News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Voivodina

Started by miskop, December 08, 2009, 07:01:27 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

taki

Quote from: slawen on December 09, 2009, 08:18:54 AM
То је бре Тарано за децу... Какви сте то људи?
:mrgreen:
@ таки: Па ваљда већински власник? xrofl xrofl

Aha, kad na vrbi rodi grozdje...

Jelence

Quote from: tarana on December 09, 2009, 08:15:14 AM
vidi ovako vbo.jedan prost primer.
beograd doneo odluku, da se trudnicama u beogradu (naravno) plaća 100% bolovanje.
lep gest, jel' da?
u čemu je problem?
pa u tome da se u ostatku srbije plaća (valjda) 80%. tih 20% beograd dotira iz gradskog budžeta.
e sad, odakle beogradu pare? dobio iz državnog budžeta. kol'ko beograd doprinosi budžetu srbije? 10-ak% od manje od onog što troši.
nemojte me držati striktno za procente, jerbo sam to detaljno oguglao pre godinu dana a sad me mrzi da ponavljam.
znači ostatak srbije vadi pare iz džepa da bi dao beogradskim porodiljama.
to je jedan od primera. ako treba, ja ću to sve detaljno, stavku po stavku.

TAKO JE! ZIVEO TARANA!
Moj covek na terenu  :mrgreen:
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

Quote from: takini meni ne prija da se jedino moj narod konstantno prikazuje kao primitivan i divljacki, a svi drugi kao uzvisena vrsta.

Saosecam se po ovom pitanju 100%

vbo man

Primer ti bash nije sjajan Tarano...Beograd je prestonica i logichno je da neke pare mora da se uloze u prestonicu od strane ostalih...tu se sjatila sva diplomatija , sve razne skupshtine , trgovinska i druga predstavnishtva i sve to  biste i vi da ih imate u Novom Sadu morali da finansirate. Ne Mislish valjda da Cairns treba da izgleda i bude finansiran kao Brizbejn. Ovde postoji ono sranje od grada koje se zove Kanbera koje ja mislim ne pravi ni jedan dolar pa se ipak finansira od strane svih ostalih u Australiji.A shta se na nivou grada odluchuje o porodiljama ili beskucnicima ili bilo kome i pri tom finansira iz budzeta grada to je pa opet problem tog grada. Shta mislish koliko onoga u Cairnsu zabole za nekakve tunele ispod reke koje koshtaju milijarde a pravi ih ovaj gradonachelnik da bi se popravio saobracaj u Brizbejnu.Pa se ne buni.Oni zato od drzave ( kako QLD tako i federacije)  dobiju za neshto krupnije shto ne mogu sami da reshe ...puteve , mostove, povoljne kredite za otvaranje rudnika...za infrastrukturu.Ne vidim da neko ovde kuka shto se to tamo ulaze. A bre ljudi hocete li da imate drzavu ili necete? Ako ce svako selo za sebe onda neka vam je sretno dokle cete dogurati.Shiptari otcepishe Kosovo da ga vremenom pripoje onom jebenom jadu od drzave Albanije a vi onakvu zemlju rasparchaste na froncle.
Ne mogu da vas razumem. Ako vam neshto ne valja u toj drzavi a vi birajte pametnije ljude u vlast koji ce moci bolje da se cenkaju sa Beogradom. Da li vi stvarno verujete vashim politicharima ( Vojvodjanskim) kad s toliko poverenja hocete da se stavite u njihove ruke? Da vas vode u nekakvu novu drzavu ( o Boze me sachuvaj xjestera )
The light at the end of the tunnel is the train.

vbo man

QuoteOtac je imao konkretnog coveka na konkretnom radnom mestu.
Pitanje je bilo odakle Prijepolju pare da toliko placa svoje radnike, i kako to da Vojvodina to nema.

I za vreme TitE neke su firme radile profitabilno ( surprise, surprise!!!) pa su mogle da imaju i vece plate.Secam se recimo da su u spoljnoj trgovini uvek bile vece plate od ostalih.Imam prijateljicu ovde koja je radila u Bosni u nekoj firmi ( neka fabrika neke od velikih firmi tamo) i kaze da su em imali velike plate em su primali po 14-15 plata godishnje. Dobro poslovali. E sad shto je TitA uzimao od onih koji dobro posluju da daje gubitashima kako bi pokazao da mi imamo apsolutno svaku industriju tamo to je druga stvar. To shto je Univerzitetske profesore placao malo a nekakve sluzbenike ministarstava mnogo , to je trebalo da se tvoj tata obrati TitI.
Ni u kapitalizmu Univerzitetski profesori se ne placaju Bog zna shta...Kladim se da sekretarica kod Hate-a shisha jednog profesora samo tako...Nisu vam dobri primeri da vam je Beograd sve oteo. :roll:

tarana

Quote from: vbo man on December 09, 2009, 09:47:54 AM
Primer ti bash nije sjajan Tarano...Beograd je prestonica i logichno je da neke pare mora da se uloze u prestonicu od strane ostalih...tu se sjatila sva diplomatija , sve razne skupshtine , trgovinska i druga predstavnishtva...
vbo, bojim se da ti ne razumeš o čemu ja pričam i da je nastavak diskusije na tu temu suvišan.

