News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ukinute vize!

Started by taki, November 30, 2009, 03:02:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pijanista

I ti si meni nedostajao sve ove godine....

P.S. Ama bre, ja nemam pojma ko si ti, ko je Deda, i boli me uvo (po jedno za obojicu). Ovo je bre kafana, a ne vlada republike Srbije

Wiz

Quote from: Pijanista on December 01, 2009, 01:58:07 AM
P.S. Ama bre, ja nemam pojma ko si ti, ko je Deda, i boli me uvo (po jedno za obojicu). Ovo je bre kafana, a ne vlada republike Srbije

Pa šta se onda stalno nešto buniš koji qrac, opusti se i popij nešto.

Pijanista

Ja sam opusten a trezan, a ti delujes napet a pijan.

Wiz

Boli mene kurac za to kako ja tebi delujem!

Jelence

Quote from: Ivan_D on November 30, 2009, 07:05:21 PM
elem, umesto da se slozite sa mnom, da je nenormalno da na korici medjunarodne putne isprave pise samo cirilicom, vi branite nebranljivo. jest Srbija jedna prokleta zemlja.

Nenormalno po kojim merilima?
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

Quote from: taki on November 30, 2009, 07:26:42 PM
Zar postovanje cirilice odmah ukljucuje prezir prema latinici?
I sta vi sebi dokazujete takvim prezirom prema starom, srpskom pismu? Mislim, cemu takav bes, to su samo slova.

Vidis, to i mene zanima.

Jelence

Quote from: Tromotorac on November 30, 2009, 07:49:02 PM

Aha, evo konacno sad vidim kako izgleda pasos. Ivan_D je u pravu, trebalo je da na korici bude i latinicni natpis.

De da vidimo i ovo... ZBOG CEGA je potreban latinicni natpis? Pitam te za koga treba da bude napisano na latinici? U Srbiji ce ga svi pismeni procitati, nepismeni ce propustiti gomilu drugih stvari u zivotu tako da je pasos irelevantan.

Kome jos? Carinicima? Slucajnim prolaznicima na korzou u Turskoj? Braci Hrvatima? Kome?

Jelence

Quote from: Hate mail
A zasto je JMBG tako javno otkucan na pasosu pa i na licnoj karti?

Kada jednoga dana budete imali kreditne kartice, bankovne racune - tekuce i stedne, penzijske investicije, exchange traded funds, obveznice i brokerage account, socijalno staranje, osiguranje, poreski nalog, databaze podataka krcate transakcijama, poreskim i ostalim fajlovima, svaka shusha koja radi na salteru ce svom momku Zemuncu to redovito da druka i ima da vam stigne racun of 10,000 evra za telefonski razgovor sa Sejselima ili za neki kredit koji ste podigli a da nikad niste ni znali za nj...

Kad je muz bio proslog jula zamoli ga prijatelj (posto zna da nam drugar "piskili u pesku" radi tamo gde treba) da mu preko veze izvadi krstenicu (guzve bile enormne, dal zbog letovanja/vadjenja pasosa, dal zbog neceg drugog pojma nemam). Muz ode sa drugarom "piskili u pesku" na kaHvu i dade mu ime i datum rodjenja tog tipa. Stvar je bila gotova a da nisu ni kafu popili. Muz gleda onu krstenicu ne moze da veruje. Kaze cekaj da ti dam lovu, na pozdini imao pecat, kaze "taksa placena bla bla bla". Kaze ovaj ma kakvu lovu nemoj da se salis. Pa kaze muz daj ne zezaj da mi placas taksu to ne dolazi u obzir. Kaze prijatelj a ko kaze da je placena. Pa pise, kaze ovaj moj. Eh, rece prijatelj, i na tarabi pise...

Ne znam sta je muza vise sokiralo, to sto se zvanicno udara pecat a niko ne ulece lovu (znas kad bi se to ovde desilo...) ili da mozes da izvadis takav jedan dokumet u tudje ime. Da li su ljudi u Srbiji ikada culi za kradju identiteta?

