News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Dajte ...

Started by baggio, December 24, 2009, 07:16:23 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

vbo man

QuoteNajbolju pitu s mesom sam jela kod jedne Bosanke
Naravno Bosanke su doktorke za pitu 8-)
Ja pak imam muza Bosanca pa sam morala da nauchim da razvlachim kore :x . Nisam majstor al moj muz je zadovoljan,,,samo da lichi na onu koju njegova mama pravi xjump . Ta pita od svezih razvuchenih kora se zaliva meshavinom ulja i vode.
Narochito ako je krompirusha (koju moja deca obozavaju) ili sa mesom.
The light at the end of the tunnel is the train.

Jelence

I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

Quote from: vbo man on December 28, 2009, 02:46:30 PM
QuoteNajbolju pitu s mesom sam jela kod jedne Bosanke
Naravno Bosanke su doktorke za pitu 8-)
Ja pak imam muza Bosanca pa sam morala da nauchim da razvlachim kore :x . Nisam majstor al moj muz je zadovoljan,,,samo da lichi na onu koju njegova mama pravi xjump . Ta pita od svezih razvuchenih kora se zaliva meshavinom ulja i vode.
Narochito ako je krompirusha (koju moja deca obozavaju) ili sa mesom.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mada... ne bih rekla da je razvlacila kore, nije taj tip  :mrgreen:

vbo man

QuoteMi je obicno jedemo sa prepecenim hlebom. Ne stavim mileram odozgo nego pecene semenke bundeve ili suncokreta. Dobar je i chives.
Probacemo i to...
Ovu drugu ljutu chorbu od rakova kad pravi onda jedemo sa prepechenim hlebom.

Mirabella

Quote from: Jelence on December 28, 2009, 02:46:45 PM
Quote from: Mirabella on December 28, 2009, 02:08:00 PM
Aha, evo recepta po kome ja pravim.

http://www.goodhousekeeping.com/recipefinder/pumpkin-cheesecake-709

wtf is "graham-cracker crumbs" ??

Kupis graham crackers, stavis u najlon kesu i predjes oklagijom preko i dobijes crumbs.
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Jelence

Pa oni su slani? Ili nisu? Nisam sigurna da sam ikada jela te graham crackers.

baggio

Jelence,

ako je sneg od belanaca cvrsto i dobro ulupan, nema sanse da se opusti kad ga stvis u rernu.
Tray ili tepsija je sasvim OK, nema potrebe za bilo kojim modlama ili slicno.

Vrh koji uklonis vrati nazad nakon sto upakujes zeljeno voce.  Izgleda kao kapica na vrhu kupole. :!:

Ovo je idealan dezert.  Lepo izgleda, a i divno osvezava zbog raznolikog voca.
( ja volim voce koje uglavnom kisi)
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Mirabella

Nisu slani, vise su bljak (neutralni).
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

baggio

MANGO CHEESE CAKE

Crust:
1 1/2 cups graham cracker crumbs
1/2 cup sugar
6 tablespoons unsalted butter, melted

Filling:
3 large ripe mangoes
3, 8oz pkgs cream cheese (room temperature)
1 1/4 cups sugar
2 teaspoons vanilla extract
4 large eggs

For Crust:
Preheat over to 325.  Lightly butter springform pan.  Stir crumbs and sugar in bowl to blend.  Add melted butter and stir until evenly moistened.  Press crumb mixture in bottom of pan.  Bake untuil crust is set, about 12 min.  Cool Completely.

For Filling:
Puree mangoes until smooth.  Set aside 2 cups of puree.  Beat cream cheese, sugar and vanilla in a large bowl until smooth.  Add eggs 1 at a time, beating well after each addition.  Add 2 cups mango puree and beat until well blended.  Pour filling over crust in pan.

Bake cake until set, puffed and golden around edges, about 1 hour 25 min.  Cool cake 1 hour.  Refridgerate uncovered overnight.  Run small knife between cake and edge to loosen from pan.  Remove pan sides.  Transfer cake to platter.

Mljaaaaac! :)
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Jelence

cream cheese = ??!?
jel to onaj Philadelphia ili Mascarpone ili Cottage kremirani sir??