Deda

beograd doneo odluku, da se trudnicama u beogradu (naravno) plaća 100% bolovanje.
pa u tome da se u ostatku srbije plaća (valjda) 80%. tih 20% beograd dotira iz gradskog budžeta.
e sad, odakle beogradu pare? dobio iz državnog budžeta. kol'ko beograd doprinosi budžetu srbije? 10-ak% od manje od onog što troši.nemojte me držati striktno za procente, jerbo sam to detaljno oguglao pre godinu dana a sad me mrzi da ponavljam.

Sudeći po procentima primer ti je kurton.   xfuck5
Naime, Beograd dotira 35% trudnice, a 65% daje RZZO.

Ostalo je žvaka kojom se pale naivci da "sve pare odoše u Beograd". Potrudi se bolje da potvrdiš priču ili da saznaš tačno koliko (i kojih) para iz budžeta ide Beogradu, a koliko tim (budžetskim) prihodima doprinosi sam Beograd. Posebno, koliko ima autonomnih prihoda koji odlaze u beogradski budžet.
Kad provališ javi se ponovo.

vbo man

Dobro ako tako mislish  xjap
Volela bih da chujem neki konkretan primer gde je Beograd eto mimo zakona uzeo pare Vojvodini u poslednje vreme...To shto Vojvodjanu dozivljavaju sve shto je u Vojvodini kao SAMO svoje to mi je chudno.
Ja kapiram da imate razloga da budete ozlojedjeni na vlast u Beogradu...izgleda da su vas u vishe navrata i na mnogo nachina prevarili ali ne vidim kako to smatrate da bi bash Vojvodjanska vlast bila poshtena :o .Menjajte vlast ( ako imate koga  :?: ,) nemojte stalno da menjate drzavu...malo je muchno xrotaeye

tarana

nisam pomenuo nigde vojvođansku vlast.reči je bilo samo o beogradu i parama.
ti derane, oguglaj sam o beogradskom budžetu, pa provali dal' sam u pravu.sebi ne moram ništa da dokazujem.
to što beograd dotira 35% je gore nego da dotira 20%, kol'ko se ja razumem u račun.
p.s. evo nekih na brzaka pokupljenih podataka:
QuoteBeograd - Ukupan bužet gradova i opština u 2009. je 40 milijardi dinara, a nakon smanjena transfera lokalnim samoupravama, budžet će iznositi 25 milijardi

QuoteU budžetu Beograda za iduću godinu predviđen je tekući priliv od 62.149.511.000, izdaci od 61.679.511.000 i suficit od 470 miliona koji će biti iskorišćen za otplatu glavnice duga.

Amandmanima gradskog veća budžet je povećan za 41 milion u odnosu na prvobitan predlog, jer će sredstva koja je grčka vlada namenila za rekonstrukciju objekata na Kalemegdanu, predviđena za ovu godinu, biti iskorišćena 2009. godine.

Ukupna sredstva budžeta Beograda su 71.431.911.000 dinara i veća su od tekućih prihoda za sredstva od inostranih zaduživanja (oko 4,9 milijardi), novac od privatizacije (dve milijarde), sopstvene prihode korisnika budžeta (oko 2,2 milijarde), kao i sredstva od prodaje stanova i donacija

QuoteBeograd (Srbija) - Grad je 2006. godine imao 1,689,000 stanovnika ili 21% ukupnog stanovništva Srbije. Učestvuje sa 35% u BDP-u Republike i 29% u broju zaposlenih, a BDP po stanovniku je iznosio 2800 evra u 2005. godini. Budžet grada je bio 806 miliona evra u 2007. godini, ili oko 500 evra po stanovniku.

Deda

Quote from: tarana on December 09, 2009, 10:33:18 AM

to što beograd dotira 35% je gore nego da dotira 20%, kol'ko se ja razumem u račun.

to samo znači da je ne bežim od istine nego insistiram na činjenicama

tarana

lep gest, jel' da?
u čemu je problem?
e sad, odakle beogradu pare? dobio iz državnog budžeta. kol'ko beograd doprinosi budžetu srbije? 10-ak% od manje od onog što troši.
nemojte me držati striktno za procente, jerbo sam to detaljno oguglao pre godinu dana a sad me mrzi da ponavljam.
ne skači mi po žifcima.

slawen

Quote from: Deda on December 09, 2009, 11:06:54 AM

to samo znači da je ne bežim od istine nego insistiram na činjenicama
xrofl xrofl xrofl xrofl
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pareski do

Quote from: miskop on December 09, 2009, 01:46:28 AM
Ovi iz EU si zahtevali da se Vojvodini naprave "okviri" za
buduce ocijepljenje, inace nista od Srbije u EU.

Ништа ту није ЕУ тражила, све ми то радимо сами у корист своје штете.

Homegrown troublemakers...

vbo man

Quotekol'ko beograd doprinosi budžetu srbije? 10-ak% od manje od onog što troši
Pa ovo je divno.Znachi vi dodajete SAMO 10 %...ako nemate neku drugu matematiku...