Ma sta dal su culi - prijateljici stan u krugu dvojke zamalo nije prodao podstanar. Kaze imao je licnu kartu na njeno ime, sa njenim generalijama, samo slika nije na nju licila ama ni malo.

Ako ti mozes da izvadis krstenicu samo sa imenom i datumom rodjenja, bez da te se legitimise ko si - pa to je raj na zemlji. Steta sto se viza ne dobija tako lako, inace bas bi mi trebalo jos jedno do dva nova imena.

Tromotorac

Quote from: Jelence on December 01, 2009, 03:08:54 AM
Quote from: Tromotorac on November 30, 2009, 07:49:02 PM

Aha, evo konacno sad vidim kako izgleda pasos. Ivan_D je u pravu, trebalo je da na korici bude i latinicni natpis.

De da vidimo i ovo... ZBOG CEGA je potreban latinicni natpis? Pitam te za koga treba da bude napisano na latinici? U Srbiji ce ga svi pismeni procitati, nepismeni ce propustiti gomilu drugih stvari u zivotu tako da je pasos irelevantan.

Kome jos? Carinicima? Slucajnim prolaznicima na korzou u Turskoj? Braci Hrvatima? Kome?

Ja dok sam hodao Srbijom, latinica je bila ravnopravno pismo u srpsko-hrvatskom jeziku. Danas nit se jezik tako naziva, nit je to pismo ustavno, tako da kontam njemu nema mesta na pasosu.  Dakle, ono gore je bilo samo moje misljenje zasnovano na mitovima i lazima iz prevazidjenih ideoloskih epoha.
The bums will always loose.

Jelence

Quote from: taki on November 30, 2009, 10:45:33 PM
I svaki dan se desi nesto tako, al' i svaki dan gledam svoju decicu kako trce po parku... i negde hvatam ravnotezu... sa prevagom na prijatne i lepe stvari koje su deo zivota ovde.

good point, taki.
kada gledas decicu kako trce po parku sve ostalo gubi na znacaju. stavise, gde se park nalazi (u kom delu sveta) takodje gubi na znacaju. dokle god ona trce po parku, bice lepo i ovde i onda i tamo i onamo.

Jelence

Quote from: Tromotorac on December 01, 2009, 03:26:12 AM

Ja dok sam hodao Srbijom, latinica je bila ravnopravno pismo u srpsko-hrvatskom jeziku. Danas nit se jezik tako naziva, nit je to pismo ustavno, tako da kontam njemu nema mesta na pasosu.  Dakle, ono gore je bilo samo moje misljenje zasnovano na mitovima i lazima iz prevazidjenih ideoloskih epoha.

Ti dragi moj nisi hodao Srbijom nego SFR Jugoslavjom. Prema tome, ni zemlja nije ista.

Da li podjednako zalis za svim stvarima is proslosti? Da li sa gadjenjem odbijas da koristis sibicu nego kreses kamen o kamen do duboko u noc da zapalis vatru u kaminu?

Promena je sastavni deo zivota na ovoj planeti i imati nesto protiv promena znaci imati veliki i neresiv problem u zivotu.

Jednog dana kad budes imao svoju planetu ti namesti kako ti odgovara, a za sada je tako kako je. Deal with it.

Tromotorac

Dakle, promena je da latinica vise nije pismo u srpskom jeziku. To je za mene novost dana, pa otud i cudjenje. Zal za nekim stvarima iz proslosti, pre deset godina mozda, danas ne.

Jelence

Latinica nikada nije ni bila srpsko pismo, nego srpsko-hrvatsko.

Nisi mi rekao kome treba latinica - kome je upucena? Ko bi imao benefit od stavljanja latinice na pasos? Jugonostalgicari?

Tromotorac

Ja mislim da sam dovoljno bio jasan kad sam rekao da se moje misljenje zasniva na mitovima i lazima iz prevazidjenih ideoloskih epoha, te da kao takvo nije primenljivo u ovom slucaju. Zasto te uostalom zanima razlog, kad je cela premisa zasnovana na pogresnom, nepostojecem i neustavnom jeziku?

