News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Investiranje u Srbiju

Started by zagor te nej, March 31, 2011, 04:58:07 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Superhik

Mada, moguće je da je u pitanju neka sveta tajna, koja nam se otkrije tek kad pređemo određeni, daleki, starosni prag; neko neizrecivo zadovoljstvo koje je toliko intenzivno i duboko da penzioneri ljubomorno čuvaju, pod pretnjom Omerte, svaki tračak istine o tome..

E

Quote from: Superhik on July 15, 2011, 07:03:15 AM
Mada, moguće je da je u pitanju neka sveta tajna, koja nam se otkrije tek kad pređemo određeni, daleki, starosni prag; neko neizrecivo zadovoljstvo koje je toliko intenzivno i duboko________________ da penzioneri ljubomorno čuvaju, pod pretnjom Omerte, svaki tračak istine o tome..

omg hiche priznaj da si hteo dakazes hrupilo xrofl :|
priznaj, sve ti je oprosteno

( My dear friends, I think we are all doomed )

Superhik

Joj, E, oko vaskolikog i svakog časa pomenutog hrupljavanja mi je toliko hrupila dosada, da nisam pametan da opišem..

xrotaeye

AFord

to sa karticama bas i nije potpuno tacna prica. Pre 10-ak godina su ovde dosla neka dva mladica sa ako se dobro secam karticama BK (Kariceva) banke. I kada su probali da je koriste nisu mogli. Ispostavilo se da su ovdasnje banke zbog nepotpune povezanosti dozvoljavale svega 30 dolara svakih nekoliko dana. Onda je nastala frka, pozajmljivanje love, slanje itd.
Moji su pre 4-5 godina dosli sa nekom Visa Elektron karticom. Prethodno su je otvorili bas sa namerom da je ovde koriste, sve je to objasnjeno banci koja je izdala, ovi su potvrdili. U Srbiji je radila ali kada su probali ovde da je koriste nisu mogli. Jednostavno nista nije prolazilo. Posle su im nudili neku bolju, kao ta nema da omane...U medjuvremenu sam im otvorio ovdasnje Visa kartice pa ih sada koriste kada hoce, koliko hoce i gde hoce.
To su moja iskustva sa 'srpskim' karticama, odnosno karticama koje izdaju nase banke koje ili nisu dovoljno povezane u svetske mreze ili im se nedovoljno veruje ili nesto trece.

Onda se setim 80-tih pocetka devalvacije dinara, pa prelaska na nove dinare (ono odbi' dve nule), pa stampanje novih novcanica sa manje nula ali i koriscenje novcanica sa dve dodatne nule. Pa inflacije i novih novcanica.
Onda su uzeli sve devizne stednje pa poceli na kasicicu da isplacuju u dinarima kojima je svaki dan vrednost padala.
Pa hiper inflacije, banke koje nemaju da ti isplate pare cak i kada je sve cisto.

Sad mi pade na pamet da su moji nosili nesto 'kesha' ovaj put pa su otisli par nedelja pred put da se prijave kako bi banka u kojoj imaju pare skupila lovu. To je sve bilo zakonski, suma je bila dozvoljena tako da se ne radi o ne znam cemu ali eto banka ni dan danas nema lovu vec moras da se najavis nekoliko dana u napred.

kada je ljudima uzeta devizna stednja pa im je  na kasicu isplacivana godinama pa gomila slicnih zajebancija prosto mi je cudno da neko dan danas posle svega 4-5 godina relativno normalnog poslovanja ima poverenja u citav taj sistem, kartice, institucije...

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

slawen

Ко може, нека гледа сад први програм.
Дијаспора уживо.
Аааааааггххх!
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

Mopam floru, vasham karu?

slawen

Има свашта да се види.
Довело извесног госн. Ерцега који озбиљно прича да нико у Србију неће да уложи паре док год не може да се измери, или бар наслути степен ризика инвестиције, кога нису пустили у емисију без неке полетне босанке из Торонте, предеседнице неког савеза (социјалистичке, демократске, патриотске, you name it) омладине дијаспоре, да пегла његов умерени оптимизам саветима типа "Запад нема што Србија имаде." и "Идите на запад, обогатите се новцем и знањем, па све то вратите у Србију.." (одакле су га, претпостављам, лукави Латини покрали).
Пази кад ја* нисам мог'о да је гледам дуже од 40 секунди, а да не почнем да замишљам како сам јој оне полугаће из Мирабелиног топика натук'о на лице, ухватио за траке позади, па јаши, јаши...
Човече, то зло се шири светом несметано.