Pareski do

Quote from: vbo man on December 09, 2009, 01:25:19 AM
Meni je jasno da hoce da se odvajaju Madjari, Rumuni, Slovaci itd. ali sretala sam LICHNO Srbe ( i to po dijaspori)  koji navijaju za otcepljenje. Nisu mi jasni...stalno imaju neku fobiju kako im Beograd odnese sve pare xsex . Koje bre pare? Kakav komplex vishe vrednosti imaju ti ljudi? U kakvim iluzijama zive xtwak .

Нису мањине уопште проблем, ни Мађари, чак напротив све време траже договор са Србима (али је Коштуница глуп ко к. па је одбијао Касу). Према истраживању ИРИ, највећу подршку овоме Статуту дају Срби-колонисти и они дошљаци ранга Хатемових и Иванових. Староседеоци су више против...

Jelence

vbo, postoje dva ekstrema u ovoj prici. Jedan je onaj o kojem ti pricas a to je denial: cuti, sve je u redu, sta se kojmoj bunis, a drugi je otcepljenje po svaku cenu.

Bilo koji od ova resenja je los, a svi izmedju su bolji.

vbo man

QuoteПрема истраживању ИРИ, највећу подршку овоме Статуту дају Срби-колонисти и они дошљаци ранга Хатемових и Иванових. Староседеоци су више против...
Ovo mi je tek zanimljivo  xrotaeye .Mislila sam da je obrnuto.
Ma nismo bolje ni zasluzili...koji lud narod xuss

vbo man

QuoteJedan je onaj o kojem ti pricas a to je denial: cuti, sve je u redu,
Ma ko kaze da cute xtwak...nek se bore i izbore najbolje shto mogu ( nek iznedre bolje i pametnije ljude za tu borbu) ali bre kod nas sve mora preko nishana. "Vrati mi moje krpice i lutkice i leba i masti shto ti mazala moja mama". Bre ko deca smo a svoju kucu rasturamo.Shta ce nama neprijatelji?

Pareski do

Quote from: vbo man on December 09, 2009, 12:15:03 PM
QuoteПрема истраживању ИРИ, највећу подршку овоме Статуту дају Срби-колонисти и они дошљаци ранга Хатемових и Иванових. Староседеоци су више против...
Ovo mi je tek zanimljivo  xrotaeye .Mislila sam da je obrnuto.
Ma nismo bolje ni zasluzili...koji lud narod xuss

Шта те чуди када су (лични, колективни) комплекси најјачи мотор политичких промена.

50-60 година пребацивања и добацивања није могло да не изазове контра-реакцију.

tarana

Quote from: vbo man on December 09, 2009, 11:43:48 AM
Quotekol'ko beograd doprinosi budžetu srbije? 10-ak% od manje od onog što troši
Pa ovo je divno.Znachi vi dodajete SAMO 10 %...ako nemate neku drugu matematiku...
što bi ja dodavo bilo kome bilo šta, da bi taj regresiro trudnice, grejanje ili prevoz svojim sugrađanima?
aj da opalimo porezu beograđanima pa da se trudnicama u kikindi to dotira?
prvo, odakle IDEJA  da se problem trudnica rešava na taj način? jel' trudna žena van beograda manje vredna od beograđanki?
yebo te pare! nije stvar u parama! stvar je u BEZOBRAZLUKU!

slawen

Не бих да вучем дискусију у другу страну, али г-ђа ВБО ме својим стилом изражавања, аргументацијом и логиком невероватно подсећа на Манемојку.
Још кад би опичила неку њојзину правописну и граматичку грешку, чисто да ме жеља мине... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

tarana

Pareski do

Quote from: tarana on December 09, 2009, 12:27:20 PM
prvo, odakle IDEJA  da se problem trudnica rešava na taj način? jel' trudna žena van beograda manje vredna od beograđanki?
yebo te pare! nije stvar u parama! stvar je u BEZOBRAZLUKU!

Највредније су труднице и младе у Јагодини. Палма даје силне додатке и помоћ да би повећао наталитет (и нупцијалитет који помаже оном првом). То никога не нервира јер је комплекс ниже вредности према Јагодини и Јагодинцима тек у фази најранијег повоја. Како оно рекоше, успех се једино не прашта у Србаља...

Ivan_D

Quote from: taki on December 08, 2009, 11:33:08 PM
Mozda sam naivna, al' meni ovaj tvoj scenario zvuci nemoguce. Mada iako oduvek zivim samo ovde uopste nisam bila svesna da zaista postoje ljudi sa Hateovim stavovima po pitanju Vojvodine. Mislim, znala sam da postoji odredjeni procenat ekstremista, ali nisam uzivo nikada do sada imala kontakt sa njima.

Smejala sam se kad mi je prijateljica koja zivi u Engleskoj prosle godine ispricala kako su leteli nekakvom low cost linijom do Pariza i da je u avionu na karti Evrope Vojvodina bila ucrtana kao nezavisna drzava. Njoj nije bilo smesno, kaze tako je pre desetak godina prvi put videla Kosovo kao nezavisnu drzavu, a ja je nisam shvatila ozbiljno... pripisah to dugom iseljenickom stazu i jakoj nostalgiji.