Jelence

Zanima me razlog zato sto se na zvanicna dokumenta ne stavljaju srca, smajliji i leptirici da se osecamo blazeno nego sta god se stavi to je natpis sa tacno odredjenim ciljem.
Fakat da nesto stoji ili ne stoji na pasosu govori sam za sebe.
Ovi sto naguzise 4-jezicne natpise, recimo, kazu jednu od tri stvari:
1. da imaju od sve cetiri sorte u drzavi ciji je to pasos
2. da neznaju sta hoce i kome bi se obratili (pa onda zaFataju koliko mogu, sa 4 jezika)
3. da svet smatraju za skup morona pa moraju da ucine sve sto je u njihovoj moci da bi objasnili da je dokument specificnog oblika, dimenzija i izgleda koji nosi putnik koji prelazi granicu u stvari pasos a ne zbirka mudrih izreka Mao Cetunga.

iDemo

Meni se font ne svidja, uopste nije cool... Mis'im, kako su smo mogli tako truo font da izaberu?

Tromotorac

Quote from: Jelence on December 01, 2009, 04:02:54 AM
Zanima me razlog zato sto se na zvanicna dokumenta ne stavljaju srca, smajliji i leptirici da se osecamo blazeno nego sta god se stavi to je natpis sa tacno odredjenim ciljem.
Fakat da nesto stoji ili ne stoji na pasosu govori sam za sebe.
Ovi sto naguzise 4-jezicne natpise, recimo, kazu jednu od tri stvari:
1. da imaju od sve cetiri sorte u drzavi ciji je to pasos
2. da neznaju sta hoce i kome bi se obratili (pa onda zaFataju koliko mogu, sa 4 jezika)
3. da svet smatraju za skup morona pa moraju da ucine sve sto je u njihovoj moci da bi objasnili da je dokument specificnog oblika, dimenzija i izgleda koji nosi putnik koji prelazi granicu u stvari pasos a ne zbirka mudrih izreka Mao Cetunga.

Po toj logici, sta mislis da Srbija porucuje.... po nekom putniku namerniku sa njenim pasosem (i da bude zanimljivo, etnickom rumunu/slovaku)?

Wiz

Quote from: Jelence on December 01, 2009, 03:47:48 AM
Ko bi imao benefit od stavljanja latinice na pasos?

Ja. Zato što ne znam ćirilicu. Štaviše, meni je onemogućeno da dobijem pasoš, jer su obrasci & ostali papiri ćirilični i ja ne umem da ih popunim. Povrh toga, nametanje dokumenata na pismu koje mi je nepoznato smatram nasiljem i teškim oblikom diskriminacije.

Hate mail

Te vase "kreditne" kartice mogu se upotrebiti samo za (mozda?) bakaluk kod Miskovica i za ono filmsko otvaranje vrata sa malo gluplje dizajniranim bravama. Cenim da su debit karte no nije bitno.

Da su zaista kreditne, ne bih ja 2 puta mesecno nekome kupovao online ovde pc opremu, knjige, udzbenike, odecu itd. i to postom slao u Vojvodinu.

Ne mogu ljudi nista da plate van zemlje tim "kreditnim" karticama.

Bratu ja odavde rezervisem hotel u Pragu online, na moju karticu. On zaposlen, zamenik direktora, dipl. inzInjer. Vlasnik kuce u centru grada.

Ne mozete vi nijedno placanje poslati van granica "ostatka nezaklane Jugoslavije" jer je vojno-policijski rezim koji je stvorio Tito i daje na vlasti i koristi iste "zakone" o "iznosenju stranih sredstava placanja" da bi vlastitu stabilnost i dalje finansirao vasim novcem i slobodama.

Institucija koja vam te "kreditne" kartice izdaje, dakle neka domaca ili strana-domaca banka, mora zakon da postuje. Big deal, jebe se njima, vazni su I'm vasi depoziti. Ako regulator ne dozvoljava prave kreditne kartice, to nije njihov problem nego vas.

