News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

kradja - ne kradja

Started by Ivan_D, August 01, 2011, 08:33:24 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan_D

Sad me Alanov strah od rizika skidanja filmova sa interneta podseti na nesto sto se desilo pre par nedelja.
Isao sa jednim poznanikom Amerikancom metroom, i on zaboravio da kupi kartu za prevoz. Kad smo izlazili iz metra, on se seti da nije kupio kartu i posto je video neki charity (koji je inace u Pragu sveprisutan), da im 40czk (metro karta kosta 26czk), uz objasnjenje da je ustedeo na karti pa ce dati taj novac charity.
Rekao sam mu da taj novac nije "ustedeo" vec da je prihvatio rizik, da su dosli kontrolori, platio bi 700czk kaznu, so it evens all out, in the long run. Dalje, iznerviralo me je sto se tako "razbacuje" novcem, a meni duguje oko 10,000 czk koje mi vise od godinu dana ne vraca i uopste ne pominje, a kad mu ja pomenem, samo nesto promrmlja da se nada da ce uskoro stati na noge i to mi vratiti.

On mi onda kaze da je svercovanje prevozom kradja. U medjuvremenu smo stigli do restorana jednog drugog prijatelja, takodje Amerikanca, koji mi takodje duguje pare, mnogo, mnogo vise nego ovaj prvi, ali covek makar to ne ignorise, trudi se da redovno placa mesecne rate + vig, a kad nema, izvinjava se i ponudi extra vig.

Elem, obojica se slozili da je to kradja, i da ne razumeju kako to da ja to ne razumem, i da to mora da je zbog toga sto sam Srbin. Jos me najvise uvredilo sto su mislili da ja mislim da to nije kradja jer prevoz nije nesto opipljivo (tangible), vec je servis.

Cinjenicu su ali ovakve: U javni prevoz u Ceskoj mozes slobodno da udjes i kupis kartu za 26 czk. Ako kartu ne kupis i dodje kontrola platis 700 czk. To je u svakom vozilu i na stanici napisano na vidnom mestu. Kontrole su relativno ceste, tako da ti se ne isplati da putujes bez karte, but it's not the point here.
Point je, da postoji skup pravila sa kojim su se svi ucesnici prevoza dogovorili/slozili. Dakle, imas mogucnost da kupis kartu za 26, ili da je ne kupis, pa da platis 700 czk ako dodje kontrola. Dakle, ako se vozis bez karte, to je samo izmedju tebe i prevoznog preduzeca. U Ceskoj (kao ni u vecini evropskih zemalja, osim u UK), vozenje bez karte nije nikakav prestup, samo si se odlucio za drugu cenovu kategoriju.
To je slicno kao da li cu uzeti osiguranje za prozore na kuci ili necu. Nikog ne okradam ako to osiguranje ne uzmem.

Razumem ja da je za drustvo u celini (ako ne i za samog prevoznika) bolje da svako kupuje kartu, ali to je irelevantno ovde. Bez namere da se sve svede na semantiku, ja sam uveren da svercovanje javnim prevozom nije kradja jer postoje unapred postavljena pravila koja kradju iskljucuju.

Onda mi budala kaze da ja verovatno mislim da ni skidanje filmova sa interneta nije kradja. Kazem mu da ne mislim da to nije kradja. To nije ista situacija, vec mnogo slozenija. I pitam ga kad neko ukrade film, za koliko je ostetio producenta filma? Budala kaze "za cenu najjeftinijeg DVD/bioskopske karte koja se za taj film moze naci".

Sto je naravno cista glupost. Tacan odgovor, po meni, je da je producent ostecen za najvisu cenu koju bi taj sto je taj film skinuo, platio za taj film da ne postoji mogucnost da se film "ukrade". Klinac u Rusiji koji skine sa interneta neki filmski hit nije ostetio producnta za 10$, jer on ne bi nikad potrosio 10$ na taj film - ostetio ga je mozda za cent ili 2.
Dakle, skidanje filmova sa interneta je kradez, za razliku od svercovanja javnim prevozom, ali su iznosi za svakog pojedinca zanemarljivi.
Sto naravno ne znaci da je ilegalan download dobar - nije. Ali "steta" koju filmske kompanije tvrde da imaju od nelegalnih downloada nije ni blizu tolika koliko oni tvrde.

To bi ujedno i bila moja "odbrana" da ikad imam bilo kakvih problema jer sam skinuo nesto sa interneta. Cini mi se da sam pisao, ja cesto razmisljam hipoteticki o "odbranama" koje bih prezentirao za razna dela za koje citam u novinama, vidim na tv itd. I u vecini slucajeva mi se cini da ogroman broj ljudi i njihovih advokata najcesce ne izaberu optimalnu "odbranu", te shodno tome zavrse i sa nepotrebno visokim kaznama.

If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

Quote from: Ivan_D
Cinjenicu su ali ovakve: U javni prevoz u Ceskoj mozes slobodno da udjes i kupis kartu za 26 czk. Ako kartu ne kupis i dodje kontrola platis 700 czk. To je u svakom vozilu i na stanici napisano na vidnom mestu. Kontrole su relativno ceste, tako da ti se ne isplati da putujes bez karte, but it's not the point here.
Point je, da postoji skup pravila sa kojim su se svi ucesnici prevoza dogovorili/slozili. Dakle, imas mogucnost da kupis kartu za 26, ili da je ne kupis, pa da platis 700 czk ako dodje kontrola. Dakle, ako se vozis bez karte, to je samo izmedju tebe i prevoznog preduzeca. U Ceskoj (kao ni u vecini evropskih zemalja, osim u UK), vozenje bez karte nije nikakav prestup, samo si se odlucio za drugu cenovu kategoriju.

