News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Skolstvo u SAD

Started by amans, February 21, 2010, 07:34:55 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vbo man

Money, money , money...

QuoteMyth No. 4: You need the right education to make a fortune.

Are the most educated people really the wealthiest? Not at all! In this case, university professors would be the wealthiest people on earth. Ask them about their salaries, if you get the opportunity. The truth is vastly different - the wealthiest people are those who can convert their knowledge (or education) into money, in the best possible way. They can be highly educated people (like inventors, scientists, etc.) or almost ignorant.

Being formally uneducated does not equate to poor performance on the job or the inability to form a strong enough vision to carry a person to success - they can easily be experts without having a formal education.

A evo 15 velichanstvenih koji nikad nisu zavrshili fakultet:

QuoteHere are fifteen of them, both contemporary and from the past, in alphabetical order.

* Mary Kay Ash. The founder of Mary Kay Inc. started a cosmetics business. While she didn't have a college education or any training, she successfully created a brand known throughout the world. To date, nearly half a million women have started Mary Kay businesses, selling cosmetics. Their appreciation for Mary Kay Ash is unwavering.
   * Richard Branson. Richard Branson is best known for his thrill seeking spirit and outrageous business tactics. He dropped out at the age of 16 and started his first successful business venture, Student Magazine. He is the owner of the Virgin brand and its 360 companies. His companies include Virgin Megastore and Virgin Atlantic Airway.
   * Coco Chanel. An orphan for many years, Gabrielle Coco Chanel trained as a seamstress. Determined to invent herself, she threw out the ideas that the fashion world deemed feminine, boldly using fabric and styles normally reserved for men. A perfume bearing her name, Chanel No. 5 kept her name famous.
   * Simon Cowell. Simon Cowell started in a mailroom for a music publishing company. He has since become an Artist and Repertoire (A&R) executive for Sony BMG in the UK, and a television producer and judge for major television talent contests including American Idol.
   * Michael Dell. With $1,000, dedication and desire, Michael Dell dropped out of college at age 19 to start PC's Limited, later named Dell, Inc. Dell became the most profitable PC manufacturer in the world. In 1996, The Michael and Susan Dell Foundation offered a $50 million grant to The University of Texas at Austin to be used for children's health and education in the city.
   * Barry Diller. Fox Broadcasting Company was started by a college dropout, Barry Diller. Diller is now chairman of Expedia, and CEO of of IAC/InterActiveCorp which includes Home Shopping Network and Ticketmaster.
   * Walt Disney. Having dropped out of high school at 16, Walt Disney's career and accomplishments are astounding. The most influential animator, Disney holds the record for the most awards and nominations. Disney's imagination included cartoons and theme parks. The Walt Disney Company now has annual revenue of $30 billion.
   * Debbi Fields. As a young, 20 year old housewife with no business experience, Debbi Fields started Mrs. Fields Chocolate Chippery. With a recipe for chocolate chip cookies, this young woman became the most successful cookie company owner. She later renamed, franchised, then sold Mrs. Field's Cookies.
   * Henry Ford. At 16, Henry Ford left home to apprentice as a machinist. He later started Ford Motor Company to manufacture automobiles. Ford's first major success, the Model T, allowed Ford to open a large factory and later start the assembly line production, revolutionalizing the auto-making industry.
   * Bill Gates. Ranked as the world's richest person from 1995-2006, Bill Gates was a college drop out. He started the largest computer software company, Microsoft Corporation. Gates and his wife are philanthropists, starting The Bill & Melinda Gates Foundation with a focus on global health and learning.
   * Milton Hershey. With only a fourth grade education, Milton Hershey started his own chocolate company. Hershey's Milk Chocolate became the first nationally marketed chocolate. Hershey also focused on building a wonderful community for his workers, known as Hershey, Pennsylvania.
   * Steve Jobs. After attending one semester of college, Steve Jobs worked for Atari before co-founding Apple Computers. Now without the "Computers" in their name, Apple includes innovative products such as the iPod, iTunes, and most recently the iPhone. Steve Jobs was also the CEO and co-founder of Pixar before it merged with Walt Disney.
   * Rachael Ray. Despite having no formal training in culinary arts, Rachel Ray has made a name for herself in the food industry. With numerous shows on the Food Network, a talk show and cookbooks, high-energy Rachael doesn't slow down. She has also appeared in magazines as well has having her own magazine debut in 2006. She knew she was a success when a website dedicated to bashing her was created.
   * Ty Warner. Sole owner, CEO, and Chairman of Ty, Inc., Ty Warner is a savvy, yet private business man. Ty, Inc., made $700 million in a single year with the Beanie Babies craze without spending money on advertising! He has since expanded to include Ty Girlz dolls, directly competing with Bratz dolls.
   * Frank Lloyd Wright. Having never attended high school, Frank Lloyd Wright surpassed all odds when he became the most influential architect of the twentieth century. Wright designed more than 1,100 projects with about half actually being built. His designs have inspired numerous architects to look at the beauty around them and add to it.