Niko se ne buni jer vecina nikad devize nije ni imala a te neke posh potrebe za "tim sveCkim" stvarima (koje nisu nashe, ej!) drzavni aparat ionako destimulise. Ima sigurno i onih koji ni ne znaju za ovo, kao i onih kojima nikad ne bi palo na pamet da nesto naruce online iz inostranstva (ej, online pa jos iz inostranstva; that's six degrees of separation right there).

Zato nema ebay-a, Amazona, you name it za arrested development "Srbe".

A sve je bolje. Kako vam ne smeta odsustvo slobode? Ja sam hteo da vicem kada su me "primali" u omladinsku organizaciju 1985. jer me niko nije pitao o tome vec je to bila masovka sa samo jednim ishodom i pod moranje.

Eto, mozda uskoro budete u prilici da glasate na nekim "izborima" ubacivanjem te "kreditne" kartice u coravu kutiju. That's a use.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

slawen

Са'ћу ти ја Јело објасним где си шупља, да се не брукаш више са том причом о пасошима:

Елем, било би то стварно О.К. са тим искључиво ћириличним пасошима да је тзв. Србија, па не мора чак да буде ни једна сјајна, поносита и утицајна држава, већ само једна пристојна, сређена, да не кажем нормална земља, која чува свој идентитет и културу по којој је препознатљива, жудећи да се покаже свету. Уместо тога тзв. Србија је (п)остала једна удбашка септичка јама спремна да подудла сваком ко приђе са откопчаним шлицем, земља која не поштује ни себе, ни своје грађане ни сопствене законе.
Примера милион. Да не давимо народ, дођи код чике у сепаре, да ти покажем.

Прихватио бих да је ћирилични пасош знак националног буђења грађанске Србије, симбол државног и народног препорода, знак да се и остале, битне ствари убрзано мењају, али све, све остало говори управо супротно. И онда звучи не лицемерно, већ бедно инсистирање на искључиво ћириличном пасошу.
Требало је да мете и на руском, и на енглеском. Можда и на кинеском или шпанском неком петом, опционо, по жељи путника-намерника.
Најбоље би било да смо замолили да нам пасоше издају Литванци, ил' sloweнци, или Немци, к'о што су Црногорци лепо замолили да им € буде валута и ови им рекли нема проблема. Онда нам не би требале визе, а пасоше би добио само онај ко треба.

Можда ти отале не видиш то добро, к'о што и некима у Београду зграде заклањају поглед, али мени можеш веровати на реч.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

Quote from: Hate mail on December 01, 2009, 06:38:17 AM

Дупла грешка: "домаћим" картицама можемо да плаћамо изван земље, кад смо у иностранству.
Само не можемо да њима плаћамо према иностранству, из Србије, кад смо у Србији.

Друго, ибеј ферцера, само буде занимљиво кад ти Федекс донесе пакет на тзв. београцки аеродром.
Писао сам о томе овде, чак сам и НАТО помињао у негативном контексту, као обично мртво пувало.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

D(z)avid

Quote from: slawen on December 01, 2009, 06:48:02 AM

Прихватио бих да је ћирилични пасош знак националног буђења грађанске Србије, симбол државног и народног препорода, знак да се и остале, битне ствари убрзано мењају, али све, све остало говори управо супротно. И онда звучи не лицемерно, већ бедно инсистирање на искључиво ћириличном пасошу.
Требало је да мете и на руском, и на енглеском. Можда и на кинеском или шпанском неком петом, опционо, по жељи путника-намерника.

Pasos sa "omotom" pisanim samo na cirilici, po meni (posmatracu iz bracke BiH i samoupravne SveCke/sire EU), i uzevsi u obzir reputaciju Srbije iz prethodne 2. dekade, sugerise jedino tendenciozan izolacionizam trenutnih vladajucih "struktura" (njeni gradjani vecinski ne moraju biti ignorantski dezorijentisani poput "struktura", znam da je tako), kao i slijepu ("inatdzijsku"; kome/cemu vise??) etno-centricnost (ovdje "strukture" manipulisu osjecajima gradjanstva, udarajuci u tu etno-zhicu akcentovanjem cirilice kao jednog od "bitnih segmenata nacionalnog"). A tako se ne komunicira sa spoljnim svijetom, obzirom da se ne koriste iste lingvisticke/komunikacione premise; to je znak da "volje za komunikacijom" nema, da je ona jednosmjerna...  

taki

Te vase "kreditne" kartice mogu se upotrebiti samo za (mozda?) bakaluk kod Miskovica i za ono filmsko otvaranje vrata sa malo gluplje dizajniranim bravama. Cenim da su debit karte no nije bitno.

