News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Nagrebali smo ko zuti

Started by Jelence, May 06, 2011, 02:34:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jelence

U svojoj visprenoj genijalnosti Ozi dupeglavci ce u novom budzetu koji ce objaviti tek sto nisu ukinuti negative gearing i uvesce capital gain tax na primal place of residence.

To znaci da ce puci real estate balon ko nista... U poslednjih 20 godina su svaki jebeni racunovodja i finansijski savetnik uvlacili ljude u negative gearing da im "smanje taksu". Kad se ovo ukine nece biti vise razloga da ljudi imaju kuce za izdavanje (mnogi nece moci vise ni da ih priuste bez tih poreskih olaksica) pa ce ponuda na trzistu biti ogromna. Ukoliko ovaj budzet bude usvojen cenim da ce u prvih 6 meseci da padnu kuce bar jedno 20%. Cak i sada je ljudima tesko da placaju kredite, zovu bukvalno svaki dan i traze pomoc da izadju iz sranja u koje su upali.

-----------------------------------------------------
(Capital gain tax koji spominjem gore je nesto kao PDV na kucu u kojoj zivi Srecko Tax Platisa. Do sada se na razliku izmedju prodajne i kupovne cene kuce placala taksa SEM ako je kuca u kojoj vlasnik zivi. Prica se da ce to da ukinu.

Negative gearing je pojava da su troskovi za kucu koju izdajes veci od prihoda. Recimo da su troskovi $1000 a prihodi $800. Ova razlika od $200 se odbija od takse. OdbijaLA od takse, prica se da ce ovo da ukinu.)
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Tromotorac

There goes the neigborhood...
The bums will always loose.

Hate mail

To samo znaci da ce vase kuce za bagatelu da pokupuju sponzori nove legislature...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Pijanista

Jbt narod samo kuka. Kuka kad cene rastu, kuka kad cene padaju. Svake godine kuka kako je sve gore i gore. I tako godinama, decenijama. A onda se u pauzi izmedju dva kukanja javi neki deda i zakuka "Lako je vama, u moje vreme bilo je jako tesko". Aupickumaterinu

Jelence

Well, sa morgidzima koje ja imam nije mi svejedno. Sto se posla tice ne brinem se jer je svako sranje novi opportunity. Ali mi se ni malo ne svidja ideja da mi se tzv portfolio skupi za 20% skoro preko noci.
Ne kazem da cu od toga da otegnem papke niti da ce situacija da bude bezizlazna, ali daleko od toga da ce biti prijatna.

Ivan_D

Ja sam malo (ne mnogo, doduse) razmisljao na temu kupovina vs renting u sadasnjim uslovima (u CZ). I cini mi se da je rent bolja varijanta, ali kao sto rekoh nisam se preterano udubio, odmah da se ogradim.

Mi iznajmljujemo stan od 140m2 koji je bio kompletno renoviran, visoki plafoni, na verovatno jednom od najpozeljnijih mesta u Pragu, gleda na najveci park u gradu, za nekih 1100-1200 eura mesecno ukljucujuci sve troskove (gas, struja, odrzavanje zgrade, itd.)

U jednom momentu sam ponudio vlasnici zgrade da mi stan proda, da napravimo ugovor, a da cu joj u sledecih 20 godina placati 2200 eura mesecno s tim, da ako u nekom, bilo kom momentu tokom tih 20 godina ne bih bio u stanju da joj dalje placam tu sumu mesecno, da mi vrati 25% novca sto sam joj dao, a ja bih joj vratio stan. Suma od 2200 eura se ne bi menjala bez obzira na inflaciju itd, takodje ni suma koja bi mi vratila ako ne bih bio u stanju da placam dalje.
Ljubazno me je odbila i rekla da je imala ponude, ali da nece da prodaje ni jedan od stanova u zgradi kojih valjda ima 12.