* ја као узор толеранције сваке врсте
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pareski do

Hate mail

Investirati u tzv. Srbiju samo u naturi...

slawen

Влада Србије донела данас уредбу о појевтињењу "народног хлеба".

slawen

slawen

Ево га још један занимљив макроекономски показатељ:

Prosečna neto zarada u Srbiji, isplaćena u junu, iznosila je 39.322 dinara i u odnosu na prosečnu zaradu u maju bila je veća za 11,2 odsto, a realno za 11,5, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Што би рекли, ноу комент.

slawen

Quote from: INI on June 14, 2011, 08:04:01 AM
teoretski je moguće ...

... zato je neophodno da se uradi novi proračun i izradi projekat izmene koji će verifikovati novonastalu realnost

Политика
Скупштина брани реалност на северу Косова
(данашњи наслов, поводом седнице Народне скупштине о Косову)

... јер им није благовремено достављен пројекат који ће верификовати новонасталу реалност. :mrgreen:

slawen

... а ево га овај што је преговорима требало да нам врати Косово

STEFANOVIĆ: SITUACIJA DRAMATIČNA, GOTOVO NA IVICI RATA

Шта ли им је рекао?

slawen

"Већ два дана ништа нисмо добили из Србије, нема ни хлеба ни млека, па смо принуђени да купујемо код Шиптара." (Србин са Косова у изјави за вести Б92)
Иста ствар код мене. Осим за млеко.

slawen

А сад гледам Ђелића како образлаже њихов пројекат враћања имовине коју су комунисти одузели за време и нарочито после рата, па каже вратиће све оно што мисле да треба да врате, док ће остало задржати, да не би угрозили нормално функционисање државе.
То значи да наследницима правих власника неће вратити виле по Дедињу и Сењаку, зграде у центру Београда по којима су размештена којекаква надлештва, комитети и остале мудросерине, фабрике, млинове и шећеране које су приватизоване за по 3 немачке марке, пиваре, параћинску и остале штофаре, руднике и сличну боранију, а вратиће рецимо земљиште са којег је посечена шума у неком Пичковцу, које је одузето по основу земљишног максимума, и то тек после три године од ступања на снагу закона, у ком року ће "закупац" моћи да настави са досадашњом експлоатацијом уз плаћање досадашње закупнине.
Оно што не врате у натури, спремни сУ да платимО. Како? Обвезницама, тако што ће прво да дају по 10% процењене вредности (а они процењују), па ресто на рате, осим у случају да су наследници предратних богаташа примаоци социјалне помоћи: ту на снагу ступа позната србска солидарност, па ће њима у том случају да дају читавих 50% дедовине!

Hate mail

Daisy

Руско ,,њет" за наше расипништво

За само две године, НИС од државног губиташа почео да прави високу добит, јер не мора да финансира чак 64 спортска друштва

Вест да је добит ,,Нафтне индустрије Србије", за првих шест месеци ове године, око 200 милиона евра, запушиће уста свим неверним Томама, који су били одлучно против њене приватизације или како су волели да кажу да се (не)поклони Русима.

Све и да је тако, да је за 51 одсто акција НИС-а плаћено симболичних 400 милиона евра и још око 500 милиона за улагања у модернизацију, поставља се питање, шта би било данас с овим државним ресурсом? Поготово ако се зна да друга државна предузећа, попут ,,Галенике", ,,Јата", ,,Железнице", послују са губитком, иако се сматрају националним интересом.

