News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Investiranje u Srbiju

Started by zagor te nej, March 31, 2011, 04:58:07 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zagor te nej

Elem, obecao sam jednom od vas da cu da ispricam u detalje vrlo skorasnje iskustvo u vezi sa investiranjem u RS, al' posto verujem da vas ima dosta koje bi ovako nesto zanimalo, ajde da poubijam dvadesetak muva jednim topikom   :lol:

Dakle: Repulika Srbija je juce izdala, po prvi put, dinarske obveznice na tri godine, otvorene za investiranje i strancima. Do sada si mogao da ucestvujes kao strano pravno lice samo u aukcijama za hartije od vrednosti do godinu dana. Klasicna aukcija, posaljes ministarstvu finansija ponudu, koliko bi im novca pozajmio, i po kojoj interesnoj stopi, oni vide sta je clearing level koji market nudi, svi spremni da pozajme novac po toj ili nizoj kamatnoj stopi dobiju obveznice po clearing level-u (14.04% juce), svi koji su nudili novac po visoj kamatnoj stopi ne dobiju nista. Obveznica placa kupon od 10%, dakle, cena po kojoj je juce izdata je nekih 90 para. Sad, sto je ovo nama atraktivno duga je prica, ali ukratko, zato sto smo hedzovali dinar, zato sto verujemo da ce inflacija da peak-uje negde na leto i posle toga pada i zato sto verujemo da ce dugorocne kamatne stope da padnu jedno 3-4 procenta u narednom periodu. I na kraju krajeva, zato sto je interes koji Srbija placa na dinarski dug veci nego bilo gde na planeti zemlji. (sa dobrim razlozima, naravno)

E sad:

U utorak, dan pre aukcije, gospojica kojoj je title "Head of Public Debt Administration" a cije ime nije red da ovde spominjem, posalje email svim ucesnicima u aukciji, sa sledecim sadrzajem:

"Odredbom člana  40. stav 3. Zakona, na prihode koje ostvari nerezidentni obveznik na teriroriji Republike, po osnovu kapitalnih dobitaka nastalih u skladu sa odredbama čl. 27. do 29. Zakona, obračunava se i plaća porez po odbitku po stopi od 20%, ako međunarodnim ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja nije drukčije uređeno. Međutim, imajući u vidu odredbe člana 27. stav 1. tačka 3) Zakona, kapitalni dobitak  ostvaren po osnovu dužničkih HoV čiji je emitent Republika, ne oporezuje se. Ovo  implicira da prihod koji nerezidentna pravna lica ostvare po osnovu državnih kuponskih obveznica Republike Srbije (uključujući i kupone) podleže izuzimanju od plaćanja poreza po odbitku. "

Ukratko, obaveza nerezidentnih investitora da plate porez od 20% na dobitak u Srbiji se prakticno ne odnosi na hartije od vrednosti koje izdaje RS. Sad, 20% je mnogo para. 20% je razlika izmedju mene spremnog da Srbiji pozajmim dinare po stopi od 14%, i mene spremnog da pozajmi dinare Srbiji po stopi od 16.8%. Ponavljam, zvanicno lice iz MinFin salje email ove sadrzine 24 sata pred PRVU aukciju drzavnog duga, koja bi trebala da bude savrseno organizovana, jer ako nekom trebaju strani investitori, trebaju RS sa onako tragicnim debalansom u spoljnoj trgovini i stalnim krvavljenjem deviza.

I, mi resimo da smo pod ovim uslovima spremni da ulozimo jednu vrlo znacajnu sumu novca, znacajnu po tamonosnjim a i ovdasnjim standardima, posebno imajuci u vidu koliko je srpsko trziste hartija od vrednosti malo. Inace smo veliki kreditor drzava u okruzenju, Hrvatske, Madjarske, Rumunije, svega u bivsem SSSRu, i imamo vrlo dobro iskustvo sa restruktuiranim srpskim dugom, Serbia 2024, na kom smo napravili vrlo solidne pare u proteklih par godina. (kupovali ga distressed po 75-80c/$, danas sam prodao poslednje obveznice koje smo imali po 105c/$.)

