News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

(mal)tretiranje zene u Srbiji: slika i prilika

Started by Jelence, August 01, 2010, 10:02:46 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

Koliko košta bezbolan porođaj?

Trudnica koja ne želi da joj porođaj ostane u najgorem sećanju moraće da izdvoji nekoliko desetina hiljada dinara, u zavisnosti od porodilišta za koje se odluči. Pri tom, porodilje za taj novac neće dobiti neki luksuz već samo ono što bi trebalo da se podrazumeva, kao recimo ,,svoje" kupatilo ili bezbolan porođaj.

Uprkos stalnim pričama da je natalitet slab, porodilišta dodatno otežavaju budućim roditeljima. Iako im Republički zavod za zdravstveno osiguranje refundira troškove epidurala, u porodilištima se ova usluga naplaćuje između 12.000 i 20.000 dinara, piše ,,Blic". U KBC ,,Zemun" ova usluga košta 17.000, ali kako nezvanično saznajemo, tražili su da se poveća cena za još tri hiljade.

Izuzetak je samo KBC ,,Dragiša Mišović", jer se tamo bezbolan porođaj ne naplaćuje. Do skoro, ova usluga je bila besplatna i u porodilištu u Višegradskoj, ali odnedavno u ovom porodilištu epidural ne samo da se ponovo naplaćuje, već je tamo i najskuplji.

Dok u KBC ,,Dragiša Mišović" smatraju da bezbolan porođaj nije luksuz, njihove kolege se sa tim očigledno ne slažu.

,,Sve se svodi na tumačenje Zakona. Mi mislimo da epidural nije ekstra usluga i da je potreban ženama za što lakši porođaj. Naravno, ukoliko one to žele. Naša statistika pokazuje da se svaka druga porodilja odlučuje za ovakav porođaj", kaže za ,,Blic" dr Dragan Antić, načelnik porodilišta u KBC ,,Dragiša Mišović".

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje ističu da je epidural anestetik koji se nalazi na pozitivnoj listi i da, samim tim, oni refundiraju bolnicama troškove.

,,Epidural se koristi i u drugim intervencijama, ne samo prilikom porođaja. To je standardni anestetik i svaki lekar može da ga prepiše kada proceni da za tim ima potrebe. S druge strane, nigde ne piše da mora. Zato se i može smatrati specijalnom uslugom. Što se cenovnika tiče, njega usvaja svaka ustanova ponaosob i mi sa tim nemamo ništa", objašnjavaju za ,,Blic" u RZZO.

Na ovaj način, tumače se sve usluge, pa zato ne treba da čude razlike u cenama, makar one bile i po nekoliko hiljada dinara.

Ono što se u svetu podrazumeva, u Beogradu se naplaćuje. Primera radi, ako budući tata želi da prisustvuje rođenju svog deteta, mora da plati 5.000 dinara i da ima briseve grla i nosa, ne starije od dve nedelje, što se naravno dodatno naplaćuje. Luksuz je i ako buduća mama ne želi da deli kupatilo sa njih deset.

,,Zar je u 21. veku luksuz da svaka soba ima zasebno kupatilo?! To bi trebalo da bude normalno, pogotovo ako se uzme u obzir da su porodilje sklone infekcijama. Da bih bila mirna sa te strane, plaćaću dnevno 5.000 dinara za jednokrevetni apartman pošto se porađam u Višegradskoj. Mnogo je, ali neću da rizikujem", kaže za ,,Blic" kaže trudnica Milica L.

Trudnice koje žele da ih porodi lekar koji im je vodio trudnoću devet meseci, za to će morati da izdvoje 30.000 odnosno 40.000 dinara.

-----------------------------------------------------

Sta reci a ne zaplakati...  xuzi
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

slawen

Па добро, Јело, тако је то кад си нико и ништа, као и свуда, ваљда.
Међутим, чим си у Србији неко, макар ко, ствари ни из далека нису тако лоше.
Ево ти питај Парезу како му је сад кад му дало државну службицу. Да видиш како се отварају нека до тада невидљива врата и многе ствари постају бесплатне.