За то време исти тај НИС, традиционални државни губиташ, уплатио је, само прошле године, у државну касу 83,8 милијарди динара, што је 13 одсто укупних прихода буџета Србије. Напредак у послу био је видљив још у 2009. години, дакле, само годину пошто је руски већински власник преузео управљање компанијом, иако су губици претходног руковођења компанијом 2008. године достигли од 90 милиона евра. НИС је из те дубиозе само годину касније остварио добит од 16,7 милијарди динара.

Упитан, да ли је за успешан рад компаније довољан само добар менаџмент, један од бивших директора НИС-а, каже да је то свакако важно, али да су томе допринеле и реорганизација НИС-а, где се НИС-гас, издвојио као посебно предузеће и за које су се по потреби преливале паре из једног у друго. Примера ради, ако је ,,Југопетрол" имао пара, давао је новац за НИС-гас да купи гориво или плати његове дугове.

У то време, истиче овај директор, НИС је спонзорисао чак 64 спортска друштва, а када је одбио да дотира још неке локалне клубове, припрећено му је сменом. Држава је тада, као сто постотни власник НИС-а, кад год би јој се појавио мањак у каси тражила да јој се по разним основама уплаћује новац. Тога сада више нема, што је огромно растерећење за новог газду.

До доласка Руса у компанију на једног и по радника долазио је један директор. Тога, наравно, више нема. НИС је повећао домаћу производњу нафте и гаса, па је тако према расположивим подацима само обим производње домаће нафте и гаса повећан за 33 одсто у односу на 2009. годину, каже наш саговорник.

Ако се има у виду да је НИС приликом куповине добио и налазишта нафте и гаса и да их сада експлоатише много више него што је то чињено раније, јасно је да се добит остварује и по том основу, каже он. Ако се узме у обзир, наводи пример, да се 2008. године експлоатисало око 720.000 тона домаће нафте (и да је на томе остало, а повећало се) и помножи са 300 долара по тони, колико би та нафта могла данас да се продаје на берзи, јасно је да НИС годишње тако заради око 200 милиона долара. Плус новац од експлоатације гаса.

Упитан зашто то није рађено у време када је он био директор, он каже да јесте, али у много мањој мери. У питању је технолошки процес, односно да ли хоћете на брзину да добијете веће количине ,,придобијене нафте" и експлоатишете је краће време, или желите да на дужи рок из тог налазишта добијете нафту, али у мањим количинама. Руски ,,Гаспромњефт" је изабрао да то ради брже, а краће, што му, каже овај извор, доноси новац. При том, не треба губити из вида чињеницу да власник за све то плаћа рудну ренту од три одсто годишње, што не постоји нигде су свету. Али, за то нису криве руске газде, већ држава Србија која је такав уговор правила, истиче бивши први човек НИС-а.

Милан Р. Ковачевић, консултант за страна улагања појашњава за ,,Политику" да је НИС одличан пример деполитизације јавних предузећа. Он наводи неспорну умешност менаџмента да НИС из трња доведе до ружа, наглашавајући да је остало отворено питање да ли је баш све у пакету требало продати већинском власнику, поготово налазишта нафте и гаса која данас доносе доста пара компанији.

Легитимно је право НИС-а да данас експлоатише домаћу нафту и гас и користи је за прераду или је продаје. Не можемо се, каже он, љутити на ,,Гаспроњефт" што на тај начин остварује зараду.

– Зашто, ако смо све то знали, нисмо успешно и ми пословали док је НИС био јавно предузеће, пита он..

Успех који је НИС постигао указује како се нерационално поступа са домаћим ресурсима. Довођењем партијских људи на чело тих фирми, оне постају феуди једне партије, а компанијама управљају они који немају везе са послом, каже Данило Шуковић, економиста.

Нови менаџмент НИС-а је потврдо да партократија под хитно мора да изађе из јавних предузећа, каже он.

Упитан шта мисли како би НИС пословао данас да није приватизован, Шуковић верује да би НИС био губиташ, али се не слаже ни с оваквом одлуком државе да се нафтна компанија приватизује, односно да се ,,Гаспромњефту" уступе нафте и гасне бушотине, јер је држава Србија ове природне ресурсе сада могла сама да користи и од тога зарађује, закључује он.