Sat vremena posto sam dao order banci koja nas zastupa u Srbiji i jedan je od najvecih igraca u lokalnom marketu, zove mene iz Beograda trejder iz jedne druge banke sa kojom tamo takodje radimo, covek stranac na poslovnom putu u Srbiji, , ima sastanke sa ekipom iz MinFin, i kaze, znas sta, ovo izgleda dobro, ali taksa ubija citav dil. Ja pitam, zapanjen, koja taksa, a on kaze, pa kako koja, taksa od 25% na dobitak. Ja mu procitam email koji sam vam opisao, on mi kaze, slusaj, evo me sedim na veceri sa ljudima iz ministarstva, oni o tome pojma nemaju. Ja mu posaljem email, on im ga pokaze, a jedan moron, opet imena ne spominjem, inace mudo i po u ministarstvu kaze, ahahaha, pa znam ja nju, naravno, JA SAM NJEN SEF, nema ona pojma sta prica, to je sve pogresno.  :P  Kaze Srbekanja mom poznaniku, sve preko rakije i cigare, slusaj majstore, mi smo hteli danas (alo, jedan dan pre aukcije) dekretom da promenimo propis, pa da stranci ne placaju porez,i mi donesemo uredbu, posaljemo taj email,  al' eto, izjeba nas mali advokat ministarstva kad nam je rekao da je to protivzakonito i da samo parlament moze da menja poresku politiku, pa smo mi to povukli. Al' bilo valjda kasno, kome se ostaje na poslu posle 3, pa nismo nikom nista objavili. Malo karikiram, ali VRLO malo. I sad najbolji deo - samo ti kupi ove obveznice, promenice parlament zakon pre nego sto stigne prvi kupon, nista se ti ne boj. Jebote. A? Burazerska ekonomija na delu.

Hm. Sta sad? Verovali ili ne, ceo svet nije na istoj vremenskoj zoni kao Beograd. Sta je sad moj base case scenario? Zadnji dopis koji imam, zvanicni, tvrdi A. Empirical evidence je B. I tu sa presedim celu jebenu noc utorak na sredu za bankama koje imaju operacije u Srbiji, a iz drzava su koje sa Srbijom imaju tax treaties i koje stoga ne placaju interest na prinos na drzavne obveznice, ne bi li oni u stvaru ucestvovali na aukciji za nas i drzali obveznice, a u nase ime. I zavrsim sve, jedva.

I sad, vrhunac: idioti uopste nisu poslalli zvanicno saopstenje koje bi razjasnilo situaciju do pocetka aukcije. Umalo im nije propala cela aukcija, skoro niko od stranaca nije ucestvovao jer nisu smeli ne znajuci uslove, a mi, umesto da ispushimo jer smo trazili 14% a procena je bila da ce clearing (pre ovog fijaska) da bude 13.5%, dobijemo sve sto smo trazili.

Sta reci?

"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Tromotorac

Zato si ti Zagore tu gde jesi, a burazeri tamo na vlasti. Deri ih, kad vole tako.
The bums will always loose.

AFord

missim koja si dileja kada ostajes na poslu posle 3.
zaista sta reci :)

Tromotorac

A nista od ovog se ne bi znalo da nema coveka koji sedi sa burazerom u kafani i pije. Tako prodaju 36-mo securities?
The bums will always loose.

Pijanista

s... s..., O, s...