Da su zaista kreditne, ne bih ja 2 puta mesecno nekome kupovao online ovde pc opremu, knjige, udzbenike, odecu itd. i to postom slao u Vojvodinu.

Bratu ja odavde rezervisem hotel u Pragu online, na moju karticu. On zaposlen, zamenik direktora, dipl. inzInjer. Vlasnik kuce u centru grada.

Ne mozete vi nijedno placanje poslati van granica "ostatka nezaklane Jugoslavije" jer je vojno-policijski rezim koji je stvorio Tito i daje na vlasti i koristi iste "zakone" o "iznosenju stranih sredstava placanja" da bi vlastitu stabilnost i dalje finansirao vasim novcem i slobodama.

Institucija koja vam te "kreditne" kartice izdaje, dakle neka domaca ili strana-domaca banka, mora zakon da postuje. Big deal, jebe se njima, vazni su I'm vasi depoziti. Ako regulator ne dozvoljava prave kreditne kartice, to nije njihov problem nego vas.

Niko se ne buni jer vecina nikad devize nije ni imala a te neke posh potrebe za "tim sveCkim" stvarima (koje nisu nashe, ej!) drzavni aparat ionako destimulise. Ima sigurno i onih koji ni ne znaju za ovo, kao i onih kojima nikad ne bi palo na pamet da nesto naruce online iz inostranstva (ej, online pa jos iz inostranstva; that's six degrees of separation right there).

A sve je bolje. Kako vam ne smeta odsustvo slobode? Ja sam hteo da vicem kada su me "primali" u omladinsku organizaciju 1985. jer me niko nije pitao o tome vec je to bila masovka sa samo jednim ishodom i pod moranje.

Eto, mozda uskoro budete u prilici da glasate na nekim "izborima" ubacivanjem te "kreditne" kartice u coravu kutiju. That's a use.

Zaista ne znam ko tebe informise i kako. Jel' te namerno lazu ili pojma nemaju.

Ja sam svojim kreditinim i debitnim karticama placala u desetak drzava, a moj suprug u jos vise. Jedini grad u kome nisam uspela da iskoristim nijednu od 4 kartice koliko ih imam je verovao ili ne Zagreb. Ni na jednom bankomatu nisu radile, u prodavnicama jesu. Ne pamtim kada sam poslednji put u inostranstvo nosila kes.

Takodje godinama unazad kupujem i placam on-line. Sa Amazona sam prvi put narucila i dobila nekakve igracke pre 5-6 godina. Nesto moze nesto ne moze da se naruci, ali radi. Takodje radi i gomila drugih sajtova za narucivanje. Eto ja sampon godinama kupujem na http://www.medshopexpress.com/ jer je u Evropi zabranjena aktivna supstanca koja ja trazim a u americi nije. Najmanje tri hotela u Evropi smo platili iz stana, sa Novog Beograda.

O cemu ti pricas?
Prvo malo prosiri krug onih koji te informisu ili malo citaj sta pisemo pre nego sto izvedes zakljucke.