Videcemo sta ce biti mada i dalje verujem da je to daleko, jako daleko, od kriticne mase potrebne za realizaciju.

Pa to je zato sto ne znas nista o Vojvodini, o vojvodjanskom mentalitetu, kulturi, istoriji, identitetu. I nisi jedina. Od pola miliona novobeogradjana (koji su "geografski" u Vojvodini) jako malo njih zna ista o Vojvodini.

Vojvodina i Srbija su dva razlicita sveta. Razlika izmedju Vojvodine i Srbije u mnogim stvarima je veca nego razlika izemdju Srbije i Hrvatske.

Neko ko nije iz Vojvodine ne moze da shvati kakva se tragedija dogodila Vojvodini u poslednjih 20 godina.

Nadjoh svoj tekst na temu sa jednog drugog foruma:

Jedna stvar koju sam hteo da primetim je da neko ko nije iz Vojvodine tesko moze da razume kakva joj se tragedija desava vec vise od 20 godina (pa i duze naravno, ali pogotovo poslednjih 20 godina).

Stvar je najvise u razlikama u mentalitetu, obicajima, pa i nekim vrednostima a jos vise normama. Vojvodjani i Srbijanci, osim jezika, mnogo toga ne dele. Posmatrajuci stvari na mikro-nivou, naravno. Na makro nivou dele puno toga i uvek su delili. Hocu da kazem da razlika u nekim/mnogim stvarima izmedju Vojvodjana i Srbijanaca nije nista manja nego izmedju Srbijanaca i Hrvata, odnosno Vojvodjana i Hrvata, na primer.

Ako dodje skupina ljudi u Bejoograd, ili jos bolje u Novi Bejoograd i tamo zakolju vola, opiju se, celu noc luduju, vriste, skacu i igraju, a pride slucajnim prolaznicima dele komade mesa sveze zaklanog vola, onda to kod vecine stanovnika iz okoline nece izazvati nelagodnost. Ljudi se malo vesele, zar ne? To sto narusavaju red i mir i pravo gradjana na nocni mir, vecini ljudi na Novom Bejoogradu nece pretarano smetati. A onima kojima to smeta, morace da istrpe.

Ako to isto uradite u Somboru ili Subotici, izazvacete nemir i nelagodnost kod velikog broja gradjana.
Licno pripadam drugoj skupini ljudi, skupini kojoj takve i slicne stvari smetaju, uznemiravaju, izazivaju nelagodnost, ponekad i zgrozavaju. Ne kritikujem prvu skupinu ljudi, samo zelim da upozorim na cinjenicu da drugacije sredine imaju drugacije obicaje.

I to je ono sto veliki broj Srbijanaca ne moze da shvati. "Kako to njima moze da smeta kad nama ne smeta?"

U poslednjih 20 godina Vojvodjani trpe i spustaju glavu pred mnogo stvari koje im se ne svidjaju. U Vojvodinu je doslo premnogo ljudi koji ne nameravaju da se integrisu u vojvodjansko drustvo, vec su odlucili da uspostave u istoj svoje norme i vrednosti.
I to jednostavno nije i ne moze da bude u redu.

Kultruno/obicajno/vrednostno maltretiranje u kombinaciji a ekonomskom pljackom stvaraju okolnosti vrlo teske za zivot Vojvodjana. Okolnosti koje Statut ne moze da resi.
Te probleme ce moci da resi nezavisnost jednog lepog dana.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Pareski do

Сигуран сам да Сомбор није али ме занима да ли је Суботица имала статус града пре оног новог закона 2007? Сећа ли се ико?

vbo man

Quotešto bi ja dodavo bilo kome bilo šta, da bi taj regresiro trudnice, grejanje ili prevoz svojim sugrađanima?
Tarana bre jel ti chitash shta ja pishem?
Slazem se da bi trudnichko trebalo da bude resheno isto na nivou cele drzave ali borite se za to a ne ovako " shto bih ja dodavao ikom bilo shta" Pa ogradi onda tvoj salash pa se zabarikadiraj tamo i nemoj nikom nishta da placash". Dakle onaj komunizam vas je skroz unakazio.Onda kad vas niko nishta nije pitao i uzimao vam koliko i shta je hteo cutali ste.A sad nedate nikom nishta...Pa i kad udjete u EU moracete neshto da dajete...ako Bog dao jednom budete imali shta :mrgreen:

Deda

Quote from: slawen on December 09, 2009, 11:22:56 AM
Quote from: Deda on December 09, 2009, 11:06:54 AM

to samo znači da ja ne bežim od istine nego insistiram na činjenicama
xrofl xrofl xrofl xrofl

Moš' ti da se cepaš k'o šifonske gaće celi bogovetni dan, ali ja sam vam napisao pravi procenat. To što tarana misli da je  to "gore" stvar je vizure, tj. ugla.
Po beogradske trudnice je bolje.
A to je ono što mene zanima.

Druga je stvar kad neko montira poentu ili se trudi da uvek, onako beskrupulozno-fiškalski i demagoški, bude uvek u pravu.

