualreport: Spelling Bee

slawen

Quote from: Ivan_D on December 06, 2009, 08:48:43 PM
Da Srbi govore kao sto pisu i pise kao sto govore moze da tvrdi samo neko ko nije razmisljao o tome i samo ponavlja traktat iz osnovne skole i neko ko ne govori ni jedan strani jezik pa ne moze da poredi.
Inace traktat je sam po sebi velika glupost.

Нау ју токин'....

slawen

Слушај, Хате, а што твој брат не би једно 75 пута преш'о границу тамо-вамо да легално изнесе 750К € из земље владавине права?
То може да изведе за неколико дана, без проблема и да плаћа провизије тамо неким банкама.

Ви'ш да су другови & другарице у праву ка'те критикују?

vbo man

Ma sve ce se to normalizovati polako ali sigurno u Srbiji...pa videste li sve one strane banke po Beogradu ( a i shire)...Nema problema i njih ce sve da bace u duznichko ropstvo kao shto su i nas ovamo xfuck5
Al vazno je da ce i njima bude lepo kao i nama ovde xukliam
Tako se jedino moze napred u svetlu buducnost :|

Paramecijum

Kriza je izazvana da bi se još malo poskupeo novac.
Svetska banka je davala novac sa 2.5% godišnje najvećim sistemima, pa su oni sa nekih 3-3.5% to prosleđivali najjačim bankama, a ovi sa 4-4.5% manjim bankama i jakim privrednicima i tako redom, do gologuzije po Srbiji koja je dobijala kredite sa prosečno 12% godišnje kamate.
2005-2007 u Srbiji je svako malo veće preduzeće moglo da dobije kredit na koliko hoćeš para za 7-8% godišnje; doslovno koliko hoćeš; moja firma je bila zadužena 15 miliona evra.
I to je svaka šuša radila po svetu i najednom se pojavilo mnogo firmi sa mnogo para, previše potencijalnih investitora, nelojalna konkurencija i moralo se urušiti da bi krediti poskupeli, da bi svi u lancu uzeli koji promil više i da se zapravo skrešu krila malim igračima - klasična akcija kao u pokeru, kada oćeš da se otreseš lokalnih drkadžija pa čip podigneš sa 10$ na 1000$ i završio si sa većinom. Tako je i sada. Bankama su potrebni oni koji uzimaju kredite, ali ti veliki i jaki koji uzimaju kredite ne žele da bilo kakva gologuzija oko njih može da dobije kredit jer to urušava njihovu posebnost.
Hoću da kažem da sam napola siguran da je ova kriza izazvana namerno da se protresu veliki igrači i da ostanu zaista veliki na sceni.
Drugim rečima, sve ide dalje, samo su pare malo skuplje i mnoge stvari su malo skuplje, ali svet funkcioniše... do sledećeg trenutka kada se opet namnože srednji igrači.

vbo man

Ma nisam pametna.Ovaj put su najvishe zaduzeni veliki igrachi ali su "too big to fall" pa otud bailouts s parama tax payera ( shto ih ne sprechava da dele bonuse :evil:) ) . Na tu kartu su i igrali a shto i nebi.Naravno da ce mali i srednji da najebu jer su gledali shta veliki rade pa kud svi Turci tu i oni...a njih nema ko da spashava.

Hate mail

Ne bi mogao jerbo je plafon postavljen tako da to bude GODISNJE. Plus, moras imati cagu, tj. strogo kodifikovanu namenu. Bez toga ne bi mogao tih 10,000eu u jednom cugu da iznese. Nemamo mi 750,000eu, cisto da se ne zanosi ova ekipa kojoj je tolika suma "sumnjiva"; imali bi da nam drzava cijim se "kontinuitetom" ovo sranje od tzv. Srbije dici, nije otela. Pedesetih i devedesetih. Jasno, onog casa kada ta simulacije od drzave/drustva bude iole podlozna odlukama onog Suda u Briselu, karanje joj ne gine.

slawen

Не знам на који суд у Бриселу мислиш, али онај у Стразбуру им је изаш'о у сусрет, хоћурећи одао признање за демокрацко & правдољубиво прегнуће тзв. Уставног суда... у УСТА(В) их.....