Sad ovako, ona od mojih 1200 eura mesecno verovatno ima  900 eura, ostalo su troskovi. Na to verovatno placa porez, pa joj ostaje mozda 750-800 eura cisto. Tim tempom, da bi bila break-even na moju ponudu od 2200 eura (gde bi cisto imala recimo 1700 eura mesecno) ce joj trebati preko 40 godina. Granted, ostace joj stan, ali 40 godina je 40 godina.

Na drugu stranu, ovakav slican stan verovatno moze da se kupi za 350-400K eura u cashu, ali ja naravno te pare nemam, a posto nemam ni veliki verifiable income ne mogu da dobijem kredit. Ali posle sam razmisljao, sve da i mogu da dobijem kredit meni se vise isplati da taj stan iznajmljujem nego da ga kupim. Da mi daju kredit na 25 godina, mesecna rata bi bila bar 30%-40% veca nego sto mi je sad kirija. Istina, posle 25 godina bih imao stan, ali flexibilnost (mogu da se odselim kad hocu) i nemanje finansijskog tereta u vidi kredita takodje imaju svoju vrednost.
A ustedjeni novac (razlika izmedju mesecne rate kredita i kirije) moze da se ustedi, reinvestira ili potrosi drugacije.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Ivan_D

Jos jedna situacija, posto je zena insistirala da imamo nesto "svoje"  (sta god to znacilo u situaciji gde uzmes kredit)   kupili smo i stan od 47m2 (doduse ima jos terasu od 10m2 i bastu od 30m2) za 125K eura. 25K smo dali odmah, banka nam je dala kredit od 100K za 4.6% godisje na 21 godinu i mesecna rata nam je oko 650 eura. Taj stan iznajmljujemo za 500 eura mesecno + utilities i ostale troskove, dakle cist trosak nam je nesto malo preko 150 eura + 25K sto smo ulozili. Nisam pametan da li je to dobra investicija matematicki, ali makar, kako supruga kaze, imamo nesto svoje.

Tromotorac

Sve zavisi da li je 25K + E1800 godisnje isplativa vrednost da se ima nesto svoje, a to samo tvoja supruga i vi mozete da kazete.

Ja pretpostavljam da je ta cena sasvim OK, jer hteli ili ne doci ce vreme za penziju, kad ce morati da se negde zivi po moguctsvu bez velike mesecne kirije.

Pijanista

QQ al je Prag skup.
Mislim da ti se guzdarica zajebala, misllim, 2200 E pa jos da ti vrati samo 25%, halo?

Tromotorac

Verovatno postoje razlozi zasto joj se ponuda, inace dobra, nije dopala - mozda im je stan potreban kao kolateral za sledeci mortgage? Ako ima 12 stanova, veoma verovatno za svaki sledeci dobija mortgage tako sto u koleteralu stavi balance prethodnog.

Ivan_D

Quote from: Tromotorac on May 06, 2011, 06:51:51 PM
Sve zavisi da li je 25K + E1800 godisnje isplativa vrednost da se ima nesto svoje, a to samo tvoja supruga i vi mozete da kazete.

Ja pretpostavljam da je ta cena sasvim OK, jer hteli ili ne doci ce vreme za penziju, kad ce morati da se negde zivi po moguctsvu bez velike mesecne kirije.

To za penziju si sasvim u pravu. Takodje, iako mozda matematicki nije najbolja investicija, makar ce nam ostati. Mi nismo neki steljdivi tip, pa bismo najverovatnije taj novac svejedno potrosili.

@Pijanista: da, i meni bilo cudno kad je odbila, mada posle mi je neko rekao da mi je prodala stan, izgubila bi i odgovarajuci deo zemljista na kom je zgrada i onda to stvara dodatne komplikacije za nju kao vlasnicu zgrade.

Tromotorac

Quote from: Ivan_D on May 06, 2011, 06:58:36 PM
Quote from: Tromotorac on May 06, 2011, 06:51:51 PM

To za penziju si sasvim u pravu. Takodje, iako mozda matematicki nije najbolja investicija, makar ce nam ostati. Mi nismo neki steljdivi tip, pa bismo najverovatnije taj novac svejedno potrosili.