Ivan_D

Sta je status grada? Za mene je grad sve sto ima svoj pozivni broj i registarske tablice. Inace su to varosi. Cini mi se da je Sombor imao svoje tablice "SO", tako da ne vidim zasto ne bi bio grad.

Pareski do

Quote from: Ivan_D on December 09, 2009, 01:01:28 PM
Sta je status grada? Za mene je grad sve sto ima svoj pozivni broj i registarske tablice. Inace su to varosi. Cini mi se da je Sombor imao svoje tablice "SO", tako da ne vidim zasto ne bi bio grad.

Статус града или урбаног насеља између осталог значи да закон забрањује држање стоке у дворишту што су (законито) радили у Сомбору до 2007. а од те године раде противзаконито.

Занима ме једино да ли си у Суботици пре 2007. могао по закону да држиш живину, краве, свиње, коње иза куће.

Усковезано за твоју причу која је као по обичају пала с Марса јер ја никада нисам видео или чуо да неко коље животињу у Београду (мислим на урбано насеље)... Зашто би је доводио у град да би је клао када је ту не држи?

vbo man

Ma nemoj xfuck5
Jao kakve gluposti ovde moram da chitam xrotaeye
Ivane, moje vishe od pola familije je iz Vojvodine ( i to shirom od Banata i Bachke pa do Srema) i provela sam vishe od pola detinjstva u Vojvodini praktichno svakog raspusta...Ja ove tvoje nebuloze o "kulturnoj" Vojvodini i "prostachkom Novom Beogradu" ne mogu da chitam.  xrepuke
Da u Vojvodini se ne prdi i podriguje i sve mirishe na ruzini ulje...mislim stvarno...izgleda da je vreme da se kupim odavde  xyxy

Ivan_D

Pogledaj kako je "poslednjih 15 godina"  - clanak je iz 2006, you do the math, imigracija obogatila zivot Vojvodine:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=01&dd=07&nav_id=184458

Žitelji rubnih novosadskih naselja Klisa i Vidovdansko naselje sinoć nisu, za razliku od prethodnih petnaestak godina, na Badnje veče ispaljivali buriće napunjene karbitom u vazduh i pekli vola na ražnju. Građani su na Klisi jedino ložili veliki badnjak, naložen na 15 kubnih metara drva.

Ovogodišnjoj proslavi Badnje večeri na Klisi prisustvovalo je znatno manje ljudi nego prethodnih godina, a prisutni su kazali da neki mladi nisu došli jer su razočarani što je izostalo pečenje vola i ispaljivanje buradi. Na proslavi su se prodavale i slike haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a bio je organizovan i vatromet.

Predsednik Mesne zajednice Klisa Nedeljko Savić rekao je novinarima da građani nisu organizovali ispaljivanje burića u vazduh jer im je to policija zabranila, pošto je ocenila da je opasno po bezbednost građana.

Uz vola na ražnju, građani Klise prethodnih godina ispaljivali su u vazduh praznu limenu burad za naftu od 200 litara, tako što bi ih prethodno napunili karbitom i potpalili fitilj, nakon čega bi burad letela i do 50 metara u vazduh. Detonacije su se čule u čitavom gradu, a policija je podnosila prekršajne prijave protiv počinilaca.

Pretprošle godine jedno bure je nakon ispaljivanja palo na dalekovod, što je dovelo do nestanka struje u tom delu grada, a novosadska policija je privela nekoliko osoba koje su palile burad i pucali na Badnje veče iz vatrenog oružja.

Stanovnici Klise i Vidovdanskog naselja prethodnih godina pekli su na Badnji dan i vola na ražnju, pili alkohol u velikim količinama i pevali pesme o haškim optuženicima Karadžiću i Mladiću. Troškove nabavke vola, pića, drva i svega ostalog snosili su sami građani.

Deda

Quote from: Pareski do on December 09, 2009, 01:04:22 PM

Статус града или урбаног насеља између осталог значи да закон забрањује држање стоке у дворишту што су (законито) радили у Сомбору до 2007. а од те године раде противзаконито.

Занима ме једино да ли си у Суботици пре 2007. могао по закону да држиш живину, краве, свиње, коње иза куће.

Усковезано за твоју причу која је као по обичају пала с Марса јер ја никада нисам видео или чуо да неко коље животињу у Београду (мислим на урбано насеље)... Зашто би је доводио у град да би је клао када је ту не држи?

Hmmm, pogledaj Zakon o teritorijalnoj organizaciji, mislim iz 2008.
I da dodam (naknadno): Zakon o lokalnoj samoupravi.
A to sigurno ima malo veze sa stokom (pravom stokom tj.), odnosno to ne određuje status nego lok. samouprava određuje način držanja stoke i dr.

