News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

a big fat spanish wedding

Started by urbana, September 28, 2011, 05:15:23 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

urbana

iduce subote udajem cerku!
ko je srecniji od mene?  :|
svadba ce da se odrzi u spaniji.
vencanje gradjansko.
zna li neko sta je zadatak "mother of the bride" (sem da se nakindjuri i trepce k'o svraka na jugovinu)?
kakvi su obicaji kad su pokloni u pitanju? pokloni mladozenjinoj rodbini, da se razumemo, i to nasi?
zetova mama ce, po spanski, da stavi u kosu neki veliki cesalj sa velom, a sta je meni raditi?
ttaaako sam nervozna, tako me strah da negde nesto ne zabrljam...a da ipak pokusam da iznesem "istinu o srbiji" makar kroz neki lep obicaj...ako takvih ima?
ima l' neko voljan da pripomogne?

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

urbana

Mirabella

"...vencanje gradjansko..." (as opposed to seljacko?  :mrgreen:)

Masala, tasta, masala!  :)

Da trazite da njini svatovi skinu jabuku sa motke puskom.  Ako omase, da dever plati za mladu (u EUR, jos uvek jaca valuta).  Ako ona mece cesalj i veo na kosu, ti da obuces narodnu nosnju  :mrgreen:  To su sve nasi lepi obicaji. 
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

MalaKoala

cestitam!!  :)

uh sto ja ne volem to pucanje na svadbama...
mozda nek baci sito na krov kuce.  :mrgreen:
ako sito ostane na krovu - dobro je, onda će i mlada zauvek ostati u toj kući. ako padne s krova, onda mlada to isto sito   xuzi izgazi.  

urbana

Quote from: Mirabella on September 28, 2011, 05:29:30 PM
"...vencanje gradjansko..." (as opposed to seljacko?  :mrgreen:)

Masala, tasta, masala!  :)

Da trazite da njini svatovi skinu jabuku sa motke puskom.  Ako omase, da dever plati za mladu (u EUR, jos uvek jaca valuta).  Ako ona mece cesalj i veo na kosu, ti da obuces narodnu nosnju  :mrgreen:  To su sve nasi lepi obicaji.  

vencanje gradjansko - as opposed to crkveno :)
a za ostalo, hm...svidja mi se ono skidanje jabuke, samo bih pushku izostavila, ali vec imam neke ideje, haaaa! oh, hvala ti, bella, dala si mi odlican hint  xremyb
ima l' jos?

urbana

Quote from: MalaKoala on September 28, 2011, 05:37:04 PM
cestitam!!  :)

uh sto ja ne volem to pucanje na svadbama...
mozda nek baci sito na krov kuce.  :mrgreen:
ako sito ostane na krovu - dobro je, onda će i mlada zauvek ostati u toj kući. ako padne s krova, onda mlada to isto sito   xuzi izgazi.  

zapisaTo, hvala koalice :)
samo mi jos recite kad se to radi, u kom delu svadbe: pre ili posle china vencanja?
kladim se da se nji'ova strana pripremila more pasjaluka, moramo neku zabavu i mi da smislimo :)

MalaKoala

posle vencanja.
po pravilu bi trebalo da to uradi ispred mladozenjine kuce.
baca se sito sa zitom, preko krova kuce, i zito u cetiri strane ugla kuce (da donese rodnu godinu, zdravlje i veselje u kucu).

Ivan_D

If you dine with the devil bring a long spoon.

AFord

cestitam!
p.s. samo nemoj reci da si to danas saznala da je vencanje sledece nedelje u Spaniji :)

Mirabella

Posle vencanja, ali ona vestica  :evil: (aka svrkrva) treba da da mladi sito da baci.

Ma, sta te briga, izmisli neki (lep) obicaj pa reci da je nas tradicionalni, kao da ce Spanci da znaju.
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Mirabella

Pijanista

Izem ti sajt Mirche, ne pominje se prva bracna noc.

MalaKoala

ima  :mrgreen:

QuotePrva bračna noć    
Po starim srpskim običajima mlada treba da bude čedna, i nakon obavljenog posla mladoženja nosi trofej/čaršav da pokaže svatovima. Ovaj običaj je potpuno zaboravljen.

Hate mail

MalaKoala

Pijanista

Gledajuci kroz zatamnjeno staklo Towncara....

MalaKoala

Victor nek' iznese carsav, ne moras ti ako te je blam...

Mirabella

Hate mail

urbana

nachula sam da ce mladozenja biti kidnapovan od strane njegovih veselih drugova prve bracne noci  :mrgreen:
spremaju im drugovi i drugar'ce neke video prezentacije (svako od svakog krisom), neke igrice, moja cerka je isla na casove flamenca (satro: bas joj se ide, xexe), sve se mulja iza ledja drugima, a u svrhu sto bolje zabave.
nisam ja, alane, to skoro saznala, nego sam sve prepustila mladima...a onda mi u poslednjem trenutku sinulo: a zasto ne? zasto ne zakuvati nekim nasim obicajem u improvizovanoj formi? mlada bi, tako, bacala sito na krov hotela, nema sanse da padne jer je krov ravan :)))
nakonjche imamo, dve devojcice koje ce da nose veo i rep od vencanice, ono sa jabukom bi moglo nekako da se izimprovizuje da bude zabavno, nego - sta priji, bre, da kupim? kakvi su tu nasi obicaji? cerka mi kaze, kao, ma niiista, maltene ono: kupi ovde nesto kad budes dolazila na veceru pre svatova, nema tu nekih striktnih obicaja kod spanaca, a kod naske?
zanimljivo je to sto svi porodicno imamo neki ignorantski stav prema svadbama, moja cerka je bila prvoborac u ruganju tim cirkusima, dok malagueño nije rekao da to mora tako i gotova stvar. xexe, ljuubi ga tasta :)
sad se svi pripremamo i zaista uzivamo u tim pripremama. sigurna sam da nece biti "cheesy" nego zabavno i dinamicno jer su i njih dvoje takvi.
ljuuubi ih majka, lucici moji :)