The light at the end of the tunnel is the train.

alan ford

Quote from: vbo man on March 02, 2010, 05:26:53 AM
Quoteja prevashodno prodajem svoje znanje
Ti dakle ne smatrash da radish od 9-5...ti "prodajesh znanje". :roll:

QuoteZasto da budemo i slicni?
Zato shto OD TOGA SHTO RADITE od 9-5 i jedni i drugi "earn your living".
Jel ti mozesh da living bez da si tamo od 9-5 ? I da za to ne dobijash odredjenu naknadu. E to bi napravilo razliku. Verovatno bi napravilo razliku da to tvoje znanje upotrebljavash u SVOJOJ kompaniji i za svoj profit ili bar delom za sebe ako imash shares u toj kompaniji. Ako to nije sluchaj onda lazesh sam sebe, Alane...il se teshish...Ti radish za profit nekog drugog i to shto je tvoja cena rada veca od nekog majstora ne pravi bitnu razliku u ovom smislu. To shto je tvoj rad intelektualni pravi odredjenu razliku ali u nekom drugom smislu...Mnogi zanatlije medjtim radeci za sebe imaju mnogo vishe para od tebe jer ubiraju profit...i to pre njih pravi vishom klasom nego tebe zbog tvoje diplome.

pa ja radim od 9-5 s tim sto i dalje smatram da se bavim prodajom znanja koje je trenutno prilicno trazena roba, na dobroj ceni pa sam donekle u mogucnosti da biram za razliku od raznih drugih radnika koji ne prodaju znanje ves se bave raznim poslovima kojima moze manje vise svako kada bi hteo (ili bio primoran).

Sto se zanatlije koji zaradjuje vise od mene tice slazem se, covek radi to sto radi, ili zna nesto sto vecina ne zna, ili je vredniji ili spretniji. kako god, spada u napredniju sortu koja bi svakako bila nezadovoljna kada bi ga terali u isti kalup kao i sve druge koji se bave ili bi voleli da se bave istim zanatom.

A da li radim za sebe ili nekog drugog (tzv 'the man') je vise stvar licnog izbora o cemu sam pre izvesnog vremena pisao. Prosto ne zelim da posvetim zivot radu, volim i da zivim (slobodno vreme, porodica, i to), nisam neki risk taker tako da se zadovoljavam sa parama koje dobijam znajuci da ni ne rizikujem previse (kucu, deciju skolarinu, sve sto imam) pa nije realno ni da ocekujem da zivim na Beverly Hillsu.
Moja Mama vec 20+ godina ima arhitektonski biro sa nekoliko zaposlenih ljudi. Pare su odlicne, medjutim secam se da dok sam jos tamo ziveo da se radilo punom parom svaki dan, radnim danima, vikendima, praznicima. Sada kad god se povede prica o nekoj poseti sve se svede da moze da odvoji do 10 dana a i to tesno pa se uvek nekako nesto odgadja. Kada sam prosle godine bio dole malo-malo pa je isla na neki sastanak, dolazile neke stranke, nista preterano ali opet pola sata danas, sat sutra, pola prekosutra.

vbo man

Sve ima svoju cenu i niko ne kaze da su milioneri sedeli na dupetu a milioni kapali...Sad (najchesce druga generacija- njihova deca) mozda i sede na dupetu i placaju eksperte ali chesto to nije dovoljno, jer se bogatstvo brzo istopi ako ne umesh da baratash njime.
Ja shvatam tvoj izbor Alane, shta vishe za mene on ima smisla , jedino ne vidim na osnovu chega se uzdizesh iznad " proletera" ili tkz. "working class"? Pa ovde danas svaka shto radi za kasom u K-martu u kombinaciji sa muzem koji je npr "security guard" u nekom officu ima sve shto i ti imash , dzipa, veliku kucu, gadzets...Naravno zahvaljujuci kreditima koje i ti koristish...Nema tu u tom socijalnom statusu bitne razlike izmedju vas...ima u drushtvenom statusu , jer cesh se ti druziti s pametnijim svetom...i that's it!
Chovek koga znam ovde , inache milioner , Madjar koji je do skoro imao svoju fabriku nameshtaja ( sad je prodao i penzionisao se) , moze da kupi sve nas ovde koliko nas ima i to vishe puta a chovek bio tapetar...osim njuha za biznis i znanja u biznisu koje je stekao iskustvom malo shta ima u glavi...a za njega smo svi mi "proletarijat"...

slawen

Quote from: Pijanista on March 02, 2010, 12:46:29 AM
Robovlasnistvo nije jedina alternativa diktaturi proletarijata.
Problem sa njima (proleterima, ne rebovlasnicima) nije u tome sto zele da im se da, vec sto zele da uzmu. Citaj: otmu.  Ziveo Regan, Tacerova, Fridman, Karnegi, Bil Gejc, Adam Smit, Gordon Geko, Kapetan Misha, Rista i Persa, De Birs, Henri Ford, Dunsmuir, Dzim Patison, Ja, Rebeca McDonald, El Cordobes, ......
Живео!
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

Quote from: Jelence on March 01, 2010, 06:52:19 PM
Quote from: slawen on February 24, 2010, 05:29:02 PM
Идем да се попишам на диплому.