Da li to znaci da ako u svim radnjama postave jasno i glasno da za odnosenje robe a da se ne plati sledi takva i takva kazna - shoplifting bi bio OK? To nije lopovluk, samo nacin da platis ono sto si uzeo po nekoj drugoj ceni?

Ili recimo za taksi voznju - dokle god jasno i glasno stoji da ako zbrises sa zadnjeg sedista a ne platis kazna je ta i ta - mozes da biras koju ces cenu da platis - "dobrovoljnu" ili "na silu"?

Mislim da je u svemu tome veoma bitna namera. Da li je 700czk za nameru imalo da se postavi druga cena ili da se kazne oni koji ne plate 26czk?

I, btw, zasto cenu od "700czk" ti zoves "kazna" ako niko nista nije pogresno uradio?

To je slicno kao da li cu uzeti osiguranje za prozore na kuci ili necu. Nikog ne okradam ako to osiguranje ne uzmem.

Ali si prevoz UZEO. Ako ne osiguras prozore neces biti pokriven kad se polupaju. Znaci ako nisi platio ne dobijes benefit, sto se bas i ne slaze sa tvojom teorijom da je OK da se vozis fraj dok te ne uhvate.

Dakle, skidanje filmova sa interneta je kradez, za razliku od svercovanja javnim prevozom, ali su iznosi za svakog pojedinca zanemarljivi.

Sigurna sam da postoje nacini da se utvrdi koliko kosta kradja intelektualne svojine.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Ivan_D

Postoji razlog zasto je neplacanje u radnjama kvalifikovano kao kradez a u javnom prevozu ne.
U prodavnici je manja verovatnoca da ti se desi da zaboravis da platis, da zuris, da nemas sitno za automat i sl.
Ali da, da postoji jasno definisan set pravila koji bi regulisao shoplifting od kog bi vlasnik prodavnice imao korist kad te uhvati proporcionalan steti i verovatnoci da te uhvati/ne uhvati, onda to ne bi bila kradez.
Stvar je u tome sto vlasnik prodavnice kad mu nesto ukrades i ne uhvatis ga ima samo stetu. Kad te uhvati, nema od toga nikakvu korist - samo ti uzme ono sto mu ionako pripada, i jos mora da gubi vreme, zove policiju, svedoci itd.
Vlasniku javnog preduzeca se, na duge staze, uglavnom isplati da kartu ne kupis. Sansa da te u Pragu prekontrolisu je recimo 1 u 10. A placas kaznu 25 puta. Dakle, i kad isplate kontrolore, mislim da im se isplati ako ljudi ne kupuju karte.

QuoteSigurna sam da postoje nacini da se utvrdi koliko kosta kradja intelektualne svojine.

Ne postoje nacini. Postoje samo grube, grube procene, koje uglavnom prave ljudi koji rade za ostecenu stranu i koji uglavnom nemaju pojma kako pravilno postaviti problem, niti su stanju i priblizno proceniti koliko ih stvarno kosta npr. milion downloada software paketa u Rusiji koji u americi kosta 59$ za kopiju.

Jelence

Postoji razlog zasto je neplacanje u radnjama kvalifikovano kao kradez a u javnom prevozu ne.
U prodavnici je manja verovatnoca da ti se desi da zaboravis da platis, da zuris, da nemas sitno za automat i sl.

Ili: razloge zasto neko ne placa u radnji ne priznajemo dok izgovore za ovoga u autobusu prihvatamo.

Vlasniku javnog preduzeca se, na duge staze, uglavnom isplati da kartu ne kupis. Sansa da te u Pragu prekontrolisu je recimo 1 u 10. A placas kaznu 25 puta. Dakle, i kad isplate kontrolore, mislim da im se isplati ako ljudi ne kupuju karte.

Ovo si bas onako momacki precepio na panju.
- Kolika je plata kontrolora?
- Da li si uracunao fakat da ljudi obicno kupuju karte? Tj da je ovaj odokativni 1 u 10 cak i da je tacan - tacan za situaciju kada vecina placa. Da ljudi to ne smatraju kradjom i sramotom vec samo izborom koju kartu da plate, bilo bi ih mnogo vise koji ne placaju tj trebalo bi vise kontrolora.
- Cena kazne od 25x cene karte i jeste napravljena zato da ljudi kupuju karte. Sta mislis zasto prevoznici ne stimulisu placanje "skuplje" karte, kad ce vec vise da zarade?

QuoteSigurna sam da postoje nacini da se utvrdi koliko kosta kradja intelektualne svojine.

Ne postoje nacini. Postoje samo grube, grube procene, koje uglavnom prave ljudi koji rade za ostecenu stranu i koji uglavnom nemaju pojma kako pravilno postaviti problem, niti su stanju i priblizno proceniti koliko ih stvarno kosta npr. milion downloada software paketa u Rusiji koji u americi kosta 59$ za kopiju.

Pa i "gruba procena" je nacin.

