Citam na Quora neko postavio pitanje “zasto je Srbija tako siromasna zemlja”. Odgovori su tipa: “Imamo korumpirane politicare, a nemamo razvijen bankarski sistem kao npr. Svajcarska”
Ili jos jaci odgovor: “Nismo nikad imali kolonije kao Engleska, Francuska, Holandija. Budimo posteni svo njihovo bogatstvo vodi poreklo od pljacki kolonija…”
I to u kontekstu “to je zato sto mi nismo osvajacki narod”
Mene fascinira fizika. Nikad nisam bio dobar u prirodnim naukama, ali volim popularnu fiziku, procitao sam gomilu knjiga na tu temu, itd. Sve u svemu moje znanje je na nivou 1-2 razreda srednje skole. Ovo pominjanje Srbalja u istoj recenicu sa velikim i zasluznim evropskim narodima (na stranu ozbiljne propuste u logici, fallacy na svim nivoima i sl.) i jos gore, poredjenje sa istim je kao kad bih ja poredio sebe sa, recimo, Richardom Feynmanom. I onda rekao “imali smo mi slicne afinitete i interesovanja, ali eto on se rodio u bogatom New Yorku, u imucnoj familiji, ja sam se rodio u Zemunu. Inace bih verovatno i ja postigao slicno koliko i on”
Taj glupavi narod u velikoj meri jednostavno ne zna svoje mesto. I to je najveci problem u celoj prici. To je ono sto sprecava promene na bolje. Da pitas Ukrajinca zasto su siromasni, najcesce bi dobio odgovor tipa “Zato sto smo glupi k’o k., nekvalifikovani, nista ne znamo, nista ne umemo, pride smo podli, korumpirani i neposteni”
Neces cuti odgovor “Zato sto su nas Rusi vekovima izrabljivali, Kinezi zakupili nasu plodnu zemlju, a Zapad nas koristi za svoje interese”