Imas piece of mind, za manje od E2000 godisnje, sto moze da se smatra kao great deal.

Tromotorac

Ivan_D

Foreclosure je zanimljiv business. Znam ljude koji cold-call ljude koji su foreclosured i nude im refinancing. Sweet commmissions too.

Prince je pre 10-15 godina platio neku ogromnu sumu za Kim Besinger kad je odbila da glumi u Boxing Helena, posto je potpisala ugovor, a ovi je posle tuzili.
He could use that money now, I guess.

Tromotorac

Zar nije ona pre 15 godina bila sa Baldwinom? Ziveli u Rhode Islandu, cak jednom priredili, vegetarijansku, vecery za tadasnjeg predsednika i njegovu svotu. Nisam znao da je i Prince bio u kombinaciji sa njom. Kako god, skupa zena.

Cini mi se da se na foreclosure danas, nakon ovih Obaminih bailouts, posmatra drugacije nego li pre 2ipo godine kad je Rick Santelli originalno odrzao svoj Tea Party govor protiv subvenciranja tudjih mortgagea.

zagor te nej

Rick Santelli je idiot, btw. Bez bailouta banki I finansijskog sistema ni on,ni ja, ni cela finansijska industrija ne bi imala posao, a velika depresija bi bila zapamcena kao divno vreme progresa.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

zagor te nej

Doduse, bailou je bio posledja velika odluka oko koje su se ozbiljni ljudi iz obe partije slozili. Sledeca ce da bude debt ceiling. Srecom jos u kongresu ima mentalno zdravog sveta.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

Jelence

Quote from: Ivan_D
Mi iznajmljujemo stan od 140m2 koji je bio kompletno renoviran, visoki plafoni, na verovatno jednom od najpozeljnijih mesta u Pragu, gleda na najveci park u gradu, za nekih 1100-1200 eura mesecno ukljucujuci sve troskove (gas, struja, odrzavanje zgrade, itd.)

U jednom momentu sam ponudio vlasnici zgrade da mi stan proda, da napravimo ugovor, a da cu joj u sledecih 20 godina placati 2200 eura mesecno s tim, da ako u nekom, bilo kom momentu tokom tih 20 godina ne bih bio u stanju da joj dalje placam tu sumu mesecno, da mi vrati 25% novca sto sam joj dao, a ja bih joj vratio stan. Suma od 2200 eura se ne bi menjala bez obzira na inflaciju itd, takodje ni suma koja bi mi vratila ako ne bih bio u stanju da placam dalje.
Ljubazno me je odbila i rekla da je imala ponude, ali da nece da prodaje ni jedan od stanova u zgradi kojih valjda ima 12.

Na drugu stranu, ovakav slican stan verovatno moze da se kupi za 350-400K eura u cashu, ali ja naravno te pare nemam, a posto nemam ni veliki verifiable income ne mogu da dobijem kredit. Ali posle sam razmisljao, sve da i mogu da dobijem kredit meni se vise isplati da taj stan iznajmljujem nego da ga kupim. Da mi daju kredit na 25 godina, mesecna rata bi bila bar 30%-40% veca nego sto mi je sad kirija. Istina, posle 25 godina bih imao stan, ali flexibilnost (mogu da se odselim kad hocu) i nemanje finansijskog tereta u vidi kredita takodje imaju svoju vrednost.
A ustedjeni novac (razlika izmedju mesecne rate kredita i kirije) moze da se ustedi, reinvestira ili potrosi drugacije.

Cifre su ti se malo pojebale... Pokusavam da skontam kolika je kamata. Dole spominjes loan na 100K na 21y i mesecnom ratom od oko 650 eura. To ti nije 4.6% nego 5.15% kamata. E sad, moguce je da imas 4.6% kamatu plus ovaj fee onaj fee uz svaku ratu pa se tako nakarika.

Takodje, cena kuce. Kuca je mozda 350K za cash ali za odlozeno placanje je uvek skuplja. Moje iskustvo je da je negde 400K just about right za odlozeno placanje.

