News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Da li verujete

Started by E, February 02, 2010, 08:27:19 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

E

U Boga ( bilo kojeg i bilo kakvom obliku )  :). Ne pitam da li redovno idete u crkvu, sinagogu, dzamiju, vec da li u dubini svoje dushe verujete?

Pijanista

Jok.
Jedino sto mogu da dozvolim je deizam, to jest ako postoji bog onda je mozda kreirao svet (iliti opalio big bang) i pustio dalje da se stvari same razvijaju. Daklem, dok ne vidim dokaze, nista.

E

Ja verujem. To verovatno nije cool sad i ovde , ali sta da se radi. To je jace od mene.

alan ford

ako je pitanje da li verujem da postoji neko/nesto sto ima moc da upravlja kosmosom, svetom nasim zivotima, sudbinama, dusama onda je odgovor NE.

Ne kazem da sam ateista samo zato sto su mi proslave bozica, uskrsa, slave itd. u prelepom secanju te i sam volim da odrzavam tu tradiciju.

Pijanista

Ne radi se o tome da li je kul ili ne. To je kao da pitas da li verujemo u pomeranje kontinenata, ili neku drugu prirodnu pojavu. Osim onoga sto sam gore napisao, gde nauka jos nema odgovore, o ostalome sto tvrdi biblija (pretpostavljam da si hriscanka) se moze trezveno razgovarati. neka mi svestenik ispostavi dokaze da postoji raj/pakao, da postoji bog, itd itd.... onda cu to prihvatiti. Ne da cu verovatni, vec cu znati

Pijanista

QuoteNe kazem da sam ateista samo zato sto su mi proslave bozica, uskrsa, slave itd. u prelepom secanju te i sam volim da odrzavam tu tradiciju.

Tradicija je ok, moze se biti atesita i okupljati se za slavu itd

E

Quote from: Pijanista on February 02, 2010, 08:38:20 PM
Ne radi se o tome da li je kul ili ne. To je kao da pitas da li verujemo u pomeranje kontinenata, ili neku drugu prirodnu pojavu. Osim onoga sto sam gore napisao, gde nauka jos nema odgovore, o ostalome sto tvrdi biblija (pretpostavljam da si hriscanka) se moze trezveno razgovarati. neka mi svestenik ispostavi dokaze da postoji raj/pakao, da postoji bog, itd itd.... onda cu to prihvatiti. Ne da cu verovatni, vec cu znati
Raj i pakao su metafore za dusevna stanja kroz koja covek prolazi u zivotu u zavisnosti od toga kako zivi. U hinduizmu to nazivaju dobrom i losom karmom.

Pijanista

Pa zar ne postoji raj i pakao posle smrta?

alan ford

Quote from: E on February 02, 2010, 08:34:09 PM
Ja verujem. To verovatno nije cool sad i ovde , ali sta da se radi. To je jace od mene.
to nema veze sa cool. mene uvek zanima tacno u sta to ljudi veruju. pogotovu nelogicnosti koje moras da prihvatis ako se bavis nekakvom naukom. No sve to nije bitno za ovaj topik, i mislim da nikoga nisam opljunuo samo zato sto veruje u boga. Prosle godine sam bio na veceri kod sefa u Londonu koji inace ima PhD iz teorijske matematike i zgranuo sam se kada sam video prvo da se mole pred jelo, pa posle kada se dotakao religije. Al' eto koliko ljudi toliko cudi...

E

Quote from: alan ford on February 02, 2010, 08:53:53 PM
Quote from: E on February 02, 2010, 08:34:09 PM
to nema veze sa cool. mene uvek zanima tacno u sta to ljudi veruju. pogotovu nelogicnosti koje moras da prihvatis ako se bavis nekakvom naukom. No sve to nije bitno za ovaj topik, i mislim da nikoga nisam opljunuo samo zato sto veruje u boga. Prosle godine sam bio na veceri kod sefa u Londonu koji inace ima PhD iz teorijske matematike i zgranuo sam se kada sam video prvo da se mole pred jelo, pa posle kada se dotakao religije. Al' eto koliko ljudi toliko cudi...

