Ime je vazno i mnogi roditelji, pogotovo imigranti, su neodgovorni i daju deci kretenska imena. Ne samo nasi ljudi vec i mnogi drugi.
Nisi ti citala mnogo stare diskusije VBO, pisao sam ja tamo citave eseje o imenima i znacenjima istih. Npr. tvrdim ti da postoji ogromna sansa da dete koje se rodilo u Srbiji negde izmedju 1987 i 1997 i zove se recimo Strahinja ili Rastko, nije iz normalne porodice. Takodje ti odogovorno tvrdim da procenat klinaca rodjenih u tom periodu kao Rastko ili kao Strahinja su far more likely da prave razne pizdarije u zivotu nego klinci rodjeni u istom mestu u istom periodu sa neutralnim imenima tipa Filip ili Vladimir.
Kad kazes "neki su promenili imena i prezimena pod
izgovorom..." zvucis kao da to osudjujes. Svako ima pravo da promeni ime i prezime ako mu se ne svidja ili stvara bilo kakve probleme i nema apsolutno nista lose u tome. Ja bih to prvi uradio da se zovem recimo Djordje Stojiljkovic a zivim negde u inostranstvu.
Sa svojim imenom i prezimenom nisam nikad nigde imao problema, jer su manje-vise jednostavni, puuuno samoglasnika, nema lj, j, nj, ž itd. Ali da mi je i najmanje ikad stvaralo probleme promenio bih ih i nema u tome apsolutno nista lose.
Niti ima ista lose u nemenjanju imena/prezimena. Stvar ukusa i izbora.
Nas mali se zove Jan. U uzi izbor su usla druga neutralna imena kao Martin, David, Daniel, Filip.
Zena je u ranom stadiju trudnoce izvalila "ako bude devojcica daj joj ti ime, ako bude decak ja hocu da bude Nikita"
To je valjda bio i jedini put u zivotu kad sam bio neprijatan prema njoj jer me je ta glupost izbacila totalno iz takta. Zasto zagorcavati detetu zivot takvim imenom pogotovo u sredini gde zivimo. A i inace, Nikita kao musko ime, osim u bivsem SSSR, je ime koje potencijalno trazi probleme.
Imena takodje, ponekad, otkrivaju i obrazovanje roditelja, socijalni i druge statuse. Sto egzoticnije ime tim veca neobrazovanost, sirotinja itd.
Znam nase ljude u Amsterdamu koji su deci davali imena Naomi, Giovanni itd.
Mada je vecina davala neutralna imena tipa Nina, Bruno, Marko, Sara itd.