400K kuca na 25 godina sa kamatom od 5% (ili 4.6% + fees) to ti je oko 2350 mesecno. Znaci tu si negde bio sa ponudom. Skoro. Kad otplacujes kucu rezija je na tebi, on top of the loan repayments. Znaci 2350+voda, struja, grejanje, itd.

Sto se povracaja od 25% tice (ako odustanes), da li si mislio da joj vratis samo placeni interest ili i interest i glavnicu? Nakon 10 godina, recimo, platio bi joj oko 180K interest i otplatio 105K glavnicu. To znaci da bi trebala da ti vrati max 71.250. Mislim da je to fer ponuda medjutim gde zena da nadje 72 hiljade eura da te isplati??? Mozda je bolja ideja bila da imas pravo da prodas kucu i da je isplatis a da tebi ostane sve ostalo. Znaci posle 10 godina imas da joj platis jos 295.000 a ako je kuca recimo tada 550.000 tebi bi ostalo 255.000. Bolje nego 72.000 zar ne?

Ivan_D

Kudos za ostro oko   :)
Ja sam zaokruzivao cifre kao da je EURO = 25czk, a euro je u stvari 24. Prave cifre su ovakve: stan je kostao 3M czk, 500k smo dali sami, 2.5M nam je dala banka na 21 godinu, mesecna rata 15,900 czk plus neki fee od 100 czk mesecno.

Vlasnici stana sam nudio 55K czk mesecno no questions asked tokom 20 godina. Nema glavnice nema nista. Suma se ne povecava inflacijom, uvek je 55K czk mesecno. Dakle za 10 godina bih joj platio 120 x 55K czk = 6.6M czk, ako bih tada hteo da odustanem od deala, ona bi morala da mi vrati 1.65M czk
Trenutno joj placam 22,000 czk mesecno (i jos 5000 za razne troskove koji ne idu u njoj). Dakle dobijala bi vise nego duplo tokom 20 godina, sto ce reci treba da prodje 40 godina da se njoj NE ISPLATI da mi prihvati moju ponudu, poduslovom da nema inflacije. Posto inflacije ima i bice je, oko 2%+, 40 godina nije najpreciznije, ali njoj je sve jedno 65, tako da ako mene pitas sada je bio trenutak da iskoristi extra infuzije casha. Ali sta ja znam.

Jelence

Na sta ce zena da potrosi pare (tj koliko joj ostaje "cisto" para) to je njen problem. Pitanje je da li se njoj cela transakcija isplati. Ti dobijas veliki benefit (nemas kredit, nemas rizik koji nosi home owneship, samo imas benefit da raspolazes kucom) a rizik ostaje na njoj. Ako kuca izgori ili padne market ti mozes samo da se spakujes i odes, a ona ostaje da cupa kose.

Sa druge strane, i da si joj ponudio bolji deal baba bi ti svejedno trazila arm&leg. Razlog: tesko je kupiti bilo sta od nemotivisanog prodavca. Onaj ko nema razlog za prodaju trazi nemoguce. Prema tome deal je bio dead from the start.

Ono sto tebi fali u racunici je inflacija koja bi uticala na rent. Na tvoj payment ne utice jer ti placas fiksnu cenu kroz ceo period. However, rent nece ostati 22,000 + 5000 czk. Moguce je da za 10 godina recimo rent bude isti kao i tvoja otplata kuce. A ona cash za kucu nije primila pre 10 godina nego ima jos 10 godina da complete the sale. Kapiras o cemu se radi? Ovo je inace jedna od najvaznijih stvari koju ljudi racunaju kada se odlucuju da li da rentiraju ili ne. Racunica kaze da se rent uglavnom ne isplati za period od 25-30 godina. Ono sto je takodje fakat je da benefit of home ownership dolazi tek negde posle 10-te godine. Tada se rent otprilike izjednaci sa loan repayments. Mozda koju godinu pre ili kasnije - 10 godina naravno nije fiksna stvar, zavisi od puno faktora. Moze da dodje pre ako se desi znacajan skok cena nekretnina, ili kasnije ako padnu. I niz ostalih faktora.