Ima jedna knjiga zove se Unconditional Life  koju je napisao Deepak Chopra. Tu opisuje koliko vera moze da pomogne pacijentu( bilo koja vera).
I ja poznajem dosta visoko obrazovanih ljudi koji se bave naukom ali su religiozni ( jevreji, muslimani, hriscani)

slawen

Наравно да постоји Бог, то сам ја, и сви ви и цео свет постојите само у мојој глави.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Ivan_D

Ti si E fina devojka, pa ne mogu o ovom sa Tobom da razgovaram u punom elementu. Steta sto ste oterali Parezu, Pareski bio dobro dosao sa svojim kvazi-intelektualnim svetonazorima.

Mene samo fascinira kako ljudi koji veruju nemaju ni priblizno tacno definisano u sta to veruju. Da li veruju da je zemlja stara 8000 godina, da su ljudi i dinosaurusi harali zemljom u isto vreme, da je zemlja u centru svemira?
Jos me vise fascinira da se ni u jednoj verskoj zajednici ni na cemu od toga insistira. Insistira se samo na nekom apstraktnom verovanju, pripadnosti i poslusnosti.

Sto se tice raznih naucnika, profesora, drzalaca raznih naucnih titula itd koji tvrde da su vernici, licno mislim da je to kod puno njih neka vrsta (intelektualnog) snobizma. Zele da se razlikuju od svog neposrednog okruzenja i pokazu koliko su eto siroki. Mozda gresim.

Alane, a koristim ovu priliku da ukorim i Hate-a (jer sam prosli put zaboravio), koji je gresan istim grehom, sram vas bilo obojicu. Nevidjeni ste slihtovi. Sta uopste radite u kuci svog sefa? Neverovatno. Ja sam sefa van kancelarije vidjao samo par puta godisnje kad bi zatvarao Yub-Yum ili D'Angelos za potrebe firme.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

Pa pozvao me covek. Jedinog od svih young employees. Sta da mu kazem? Da ne bih?

Covek mislio da sam genijalac.

Moras malo razumeti i NYC i njega SF-hippija. Svaki dan je bio kao vasar u Topoli :mrgreen:. Red bacanja tastatura kroz prozor, red pizze na njegovom rooftop decku sa druge strane Broadwaya, gde nam je bio back-office (a i njegov/njihov stan).

Licno, and especially in my previous life, ja nisam voleo da idem po tudjim kucama. Nadrkani roditelji, gledaju da im ne ukrades ili ne razbijes nesto, izigravaju umor posle posla da bi isfurali decu napolje; majmuni. Totally unlike my parents.

Ovde je ipak shirina sto se toga tice i sve je ok (osobito padaju na evro manire, a to mi iz K-und-K bar umemo i bez truda osobita).
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

tarana

od pitanja vere, vise me zbunjuje i zanima pitanje nastanka zivota i smisla.

Pijanista

Quoteod pitanja vere, vise me zbunjuje i zanima pitanje nastanka zivota i smisla.

ne postoji smisao ili svrha kosmosa i zivota

Hate mail

Pijanisto, vrati Braciku a vrati i Slanjenu njegovu slicicu. Ovako je suvise komplikovano.

slawen

Сваки је Србин slawen.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

tarana

Quote from: Pijanista on February 02, 2010, 11:39:14 PM
Quoteod pitanja vere, vise me zbunjuje i zanima pitanje nastanka zivota i smisla.

ne postoji smisao ili svrha kosmosa i zivota

pravi inzenjer.

E

Quote from: Ivan_D on February 02, 2010, 11:14:06 PM
Ti si E fina devojka, pa ne mogu o ovom sa Tobom da razgovaram u punom elementu. Steta sto ste oterali Parezu, Pareski bio dobro dosao sa svojim kvazi-intelektualnim svetonazorima.
xrofl
pa koji mi smo ih oterali ?

Nocobdija

Verujem u Boga. Imao sam dosta mačevanja na zadatu temu sa bezbožnicima, te se ne bih dalje ovde zadržavao.  xyxy

Pijanista

Verujem i ja u krilate konje.

