News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

kupovina kuce (za jelenceta)

Started by AFord, September 15, 2011, 02:06:24 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AFord

Kuca u kraju se prodaje, nama se dopala pa resismo da je kupimo. 10 godina stara sa lepim bazenom.
Vlasnik kuce je Cartus relocation kompanija koja je preuzela (kupila) pre 3 meseca od nekog budze iz Exxona koga su preselili negde.
Prosle nedelje smo poslali ponudu, ovi poslali kontru nesto snizenu pocetnu cenu na sta smo (poslali subkontru) podigli nasu ponudu za nijansu.
Danas, posle 3 dana cekanja cujemo da su dobili jos jednu ponudu te da posaljemo poslednju ponudu a kuca ide onome sa najboljom ponudom.
U medjuvremenu smo potpisali milion i jedan dokument, sto su sve raznorazni zahtevi prodavca kako bi se zastitili od svega moguceg.

Zeni se dopada kuca, meni se dopadaju dva stana (otplacena) koja imamo. Ja cenim da se Catrus najveca kompanija za relokacije ne bi zezala da nas pali da imaju dve ponude ako ih nemaju, mada nema nacina da proverimo. Zbog hrpe papira cenim da ta druga ponuda nije neka zajebancija (low ball) a ne bi da istrcim pa platim znatno vise no sto moram.

U stvari dok ovo pisem malo me nervira situacija u kojoj smo pa mislim da cu cenu podici za nijansu sto sam ocekivao da ce biti sledeci korak pa ako je to dovoljno i vise od te druge ponude super a ako ne nikom nista.

Any advice?

Jelence

Koliko dugo je kuca na marketu?

Koliko je vasa ponuda daleko od onoga sto oni traze (ne mora $, kazi mi %).

Koliko je oblast u kojoj kupujes kucu pretrpela u svima iz medija dobro znanoj krizi RE marketa u USA? Da li su cene padale?

I poslednje pitanje kakva je ponuda slicnih kuca u tom kraju?
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

E, a u vezi ovoga:

Ja cenim da se Catrus najveca kompanija za relokacije ne bi zezala da nas pali da imaju dve ponude ako ih nemaju,

Scarsity sells like nothing else. Kad vidis u praksi kako to radi... meni je urnebesno smesno & zabavno svaki put. Mora biti da scarsity povlaci citavu emotivnu masineriju unutrar pojedinca jer je apsolutno nenadjebiv.

Nikad ne kazem da imam kupca ako ga nemam. Sto nije ni potrebno. Ali UVEK kazem da je kuca jos uvek na marketu i da dok ti razmisljas moze doci nego drugi. Ako si zainteresovan za kucu to ce biti dovoljna motivacija. A ako nisi bolje da to znam odmah pa da se razilazimo. Plus sto nekim likovima ZAISTA treba taj push inace bi sedeli i cesali glavu do kraja zivota neodlucni hoce li da mrdnu dupe ili jok. Lovci na najbolji moguci deal pod kapom nebeskom (koji obicno propuste sve relativno dobre deals u potrazi za tim zlatnim gralom koji zapravo ne postoji).

Sto je najinteresantnije, nekada se ZAISTA desi da dodje neko drugi i preuzme kucu (to se ovde zove gazumping, mozda je u USA isto).

AFord

Nepuna dva meseca se prodaje. Ono sto je (bila) nasa prednost je da je vlasnik kompanija kojoj je svakako stalo da je se sto pre ratosilja. U nasem kraju cene sve ovo vreme idu na gore. Ne kao ranije ali po 3-5% godisnje bez greske. 2009. dakle u jeku najgore krize smo prodali jedan stan za 'for sale by owner' za manje od nedelju dana i prilicnim dobitkom.
Slicne kuce se prodaju za oko $200-250 po sqft (kvadratnom fitu). Prodavac je trazio $270/sqft mi ponudili $200, oni spustili na $250. Bio sam spreman da dignem na 210.