I o kakvom nedostatku slobode pricas?
Kakvim omladinski organizacijama?
Jel' ti stvarno nisi cuo da toga ovde nema bar 20 godina unazad?

iDemo

Quote from: taki on December 01, 2009, 10:55:13 AM
Prvo malo prosiri krug onih koji te informisu ili malo citaj sta pisemo pre nego sto izvedes zakljucke.
Ja sam rek'o da ce mu SC kad tad doci glave... :)

taki

Evo, cisto da se zabavis.

http://www.bancaintesabeograd.com/code/navigate.aspx?Id=23

MasterCard platne kartice

Kao član sistema MasterCard Europe prva smo banka koja je u našoj zemlji zvanično počela sa izdavanjem internacionalno validnih platnih kartica: kreditnih MasterCard (Standard, Business i Gold) i debitne Maestro kartice. U svetu ima 28 miliona akceptantskih mesta za MasterCard i Maestro i 800.000 bankomata, a zahvaljujući mreži POS terminala kojom raspolažemo, ove platne kartice se mogu koristiti i u našoj zemlji.

slawen

Quote from: slawen on December 01, 2009, 06:53:17 AM

Дупла грешка: "домаћим" картицама можемо да плаћамо изван земље, кад смо у иностранству.
Само не можемо да њима плаћамо према иностранству, из Србије, кад смо у Србији.

Друго, ибеј ферцера, само буде занимљиво кад ти Федекс донесе пакет на тзв. београцки аеродром.
Писао сам о томе овде, чак сам и НАТО помињао у негативном контексту, као обично мртво пувало.
"овде" је линак.
Можда би требало да о томе прозборим на другој теми (изглед форума), али није ни овде згорег: можда може да се то системски другачије реши, па да линкови постану видљивији, или да постигнемо концензус да их сами бојимо у црвено кад постирмо, е да би остали знали где да прЕтисну.
Углавном, тема за техничко особље.

slawen

Quote from: taki on December 01, 2009, 11:02:34 AM

Kao član sistema MasterCard Europe prva smo banka koja je u našoj zemlji zvanično počela sa izdavanjem internacionalno validnih platnih kartica: kreditnih MasterCard (Standard, Business i Gold) i debitne Maestro kartice. U svetu ima 28 miliona akceptantskih mesta za MasterCard i Maestro i 800.000 bankomata, a zahvaljujući mreži POS terminala kojom raspolažemo, ove platne kartice se mogu koristiti i u našoj zemlji.

А јел' можеш са њојзи да платиш из Србије преко пејпела или слично?

taki

Quote from: slawen on December 01, 2009, 11:03:29 AM

Preko paypal-a jos uvek ne moze.
Mada postoji neka fora, drugarica je placala, al' se nisam nesto upustala u to kako i sta.

taki

Quote from: iDemo on December 01, 2009, 10:58:42 AM
Quote from: taki on December 01, 2009, 10:55:13 AM
Ja sam rek'o da ce mu SC kad tad doci glave... :)

Da znas da me zapanjio ovim komentarom gore.
Zaista pokazuje zavidno nepoznavanje cinjenica i to krajnje trivijalnih, al' ga to ne sprecava da se upusta u vrlo ozbiljne analize.

Kad citam pojedince koji ovde pisu zapitam se da li oni misle da svako ko zivi u drzavi iz koje  i sami poticu muce umesto da razmenjuje reci.

Paramecijum

Običnom dronjavom maestro karticom može da se plaća u gomili zemalja u svetu, recimo u Dubaiu ladno...

slawen

Quote from: taki on December 01, 2009, 11:06:49 AM

Mada postoji neka fora, drugarica je placala, al' se nisam nesto upustala u to kako i sta.
Лаже.

taki

Quote from: Paramecijum on December 01, 2009, 11:09:51 AM
Običnom dronjavom maestro karticom može da se plaća u gomili zemalja u svetu, recimo u Dubaiu ladno...

Izgleda Para da nam kartice rade, al' smo majmuni sto smo ovde kako god okrenes :(
Sad ce na osnovu paypala da nam otvore oci da ipak nemamo sve slobode ovog belog sveta... stvarno sam se sokirala.

tarana

brat ga je sad nayebo!

taki

Quote from: slawen on December 01, 2009, 11:13:50 AM
Quote from: taki on December 01, 2009, 11:06:49 AM

Лаже.