Што рече Анатол Франс у "Острву пингвина" - нека плаћа олош -
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

Neka bi se sve to konacno urusilo na najgadniji moguci nacin.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Ivan_D

Ovde je prisustvovanje porodu 20 eura (ne traze bris itd). Meni kad se zena poradjala hteo sam da prisustvujem, onda su se posle jedno 2 nedelje overdue, 5 dana provedenih u bolnici, epidurala itd odlucili za carski rez i meni preporucili da ne ne budem u sali vec da gledam kroz prozorce sa bezbednih 7-8 metara daljine.
I tako je malo falilo da se onesvestim  :)
If you dine with the devil bring a long spoon.

alan ford

meni akuser pruzio makaze da isecem pupcanu vrpcu, ja se zahvalio i odbio...missim 'el mene placaju da poradjam ili njega?!
drugi put ne znam ni da li su mi nudili. verovatno jesu mada mozda su iz pogleda videli da mi nije ni do cega pa batalili...

E

Quote from: Jelence on August 01, 2010, 10:02:46 AM
Koliko košta bezbolan porođaj?

Trudnica koja ne želi da joj porođaj ostane u najgorem sećanju moraće da izdvoji nekoliko desetina hiljada dinara, u zavisnosti od porodilišta za koje se odluči. Pri tom, porodilje za taj novac neće dobiti neki luksuz već samo ono što bi trebalo da se podrazumeva, kao recimo ,,svoje" kupatilo ili bezbolan porođaj.

Kakav pomak za skoro 15 godina :(. Bas tako moj prvi porodjaj mi je ostao u najgorem mogucem secanju. Jedina svetla tacka je bio nas mali decak koji se isto tako kao ja namucio posle vise sati poradjanja bez epiruralne, u sali koja vise lici na klanicu nego na bolnicku salu, pored tri zene izmedju kojih me nije delio nikakav paravan. Ostavljena sama sa sobom na stolu , ko od majke rodjena da cekam da se zavrsi primopredaja smene. Kao u horor filmovima. Bez karikiranja. Drska babica koja psuje i dobacuje neprikladne komentare , mozda bas ona za koju su rekli sledeceg dana da je jednoj porodilji lupila samar jer je previse kukala pri porodjaju. A sve su one primale novac da bi unele porodiljama neki sok ili keksic u bolnicu , ili da bi kasnije pokazale ocevima, babama i dedama dete kroz prozorcic. Lekari nisu nista bolji. Jedan se hvalio i bio opste poznat po tome sto se zeni u toku porodjaja osloni na stomak da bi beba lakse izasla  :x :P. O zajednickom kupatilu koga deli i vise od 10 zena i dva od tri tusa koji rade i da ne pricam. Dete koje ti posle svega toga uzmu i donose samo kad oni smatraju da treba da doji  :cry:,a ono mozda tamo negde place umotano kao vekna .

Pareski do

Quote from: slawen on August 01, 2010, 12:58:33 PM
Ево ти питај Парезу

Рибић + пекарски кромпир + две кришке леба + купус салата = 101 динар.

Hate mail

Sta ti je cinovnik u drzavnE sluzbE. Vec koristi pogodnosti dotirane ishrane. Jel' nosis i kuci?

Pareski do

Ти беше онај што ми је написао да прижељкујем смрт родитеља... и сад очекујеш да се са тобом зајебавам као да ничега није било? Из ког си ти филма?

Hate mail

Iz ovog:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wall_Street_%281987_film%29

Jesu te stavili i na bodovnu listu za stan ili si i dalje samo na prirodnoj?

slawen

Не дирај га у стан.
Је ли, Парешки, што одузесте Еви Рас пензију? После смрти мужа примала је породичну, од 150 €. Ваљда није уплаћивала доприносе за себе?
Миссим, па једна Зорица Брунцлик има националну пензију. Иако није ни паре дала у фонд ПИО, као ни Кемиш.
А није болесна од рака као Ева.