Popisaj se jednom i za mene.  :|
Још једна.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

vbo man

QuoteProblem sa njima (proleterima, ne rebovlasnicima) nije u tome sto zele da im se da, vec sto zele da uzmu. Citaj: otmu.
Ja se iskreno nadam da se ti zajebavash ovdI s namI xuss

vbo man

Vidi kako Rusi lepo pishu o svojim milionerima...( i to josh 2004) ...isto ko i ovi ovde a verovatno i u USA i shirom zapada...Sve su prepisali u ovom pismenom zadatku a poenta je: milioneri/milijarderi su nam preko potrebni...zato pustimo ih da se bogate...Ovi njihovi chak i placaju porez na vreme...kazu :? xrofl

http://www.cdi.org/russia/308-5.cfm

alan ford

Quote from: vbo man on March 02, 2010, 05:57:08 AM
[...]
Ja shvatam tvoj izbor Alane, shta vishe za mene on ima smisla , jedino ne vidim na osnovu chega se uzdizesh iznad " proletera" ili tkz. "working class"?
[...]Pa ovde danas svaka shto radi za kasom u K-martu u kombinaciji sa muzem koji je npr "security guard" u nekom officu ima sve shto i ti imash , dzipa, veliku kucu, gadzets...Naravno zahvaljujuci kreditima koje i ti koristish...Nema tu u tom socijalnom statusu bitne razlike izmedju vas...

pa ukratko, ja ne mislim da sam rekao da ja nisam radna klasa, i sigurno nisam rekao da se osecam izrabljivanim, te da kao jedan od proletera privrednika ocekujem da me iko ista pita za misljenje ili da mi da nekakvu vlast nad necime (sredtsvima za proizvdonju).

A da li ima razlike medju tom prodavacicom i mene mislim da je blesavo da ulazim. ako mislis da nema, onda gledaj pa unuci objasni da je nepotrebno da se skoluje jer ce ionako imati iste kredite, iste uslove i isti zivot kao i ovi skolovani sto pored svog znoja imaju i znanje da prodaju.

vbo man

Nisam rekla da nema razlike ...prochitaj gore shta sam napisala.
I ta razlika nije nebitna...barem meni. Ipak nebitna je u ovome o chemu govorimo.

Pijanista

Tacno je da Gates nema fakultet, ali je tacno i da ljudi sa fakultetom prosecno vise zaradjuju nego bez. Cak i kad se uracunaju Gates i onih gore 15 velicanstvenih neprejebivih do jaja biznismena.

alan ford

Quote from: Pijanista on March 02, 2010, 05:27:12 PM

Tacno je da Gates nema fakultet, ali je tacno i da ljudi sa fakultetom prosecno vise zaradjuju nego bez. Cak i kad se uracunaju Gates i onih gore 15 velicanstvenih neprejebivih do jaja biznismena.

da, da, Bill Gates se najcesce pominje kao neko bez skole ko je uspeo. Medjutim previdja se da je Gates prvo iz porodice gde su oba roditelja bili skolovani, otac pravnik majka valjda bankar, a sam Bill Gates je od 1600 poena iz SAT testa dobio 1590 i kao takav 'genije' primljen na Harvard (ovo skidoh sa Wikipedije). Na Wikipediji jos pise da je taj rezultat na SAT testu jednak IQ od 170. Dakle nije bas da je tek tamo nekakav osrednji sloser iz sloserske familije...

Tromotorac

Quote from: alan ford on March 02, 2010, 05:46:25 PM
Quote from: Pijanista on March 02, 2010, 05:27:12 PM

da, da, Bill Gates se najcesce pominje kao neko bez skole ko je uspeo. Medjutim previdja se da je Gates prvo iz porodice gde su oba roditelja bili skolovani, otac pravnik majka valjda bankar, a sam Bill Gates je od 1600 poena iz SAT testa dobio 1590 i kao takav 'genije' primljen na Harvard (ovo skidoh sa Wikipedije). Na Wikipediji jos pise da je taj rezultat na SAT testu jednak IQ od 170. Dakle nije bas da je tek tamo nekakav osrednji sloser iz sloserske familije...

Ovo je tacno. Pre 10-12 godina sam citao njegovu semi-autobiografiju "The Road Ahead" gde je opisivao svoje skolske i fakultetske dane. Bio je talenat, verovatno mu je dve godine Harvarda bilo dovoljno. Vecinu vremena je proveo igrajuci poker, kao nas Ivan. Tu je upoznao i okupio talenat sa kojim je kasnije i osnovao Microsoft. Steve Balmer je cini mi se jedan od tipova sa kojim se kartao.

Slicno sa Bransonom i onim likom iz Oracle-a. Rush Limbaugh je jedva sastavio jednu godinu na koledzu. Takodje CEO u firmi za koju sam ranije radio je bio college dropout - ali tip ludak-genije koji nije mogao da se uklopi u college mold, pa mu to nije smetalo da (kao niko i nista iz srednje klase) napravi ogromnu 5000+ employee $1B firmu.

Svi ti primeri pokazuju da fakultet nije neophodan, ali opet to su vise izuzeci nego pravilo - radi se o nadprosecno talentovanim ljudima.
The bums will always loose.

Jelence

Skola je osmisljena da obrazuje i disciplinuje (takoreci ukalupi) vecinu djaka, da napravi u nekim granicama prosecnog radnka, znaci nista extremno.

Postoje generalno dve vrste ljudi koji ne zavrsavaju skolu: oni kojima je skola previse teska, i oni kojima je previse dosadna.

Ono sto se UVEK i bas UVEK desava kada se zapocne ova tema, je da se prica o genijalcima a podrazumevaju se osobine ovih sto napuste skolu jer pocinju da rade, nesuglasice u porodici, previse je tesko, kojcemikuracskola itd.

Napustanje skole je za prosecan svet ravan samoubistvu, za one nadarene je oslobodjenje. Jer takvim ljudima skola moze samo da odmogne u svojim pokusajima da ih uglavi u modlu.

Ja prosto ne mogu da zamislim nekoga kao sto je Richard Branson, da sedi i piskara domaci, svaki dan jedno isto.

Buduci da smo sami prosli kroz skolski sistem, skloni smo da one koji napuste skolu gledamo sa podozrenjem. Otpadnici... Kad se malo razmisli, da li je uopste cudno da imamo takvo misljenje?

I jos jednom, napustiti skolu da bi ledjima podupirao neki cosak na korzou je glupo, a napustiti je da bi se bavio onime sto te zanima je hrabar potez. Koliko puta smo sami bili na toj raskrsnici (da li da radim sta hocu ili sta sredina kaze) pa smo popustili sredini.

Nas su roditelji i sama skola naplasili da "ako napustis skolu bices propalica" pa se streberi ne usudjuju da bogohule.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Pijanista

QuoteNapustanje skole je za prosecan svet ravan samoubistvu, za one nadarene je oslobodjenje

Zavisi cime ti nadareni zele da se bave. Ako zele da se bave naukom, napustanje skole je vrlo losa odluka. Ako me utisak ne vara, Gotovo svi nobelovci u nauci imaju bar osnovnu skolu, relativno veliki broj ima srednju skolu. Neci cak i fakultet, a pojavi se ponekad neko i sa doktoratom.....

Pijanista

Ziveli jahaci ateisticke apokalipse, Hitchens, Harris, Dawkins i Dennett

Jelence

Quote from: Pijanista on March 02, 2010, 06:06:20 PM
Zavisi cime ti nadareni zele da se bave. Ako zele da se bave naukom, napustanje skole je vrlo losa odluka. Ako me utisak ne vara, Gotovo svi nobelovci u nauci imaju bar osnovnu skolu, relativno veliki broj ima srednju skolu. Neci cak i fakultet, a pojavi se ponekad neko i sa doktoratom.....

"neki cak i fakultet" - hoces da kazes da nobelovci mahom  NEMAJU fakultet?

Hate mail

Quote from: Jelence on March 02, 2010, 06:03:02 PM
Skola je osmisljena da obrazuje i disciplinuje (takoreci ukalupi) vecinu djaka, da napravi u nekim granicama prosecnog radnka, znaci nista extremno.

Postoje generalno dve vrste ljudi koji ne zavrsavaju skolu: oni kojima je skola previse teska, i oni kojima je previse dosadna.

Ono sto se UVEK i bas UVEK desava kada se zapocne ova tema, je da se prica o genijalcima a podrazumevaju se osobine ovih sto napuste skolu jer pocinju da rade, nesuglasice u porodici, previse je tesko, kojcemikuracskola itd.

Napustanje skole je za prosecan svet ravan samoubistvu, za one nadarene je oslobodjenje. Jer takvim ljudima skola moze samo da odmogne u svojim pokusajima da ih uglavi u modlu.

Ja prosto ne mogu da zamislim nekoga kao sto je Richard Branson, da sedi i piskara domaci, svaki dan jedno isto.

Buduci da smo sami prosli kroz skolski sistem, skloni smo da one koji napuste skolu gledamo sa podozrenjem. Otpadnici... Kad se malo razmisli, da li je uopste cudno da imamo takvo misljenje?

I jos jednom, napustiti skolu da bi ledjima podupirao neki cosak na korzou je glupo, a napustiti je da bi se bavio onime sto te zanima je hrabar potez. Koliko puta smo sami bili na toj raskrsnici (da li da radim sta hocu ili sta sredina kaze) pa smo popustili sredini.

Nas su roditelji i sama skola naplasili da "ako napustis skolu bices propalica" pa se streberi ne usudjuju da bogohule.

Ma srBski roditelji samo hoce da se hvale diplomama dece, let's face it. "Zamisli da ON/ONA ima a da moj nema???" A sta bi drugo u srBskoj tzv. drzavi diplome uopste mogle do(pri)neti osim toga? Nista.

Eto im. Posle toga - sta?

Imam ja tu masu misli nepovezanih (jos) u comprehensive teoriju ali evo nabacacu (buduci busy as hell right now), pa vi malo cherry pick ako vam ne smeta.

Celo tzv. skolstvo je tu da bi se prikrivala nezaposlenost i - najvaznije - besperspektivnost ljudskih zivota tamo i zaostalost privrede (koja je i razlog nezaposlenosti).

Ja dumaju shto deca iz gradova (osim onih sa zagarantovanim vezama ka fancy pozicijama u drzavnoj tzv. privredi, upravi i slicno) se uglavnom nadaju ne znam kakvom super poslu jer su tako videli u americkim filmovima za vreme dok su bezbrizno rasli u izobilju roditeljskih domova (ovo pricam kao 1972-izdanak jedne takve porodice).

Kad posle 5 ili 10 godina studiranja zaglave u nekom stovaristu gde je 65% alkosa a 65% su psihijatrija (neki su jedno, neki drugo a neki i jedno i drugo) onda se zamisle: "Wow, WTF, what happened??". Like, what the hell happened?

"Pa to nije..."

Pa nije.

Deci sa sela takav ishod je jos pa super.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Pijanista

Quote"neki cak i fakultet" - hoces da kazes da nobelovci mahom  NEMAJU fakultet?

Hocu da kazem da napusatanje skole nije ozlobodjenje za sve nadarene. Za one koji hoce da se bave naukom je to ravno profesionalnom samoubistvu, jer vecina noibelovaca ima doktorat i radi na prestiznim univerzitetima.

alan ford

Quote from: Pijanista on March 02, 2010, 07:19:04 PM
Quote"neki cak i fakultet" - hoces da kazes da nobelovci mahom  NEMAJU fakultet?

Za one koji hoce da se bave naukom je to ravno profesionalnom samoubistvu, jer vecina noibelovaca ima doktorat i radi na prestiznim univerzitetima.

mozda je to nasa boljka ali i na ovom kao i na svim prethodnim topicima pod "uspesnim" se smatraju bogati ljudi a mnogi od tih nobelovaca nisu "uspesni" u tom smislu. No istina je da za iole ozbiljno bavljenje naukom, u danasnjem vremenu, covek skoro ne moze a da nema zavrsene fakultete i verovatno i doktorate. Za uspeh nije potrebno znanje iz nauke vec se vise trazi snalazljivost, domisljatost,  inovativnost etc. sto cesto moze da se postigne i bez skole.

Hate mail

*Takodje, pohadjati gimnazije je vrlo opasno buduci da se gubi life-saving perspektiva koju imaju oni koji pohadjaju srednje tehnicke skole sa sve odlazenjima na casove prakticne nastave u grotla udruzenog rada, alkoholizma, idiotizma i majstorluka polupijanog i poluprimitivnog.

alan ford

Quote from: Hate mail on March 02, 2010, 08:23:51 PM
*Takodje, pohadjati gimnazije je vrlo opasno buduci da se gubi life-saving perspektiva koju imaju oni koji pohadjaju srednje tehnicke skole sa sve odlazenjima na casove prakticne nastave u grotla udruzenog rada, alkoholizma, idiotizma i majstorluka polupijanog i poluprimitivnog.

ja sam dve godine na praksu isao u remontni zavod Moma Stanojlovic u Batajnici i obe godine sam radio u Demontazi - odeljenju koje je razmontiravalo helikopterske motore na srafcice, pralo svaki sraf i sklapalo nazad. Glavni lik je bio Blaza Demontaza, covek sa svega nekoliko zuba koji je sve vreme pricao o nekim ribama koje je probao ili uspeo da kresne, o nekom opijanju, zajebavanju itd. Ja sam se tada sebi zarekao da cu skolu ili zavrsiti ili skacem sa nekog mosta, prosto opcija nije postojala.

Tromotorac

Quote from: Hate mail on March 02, 2010, 08:23:51 PM

To je sve individualno. Ja isao u gimnaziju pa nisam bio slep kod ociju da ne vidim sta se desava okolo. Drugo, nije ni svako sa srednjom tehnickom bio potpuno postavljen na dve noge da se nosi sa onim sto ga je docekalo u udruzenom radu/ranom kapitalizmu.

zagor te nej

Blaza Demontaza  :)    xdrinka
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

slawen

Јел' ишао уопште неко у средње усмерено?
Миссим, од вас овде назочних?

alan ford

Quote from: slawen on March 02, 2010, 09:34:18 PM
Јел' ишао уопште неко у средње усмерено?
Миссим, од вас овде назочних?

koliko vidim svi. ja sam usmeren ka avio struci (avio mehanicar).

Hate mail

Ja sam u srednju skolu posao septembra 1987. i to je prva generacija koja nije isla po "usmerenom", sto je - ispravite me ako gresim - bio 2 + 2 deal.

Ovo moje je bilo straight 4.

Pijanista

Ja isao u usmereno (iliti "Suvarica").

Bilo je nesto kao 1+1+2.
Prva godina zajednicka, druga blago usmerenje ka matematici (cini mi se prirodno matematicki smer) i ostale dve zanimanje "Programer", a ono 1/3 casova cista matematika. Bila dobra skola, zali boze onih jadinka koji su isli u neke leve skole, proizvodne, stajaznam.
Na praksi sam svasta video. Jednom nas poslali u neku fabricetinu gde pola radnika nema prste, rade sa masinama. Podelili nas da radimo za presama. Koji ludaci.
A onda jednom u BG u neku stampariju, bilo dosadno, sedimo citamo i pricamo, a jedan radnik uganjao neku koleginicu tu kod nas, pa joj razvlaci sise pred nama, one se kao neda i cereka a mi u cudu.... Jebote koja ludnica.

Tromotorac

Quote from: Hate mail on March 02, 2010, 10:02:11 PM
Ja sam u srednju skolu posao septembra 1987. i to je prva generacija koja nije isla po "usmerenom", sto je - ispravite me ako gresim - bio 2 + 2 deal.

Ovo moje je bilo straight 4.

Ditto. Prva generacija. Udzbenici nisu bili odstampani do februara, svake godine.

Hate mail

Mozda juzno od Dunava i Save. Ja sam isao po vojvodjanskom planu i programu za 1987-1988. a sa udzbenicima nisam imao problema.

Pijanista

QuoteJa sam isao po vojvodjanskom planu i programu za 1987-1988. a sa udzbenicima nisam imao problema

To je zato sto su svi udzbenici isli u Vojvodinu. Sumadija radi Vojvodina se gradi. Dole foteljasi!

Hate mail

:mrgreen:

Nikad problema sa udzbenicima nije bilo. Mislim da su se i stampali u Novom Sadu. Mada je bilo i srbijanskih (secam se Elektrotehnickih materijala ili drugih koje je ko-pisala Srbijanka Turajlic; ili je mozda ona to radila i u Srbiji i u Vojvodini, tko zna).

Tromotorac

Sad me podsetiste - mislim stvarno, aljkavost! Cetri godine za redom isti problem kasnjenja udzbenika. Normalni ljudi bi naucili iz prethodnih gresaka, organizovali se bolje, ili nabavili novog vendora dogodine. Jok, ono je bio socijalizam, zavodi za udzbenike na drzavnim jaslama sa nesposobnim kretenima koji nisu nikad uspevali da urade posao kako i kad treba.

Nisu svi udzenici kasnili isto dugo.. Knjige iz biologije, fizike, hemije su stizale samo sa mesec-dva zakasnjenja. Najvise su kasnile knjige za Informatiku (Nedeljko Parezanovic), zatim za Marksizam a.k.a "Nauka o drustvu" - to jedne godine nije ni stiglo. Nije ni latinski dosao do kraja skolske godine (mada u nasem slucaju imali smo jako dobru profesorku pa nije ni trebalo). Bilo je i drugih... kasnjenja. Uglavnom, prvi udzbenici stizali krajem Oktobra, pa onda redom do februara. Naravno, nisu priznavali polovne udzbenike iz 'Suvareve' usmerene skole, ali ko je bio vredan, ucio je i iz njih.

Dobra strana svega toga - relativno rano sam se izvezbao da pravim beleske, i da se snalazim iz njih. Not a big deal, to verovatno svi znaju, ali mi smo od prvog gimnazije bili primorani na to. To koristim svakodnevno na mom poslu danas.

E

alan ford

Quote from: Tromotorac on March 02, 2010, 11:07:47 PM

Dobra strana svega toga - relativno rano sam se izvezbao da pravim beleske, i da se snalazim iz njih. Not a big deal, to verovatno svi znaju, ali mi smo od prvog gimnazije bili primorani na to. To koristim svakodnevno na mom poslu danas.

ne znam da li si isao kod nas na faks, ja sam dao dve godine na masincu i upisao trecu i mislim da sam od jedno 15-ak ispita koliko sam imao imao svega mozda 5-6 udzbenika. Na jednom ili dva predmeta smo ucili iz udzbenika koji je prestao da se stampa jos u 80-tim, polovnjaka nije bilo, bilo je nesto po nekim ruskim zbirkama, americkim udzbenicima, kopirali smo po ko zna koji put kopiju neke prastare knjige i jedva citali napisano sve se nekako prelivalo.

Takvo stanje je generalno pogubno mada je mislim u nasem (mom svakako) emigrantskom slucaju fantasticno iskustvo jer eto prosto ne cekam da mi se sve servira vec znam da se snadjem i bez neke vece pomoci.

Jelence

Quote from: alan ford
(...) pod "uspesnim" se smatraju bogati ljudi a mnogi od tih nobelovaca nisu "uspesni" u tom smislu. No istina je da za iole ozbiljno bavljenje naukom, u danasnjem vremenu, covek skoro ne moze a da nema zavrsene fakultete i verovatno i doktorate. Za uspeh nije potrebno znanje iz nauke vec se vise trazi snalazljivost, domisljatost,  inovativnost etc. sto cesto moze da se postigne i bez skole.

Excellent point, alane. Prvo treba definisati "uspeh" jer je uspeh individualna stvar sto ce reci covek moze biti uspesan na vise nacina.

Sa druge strane, covek moze biti naucnik, biznismen ili Blaza Demontaza  :| i biti uspesan, ono sto je bitno je tabu protiv kojeg se borm(o) ovde a to je da skola nije preduslov ama bas nizasta. Ljudi sa skolom mogu biti uspesni, a mogu i oni bez skole. Bas kao i neuspesni.

Skola nije garant nicega - neke superiornosti u znanju, inteligenciji, preduslov za uspeh. Sto je suprotno onome cemu su nas ucili i sta su ukucali u nase glave tokom skolovanja.

Jelence

Quote from: Pijanista on March 02, 2010, 10:50:43 PM
QuoteJa sam isao po vojvodjanskom planu i programu za 1987-1988. a sa udzbenicima nisam imao problema

To je zato sto su svi udzbenici isli u Vojvodinu. Sumadija radi Vojvodina se gradi. Dole foteljasi!

Ta nemoj se jediti.
Moz' nam liznuti naslon od fotelje necemo mariti  :mrgreen:

alan ford

Quote from: Jelence on March 03, 2010, 02:02:31 AM

Excellent point, alane. Prvo treba definisati "uspeh" jer je uspeh individualna stvar sto ce reci covek moze biti uspesan na vise nacina.

Sa druge strane, covek moze biti naucnik, biznismen ili Blaza Demontaza  :| i biti uspesan, ono sto je bitno je tabu protiv kojeg se borm(o) ovde a to je da skola nije preduslov ama bas nizasta. Ljudi sa skolom mogu biti uspesni, a mogu i oni bez skole. Bas kao i neuspesni.

mislim da uspeh nije individualna stvar. u suprotnom bi sve moglo da je uspeh a nije.
Oba moja roditelja imaju fakultete, kao i njihovi ali su nama, narocito Tata, stalno govorili da ako necemo na fakultet nema veze da izaberemo zanat i da u tome budemo najbolji. Mislim da je sve to bila nekakva 'rivrs sajolodzi' no onda je u moj zivot usao Blaza Demontaza i ja sam znao da nemam opcije. Ja mislim da ti kada pises o uspehu mislis na to da i Blaza moze da je najbolji demonter na svetu. I to se slazem.

A to da skola nije nizasta preduzlov je pogresno. Itekako je preduslov za mnogo toga i to ne zbog nekakvih nepisanih pravila, tradicionalnih shvatanja itd. Zavisi sta zelis od zivota. Opet kazem ako je lova merilo uspeha skola nije potrebna, za nauku je itekako bitna. U skoli se zaista uce mnoge stvari koje sam na svoju ruku malo sveta moze da nauci. Sa druge strane ako ces da budes mesar previse skole nije potrebni da bi se bio dobar i 'uspesan' mesar.

Jelence

Sta je onda za tebe uspeh?

alan ford

da dobro radim to sto radim, da sam priznat od okoline i kolega kao 'strucnjak' u oblasti kojom se bavim, da imam dovoljno za dobar zivot, da imam dobar brak i porodicu sa kojom sam srecan...

U mom slucaju mislim da puno ovoga ne bi bilo moguce na ovom nivou bez skole. Ako je to 'underlying question'.

Jelence

Ne, nema 'underlying question', caskamo.

OK, to je TVOJ uspeh.

Sta bi generalno bio uspeh?

alan ford

ajde ti? sta je uspeh za tebe?

Jelence

Biti komforan u sopstvenoj kozi i biti onako dubinski zadovoljan onime sto radis.

Kad to postignes, pojavni oblici uspeha sami dodju, ukoliko si ih dozivao. Onima koji tvrde da taj deo ne vole, taj deo ni ne dolazi.

Tromotorac

Quote from: Jelence on March 03, 2010, 03:19:08 AM
Biti komforan u sopstvenoj kozi i biti onako dubinski zadovoljan onime sto radis.

Kad to postignes, pojavni oblici uspeha sami dodju, ukoliko si ih dozivao. Onima koji tvrde da taj deo ne vole, taj deo ni ne dolazi.

Ja sam to vise puta osecao do sad, ali to se menja. Posao kojim si zadovoljan/a  sada, moze biti sasvim drugaciji za godinu dana. Ili se promene uslovi, ili se promenis ti...

Jelence

Pa to je jedan od challenges, odrzati taj osecaj. Nista nije vecito.

Tromotorac

Quote from: alan ford on March 03, 2010, 01:08:15 AM
Quote from: Tromotorac on March 02, 2010, 11:07:47 PM

ne znam da li si isao kod nas na faks, ja sam dao dve godine na masincu i upisao trecu i mislim da sam od jedno 15-ak ispita koliko sam imao imao svega mozda 5-6 udzbenika. Na jednom ili dva predmeta smo ucili iz udzbenika koji je prestao da se stampa jos u 80-tim, polovnjaka nije bilo, bilo je nesto po nekim ruskim zbirkama, americkim udzbenicima, kopirali smo po ko zna koji put kopiju neke prastare knjige i jedva citali napisano sve se nekako prelivalo.

Takvo stanje je generalno pogubno mada je mislim u nasem (mom svakako) emigrantskom slucaju fantasticno iskustvo jer eto prosto ne cekam da mi se sve servira vec znam da se snadjem i bez neke vece pomoci.

Nisam to okusio, ali sam cuo istovetno iskustvo od supruge. Mislim da smo slicno prolazili, s' tim sto gimnazijski guster ima 14-15 god. i mnogo je manje osposobljen da se snalazi u odnosu na brucosa.

Jeste, sa jedne strane muka te nauci da se snalazis. Ali i Hate iz vojvodjanskog nastavnog programa ume da se snalazi, a plus imao je 6 month head start svake godine sa udzbenicima.

Na ovdasnjim fakultetima udzbenici su skupi sto me je uvek ljutilo, ali su zato jako kvalitetni, pamet da ti stane. Calculus sam pre 15-16 god. platio $125 ali je bio fantastican. Nekoliko udzbenika iz raznih predmta i dalje cuvam. E da, ovde su dostupni spiskovi literature za svaki predmet unapred...  o syllabus-u da ne pricam. Jesu li to toliko strani pojmovi nastavnim ustanovama u Srbiji?

Tromotorac

Quote from: Jelence on March 03, 2010, 03:32:53 AM
Pa to je jedan od challenges, odrzati taj osecaj. Nista nije vecito.

A i dobro da je tako. Taman posla a sam bio zadovoljan poslom u Illinoisu pre 6 godina....

Hate mail

Bez fakulteta (osim ako niste balerina, fashion model ili NAFTA-class Chilean) ne mozete dobiti americku H1-B vizu a konsekventno (vec od slucaja do slucaja, to priznajem) niti green card niti, opet konsekventno, drzavljanstvo USA.

Dobiti ove 3 stvari, svaku ponaosob ili sve zajedno, je ogromni rezultat i jos veci opportunity za pregnuca u zivotu - a sve samo zato sto postoji fakultetska diploma i, jos vaznije, zapecaceni transkripti i curricula koje neka skola posalje ovamo da neki sluzbenik to pregleda uz I-129 aplikaciju.

Necete mi reci da dobiti nesto od ovoga (ili sve) nije big deal.

Tromotorac

Hate, jeste. Ali moze se i mimo diplome. Imas imigranata koji su uz radinost, ingenioznost i disciplinu umeli daleko vise da izgrade i postignu u ovoj zemlji nego ikad ranije odakle su dosli. Zanatlije, preduzetnici, mehanicari....

Hate mail

1999. ni jedan jedini elektromonter, precizni mehanicar, zavarivac, armirac ili fasader - izuzev onih koji su mozda dobili Diversity 2000 green card lutriju, usli kao tourists-turned-asylum seekers/asylum dependents, uvedeni kao spouses gc-holdera ili drzavljana, ili uvedeni kao I-130 eligibles, ili kao nekoliko humanitarnih i family-uniting classes - nije mogao da uopste udje ovde da bi onda ineguity/hard work/drugo nacinima sebe istakao, dokazao ili unapredio.