Verovatno cu ponuditi $210-215 jer i za $230 je odlican dil ali 230/sqft postaje problematicno jer se takve kuce povremeno pojavljuju i prodaju za te pare a kazem necu da ispadnem ovca pa istrcim sa dosta vise love nego sto druga strana nudi.

Jelence

Ako je vlasnik kompanija onda su oni verovatno stavili otprilike market value odnosno cenu za koju su spremni da je prodaju. Individuals tend to be greedy i ladno stave bar jedno 30% on top da bi imali mesta za pogadjanje, da se ne zajebu pa prodaju kucu jeftino, nisu motivisani nego ocekuju da im neko ponudi milijarde za stracaru, previse emotivno vezani za kucu pa emotional value of the house zaracunavaju u dolarima, itd itd. (Ovde ne racunam ljude u dugovima koji daju kuce budzasto).

Ako pretpostavimo da jos jedan kupac zaista postoji onda bih rekla da je kuca atraktivna jer za nepuna dva meseca dva ozbiljna kupca znaci da je market recognised the value.

Mozes da ponudis kao sto si planirao $210-215 mada ako postoji druga strana i cena u kraju je $200-250 a oni traze $250 rekla bih da je to nisko. Sem ako su Arapi, Arape mozes da nad-bidujes any time. "Obican svet" ce ciljati negde oko sredine.

Ako druga strana ne postoji ili se predomisle kuca ce biti tvoja za $210-215.

U svakom slucaju uvek mozes da se vratis pregovorima i da kazes "How bout $230?" Ili da kazes da ti se jave ako stvar sa tim drugim propadne.

A zavisi i koliko ti se zena emotivno vezala za kucu...

AFord

kuca je zaista lepa, u odlicnom stanju i sa bazenom. Ima i neku bastu pozadi i nesto ispred sto me ubi u pojam. A koliko cujem ne bi mi dali to sve izbetonirati. Pogotovo ne ono ispred.

Odoh spavati. Mozda mi se javi neka cifra do sutra.

Hate mail

Jos stan...

(Sorry, nisam mogao da izdrzim; carry on).
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Ivan_D

je l' vi nemate vec kucu? Nisi pricao jednom, kad smo pricali o osiguranju, da placas toliko i toliko za osiguranje kuce koja ima vrednost pola miliona?

Drugim recima - ne treba ti jos jedna stambena jedinica :)
Bolje je trositi novac na male stvari, mnogo bolje   ;)

A ako vec moras, nemoj nikako da im ponudis vise nego sto si im vec ponudio. They're doing a takeaway on you.

Delim super korisne savete levo i desno, kao i obicno.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

Slazem se sa Ivanom. Ne znam kako fish market stoji za sad, ali cenim da bi za te pare mogao bar godinu dana da karas najbolje ribe na marketu. Na ushi da ti izadje ona stvar.

Koji ce ti kuca.

AFord

Quote from: Ivan_D on September 15, 2011, 06:10:36 AM
je l' vi nemate vec kucu? Nisi pricao jednom, kad smo pricali o osiguranju, da placas toliko i toliko za osiguranje kuce koja ima vrednost pola miliona?
Rekoh da imam dva stana. To sa osiguranjem nisam bio ja - missim to je tako trulo kada krenes da se palis sa nekim ciframa.

Ivan_D

Quote from: AFord
Osiguranje na kucu je odlicna investicija. Ja konkretno nemam pola miliona da sagradim novu kucu u slucaju pozara/uragana/poplave.
Ovako platim 1000 dolara godisnje i mrian sam.

http://znaksagite.com/7k/index.php?topic=2173.0

Ok, nije bilo explicit, ali bilo je implied  ;)

AFord

odlicno pamtis. Jedino sto se ovde vise radilo o pokusaju da nacrtam da osiguranje i nije uvek kradja vec se za vece stvari isplati.

Nego da se vratimo na temu. Iz tvog kockarskog iskustva, kada druga strana naizgled 'ima' isto sto i ti u kom procentu je to blef, a u kom su zaista jaki ili jaci?