Ali recimo da ces negde oko 15-te godine da placas vise rent nego sto bi bila otplata kuce. Na kraju 25-te ili 30-te godine moguce je da si rentiranjem platio u $$$ iznosu nesto manje nego sto bi bila otplata kuce, ali ti posle 30 godina ostaje kuca.

Ono sto ljudi ne vole sto se home ownership-a tice je obaveza, baceno sidro, kredit (ljudi ne vole da budu duzni), neizvesnost (sta ce biti sa marketom itd). Plus sto je to velika odluka za koju nije sposobno bar 50% populacije. To ti je promena mind set od podstanara u vlasnika. Ono sto je mene drzalo medju podstanarima recimo je sto sam kao podstanar mogla da zivim u boljem kraju nego da sam kupila kucu. Evo recimo na tvom primeru, ti rentiras za 1.200 nesto sto kosta 2.300. Bolja kuca, bolji deo grada. Da si hteo da kupis nesto i imas recimo 1200 da potrosis na bank loan verovatno ne bi bila u kraju u kome sada zivis ili bi bila neka stracara "renovate or detonate" tipa.

Ivan_D

Da, vrlo sam svestan inflacije i to je bila moja osnovna motivacija. Iako je 55K czk trenutno jako mnogo, za 10 godina ce biti, predpostavljam kao sada (buying power) recimo 30-35K, za 15 godina jos manje.
Ali eto, mislio sam da bi trenutna extra cash bio motivacija za zenu kojoj je 65 godina i koja zivi dosta skromno. Oni su ovaj sta renovirali za sebe (zivi sa sinom i unukom), i kad su zavrsili videli su da im ponestaje para, pa su ga iznajmili, a posto se nedavno odselio covek iznad nas, sad renoviraju taj pa ce da zive u tom. U zgradi inace ima 12 stanova i osim nas su sve regulovani stanari. To znaci, kad su njoj vratili zgradu pre jedno 15 godina, dobila je zgradu sa stanarima koje ne moze tek tako da izbaci. U pocetku su placali nesto malo, sad sve vise i vise. Trenutno je regulovana kirija u Pragu 115 czk za m2. Dakle za stan kao nas ljudi placaju 140 x 115 = 16,100, ja placam 22,000 (za kompletno renoviran stan), dakle razlika skoro nikakva.
Puno ljudi ali to vise ne moze da plati i polako se sele odavde. Komsija ispod nas koji se takodje uskoro seli odavde rekao mojoj supruzi sav setan "nemojte se nikad seliti odavde. mi ovde zivimo 60 godina i evo sad se selimo..."
Sto je najtuznije (za njega) od svega on sad iz stana od 140m2 i stvarno jako dobre lokacije za 16,100 ide negde na kraj grada u stan od recimo 50-60m2 za koji ce placati najmanje 11,000, verovatno i 12,000 czk.

QuoteOno sto je mene drzalo medju podstanarima recimo je sto sam kao podstanar mogla da zivim u boljem kraju nego da sam kupila kucu

to je bila i tema mojih razmisljanja uopste  :)
Ja da kupim stan i da mi mesecna rata bude 22,000 dobio bih mnogo losiji stan, na mnogo losijem mestu. Koji bi mi naravno kasnije ostao, ali trenutno za mene ima vecu vrednost da u ovim godinama zivimo lagodnije/bolje. Naravno to nam se kasnije moze osvetiti, ali ne mora.

Jelence

Quote from: Ivan_D
Ali eto, mislio sam da bi trenutna extra cash bio motivacija za zenu kojoj je 65 godina i koja zivi dosta skromno.

Jedna od onih sto zivi skromno a puna slamarica? Jbg, sta da joj radis.

