News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ukinute vize!

Started by taki, November 30, 2009, 03:02:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

taki

Quote from: Pijanista on November 30, 2009, 09:23:07 PM
Pa ne znam, moguce je da na osnovu kartice utvrde da li si finanskijski odgovorna osoba. Ne mogu nikad sa sigurnoscu, to je normalno. Ideja je da minimalizuju rizik, a da pri tom sto manje ometaju putnike. Kompromajz.

Ja sa bankom potpisah ugovor o tajnosti podataka kad sam otvarala racun kod njih. Zaista ne verujem da je neki mali iz podruma ambasade hakovao banke po Srbiji kako bi ustanovio sta ko i koliko ima.

Pijanista

QuoteOni koji su mogli do sad, moći će i od sad. Oni koji nisu mogli do sad, ni od sad neće moći. QED.

To uopste nije tacno. Cinjenica je da je ranije postojao filter (viza, i sve sto u z to ide) a dans ne postoji. Prema tome, postoje ljudi kojima nije mnogo da odvoje 200E za krace putovanje u susedne zemlje, a koji ranije nisu mogli da dobiju vizu. Ako nista drugo, bar ce ovi koji su nekad cekali u redu biti postedjeni maltretiranja.
Ako ti u tome ne vidis nista pozitivno, tvoja stvar.

Pijanista

Quote from: taki on November 30, 2009, 09:26:07 PM
Ja sa bankom potpisah ugovor o tajnosti podataka kad sam otvarala racun kod njih. Zaista ne verujem da je neki mali iz podruma ambasade hakovao banke po Srbiji kako bi ustanovio sta ko i koliko ima.

Ne to koliko para imas, vec kakav ti je kreditni status: Da li dugujes, da li na vreme vracas kredit i da li ti je kad zahtev za kredit odbijen.

slawen

Quote from: Pijanista on November 30, 2009, 09:26:22 PM
QuoteOni koji su mogli do sad, moći će i od sad. Oni koji nisu mogli do sad, ni od sad neće moći. QED.

To uopste nije tacno. Cinjenica je da je ranije postojao filter (viza, i sve sto u z to ide) a dans ne postoji. Prema tome, postoje ljudi kojima nije mnogo da odvoje 200E za krace putovanje u susedne zemlje, a koji ranije nisu mogli da dobiju vizu. Ako nista drugo, bar ce ovi koji su nekad cekali u redu biti postedjeni maltretiranja.
Ako ti u tome ne vidis nista pozitivno, tvoja stvar.

Нема чекања у реду: закажеш телефоном кад ти одговара да дођеш, а ако уз то и лично познајеш конзула....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

taki

Ima tu jos ponesto sto je otezavalo putovanje. vize su se placale po 35e. Morao si da imas bukiran smestaj, a to uglavnom znaci da ne mozes da racunas na pristojan, a jeftiniji smestaj. Morao si da imas kupljenu kartu, to ti automatski znaci da znatno ranije pre puta moras da bukiras avion, ako ides avionom, i nemas mogucnosti da juris jeftinije karte na kojima se ponekada ustedi po par stotina eura kad ide porodica. Kad sve te troskove malo racionalizujes ispada da se na put mogu odluciti i oni koji pod dosadasnjim uslovima nisu mogli. Opet ne svi, naravno.

slawen

Quote from: taki on November 30, 2009, 09:29:55 PM
Ima tu jos ponesto sto je otezavalo putovanje. vize su se placale po 35e. Morao si da imas bukiran smestaj, a to uglavnom znaci da ne mozes da racunas na pristojan, a jeftiniji smestaj. Morao si da imas kupljenu kartu, to ti automatski znaci da znatno ranije pre puta moras da bukiras avion, ako ides avionom, i nemas mogucnosti da juris jeftinije karte na kojima se ponekada ustedi po par stotina eura kad ide porodica. Kad sve te troskove malo racionalizujes ispada da se na put mogu odluciti i oni koji pod dosadasnjim uslovima nisu mogli. Opet ne svi, naravno.
Ни ово није тачно.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pijanista

Quote from: slawen on November 30, 2009, 09:29:49 PM
Нема чекања у реду: закажеш телефоном кад ти одговара да дођеш, а ако уз то и лично познајеш конзула....

I jos ako imas zlatnu kravatu.....

taki

Quote from: Pijanista on November 30, 2009, 09:28:12 PM
Quote from: taki on November 30, 2009, 09:26:07 PM

Ne to koliko para imas, vec kakav ti je kreditni status: Da li dugujes, da li na vreme vracas kredit i da li ti je kad zahtev za kredit odbijen.