Jelence

Ja zaboravila da apgrejdujem polisu za ovu jednu kucu i sad se ujedam za dupe. Upali provalnici, razvalili vrata, stanari prestali da placaju rent i iselili se (bez da me obaveste o tome, stavise ni kljuceve nisu vratili, jos uvek su pod ugovorom i ne odgovaraju na telefonske pozive).
Dok prodjemo kroz proceduru izbacivanja iscedice me nacisto. A da sam imala insurance deo troskova bi bilo pokriveno.

Pareski do

Мислим да овде нису потребне теорије игара нити савети Јелене некретнинуше већ је једино питање колико волиш жену, тј. колико си спреман да платиш да би она била задовољна, испод или изнад онога што сматраш вредношћу тог објекта.

У првој поруци си рекао да се жени допада кућа и имплицитно да се теби (баш) не допада... касније провејава како се такве куће за те паре стално нуде... како ти се не допада башта, како ти не би дали да поспеш drive-way

Ivan_D

Sto bi rek'o Slawen: Muka mi je od sve troje vas!
:mrgreen:

AFord

Quote from: Pareski do on September 15, 2011, 11:54:44 AM
У првој поруци си рекао да се жени допада кућа и имплицитно да се теби (баш) не допада... касније провејава како се такве куће за те паре стално нуде... како ти се не допада башта, како ти не би дали да поспеш drive-way

meni se mnogo toga na svetu dopada ali vrlo malo od svega sa tog spiska imam. Kuca je lepa ali je i lepo ziveti bez kredita. Bastu ne volim jer me cvece i trava, posebno odrzavanje ne zanimaju.

Googlao sam da li postoje neke statistike, odnosno strategije kako postupati u ovakvim prilikama. Recimo nesto slicno onom kada imas troja vrata a samo je iza jednih nagrada pa izaberes jedna i dobijes mogucnost da promenis izbor pre nego sto ih otvoris; cisto gledajuci verovatnocu bolje ces proci ako izaberes jedna od dvoje preostalih vrata.

Nazalost ni google ni vecina ovde nije imala nista korisno na temu da doda.

Ivan_D

Ne kupuj kucu bre covece. S tim su samo problemi. Kao sto kazes: bolje je ziveti bez kredita. Sam si svoj gospodar. Krediti umeju da gospodare zivotima. Nemas posle slobodu, ne mozes da rizikujes ni sa cim, ne mozes da uzmes pola godine slobodno, da trazis drugi posao, da putujes kad hoces, gde hoces i koliko hoces.
I najvaznije od svega, kad se kasnije razvedes bice trostruke glavobolje.
Kuce su strasno precenjene kad je obican svet u pitanju. Strasno!!!

Pareski do

Quote from: AFord on September 15, 2011, 12:48:32 PM
meni se mnogo toga na svetu dopada ali vrlo malo od svega sa tog spiska imam. Kuca je lepa ali je i lepo ziveti bez kredita.

Навео си бар још један разлог зашто се теби не купује кућа. Међутим брак = компромис, тако макар кажу они који су бивстовали у истом  xjap

Jelence

meni se mnogo toga na svetu dopada ali vrlo malo od svega sa tog spiska imam. Kuca je lepa ali je i lepo ziveti bez kredita. Bastu ne volim jer me cvece i trava, posebno odrzavanje ne zanimaju.

Googlao sam da li postoje neke statistike, odnosno strategije kako postupati u ovakvim prilikama. Recimo nesto slicno onom kada imas troja vrata a samo je iza jednih nagrada pa izaberes jedna i dobijes mogucnost da promenis izbor pre nego sto ih otvoris; cisto gledajuci verovatnocu bolje ces proci ako izaberes jedna od dvoje preostalih vrata.

Nazalost ni google ni vecina ovde nije imala nista korisno na temu da doda.

Slusaj, Alane. Sta ti zapravo hoces? Zbog cega kupujes kucu? Nemoj molim te i ti da jurcas za tim zlatnim gralom koji ne postoji.

Prva i osnovna podela u tvojoj glavi koju treba da napravis je da li hoces kucu za investiranje ili za zivot (da se preselite u nju). Jedno je dobar potez kada kupujes investment a drugo kada kupujes family home.