(ubacite slova koja nedostaju)

indie

sto, meni je to bas kul
gledas bitange kako se batrgaju sve ropcuci u sopstvenom gnoju/govnima, zapalis cigaru i uzivas
'на љуту рану - љуту траву..!'

zagor te nej

Stvarno zaprepascujuce. Izmisljena zemlja iz telenovele se ovako ne ponasa. Neverovatan spoj lenjosti, bahatosti, nezaintersovanosti i neznanja.
A Hrvati mi redovno dolaze na sastanke - ministar im je uvek..onako, moze to i bolje, ali ekipa tehnokrata iz Ministarstva finansija je top notch. Bez primedbe.
Niels Bohr

indie

jel se pusi na tim sastancima..?

slawen

@ Zagor
A мене чуди што то тебе чуди.
Прво, једе говна то "мудо" из министарства да само парламент може да уведе промене у погледу обрачунавања пореза на приходе од капитала - то смо већ имали, уредбу исте ове Владе у 2009-ој години која је важила до 01. јануара 2010. а којом је био направљен лупинг - порез од 20% је постојао, али се није наплаћивао. Питање у овом случају је било само ко ће да излобира код кога, тада кад нису обрачунавали порез донели су пропис који је за целу годину важио ретроактивно, па се лако може да израчуна у чију корист је комбинација била направљена; а ако су вас навлачили на тако сељачку фору, то само значи да сте могли да им узмете и 16,8 % јер су очајни. Јак је тај, ако ми кажеш име, има да ти кажем које је оцене имао у средњој школи.
Друго, а требало би да је прво, у крајњем случају баш њих брига по којој ће стопи да зајме. Други су приоритети. Али ако могу да прођу јевтиније, то само значи да ће неко више да заради касније у трговини тим 'артијама. Бар у почетку. :mrgreen:
И тако.... али немој да ме слушаш, ја сам само један мали адвокат, а и нисам из министарства, чак нисам ни из Београда.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pijanista

Quoteпорез од 20% је постојао, али се није наплаћивао

:|

slawen

Овога ми крста!
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pijanista

Ma verujem ti, nisam uopste iznenadjen. Kao ni idejom da ce mozda za 6 meseci od kupovine doneti amandman na dopunu uredbe i naterati Zagorovu firmu da retroaktivno za 18 meseci plati porez, iako ce oni tad drzati obveznice 6 meseci.
Zagore, ako te ne izbace sa posla......

AFord

ili retroaktivno naplacivanje necega.
moji imaju firmu, kapiram da i Slaven ima pecat, pa mi malo malo pisu kako placaju nekakve poreze retroaktivno i hoce da popizde.
Oderu te jednom pa 6 meseci kasnije shvate da je budzet supalj pa ajd da oporezuju i drugi put. retroaktivno.

Inace nevezano sa finansijama ali vezano za temu prenosim sta mi cale danas pisao. Mi imamo garazu, prvu u nizu, ispred koje nema parkinga ali vec godinama ljudi bas tu parkiraju tako da ne mogu da se ni vrata otvore kamoli udje/izadje iz iste.

Ja je zakljucavam, auto unutra, stigne Punto i stane tako, pored mene zivog, da ni slucajno auto ne moze napolje.
Ja: komsija molim Vas nemojte tako, kako da izadjem?
On: a kad izlazite?
Ja: hocu da uvek mogu da izadjem.
On: a gde ja da parkiram?
Ja: nemam pojma, gde god ima mesta, kupite garazu...
On: hocete da prodate Vasu?
Ja: necu, ali molim Vas nemojte tako parkirati.
On: zalupi vrata i krene da odlazi, ne haje za moju pricu.
Ja: dobro, zvacu onda pauka.
On: zovite i - ode.

zagor te nej

A ne, u credit linked note docs sam naterao posrednika (drzaoca hartija u vrednosti, u nase ime, a u Srbiji) da snosi konsekvence promene poreske politike :)
E sad - zasto nam je potreban posrednik u Srbiji kad u Gani, Pakistanu, ili recimo Nigeriji imamo local settlements, dakle, mogucnost da direktno kupujemo i prodajemo obveznice u loklanoj valuti a bez posrednika? Zato sto sve tri nabrojane drzave vise zanimaju strani investitori nego Srbiju.Srbiju pokusavamo da otvorimo za ovaj vid trejdinga od oktobra 2010te. I non stop nas zajebavaju i traze ekstra dokumente. Kompaniji koja menadzuje $130 milijardi dolara traze takve gluposti da ja to vama ne mogu da opisem. Ko zna ko se ugradio sa bankama u Srbiji da im odrzi monopol u settlements. To je vrlo lepo placena usluga.
Al 14% je 14%, jebiga.
Niels Bohr

indie

Tarance (onaj iz kikinde) je onomad spekuliso nesto s tim drzavnim obveznicama i prico je kako je kako je dobro prolazio

indie

bas bih voleo kad bi nas podsetio...