Ivan_D

VBO, ako ces da negiras da postoje ogromne razlike u cistoci (kako licnoj tako i komunalnoj), mentalitetu, pristojnosti, uctivosti, agresivnosti, radnim navikama itd izmedju Srbijanaca i Vojvodjana generalno, onda je stvarno glupo da razmenjujemo misljenja na ovu temu.

vbo man

Ma vidim i ja da je glupo...ne znam odakle bih nachela ovu tvoju tezu :?
Shta kazesh u lichnoj higijeni razlike...e chisto sam bez teksta xrotaeye

Deda

Quote from: vbo man on December 09, 2009, 01:33:47 PM
Ma vidim i ja da je glupo...ne znam odakle bih nachela ovu tvoju tezu :?
Shta kazesh u lichnoj higijeni razlike...e chisto sam bez teksta xrotaeye

Predrasude su čudo, vbo.
Naročito kad se instrumentalizuju za jefine poente.
A zapazi kako se niko (iskusno) ne peca na Ivanove koještarije.
Čak se više reaguje i na miskove "elementarizme".  xyxy

Deda

vbo man

slawen

Quote from: Deda on December 09, 2009, 01:00:42 PM

Moš' ti da se cepaš k'o šifonske gaće celi bogovetni dan, ali ja sam vam napisao pravi procenat. To što tarana misli da je  to "gore" stvar je vizure, tj. ugla.

Druga je stvar kad neko montira poentu ili se trudi da uvek, onako beskrupulozno-fiškalski i demagoški, bude uvek u pravu.

Извини, али подсетио си ме на једног колегу који је, међу нама, тотални кретен.
Пар пута смо наступали на супротним странама, што је махом било извором силне радости за мене и моје клијенте; тако је једном кренуо нешто да објашњава, па се мало занео и на крају дошао до и по себе изненађујућег закључка да је мој клијент у праву, а његов јок; кад смо ја, судија, писарка, сведоци и све народа што је било у судници почели да се ваљамо по поду, свечано је изјавио да је њему од свега важнија материјална истина.
Наравно, ни на крај памети ми није пало да му противречим.

Ivan_D

zvor: Glas javnosti

BEOGRAD - Iako deca od malih nogu uče da se treba redovno kupati, prati ruke i zube, izgleda da lična higijena nije jača strana ljudima u Srbiji. Da treba više vremena da posvetimo higijeni pokazali su i preliminarni rezultati istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Ipak, statistika je malo povoljnija nego pre šest godina, kada je sprovedeno slično istraživanje. Iako se procenat građana koji redovno peru ruke povećao sa 67 u 2000. godini na 73 odsto, broj onih koji se redovno kupaju opao je je za skoro osam odsto.

- Svaki deseti odrasli stanovnik skoro nikada ne pere ruke pre obroka ili ih pere samo ponekad. Osim higijene ruku i tela, nacija se ne može pohvaliti ni kada je reč o redovnom pranju zuba, kao i odlasku kod zubara - pokazuju preliminarni podaci iz istraživanja o zdravlju stanovnika Srbije. Lekari upozoravaju da su upravo prljave ruke jedan od glavnih uzročnika mnogih bolesti.

Ako je verovati statistici, skoro polovina građana zube pere više od jednom dnevno, ali je zabrinjavajuće da je u odnosu na 2000. godinu taj broj manji za oko 15 odsto. Svaki 12 odrasli Srbin ima sve zube, a svaki deseti nema nijedan zub. Lepša polovina je u prednosti u odnosu na muškarce, dok su mlađi ispitanici "čistiji" od starijih. Nepovoljan pokazatelj je da svaki peti muškarac i svaka četvrta žena ne prihvataju sopstvenu odgovornost za svoje zdravlje.

Stručni tim koji je radio istraživanje slaže se u oceni da su podaci verodostojni i da preliminarni rezultati, nažalost, pokazuju pravu sliku o higijenskim navikama naših građana.

- Dobro je da se takva istraživanja rade i kao što se vidi beleži se pad u pojedinim stavkama u odnosu na 2000. godinu. Ono što ohrabruje je da su higijenske navike mlađe populacije poboljšale. Najredovnije su ličnu higijenu održavali mladi u Vojvodini, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji i to omladina od 15 do 19 godina. Na vrhu lestvice su deca iz grupe najbogatijih porodica, dok samo jedna trećina najsiromašnijih se kupa ili tušira više od tri puta nedeljno. Devojčice više vode računa i neguju svoje zube nego dečaci - objašnjavaju u istraživačkom timu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Opšte je poznato da Srbi spadaju među nacije koje imaju najveći procenat pušača u Evropi, ali rezultati pokazuju da je u poslednjih pet godina opao broj onih koji život ne mogu zamisliti bez cigarete. Svest o štetnim posledicama pušenja prisutna je kod 57 odsto stanovnika Srbije, za dvadeset odsto veća nego u prethodnom istraživanju. Iako je manje pušača, alkohol je i dalje veoma prisutan u životu građana, naročito mladih, pa svaka treća osoba od 15 do 19 godina povremeno pije. Zabrinjava podatak da je 10 odsto ispitanih maloletnika reklo da alkoholna pića kupuje u prodavnicama i kafićima, što je po zakonu zabranjeno.

Srbija: Vrlo loša higijena dece

Samo polovina dece u Srbiji se tušira svakodnevno, a 40 odsto dece ne opere zube bar jednom dnevno, pokazalo je istraživanje Instituta "Batut".

