News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Starudija/antikviteti?

Started by Mirabella, February 20, 2010, 01:35:36 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mirabella

Ne bacajte starudiju, ko zna, moze da postane antikvitet (ili barem vrednije nego sto mislimo).

Listam ovaj online Pottery Barn katalog, vidi samo cene "antiknih" balona za vino/rakiju (bez one pletenine!), kaze iskopali negde po Srednjoj Evropi (u papirnatom katalogu kaze u Madjarskoj).  Prosle godine bile jako aktuelne karlice, takodje negde iskopane kod nas u komsiluku, po slicnim - i jos visim - cenama.

http://www.potterybarn.com/products/found-oversized-wine-bottles/?pkey=cbest-sellers-accessories

Aaaaa, evo svih vintage finds, tu su i karlice.

http://www.potterybarn.com/shop/accessories-decor/vintage-finds-accessories/?cm_type=gnav
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Jelence

Od poslednje seobe bacam SVE.
Nista mi vise ne treba.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Mirabella

To je moj problem.  Retko sta bacam, a i kad bacim, teska srca, triput merim, jednom bacam.  Trebace.  :roll:
Don't argue with an Idiot.  He will bring you down to his level and beat you with experience!

Jelence

Ja sam nekako... ne znam... got over it.
Pobacala sam gomilu stvari. Bas gomilu. A cuvala i detetove igracke i sveske iz skole i kojesta.

Mirabella

Tih sentimentalnih stvari se relativno lako oslobadjam (moja sestra jos cuva sinovljeva kinder-jaja  :x), veci su mi problem korpice, trakice, dzidze, posude, ukrasi i umetnicki predmeti (svi oni africki i azijski motivi koje sam godinama dovlacila i vukla za sobom, koji mi se sada, osim par tepiha, ni sa cim postojecim ne uklapaju).  I tako, nabavljam novo, a starog ne mogu da se oslobodim.  :(

Jelence

E vidis to sam i ja skontala da je problem. Nakupis stvari koje ti se uklope a onda kad hoces da promenis - sve Jovo nanovo treba da skupljas.
Jer gomila toga ima vek trajanja - izbledi, iskrza se, okrnji...
DOSADI, slatka, DOSADI mi da gledam istu vazu ili sliku na zidu godinama.

Mirabella

'De da bacim slonovu kos'?! :twisted:

slawen

Јели досадио Рембрант.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Jelence

Quote from: Mirabella on February 20, 2010, 02:35:45 PM
'De da bacim slonovu kos'?! :twisted:

Pa u kanti za smece  :mrgreen:

Mirabella

baggio

Pottery barn.....moja najomiljenija radnjica :!:, al' nema sanse da se izletim sa 300 kinti za balon.
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

slawen

А глава к'о неоплетен балон.... кажу овде сељаци кад описују мамурлук од неке шећеруше ујутро.

Тзв. ЈНА је своједобно расходовала, што значи побацала на отпад и наредила војницима да мацолама поразбијају хиљаде стаклених балона запремине 50 и 80 литара, као искоришћену амбалажу за акумулаторску киселину.
Пар комада су спасли срчани сељаци који су свесно ризиковали да их неки одговорни стражар упуца, или да их онај коме би нудили кутију цигара у замену за балон оцинкари безбедњаку за покушај давање мита. Интересантно да ником није пало на памет да те балоне нормално продаје, или слично.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

Zanimljivo. U podrumima kuca moje majke sigurno ima tih staklenih balona 100 godina starih. Njeni su izmedju ostalog bili i vinari. Pitacu.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Hate mail

Sjajna izreka, Slanjene. Nisam je cuo od Miladina, za cudo. Mozda sto je on iz doline Gruze a kod tebe u Cacku tako kazu.

On zna reci "glava k'o buchuk" ili "dupe k'o nacve" ali nikad (bar ne gde sam ja bio prisutan) i "a glava k'o neopleten balon".

slawen

Naprotiv, to kaze jedan lik iz Bumbarevog Brda. Miladin ce znati gde je to u odnosu na Knić (nearby village).
A ja nisam iz Chacka.

Mirabella

Quote from: baggio on February 20, 2010, 03:45:28 PM
Pottery barn.....moja najomiljenija radnjica :!:, al' nema sanse da se izletim sa 300 kinti za balon.

I moja.  :!:  Sad sam bas pazarila neke bele cupove i zlacane ramove za slike.  Pa naravno da nema sanse da das tolike pare za balon.  Zato sam i postavila ovu temu: cuvajte balone i karlice za
leba k'o oci u glavi.  :mrgreen:

Hate mail

slawen

Jelence

slawen

Први сам се сетио!

