I onda ti ne znas latinski i dizes mi pritisak nevidjeno.
Ma covece prestani da se glupiras. Znanje latinskog ima svoju vrednost, ali ta
vrednost nije tolika kolika je bila kad si ga ti ucio. A pogotovo ne kolika je bila generaciju, dve, tri pre toga. Slicno i sa gomilom drugih stvari, ukljucujuci i tzv "opste obrazovanje".
Trenutno su na ceni neke druge skills, drugi nacini razmisljanja, druge traits, drugi metodi ucenja. Ukratko totalno novi sklop vrednosti/normi/metoda ucenja itd.
Moj klinac ide u prvi razred i vec od njih ocekuju da resavaju jednacinu sa 3 nepoznate (postirao sam u "malo neobicne fotografije).
Kad sam pisao panji uceteljici da mi to izgleda preterano za prvi razred i u sali rekao da ako tako nastavi za par godina necu moci nista da mu pomognem sa zadacima iz matematike, ona mi je odgovorila sasvim ozbiljno da kad mali bude u 5. razredu gotovo sasvim sigurno necu razumeti zadatke koje ce raditi jer rade po novim metodama koje "starija generacija" ne moze da shvati jer ne moze da
odnauci ono sto je pre naucila i sto je sada neefektivno.
I jos mi poslala esej profesora (a bio sam i na jednom njegovom predavanju pre) koji je pisao taj udzbenik u kom objasnjava kako u modernom svetu brzo racunanje nema veliku upotrebnu vrednost jer su kompjuteri svugde prisutni i ma kako brzo racunali uvec ce racunati brze nego mi, vec da je potrebno razvijati kod dece novi nacin razmisljanja i pristup problemima.
Elem, znanje latinskog je dobro koliko i sposobnost pravljenja metafora koje ce razumeti ogranicen broj ljudi; dakle dobro zbog
bonding sa odredjenom vrstom ljudi sa kojima ces imati izvesne zajednicke interese, dobro jer ces u nekim (retkim) situacijama da se osecas pametnijim, obrazovanijim ili superiornijim i sto ces nekom moci ponekad da se podsmevas.
Pre sto godina, pa i pre 40 godina bi znanje latinskog bio pravi mali asset. Slicno kao i, on a different level, biti dobar šahista.
Biti dobar šahista (recimo 2400 rating) je danas pretty much bezvredno.
Bolje je biti dobar u nekoj popularnoj video igrici, da ne pricam o pokeru.
Slicno i sa latinskim. OK je znati latinski, ali
bolje je znati kako se obuci, dobro se najesti , putovati, potrositi novac, smuvati devojke i svasta jos.
Naravno, nista od toga ne iskljucuje jedno drugo, but you get my point.
Dalje, mogao bi malo postovanja da pokazujes prema meni. Ako ni zbog cega drugog, onda makar po defaultu jer si zaposlen a znas da ja nisam zaposlen. That in itself should ooze a lot of respect.
I prestani da se hvalis kako mozes povremeno da odes na posao u 11. It's pathetic. Javi se kad ne budes isao uopste.