slawen

Чекај, па зар ви немате овде своју банку, мислим да је тамо главни онај Питић који је био Ђинђићев министар (а ко би други :mrgreen:)?

Штостиче ретроактивних пореза, нема тога - јеботе, па ово је правна држава; ствар је у томе да ми само плаћамо аконтацију пореза колико нам држава одмери, а онда, кад на крају види колики је дефицит, део тога подели са нама тако што нам утврди коначну пореску обавезу, па малко доплатимо....

slawen

Јел' се и вама закуцава скрипта, или само мени у отаџбини?

zagor te nej

Imamo Slawene, ali oni rade komercijalno bankarstvo, mi radimo investment banking/asset management. Zakonski ne mozemo da trgujemo, esecijalno, sami sa sobom.
Niels Bohr

slawen

Да, да, повезана лица и те ствари... tough luck.

slawen

... са друге стране, то није била никаква препрека US Steel-у да буде највећи извозник и продавац самоме себи.
Миссим...

Hate mail

To je, biva, transfer pricing? Missim, nisam pratio taj US Steel slucaj, ali lici iz tvoga opisa.

Ma...

Sada
Onde
Srbija
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

zagor te nej

Serbians Wait for Prosperity 10 Years After Milosevic Arrest (1)
2011-04-01 09:44:34.583 GMT

(Adds Facebook protest in 10th, 11th paragraphs.)

By Gordana Filipovic and James M. Gomez
     April 1 (Bloomberg) -- Ljubica Mladic, a 76-year-old pensioner, says Serbia should join the European Union. Ljubica Rovic, an unemployed wallpaper hanger, says it shouldn't. Mladic favors capital from abroad; Rovic wants foreign banks to leave.
     The two women, who were window-shopping in Belgrade's three-year-old Usce shopping mall, agree on one thing: The former Yugoslav republic is floundering.
     "Everything has changed for the worse," complained Mladic after peering at a well-stocked Ecco shoe display. Rovic, 62, agreed. "I know it's impossible to make everyone happy, but can't they at least please 75 percent of us?"
     Ten years after Slobodan Milosevic's March 31 arrest for war crimes, citizens are still waiting for authorities to make good on promises to create jobs, stamp out corruption and build trust in the Balkan nation's institutions. No cabinet since Milosevic's ouster has lasted four years, the government is struggling to sell state assets, borrowing costs are the highest in Europe and entry into the 27-nation bloc is years away.
     Serbia's long-term credit rating, raised by Standard & Poor's Ratings Service on March 16 to BB, is still two levels below investment grade and lower than those of Romania, Russia, Azerbaijan and Croatia. A March 30 government-bond sale planned for 20 billion dinars ($27.5 million) attracted bids for only
2.7 billion dinars, pushing yields above 14 percent for the longest maturities.

Bailout Loan

Gross domestic product per capita was $5,260 last year, according to the IMF, compared with $13,527 in Croatia, a former Yugoslavia partner that will join the EU as early as next year, and $38,600 in Germany.
     The 12.25 percent main interest rate is Europe's highest and last month's 19.2 percent jobless rate tops the 9.9 percent euro-region average and every EU nation except Spain.
     Prime Minister Mirko Cvetkovic, who faces elections next year, is struggling to persuade voters they are better off a decade after Milosevic, said Svetlana Logar, a research analyst at Belgrade-based pollster Ipsos Strategic Marketing.
     "Citizens are most afraid of uncertainty and have reached a high level of distrust," said Logar. "People are unhappy because of a sense of injustice."