Wiz

Kako god, ali vidimo da je na izborima na Voždovcu za koaliciju oko DS glasalo nekih 10-12% biračkog tela (i to posle višemesečne ludačke kampanje i pokušaja potkupljivanja birača na razne načine), u Kostolcu isto. Mogu DS propagandisti koliko hoće kenjati po forumima da je u sVrbiji sjajno i da kritikuju samo luzeri, klošari & budale, ali staro je pravilo da se bajonetima može vladati ali se na njima ne može sedeti. Sa 10-tak odsto podrške u biračkom telu (koja pada iz dana u dan) njihova vladavina nije drugo do li pokušaj sedenja na bajonetima.

vbo man

Dobro Wiz za koga si / bi ti glasao?
Zivo me zanima koja je ta snaga u Srbiji kojoj ljudi poput tebe veruju (josh)?

Wiz

Ni za koga!

Tek nešto manje šantava podrška Grobarovoj stranci šalje vrlo zabrinjavajuću poruku, koja je jasna svima koji nešto znaju o politici. Jer tamo gde se interesi ne mogu ispoljiti političkim sredstvima, pribegava se onim nepolitičkim.

vbo man

Chiji interesi?
Zar ti (josh) verujesh da se ichiji interesi osim interesa krupnog kapitala uopshte uzimaju u obzir bilo gde na zapadu :x ?

Wiz

Ah, pa to je i Sloba mislio... Ja prilično tačno znam šta pričam. A to što kažem bez izuzetka je bilo pravilo već nekih 30+ vekova, pa zato nešto ne verujem da će baš u Srbiji po prvi put važiti nešto drugo. Oli neko zaista veruje da je ratardirani Bota pronašao politički perpetuum mobile?

BTW, pošto je publika na ovom forumu ama skroz zatupavljena lupetanjima raznih parakurcijuma, kaki i beda, poučno je pogledati kako stvari komentariše tradicionalno prorežimska publika na prorežimskom sajtu B92:

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=396732

tarana

Quote from: Wiz on December 07, 2009, 09:08:42 AM
Kako god, ali vidimo da je na izborima na Voždovcu za koaliciju oko DS glasalo nekih 10-12% biračkog tela
NAJVIŠE glasova na lokalnim izborima na Voždovcu osvojila je Srpska napredna stranka - 37,05 odsto. Oni su za više od osam procenata iza sebe ostavili drugoplasiranu ,,Listu za bolji Voždovac" (lzbv), kojoj je poverenje dalo 28,45 odsto izašlih građana.

Paramecijum

Ma ljudima je promaklo da je Voždovac opština sa ogromnim brojem izbeglica (kao i Zemun i batajnica) i to su glavna uporišta Radikala. Prostor iza Trošarine krcat je kućama izgrađenim u poslednjih 15 godina i prepunim nezadovoljnih izbeglica - a svi znamo da su u Beogradu ostale samo nepismene izbeglice.
Mene ovo uopšte ne uzbuđuje; pa trećina naroda u svakoj državi živi slabo, a u slaboj državi još slabije i jasno je da njima ne trebaju vize nego socijalna pomoć koja im je uskraćena. Izbeglicama treba uskratiti pravo glasa, tj, svako bi smeo da glasa samo u gradu u kome je rođen.

Wiz

Quote from: tarana on December 07, 2009, 10:26:32 AM
NAJVIŠE glasova na lokalnim izborima na Voždovcu osvojila je

Iskren da budem, ti si jedan od retkih ovde koje sam ubrajao u natprosečno inteligentne. Ili sam pogrešio (eto, ni ja nisam nepogrešiv) ili je navada da se nekima ovde uvuče u dupe onako baš, baš jaka?

Pročitaj ponovo šta sam napisao, a ti citirao. Nije teško shvatiti, to je matematika iz nižih razreda osnovne škole.

slawen

Ко је добио у Костолцу?
Пре избора су ми неки радикали причали да су фаворити тзв. ДС и да би са њима могли у постизборну коалицију?!

tarana

Quote from: Wiz on December 07, 2009, 10:43:30 AM
Pročitaj ponovo šta sam napisao, a ti citirao. Nije teško shvatiti, to je matematika iz nižih razreda osnovne škole.

snizi ton i retoriku.nema potrebe da larmaš.
postirao sam rezultate izbora.to je sve.