vbo man

Pitala me unuka oko verovanja u Boga (josh ide u katolichku privatnu shkolu gde imaju dosta priche i svega na tu temu, shto mi moram priznati nije drago al nismo imali izbora kako sam vec objasnila).
Ja joj rekla ovako:
"Ako verujesh onda Bog postoji a ako ne verujesh onda ne postoji. Kad odrastesh odluchicesh sama o tome".
Ja verujem u Boga ali crkvu (SPC) posecujem i drzim se nekih obichaja tradicije radi. Na nekom forumu u prichi o tome su mi objasnili da je onda to spiritualizam a ne religioznost. Mozda...
Lichno ne verujem da je sve zapisano i nepromenljivo u nashim zivotima. Verujem da ponekad ( na nekim raskrsnicama u zivotu) imamo izbor i da dobijamo signale ali ih ponekad ne vidimo.
Shto se nauke tiche za mene ona nije suprotna veri...naprotiv...verujem da nam je dato ( otvoreno) da saznajemo. Kako cemo to znanje (zlo) upotrebiti to je opet na nama.
Generalno ne verujem da su ljudi " dobri". Verujem da MOGU biti dobri...Ali te sile dobra i zla i kako funkcionishu na individualnom i opshtem nivou  za mene su najtezi deo za shvatiti...najkomplikovaniji.Razna drushtva PROPISUJU najrazlichitije stvari kao dobro i kao zlo , tako da tu uniformnosti nema.A ipak u genima (ili gde vec) svakoga od nas negde je upisan i taj kod. Zato i postoji savest...
Dajem svakom za pravo da veruje ili ne u shta god hoce...i trazim za sebe to pravo.
The light at the end of the tunnel is the train.

Pijanista

QuoteVerujem da ponekad ( na nekim raskrsnicama u zivotu) imamo izbor i da dobijamo signale ali ih ponekad ne vidimo.

Od koga?

vbo man

QuoteOd koga?

Od koga ili od chega to ne bih mogla da ti kazem.
Mozda ih ti nisi video ili osetio...U zivotima ljudi dese se neke pochesto neplanirane stvari koje nas ko zna zashto usmere (ili probaju da nas usmere) u nekom pravcu. Meni se to deshavalo ili ja to tako razumem.
Shta mislish postoji li sluchajnost? Da li sve sluchajnost?

Pijanista

QuoteShta mislish postoji li sluchajnost? Da li sve sluchajnost?

Kako mislis slucajnost?
Slucajnost je u stvari dogacaj koji je malo verovatan.

Hate mail

Hate mail

Pijanista

Hate mail

Bio je I bend sa tim imenom, ne?

alan ford

Quote from: Ivan_D on February 02, 2010, 11:14:06 PM
Alane, a koristim ovu priliku da ukorim i Hate-a (jer sam prosli put zaboravio), koji je gresan istim grehom, sram vas bilo obojicu. Nevidjeni ste slihtovi. Sta uopste radite u kuci svog sefa? Neverovatno. Ja sam sefa van kancelarije vidjao samo par puta godisnje kad bi zatvarao Yub-Yum ili D'Angelos za potrebe firme.

pa on zivi u Londonu ja u Hjustonu. Najcesce se vidjamo u Hjustonu, tu je svake dve nedelje, mada jednom u par meseci i ja idem za London. I tako jednom dok sam bio dole (gore?) me pozvao na veceru kod sebe kuci. Bilo mi glupo da odbijem a kako sam tamo poslovno ne bi ni imao neki izgovor. Nije nezanimljivo upoznati coveku i drugu stranu, ono zena, troje dece, kuche...
Eto da nisam otisao nikada ne bi znao da je vernik.

Jelence

Da, verujem.

Interesantno je da se odgovor na pitanje "u sta verujem" menja s godinama. U jednom trenutku svog zivota iz beznadja me je upravo vera izvukla (koja je ni nalik onome sto sada verujem). Kao dobrodusni putnik namernik koji naidje kad si u nevolji.

Takodje sam pre 13-14 godina bila toliko bolesna da sam umirala i cvrsto verujem da me je u zivotu molitva odrzala. Tada sam takodje nesto drugo verovala od onoga sta danas verujem.

Ono sto sam zakljucila tokom svih ovih godina je da je manje bitno kojem se Bogu molis (svi su mi uslisili molitve) vec je bitno da imas osecaj da pomoci ima. Sa verom u boljitak citav svet drugacije izgleda. Ako ti je stav da nema pomoci - onda nema pomoci.

Kazi da nema Boga i za tebe ga nema, kazi da ima i imas najboljeg saveznika kojeg mozes da imas. Pri cemu taj Bog nije onaj na nebesima (ne tvrdim da ga nema) vec onaj u tvom srcu i medju tvojim usima.