AFord

voznja gradskim saobracajnim je usluga koju si kupio bas kao i kupovina u robnoj kuci. To sto tramvaji i autobusi imaju vozni red kojeg moraju da se pridrzavaju i nekoliko desetina stanica (kasi)  pa je nemoguce kopirati poslovanje robne kuce na gradski saobracaj ne znaci da ti se nudi opcija da platis kartu ili kaznu.
Da si ti vlasnik gradskog saobracaja da li bi ti odgovarao taj biznis model?

p.s. Najveci broj DVDova sam doneo iz Srbije sto u startu znaci da imam problem sa regijama, neke sam ovde kupio a sve da ih i trazim ne bi nasao na netu. Svega nekolicina ljudi je za sada uhvacena i kaznjena za skidanje muzike/filmova tako da su sanse male ali su kazne sve bile skoro milionske. A to mi se ne isplati ni sa tako malom verovatnocom.
Drugo svi fajlovi imaju svoje 'otiske prstiju' pa kada bi neko pogledao tacno bi se videlo i kada je ripovan, i sa cime i koja je to kopija tako da prica da sam pravio bekap ne bi pila vodu. A ako postoji neki relativno pristojan softver sto je problem pustiti makinu da radi preko noci?  

slawen

Quote from: Ivan_D on August 01, 2011, 08:33:24 AM

To bi ujedno i bila moja "odbrana" da ikad imam bilo kakvih problema jer sam skinuo nesto sa interneta. Cini mi se da sam pisao, ja cesto razmisljam hipoteticki o "odbranama" koje bih prezentirao za razna dela za koje citam u novinama, vidim na tv itd. I u vecini slucajeva mi se cini da ogroman broj ljudi i njihovih advokata najcesce ne izaberu optimalnu "odbranu", te shodno tome zavrse i sa nepotrebno visokim kaznama.

Ето зато сам ја напустио адвокатуру. xrofl xrofl xrofl xrofl
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

Quote from: AFord on August 01, 2011, 01:01:41 PM
voznja gradskim saobracajnim je usluga koju si kupio bas kao i kupovina u robnoj kuci. To sto tramvaji i autobusi imaju vozni red kojeg moraju da se pridrzavaju i nekoliko desetina stanica (kasi)  pa je nemoguce kopirati poslovanje robne kuce na gradski saobracaj ne znaci da ti se nudi opcija da platis kartu ili kaznu.

p.s. Najveci broj DVDova sam doneo iz Srbije sto u startu znaci da imam problem sa regijama, neke sam ovde kupio a sve da ih i trazim ne bi nasao na netu. Svega nekolicina ljudi je za sada uhvacena i kaznjena za skidanje muzike/filmova tako da su sanse male ali su kazne sve bile skoro milionske. A to mi se ne isplati ni sa tako malom verovatnocom.
Drugo svi fajlovi imaju svoje 'otiske prstiju' pa kada bi neko pogledao tacno bi se videlo i kada je ripovan, i sa cime i koja je to kopija tako da prica da sam pravio bekap ne bi pila vodu. A ako postoji neki relativno pristojan softver sto je problem pustiti makinu da radi preko noci?   
Прича о бекаповању не би прошла ни када би риповао свој ДВД који си купио "легално", тада не ПОГОТОВУ, јер се ради о неовлаштеном умножавању које је забрањено законима свих земаља чланица Париске уније, да ве не давим сад с'теорију & праксу.
Прибављање предмета ауторског дела није само по себи к.д. уколико код онога који то ради не постоји свест да тиме вређа ауторска права аутора.
На пример, када човек база улицама и наиђе на одбачену књигу, па је покупи и однесе кући, он није повредио ауторска права писца (зато што се претпоставља да тај налазач није тражио баш ту књигу и то верзију коју је издала нека тајна пиратска штампарија која није аутору платила тантијеме). Међутим, код интернета су ствари малко другачије....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Quotevoznja gradskim saobracajnim je usluga koju si kupio bas kao i kupovina u robnoj kuci. To sto tramvaji i autobusi imaju vozni red kojeg moraju da se pridrzavaju i nekoliko desetina stanica (kasi)  pa je nemoguce kopirati poslovanje robne kuce na gradski saobracaj ne znaci da ti se nudi opcija da platis kartu ili kaznu.

Sta bih ja voleo ili sta bi meni odgovaralo je totalno irelevantno. Meni recimo ne odgovara da mi gledaju zenu, a sam mnogo volim da gledam tudje zene.

Pitanje je bilo da li se svercovanje u javnom prevozu u Ceskoj moze argumentovano okvalifikovati kao kradez. Ja tvrdim da ne moze - zbog jasnih pravila igre i preduslova.

Slawene, ne radis vise? Svaka cast!!! Neces krajem Septembra sa Hateom i sa mnom na jedan USSR tour od 4-5 nedelja? Ozbiljno pitam. Ako Hate ne moze, mozemo i bez njega.

AFord

Quote from: slawen on August 01, 2011, 01:30:02 PM
Прибављање предмета ауторског дела није само по себи к.д. уколико код онога који то ради не постоји свест да тиме вређа ауторска права аутора.
Vidis taj detalj nisam znao. Sad si mi sjebao plan.
A mozda cu kao Ivan da preuzmem rizik.