Najjednostavniji primer: kada kupujes investment zanima te povracaj na ulozene pare, a za family home gledas velicinu dvorista, blizinu skole u koju deca idu, blizinu tvom poslu, itd itd.

Prema tome, jel kupujes kucu za business ili pleasure?

AFord

kucu kupujem za zivot. jedan stan investiciju vec imam. Mozda i ovaj u kome sada zivimo bude investicija a mozda ga prodam.

Quote from: Pareski do on September 15, 2011, 01:14:21 PM
Међутим брак = компромис, тако макар кажу они који су бивстовали у истом  xjap

verovao ili ne danas nam je 10 godina braka a 17 godina od upoznavanja. Dakle o kompromisu znam dosta toga.

Pijanista

baggio

Alane,

srecna godisnjica. :)

Moj savet.
Verujem da postoji jos jedna ponuda. To se cesto desava.  Ne bi im bilo u interesu da te foliraju i da odustanes ( sto je sasvim moguce), pa da kuca i dalje stoji na marketu. 2 meseca na marketu je prilicno dug period. Stoga, ako ti je stalo do te kuce, a mislim da jeste, budi korektan u ponudi.  Ponudi ono sto smatras da je fer cena, a pristojno za tvoj dzep.  Kuca je uvek dobra investicija.  I kad zivis u njoj, ona je investment.

Good luck!
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

Ivan_D

AFord

hvala na cestitkama mada o rodjendanima i slicnim slavljima ne volim javno da pisem.

Jelence

Quote from: baggio
Verujem da postoji jos jedna ponuda. To se cesto desava.

Desava se. A isto se tako cesto desava da ne postoji jos jedna ponuda. Kao sto sam gore objasnila scarsity je jedna od najuspesnijih teknika za prodaju. Prodaje mozda i bolje no sex  :mrgreen:

2 meseca na marketu je prilicno dug period.

Na kom marketu?

Stoga, ako ti je stalo do te kuce, a mislim da jeste, budi korektan u ponudi.

Najbolja ponuda je ona koju te je sramota da kazes :)

Kuca je uvek dobra investicija.  I kad zivis u njoj, ona je investment.

"Dobra investicija" kada je kuca za zivot u pitanju je dosta rastegljiv pojam...

Pijanista

Sunce ti ****, ovde gde ja zivim (a nije centar Vankuvera) za te pare dobijes prosecan 1-soban stan. Dvosoban 300-600k. Kuca da se rusi 800k. Dobra kuca 1mil.

baggio

Jelence,

ti Alana savetujes vodjena svojim iskustvom, a uglavnom iskustvom vezanim za "tvoje" podneblje.  Ja ga savetujem nosena iskustvom iz zemlje u kojoj ja zivim.  Ovde kod mene, vrlo cesto (a to je u proseku 8 out of 10) se desava da postoje multiple offers pri kupovini kuca i uglavnom nije vezano za taktiku prodaje, nego je cinjenica.  Kuca ti "procuri" kroz shake (naravno ako s ozbiljan kupac i ako ti je do te kuce zaista stalo) samo tako.

Mnogi ljudi polaze od toga da kucu kupuju za sebe, ali nakon nekoliko godina zivota u njoj (u zavisnosti od tadasnjeg real estate marketa) odlucuju se na prodaju. Logicno bi bilo da u ovoj predpostavci ostvare profit. Da li je to bila dobra investicija?  Ja kazem da. Naravno, svaki reskir je reskir i ne mora da bude profitir (kako nasi kazu). Da li je dobra investicija ako covek drzi svoju kucu dvadesetk godina? Poznajem ljude koji su pre 17 godina svoju kucu platili $ 150,000.00.  I dan danas zive u njoj. Danas je ta kuca procenjena na $ 550,000.00.  Na njoj nema duga.  I pored dugogodisnjih redovnih troskova oko kuce, ja i ovo smatram dobrom investicijom.