Attitude is everything. Kao i uvek, jel tako.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

vbo man

Zadovoljicu se tvojim odgovorom Pijanisto...verujesh u letece konje...it's all good  :!:

Daisy

Quote from: vbo man on February 03, 2010, 12:59:30 AM

Ja verujem u Boga ali crkvu (SPC) posecujem

ali?

ovo ne kontam, pa normalno je da ko veruje u Boga ide u crkvu
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

Daisy

Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

vbo man

Kako da ti kazem INI ja nekako o SVIM crkvama kao institucijama (ne mislim na samo zdanje) nemam bash sjajno mishljenje iz prostog razloga shto ih vode LJUDI nesavrsheni kakvi su, pa je vera chesto u istoriji bila zloupotrebljavana.I to svaka.Pokushavam da ne ulazim u sve peripetije u SPC a opet iz razloga jer su ljudi ( makar i sveshteni) ti koji ih zamrshuju...i malo mi je muka od toga. Meni lichno crkva ne treba da bih "komunicirala" sa Bogom ( kako u nedostatku boljeg izraza zovem  to u shta verujem). Ali povremeno posecujem crkvu nashu pravoslavnu tradicije radi.Ne umem tachno da ti opishem ni zashto mi je to vazno...ali vazno mi je.

vbo man

Da signali u noci...u magli...kako volite.
Volela bih da sam ih bolje uochavala u zivotu.

Daisy

Hvala na pojasnjenju vbo

Quote from: Pijanista on February 03, 2010, 12:30:45 AM

Verujem i ja u krilate konje.

time for a avatar change?

Ivan_D

Quote from: vbo man on February 03, 2010, 12:59:30 AM
Lichno ne verujem da je sve zapisano i nepromenljivo u nashim zivotima.

Ja recimo bas u to verujem. Jos kad mi je bilo 12-13 sam razmisljao kako je sve unbroken chain of events i kako recimo da nije bilo WWII ne bi bilo ni mene, ni mojih roditelja. U stvari samo da je neki (bilo koji) vojnik u rovu samo prdnuo malo drugacije, nikog od nas ovde ne bi bilo. Ali naravno nista od toga nije moglo drugacije da se desi nego sto se desilo, osim ako ne verujete u paralelne univerzume.

Mnogo godina kasnije sam saznao da to verovanje ima i svoje ime - determinizam; i da je bilo dosta zastupljeno (od Newtona (pa i ranije) do Einsteina) sve do pojave quantum teorije.

Ja i dalje mislim da je sve predefinisano i cinjenica da mi ne mozemo da izracunamo polozaj svake cestice u svemiru, bez da ne promenimo njen smer, spin, ubrzanje itd.) ne znaci da to nije tako. Ali sta ja znam.

Ovako kako Jelence vidi stvari mogu da razumem i opravdam. Mozda nije intellectually very challenging, but hey if it does the job then it does the job.

vbo man

Ivane...to vrlo lako moze biti tako kako kazesh.No kako nema materijalnih dokaza ni za jedno ni za drugo ostaje da svak veruje u ono shto je njegovom umu ( i dushi) blisko.
Tako nekako kao ti sam i ja razmishljala dosta dugo sve dok mi se nije desio " life changing event" par puta u zivotu. Nastavak mog zivota mogao je otici u (bar) dva potpuno razlichita pravca a zavisio je od moje odluke ( ne uvek prave i ne uvek dobre po mene shto tek kasnije saznash kakav je sluchaj).Mogla bih lako da prevalim sve na " sudbinu" , na zadato , na "predefinisano", i da skinem odgovornost sa sebe ali mi to s godinama teze polazi za rukom. Po meni, da , okviri su zadati ( iz koze se ne moze ) , jako puno toga ne zavisi od nashe volje (mada kao mladi volimo da verujemo da je sve u nashim rukama). Komlikovano je. Neke stvari koje nam se chine kao sreca, nekog drugog ( ili nas same) mogu da odvedu u ochaj ili nas zapravo uchine jako nesrecnim ako se ostvare. Shta mi u stvari znamo (o ovim stvarima)? Skoro nishta...uchimo (ako smo bistri) zapravo ceo zivot.To shto uchimo neki zovu mudrost pa stare ljude smatraju mudrim...I kako su razlichita mishljenja o nekoj stvari varirala ili se potpuno menjala kroz moj sad vec poprilichno dug zivot ne bih mogla da se zakunem da cu sa ovima koja danas imam otici u grob.
Ako je sve predeterminisano chemu onda ova borba u nama...chemu intelekt...chemu sva iskustva zivotna u koja smo bacheni...?
Ne protivurechim ti...mozda si u pravu...samo onako razmishljam na temu.