Јел' те није срамота да радиш за ту ђубрад?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

Bese to pitanje postavitO jednom tzv. policajcu u vreme kordona 1996/1997. Odgovor je bio: "Ja od ovoga hranim familiju".

slawen

Па не верујем да Пареза том платицом храни родитеље.

slawen

А уз то није Парешки тамо неки обичан батинаш. Миссим, овде се показао као човек од части и интегритета....
Додуше, једно је пискарати велике речи по форумима, а сасвим друго бити етичан у стварном животу.

alan ford

Quote from: slawen on August 02, 2010, 05:30:49 PM
...што одузесте Еви Рас пензију? После смрти мужа примала је породичну, од 150 €. Ваљда није уплаћивала доприносе за себе?
Миссим, па једна Зорица Брунцлик има националну пензију. Иако није ни паре дала у фонд ПИО, као ни Кемиш.
А није болесна од рака као Ева.

ovo sam procitao neki dan, neverovatna sramota. I uopste oduzeti nekome penziju jer tu i tamo radi honorarno. Ocekuju da ce i u poznoj starosti moci da radi da se izdrzava?
Jebote kod nas hvataju sitne muve a slonovi im prolaze ...

Hate mail

Quote from: slawen on August 02, 2010, 05:58:56 PM
Па не верујем да Пареза том платицом храни родитеље.

Sta je da je, "uleti i muva u usta pa vajdica" sto bi rekao onaj moj gorostas sumadijske misli.

slawen

Oно јесте вајдица, али ценим да је код Парешког преовладао патриоцки моменат.

Hate mail

Ah, monkey see, monkey do. Postalo profesionalnim cirilicarom i kush' sad shnjime. Kad je i to bolje od tzv. Kanade, onda ga jebi. Mislim i to i tzv. Kanadu.

slawen

Јебемуматер, ја нешто не знам да у србску државну службу рутински примају поданике њојзиног величанства, мањ' ако не знају за тај деликатан детаљ.... миссим, сад си ме нагнао на размишљање.

Hate mail

Bilo kako bilo, prim'lo ga u podrumase.

Dal' je otkrio detalj ili nije, ili mozda da li misle da je detalj od osobite vaznosti za sluzbu, that is the question now.

alan ford

pa nije to bez izazova i drazi. ja znam par koji su se vratili, jedan nije ovde ni rodjen ali je preko majke dobio drzavljanstvo i 'vratio se korenima' pa je neko vreme radio u BGu kao predtavnik americke 'chamber of commerce'. secam se prica kako se hvalio da mu je licno Djindjic dolazio na vrata, trazio neke pare, trazio pomoc itd. Sada ako se ne varam je neka od vecih buda u jednoj americkoj firmi koja dole posluje.
Ovaj drugi se vrati, sredio da radi za svoju dotadasnju firmu pa dobija USA platu u sred Beograda. jedino ga kara jer kaze da je 3 od 4 nedelje po sastancima po Evropi - svega je nedelju dana u BGu sa zenom i decom.

kako god, obojca su htela 'high profile' poslove, a da pri tom ne moraju da uloze vreme koji se ocekuje za takve poslove. Da I naravno obojca su se vratila sa americkim pasosima tako da ih ona beda dole malo ili nimalo ne dotice. Oni zive sa daleko visim standardima, da li je RS u EZ ili ne je nebitno, mozda je 'za bizmis' i bolje da nije oni imaju pasose normalne zemlje pa su svuda rado vidjeni gosti.

Pareski se verujem slicno ugradio. Jedino sto mu zameram je dalje zamajavanje te mase a sa kanadskim pasosem u dzepu pantalona. Nema sto je Warren Buffett rekao 'skin in the game'.

Hate mail

slawen

Има и тога са првачењем по селима, али се све нешто питам, а чему бре све то, ако ниси гладна гњида, већ иоле нормалан човек?
Па, миссим, по неким стандардима ни мени "ништа не фали овде", а опет, кад будем одлазио, гледаћу да ако икако могу узмем авион који лети прво за Атину, да искористим што више времена у ваздушном простору тзв. Србије.
А пред само полетање ћу да поједем једно три кила шљива и попијем два литра млека.

Che2

gradjanima republike srbije su vize za tzv. EU ukinute vec neko vrijeme.    xjap
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

Hate mail

slawen

Мислиш да шљиве + млеко није добитна комбинација?