Nezgoda sa nemotivisanim prodavcem je sto njima nikad nije dosta. Ti si bio manje vise blizu trzisne vrednosti njenog stana. Medjutim... To to je klasika. Ne znam dal sam pricala o onom srecniku sto je prodavao kucu (nas covek, ali nebitno za pricu, takvi su manje vise svi). Trazio je cini mi se 1.5 mil za kucu, a market mu nije davao vise od 1.2-1.3. Jedan mu je tip dao 1.4 a on nije hteo da mrdne sa 1.5. Kad ga je ovaj pitao zasto malo ne spusti cenu, da pregovaraju itd, a on kaze "kad imas 1.4 imaces i 1.5".

To ti je otprilike to. Nemotivisani prodavac ce ti na pitanje da li bi prodao kucu reci da bi, ako je cena dobra. Pri tome ta "dobra cena" je bure bez dna. Ako se slicne kuce u okolini prodaju za 300K, on nece ni da cuje da prodaje za manje od 400.

Onaj ko je motivisan da proda zna da mu niko nece vrata otvoriti ako zacepi cenu.

QuoteTo znaci, kad su njoj vratili zgradu pre jedno 15 godina, dobila je zgradu sa stanarima koje ne moze tek tako da izbaci. U pocetku su placali nesto malo, sad sve vise i vise. Trenutno je regulovana kirija u Pragu 115 czk za m2. Dakle za stan kao nas ljudi placaju 140 x 115 = 16,100, ja placam 22,000 (za kompletno renoviran stan), dakle razlika skoro nikakva.

Kako mislis "vratili kucu"?

Sta je "regulovana kirija"?

Kako je regulisan sistem ako stanari ne placaju kiriju? U nekim zemljama (Francuska, cini mi se) ne mozes da izbacis stanare ako je zima. Mogu da zamislim glavobolje.

Ivan_D

QuoteKako mislis "vratili kucu"?

Pa ono, denacionalizacija ili kako se vec to zove. Komunisti im uzeli zgradu '48, a nova vlast im to vratila pocetkom devedesetih.
Nesto od cega je u Srbiji jedino i iskljucivo profitirala SPC, koliko znam.

Sta je "regulovana kirija"?

Pa u tim zgradama sto su vracene starim vlasnicima su ziveli ljudi i njima nisu mogle da se nametnu trzisne cene vec su ziveli po povlascenim, regulovanim cenama. Za poslednjih 20 godina su, medjutim, te regulovane cene postepeno dosle skoro na nivo trzisnih cena, pa se ti ljudi postepeno sele.

Ovde kad ne platis kiriju, ili bilo sta drugo dodju pa te izbace, ili ti uzmu sve iz stana i jos ti naplate troskove toga. Na hiljade ljudi imalo neke male dugove, recimo do 500 eura, nisu placali, za 3 meseca im dosli i ispraznili stan. Puno ljudi gubi i stanove svakodnevno, na hiljade godisnje.

Jelence

Ja sam mislila da je vracanje konfiskovane imovine samo urbana legenda.

Nego, u vezi neplatisa... Jel se prodje neki legalni postupak pre izbacivanja & fendovanja?

Ivan_D

Ne, od pre par godina sve ide ubrzanim postupkom. Prvo ti posalju debt-collectora, pa posle mozes da se sudis ako imas sredstava za taj luksuz.
Mislim ovo znam pouzdano kad ne platis bilo koji racun, pa ti dodju u kucu/stan i uzmu ti stvari. Za bas izbacivanje iz stana nisam 100% siguran, mada mi se cini da i to ide po vrlo ubrzanom postupku.

Ja sad komunikalije imam na svoje ime i sam ih placam, u starom stanu je sve bilo na gazdaricu koja zivi u Nemackoj. Ja bih joj povremeno slao njenu postu, ali jedne godine sam nekako zaboravio, a bas tad je stigla razlika za potrosenu struju i pausal koji je ona placala svaki mesec (razlika stize jednom godisnje pa ti ili vrate novac, ili moras da platis). Dakle ona je recimo placala 100 eura mesecno, a razlika za godinu dana se nakupila jos 200 eura jes sam vise trosio i to niko nije platio jer ja nisam otvarao njenu postu, a nisam joj ni poslao. Meni su nedelju dana posle isticanja roka placanja iskljucili struju, iako su imao dugogodisnju istoriju redovnog placanja. Go figure. Posle sam jos morao da platim 50 eura kaznu i jos 50 eura da mi struju ukljuce.