Nocobdija

Quote from: INI on February 03, 2010, 06:23:26 AM
Quote from: Hate mail on February 03, 2010, 02:37:13 AM

Bio je I bend sa tim imenom, ne?

close ... a song

SIGNALI U NOĆI - FILM

Greška. Grupa se zove "Film" ovaj što peva je Jura Stublić, a pesma je "Signali u noći".

Nocobdija

Quote from: Jelence on February 03, 2010, 05:06:31 AM
Da, verujem.

Interesantno je da se odgovor na pitanje "u sta verujem" menja s godinama. U jednom trenutku svog zivota iz beznadja me je upravo vera izvukla (koja je ni nalik onome sto sada verujem). Kao dobrodusni putnik namernik koji naidje kad si u nevolji.

Takodje sam pre 13-14 godina bila toliko bolesna da sam umirala i cvrsto verujem da me je u zivotu molitva odrzala. Tada sam takodje nesto drugo verovala od onoga sta danas verujem.

Ono sto sam zakljucila tokom svih ovih godina je da je manje bitno kojem se Bogu molis (svi su mi uslisili molitve) vec je bitno da imas osecaj da pomoci ima. Sa verom u boljitak citav svet drugacije izgleda. Ako ti je stav da nema pomoci - onda nema pomoci.

Kazi da nema Boga i za tebe ga nema, kazi da ima i imas najboljeg saveznika kojeg mozes da imas. Pri cemu taj Bog nije onaj na nebesima (ne tvrdim da ga nema) vec onaj u tvom srcu i medju tvojim usima.

Attitude is everything. Kao i uvek, jel tako.

Jako lepo rečeno.  xjap

E

Iskrena molitva ima zaista ogromnu moc

tarana

šta ovo je kao slučano?!
ja se juče zapito a press mi danas odgovara!
QuoteLONDON 03. 02. 2010

TANJUG

Ljudi su vanzemaljci koji su došli iz svemira
Ljudi su vanzemaljci koji su došli na Zemlju iz svemira, tvrdi poznati britanski astrobiolog, prof Čandra Vikramasinge sa univerziteta u Kardifu

Prema njegovim rečima, nova istraživanja jasno pokazuju da je ljudska vrsta nastala u svemiru i da je tek u kasnijem periodu naselila Zemlju.
"Seme života" posejano je na našu planetu pre 3.800 godina, navodi on, ističući da su mikrobi dospeli sa kometama na Zemlju, gde su se potom "umnožavali i rasejavali", stvarajući uslove za razvoj ljudskog života.
"Da, svi smo mi vanzemaljci i svi vodimo poreklo iz svemira. Povezuje nas isti lanac koji se proteže svemirom", kazao je prof Vikramasinge, navodeći da svi dokazi upućuju na to.
On veruje da se život prenosi sa planete na planetu milijardama godina tako što komete udaraju u nebeska tela, prenoseći živu materiju. Oni koje prežive prebacuju se na druge planete u okviru vremenske skale od nekoliko miliona godina.
Britanski naučnik, međutim, priznaje da ova teorija ne objašnjava kako je prvobitno nastao život u svemiru.
"Dokazi iz astronomije ubedljivo ukazuju da život nije nastao na Zemlji, već u svemiru. Iako ne znamo kako je život prvobitno nastao, činjenica je da je počeo da se širi svemirom, čime je osigurao svoj opstanak", kazao je on, prenosi londonski "Telegraf".
Prof Vikramasinge i njegov slavni kolega Fred Hojl, jednog od najvećih astrofizičara i kosmologa XX veka, koji je preminuo 2001. godine, postavili su ovu teoriju, nazvanu "pansmermia", tokom 60-godina.

Ivan_D

ach, zo!!!
mikro-ogranizmi i bakterije su evoluirale u slonove i ljude za nepunih 4000 godina. makes sense!!!

tarana

možda hvali koja nula, ali to je to...

Ivan_D

A koji organizam ti znas koji bi preziveo nekoliko hiljada godina na meteoru putujuci kroz svemir milionima kilometara po temperaturama  od -270 C do +6000 C i preziveo?

Iskreno mislim da taj tzv naucnik ni sam u to ne veruje.