Facebook Protest

That sense of injustice has prompted about 3,000 people to sign up on the social-networking website of Facebook Inc. to protest on April 4 in one of Belgrade's main squares, the venue of many opposition protests in the past.
     "Enough's enough! Day by day, we are sinking deeper and deeper and it's clear to everyone that life in Serbia has become unbearable," the invitation for the protest said. "This situation can't be changed in elections where we choose between those who are in power or those who had been in power, those who are accountable to their financiers and not their people."
     Investors and overseas analysts are more optimistic, saluting the government's commitment to slash spending and stick to the terms of a 3 billion-euro ($4.2 billion) bailout loan.
The economy, devastated during the 1990s Balkan wars that led to the breakup of Yugoslavia, may expand 3 percent this year, double the pace of neighboring Romania and Croatia, according to the International Monetary Fund.

Rising Dinar

The dinar has strengthened 1.9 percent against the euro this year, driven by high yields on government debt and the perception that the central bank is serious about fighting inflation and keeping the currency stable.
     "Belgrade is actually looking pretty good," said Timothy Ash, head of emerging-market research at RBS in London, in a phone interview. "They have kept the IMF on board. Investors like that, but the cost of doing this is very heavy."
     Still, the "painful" effects of austerity measures over the past decade have kept Serbia behind other countries in the region, Ash said.
     Public mistrust of government harkens back to Milosevic, a banker-turned head of state who incited Serbian nationalism during his tenure as president of Yugoslavia and, after dissolution, Serbia between 1989 and 2000.
     He was indicted in 1999 by the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia for alleged crimes against humanity during Serbia's attack that year on the breakaway province of Kosovo. He lost power a year later amid massive street protests, surrendered to authorities on March 31, 2001, and died during his trial in The Hague in 2006.

Balkan Conflict

The nation is still dogged by the shadow of the 1990s Balkan wars, the bloodiest in Europe since World War II, and concerns about corruption. Serbia is rated 78th by Transparency International on that issue, behind Bulgaria and Romania and former Yugoslav partners Croatia and Slovenia.
     The government also has had trouble selling its property.
Cvetkovic on March 29 gave Telekom Austria AG, the sole bidder in a field of seven prospective buyers for phone company Telekom Srbija AD, 14 days to improve its bid or see it canceled.
Thousands of phone company workers protested on March 19, saying Cvetkovic's price was too low. The Austrian company said the cost was too steep.
     The government failed to sell copper miner and smelter RTB Bor three times after Cuprom SA of Romania and Austria's A-Tec Industries AG dropped their bids. It also scrapped sale plans for JAT Airlines in 2007 and 2008 over the price.

Falling Support

"Investment in Serbia is not attractive," said Vladimir Gligorov, an economist at the Vienna Institute for International Economic Studies. "There's the assessment that Serbia won't restore macroeconomic stability and convincing economic growth relatively soon."
     To boost investor interest, Cvetkovic, 60, is forging ahead with plans to join the EU, even though popular support for membership slipped to a record-low 57 percent in December from
72 percent seven years ago, according to a survey by the government's European Integration Office of 1,030 respondents between Dec. 17 and Dec. 23. Another 18 percent would vote against membership, the highest in the survey's history. The poll had a margin of error of plus or minus 3.31 percent.
     EU Enlargement Commissioner Stefan Fule declined to give any timeframe for Serbia on March 27, other than saying the "ball is in Serbia's hands" to improve the judicial system and fight organized crime before starting talks in December. Serbia also needs to arrest two remaining war crimes fugitives, Ratko Mladic and Goran Hadzic.
     Outside the shopping center across the river from downtown Belgrade, Ljiljana Zivkovic, 59, said she is disappointed in the government's progress toward the EU and isn't moved by such visible signs of economic progress as the red-and-white mall.
     "We used to be a lot better off," she said, glancing at her friend Rovic. "If elections were held tomorrow, I would not know who to vote for."