Stručnjaci upozoravaju da je nehigijena uzrok mnogih opasnih bolesti. Međutim, za rešavanje osnovnih sanitranih uslova neophodno je da se uključi celo društvo i država. Siromaštvo je jedan od najvećih problema jer neke porodice u Srbiji ne mogu da kupe ni sapun, a čak 85 odsto domaćinstava nema i kadu i WC šolju i lavabo.

Pesmica i savet koju su svi učili kao mali, "pre i posle jela treba ruke prati", u praksi se često zanemari.

Ipak, oko 70 odsto dece redovno pere ruke, i na taj način sprečava pojavu žutice, dečje paralize, razna bakterijska oboljenja. Deca u Srbiji se međutim ne kupaju redovno niti peru zube.

Istraživanje je utvrdilo da čak ni na sistematske pregede deca ne dolaze čista i uredna.

"Svake godine se sistematski pregled obavi kod oko 500.000 učenika osnovnih i srednjih škola", navodi Đurđa Kisin iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

"Oko 10 osto učenika, znači skoro 50.000 dece, ima lošu higijenu tela. Imaju prljavi veš, prljave uši, noge, neodrezane nokte, naslage ispod noktiju", kaže ona.

Međutim, stanovništvo u Srbiji jedva uspeva da napuni minimalnu potrošačku korpu, a neke porodice nemaju novac za kupovinu ni osnovnih higijenskih sredstava.

"I 40 odsto stanovništva kaže da njihova potrošačka korpa obezbeđuje potrošački minimum, ali taj minimum je različit od porodice do porodice. Naši ljudi nemaju mogućnosti da kupe, ali čak i ne znaju šta da kupe da bi održavali ličnu higijenu", kaže Đurđa Kisin.

Da bi se održavala osnovna higijena, neophodno je da u kući, školi i obdaništu uvek bude sapuna i tople vode. Neophodno je takođe i regulisanje sanitarnog čvora.

Međutim, podaci pokazuju da 85 odsto domaćinstava nema kadu, WC šolju i lavabo, a pet odsto još nema ispravnu vodu.

U obdaništima kažu da se dete ne sme izbaciti iz ustanove ukoliko nije uredno i da taj problem rešavaju isključivo razgovorom sa roditeljima. Pojedini vrtići imaju i panoe sa informacijama u službi zaštite zdravlja dece.

"Kroz naše flajere, kroz naša pisana obaveštenja, koja se nalaze na našim panoima, roditelj ima priliku da vidi šta mi to radimo i na koji način se to radi", rekla je Jadranka Spasić iz vrtića "Leptirić".

"U svakom slučaju, svaki problem se individualno razmatra i, u svakom slučaju, dete je zaštićeno. Bez obzira na znanje koje ima roditelj, dete mora da ima isti uslov, to ne bi smela da bude prepreka za boravak u vrtiću", kaže ona.

Loša higijena izaziva i pojavu glista, vašljivosti, razna virusna oboljenja oka i kože, ali može da ima i gore posledice. U svetu tri i po miliona dece ne dočeka prvu godinu života zbog loših higijenskih uslova.

Jelence

Jednom recju: smrdi narod  :mrgreen:
(u globalu a i po regionima)

Deda

Quote from: slawen on December 09, 2009, 02:30:52 PM
Quote from: Deda on December 09, 2009, 01:00:42 PM

Moš' ti da se cepaš k'o šifonske gaće celi bogovetni dan, ali ja sam vam napisao pravi procenat. To što tarana misli da je  to "gore" stvar je vizure, tj. ugla.

Извини, али подсетио си ме на једног колегу који је, међу нама, тотални кретен.
Пар пута смо наступали на супротним странама, што је махом било извором силне радости за мене и моје клијенте; тако је једном кренуо нешто да објашњава, па се мало занео и на крају дошао до и по себе изненађујућег закључка да је мој клијент у праву, а његов јок; кад смо ја, судија, писарка, сведоци и све народа што је било у судници почели да се ваљамо по поду, свечано је изјавио да је њему од свега важнија материјална истина.
Наравно, ни на крај памети ми није пало да му противречим.

I rest my case (koji to i nije).

Valjda ne moram da ponavljam da ja znam pravi procenat, a ne takmičim se s taranom oko glupe teze o beogradskoj dominaciji, koja sama sebe diskvalifikuje.

alan ford

moji su mi bas neki dan poslali sliku koju su sami slikali negde na Novom Beogradu sa dva konja kako pasu travu na decijem igralistu.

a ovo me je setilo price iz 1999. kada je tokom bombardovanja bilo zabranjeno zapreznim vozilima da prelaze mostove i milicija nadje neke cigice sa konjem i kolima negde u Cara Dusana, zaustave i pitaju otkud oni tu, zar ne znaju da je zabranjeno...a ovi im zbunjeno odgovorise da oni tu zive.