Znaci, sve je ovo individualna stvar.  Ako si agresivan u svojim investicijama bavices se kupoprodajom 20 puta za 20 godina, ako si konzervativac, investiraces ovako kao moji poznanici.  Sve zavisi cime se covek zadovoljava i koliko mu je zapravo u zivotu dovoljno?
We can not change the cards we are dealt, just how we play the hand - Randy Pauch

AFord

Quote from: Pijanista on September 16, 2011, 04:31:14 PM
Sunce ti ****, ovde gde ja zivim (a nije centar Vankuvera) za te pare dobijes prosecan 1-soban stan. Dvosoban 300-600k. Kuca da se rusi 800k. Dobra kuca 1mil.
ista stvar i ovde :)

Ivan_D

bolje biti prvi u Texasu nego drugi u Vancouveru   :)

AFord

jelencetovi saveti su vrlo pragmaticni i realni, a sa stanovista agenta. Time ne smanjujem na znacaju.
Ja sam se dugo opirao bilo kakvoj kupovini jer cistim rentiranjem i disciplinovanom stednjom covek lako moze da na kraju balade ima dosta vise love. Deo koji je tesko izracunati je taj emotivni deo koji Jelence preskace. Dakle kada sam konacno pristao da kupimo nesto neverovatno je koliko sam se osetio prijatnije i udobnije u necemu sto je moje, sto mogu da uredim kako pozelim a opet da ne razmisljam sta ce mi reci gazda ili sto da se akam kada cu vec sledece godine da idem negde drugde.
Drugo u trazenje idealne kuce, osim kada ti je to posao, iziskuje isuvise vremena, rada i truda sto nemam niti me zanima da na to trosim. Dakle tu sam spreman da ili preplatim kucu ili ne dobijem 100% ono sto hocu.

U principu vazno je znati sta hoces, ne samo od kuce vec uopsteno i sve nekako uskladiti i realizovati.

AFord

Quote from: Ivan_D on September 16, 2011, 04:39:16 PM
bolje biti prvi u Texasu nego drugi u Vancouveru   :)

Teksas je jedna od bogatijih drzava sa gomilom starih belih familija. Tesko da ca ja ovde da im se proturim kao prvi ili 101. u tom domenu.

AFord

elem, nismo je dobili, druga strana je ponudila punu cenu pa je time ovde kraj.

Ivan_D

Dobro je. A sad pamet u glavu za sledeci put.   ;)

Jelence

Quote from: AFord on September 16, 2011, 04:42:04 PM
jelencetovi saveti su vrlo pragmaticni i realni, a sa stanovista agenta.

Alane, ja se ne bavim samo prodajom vec i aktivnom kupovinom kuca.
("Aktivna" znaci ne onako rekreativno i kad na nesto naletim, nego konstantno trazim kuce koje bih kupila).

Deo koji je tesko izracunati je taj emotivni deo koji Jelence preskace.

Preskace jer se dresirala da preskace :)

Ne, bez zajebavanja. Ljudi kazu "prava prilika dolazi jednom u zivotu". I kad tako postavis stvari naravno da si pod stresom i veoma emotivan. Medjutim, ako prihvatis malo drugaciji pogled na stvari da najbolje prilike u zivotu nailaze dva puta nedeljno, onda mozes da razmisljas o pravom problemu (o kuci) a ne o tome da ce ti uteci nesto veliko to nikad vise nece da dodje.

Drugo u trazenje idealne kuce, osim kada ti je to posao, iziskuje isuvise vremena, rada i truda sto nemam niti me zanima da na to trosim.

Trazenje kuce iziskuje vremena, bilo da je kupujes za sebe ili da je izdajes. Znas kako kazu attitude is everything  :| (yet again). Ako te mrzi i smatras da nije vrednotvog angazovanja, ili imas nesklad izmedju vremena i strpljenja i liste zahteva u vezi kuce, unutrasnji kosmar i stres su neminovni.

U principu vazno je znati sta hoces, ne samo od kuce vec uopsteno i sve nekako uskladiti i realizovati.

Apsolutli.