For Related News and Information:
Niels Bohr

Hate mail

QuoteMirko Cvetkovic, who facesd elections next year

LOL!!!
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Jelence

Je li zagore a brine li se neko kod tebe tamo sta moze da se desi da NEMA porez kad kupujes obveznice a da ga IMA kad stigne prvi kupon? I razne druge zakone koje parlament moze da donese u jednom ozbiljnom zasedanju? Ako je takav pravni postupak menjanja zakona (u kafani preko sljivke i cigare) oni mogu da donesu zakone da vas oshishaju na nulu.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

AFord

to bi Srbiju trebalo da brine jer postojanje tih mogucnosti se uvek uracuna pa su i krediti losiji.
Mi to ne shvatamo ili nas ne zanima, barem ne baju u kafani jer ga niko i ne pita kako posluje dok god ovaj redovno placa 'putarinu' svima koji su se ugradili.
Zasto mislis da nasi nude 14% kamate? Zato sto za 13% niko ni u snu nista ne nudi. A kamoli ne za neke jednocifrene kamate...

Jelence

Ah, pa to je posebna prica 14% je skupo u pm.

Kad smo vec kod investiranja... Jedno investiranje drugog tipa...

Prijatelj je hteo da uveze neku robu (nije ajvar, sto nije ajvar?? ja bih otkupila pola kontigenta  :| ). Sve sredio: prevoz tamo, pa utovar na brod, distributere ovde... svi u niskom startu. Oni tamo u Srbiji Bog zna kako spremni i raspolozeni za saradnju, ma bolje biti ne moze. Cuju se sa ko da su zaljubljeni, svaki dan po nekoliko puta. Oces crvene etikete ili zute? Na srpskom ili na engleskom? Palete od po koliko? Evo tek sto nismo, zamalo pa smo vec spremini.

E, onda je uplatio par desetina hiljada na njihov racun.

Strajk u preduzecu.
Prestanak komunikacije.
Problemi.
Crkla masina za pakovanje.
Novi deo za masinu zadrzali na carini.
Radnica na traci dobila bolnu menstruaciju.
Ova jedna u racunovodstvu nije dobila.
Doso pop da nam krsti jarice.

I sve tako neke gluposti. Ne znam dal da mu kazem... Ili da ga pustim da sam skonta...

AFord

ja sam pre nekoliko godina imao priliku da dovedem par nasih ovde. Da se ne bi blamirao ponudio sam nekolicini zaista dobrih prijatelja od kojih su svi barem u prici bili zainteresovani. Par ih je kulturno reklo da ipak nece, da su se smestili, zena deca. Najbolji ortak kaze da hoce i dam mu email coveka koji ce ga kontaktirati.
Kada ga je u ugovoreno vreme ovaj nazvao moj ortak mu je rekao da sada ne moze da razgovara, a ludak je dao telefon u firmi te da ce on njega nazvati. Par dana kasnije ga je nazvao i ostavio poruku da ide na odmor i da bi bilo dobro ovaj da ga nazove za mesec dana kada se vrati...
Ovaj moj kolega ga nikada vise nije nazvao. Moj ortak se cudio, kao eto lepo mu je rekao, slao je par emailova ali nista.

Ljudi tamo ne shvataju sta znaci ponasati se profesionalno, da kada te neko trazi ili mu das telefon i vreme kada ces 100% moci da razgovaras ili ne das nista, da ako te neko treba treba te sada ne posle odmora, kuraca i palaca. Prosto sve je raspusteno, opusteno i nikoga nista ne zanima. 