AFord

Quote from: slawen on August 01, 2011, 01:30:02 PM
Sta bih ja voleo ili sta bi meni odgovaralo je totalno irelevantno. Meni recimo ne odgovara da mi gledaju zenu, a sam mnogo volim da gledam tudje zene. 
To sta tebi vise odgovara je nebitno - tebi je ponudjena usluga da se vozis i za to platius kartu ili da ides pesice. Nema trece.
Pricamo o biznisu koji mora da naplati odredjenu svotu za svaku voznju kako bi zaposlenima isplatili plate, kupili nova vozila itd. Preuzimanje rizika i eventualno placanje kazne koja je 10x veca od karte su besmislice.

Ivan_D

kao sto vidis ima trece - ne platis kartu vec platis kaznu kad naidje kontrolor. Kazne je 25 x veca nego cena karte. Moj estimate je da te kontrola zaustavi svikih 10 puta. Dakle, vise se isplati kupiti kartu. Ali data ti je mogucnost da se kockas.

AFord

Opcija nije data vec postoji. Bitna razlika.
Opcije uvek postoje, za apsolutno sve.

slawen

Око чега се ви натежете...
То нису казне, већ тзв. доплатне карте. Btw, чак је и Уставни суд Републике Србије донео одлуку да је Одлука Скупштине града Београда по којој је те тзв. доплатне карте на сличан начин наплаћивао београдски Паркинг сервис (као, кад регуларно платиш паркинг онда је 40, а ако то не урадиш, па те ухвате, онда је 1000 динара) у супротности са Уставом & Законом.
Упрати разлику, казна је кад паркираш супротно прописима и тако (макар и апстрактно) угрожаваш безбедност саобраћаја и то наплаћује држава као монопол физичке принуде, а доплатна карта је кад паркираш тамо где је Паркинг сервис одредио за паркинг, али им не платиш, па те после пљачкају на кварно, уз помоћ горе поменуте државе.
Уз то, таквих фора са "доплатним картама" као у Чешкој има и ГСП овде, и железница, и свако коме се надигне, али би онда човек изгинуо тражећи од Уставног суда да сваку такву одлуку која се односи на сваку појединачну услугу неког комуналног предузећа укида, па чекаш две године или јаче, па кад Уставни суд утврди неуставност, а они само донесу нову са истоветним текстом, али другим бројем службеног гласника у коме је објављена, па Јово наново, колико је цео тај концепт неефикасан и лажан.
И то уопште није ствар "опциија", "прећутног консензуса" или нечег трећег.
Смучили сте ми се са тим наклапањем око нечега о чему обојица немате појма. То није морална дебата, већ просто стручно питање. Да не помињем да је термин "крађа" дефинисан кривичним закоником и уопште није оно што Иван мисли да јесте.
Иване, ја сам Русију обрадио онда кад је за то било време и никакву жељу немам да се тамо враћам. Идем сад мало у УСУ, there is an eighteen wheeler waiting for me.

Ivan_D

QuoteСмучили сте ми се

xrofl

ok covek, sretno u USI!!!   :) :) :)

Jelence

(...)
Dakle, vise se isplati kupiti kartu. Ali data ti je mogucnost da se kockas.

Here we go...

AFord

Quote from: slawen on August 01, 2011, 04:13:07 PM
И то уопште није ствар "опциија", "прећутног консензуса" или нечег трећег.
Смучили сте ми се са тим наклапањем око нечега о чему обојица немате појма.

ja se izvinjavam, ocigledno nisam procitao sve objavljeno na zadatu temu.
Al' sad kad vec nemamo pojma, niti se razumemo u materiju sto nam ne objasnis. Osim sto se pozivas na dodatnu lektiru plus neke deluje mi licne 'pet peeves'

Pijanista

QuoteЕто зато сам ја напустио адвокатуру.

:?

Cime se sada bavis?

Daisy

restoracija, 7k ... malo li je?
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

slawen

И то не постизавам.

slawen

Заправо, данас ми је први дан, па још нисам успоставио неку рутину, већ сам по навици отишао до суда, пронашао предмет са пресудом који су ми изгубили 1. марта, прегледао неке списе, написао пар поднесака.... у ствари, све исто.

Superhik

Sve isto, samo je sad volonterski?

xyxy

AFord

Quote from: slawen on August 01, 2011, 01:22:46 PM
Ето зато сам ја напустио адвокатуру. xrofl xrofl xrofl xrofl

Ovo nisam do sada primetio? 'El to vezano za Ameriku?
Gde ides, sta's radis?

slawen

Још увек не знам ни где, ништа. Миссим, како се то уопште зна?

И није волонтерски. Заправо сам мислио да искористим август за одмор пред одлазак, али је остала гомила репова, ненаплаћених поступака, па док сам још ту...

AFord

Quote from: slawen on August 01, 2011, 09:59:54 PM

pa ono kupis avio kartu pa gde sletis.

Hate mail

Ivane, WTF is 1,000 or 10,000 "czk"?? Daj bre premetni to u nesto k svetu: koliko je to US dolara, eventualno tzv. eura? Drugo, sta je to "vig"? Damn man, I lost it after a few lines.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

slawen

vig = симболична камата  :mrgreen:

slawen

Quote from: AFord on August 02, 2011, 01:55:26 AM
Quote from: slawen on August 01, 2011, 09:59:54 PM

pa ono kupis avio kartu pa gde sletis.
Just like I thought.

Ivan_D

Quote from: Hate mail on August 02, 2011, 04:45:31 AM
Ivane, WTF is 1,000 or 10,000 "czk"?? Daj bre premetni to u nesto k svetu: koliko je to US dolara, eventualno tzv. eura? Drugo, sta je to "vig"? Damn man, I lost it after a few lines.