Jelence

Quote from: AFord on September 16, 2011, 05:07:58 PM
elem, nismo je dobili, druga strana je ponudila punu cenu pa je time ovde kraj.

$270?? Suckers  :mrgreen:

AFord

kuca vredi toliko, to je otprilike plafon, dobili bi je i mi i oni za manje da nam oboma tajming nije bio los.
Inace culi smo da je ta druga strana ponudila znatno manje od nase prve ponude ali im je receno da smo i mi u trci te da imaju samo jednu priliku pa se 'izuse za sve pare'.

Ivan_D

Ja sam jednom preko godaddy bid-ovao za neki domain koji je vec bio kupljen. godaddy je rekao da ponudimo najnizu i najvecu cenu i mi smo ponudili 500$ do 5000$ ne znajuci da li je to dobra ideja, jer daje prostora za podvale.
Kad su nam par nedelja kasnije javili da je prodavac dao kontra-ponudu 1200$ koja je automatski prihvacena, predpostavili smo da je ipak sve kosher i da godaddy ne podvaljuje kao sto bi recimo mogao.

Da si ti Alane imao mogucnosti da dodjes do drugog kupca mogli bi da se dogovorite da recimo ti ponudis 215$ on 220$ i kad mu prodaju da on tebi da recimo mali bonus od 10-20$ po kvadratnom metru.

AFord

Bilo je tu vise mogucnosti. Da podmazemo agenta prodavca da nam kaze cifru pa da nasu uvecamo za malo. Da porucimo prodavcu da cemo platiti 5k vise od dobitne cene. Cak i ova tvoja kombinacija bi teoretski mogla jedino sto bi morali sve na poverenje da radimo jer nam ugovor o prevari na sudu ne bi pomogao, a opet bilo bi i pitanje kako bi se dogovorili ko bi dobio kucu. Da ne kazem da ako bi se dogovorili o cenama, nasa ponuda bi mimo svih dogovora bila bolja od njihove (ugovorene) kako bi mi dobili kucu.
Pogledaj pod 'game theory' ili 'prisoner's dilema'

Ivan_D

Prisoner's dilema je igra nepotpune informacije, tj. slicna ovoj u kojoj si bio. Da ste se nasli sa covekom i dogovorili, jedan bi dobio kucu po nizoj ceni, a drugi bonus, dakle obojica bi "zaradila" po 15-20$ po kvadratnoj stopi.
Moja iskustva su da se velika vecina ljudi drzi takvih dogovora kasnije, cak iako su bili totalno neformalni. Ljudi su uglavnom posteni kad se radi o dealovima sa drugim ljudima. Hoce da "iskoriste" institucije, drzavu, casino, osiguravajuceg agenta realtora itd, ali vecinom nece da prevare saucesnika u tom poduhvatu.

AFord

Quote from: Ivan_D on September 17, 2011, 06:20:36 PM
Prisoner's dilema je igra nepotpune informacije, tj. slicna ovoj u kojoj si bio.

prizoner's dilema je igra neznanja sta ce biti sledeci potez tvog protivnika i posle dogovora.
Naime dogovor je da cute kada ih uhvate. Ako oboje otcute odlaze na krace odsluzenje zatvora, medjutim ako jedan odruka drugog tog pustaju a drugi ide u zatvor na duze vreme. Problem je sto obojca imaju dobar motiv da prevare drugog.

Jelence

Quote from: Ivan_D on September 17, 2011, 06:20:36 PM
Moja iskustva su da se velika vecina ljudi drzi takvih dogovora kasnije, cak iako su bili totalno neformalni.

U R 1 lucky bastard  :mrgreen:

Quote from: AFord on September 18, 2011, 12:19:06 AM
Naime dogovor je da cute kada ih uhvate. Ako oboje otcute odlaze na krace odsluzenje zatvora, medjutim ako jedan odruka drugog tog pustaju a drugi ide u zatvor na duze vreme. Problem je sto obojca imaju dobar motiv da prevare drugog.

Jel se zove "prisoner's dilemma" jer je glavna dilemma ko ce da ode u prison?