Jelence

Samo opusteno, znas valjda  :mrgreen:

zagor te nej

Quote from: Jelence on April 01, 2011, 02:34:54 PM
Je li zagore a brine li se neko kod tebe tamo sta moze da se desi da NEMA porez kad kupujes obveznice a da ga IMA kad stigne prvi kupon? I razne druge zakone koje parlament moze da donese u jednom ozbiljnom zasedanju? Ako je takav pravni postupak menjanja zakona (u kafani preko sljivke i cigare) oni mogu da donesu zakone da vas oshishaju na nulu.

mene ne mogu. Da te ne gnjavim kako, ali, ne mogu.
Niels Bohr

zagor te nej

Quote from: AFord on April 01, 2011, 02:42:49 PM
to bi Srbiju trebalo da brine jer postojanje tih mogucnosti se uvek uracuna pa su i krediti losiji.
Mi to ne shvatamo ili nas ne zanima, barem ne baju u kafani jer ga niko i ne pita kako posluje dok god ovaj redovno placa 'putarinu' svima koji su se ugradili.
Zasto mislis da nasi nude 14% kamate? Zato sto za 13% niko ni u snu nista ne nudi. A kamoli ne za neke jednocifrene kamate...

Interesne stope na drzavni dug u Srbiji su pale, i to debelo u proteklih par meseci. Poslednja aukcija jednogodisnjih obveznica je mislim odradjena negde oko 12%. Pocetkom godine je bila oko 15%. Jednostavno, tolika je razlika u kamatama izmedju Srbije i okruzenja da je upliv stranog novca neminovan. Ja sam cekao 3yr aukciju jer sam hteo duration, ako se secas koncepta iz finansija, a i dosta ovim predjasnjih aukcija su bile prilicno male.
Niels Bohr

Jelence

Quote from: zagor te nej
Quote from: Jelence

mene ne mogu. Da te ne gnjavim kako, ali, ne mogu.

Jel kazes da ne mogu da donesu zakon da ulaganje bude nepovoljno, nakon sto ulozite pare?
Ili kazes da ste se vi zastitili da iako donesu takav zakon vama nece nauditi?
Ili nesto trece?

AFord

pazi zagore sta ces da kazes, jelence se sprema da krene u investment banking.

Jelence

sta ima da pazi, nasi smo  :mrgreen:

zagor te nej

Kroz ugovor sa bankom koja u nase ime drzi obveznice i koja je iz Nemacke, koja sa Srbijom ima tax treaty kojim se pravna lica oslobadjaju placanja poreza na prinos na drzavni dug. Drugo, Srbija je pracaka iskljucivo zbog programa IMFa, koji im nikad ne bi dozvolio da uslove investiranja pogorsaju, realno je ocekivati suprotno, ali kad, kako....jebiga, ko to zna. Srbija, brale.
Niels Bohr

slawen

IMF - то беху они што управо завршавају последњу, седму ревизију аранжмана и остају евентуално у статусу саветника?

Pijanista

IMF - Produzena ruka Cije i Vatikana.

slawen

Али су те финансије стварно суперинтересантна ствар, ево сад читам шта је горе написао тандем Филиповић-Гомез.
Пази кад не могу да верујем: држави Србији требало 20, а добила свега 2,7 милијарди тзв. динара
И то на финту.
Сад, мало ме те цифре заинтригирале, па пошто сам ту скоро и сам куповао неке доларе случајно знам да је 20 милијарди динара 274,36 милиона долара, што је незнатно више од $27,5 million како пише у тексту; 2,7 милијарди прикупљених динара српских је пак нешто мало изнад $37М, илити кап у мору србске предизборне потрошње, по некој мојој рачуници недовољно да се исплати само први део обећаног повећања плата просветарима после овог последњег штрајка. Тако да нисам паметан, само знам да се о таквим стварима не треба информисати из новина.

zagor te nej

To je zato sto su budale. Imali su punu celu aukciju, pa su ljude poplasili diletantizmom. Inace oni tu istu obveznicu da ima da otvaraju za nove investitore svakog meseca dok ne bude dostigla tu velicinu koju ciljaju. Sutinski, bilo bi iz cisto tehnickih razloga mnogo bolje da odrade nekolilko velikih serija koje bi onda imale nekakvu likvidnost nego da se zajebavaju sa maleckim serijama kao do sada na koje placaju veci interes jer jedan investitor prakticno uzme sve I onda im tu naplati I kreditni rizik plus rizik nelikvidnosti.
Niels Bohr

slawen

Али они су хтели бре да вас привуку у још већем броју него што се одазвао вапају Републике Србије (лажним) обећањима да ће вам укину порез, па да вас тако повећаном тражњом нагнајуТМ (израз Веље Илића) да спустите каматне стопе...
Како ви тамо по свету не разумете ту суптилност? Тц, тц, тц...