Inace, ovde nije urbana legenda. Sve zivo su vratili starim vlasnicima, zgrade, sume, jezera, ribnjake, mlinove, polja. Imam poznanika koji ima u vlasnistvu citavo malo selo (recimo 500m precnika), ima tamo preko 100 konja i jos svasta.

Hate mail

Hahaha!

Zivela, o, zivela!

Alo bre, Viloticka, spavas na casu??

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

AFord

Quote from: Ivan_D on May 08, 2011, 03:30:12 PM
Pa ono, denacionalizacija ili kako se vec to zove. Komunisti im uzeli zgradu '48, a nova vlast im to vratila pocetkom devedesetih.
Nesto od cega je u Srbiji jedino i iskljucivo profitirala SPC, koliko znam.

i takozvana wannabe kraljevska familija.

slawen

Ако ћемо поштено, остали нису ни заслужили да им се врати.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pijanista

QuoteJa sam mislila da je vracanje konfiskovane imovine samo urbana legenda.

Jeste u Srbiji.

AFord

Vojin Dimitrijevic, profesor prava na jednom od Pescanika:

[...]Onda je na svojoj vrsti srpskog jezika progovorio gospodin Aleksandar Karađorđević. Međutim, u prvim vestima u 16h ispod njegovog imena pisalo je 'pretendent na presto', pa je očigledno urednik intervenisao, pa je u drugim vestima umesto toga pisalo 'prestolonaslednik'. Urednik je verovatno mislio da je nešto ublažio i poboljšao, ali nije, jer ono prvo je tačnije. On može da pretenduje na presto, možete i vi, mogu i ja da pretendujem na presto. U nekim zemljama, kao što je Poljska, kraljevi su se birali, a ovde ima, koliko ja znam, naslednika Obrenovićeve dinastije, možda još ima i Nemanjića, i svi bi mogli da pretenduju na presto, to je tačno. Međutim, ovo 'prestolonaslednik' je totalno netačno jer prestola nema.[...]

Daisy

Quote from: Pijanista on May 09, 2011, 04:10:32 PM

Ja sam mislila da je vracanje konfiskovane imovine samo urbana legenda.

Jeste u Srbiji.

xrofl
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Pijanista

Ja vasa krlj! Srbija moja postojebina!

Ivan_D

Quote from: Pijanista on May 09, 2011, 04:50:51 PM

Moja sestra ga zove "kralj prekete", jednom je valjda hteo da kaze "mojih predaka", pa se zaglavio i rekao nesto kao "pre..., prek..., prekete!!!"

Meni se inace najvise svidelo kako se covek n@jebao matere jadnom Kicanovicu u avionu. Kakav narod takav i pretendent na presto, takav i predsednik, politicari, doktori. Srbija nema elitu, nema inteligenciju, osim totalno marginalnih likova kao ovaj Vojin Dimitrijevic, Gasa Knezevic i jos par ljudi kojima su publika njihovi poznanici i poneki student.

Pijanista

Sta je to bilo sa Kicanovicem?

Ivan_D

Ne znas to? Pa valjda bilo neko prvenstvo u kosarci ili nesto i Kicanovic koji je tamo neki direktor sta li, nije odobrio besplatnu avionsku kartu za NJKV, i ovaj se opravdano vrlo naljutio.
U avionu, prisao tzv. kralj Kicanovicu i pitao ga da li je on Kicanovic i Kicanovic ustao i rekao da je to on i pruzio mu ruku, a ovaj kralj-seljak mu rek'o "go fuck yourself".