Ivan_D

Prisoner's dilemma, Jelence, je u svojoj sustini koncept odgovornog drustvenog ponasanja. Jednom sam pisao rad na tu temu i profesor je rekao da mi skida kapu i rekao, da nije o tome razmisljao do sada na taj nacin i da ako mi ne smeta (bas je upotrebio "if you don't mind") da ce moje vidjenje prisoner's dilemme koristiti u buducnosti u nastavi - dakle kao koncept odgovornog drustvenog ponasanja.
Eto, takav sam ja.   :!:

Sam problem ide otprilike ovako: dvojica opljackaju banku, uhvate ih kasnije, i odvojeno, izolovano ispituju. Posto nema nekih direktnih dokaza ako ni jedan ne prizna dobice obojica po 3 meseca zatvora. Ako jedan prizna a drugi ne, tog sto je priznao pustice, a ovaj drugi sto nije priznao dobice 5 godina zatvora. Ako obojica priznaju dobice obojica po godinu dana zatvora.

Dilema je u tome sto ni jedan ne zna sta ce ovaj drugi da uradi.

Primera u svakodnevnom zivotu ima bezbroj. Neke sam naveo u tom radu sto sam pomenuo gore. Ja recimo volim da se dugo tusiram (nije toliko ni da volim, ali mrzi me da ustanem jednom kad sednem) po pola sata na primer. Ja takodje znam da to nije dobro za prirodu, energiju itd. Ali takodje znam da sam ja jedan od mnogo miliona ljudi koji se svakodnevno tusiraju, a racunam s tim da se ogroman broj tusira po 5-10minuta, te je steta koju cinim drustvu zanemarljiva. Dakle situacija u kojoj je za mene bolje da se ponasam kako se ponasam (neodgovorno u ovom slucaju) AKO se ostali ponasaju odgovorno. Ali za mene (i za sve ostale naravno) bi bilo gore da se svi/vecina ponasaju kao ja.
Slicno i sa ostatkom rolne toalet papira koju si jednom pomenula. Moja zena je baca u kantu namenjenu za papir - ja je bacam u najblizu kantu. Opet, to je za mene lakse tako, ali to je neodgovorno drustveno ponasanje. Kad bih morao da biram izmedju "svi ce bacati u najblizu kantu kao ja" ili "svi (ukljucujuci i mene) ce bacati u kantu za papir" izabrao bih ovo drugo.
Slicno i sa littering - tu se npr. ponasam vrlo odgovorno, koriscenjem auta vs. voz; i tu se ponasam odgovorno, ali to je zato sto ne volim da vozim.
Drugi primeri su takodje: placanje poreza, negazenje trave, prekomernim grejanjem i jos gomila drugih primera gde je za nas kao pojedince bolje/lakse da se ponasamo na jedan nacin a za drustvo u celini bolje da se ponasamo na drugi nacin. Ako bi se svi ponasali kako je za njih lakse onda bi svima bilo mnogo losije.

Pareski do

prisoner`s dilemma - затвореничка дилема
scarcity - оскудица

slawen

Ja ne kupujem kucu (iako sam se u pocetku nosio tom mislju) vec "samo" trazim stan.
I u oba navrata, kad sam isao na razgledanje tih (ajd'  da ne kazem bash rupcaga) nekretnina, UVEK su doveli josh po jednog "interesenta" koji kao u isto vreme razgleda, kao tolika je navalica da nas po dvoje obradjuju istovremeno, a na zilot ili kako li se vec ono zove pise da je stan na trzistu recimo pedeset dana. Prvi put je "suparnik" bila neka crnkinja (iz neobavestenosti sam omasio deo grada u kome sam gledao stan, bilo je to prilicno dugih dvadeset minuta dok sam cekao taksi da dodje i odveze me u civilizaciju posle razgledanja; da bude veselije, i dosao sam bio nekih dvadesetak minuta ranije i bio toliko ocigledno siting duck za neku grupicu brace pod kapuljacama koji su se nesto domundjavali na obliznjem parkingu da je odnekud dosao serif deputy, sazalio se covek u neverici na moj idiotizam i pravio mi drustvo dok nije dosao agent, takodje crnac), drugi put neki veciti student jer se taj drugi stan nalazi u blizini Univerziteta, pa su agenti u oba slucaja dovedeni u zabunu mojim apsolutno nelogicnim ponasanjem doveli najlogicniju mogucu konkurenciju. I dok je crnkinja u prvom slucaju odradila posao do kraja (pretpostavljam da sama ne bi mogla da nadje izlaz iz zgrade / stara upravna zgrada Philip Morisa preuredjena u stanove, ogromni prozori i plafoni visoki po sest metara, sjajan ambijent, samo na pogresnom mestu) onaj beli studos se pokupio i otisao cim me je video - josh jedno razocaranje, jer sebe iznutra i dalje vidim kao dvadesetpetogodisnjeg plejboja.
I tako....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