Nemam pojma, bas cu da pitam kad se setim.
Stvarno nisam imala potrebe za tim pa me nije zanimalo. Znam da regularno ne moze.

taki

Po nasem porodicnom iskustvu moze u Grckoj, Nemackoj, Austriji, Ceskoj, Engleskoj, Izraelu, Spaniji, Sloveniji, Svajcarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Francuskoj, Madjarskoj i ex-Yu, osim u Zagrebu, u Puli je moglo...

taki

Da, zaboravila sam Portugal. Hotel u Lisabonu je placen iz stana.

taki

Nego, sad se setih, u rasvetljavanju cinjenica oko placanja u inostranstvu i obratno, mogao bi W da nam pomogne. Rece negde da radi iskljucivo za strance. Tamo se ne placa na ruke i u koverti nego preko racuna. Znaci nacin postoji, jel' tako Wizarde?

iDemo

Quote from: taki on December 01, 2009, 11:57:22 AMTamo se ne placa na ruke i u koverti nego preko racuna.
Da, naravno... Mis'im to da se 'ne placa na ruke'... ;D

Jelence

Quote from: D(z)avid on December 01, 2009, 09:11:51 AM
Pasos sa "omotom" pisanim samo na cirilici, po meni (posmatracu iz bracke BiH i samoupravne SveCke/sire EU), i uzevsi u obzir reputaciju Srbije iz prethodne 2. dekade, sugerise jedino tendenciozan izolacionizam trenutnih vladajucih "struktura" (njeni gradjani vecinski ne moraju biti ignorantski dezorijentisani poput "struktura", znam da je tako), kao i slijepu ("inatdzijsku"; kome/cemu vise??) etno-centricnost (ovdje "strukture" manipulisu osjecajima gradjanstva, udarajuci u tu etno-zhicu akcentovanjem cirilice kao jednog od "bitnih segmenata nacionalnog"). A tako se ne komunicira sa spoljnim svijetom, obzirom da se ne koriste iste lingvisticke/komunikacione premise; to je znak da "volje za komunikacijom" nema, da je ona jednosmjerna...  

Jel tako tumacis i grcke pasose?

taki

Quote from: iDemo on December 01, 2009, 12:06:02 PM
Quote from: taki on December 01, 2009, 11:57:22 AMTamo se ne placa na ruke i u koverti nego preko racuna.
Da, naravno... Mis'im to da se 'ne placa na ruke'... ;D

Cut' bre, nemoj koncept da mi kvaris ;)

Wiz

Quote from: taki on December 01, 2009, 11:57:22 AM
Nego, sad se setih, u rasvetljavanju cinjenica oko placanja u inostranstvu i obratno, mogao bi W da nam pomogne. Rece negde da radi iskljucivo za strance. Tamo se ne placa na ruke i u koverti nego preko racuna. Znaci nacin postoji, jel' tako Wizarde?

Rekoh li ja da ti, najčešće, uopšte ne znaš šta pričaš?! Pa ne plaćam ja njima, nego oni meni. Ne prebacujem ja njima novac sa svog računa, nego oni meni sa njihovog. O čemu ti bulazniš? Reč je bila o tome da se iz Srbije ne može plaćati napolje. I ne može, osim sa karticom. Transfer sa računa u Srbiji na račun u inostranstvu je zabranjen zakonom, tu je Hate sasvim u pravu. Isto kao što Western Unionom možeš primati novac, ali čik probaj da ga pošalješ iz Beograda. Javi kako si prošla, ako pokušaš.

E, ako ste Deda i ti najbolje što je DS-u ostalo od propagande – neće dugo!

taki

Quote from: Wiz on December 01, 2009, 12:15:43 PM
Quote from: taki on December 01, 2009, 11:57:22 AM

Rekoh li ja da ti, najčešće, uopšte ne znaš šta pričaš?! Pa ne plaćam ja njima, nego oni meni. Ne prebacujem ja njima novac sa svog računa, nego oni meni sa njihovog. O čemu ti bulazniš?

E, ako ste Deda i ti najbolje što je DS-u ostalo od propagande – neće dugo!