Ima li neka bolja definicija? Moglo bi da se da nekome da pise magistarski o tome...

vbo man

Primeri ( zashto Vojvodina treba da se otcepi) su vam ono ...do jaja. Imala bi svashta mashtovito da kazem na tu temu ali me mrzi i spava mi se.
Ne znam dal da se smejem il da plachem...nastavite samo sa ovako uverljivim razlozima...
Ma kakva Evropa ...zar do sad nisu shvatili s kim imaju posla xuss
Teshki ste ko crna zemlja xyxy

Jelence

Quote from: Deda
Valjda ne moram da ponavljam da ja znam pravi procenat, a ne takmičim se s taranom oko glupe teze o beogradskoj dominaciji, koja sama sebe diskvalifikuje.

Mojne mi taranu, da ne bude belaj.
Teorija je odlicna, sad ako ju ne razumes onda kazi, zamolicu ga da poblize elaborira.

Oce on, ne ujeda, nije tako divlji kad ga se lepo zamoli.

Jelence

Quote from: vbo man
Primeri ( zashto Vojvodina treba da se otcepi) su vam ono ...do jaja. Imala bi svashta mashtovito da kazem na tu temu ali me mrzi i spava mi se.

Vojvodina ne treba da se otcepi, ali ni sadasnje stanje ne valja da ostane. Kao sto rekoh, to su dva ekstrema koja nisu dobra, sve ostalo je stvar dogovora.

Pareski do

Quote from: Deda on December 09, 2009, 01:21:33 PM

Hmmm, pogledaj Zakon o teritorijalnoj organizaciji, mislim iz 2008.
I da dodam (naknadno): Zakon o lokalnoj samoupravi.
A to sigurno ima malo veze sa stokom (pravom stokom tj.), odnosno to ne određuje status nego lok. samouprava određuje način držanja stoke i dr.

Мислим да грешиш, да ни у једној средини која има статус града (чак не толико ни урбане средине, баш града), не сме, по закону да се држи стока. Сад како комунална инспекција (и будућа полиција) обавља посао то је друга ствар...

Pareski do

Quote from: alan ford on December 09, 2009, 03:27:52 PM

moji su mi bas neki dan poslali sliku koju su sami slikali negde na Novom Beogradu sa dva konja kako pasu travu na decijem igralistu.

a ovo me je setilo price iz 1999. kada je tokom bombardovanja bilo zabranjeno zapreznim vozilima da prelaze mostove i milicija nadje neke cigice sa konjem i kolima negde u Cara Dusana, zaustave i pitaju otkud oni tu, zar ne znaju da je zabranjeno...a ovi im zbunjeno odgovorise da oni tu zive.

Ima li neka bolja definicija? Moglo bi da se da nekome da pise magistarski o tome...

Контра ти баш и није нека а то ми није била дефиниција града само сам вршио велику нужду у Иванову тезу да се животиње (гаје и) кољу у Београду док Сомборци купују месо у супермаркету.

Није никаква тајна да Роми крше закон сваким својим потезом, било да је у питању извор прихода (прошење), (не)образовне навике малолетне деце, избор пребивалишта (сквотинг) па и избором превозног средства. Истини за вољу, одавно нисам видео коња на БГ улицама, јесам у Нишу и Новом Саду додуше.

Сад наравно због чега комунална инспекција Рому не изда казну јер му барака/картонска кућа нема адекватан приступ за ватрогасце (а не плаћа Дединим никакав мито 8-)) је прича за себе.

alan ford

Quote from: Pareski do on December 09, 2009, 03:51:27 PM
Сад наравно због чега комунална инспекција Рому не изда казну јер му барака/картонска кућа нема адекватан приступ за ватрогасце (а не плаћа Дединим никакав мито 8-)) је прича за себе.

Pa definicija da se zivotinje ne drze po dvoristu je prilicno neprimerena jer eno Surcina, Batajnice, Bezanije... Moz' biti da to nije Beograd, mada sumnjam.

nisu samo Romi ti koji krse, mada se slazem da ih je veliki broj u toj kategoriji. zar nije citav Kumodraz svojevremeno bio bez kanalizacije, bespravno podignut itd. Ne znam kako je sada stanje ali da su nam samo romi problem lako bi se izborili sa time.

Ivan_D

Quote from: vbo man on December 09, 2009, 03:36:24 PM
Primeri ( zashto Vojvodina treba da se otcepi)

Ja ne kazem da Vojvodina treba da se otcepi od Srbije. Ja samo kazem da cu ja na buducem referendumu po tom pitanju ako/kad ga bude glasati za. To je sve. Takodje ne vidim zasto se o tome ne bi moglo raspravljati.
U Srbiji neki prete i zatvorom kad se pomene pitanje referenduma. Ne vidim sta je sporno po pitanju referenduma. Ako je Vojvodjanima tako dobro u Srbiji onda se ne treba bojati da ce vise od polovina njih glasati protiv otcepljenja (pogotovo sto su 3/4 Vojvodjana Srbi).

Vidim neki gore pomenuse Servernu Irsku, Quebec, Texas, Moravu itd. Da se u bilo kojoj od ovih teritorija skupi kriticna masa (u slucaju referenduma 50-55%) te teriotrije bi se odvojile i ne bi bilo nikakvih problema.

tarana

Quote from: Deda on December 09, 2009, 03:14:56 PM
tako autisticari..
jel' ovo zid?
jeste.
jel' bole glava kad se se u njega udara?
bole.
ocesh jos udarati?
ocu!