Ma ja to naglasih vise zbog W insisitiranja da je kopija kartice nesto posebno zancila u tom smislu nego zbog tebe.

Wiz

Mislim da većina građana Srbije nema kreditnu karticu. Ne pričamo o "većini ljudi na ovom svetu u XXI veku", pričamo o Srbiji i građanima Srbije. Nema potrebe za potpitanjima tipa "ali bez ikakve cifre koja stoji iza nje ili kazes da to nije tacno", vrlo jasno sam već odgovorio na to.

Rekao sam da ko je do sad mogao, moći će i od sad, ko nije, neće moći ni od sad. Ti si prvo u svom histeričnom stilu krenula da to osporavaš, i da me pride optužuješ da "širim poluistine", da bi sad konstatovala da je "tako i u Nemačkoj". Pa i ako jeste (a nije baš sasvim tako, no nemam iluzija da bi ti bila u stanju to da shvatiš), kako to mene demantuje?

alan ford

1) ja sam do prosle godine iako ovde zivim i radim (posedujem otplacena dva stana, dvoja kola, itd) kao srpski drzavljanin morao svaki put kada bi putovao a putovao sam u proseku jednom mesecno da podnosim 3 poslednja meseca licne bankovne izvestaje, garantno pismo iz kompanije, i jos par stvari kako bi dobio EZ vizu. Nikada niko nije rekao tacno koliko love moram da imam na racunu ali su trazili i od svega pravili kopije. Verujem da je i za Srbe u Srbiji vazilo isto.

2) Otvaranje granica se desava onda kada se racuna da nece doci do znacajnije emigracije stanovnistva. U konkretno nasem primeru nama je dato da putujemo do 3 meseca odnosno do 6 meseci godisnje. Dakle sve osim tih kracih puteva i dalje zahteva provere, vize itd. Sve to iz razloga jer zemlje clanice EZ pokusavaju da se zastite mogucih emigranata.

3) to sa omogucivanjem slobodnijeg putovanja je fantasticno jer ce sada ljudi koji su mogli i pre a nisu hteli da se jebavaju po konzulatima moci da odu, kao i sto ce verujem opet krenuti neke ekskurzije, seminari itd. i sam odlazak negde je delom obrazovanje sta i kako drugi rade i zive te kako i sta mozemo i mi kod kuce da nam bude bolje. Do sada smo o tome uglavnom slusali od emigranata, smradova tipa Djelic, citali po internetu i gledali po TVu.

4a) Pijanista - ne znam sta tebi nije jasno?! Niko ti ne trazi nista jer se od Kanadjana ne ocekuje da ce skoknuti do recimo Londona i tu nastaviti da zivi. Mozda se i nadje neki ali to su izuzetci.

4b) Opet ne kapiram sta ti nije jasno - Amerima NE TREBA viza za Srbiju ako ne ostajes duze od mislim 90 dana. Za duze je potrebna, moja procena je da se radi o reciprocitetu ali ne znam. Mislim da je OK da svako ko namerava da nesto radi i zivi da ima nekakvu vizu kako bi postojala evidencija o broju, ko kada i gde i kako bi se placali porezi i vec sve po redu.

taki

Quote from: alan ford on November 30, 2009, 09:31:58 PM
1) ja sam do prosle godine iako ovde zivim i radim (posedujem otplacena dva stana, dvoja kola, itd) kao srpski drzavljanin morao svaki put kada bi putovao a putovao sam u proseku jednom mesecno da podnosim 3 poslednja meseca licne bankovne izvestaje, garantno pismo iz kompanije, i jos par stvari kako bi dobio EZ vizu. Nikada niko nije rekao tacno koliko love moram da imam na racunu ali su trazili i od svega pravili kopije. Verujem da je i za Srbe u Srbiji vazilo isto.

2) Otvaranje granica se desava onda kada se racuna da nece doci do znacajnije emigracije stanovnistva. U konkretno nasem primeru nama je dato da putujemo do 3 meseca odnosno do 6 meseci godisnje. Dakle sve osim tih kracih puteva i dalje zahteva provere, vize itd. Sve to iz razloga jer zemlje clanice EZ pokusavaju da se zastite mogucih emigranata.

3a) Pijanista - ne znam sta tebi nije jasno?! Niko ti ne trazi nista jer se od Kanadjana ne ocekuje da ce skoknuti do recimo Londona i tu nastaviti da zivi. Mozda se i nadje neki ali to su izuzetci.

