News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Skolstvo u SAD

Started by amans, February 21, 2010, 07:34:55 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

amans

Sredinom sedamdesetih godina proslog veka (leleeeeee) sam bila gimnazijalka u u Redondo Union High School (Los Andjelos). Kada sam stigla u tu drzavnu skolu !!! (direkt iz Novog Sada) nisam mogla da dodjem k sebi koja i kakva je to fenomenalna skola bila. Luksuz i blagostanje (ondasnje srednje klase).

Predmeta je bilo preko stotinu da se bira, engleskog, stranih jezika, umetnosti, drustvenih nauka, fizickog (od Modern dance koji je predavala Miss Maric, do plivanja, ronjenja, atletike), neverovatan izbor, ma ne secam se vise svega.

Sala za priredbe nam je bila veca od sadasnjeg Srpskog Narodnog Pozorista u Novom Sadu.

Kvalitet nastave i profesora je bio odlican.

Dve decenije kasnije, kao sto rece moj kolega, presli smo od predavanja latinskog u gimnaziji do opismenjavanja nepismenih maturanata. Takav razvoj u prosveti nije slucajan, vec je razgradnja obrazovnog sistema bila prvi korak u namernom i sistematskom unistenju srednje klase koga smo sad svedoci. Sva dogadjanja u SAD treba da se posmatraju uz globalni kontekst--sta ce velikom kapitalu srednja americka klasa. Ona je svoju istorijsku ulogu odigrala i treba je pohraniti na smetliste istorije  :twisted:

(uloga je bila u komadu koji se zvao The Cold War, ali to je druga tema)

Sada rulju treba vratiti tamo gde pripada, sto u proletarijat, sto u lumpenproletarijat, a mozemo i druge izraze da koristimo, white trash, destitute, nouveau poor.... cisto da zavaramo trag  :evil:

Svi lepo natrag u radnicku klasu, na rad za minimalca, and in the meantime, we'll play American workers against the Chinese, Indian, you name it... i to je to.

Da li Obama tako misli? Garant ne, on je obrazovan i puno jako zna i pametan je samtako. Nekada je bio levicar, a onda je resio da postane pragmaticar i politicar. I igra igru koja prolazi. A koncertmajstor je veliki kapital--to nisu Ameri, nego biznismeni kojima uopste nije u interesu dobrobit naroda. I zato, gastarbajterisace Amerikanci po belom svetu. Zivi bili pa videli.

We're lost, but we're making good time.

amans

Quote from: Hate mail on February 22, 2010, 10:37:32 PM
Nije dzabe, bas smo se lepo ispricali na temu. "No child left behind" i "No Shanee'Qwa left behind" su dva lista iste stranice papira (sa jedinicama i nulama pride ili bez njih). Something to chew on as your standard of living is in a slow-motion train wreck mode, al' pazi da se ne zagusis (as they'd surely want you to).

U pravu si, samo Shanee'qa je bila samo prva na spisku, sad su tu pristigli i ostali, ukljucujuci i waspovce...princip koncentricnih krugova.

vbo man

Vrlo je zanimljivo chuti tvoje vidjenje Amans....iz prve ruke.
Slazem se sa tobom.Veoma slichno je i ovde.
Kako deca po nekakvim merilima drzavnih organa ( rade se stalno neki testovi na drzavnom nivou) ne postizu zadovoljavajuce rezultate drzava se sad okrenula na shkole i nastavnike. Napravili su sajt gde su poredjali sve shkole i njihove rezultate i digla se frka oko toga.Sinoc chujem da ce svakom detetu u drzavi da daju broj i da prate rezultate svakog pojedinachnog deteta po tim sajtovima.Da li ce to neshto da pomogne...sumnjam.Sad hoce svakome ko ima fakultetsku diplomu da omoguce da zavrshi neki kurs od 6 nedelja te da moze da postane nastavnik. Nastavnici normalno poludeli...medjutim kazu da jedino tako mogu da popune mesta po ruralnim shkolama.
Ja ne znam shta je problem kasnije po srednjim shkolama ali gledam ovaj uzrast moje unuke. Deca sad polaze u OBAVEZAN Prep sa 4 godine...pri shkolama.Znachi taj Prep im je prvi razred...sa 4 godine...ejjjjj.Od njih se trazi da sa 5 techno chitaju, speluju, rachunaju, pishu, barataju kompjuterom...Sad sa 8 trazi se i mnogo vishe ,da logichki razmishljaju i to brzo i pod pritiskom vremena koje je zadato i sl. Sva deca ne postizavaju...ne u broju koji se trazi i traze se krivci.Drzava prebaci na nastavnike ovi pak na drzavu, fale im pare (kao da ce one volshebno reshiti sve).Kraj svega toga mladi im izlaze u dobrom broju polupismeni iz srednje shkole.Kako je to moguce ja ne znam.
Od dece se trazi da budu independant, da budu odgovorni (josh sa 4 godine) a generacije im izlaze sve nesposobnije za zivot.Meni tu nishta nije jasno...
The light at the end of the tunnel is the train.

slawen

Да, ту тезу о историјској превазиђености тзв. средње класе и ја заступам одавно, има томе сигурно десет година како сам почео и да пишем на ту тему.
Међутим, средња класа је само последица, скоро па симптом и ништа више.
И странгулација с.к. није почела у просвети, напротив, по природи ствари школе су најдужа длака на репу друштва.