indie

he, bas citam www.emg.rs, jucera'nji broj, intervju sa helen stadert, amb. australije; prica o tako nekim nesporazumima

slawen

To ona što joj Dakić, Dokić pretio?

tarana

one obveznice koje sam ja uzimao, i ove, nemaju nikakve veze. ove plebsu nisu dostupne.
inace s tim o cemu ti prica zagore, se ja susrecem svakodnevno na mikro nivou.
telefon mi se izlizo od objasnjavanja, onima koji treba meni da objasne, kako nesto treba da se uradi.
inace, kupujem neki protocni plinski bojler za kucu.
kod bugara jedna cena, kod madjara ista ta, u britaniji takodje.
kod nas je 55% skuplje.
kad iskljucim i montazu od strane ovlascenog srpskog servisera, citava investicija ce biti duplo jeftinija.

tarana

kolko je tih obveznica otislo juce?
vidim da je dinarcina ojacala.
ako telekom ode na dobos, dinar ce biti investicija prvog reda u poslednjem kvartalu.

indie

ona g-đa prica o srpskoj 'poslovičnoj opustenosti', o tome kako ne moze da se sporazume iako se za stolom lako dogovori

indie

... na kraju ispadne sve naopako (citao sam pap. izdanje 'ekonom:east'-a, za web treba pass, ne mogu da kucam 2 strane)

slawen

Слушај, па Србија је озбиљна држава, не може да дозволи да јој тамо неки странци (можда чак и агенти страних служби) преотму природна богатства, да не кажем ресурсе, који су по логици ствари резервисани за домаћи живаљ.
Ево ти прост пример: Кинези.
Кад пређу пола света и дођу овде, њима одма' у пасош или неке друге 'артије ударе забрану да стичу непокретности на територији знамените Републике Србије.
Вероватно су наше економске патријоте мотивисане искључиво жељом да за лепу нашу остваре што већи приход, а то је сасвим сигурно случај када 50 Кинеза рентира стан месечно за €700 (за остале странце €500, за Србе је цена €300, циганима забрањено), уместо да купе 15 станова по €80,000. Јер стан се купује само једном, а кирија плаћа сваког месеца; уз то, шта да радимо ако нам се Кинези доселе овде, па они има да нас протерају и преотму нам наше послове, положаје, има бре ћирилицу да нам забране.... На овај начин Србија се обезбедила да то не може да нам се деси, да су Кинези ту само привремено (до прекосутра, а онда ће да оду) и да сав новац који зараде остаје у Србији, у виду кирија.
Прича није зајебанција. Једно време Кинезима чак овде у суду нису хтели да овере потписе на уговорима о закупу непокретности, тек онако. Што? Немам појма, али мора да је све било по закону. Iura novit curia. Не знам какав је званичан став најдемократскије државе најправеднијег народа на свету по том питању сада, јер одавно нисам имао такво нешто пред собом, просто зато што су Кинези једноставно престали да покушавају да овере такве уговоре у суду. Тако им је и јевтиније - бар не плаћају таксу за оверу и порез на приходе од непокретности по одбитку, а тржишне и финансијске инспекторе (у чијој надлежности је контрола исправности уговора о закупу пословног простора) и онако морају да подмићују, па....

zagor te nej

Sve je meni jasno, a jel' jasno tebi ko te pijacarske fazone na kraju plati? Pretpostavljam da jeste.
Niels Bohr

slawen

Quote from: ЗагорSve je meni jasno, a jel' jasno tebi ko te pijacarske fazone na kraju plati? Pretpostavljam da jeste.

trimer converted

AFord

to da nece jos dugo tako moci sam i ja mislio pre cc 20 godina.
sad tek vidim koja sam bio dileja...