----------------------------------------------

Професионални тим – пут до успеха

Из прес-службе НИС-а кажу да су фактори који су утицали да НИС постане профитабилна компанија, увођење професионалног тима менаџера и експерата у компанији, повећање укупне ефикасности и смањења трошкова, примена нове организационе структуре која подразумева профилисање по областима основних делатности,

Примена нових технологија, нарочито у области истраживања и производње и сопственој производњи горива ,,евро 5 стандарда", улагање у развој продаје уз модернизацију и аутоматизацију малопродајних објеката, су такође у великој мери допринели профитабилности нафтне компаније.

Јасна Петровић
објављено: 02.08.2011
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

slawen

Meni to sve djuture, stvarno, deluje....
Imam ja ovde takvih sto bi i za pola rezervoara, a kamoli pun.

Pijanista

Pazi koja je to zemlja kad Rusi resavaju problem korupcije

tarana

QuoteAerodrom isplaćuje državi naših 11 mil.€SEEbiz pre 34 minuta   

SEEbizBeograd - Pravilo dobre akcionarske prakse kaže da se za "dan dividende", odnosno datum kojim se utvrđuje lista akcionara koji imaju pravo na dividendu najčešće uzima datum usvajanja finansijskog izveštaja, što je u slučaju Aerodroma bio 30. jun ove godine. Međutim, Upravni odobor odlučio je da dan dividende bude 31. decembar 2010. kada je jedini akcionar bila država.

slawen

Стерам им га мајци.
Лоповској и поквареној.

Причао сам овде како сам имао мању саобраћајку у Пешти, ништа значајно, али ипак непријатно, да сам морао да позовем полицију (саветујем свима) и да пишем гневна писма осигуравајућем друтву Алијанс, и коначно, у понедељак, добијем од њих мејл да су ми уплатили износ који су раније проценили на основу фотографија и полицијског извештаја да је адекватан за оправку. Претходно сам се ја са тим износом сагласио и послао им податке о броју рачуна на који треба да ми уплате, swift и то. Наравно, глупачина какав јесам, о какав сам ја кретен, дао сам им број мог девизног рачуна у тзв. Чачанској банци.

И одем данас да подигнем те паре, кад тамо - мудо.
Прво, скинули су ми €25 на име провизије. Уместо €423, имам €398.
Какве бре провизије, стоко?
А, знате, ми смо узели само €5, а неко други је узео €20.
Ко?
Не знамо.
Па од кога сте добили паре?
Од наше коресподентне банке, јер ми не можемо директно....

Па што ми то нисте рекли кад сам вас питао могу ли да ми уплате на овај рачун накнаду штете.
Добро, дајте ми барем то остало.
Не може.
Што не може?
Знате, тај износ је централа блокирала док не докажете одакле вам, мора да имате неки рачун, неки документ којим ћете да докажете зашто су вам ови из Алијанса то уплатили.
Ви ме зајебавате?
Не, таман посла. То је одлука Народне банке Србије да би спречили прање новца.
Спречавају прање новца на мојих 400 евра.
Ооооо, куга на ту жгадију, узурпаторе Горње Мезије, па чим крочим на америчко тло основаћу Фонд за ребомбардовање Србије, нећу се смирити док ово нестане са лица земље, овај малигни тумор треба што пре исећи и спалити, а пепео залити у оловну капсулу и забетонирати у сред Чернобила.
Сад зовем стручњака за спречавање прања новца у тој банци, Наду Сјеничић, не јавља се.
Позовем шефа њихове правне службе, прво што ми је рекао је "Ја то знам мало боље него ви" а није ни сачекао да чује о чему се ради, па кад је чуо стално понављао, "Не знам ја то, немам појма, али ћу потражити колегиницу Наду, она ће вам то...".
Размишљам да ли да се даље нервирам, па да идем у Народну банку која спроводи као контролу рада банака, јер тамо седи један такав гумифлекс да ти се одмах смучи, а ништа не уради, само ти потроши време.

Смрт, смрт, смрт и само смрт удбашкој септичкој јами!