US dolara???? Haha, vrlo smesno. Ne znam nikog van Amerike ko jos ista racuna u toj valuti. CZK je inace valuta koja je NAJVISE pojacala u odnosu na ostale valute u periou od 2000 do 2007-2008, ondak se "stabilizovala" Sta da ti pricam, 1999 dolar je bio 41 czk, a sad je 17 czk.

A kako neko ko je broker iz NYC, ima series 7 i sve ostale licence ne zna sta je vig za mene je zagonetka.
Vig = vigorish (выигрыш)

http://en.wikipedia.org/wiki/The_vig

slawen

Руси рачунају СВЕ у доларима.
Чуди ме како неко ко живи тамо то не зна.

А за vig (кликабл) сам већ објаснио човеку.

Ivan_D

Mozda je to tako bilo kad si ti isao u Rusiju, tj. "onda kad je za to bilo vreme".

http://english.pravda.ru/russia/economics/25-01-2011/116650-dollar_euro-0/
QuoteTwo years ago, the euro was preferred by 35 percent of Russians, the US dollar - by 4 percent, the ruble - by 48 percent.

Dolar je propala valuta. Pocev od devalvacije istog, preko male denominacije, loseg dizajna i nadasve loseg kvaliteta novcanica.

tarana

šta to znači "propala valuta"?

Ivan_D

Degradacija kroz vreme. Kao sto je npr. Zemun propao grad. Tj. nije vise ono sto je nekad bio.

Jelence

Vazno je da se czk jos uvek drzi...

slawen

Quote from: Ivan_D on August 02, 2011, 07:35:59 AM
Mozda je to tako bilo kad si ti isao u Rusiju, tj. "onda kad je za to bilo vreme".

http://english.pravda.ru/russia/economics/25-01-2011/116650-dollar_euro-0/
QuoteTwo years ago, the euro was preferred by 35 percent of Russians, the US dollar - by 4 percent, the ruble - by 48 percent.

Dolar je propala valuta. Pocev od devalvacije istog, preko male denominacije, loseg dizajna i nadasve loseg kvaliteta novcanica.
Срећан сам што мој пријатељ који живи у Москви и његова жена, скупа са њиховом венчаном кумом (праунуком оног Калињина) спадају у тих 4% популације.  :mrgreen:

Pareski do

Quote from: Ivan_D on August 01, 2011, 08:33:24 AM
Elem, obojica se slozili da je to kradja, i da ne razumeju kako to da ja to ne razumem, i da to mora da je zbog toga sto sam Srbin. Jos me najvise uvredilo sto su mislili da ja mislim da to nije kradja jer prevoz nije nesto opipljivo (tangible), vec je servis.

Разлог више да им повећаш камату на те дугове, у духу тога што си ти ипак само Србин...

Ivan_D

U pravu si. Ovaj sto mi duguje vise, ceo iznos je sada oko citavih 200K czk uz razne provizije da moze da se smanji valjda na 180 ako plati sve odjednom do kraja Novembra, je valjda originalno pozajmio 100k czk s tim da mi jedan mesec ne placa nista, a onda 13 meseci po 10K czk. U medjuvremnu je to refinansirao nekoliko puta + pozajmio jos para, pa je sad 8 x 20,000 czk mesecno, plus nekih 3k$ kad u Januaru dostane apanazu od oca.

Taj je posten, s njim imam dogovor da ako ne plati na vreme tj. do kraja meseca (bilo je do 14-tog, ali sam mu na njegovu molbu to besplatno pomerio na poslednjih dan u mesecu), onda placa friendly 1% nedeljno na iznos koji duguje za taj period, za svaku zapocetu nedelju.

Ovaj drugi mi duguje svega nekih 10K czk, ali ne pominje to. Jednostavno ignorise taj dug, kao da ne postoji. I nije mu posebno pravo ako ja pomenem. Neverovatno nesto. Ja se secam pre skoro 20 godina sam jednom pozajmio pare i nisam imao coveku da vratim kad smo se dogovorili. Ja sam ga tih mesec, dana dok mu nisam vratio, zvao par puta nedeljno da mu kazem da nisam na to zaboravio i da cu mu vratiti asap.
Ovaj nista. Uveren sam, da mu to nikad vise ne pomenem, ne bi ni on pomenuo.

Hate mail

Hmrf...

Inace, Ivane, ne mogu da verujem da se znamo 10+ godina a da te je neko ovako prevario za pare.

:mrgreen:

AFord

Quote from: Ivan_D on August 02, 2011, 07:35:59 AM

dizajn je isti vec 50-ak godina sto mozda jeste a mozda i nije mana. Ako mislis na to da su sve papirne novcanice iste, ili da nemaju onaj deo sa brajovom azbukom za slepe slazem se da je zastareo.
Mala denominacija ne znam da li je ili ne mana. U stvari dosta toga sto pominjes je eventualno mana za ljude koji barataju sa keshom, sto je ovde zaista retkost. Osim ako ne pokusavas da radis nesto ispod zita, muljas nesto i sl. ovde svi koriste razne kartice i prosto ne postoji ni jedan razlog zasto bi iko nosio kesh - em su sigurnije jer ako izgubis karticu samo je ponistis a banka ti vrati eventualno potrosene pare, em su cistije, em lakse za nositi...
O devalvaciji dolara se moze pricati. Do toga je doslo 70-tih kada je dolar defakto bio svetska valuta i nije bilo prakticno imati zaledjinu u zlatu. I sada dobar deo ekonomista tvrdi da je to sa zlatnim rezervama greska.
Da je opao nema spora. Da li ce propasti videcemo. Cak i da svi hoce da ga batale to nece ici tako lako ili preko noci no nije iskljuceno.
O Ceskoj valuti necu ni bajt da potrosim.