Mirabella

alan ford

Quote from: Mirabella on December 28, 2009, 02:00:47 PM
'ocu, kad dodjem kuci.  Stavlja se cream cheese.  Meni je to ranije bilo prilicno odvratno (missim, sir u slatko) al' sam se navikla pa sad volim.  Ti si Sosa, tebi ce se svideti.  :)

moja Mama je obozavala da kupi svapski sir pa ga pospe sa secerom...

E

A sto smo danas jeli strudlu s makom, mpracu to da ponovim za Novu godinu samo cu da napravim s orasima ( nanin recept)

vbo man

Quotemoja Mama je obozavala da kupi svapski sir pa ga pospe sa secerom...
Kako je i moja baba po majci iz Vojvodine tako je valjda i nauchila moju majku a ona posle nas da jedemo kiselo mleko sa shecerom...nije tada bilo ovih vocnih jogurta.

baggio

Quote from: alan ford on December 28, 2009, 07:53:06 PM

moja Mama je obozavala da kupi svapski sir pa ga pospe sa secerom...

Alane, ako se ne varam, rekao si jednom prilikom da si poreklom iz Vojvodine ( ili tvoji behu odande ) tako da ovo nije ni malo cudno.  Moji su Bacvani i secam se dobro da je moja mama kao i moja ujna, spremala strudlu sa slatkim sirom, samokisom.  Ljudiiiiiii, da vi znate kako je to dobra stvar.  Pored pite sa visnjama, ovo je moj najomiljeniji kolac. :)

E

Quote from: Mirabella on December 28, 2009, 01:43:44 PM
Moji su trazili prebranac, sarmu i rusku salatu  :mrgreen:  Za Bozic smo imali pecenu gusku punjenu kiselim kupusom, knedle i gravy (mocha).  Ja sam pravila pumpkin cheese cake (jako dobro), to je kao moj specijalitet  ;).

Bella dobro bi mi dosao taj recept za pecenu gusku punjenu kiselim kupusom. Please :)

Jelence

Moj svekar kad jede zapecene makarone sa sirom i jajima on ih pospe secerom (nikad ih nije jeo slane). Secam se da smo na svecarima kod moje babe uzimu jeli kompote umesto salate. Sa visnjama pogotovu.

Mirabella

Quote from: E on December 29, 2009, 01:04:58 AM
Bella dobro bi mi dosao taj recept za pecenu gusku punjenu kiselim kupusom. Please :)

Cek da pitam majstora  :lol: Naravno.

D(z)avid

Quote from: baggio on December 29, 2009, 12:59:59 AM
Moji su Bacvani i secam se dobro da je moja mama kao i moja ujna, spremala strudlu sa slatkim sirom, samokisom.

Ma, ubiva koliko je dobro! :-)
Meni je strina Banacanka, pa znam odatle: kad god sam isao kod strica u Vojvodinu, cekale su me te shtrudle sa slatkim sirom i sa makom (zna strina sta volim, a sta se kod
nasuBosni ne pravi; eble ih baklave, da ih ebale!).

tarana

kod mene sirotinjski.
fazančija supa i špikovan jagnjeći but.
kolači nisu moj resor, al' ima hintova da će pasti princes krofne.

Jelence

Ja sam resila da pravim janjeci but (tarance prepisiva  :mrgreen: ) sa krompiricima i zelenom salatom i pavlovu i reformu za koljace. Za pice klasika sa dodatkom mohito koktela koji AbAzavam. Sutra moram da pazarim jedno dve kile lime-a i poveci dzbun mente.

Sve mora da bude spremno dok drustvo ne pocne da se skuplja jerbo mi se javlja da ce mohito da me euforicno razveseli.  :mrgreen:

Mirabella

Evo sta kaze majstor:

Cooking time approximately 4 - 5 hours.

approx. 10 lb goose (fresh or thawed)

3 lbs. sauerkraut (rinsed & drained))
1 granny smith apple
1 potato
1 large onion
1+ cup dry white wine
salt & pepper

Rinse out goose and pull out all excess fat from cavity. (Save fat for rendering for cooking.) Pat dry inside and out with paper towels. Rub inside of goose with some dry white wine, brandy or lemon juice. Then, rub inside with mixture of salt and pepper and set aside. (Save giblets to make stock for gravy. You can also clip the wing ends off and add to stock.)