AFord

pred 7-8 godina sam slao neku lovu . Prethodno smo se sve raspitali i koja banka i preko kog racuna i kako. Konacno kada su pare stigle ispostavilo se da su pare isle preko 3-4 neke banke odnosno 3-4 nekakve organizacije su se uvalile u sred transakcije i naravno naplatile svoju uslugu. Niko nije umeo da nam tacno objasni sta su to oni radili, zasto sustina je do to tako treba, drugacije ne moze i to je to.
Meni se ucinilo da je to samo drzavni bankovni bezobrazluk kojim oni deru ono malo ovaca sto je preostalo jer drugacije do love da dodju ne mogu.
Inace iz moje americke banke odakle sam pare i poslao su ih momentalno poslali u nasu i tu pocinje to putesestvije.

Hate mail

Daisy

pre par godina sam radio transfer nekoliko hiljada
išlo preko Raiffeisen banke
ne sećam se jel' bila neka provizija ili ne, verovatno jeste
nije bilo nikakvih gluposti tipa sprečavanja pranja novca, digo sam novac bez problema

ili je to (sprečavanje pranja novca) nešto novo, ili u toj Čačanskoj banci rade neki zajebanti
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

slawen

Сад сам пис'о Шошкићу (или ко већ чита његову пошту).
Замолио сам га к'о човека да ми објасни ко ту шта ради и зашто.
И додао за крај:
Nalazim da je postupanje ,,Čačanske banke" AD u ovom konkretnom slučaju u najmanju ruku bezobrazno, ako ne i kriminalno.

Naime, ta banka ni na koji način me nije prethodno obavestila da će mi naplatiti razbojničku proviziju na novac koji primim, ni prilikom otvaranja računa, ni kada sam se posebno informisao o mogućnosti da mi Allianz uplati novac na moj račun u toj banci, što sam učinio 13.07.2011.

Takođe, ta banka me nije prethodno obavestila da ona misli da je nadležna da procenjuje ispravnost poslovanja Allianz osiguranja, naročito u mom konkretnom slučaju, jer svakako ne bih odabrao da poslujem preko organizacije koja zastupa takve idiotske ideje.

Ipak, obzirom da već 45 godina živim u Srbiji, malo je stvari koje bi me iznenadile, a među njima svakako nije mogućnost da ,,Čačanska banka"AD zaista postupa po propisima te zemlje i nalozima i uputstvima NBS.....

Neće mi biti teško da kroz nekoliko dana obavestim drugu stranu, Allianz osiguranje, da država Srbija sumnja da je ta grupacija pokušala operaciju pranja €421,79 tako što ih je uplatila na moj račun, te da ja iznos koji je preostao posle ,,skidanja" poznatih i nepoznatih provizija ne mogu svejedno da podignem, a sve u cilju informisanja te kuće o uslovima poslovanja u Srbiji i kako bi oni o svemu tome blagovremeno obavestili srpske rezidente koji budu poslovali sa tom finansijskom organizacijom.

AFord

your call is very important to us. Please stay on line agent will be with you shortly...