Ivan_D

@Hate:  :mrgreen:

Dobro Alane, ja znam da si ti pisao da nikad nemas kod sebe vise od 20$ u cashu. Ja licno ne volim da izadjem iz kuce bez ekvivalenta on 2k$ u gotovosti, a pre dok sam kockao na zivo i vise.
Bio sam te tada pitao, pa nisi odgovorio, kako ljudi kao ti dealuju sa bilo kojom od sledecih situacija:

a) Naletis na devojku koja izgleda kao Claudia Schiffer a zatreba joj (tvoja) pomoc.
b) Naletis na nekog ko je nasao nesto sto je ispalo iz kamiona, a tebi bas to treba.
c) Nadjes se iznenada u situaciji gde ti treba necija usluga

Americke novcanice su ocajne. Nedavno sam bas dizao 5500$ koje sam imao na racunu ko zna od kada, u banci su mi ih izbrojali automatom, mrzelo me da kontrolisem. 55 novcanica za nesto sto bi u eurima bilo recimo 7-8 novcanica. U ceskom novcu manje od 20.
Posle sam nekom ko je isao u Vegas prodao 3000 i poludeo sam dok nisam izbrojao 30 novcanica. Lepe se, lose se manipulise njima, imao sam utisak posle da su mi ruke prljave od stampe itd. Morao sam 4 puta da brojim. Nesto sto se sa ceskim novcanicama nikad ne bi desilo.
Eura su presiroki za moj ukus, ali inace su kvalitetne novcanice. Za razliku od USD.

Dalje, ne znam kako definises "muljanje" ili "nesto ispod zita". Mislim cak da ni ti sam nemas neku jasnu definiciju, te tamo trpas i gomilu sasvim legalnih aktivnosti koje ti sam recimo ne praktikujes.

Cash je dobar jer omogucava jos malo privatnosti koje, misljenja sam, svaki covek treba da ima. Reci mi molim te, kako bi ti, u zemlji bez casha, isao u night club gde si video devojku koja izgleda skoro kao Bar Rafaeli i ostavio tamo 900$?
Kako bi platio nekog ko ti detetu daje casove matematike? Kako bi platio Jelence da ti napravi mnogo ruske salate? Kako bi naplatio vig prijatelju kome si pozajmio novac? Kako bi se kockao sa prijateljima? Kako bi kupio nesto za sta neces da ti zena zna?

AFord

pa po cenu da ispadnem glup u drustvu moram da kazem da su sanse super male da mi se desi i jedna od tri pomenuta scenarija tako da kesh ne nosim shvatajuci 'rizik' koji time preuzimam.
Cisto tehnicki, kada mi treba kesh bukvalno u krugu od 100m cu ili naci radnju ili ATM masinu gde cu dobiti kesh.

A pod muljanjem smatram i to startovanje na ulici Rafaele jer prosto mislim da ne bi rizikovao srecan brak za dobar izgled i par fantasticnih sisa.

Ivan_D

QuoteA pod muljanjem smatram i to startovanje na ulici Rafaele jer prosto mislim da ne bi rizikovao srecan brak za dobar izgled i par fantasticnih sisa.

Vidis ovde pravis sasvim istu gresku kao i sa onim dvd/filmovima.

Ja ovakve savete uglavnom ne delim, ali ocigledno si vrlo fin momak, a i znamo se godinama, pa cu da probam da te enlighten  :)

Vidis, stvar je u tome, da ti ne bi rizikovao brak. Sve da te supruga i uhvati, sto je relativno vrlo, vrlo mala sansa. Ako je ona kao i vecina ljudi, pa makar i u Americi, velike su (ogromne sanse, cak) da te zbog jednog takvog ispada ne bi ostavila. Malo bi se ljutila, malo bi se durila, malo ne bi pricala sa tobom, malo bi otisla sa decom negde i posle jedno 3 nedelje bi ste opet bili on speaking terms, posle 3 meseca max bi sve bilo kao i pre.
Dakle, puno ljudi ne rizikuje (ne kazem da je ovo tvoj primer, niti se ovo odnosi samo na ovu temu (sise)/ ali govorim uopsteno - ovo je citava jedna zivota filozofija  :mrgreen: :mrgreen:) jer odmah zamislja worst case scenario. Cinjenica je medjutim, da je neki blazi, daleko blazi scenarij, mnogo vise verovatan nego taj najgori sto ljudi zamisljaju.

Ja licno da me zena prevari i da je nahvatam, verovatno bih se ponasao po scenariju gore. Malo bih se durio, ali ne bih se razvodio. Nemoj mi reci da si ti radikalno drugaciji.

AFord

ne znam sta bi bilo-kad bi bilo. To su neke emotivne situacije koje tesko mogu da zamislim sta bi radio.
Kao sto rekoh sanse da na ulici naletim na neku avion ribu te da se startujemo su minimalne. Dodatno su smanjene jer sam potpuno pasivan po tom pitanju (ono dodirivanje kolena itd.)
Na kraju mislim da se u sve to ne bi ni upustao, ne sto se bojim da mi supruga ne bi oprostila vec sto mislim da ne bi bilo u redu. Ne bi voleo ni meni to da se desi.