Superhik

baggio

Urb,

ja sam se upravo vratila sa vencanja moje kcerke.
Ova tasta je samo imala kez na licu i lepo izgledala ;), a tebi zelim sve najbolje.

Moje cestitke  :|
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

urbana

Quote from: baggio on September 28, 2011, 06:59:11 PM
Urb,

Ova tasta je samo imala kez na licu i lepo izgledala ;), a tebi zelim sve najbolje.

Moje cestitke  :|

jjjaaaoo, kakva divna vest! pa cestitam, cestitam, cestitam!
moracemo mi to to ipak telefonom, skroz si taze, svasta bih da te pitam! :)

superhiKu: hvala ti, radujem se sto te opet citam :)

Jelence

:|  :|  :|
xuzi  xuzi  xuzi (ovaj bi trebalo da puca u vazduK)
xdrinka  xdrinka  xdrinka
xrofl  xrofl  xrofl

Cestitam, kevo, svaka ti cast i tebi i muzu i deci, cerki i zetu a pogotovu priji s velom  :|

Nea'm pojma u vezi obicaja al sto kaze Mirabella smisli neki pa ga proglasi za "nas".
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Mirabella

MalaKoala

Quote from: baggio on September 28, 2011, 06:59:11 PM
Urb,

Moje cestitke  :|

cestitke!  :)

baggio

We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Jelence

I od mene! Svadbasvadbasvadbasvadbasvadba  :| xdrinka

Ivan_D

Quote from: Mirabella on September 28, 2011, 06:12:15 PM
E, da, ne zaboravite nakonce!

Evo jos malo informacija:

http://www.ozenise.info/hronologija-svadbe/

ahhhhh, to je bidermajer. Pre par meseci sam ramziljao sta je to i nisam mogao nikako da se odlucim izmedju nekakve prostorije, stila namestaja ili onog sto u nekim wc-ima stoji pored wc solje i lici na istu

baggio

Pijanista

... dug i srecan zivot i puuuuuno dece  :)

Daisy

... aaa, slatke muke ...

... tašte, čestitke!
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

baggio

..fala, fala....

kako ide ona nasa, ko ima zeta ima i magarca :mrgreen:

urbana

hvala, hvala, hvala  :lol:
a sto su se taste veceraske ispricale, pa porazmenjivale iskustva, eeeee  :|

Superhik

A priznaj, jel` ste se bar malko, malko ispreprcavale? Onako, na finjaka?

:)

urbana

Quote from: Superhik on September 30, 2011, 10:06:03 AM
A priznaj, jel` ste se bar malko, malko ispreprcavale? Onako, na finjaka?

:)
ma ne b' ti to odala, nema tih para  :lol:

E

Quote from: urbana on September 28, 2011, 05:15:23 PM
iduce subote udajem cerku!
ko je srecniji od mene?  :|
svadba ce da se odrzi u spaniji.
vencanje gradjansko.
zna li neko sta je zadatak "mother of the bride" (sem da se nakindjuri i trepce k'o svraka na jugovinu)?
kakvi su obicaji kad su pokloni u pitanju? pokloni mladozenjinoj rodbini, da se razumemo, i to nasi?
zetova mama ce, po spanski, da stavi u kosu neki veliki cesalj sa velom, a sta je meni raditi?
ttaaako sam nervozna, tako me strah da negde nesto ne zabrljam...a da ipak pokusam da iznesem "istinu o srbiji" makar kroz neki lep obicaj...ako takvih ima?
ima l' neko voljan da pripomogne?

Cestitke Urbana :lol:
Daruju se kumovi, nakonce, stari svat i deveri
Deverima se daruju peskiri 
http://www.stilvencanja.com/deverski-peskiri.html

urbana

hvala, E :)
slozili smo se da obicaj sa jabukom (u izmenjenoj varijanti, bez prangije) izgleda privlacno i jednostavno, kao i onaj sa sitom. to bi moglo da zabavi siroke narodne mase.
i, naravno, nakonjche :)
juj...jos nedelju dana do vencanja...sva treperim od srece.
a sutra krecemo put spanije.
hvala vam svima puno na pomoci :)

mesto gde ce se odrzati svecani chin:
Boda Fran-Escullos

Ivan_D

urbana

kesenem sepen.
lep pozdraU iz malage :)

Pijanista

Ivan_D

Pijanisto, ne kaze se 'legjob' vec 'footjob'.

Hate mail

Jelence

Cek, cek sto ste poceli da madzarate?