Chop apple and onion and saute in a very large skillet with a couple of tablespoons of fat until starting to brown. (Butter, lard or some of the fat removed from the cavity and rendered.) Stir in drained sauerkraut and add 1 cup of wine. Cook down for 10 minutes or so. Grate potato into
mixture, stirring as you add and continue to cook down until almost dry.
Remove from heat and set aside to cool.

Preheat oven to 400 degrees.

Stuff goose with sauerkraut and sew shut openings or use skewers to close, lacing at all shut. (Use skewers to close small neck opening.) Place breast side down on rack in large roasting pan. Pour 3-4 cups of boiling water on top. (Keeping water in pan during cooking cuts down on grease spatter in oven.) Prick skin around leg and wing joints. Place in preheated oven and immediately lower temperature to 325 degrees. After 3 hours, take out and turn goose over in rack. Roast another 1 - 2 hours breast side up, basting
with drippings every 20 minutes or so. Periodically check internal temperature of goose with instant read thermometer and remove when temperature reaches 180 degrees.

Let goose rest on platter for 20 minutes before taking stuffing out and carving. (That's a good time to make any gravy with the stock.) Note, just use stock, not drippings as that will give gravy a sauerkraut flavor.

E

Jelence

Jel ovo moze i u curku?

E

Mozebre Jelence kako ne moze, znas kako kaze Djoka Balashevic : princip je isti sve su ostalo nijanse :)

Jelence

Pa jes, al ne moze u pile recimo jer pile nema da izdrzi 5 sati cvarenja u rerni.

E

da da ne moze pile , ali moze curka  ;)

tarana

jelka, imas neki specijalan recopis za butkicu?
il' klasika?

Jelence

E, znas sta radim sa butkicom. Spikujem je sa:
1. belim lukom
2. gingerom (djumbir mislim da je na srpskom)
3. puterom
4. lovorovim listom
Posolim VeDZetom.

E

Neee vegeta , eto upropasti  butkicu samo tako

E

Ja moju , odnosno bolje receno jagnjecu butkicu posolim i premazem senfom extra ljutim ( ko sto voli Barak Obama) uvijem je u foliju i pecem . U pola pecenja skinem foliju i polijem butkicu sa malo piva . I tako dok se ne ispece. Posle u toj mochi ispecem krompirice koji budu mmmmm mnogo dobri jos bolji nego jaga.

Jelence

Ne voli mi dete senf. On i virsle ne jede sa senfom nego sa kecapom. Ozi, oca mu...

(a i sprda se koliko muz i ja pijemo jogurta)

tarana

mlogo je bolje kad se nafatira i zacini par sati pre pecenja...pa odstoji malko..
u poslednje vreme izbegavam "dodatke jelima" i koristim so.
beli lukac okej..
puter okej (valjda?)
umesto gindzirele mecem ruzmarin.
za lovor nikad cuo nisam da se mece u but..sta? lomis listove pa turas?

Jelence

Quote from: tarana on December 29, 2009, 05:21:50 PM
mlogo je bolje kad se nafatira i zacini par sati pre pecenja...pa odstoji malko..
beli lukac okej..
puter okej (valjda?)
za lovor nikad cuo nisam da se mece u but..sta? lomis listove pa turas?

Jes lomim, osh' se bijes?   

Puter je tu da batak ostane socan (isto se turi u dzepove).
Ruzmarin je isto dobar, a najvise mi se dopada lavanda (samo je sad nemam, moracu da je posejem). Sveze lavandino cvece se turi u butkicu. Njam.

tarana

e,
prvo nafurnjas lernu na 250 i jagu peci BEZ folije. 5-10 min jedna i isto toliko druga strana. da se ufati korica ovlas a da sokovi ne iscuru..
onak meti foliju i smanji.
pa skini na pola.

E

To da malo saceka pre pecenja se podrazumeva.
Beli luk volim uz ribu , nije mi nesto uz jagnjetinu.

tarana

cu da probam s puter...
ne zvuci glupavo ko..ko...
ne zvuci glupavo.

e,
meti lukac! nesh se zayebati!