3b) Opet ne kapiram sta ti nije jasno - Amerima NE TREBA viza za Srbiju ako ne ostajes duze od mislim 90 dana. Za duze je potrebna, moja procena je da se radi o reciprocitetu ali ne znam. Mislim da je OK da svako ko namerava da nesto radi i zivi da ima nekakvu vizu kako bi postojala evidencija o broju, ko kada i gde i kako bi se placali porezi i vec sve po redu.

E onda si u podredjenom polozaju u odnosu na nas... nama jesu trazili dokaz o zapsolenju, ali bez bankovnih izvestaja.

alan ford

ocigledno. Inace muka me je hvatala svaki put kada pomislim sta sve treba da skupim...

Ivan_D

Quote from: Wiz on November 30, 2009, 09:16:59 PM
Quote from: Pijanista on November 30, 2009, 09:11:05 PM
Lova je potrebna i Amerima koji traze vizu za Srbiju, nije tu Srbija nikakav izuzetak.

Tačno ("- Proof of sufficient funds in hard currency"), nije nikakav izuzetak, upravo o tome i pričam. Do sada su te provere rađene prilikom procedure izdavanja viza. Sad, pošto su vize ukinute, posedovanje dovoljne količine novca biće neophodan uslov za ulazak u neku zemlju EU.

Ovo sumnjam. Niti mislim da obican carinik ima diskreciono pravo da na osnovu toga nekog pusta a nekog ne.
If you dine with the devil bring a long spoon.

taki

Quote from: Wiz on November 30, 2009, 09:31:38 PM
Mislim da većina građana Srbije nema kreditnu karticu. Ne pričamo o "većini ljudi na ovom svetu u XXI veku", pričamo o Srbiji i građanima Srbije. Nema potrebe za potpitanjima tipa "ali bez ikakve cifre koja stoji iza nje ili kazes da to nije tacno", vrlo jasno sam već odgovorio na to.

Rekao sam da ko je do sad mogao, moći će i od sad, ko nije, neće moći ni od sad. Ti si prvo u svom histeričnom stilu krenula da to osporavaš, i da me pride optužuješ da "širim poluistine", da bi sad konstatovala da je "tako i u Nemačkoj". Pa i ako jeste (a nije baš sasvim tako, no nemam iluzija da bi ti bila u stanju to da shvatiš), kako to mene demantuje?

zavisi koju vecinu ti poznajes, a koju ja. Svi zaposleni su obavezni da imaju racun, a po svakom racunu mozes dobiti kakvu hoces karticu. Dakle, sta tebi nije jasno? Svako ko je zaposlen moze da dodje do kartice ukoliko je zeli, to nije nikakva posebna prednost ni privilegija vec desetak godina.

alan ford

zanimljivo ja sam se umedjuvremenu editovao, moj post ne pokazuje da sam ista menjao a citat koji je Taki postavila ne deluje da je original (a jeste)...

taki

Quote from: alan ford on November 30, 2009, 09:36:01 PM
ocigledno. Inace muka me je hvatala svaki put kada pomislim sta sve treba da skupim...

Raduj se posto vise ne moras, to i jeste poenta ovog topika.

slawen

Банковне извештаје, потврду о плаћеном порезу, путно и здравствено осигурање, саобраћајна за ауто, зелени картон...

taki

Quote from: slawen on November 30, 2009, 09:30:52 PM
Ни ово није тачно.

A sta tu nije tacno?

Wiz

Quote from: taki on November 30, 2009, 09:37:05 PM
Svi zaposleni

Ja kažem nezaposleni, ti mi odgovoriš "svi zaposleni".

Aj zdravo.

taki

Quote from: slawen on November 30, 2009, 09:38:11 PM
Банковне извештаје, потврду о плаћеном порезу, путно и здравствено осигурање, саобраћајна за ауто, зелени картон...

Hehe, sve stoji osim bankovnog izvestaja. Bas zbog svega ostalog sto si nabrojao ja se danas radujem.

slawen

Quote from: taki on November 30, 2009, 09:40:25 PM
Ни ово није тачно.

A sta tu nije tacno?
Ја нисам никад плаћао визе.
Ја никад нисам унапред морао да букирам смештај.
Ја никад нисам морао унапред да купујем карте за превоз.

tarana

ja jesam placao, nisam rezerviso a vozio sam auto.

slawen

Quote from: taki on November 30, 2009, 09:41:19 PM
Quote from: slawen on November 30, 2009, 09:38:11 PM

Hehe, sve stoji osim bankovnog izvestaja. Bas zbog svega ostalog sto si nabrojao ja se danas radujem.