Hate mail

slawen

Quote from: AFord on August 18, 2011, 03:51:09 PM
your call is very important to us. Please stay on line agent will be with you shortly...
Well,
Пре неког доба имао сам проблема са једним дебилом у служби принудне наплате, која је за целу Србију смештена овде у Крагујевцу.
Наиме, пошто сам заступао известан већи број клијената по сличном, битно истородном, скоро истоветном основу, то сам пичио предлоге за извршење на средствима на рачуну њихових послодаваца шаблонски, то јест само сам мењао име, презиме, износ и податке о једном од три или четири различита послодавца (сви у истој индустрији), док је форма остајала нетакнута.
Једном тако у журби урадим све како треба, само у делу који се тиче предлога заборавим да променим број жиро-рачуна послодавца - дужника, док сам све то уредно урадио тамо где је битно, у заглављу где је послодавац тачно и прецизно означен матичним бројем, пореским идентификационим бројем и бројем жиро-рачуна. Осим тога, у предлогу је поред тог, стварно погрешног броја рачуна стајала и клаузула "и осталих рачуна извршног дужника" која се умеће ако је наведени рачун блокиран, отказан или се са њега из било којег разлога не може спровести наплата. Суд је такав предлог без проблема прихватио јер број жиро-рачуна није никаква фиксна, чак ни битна категорија обзиром да НБС има податке о СВИМ рачунима фирми (и појединаца, мислим), донео решење којим се налаже принудна наплата, али је само службеник који је требало да спроведе то решење био лењ - глуп - неписмен - све од напред наведеног (изабрати по нахођењу), па је одабрао да уместо да идентификацију дужника изврши прописно према матичном броју, он само укуцао баш онај погрешан број жиро - рачуна, видео да не ферцера и решење о принудној наплати вратио, без да покуша на другим рачунима.
Клијент ухватио да притиска мене где су му паре, ја у НБС - одељење принудне наплате, тамо овај каже (тачније, покаже ми на монитору, јер се између нас испречила језичка баријера) да решење није извршио и зашто, ја позовем његовог шефа, тај коцкоња уместо да одмах исправи брљотину (нисам тражио чак ни да ми се извињава) крене добро познатим србским стазама и богазама срљања у све дубља и дубља говна (метод познат као Слободанизам), почне да правда оног неспособног, да га брани и на крају ме онако сељачки отправи, а решење неизвршено врати у суд.
Тада је гувернер био Млађа и ја му одмах срочим ситну књигу. Пошто нисам знао имена овој двојици (зашто бих то уопште и требало да знам, још мање да памтим), ја их опишем онако како сам их запамтио (мора да негде још имам у ткомпјутеру то ремек-дело, потржићу) и пожалим се човеку.
Неколико дана касније, зове ме извршна судија и пита шта сам им то радио, каже дошла лично начелница принудне наплате да преузме оно "неисправно" решење, да га изврши.
Мени сутрадан стигне писмо од неког из гувернеровог кабинета са истом причом.
После тога никада више нисам имао проблема са принудном наплатом. Када ми се нешто жури, или је шкакљиво, ја лепо одем тамо, они преда мном потраже предмет, укуцају све како треба у компјутер, понуде и кафицом, богами, и све само фирца.
Видећемо какав је Шоле.

Daisy

Quote from: slawen on November 03, 2010, 10:39:39 AM
.... И одем ја у моју пословну банку (Војвођанска) и кажем им дајте ми те чекове, а они ће мени као не може, јербо немам стабилну месечну плату.

Добро, питам их ја, па јел' вам ништа не значи што код вас имам промет од почетка године толико и толико милиона (тзв. динара, додуше), што имам на штедњи толико тзв. еура и на рачуну још толико и толико неангажованих динара (пет-шест пута више него што кошта ТВ)?

Ништа, то је на жалост пословна политика банке.

Баш лепо. Исплатите ми све то што имам по рачунима.

Све?

Да. Гасим рачуне код вас.

Гулп. Па, ако бисте могли...

Не могу. Сад.

Шуш, шуш, шуш...

Пређем у тзв. Чачанску банку (исто срање, узгред буди речено, нема ту никакве разлике међу српским банкама, ову сам одабрао јер ми најближа канцеларији)

:mrgreen: :roll:

slawen

Лепо сам рекао, исто је то срање.
Само сам тада имао неодољиву потребу да нешто урадим, као оно кад колима изађеш из колоне која мили, па возиш, возиш, возиш у круг по неким џомбама и вукојебинама, само да би стигао нешто касније од оних који су остали у колони.
Проблем је што и у једном и у другом случају оно што радиш није решење, јер је решење изван твојих моћи у датим околностима.
Само се привремено осећаш боље.