Da pa to me i interesuje, kako ti placaju? Na racun u nasoj banci?
Znam da iz nase banke mozes da prebacis novac u strane samo po posebnoj proceduri, zanima me najozbiljnije kako funkcionise u obrnutom smeru.

I ja nemam veze sa DS, nisam nikad ni imala sto ti jako dobro znas. Osim ako i glasace ne ubrajas u clanove  ;D

Wiz

Najnormalnije funkcioniše u obrnutom smeru (ha, nikad se niko u Srbiji nije bunio kad stižu pare, nismo mi gadljivi ni na pare ruskih & inih mafija), osim u slučaju kad su mi plaćali Western Unionom. Tad me redovno drkaju u banci u fazonu "ne znamo da li firma može ovako da vam šalje novac, mi mislimo da tako može samo fizičko lice", pa onda zovu centralu Western Uniona u Beogradu i drndam se sat vremena.

Jelence

Hang on, hang on.
Znaci ako ja recimo uplatim osobi X lovu odavde u Srbiju, ona ne moze da te iste pare samo sutne na neki drugi (inostrani) racun?

Kako stoje stvari sa uplatama, recimo ako bde uplaceno 10.000 na racun osobe X. Oce li X platiti porez? Ako hoce - koliki? Kako da ga ne plati?

Wiz

Quote from: Jelence on December 01, 2009, 12:25:35 PM
Znaci ako ja recimo uplatim osobi X lovu odavde u Srbiju, ona ne moze da te iste pare samo sutne na neki drugi (inostrani) racun?

Ne može. Istini za volju, ja sam jednom SWIFT-om uspeo da prebacim 350 evra u inostranstvo (ne na svoj račun, i dalje je zabranjeno imati račun u inostranstvu, eh ti Titini zakoni), ali mi rekoše upućeni da mi je to banka učinila uslugu i da je, strogo uzevši, to bio devizni prekršaj.

Što se poreza tiče, zavisi od prirode uplate. Ako nekome pokloniš novac čisto sumnjam da se na to plaća porez (mada nisam 100% siguran)

slawen

Quote from: taki on December 01, 2009, 11:21:27 AM

Po nasem porodicnom iskustvu moze u Grckoj, Nemackoj, Austriji, Ceskoj, Engleskoj, Izraelu, Spaniji, Sloveniji, Svajcarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Francuskoj, Madjarskoj i ex-Yu, osim u Zagrebu, u Puli je moglo...
Svuda osim u tzv. Srbiji.
Poserem se na istu.

Paramecijum

Quote from: Wiz on December 01, 2009, 12:30:17 PM
i dalje je zabranjeno imati račun u inostranstvu, eh ti Titini zakoni), ali mi rekoše upućeni da mi je to banka učinila uslugu i da je, strogo uzevši, to bio devizni prekršaj.

O čemu ti pričaš, čoveče?
Pa ja imam dva računa u inostranstvu, jedan od 1993., a drugi od 2002; i znam gomilu ljudi koji ih imaju.
Kakav bre devizni prekršaj?
Uđeš lepo u banku i otvoriš nerezidentni račun gde god hoćeš.
Stvarno, wiz, živiš u toj svojoj čauri u vremenu koje je decenijama iza nama i merilo svih stvari su tvoji umišljaju iz ko zna koliko realne prošlosti.
Svet je otišao dalje, Srbija je otišla dalje... samo ti sediš na svojoj peći i biješ bitke koje više niko ne vodi.

Jelence

Ama moze li lova iz SER napolje ili jok?

Tromotorac

Quote from: Jelence on December 01, 2009, 12:08:49 PM
Quote from: D(z)avid on December 01, 2009, 09:11:51 AM

Jel tako tumacis i grcke pasose?

S' obzirom da vecina nas ovde kuca latinicom, na kojem jeziku je ovde razgovor? Hrvatskom? Bosanskom? Nepostojecem SHJ?

taki

Quote from: slawen on December 01, 2009, 01:12:32 PM
Quote from: taki on December 01, 2009, 11:21:27 AM

Svuda osim u tzv. Srbiji.
Poserem se na istu.

???