Jelence

A ja cu da probam sa lernu na 250. Bas me zanima na sta ce d'izadje  :mrgreen:

tarana

ti naš kolko je ovlaš...
malo me E, brine..
nači ovlaš se propeče!
nemo posle - tarana reko...

Jelence

Jos ako krenem sa rakiicu... Jescemo kajganu.

baggio

Quote from: tarana on December 29, 2009, 05:21:50 PM
beli lukac okej..
puter okej (valjda?)

Beli lukac....i to dosta.
I ruzmarin, nego sta?
'oce jagu na kraju da zenimo :mrgreen: sa sve topao lebac?

E

Quote from: tarana on December 29, 2009, 05:31:31 PM
ti naš kolko je ovlaš...
malo me E, brine..
nači ovlaš se propeče!
nemo posle - tarana reko...

Tarance ti sumljash u moje kulinarske skills  :?

Jelence

Ma jok, od kako si onomad odocnila ovde na forum jer ti muz zahvaljviao za one kolace - nema niko rec da kaze.  :|

E

Quote from: Jelence on December 29, 2009, 06:07:01 PM
Ma jok, od kako si onomad odocnila ovde na forum jer ti muz zahvaljviao za one kolace - nema niko rec da kaze.  :|
treba da ponovim indijance   xrofl :!:

Wiz

Quote from: vbo man on December 28, 2009, 05:12:36 AM
Wiz odlazuci samo cesh da napravish vece sranje...

Znam. :(

To je počelo pre nekoliko godina, ja sam se žalio na nekom 7k forumu pa su govorili da je slepo crevo, da sam okilavio vozeći bajs... E pa nije.

Početkom ove godine umalo nisam umro zbog toga (nije stilska figura, bukvalno). Ali posle se smirilo, mesecima nisam imao nikakve probleme, i sad opet, ovo je već 2-3 put za poslednja 2-3 meseca.

Bilo je meni sasvim OK dok sam se držao stroge dijete. A onda sam zaključio da mi je dobro i počeo da jedem kao i ranije.

slawen

Quote from: tarana on December 29, 2009, 04:28:33 PM
jelka, imas neki specijalan recopis za butkicu?
il' klasika?
Мени Удавача дала опасан рецепт, не знам дал' смем да проносим....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Jelence

slawen

Обрати пажњу на речи "Удавача", "рецепт" и "проносим".
Теби су рекли да то што си добила од "ударача" не смеш да "преносиш", па ти дали "рецепт".

Разлике.... драстићне.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

vbo man

Quotei sad opet, ovo je već 2-3 put za poslednja 2-3 meseca.
Odma posle Nove godine potrazi dobrog doktora...nije to za zezanje...ne pomaze tu dijeta...Tako je i mom bratu uchestalo pa pocheo da dobija temperature svako malo.On se krko antibioticima al chim prodje uskoro opet krene.Razmisli o tome svemu, nemoj da se patish.Moj brat ( a i ja ) sad jede sve...nishta mu ne smeta...

Wiz

Quote from: vbo man on December 30, 2009, 11:32:42 AM
Odma posle Nove godine potrazi dobrog doktora...nije to za zezanje...ne pomaze tu dijeta...

Dijeta ne leči, ali pomaže. Ako se ne unosi masno u velikoj meri se smanjuje rad žučne kese, što ublažava ili otklanja simptome.

Quote from: vbo man on December 30, 2009, 11:32:42 AMTako je i mom bratu uchestalo pa pocheo da dobija temperature svako malo.On se krko antibioticima al chim prodje uskoro opet krene.

Ja sam kad se to desilo početkom godine morao da pijem antibiotike jer je upala bila strašna. Inače ne pijem antibiotike (mada sam imao temperaturu pre neki dan) jer sam zbog onih oralnohirurških intervencija u dužem periodu pio koktel stravično jakih antibiotika (neki od njih su potencijalno i smrtonosni). Operacije su prošle dobro (a i hirurg je bio vrhunski, nije kinez-pripravnik, nego načelnik vojne hirurgije i, verovatno, jedan od najboljih u zemlji) ali od tada ja ne uspevam da sredim stolicu i stalno pijem probiotike.

Naravno da razmišljam o koracima koje ću da preduzmem... Ali znaš kako, kad se smiri ja na to i zaboravim.