AFord

Quote from: slawen on August 18, 2011, 05:43:39 PM
Само сам тада имао неодољиву потребу да нешто урадим, као оно кад колима изађеш из колоне која мили, па возиш, возиш, возиш у круг по неким џомбама и вукојебинама, само да би стигао нешто касније од оних који су остали у колони.
Проблем је што и у једном и у другом случају оно што радиш није решење, јер је решење изван твојих моћи у датим околностима.
Само се привремено осећаш боље.

onda ostaris, postanes iskusniji i mudriji, probas klince da poducis ali brzo shvatis da 'dzaba krecis' i prestances da arcis zivce.

slawen

Quote from: Pijanista on August 18, 2011, 06:12:02 PM
leptejebo:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=08&dd=18&nav_id=532575
Пре неки дан сам прошао кроз Мајданпек, где су двособни, трособни станови по €3000. Кажу да ту долазе одртавели Београђани д'умру, оставе стан  :mrgreen: деци, а они купе тако нешто и крцкају пензију....
И не само Мајданпек, цела источна Србија је празна, а причају ми зет и сестра да је почело масовно исељавање чак и из Краљева. То је већ алармантно.

Hate mail

A gde je rubrika "odseljeni"?

Pusta srBska kvadratura.

"U komunizmu, svi ce(mo) ziveti u Beogradu..."

AFord

a sta je onda 'porast stanovnistva' ako ne ti razni odseljeni?

Daisy

u gornjoj tabeli 'porast stanovnistva' je npr.

za 2000: -23,213 = 7,504,739 - 7,527,952
za 2001:  -2,613 = 7,502,126 - 7,504,739
za 2002: -11,208 = 7,490,918 - 7,502,126

i tako redom ...

slawen

Из горње табеле се јасно види да се у тзв. Србију много више усељава, него што се из ње исељава људи.
Замисли тек која је то деградација кад ти оде 10.000 инжењера, лекара, фармацеута, а дође 20.000 будака годишње. На земљу од једва 7 милиона душа. Са можда најлошијим процентом високообразованих у Европи.
И тако две деценије за редом.
Остајте овде.... xyxy

Pijanista

A jos kad krenu advokati da odlaze...

AFord

Quote from: INI on August 18, 2011, 09:50:52 PM
u gornjoj tabeli 'porast stanovnistva' je npr.

za 2000: -23,213 = 7,504,739 - 7,527,952
za 2001:  -2,613 = 7,502,126 - 7,504,739
za 2002: -11,208 = 7,490,918 - 7,502,126

i tako redom ...

kapiram ja tu matematiku. Isto tako razlika broja rodjenih i umrlih se svodi pod prirodni prirastaj. Gde se ta cifra racuna? Ili zaista sto Slaven kazem umrlo ih je 30k ali je ukupni prirodni prirastaj svega -20k tako da je nekih +10k odnekuda moralo ili da dodje ili su pohvatali 10k roma koje su odjednom zaveli u knjige.

Pareski do

Републички завод за статистику Србију (РЗС) по пракси Савезног завода за статистиску (Југославије) је одувек имао дискутабилне бројке везано за миграције пошто се то ретко када евидентира (да неко оде у МУП и пријави свој одлазак у иностранство).

Тако да их ваља узимати с резервом али по овоме се досељава (Срба из суседства највише) више него што се исељава.

Пораст становништва = Миграциони салдо + природни прираштај

slawen

Pareski do

У право време... могли би и ови Ал-каидини револуционари из Бенгазија...

Gold coins, medals, and bullion may be brought into the U.S. However, under regulations administered by the Office of Foreign Assets Control, such items originating in or brought from, Cuba, Iran, and Sudan* are prohibited entry.

ономад беше

Gold coins, medals, and bullion, formerly prohibited, may be brought into the United States. However, under regulations administered by the Office of Foreign Assets Control, such items originating in or brought from Afghanistan, Cuba, Iran, Iraq, Libya, Serbia, and Sudan are prohibited entry. Copies of gold coins are prohibited if not properly marked by country of issuance.

Hate mail

Quote from: Ivan_D on July 14, 2011, 01:05:22 PM
Quote from: Hate mail on July 01, 2011, 07:24:18 PM
Zivot niskog intenziteta.

Zivot obicnog tempa. Svijet je suzen izmedju trepavica.

Ovo danas moj brat, takodje znacajan mislilac, nazva "Life 1.0".

Pao sam pod sto...