Jelence

pa sta setio, to je iz tvoje garaze

E

Ja bih volela da imam jedan stari sat, onaj veliki sto stoji uz zid , sa klatnima i sto se navija i objavi mekanim i dubokim zvukom ono dong dong svakog sata.
Neki ovakav na primer
http://www.pacificantiqueclocks.com/longcaseclocks/LongcaseClock01c.htm

Pijanista

Quote from: Jelence on February 21, 2010, 09:04:01 AM
Postoje razne starudije...
Evo jedna klasicna, a nije slonova kost.

jebote, pa na ovom forumu (sta god da je) miskop je i pre deset godina pominjao Slobu uzduz i popreko.

slawen

Quote from: E on February 24, 2010, 09:30:41 PM
Ja bih volela da imam jedan stari sat, onaj veliki sto stoji uz zid , sa klatnima i sto se navija i objavi mekanim i dubokim zvukom ono dong dong svakog sata.
Neki ovakav na primer
Такве сад праве Кинези.
За оне којима није прабаба донела у мираз.

baggio

Quote from: slawen on February 24, 2010, 10:47:14 PM

Такве сад праве Кинези.

Ili pak ostavila u testamentu :mrgreen:
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

E

Quote from: slawen on February 24, 2010, 10:47:14 PM
Quote from: E on February 24, 2010, 09:30:41 PM
Neki ovakav na primer
Такве сад праве Кинези.

Moja prababa Milica je zivela na Ovcaru , imala osmoro dece , od kojih je jedna i moja nana Margita.Ona je imala cetiri sina od kojih je jedan bio moj pokojni tata. Slicna situacija je bila i sa ostale tri prababe s tim sto su jednu ubili balisti za vreme drugog svetskog rata. Prema tome, puno dece , dosta unucica i dosta praunucica  :!:... slabo da je bilo satova za miraz za toliku decu.

E

E

Jao sta sve ima lepo u potterybarny  :!:, uhvatila me zelja da kupim nesto. Mirabella it's all your fault.

vbo man

Ja volim te antikvitete...i to ne iz snobizma...nekako se dobro osecam u njihovoj blizini 8-). Od babe mi nije ostalo mnogo jer su rano umrli baba i deda a njihove tri cerke sirotice posle rata morale su da prodaju dosta toga da prezive...poneshto odnela i rodbina...S druge ocheve strane pak deda i baba zbrisali iz Hrvatske da ih ne pokolju ustashe ( deda mi bio pravoslavni pop pre rata kao shto znate) tako da nisu poneli mnogo...a posle se valjalo kuciti u Beogradu.
Ovde ne kupujem te starine samo da bih kupovala. Kupujem detalje koje mogu da priushtim i koje mogu da uklopim u relativno moderan nameshtaj i kucu.Ponekad nadjem neshto i na garage sale-u...mada ih slabo posecujem u zadnje vreme.
S druge strane svaka od tih stvari ima istoriju...to su TUDJE , nechije stvari i nechiji deo zivota.Kad unesem u kucu tako shta nekako imam utisak da sam unela i deo nechijeg tudjeg zivota/duha i malo me strah...ne umem bash da opishem to osecanje.Ipak , ponekad reskiram...mozda ima i pozitivne energije u nekoj od tih stvari...shto bi mi dobro doshlo :mrgreen:
The light at the end of the tunnel is the train.

Mirabella

Quote from: E on February 25, 2010, 12:15:17 AM
Jao sta sve ima lepo u potterybarny  :!:, uhvatila me zelja da kupim nesto. Mirabella it's all your fault.

:evil:  Ja svaki put kad listam katalog nadjem nesto sto mi bas treba.  Pa jos ako je na rasprodaji...  Niko srecniji. :oops:

Jelence

Meni je keva godinama skupljala za austafirung one hekleraje kojekakve, a posle mi i sama heklala. Bilo je tu i jorganskih carsava, kompleta posteljine itd, i kojecega sto sam sa sobom ponela dolazeci ovamo. Novo, neotpakovano. 100% emotivna i 0% upotrebna vrednsot.

Nije prezivelo poslednju selidbu...
Sva ta posteljina ne pasuje velicinama ovih jorgana itd, tako da je samo sedelo i cekalo moljce. da ih vracam nazad mrzelo me, tako da su se neki siromasi ofajdili mojim austafirungom.

Plus sto je to sve bilo "od starog sloga" oni carsavi od damasta sa cipkom. Beli. Pa to samo ako hocu da poludim od pranja i peglanja.

