Ja sam se budala jednom opekao na te kupone i nikad vise. Video pre jedno pola godine kupon na internetu za veliku porciju sushi koja obicno kosta 1190kc za 390kc.
I reko da platim paypal-om, ali onda se setih da je to account u eurima i rek'o bolje da platim ceskom karticom da me ne bi odrali na exchange rate (penny wise - dollar stupid).
Platim ja to, narucim da sushi podignem tri dana kasnije, u ponedeljak u 12. Dosao tamo u 10 do 12, vidim jedno 5-6 ljudi ispred ceka a restoran zatvoren. Prosetam okolo vratim se u 12.05, udjem i cujem kako neko ko pripada restoranu objasnjava svim onim ljudima kojih je vec bilo desetak da su tek dosli sa godisnjeg odmora, da cekaju da im se dovezu sirovine i da nece moci ni da pocnu da prave porcije do 2 sata. Pitam ga ja znaci da dodjem u 2? On pita kako se zovem, pogleda na spisak, kaze vi ste 5. na spisku, znaci dodjite oko 4.30
Pitam zasto su prihvatili toliko narudzbi za 12 sati ako znaju da ne mogu da postignu (ultra glupo pitanje turns out). On mi lepo kaze "pa sta bi ste hteli, kupon ste platili samo 390kc".
Cesi mirni, prave planove kako najbolje i najefikasnije da isplaniraju ostatak dana i da kasnije podignu sushi.
Ja ljut na sve, a najvise na sebe jer bi dispute preko paypala bio relativno jednostavan.
Odem do banke koja mi je izdala karticu kojom sam platio, tamo ne razumeju u cemu je problem jer restoran nije odbio da mi isporuci jelo, samo
malo kasne, a "takve stvari se desavaju". Kazem da 4-5 sati kasnjenja nije mala stvar i da su mi ceo dan poremitili. Zao im je i videce sta ce moci da ucine.
Posle 2 dana zovu me i kazu da moram da napisem protokol sta i kako se desilo i dodjem kod njih u banku da potpisem.
Kazem da ne nameravam da trosim nekoliko sati vremena zbog 390kc i pitam da li ne mogu jednostavno da "reverse" taj payment. Ne, ne mogu.
I American Express me je puno puta prevario. Svasta ti obecaju, pogotovo za platinum kartice koje imamo mi, medjutim kad push come to shove, onda vaze nekak sasvim druga pravila i kao da se sve desava u nekom sasvim drugom svetu.
Secam se pre mnogo godina, ziveo sam u Spaniji tada, jedan moj kolega zaglavio u nekom
klubu ceo vikend i racun izasao $21K. Njegovu kreditnu kartu su mogli da charge samo $9K i morao je u ponedeljak da ide tamo menadzer kompanije sa $12K casha da bi ga pustili.
Posle je morao da obeca da vise nece da pije i da luduje i neko vreme je stvarno bio sober. I zovem ga ja jedan vikend da idemo u Kiss Bar. Kind of a dodgy place, dodgy characters, devojke uglavnom iz Kolumbije, ali bilo i par Albanki sa Kosova itd.
Bilo dosta jeftino, atmosfera je bila meni zabavna, u krug poredjane sofe za sedenje, svuda po zidovima ogledala.
On kaze da bi rado isao, ali da ne moze jer znam kako ce to zavrsiti. Ja mu rekao, da ne brine jer su devojke u Kiss Baru samo 6000pts (valjda $30-$40, ne secam se, bilo pre 15 godina).
A on mi kaze "yeah, they're 6000pts until I have a few drinks and they pull me in from behind the mirror into a parallel universe where the girls are no longer 6K pts, but 600K pts"