Meni taj pasoš nije bio problem da putujem.
Doduše, nije ni onaj Slobin, dvojezični. Nikada nisam imao problem da dobijem šengenku, na po godinu dana. Znači, biće da je problem u meni.
A ti bi Pijani mogao bratu da doniraš jedan kršteni telefon koji ima mogućnost promene tastature (en, cro, ser... - svi androidi to imaju, npr), i/ili da ga pošalješ kod nekoga da ga nauči da koristi isti.
Ne radi se ovde o tebi Slawene. Vec smo jednom o tome pricali pre nekoliko godina kad su Srbima ukinuli vize.
Istina, i ja sam takav; i meni je drago kad nesto imam sto drugi nemaju. Mnogo draze nego da svi imamo - ali to nije narocito dobro.
Problem sa tim skandaloznim pasosem je u necem drugom. I cudi me kako se niko nije pobunio, ili makar primetio taj zlocinacki debilizam. Nigde, ni u jednom clanku, ni u jednom komentaru - nigde online, nisam video da se bilo ko makar osvrnuo na dizajn tog pasosa iako je vise nego ocigledno da nesto sa tim
dizajnom ozbiljno nije u redu.
I na takvim, naizgled malim, stvarima moze dobro da se vidi propast i zaostalost Srbije. Ljudi jednostavno ne razumeju cause and effect.
Naravno cirilicni pasos sam po sebi, ma kako debilan, nema neko negativno (ili bilo kakvo drugo) magicno dejstvo koji ce nosiocima istih da zagorcava zivot.
Slicno kao sto ni imena Despot, Strahinja, Rastko, Miailo i sl. sama po sebi ne uticu magijski na nosioce tih imena da budu nenormalni ljudi.
And yet, procenutalno Despoti, Strahinje i Miaili su mnoooogo nenormalniji ljudi nego Jovani, Vladimiri i Filipi...
Coincidence? I says not.
Da bi neko detetu dao ime Despot ili Miailo - sa tim covek mora da nesto nije u redu, makar na nekom nivou. I naravno kad covek sa kojim nesto nije u redu vaspitava dete, velika je verovatnoca da ni sa tim detetom nece biti sve u redu na nekom nivou ili verovatnije na vise nivoa.
Slicno i sa ljudima koji odlucuju o sudbini Srba, makar i sa naizgled nevaznih pozicija i o naizgled ne tako vaznim stvarima. Ne moze Srbija da bude normalna zemlja kad o mnogim stvarima odlucuju ljudi sa kojima nije bas sve u redu. Ljudi koji se plase sveta, ne vole strane jezike, ljudi koji ne zele da Srbija bude otvorena zemlja, ljudi koji bi najradije sveli pismenost u Srba na XIX vek, ljudi kojima odgovara klero-fasisticki model funkcionisanja i zatucanost.
Ne govorim naravno o trenutnoj vlasti, vec o nizim strukturama koje su se uctvrstile u pore sistema i niko ih ne dira. To su strukture koje prave dizajn pasosa, registarskih tablica, izbacuju latinicu iz upotrebe, insistiraju na veronauci po skolama, sire medjunacionalnu netrpeljivost, sikaniraju manjine po Vojvodini...