E

Hate mail

Tacno sam znao da ces da mi zaglavis medju ekipu sa kapuljacama u toj potrazi al' k'o velim covek zna sta radi. Pa uzas!

Meanwhile...

pastir (ratar) - 09. septembar 2011. u 19.41

A zašto vi ne zaobidjete tu nadrdanu Srbiju
nadrdani Beograd taj aerodrum i sve ostali.
Bedo jedna , najeli se hamburgera i napili
coca cole i sada vam sve smrdi sto je Spsko.

http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/137/015695357/salteruse-nikola-tesla.html?98

slawen

Ma ovaj drugi stan je u stvarno lepom kraju, kao iz nekog filma o Bozicu, crvene cigle i veverice koje piche unaokolo, samo je malo zajebano hoce li se odvaziti da ga izdaju liku bez zaposlenja i zanimanja u USA. Videcemo sutra, jutro ce promjeniti sve....

A to sa kapuljacama je stvarno ziva istina. Sad, sreca je da dolazim iz zemlje u kojoj su se desavale i mnogo gore stvari, pa nisam odmah zapalio odatle, vec sam nakon sto je moj taksista Phil zdimio mirno stajao na cosku i zdrakao okolo, dok se pored mene nije zaustavio neki kraun viktorija ili josh vece cudo sa dilerom gudre unutra koji je tabletice spida i pakovanjca kreka krio u jo-jou od providne zute plastike. I to je bila srecna okolnost, jer je taj lik izgleda privukao onog serifa koji se parkirao pozadi i gledao sta sad mi tu radimo - onaj u kolima i ja pored. A onda me je pitao "Da li je sve u redu, ser?" i tako smo krenuli pricu o komsiluku, kriminalu, cekanju (i cekicanju, dilerski izraz), da bi mi taj dobricina u jednom trenutku rekao "Nemojte verovati svima, verujte svom srcu."
Zanimljivo je ipak da nisam bio jedini belac u kraju (i serif je bio Afroamerikanac), u tu zgradu su se dok sam ja cekao taksi da odem upravo useljavali neki klinac i njegova devojcica, stoposto studenti umetnosti jer samo su oni dovoljno tupavi za tako nesto, premda mi je serif rekao za taj kraj da po pitanju kriminala nije los; sa druge strane, kada sam ga pitao za Fan i Museum District gde sam posle otisao da gledam stan, rekao je "E, to je vec dobro!" tako da to "nije lose" mogu da tumacim na vise nacina....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

Good!

You're learning!

And our children is learning, too, I see.

Hate mail

Sto's tice okolnosti 96-tocasovna boravka ovde (summa summarum) - gadjaj u glavu prilikom komunikacije, onako kako sam ti u ona dva reda napisao tamo.

slawen

Богами, да сам ономе шерифу рекао да сам адвокат, оставио би ме к'о говно на киши, у то сам сигуран.
Овако - кип д'лоу профајл - све изгледа добро. Ту артиљерију чувам за праву прилику.
Јеси ли знао да је овде седиште три највеће адвокатске фирме у УСИ?
Још кад би имао ко да ме препоручи (за кафекуварицу)...
Стан би дошао сам по себи :mrgreen: