News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ukinute vize!

Started by taki, November 30, 2009, 03:02:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

iDemo

Quote from: Tromotorac on December 01, 2009, 01:48:16 PMS' obzirom da vecina nas ovde kuca latinicom, na kojem jeziku je ovde razgovor? Hrvatskom? Bosanskom? Nepostojecem SHJ?
Videcemo kako ce Google da nas overi - probaj na B92 forumu - tamo pise 'ovaj sajt je Croatian' uz ponudu da se sadrzaj prevede na engleski dok na 3p forumu pise 'ovaj sajt je Serbian'. Konj bi ga znao sta ce nama da pise.

taki

Quote from: Jelence on December 01, 2009, 01:45:31 PM
Ama moze li lova iz SER napolje ili jok?

Moze, al' posotoji neka procedura... jednom sam slala i ne secam se vise sta je trik, al' je moguce.

Deda

Quote from: Tromotorac on December 01, 2009, 03:26:12 AM

....misljenje zasnovano na mitovima i lazima iz prevazidjenih ideoloskih epoha.

Fair enough!
Ni ja to ne bih mogao bolje da definišem.  8)

Deda

Quote from: Jelence on December 01, 2009, 04:02:54 AM
3. da svet smatraju za skup morona pa moraju da ucine sve sto je u njihovoj moci da bi objasnili da je dokument specificnog oblika, dimenzija i izgleda koji nosi putnik koji prelazi granicu u stvari pasos a ne zbirka mudrih izreka Mao Cetunga.
;D ;D ;D
xaxaxa! crvena knjižica!
;D ;D ;D

Jelence

Quote from: Tromotorac on December 01, 2009, 01:48:16 PM

S' obzirom da vecina nas ovde kuca latinicom, na kojem jeziku je ovde razgovor? Hrvatskom? Bosanskom? Nepostojecem SHJ?

ne znam zasto bi to bilo relevantno kada se ne nalazimo u SER?
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

D(z)avid

Quote from: Jelence on December 01, 2009, 12:08:49 PM
Quote from: D(z)avid on December 01, 2009, 09:11:51 AM
Pasos sa "omotom" pisanim samo na cirilici, po meni (posmatracu iz bracke BiH i samoupravne SveCke/sire EU), i uzevsi u obzir reputaciju Srbije iz prethodne 2. dekade, sugerise jedino tendenciozan izolacionizam trenutnih vladajucih "struktura" (njeni gradjani vecinski ne moraju biti ignorantski dezorijentisani poput "struktura", znam da je tako), kao i slijepu ("inatdzijsku"; kome/cemu vise??) etno-centricnost (ovdje "strukture" manipulisu osjecajima gradjanstva, udarajuci u tu etno-zhicu akcentovanjem cirilice kao jednog od "bitnih segmenata nacionalnog"). A tako se ne komunicira sa spoljnim svijetom, obzirom da se ne koriste iste lingvisticke/komunikacione premise; to je znak da "volje za komunikacijom" nema, da je ona jednosmjerna... 

Jel tako tumacis i grcke pasose?

Ne; a zasto - pa, rekoh vec gore, u istoj recenici zbog cega:

"... i uzevsi u obzir reputaciju Srbije iz prethodne 2. dekade..."

slawen

We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

Quote from: slawen on December 01, 2009, 03:30:49 PM
Quote from: Jelence on December 01, 2009, 01:45:31 PM
Ama moze li lova iz SER napolje ili jok?
Зависи.

Што значи: Може, ако плаћаш неку робу или услуге, где мораш да имаш профактуру или нешто слично; ако си физичко лице, треба да имаш девизни штедни рачун, ако си правно лице мораш да имаш девизни подрачун.
Затим, можеш, ако си страни резидент, а продала си непокретност у СЕР, што доказујеш ваљаним у суду овереним уговором.
Можеш да плати трошкове лечења и школовања.
Итд.
У сваком случају мораш да пазиш да дневна трансакција не прегура 2.000€ јер је преко тога подложна контроли комисије за спречавање прања новца.
Можеш и тако што ћеш да имаш рачун у србској банци, а паре да подижеш у некој страној или на банкомату, где су провизије крвничке (3% или мин 5€) а дневни лимит 500€.
И тако даље... (ово даље наплаћујем).
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Jelence

Ih, nastancam ja profaktura koliko oces.

Mogu li da imam recimo srpsku VISA karticu sa koje cu da podizem pare odavde? Jel to ovo sto si kazao da su provizije krvnicke? 3%...

Srpske kartice ne prolaze kod PayPal, jel tako? Ili prolaze?

slawen

Саћу ти шибнем тарифу на пп.

Monte

S' obzirom da vecina nas ovde kuca latinicom, na kojem jeziku je ovde razgovor? Hrvatskom? Bosanskom? Nepostojecem SHJ?

Колико се ја у прилике на брдовитом Балкану разумијем, са  дружином која троши латиницу је врло чупаво улазит у језичке дефиниције. Него их фино пустиш да они кажу што је то што говоре/пишу, како се зове, а они ће ти почесто (и врло жустро) већ објаснити и зашто је то и како различито од српског и зато посебно.

Tromotorac

Quote from: Monte on December 01, 2009, 03:45:45 PM

Колико се ја у прилике на брдовитом Балкану разумијем, са  дружином која троши латиницу је врло чупаво улазит у језичке дефиниције. Него их фино пустиш да они кажу што је то што говоре/пишу, како се зове, а они ће ти почесто (и врло жустро) већ објаснити и зашто је то и како различито од српског и зато посебно.

Mene samo zanima kako se danas zove ovaj jezik, na kojem sada kucam (latinicom). Pitanje uopste nije filozofsko, valjda moze jednom recju da se odgovori.
The bums will always loose.

Jelence

Jes bila pravo jebozovna

taki

Quote from: Tromotorac on December 01, 2009, 04:55:29 PM
Quote from: Monte on December 01, 2009, 03:45:45 PM

Колико се ја у прилике на брдовитом Балкану разумијем, са  дружином која троши латиницу је врло чупаво улазит у језичке дефиниције. Него их фино пустиш да они кажу што је то што говоре/пишу, како се зове, а они ће ти почесто (и врло жустро) већ објаснити и зашто је то и како различито од српског и зато посебно.

Mene samo zanima kako se danas zove ovaj jezik, na kojem sada kucam (latinicom). Pitanje uopste nije filozofsko, valjda moze jednom recju da se odgovori.

Srpski, naravno. U Srbiji su dva pisma ravnopravna. Moje dete u trecem osnovne uveliko cita i pise i latinicu i cirilicu. Ravnopravno.

Tromotorac

Taki, hvala na odgovoru. Dva dana trazim da mi neko ovo objasni...

alan ford

mada ako si u drustvu bosanaca i hrvata svi pricamo iskljucivo "nash" jezik.

Tromotorac

Quote from: alan ford on December 01, 2009, 05:24:40 PM

Da, to razumem. Zanimalo me je kako u Srbiji definisu jezk koji govorno podseca na srpski a pise se latinicom. Isto kad i u kom predmetu uce latinicu, s' obzirom da je to pismo neustavno/pravno nepriznato.

taki

Quote from: Tromotorac on December 01, 2009, 05:34:59 PM
Quote from: alan ford on December 01, 2009, 05:24:40 PM

Da, to razumem. Zanimalo me je kako u Srbiji definisu jezk koji govorno podseca na srpski a pise se latinicom. Isto kad i u kom predmetu uce latinicu, s' obzirom da je to pismo neustavno/pravno nepriznato.

Latinicu uce u drugom osnovne na Srpskom jeziku.
U principu volim sto cirilicu uce prvo i sto su im knjige u nizim razredima uglavnom na cirilici jer ce pre ili kasnije sve sto dohvate biti latinicno, prosto da ne dodju u situaciju da ne poznaju svoje pismo ili jedno od svoja dva pisma.

Sad sam sebi postavila prosto pitanje. Sta je od dnevnih novina koje citam na cirilici, a sta na latinici i nemam pojma osim za Politiku. volela bih da i moja deca tako savladaju oba pisma.

Ivan_D

Quote from: taki on December 01, 2009, 05:14:26 PM

Srpski, naravno. U Srbiji su dva pisma ravnopravna. Moje dete u trecem osnovne uveliko cita i pise i latinicu i cirilicu. Ravnopravno.

Nisu dva pisma ravnopravna. Nekad su bila, ali vise nisu. Prijatelj kupovao zemlju ove godine i u katastru morao da se potpise pisanom cirilicom... :puke:  :puke:  :puke:

Covek morao da vezba na papiru 5 minuta pre nego sto se potpisao.

Srbija je nasilno preimenovala jedno 500 hiljada svojih gradjana, ako nisi upucena.

Sudske presude odstampane latinicom nisu pravosnazne, izborni listovi odstampani latinicom nisu vazeci.

If you dine with the devil bring a long spoon.

Jelence

Quote from: Ivan_D on December 01, 2009, 05:42:56 PM
Nisu dva pisma ravnopravna. Nekad su bila, ali vise nisu. Prijatelj kupovao zemlju ove godine i u katastru morao da se potpise pisanom cirilicom... :puke:  :puke:  :puke:

Nek dodje ovde kod mene u Australiju ako se uzeleo da pise cirilicu ;)
Ja se na svim zvanicnim dokumentima potpisujem cirilicom. Latinicom potpusujem samo detetove kojekakve papire za skolu.

Tromotorac

Nisu dva pisma ravnopravna. Nekad su bila, ali vise nisu. Prijatelj kupovao zemlju ove godine i u katastru morao da se potpise pisanom cirilicom... :puke:  :puke:  :puke:

Srbija je nasilno preimenovala jedno 500 hiljada svojih gradjana, ako nisi upucena.

Sudske presude odstampane latinicom nisu pravosnazne, izborni listovi odstampani latinicom nisu vazeci.

Mene to podseca na ovu foru sa sherijatskim zajmovima. Nateraju te da overis prevod na cirilicu da bi "ocuvao kulturu" a u stvari neko ubire kintu na servis bez kojeg bi se moglo. Isti princip.

Pijanista

Cekaj bre, zar potpis nije nesto sto identifikuje coveka? Razumem da mora da popuni formulare (ako hoce pare) na odredjenom pismu, ali potpis...?
ja se odje potpisujem cirilicom. To jest, niko i ne zna koje je pismo jer je potpis necitak.

Paramecijum

Ovo za potpis je laž; ja se ceo život potpisujem ćirilicom u bilo kojoj zemlji i niko ne pravi problem.
Jeste u službenoj upotrebi ćirilica, pa su sva zvanična dokumenta na ćirilici, ali Srbija je zemlja sa dva pisma (i nije jedina na svetu) i to je onda tako, obaveza je da se znaju oba pisma i kraj. Ko hoće da bude Srbin, mora da zna oba pisma.
Da se razumemo, ja sve štampam i radim na latinici i ne pada mi na pamet da prelazim na ćirilicu, čak ni pod pretnjom da će sav moj rad potpasti pod hrvatski korpus.

Inače, da se zna, taj ćirilični korpus nametnuo je Koštunica, koji je tražio da se latinica progna u totalnoj potpunosti, pa je ovo kao neki kompromis bio.

Hate mail

Jezik se zove BHS, pismo je latinica, vek je 21.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Tromotorac

Pa ako su vam pisma i dalje ravnopravna, gde je ovo drugo na korici pasosa? Jedno ravnopravnije od drugog?

Posle ce biti opet "jazavac pred sudom" "Klagenfurt ili Celovec?" kad ovim necirlicnim manjinama pukne film, kao sto je i svima drugima ....

Pijanista

Quote from: Hate mail on December 01, 2009, 06:01:05 PM

Zar nije BCHS za sad, a mozda bude i BCHSV ?

taki

Nisu dva pisma ravnopravna. Nekad su bila, ali vise nisu. Prijatelj kupovao zemlju ove godine i u katastru morao da se potpise pisanom cirilicom... :puke:  :puke:  :puke:

Ja u ovo ne verujem.
ti verujes da je to moguce u zemlji gde deo stanovnistva ne govori srpski, a kamoli da pise cirilicu?

Igrom slucaja svake godine mi pod ruke dodju neki radovi srednjoskolaca. Madjarska deca ne znaju srpski, sve im se prevodi na madjarski, isto je sa slovackim, rusinskim, uskoro ce i na hrvatski... i onda ti tvrdis da je neko morao da se potpisuje cirilicom?!

Jelence

Quote from: Paramecijum on December 01, 2009, 05:55:41 PM
Ko hoće da bude Srbin, mora da zna oba pisma.

U jebote kakav si ostar, kod tebe nema zezanja.
Al mogao si malo da smanjis kriterijum... Da ostane nesto i za pod sljivu (ili bese kruska? )

Hate mail

Quote from: Pijanista on December 01, 2009, 06:05:07 PM
Quote from: Hate mail on December 01, 2009, 06:01:05 PM

Zar nije BCHS za sad, a mozda bude i BCHSV ?

Tigar (drvoseca) - 01. decembar 2009. u 02.44

Ne bih ni ja volio da ginemo, ali tako nam je sudjeno. Srbi su zaluđeni Svabskom politikom. Vidi Srba je 80% u Vojvodini, i jedini način da se ta teriotorija oduzme Srbiji je da se takozvanim vojvodjanskim Srbima ogadi Srbija. To im je godinama servirtano preko medija da vojvodjani mogu da žive mnogo bolje da im Srbija ne otima pare (sto je pomalo i istina posto su u Beogradu postavljeni ljudi koji rade za Svabe). Ako hoćeš da zadržiš posao u vojvodini moras da si protiv Srbije. Uskoro će svi Srbi u vojvodini morati da prestanu da slave slavu, jer je to samo za Gedje. Morace da govore kao pederi, samo da ne bi govorili Srpski nego vojvodjanski. I onda kad svi budu pomislili da će Svabe i njihov duhovni vodja, onaj vampir iz vatikana, da stvarno posvabe Srbe, opet će Gedje morati da ginu i da to sve vrate pod Boziju i Srpsku kontrolu.

http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/15/014392128/potvrdjen-statut-vojvodine.html?4

;D

Pijanista

Ma oduvek sam govorio, Glas Razuma rulz!

taki

Covece, idem da pitam decu kad kazu 'mama' jel' misle na cirilici ili na latinici ;D

Ivan_D

Quote from: taki on December 01, 2009, 06:06:59 PM
Ja u ovo ne verujem.
ti verujes da je to moguce u zemlji gde deo stanovnistva ne govori srpski, a kamoli da pise cirilicu?

Igrom slucaja svake godine mi pod ruke dodju neki radovi srednjoskolaca. Madjarska deca ne znaju srpski, sve im se prevodi na madjarski, isto je sa slovackim, rusinskim, uskoro ce i na hrvatski... i onda ti tvrdis da je neko morao da se potpisuje cirilicom?!

Naravno da verujem. Desavaju se u Srbiji i gore stvari.

Inace, FYI madjarskoj deci se nista ne prevodi na madjarski, oni pricaju svoj jezik u svojoj zemlji. U Vojvodini jos mozes da pises i potpisujes se latinicom, cak i novi Statut predvidja latinicu kao zvanicno pismo.

Ovaj momak je kupovao zemlju je iz Valjeva i sumnjam da je imao razloga da me laze oko toga. Ali istina, nisam bio sam prisutan kad su ga prisilili da se potpise cirilicom.

Vi iz Srbije pojma nemate ni o cemu. I polazite od predpostavke da ono sto vama ne smeta ne moze i ne treba nikom da smeta.

Pijanista

Quote from: Ivan_D on December 01, 2009, 06:36:37 PM
Vi iz Srbije pojma nemate ni o cemu. I polazite od predpostavke da ono sto vama ne smeta ne moze i ne treba nikom da smeta.

A odakle si ti?

Ivan_D

Jelence

Dosli gosti kod Lale u kucu, a on ispod stola (zavadio se sa Sosom pa je begao od njene oklagije podsto).
Vide ga gosti tako ispod astala, pa mu kazu "De Lalo izidji, pa kako ces to sedeti ispod stola, ne ide da glava familije sedi ispod stola.
A Lala ce:
- Ja u mojoj kuci mog' da sedim di ocu!

Pijanista

Znaci iz Srbije. Duri se ti koliko hoces, ti si iz Srbije.

Hate mail

KaVvovac-KaVvobag-OguVin-Vojvodina...

taki

Quote from: Ivan_D on December 01, 2009, 06:36:37 PM
Quote from: taki on December 01, 2009, 06:06:59 PM
Ja u ovo ne verujem.

Naravno da verujem. Desavaju se u Srbiji i gore stvari.

Inace, FYI madjarskoj deci se nista ne prevodi na madjarski, oni pricaju svoj jezik u svojoj zemlji. U Vojvodini jos mozes da pises i potpisujes se latinicom, cak i novi Statut predvidja latinicu kao zvanicno pismo.

Ovaj momak je kupovao zemlju je iz Valjeva i sumnjam da je imao razloga da me laze oko toga. Ali istina, nisam bio sam prisutan kad su ga prisilili da se potpise cirilicom.

Ne, nisi u pravu. Madjarskoj deci se sve prevodi na madjarski, oni zive u svojoj zemlji, a ona se, gle cuda, i dalje zove Sribja.

Ivan_D

Quote from: D(z)avid on December 01, 2009, 03:12:59 PM
Quote from: Jelence on December 01, 2009, 12:08:49 PM
Quote from: D(z)avid on December 01, 2009, 09:11:51 AM
Pasos sa "omotom" pisanim samo na cirilici, po meni (posmatracu iz bracke BiH i samoupravne SveCke/sire EU), i uzevsi u obzir reputaciju Srbije iz prethodne 2. dekade, sugerise jedino tendenciozan izolacionizam trenutnih vladajucih "struktura" (njeni gradjani vecinski ne moraju biti ignorantski dezorijentisani poput "struktura", znam da je tako), kao i slijepu ("inatdzijsku"; kome/cemu vise??) etno-centricnost (ovdje "strukture" manipulisu osjecajima gradjanstva, udarajuci u tu etno-zhicu akcentovanjem cirilice kao jednog od "bitnih segmenata nacionalnog"). A tako se ne komunicira sa spoljnim svijetom, obzirom da se ne koriste iste lingvisticke/komunikacione premise; to je znak da "volje za komunikacijom" nema, da je ona jednosmjerna... 

Jel tako tumacis i grcke pasose?

Ne; a zasto - pa, rekoh vec gore, u istoj recenici zbog cega:

"... i uzevsi u obzir reputaciju Srbije iz prethodne 2. dekade..."

Srbi uopste nisu svesni svoje reputacije za poslednih 20 godina i stalno insistiraju da za njih vaze ista pravila kao i za one najbolje. Cisto ludilo.

Elem, ne znam da li znate, te strukture sto lepo pominjes gore su insistirale da i nove registarske tablice na vozilima budu cirilicom. Tako da je nadjen "kompromis" pa je napisano i latinicom (zbog sveta, je l' da) i cirilicom. Nevidjen debilizam, ali tipicno srpski. Tako da vozila iz Valjeva npr imaju veliko VA na tablicama, a malo udesno iznad toga nesto manjim slovima BA.
Meni nije jasno zasto ti ljudi ne mogu da budu normalni kao narodi iz okoline.

Hate mail

Uvek im treba nabiti na nos primer ex-cirilicarske i pretezito pravoslavne Rumunije koja je odbacila tzv. cirilicu i presla na latinicu. Pa i Ataturkove Turske koja je zabranila arapski script i naredila upotrebu latinice. E, al' oni su se prodali...

Hate mail

A vec ovo sa crkvenim kalendarima da ne pominjemo (nije zgodno, Pantelija je umro)...

Paramecijum

Rumunija nije nikada odbacila ćirilicu; Rumunija nije NIKADA upotrebljavala ćirilicu; samo je u rumunskim pravoslavnim crkvama bio u upotrebi crkvenoslovenski pa su neki debili poverovali da Rumunija koristi ćirilicu. Rumuni su ostaci Rimljana, Vlasi; kada su se Sloveni u VII veku zabili na Balkan, oni su razgrnuli Latine na dve strane i Rumuni su ostaci te grupacije.
Dakle, nemojte lupetati više o ćirilici u Rumuniji, ona provereno nije bila tamo u upotrebi nikada niti jedan jedini sekund.

Hate mail

Tzv. cirilica je naprosto modificirani grcki script a Sloveni nisu - osim vasiju - nista drugo doneli na Balkan gde je grcki script bio prisutan eonima pre njih. Kakve oni imaju veze sa upokojenom rumunskom cirilicom - to je misterija...

Wiz

Quote from: Paramecijum on December 01, 2009, 01:27:48 PM
O čemu ti pričaš, čoveče?
Pa ja imam dva računa u inostranstvu, jedan od 1993., a drugi od 2002; i znam gomilu ljudi koji ih imaju.
Kakav bre devizni prekršaj?
Uđeš lepo u banku i otvoriš nerezidentni račun gde god hoćeš.

Stvarno, wiz, živiš u toj svojoj čauri u vremenu koje je decenijama iza nama i merilo svih stvari su tvoji umišljaju iz ko zna koliko realne prošlosti.
Svet je otišao dalje, Srbija je otišla dalje... samo ti sediš na svojoj peći i biješ bitke koje više niko ne vodi.

Niko nije rekao da će u bilo kojoj državi neko da ti zabrani da otvoriš nerezidentni račun, zakoni Srbije važe samo u Srbiji. Niko nije rekao da nema državljana Srbije koji imaju takve račune. No, posedovanje takvog računa je protivzakonito u ovoj zemlji. Tvoja galama neće promeniti tu činjenicu. Naprotiv, ulepšavanjem jednog lošeg stanja to loše stanje će se u Srbiji samo produžiti.

Kako ljudi poput tebe misle da se promene loši zakoni ako ne samo da ne tvrdite da su loši, ne samo da ne tražite da se promene, nego, čak, osporavate da ti  loši zakoni postoje?! Nisam ja taj koji živi u fikciji, nego upravo ti. Uostalom, ne moraš mi verovati na reč, pitaj nekog pravnika je li tako kao što kažem ili nije.

slawen

Quote from: Wiz on December 01, 2009, 08:48:34 PM

Kako ljudi poput tebe misle da se promene loši zakoni ako ne samo da ne tvrdite da su loši, ne samo da ne tražite da se promene, nego, čak, osporavate da ti  loši zakoni postoje?!
А ако ипак лоши закони постоје, могу се заобићи/прекршити.
Сјајна логика.

slawen

Quote from: Ivan_D on December 01, 2009, 08:03:56 PM

Elem, ne znam da li znate, te strukture sto lepo pominjes gore su insistirale da i nove registarske tablice na vozilima budu cirilicom. Tako da je nadjen "kompromis" pa je napisano i latinicom (zbog sveta, je l' da) i cirilicom. Nevidjen debilizam, ali tipicno srpski. Tako da vozila iz Valjeva npr imaju veliko VA na tablicama, a malo udesno iznad toga nesto manjim slovima BA.

Идем сутра да јебем матер овима што на мојим таблама нема мало ћирилично XY.

Pijanista