То је пола списка.
И не радујем се нарочито: та зајебанција са визом једном годишње подмлађивала ме је утолико што бих се сваки пут сетио студија и пријављивања испита...

Pijanista

Alane, ne kontam sta si men i hteo da kazes, ali neima veze.

taki

Quote from: slawen on November 30, 2009, 09:42:51 PM
Quote from: taki on November 30, 2009, 09:40:25 PM
Ни ово није тачно.

A sta tu nije tacno?
Ја нисам никад плаћао визе.
Ја никад нисам унапред морао да букирам смештај.
Ја никад нисам морао унапред да купујем карте за превоз.

Ti mozda, al' vecina nije mogla tako. Vrlo lako se i sad na sajtovima ambasada moze videti da ti je za turisticku vizu bilo potrebno da imas rezervaciju smestaja i kartu osim ako ides sopstvenim prevozom.

slawen

Quote from: tarana on November 30, 2009, 09:44:59 PM
ja jesam placao, nisam rezerviso a vozio sam auto.

Кад си имао погрешан разлог што путујеш. А и био си погрешног образовног профила.

Pijanista

Prosto ne verujem da neko u ovome ne vidi pozitivan pomak.

Wiz

Quote from: Pijanista on November 30, 2009, 09:47:23 PM
Alane, ne kontam sta si men i hteo da kazes, ali neima veze.

Teo je da ti kaže da se u EU po defaultu računa da niko sa severnoameričkog kontinenta nije toliko lud da bi emigrirao u Evropu. A i ako ima ko jeste, kanda ih nije mnogo. ;D

BTW, niko ne kaže da pomak nije pozitivan (to bi vaistinu bilo potpuno debilno tvrđenje), ali nema ničega spektakularnog u tome.

taki

Quote from: Wiz on November 30, 2009, 09:40:57 PM
Quote from: taki on November 30, 2009, 09:37:05 PM
Svi zaposleni

Ja kažem nezaposleni, ti mi odgovoriš "svi zaposleni".

Aj zdravo.

Heh, izgovorio si da vecina gradjana nema kartice, a vecina gradjana nije nezaposlena vec obrnuto, stvarno mi je zao sto nisam shvatila poentu i fokus. No, ako ti je tako lakse ok.

slawen

Quote from: taki on November 30, 2009, 09:47:32 PM

Ti mozda, al' vecina nije mogla tako. Vrlo lako se i sad na sajtovima ambasada moze videti da ti je za turisticku vizu bilo potrebno da imas rezervaciju smestaja i kartu osim ako ides sopstvenim prevozom.
Није ни Тарана.
Нас двојица смо већина.

Wiz

Quote from: taki on November 30, 2009, 09:51:25 PM
Heh, izgovorio si da vecina gradjana nema kartice

Rekao sam kreditne kartice. Postoje i debitne. Ako sam propustio da stavim "verovatno", onda je to mea culpa. Naime, nemam tačne podatke.

Sad pogledah, napisno je "mislim da", što znači moguće je, verovatno je... Dakle jesam se ogradio, suštinu argumenta to ne menja, dobar deo građana (pa čak i ako nije većina, a vrlo je moguće da jeste većina: nezaposleni, đaci, seljaci, studenti...) nema kreditne kartice.

Paramecijum

Kao u Kustinom Underground-u. za neke ljude vreme je stalo.
Za Wiza svakako, ali ne samo za njega.

Kada sam sa poštanske štedionice prešao na Intesu, pored ostalog dobio sam karticu za osiguranje u inostranstvu do 35000€; to je jednostavno deo standardnog paketa; od tada mi za putovanje u inostranstvo ne trebaju osiguranja i novčane garancije.

Život u Srbiji postaje polako divan, blizak idealnom... shvatam da ima onih koji nisu u stanju to da vide, niti žele takav ishod, ali to je naprosto stvarnost.
Niti u jednoj zemlji, svi ne žive dobro... U USA je već 1% populacije u zatvorima.

taki

Quote from: slawen on November 30, 2009, 09:53:22 PM
Quote from: taki on November 30, 2009, 09:47:32 PM

Није ни Тарана.
Нас двојица смо већина.

Blago vama.

taki

Quote from: Paramecijum on November 30, 2009, 09:54:03 PM

Kada sam sa poštanske štedionice prešao na Intesu, pored ostalog dobio sam karticu za osiguranje u inostranstvu do 35000€; to je jednostavno deo standardnog paketa; od tada mi za putovanje u inostranstvo ne trebaju osiguranja i novčane garancije.