Jedino mi taj hekleraj zao da bacim jer je mnoge od njih keva godinama pravila... Tako da je to u fijokama sa po' kile lavande. Do sledece selidbe.

vbo man

Joj shta sam ja tog hekleraja pobacala. Neke mi je i baba , pokoj joj dushi heklala. Pozutelo od stajanja, uplesnjavilo se...morala sam da bacim...nek mi Bog oprosti.Ali zato chuvam neke metalne okvire za chashe za chaj i posudicu za kavijar shto je baba donela iz Rusije pre jedno 50 godina...Chuvam tanjir uradjen sa kobaltom ( mnogo lep) od mame i takve stvari koje ne propadaju.Moja deca ce mozda sve to da pobacaju kad ja umrem :cry:...kao shto smo mi pobacali skoro sve kad je baba umrla...Zato i ne treba skupljati stvari...treba praviti uspomene...Ja se moje babe i mame secam po lepim uspomenama...po slikama iz vremena koje smo proveli zajedno.

Mirabella

I ja imam tih hekleraja, od babe i mame.  Cuvala sam ih, takodje, iz emotivnih razloga, inace bih ih odavno bila bacila.  I dobro je sto nisam.  Do pre neku godinu su mi bili odvratni, kad sam odjednom otkrila da su vrlo lepi i da mi se svidjaju.  :)  Do te mere, da sam ih sve dovukla ovde.  Ne moraju da se koriste za originalnu namenu (da sede bezveze na vr' stola, fotelje; kumina strina je imala hekleraje i na kvakama  :!:).  Mozes da ih koristis za jastucice (da ustedis onih $ 500  :evil:), ili ucelo ili deo, kombinovan sa materijalom, raznorazne aplikacije.  

Znaci, Jelka, ne bacaj, cuvaj u lavandi, sva je prilika da ce doci dan (aka kad omatoris  :evil:) kad ti nece biti bas tako ruzni.

vbo man

Bash sad neshto mislim a nikad ne pitah dok su bili zivi zahto li su moji baba i deda tih nekih 60-ih kad su se dobili pasoshi putovali bash u Rusiju? Kominizam su prezirali dakle to nije bio razlog...Ja imam zelju da vidim Rusiju no ne znam hocu li je ikad ostvariti...Izvinite ovo je O/T.

Jelence

Quote from: Mirabella on February 25, 2010, 01:46:26 PM
I ja imam tih hekleraja, od babe i mame.  Cuvala sam ih, takodje, iz emotivnih razloga, inace bih ih odavno bila bacila.  I dobro je sto nisam.  Do pre neku godinu su mi bili odvratni, kad sam odjednom otkrila da su vrlo lepi i da mi se svidjaju.  :)  Do te mere, da sam ih sve dovukla ovde.  Ne moraju da se koriste za originalnu namenu (da sede bezveze na vr' stola, fotelje; kumina strina je imala hekleraje i na kvakama  :!:).  Mozes da ih koristis za jastucice (da ustedis onih $ 500  :evil:), ili ucelo ili deo, kombinovan sa materijalom, raznorazne aplikacije.   

Znaci, Jelka, ne bacaj, cuvaj u lavandi, sva je prilika da ce doci dan (aka kad omatoris  :evil:) kad ti nece biti bas tako ruzni.

Ja to d' izvines ne umem da opeglam. Kad mi mati bila ovde uhvario je fras. Jujujujuju pa sta to drzis na stolu? Hekleraj (a ja stavila na sto samo zato sto ona dolazi). Pa kako si ga to peglala ko da su ga krave zvakale?

Ja se vadila na stirak, kao stirak nije dobar. Ma jes mojkura stirak... Nego ja n'umem da opeglam. Rasiri se cudo na krajevima a skupi u sredini. Svaki put kad ga rastegnem dobije drugi oblik.

Zajebi.

Mirabella

Quote from: Jelence on February 25, 2010, 01:59:24 PM
Ja to d' izvines ne umem da opeglam. Kad mi mati bila ovde uhvario je fras. Jujujujuju pa sta to drzis na stolu? Hekleraj (a ja stavila na sto samo zato sto ona dolazi). Pa kako si ga to peglala ko da su ga krave zvakale?

Ja se vadila na stirak, kao stirak nije dobar. Ma jes mojkura stirak... Nego ja n'umem da opeglam. Rasiri se cudo na krajevima a skupi u sredini. Svaki put kad ga rastegnem dobije drugi oblik.

Zajebi.

:mrgreen:  Slaba u ruke.  ;)  Cuvaj, mozda ce snajka znati.

Jelence

E jedino ako ona ne izvadi prosek...
Ova trenutna zna da pegla kreditnu karticu...

E

Ja volim hekleraje  :!:, u opticaju su mi dva tri , ostale cuvam. Koliko je tu samo truda i ljubavi utkano. Od mame, svekrve, bake ... Priceless

Daisy

Quote from: Jelence on February 25, 2010, 01:26:04 PM

Jedino mi taj hekleraj zao da bacim jer je mnoge od njih keva godinama pravila... Tako da je to u fijokama sa po' kile lavande. Do sledece selidbe.

trazi od keve da ti ishekla nesto duguljasto, sto moz da stane na ove pljosnate televizore ...
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

MalaKoala

blago vama kad imate love da kupujete u Pottery barn...

Jelence

Quote from: INI on February 25, 2010, 03:13:54 PM
Quote from: Jelence on February 25, 2010, 01:26:04 PM

trazi od keve da ti ishekla nesto duguljasto, sto moz da stane na ove pljosnate televizore ...

Kako se toga sama nisam setila  :|
Preko Tva, a o'ma do caplje...

Hate mail

Hekleraj!

Moj cale ima obicaj da to sa stola pokupi sa dva prsta (ustine na sredini i podigne) i baci iza televizora.

Pricao jednom i kada je bio u vojsci u Travniku, neki kapetan (inace Srbijanac) pozvao ga kuci kod sebe na rucak. Ulaze njih dvojica, kapetanica stavila heklani stolnjak na sto, kuva se rucak a kapetan pita mog caleta: "Jesi ti Miladine video da mi imamo ovo?", sve pokazujuci na stolnjak. "Jesam...". Kapetan sa dva prsta ustine heklani stolnjak i zafrljaci ga sa stola.  :mrgreen:

Kako mene (isto) nerviraju te beskorisne heklane narodne radinosti...

baggio

I ja cuvam hrpu stvari koje mi je ostavila pokojna mama.  Volim.  Jednostavno mirise na nju i vraca me u vreme spokojnosti moga detinjstva :(
Jedini problem je sto nista od toga vise nema mesta u mojoj kuci.  Jednostavno se ne slaze i ne uklapa u kucni dekor.  No, i pored toga ja se do kraja moga zivota necu od toga odvojiti.  Dva puta godisnje otvorim sanduk od kedra u kome je sve to smesteno, rastresem, "popricam" sa mojom mamom, i opet polako smestim na isto mesto.  Kad mene ne bude bilo, neka rade sa tim sta zele, ali ja ne dozvoljavam da istorija moje majke jednostavno zavrsi na djubretu, ili ne daj Boze na nekoj garaz prodaji gde ce neko da me uceni, i da mi ponudi 50 centi za ono sto je moja majka sa ljubavlju danima i godinama radila.

Inace, secam se jednog slucaja kada je otac moje prijateljice umro, a majka ostala sama u kuci.  Jednoga dana, dodje vreme da je pomere u stan i da ociste kucu od "smeca".  Unuka, koja je tada imala oko 28 godina ( inace po prirodi veliki namcor), popakova silne crne plasticne kese sa svim onim dragim stvarima koje je baka skupljala i cuvala jos od pre I svetskog rata, kada se naselila u Kanadu.  Sve to je zavrsilo na gradskom smecu. Kad su je pitali zasto, rece uz namcorasti osmeh: " Ha, sta ce meni svo to smece?" :shock:

Bila je to neka preokretnica u mome zivotu.  Shvatila sam da ono sto ja volim, u cemu uzivam i sto me cini srecnom, sutra kad mene ne bude bilo ne mora nista da znaci nikome drugom, cak ni mom rodjenom detetu.  Zbog toga, ja uzivam punim srcem u onome sto me cini srecnom.  Ne cuvam nikakve posteljine ( kupujem najlepse i najmekanije, onako prijatne pa kad spustis glavu na jastuk jednostavno odmah utones u san ), ne cuvam nikakve peskire (a obozavam ih i po malo su mi slabost), servis za rucavanje ( koristim svakodnevno ono sto volim), stolnjake ( i radne i paradne korsitim redovno), od garderobe i cipela nosim ono sto VOLIM.  Svakoga dana!

Danas jesmo, sutra nas nema.
Oni najbilizi ce se setiti da smo postojali neko vreme, a onda ce i ta secanja izbledeti.
Treba uzivati u svakom danu.
Ovde smo gosti na proputovanju.
Zasto onda odvajati od usta, samo da bi neko sutra ponizio i gadio se na ono u cega je pored mnogo para, uzlozena i ogromna ljubav?

slawen

У, јебемти, од овога може да се рикне....

baggio

Quote from: slawen on February 25, 2010, 05:47:02 PM
У, јебемти, од овога може да се рикне....

Od cega?

Hate mail

Pa od tih jebenih cipkanih stolnjaka.

Mirabella

baggio

Quote from: Hate mail on February 25, 2010, 06:11:45 PM
Pa od tih jebenih cipkanih stolnjaka.

Hejte,

postoji li nesto na ovom svetu u cemu ti uzivas? xrotaeye

Mlad si, ima fore.
Cek' dok stignes u tamo neke godine.
Polako.  Zakoci ponekada.
Nije bas sve jebeno.

Pijanista

QuoteHejte,

postoji li nesto na ovom svetu u cemu ti uzivas?

Postoji, lova, limo i vulgarni antikomunizam  xnerd