Hate mail

Jeste nego je ovako vise manageable jer to prirodno moze da te protera neplanirano pa tako i pre poletanja, mozda cak i pre stizanja na tzv. "Nikolu Teslu".

slawen

Не бој се, кад сам у тзв. Србији издржао оволике године, моћи ћу да владам собом и у том историјском тренутку.

Che2

i have to admit that serbia is not the gay-friendliest country under the sun... i feel it for you guys.    :(

slawen

А што овај пише "Ај" малим словом?

Hate mail

slawen

Патријахално васпитан, не би да испадне наметљив са великим "ја"...

Hate mail

Ubo je srbiju malim slovom bar. Gotta give him that.

Che2

Quote from: slawen on August 02, 2010, 08:23:42 PM
Патријахално васпитан, не би да испадне наметљив са великим "ја"...

eh, upravo to odvjetnice... moja malenkost.    :mrgreen:

Ivan_D

Quote from: slawen on August 02, 2010, 05:30:49 PM

Јел' те није срамота да радиш за ту ђубрад?

Eh, pa ko da ne znas da je u Srbiji one man's ђубре, another man's idol   

Pareski do

Као што рекох, остајте ми докони...

Ivan_D

Sto bi rek'o jedan Bosanac sto ga znam u Amsterdamu "meni je ovaj rat brat"

:(

slawen

Quote from: Pareski do on August 03, 2010, 08:53:25 AM
Као што рекох, остајте ми докони...
Оде да им лупи отказ!
Тако је, Паре! Јеби им матер фуњарску издајничку!

Pareski do

Си наручио фискалну!  xtwak

Hate mail

Prvi posao, prva devojka, prva plata... razumite i njega.

Ivan_D

Pijanista

Da se vrnemo na temu: Nekad nije psotojao epidural. Sad kad postoji, treba da je besplatan inace je to maltretiranje zena? Isto i sa prisustvom oca, za to je potrebna posebna soba, normalno je da plate.

Hate mail

Che2

radjanje i odrastanje na balkanu je prirodnije nego na dekadentnom zapadu. licno sam presrecan sto sam imao tu privilegiju.

E

Quote from: Pijanista on August 03, 2010, 04:09:19 PM
Da se vrnemo na temu: Nekad nije psotojao epidural. Sad kad postoji, treba da je besplatan inace je to maltretiranje zena? Isto i sa prisustvom oca, za to je potrebna posebna soba, normalno je da plate.
:P
Nekada su sekli pupcanu vrpcu srpom ili cime god su stigli , sto se ne bismo vratili na to? A da se muski ne osecaju zapostavljenjim u citavoj ovoj prici mogli bi i da sve bolesti lecimo pijavicama kao nekad, a u slucaju da ti ne daj boze zatreba operacija da te vezu za sto i daju da pijes neko alkoholno pice, manje da boli  :?. Mislim ako cemo kako je nekad bilo.

Ivan_D

Quote from: Che on August 03, 2010, 04:30:58 PM
radjanje i odrastanje na balkanu je prirodnije nego na dekadentnom zapadu. licno sam presrecan sto sam imao tu privilegiju.

pa zasto se ne vratis tamo Hipokrato jedan??

xrofl

Pijanista

Quote from: E on August 03, 2010, 04:37:48 PM
:P
Nekada su sekli pupcanu vrpcu srpom ili cime god su stigli , sto se ne bismo vratili na to? A da se muski ne osecaju zapostavljenjim u citavoj ovoj prici mogli bi i da sve bolesti lecimo pijavicama kao nekad, a u slucaju da ti ne daj boze zatreba operacija da te vezu za sto i daju da pijes neko alkoholno pice, manje da boli  :?. Mislim ako cemo kako je nekad bilo.

Ja ne zagovaram povratak na staro, odakle ti to?
Samo kazem da sve novo kosta i da neko mora da plati.

Ivan_D

Sta nekad nije bilo je sasvim irelevantno. Pitanje je ovde da li drustvo/drzava treba da uzme od nekog (tj. od neceg) drugog da bi rodilje imale laksi porodjaj.

Ja licno mislim da da, ali imas i puno protivnika toga sa sasvim validnim argumentima.

Che2