MalaKoala

a sto bi se uopste i  ljutio kad i ti isto to radiis/bi uradio?

Jelence

Fantastican lik ovaj Ivan  :|

Pijanista

Evo, kad bih nasao 1000EU na ulici, ja bih zadrzao. Ali ne iz pohlepe, vec da ljude poput Ivana sprecim da udju u iskusenje i izvedem ih na pravi put. Ponekad je potrebno pogaziti svoja moralna nacela da bi se pomoglo drugima, a to nije lako. Korist koju bi (recimo) Ivan imao od toga prevazilazi stetu koju ja trpim uzimajuci te pare, i to mi daje snagu da istrajem.
Au, ala kenjam.

Hate mail

Ne, ne, niposto. Samo nastavi.

Inace, Pijanisto, ne mogu da verujem da se znamo 10+ godina a da si tako pozrtvovan covek.

Pijanista

Upravo mi je briga za spasenje vasih pomagala da istrajem svih ovih godina. "Ko je vas poznavao..."

Jelence

Piajni, ako si ista mogao o Ivanu da zakljucis to je da je covek vas sablona. Moguce da je genije a moguce da je za ludacku kosulju. Ko zna?

tarana

ćeš da ti izračunam verovatnoću?

Ivan_D

Samo se mi vi smejte a ne znate kakvu sam dugu noc imao i prvi susret sa ukrajinskom policijom. Ah, kad sam samo izvukao zivu glavu, sve je dobro.  :)
Opet sam u Lvivu, ubedio sam zenu da dodjemo ovamo jer mi se iz nekog razloga u Pragu vise ne svidja. A planiram, kao sto sam vec pominjao da dodjem ovde i krajem Septembra na jedno mesec dana sam.
Elem, odem sinoc u Split club koji je 3 in 1. Poker club, jako dobar restoran i striptease bar. Otisao oko 9, igrao poker do 11. Zamenio 500 eura i oko 11 mi ostalo 410. Reko momcima idem da checkiram striptease, vraticu se kasnije. Jedan od njih mi rece da ako hocu mogu da ostavim zetone na stolu, sto sam i uradio. Otisao u klub koji je na istom spratu kao i casino, samo malo odvojen, ulaz oko 10 eura. 5-6 dosta lepih devojaka i recimo 10-tak muskaraca. Odmah mi je neki Amerikanac objasnio da te devojke ne rade nista osim lapdance za koji se placa extra, i da ako hoces da pricas sa njima treba da im kupis piche. Klasican set up. Prisla mi dosta lepa devojka, sela, ja joj platio piche - 12 eura, nije strasno, objasnila mi da imaju samo jednu prostoriju za private lap dance, i rek'o aj da probam. Morali smo da sacekamo desetak minuta jer je bila zauzeta. Private lapdance oko 20 eura per song (nesto duze pesme nego obicne, recimo 6-7 minuta). Fina devojka, umiljata, ali mi je unapred rekla da ne smem da je pipam i 2 pesme kasnije mi se vratimo u glavni prostor i tamo vidim devojku koju nisam video pre i koja mi se najvise svidjala od svih njih. Ova sa kojom sam bio pita da li mi se svidja, ja odgovorim potvrdno i ona ode do nje i posalje je kod mene.
Opet pice, razgovor, super devojka, relativno dobar engleski, mila, sve kako treba da bude. Opet sacekamo da se oslobodi sobica za private lapdance i odemo tamo. Odma' sam video da je ova tolerantnija sto se tice dodirivanja, tako da sam tokom trece pesme (60 eura kasnije) vec otisao mnogo dalje nego sto od lapdance jointa mogu da ocekujem.
Odmah da kazem ja lapdance  jointe ne volim, uvek sam smatrao da je to glupost. Ali to sam smatrao u Pragu gde manje vise znam gde su prava mesta, a gde na lapdance idu samo turisti. Well, ovde sam turista ja i nista ne znam gde je, otuda sam se zatekao tamo.