Kicanovic zbunjem pitao "sta", a ovaj mu ponovo rekao "fuck you", na sta mu je Kicanovic, umesto da cuti uzvratio istom merom sa "fuck you".

Pijanista

Ja, secam se, hvala.

QuoteKicanovic zbunjem pitao "sta", a ovaj mu ponovo rekao "fuck you", na sta mu je Kicanovic, umesto da cuti uzvratio istom merom sa "fuck you".

A sto bi cutao. Lepo mu je rekao

E

Kicanovic ?Zar to nije  kosarkas koji je bio popularan kad smo bili mali ( mislim vrlo mali )?

Pijanista

Da, tad su harali on, Dalipagic, onaj kepec Slavnic (Inace moje visine, 188cm), Delibasic...

E

Quote from: Pijanista on May 09, 2011, 08:00:34 PM
(Inace moje visine, 188cm), Delibasic...
:?
I'm only 162 :cry:

Misha

Quote from: E on May 09, 2011, 07:57:50 PM
Kicanovic ?Zar to nije  kosarkas koji je bio popularan kad smo bili mali ( mislim vrlo mali )?
ajd' ne preteruj, ne bas toliko mali :lol:

E

Quote from: Misha on May 09, 2011, 08:03:01 PM
Quote from: E on May 09, 2011, 07:57:50 PM
Kicanovic ?Zar to nije  kosarkas koji je bio popularan kad smo bili mali ( mislim vrlo mali )?
ajd' ne preteruj, ne bas toliko mali :lol:
predskolsko ok , dobro Ivan je mozda bio prvi drugi razred osnovne skole

Pijanista

Kepec - u odnosu na ostale na terenu.

Tromotorac

Quote from: Ivan_D on May 09, 2011, 06:58:13 PM
Quote from: Pijanista on May 09, 2011, 04:50:51 PM

Moja sestra ga zove "kralj prekete", jednom je valjda hteo da kaze "mojih predaka", pa se zaglavio i rekao nesto kao "pre..., prek..., prekete!!!"

Meni se inace najvise svidelo kako se covek n@jebao matere jadnom Kicanovicu u avionu. Kakav narod takav i pretendent na presto, takav i predsednik, politicari, doktori. Srbija nema elitu, nema inteligenciju, osim totalno marginalnih likova kao ovaj Vojin Dimitrijevic, Gasa Knezevic i jos par ljudi kojima su publika njihovi poznanici i poneki student.

Wow, ovo je toliko razocaravajuce da bih voleo da je u pitanju urbana legenda. Mada, ko zna...

Da sam se ja nasao u Kicanovicevom mestu, nisam siguran kako bih reagovao. Postoje trenuci, mesto i vreme kad ima smisla da se odgovori, ali u avionu mislim da nije trenutak. Sasvim je dovoljno i ocutati na tako nesto, ne zato sto je ovaj drugi nekakav royal material, nego zato sto se ne cacka govance u hermaticki zatvorenoj kabini.

Ivan_D

Quote from: E on May 09, 2011, 08:01:59 PM
Quote from: Pijanista on May 09, 2011, 08:00:34 PM
(Inace moje visine, 188cm), Delibasic...
:?
I'm only 162 :cry:

the ideal woman is 5 ft tall and has a flat head.

E

Ivan_D

Inace Slavnic je baraba. Pretio pre par godina nekoj americkoj novinarki u Srbiji u opasno je psovao (nesto u saobracaju, valjda mu preprecila put, ili ga nije pustila kad je imala prednost iako je on imao veca kola, nesto tako.

Ja sam inace radio skoro godinu dana u pekari ciji je vlasnik bio Dalipagic 50%.

Ivan_D

Quote from: E on May 09, 2011, 08:38:19 PM
Sta ti to znaci sad?

to sam negde procitao da tako govore strucnjaci. the logic behind it is that you can put a beer and an ashtray on the head while she's giving you head, ili nesto tako je bilo.

E

tako nesto moze da osmisli samo neki buzdovan Kraljevica Marka , nikako pravi muskarac