Život u Srbiji postaje polako divan, blizak idealnom...

Da, ovo sam zaboravila da naglasim...

Wiz

(...)
(...)
U USA je već 1% populacije u zatvorima.

OK, da rezimiramo. Paramecijumu, taki i Dedi u Srbiji je super. Ono jeste da ima 5-6 miliona onih kojima nije, ali ko ih jebe, i onako je u USA već 1% populacije u zatvoru.

Pijanista

Wiz,

ako tako gledas onda nikgde nikome ne sme da bude super, jer i u Norveskoj ima gladnih, pa njihovim sunarodnicima ne sme da bude dobro?

alan ford

Quote from: taki on November 30, 2009, 09:37:45 PM
Raduj se posto vise ne moras, to i jeste poenta ovog topika.

ja sam svoju muku resio biometrijskim pasosem samo ne srpskim. srpski biometrijski je zakasnio godinu dana.
radujem se zbog vas i kao sto rekoh sto ce ovo samo pogurati normalizaciju i promene unapred.

Wiz

Quote from: Pijanista on November 30, 2009, 10:00:35 PM
ako tako gledas onda nikgde nikome ne sme da bude super, jer i u Norveskoj ima gladnih, pa njihovim sunarodnicima ne sme da bude dobro?

Koliko ima gladnih u Norveškoj, a koliko u Srbiji?

tarana

ali, kao sto rece velja, ne sme se zasluga pripisati samo ovoj vladi, jer se na tome radi od 2000 - te.

alan ford

rekoh meni je zao sto se Djelic sepuri pasosem, mada se Velji i Tunjavom mora odati priznanje. Da nije njih bilo mi bi verujem vec odavno putovali po svetu...

taki

Quote from: Wiz on November 30, 2009, 09:58:21 PM
(...)
(...)
U USA je već 1% populacije u zatvorima.

OK, da rezimiramo. Paramecijumu, taki i Dedi u Srbiji je super. Ono jeste da ima 5-6 miliona onih kojima nije, ali ko ih jebe, i onako je u USA već 1% populacije u zatvoru.

Da je zaista rec o 5-6 miliona toliko nezadovoljnih sumnjam da se to ne bi primetilo. Odavno bi neki visili na granama.

A sta da ti kazem W, ni nama nije uvek lako... mnogo se radi, nije lako, al' se zato pristojno zivi bez icije pomoci. Skoro kao da smo otisli u Kanadu, al' smo u Bgd-u. Kako da se zalim? :)

slawen

Quote from: taki on November 30, 2009, 10:09:54 PM
Skoro kao da smo otisli u Kanadu, al' smo u Bgd-u. Kako da se zalim? :)

Ту се нађосте. И њему је све исто у Београду к'о у Мелбурну или где оно већ беше јео пљескавице?

Pijanista

QuoteKoliko ima gladnih u Norveškoj, a koliko u Srbiji?

Recimo da je u Norveskoj 0.02% a u Srbiji 94.88%

Znaci li to da onih ostalih 5.12% ne sme da kaze da nij egladno, i da ima nesto nemoralno u tome?

Wiz

Ma... Vidi, ja uopšte ne generalizujem. Kako mogu da tvrdim da Dedi nije dobro kad on 40+ godina nije ni kresnuo ništa, sve dok mu Partija pičku nije nabavila. Njemu je nezamislivo dobro, on se već bio pomirio s tim da do kraja života ništa neće jebati.

Za taki ne znam, ona žena tradicionalno ne zna šta priča (rusalja, jebiga), tako da nije mnogo ni bitno šta priča. Ako ona kaže da joj je dobro, ja neću da se bunim.

Za Paramecijuma mi je malo čudno, on na momente čak deluje kao pametan čovek.

Hate mail

I zvucite kao da se javljate sa onog legendarnog sprint.ca, kanaCkog provajdera...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Pijanista

Wiz, daj spusti malo.

hate, javljamo se sa world.com

Wiz

Mnijem da je hate replicirao na ovo:

QuoteSkoro kao da smo otisli u Kanadu, al' smo u Bgd-u.

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

taki

Quote from: Pijanista on November 30, 2009, 10:21:17 PM
Wiz, daj spusti malo.

Bi da moze. Kad ne moze da smisli nista suvislo on krene da vredja. Rekoh ja da je uglavnom za zaljenje.

Wiz

Ne razumem, šta je uvredljivo u činjenicama? Činjenica je da Deda ništa nije jebao 40+ godina. Činjenica je da ti, najčešće, ne znaš šta pričaš.