Kao sto rekoh, tokom 3. pesme su se vec stvari bili ponesto zahuktale i tada sam, djavo mi nije dao mira, pokusao da uradim nesto sto nikako nisam trebao da uradim. Da ne ulazim u detalje :D, devojka se na sekundu iznenadila, a onda mi rekla "fuck off" i vrlo ljuta pocela da se oblaci. Da je bio neko drugi na mom mestu situacija bi mozda i eskalirala i bilo bi problema, ali nije moje drugo ime uzalud 'damage control', pa sam uspeo da izgladim situaciju koliko toliko da se ne privuce paznja ostalih.
Vratili smo se u glavni prostor, ona i dalje vrlo ljuta, ali najgore je proslo. Kako god, ja ovde, u Lvivu, hocu da provodim vise vremena, a poslednja stvar koja mi treba je da imam lose ime u tako dobrom  3-in-1 jointu. Bilo mi je jasno da moram da izgladim situaciju i pozvao je na jos jedno pice. Ona je rekla da nece i da je najbolje da odem iz kluba. Ja rekao oticicu, ali dozvoli da ti svejedno kupim jos jedno pice (mislim da one dobijaju polovinu kickback).
Na kraju nekako pristane i ja poceo da izgladjujem situaciju kako sam mogao i posle jedno 20 minuta joj rekao da mi je i dalje strasno zao i da bih hteo u znak izvinjenja da je pozovem na rucak/veceru (zaboravio da kazem da je zena sa malim otisla kod svoje majke na 2 dana, 80km odavde, a ja ostao kod njene sestre).
Devojka kaze da im je zabranjeno da se vidjaju sa musterijama, ali ako hocu mogu da platim bar-fine za nju 30 eura i pozovem je na veceru on the premises. Nije vise bila ljuta, ali morao sam jos da izgladim situaciju te sam na to naravno odmah pristao. Otisli na veceru pored, ona popila 3 case vina i pred svaku me pitala jel ok da naruci (4 eura casa), hocu da kazem, ocigledno fina, lepo vaspitana devojka. Kako god posle sat vremena intezivnog schmoozing sa moje strane sve je bilo izgladjeno i cak mi se izvinula da je tako naprasno odreagovala. Ja je pitao pred kraj vecere da li hoce da ide sa mnom da gleda kako igramo poker. Ona rece da bi rado, ali da onda moram da platim jos 30 eura bar-fee za nju, inace je nece pustiti. Naravno kazem ja i odemo u casino. Prebrojim zetone i tamo je oko 350 eura, a bio sam gotovo siguran da sam ostavio 410. Nisam bio 100% siguran, ali 90% jesam. Malo me to iznerviralo jer sam osetljiv na novac u takvim situacijama, ali sta da radim. Tek sto sam seo, dosla floor-woman i pozvala moju stripterku na stranu. Pricale tamo dobrih 5 minuta i ova se vrati i kaze da mi je neko ukrao 600 hrivnja (oko 60 eura) i da floorwoman (nesto kao sef smene u casinu) hoce nesto da mi kaze a ona ce da prevodi.
I kaze mi onda, pokazujuci na nekog pijanog mladica sa nekom bimbo kako su oni to uzeli, pa su vratili samo 100, koje je drzala u ruci i vratila mi, kako je sve na kamerama i da li hocu da oni nazovu policiju. Nisam bio odusevljen tom idejom, ali floormanka kaze da bi trebali da nazovu policiju je ovi misle da im se nista nece desiti jer sam turista i da ce sve samo tako proci. Pitam je da li imaju to na kamerama, na sta mi onda potvrdno odgovorila. Nisam bio odusevljen idejom da ce zvati policiju, ali nisam hteo ni da bagatelisem 50 eura u zemlji gde je prosecna plata 300 eura mesecno, te sam rekao ok, zovite policiju.  i
Ja u medjuvremenu igram karte, stripterku svako malo zovu da joj nesto kazu u vezi toga, ona se trudi da mi prevede. Ubrzo stize i milicija, u pocetku dvojica, kasnije kad su se stvari iskoplikovale jos dvojica. Pocinje blaga histerija, bimbo od ovog baje vice na moju stripterku, nazivaju jedna drugu raznim imenima. Kao sto rekoh vec pred kraj vecere sam sasvim izgladio situaciju sa stripterkom i by now, on a je, sto bi rekao jedan moj kolega, all over me, like a cheap suit. Drzi me za ruku, privila se tik uz mene, u medjuvremenu svuda okolo su kamere i ja samo cekam kad ce da izbije fizicki incident jer ovaj momak u alkoholisanom stanju postaje nervozan a njegova bimbo agresivna. A samo bi mi to trebalo, pa da pustaju na vestima snimke incidenta i zapise gde je striperka tik uz mene, pa da zena ili neko od njene rodbine to vidi.
U medjuvremenu istice i drugi sat, i vreme je za jos jedan bar-fee. Dajem joj 500 hrivnji da plati jos 300 bar-fee, ona se ubrzo vraca i kaze mi da zatvaraju za pola sata, te je kostalo 150 i vraca mi 350. Jos jedan dokaz postenja i iskrenosti, :)   postaje mi draga, ali u tom trenutku vec samo zelim da zaboravim na sve, uzmem taxi i odem kuci. Opet verbalni okrsaji izmedju bimbo i stripterke i ona mi prevede jedan deo "she said I'm a whore, can you believe that?"
Rekoh "no, that, I cannot believe".  xrotaeye
U tom trenutku, dobrih 45 minuta posto je dosla policija, ovaj pijanac za kog se sumnjalo da je uzeo pare me pita na jaaaaako dobro engleskom zasto ja mislim da mi je on uzeo pare. Ja sokiran njegovim dobrim engleskim i cinjenicom da mi se do sada nije obratio, mu kazem da ja to ne mislim, vec da mi je flormanka rekla da imaju sve na kamerama. Sledi opet diskusija na ukrajinskom izmedju svih prisutnih i kako sam shvatio na kamerama nije bilo da je on uzeo taj novac. Jos mi covek rekao da ne bi imao potrebe da ukrade i da je 500 eura, a kamoli 500 hrivni.
Kako god, kazu mi da moram da idem na stanicu da se napravi zapisnik, ja vec ocajan. 4 rano je, ja ustao u 8 ujutru prethodnog dana. Pitam da li moze nekako sve da se zaboravi, kazu ako napravimo zapisnik a novac se ne nadje, morace casino da mi ga vrate. Ovako, bez zapisnika nema nista od toga. Kazem, zaboravimo na sve. Otisao jos na jedno pice u restoran sa striperkom, odmah posle toga uzeo taxi i otisao kuci. Spavao 3 sata, pa me neka buka probudila, mrtav sa umoran sad.