Маркс није могао ни да сања какве ће све фазе и форме капитализам да узме, на свом путу ка затварању круга, ка најоштријој подели личних и својинских овлашћења каква је постојала у друштвеноекономској формацији робовласништва која је његов историјски и правни еквивалент (тзв. социјализам = феудализам).

Чиста политичка економија.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

И да, комунизам (у СССР), односно борба против њега свим средствима није створио средњу класу, већ је само попустио каиш на панталонама радништва запада.

Средњу класу је створио државни капитализам који се временски (и не само временски) поклопио са WWII и временом обнове, а кога је коначно Тачерка сахранила у оном руднику угља, док јој је Реган слао телеграме подршке.
Тада је умрла средња класа, али јој то нико није био рекао.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

vbo man

Potroshachko drushtvo ne postoji bez potroshacha...

amans

Quote from: slawen on February 24, 2010, 10:15:25 AM
Да, ту тезу о историјској превазиђености тзв. средње класе и ја заступам одавно, има томе сигурно десет година како сам почео и да пишем на ту тему.
Међутим, средња класа је само последица, скоро па симптом и ништа више.
И странгулација с.к. није почела у просвети, напротив, по природи ствари школе су најдужа длака на репу друштва.

Маркс није могао ни да сања какве ће све фазе и форме капитализам да узме, на свом путу ка затварању круга, ка најоштријој подели личних и својинских овлашћења каква је постојала у друштвеноекономској формацији робовласништва која је његов историјски и правни еквивалент (тзв. социјализам = феудализам).

Чиста политичка економија.

yep, stiva iz politicke ekonomije su bila poslednje sto sam citala dok sam jos citala

(srednja klasa se sama stvorila, nekih petsto-sesto godina pre no sto se "drzavni kapitalizam" i pojavio)

amans

Quote from: slawen on February 24, 2010, 10:21:24 AM
И да, комунизам (у СССР), односно борба против њега свим средствима није створио средњу класу, већ је само попустио каиш на панталонама радништва запада.

Средњу класу је створио државни капитализам који се временски (и не само временски) поклопио са WWII и временом обнове, а кога је коначно Тачерка сахранила у оном руднику угља, док јој је Реган слао телеграме подршке.
Тада је умрла средња класа, али јој то нико није био рекао.

uostalom, to i nije bio komunizam

Za Tacerku si u pravu. Niko im nije rekao??? Ma govorili su mnogi, ali oni nisu hteli da slusaju, nego su opsednuto pazili da slucajno neka majka sa bezbroj vanbracne dece ne dobije koju njihovu kintu vise nego sto apsolutno mora, maheri za skretanje paznje....panem et circenses

slawen

Quote from: amans on February 24, 2010, 05:01:15 PM

(srednja klasa se sama stvorila, nekih petsto-sesto godina pre no sto se "drzavni kapitalizam" i pojavio)
'Ајде!?

amans

slawen

Идем да се попишам на диплому.
Ако је нађем.

Pijanista

Quoteа кога је коначно Тачерка сахранила у оном руднику угља

Taj rudnik uglja je bio neproduktivan i zato je zatvoren. Boljde da su placali ljudima da kopaju rupu i zatrpavaju, nego da vade ugalj. I mogli su i dalje da ga drze da radi, samo mi vi recite ko bi ga finansirao?

Pijanista

P.S. Zivela Tacerova, surovi kapitalizam, liberalizamm i "izrabljivanje" radnicke klase. Greed is good!

slawen

Нисам ја рек'о да је радила лоше, него само да је радила.

Pijanista

QuoteLepo rece Marks da dok se proleteri SVIH zemalja ne ujedine, kapitalisti ce da ih sisaju kao ovce, uzduz i popreko

Nadam se da je ovo ironicno

amans

samo se ti nadaj  :mrgreen:

amans

Quote from: slawen on February 24, 2010, 05:29:02 PM
Ако је нађем.

tamo je, pohranjena u sefu  :twisted:

slawen

Мислио сам на моју диплому.
Ти са твојом ради шта ти је воља.

slawen

Мада је можда боље да је чуваш.... никад не знаш кад може да ти затреба. :mrgreen:

Hate mail

"
Ако је нађем.

Tajvanska kanasta
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Pijanista

hehehe, kad se setim javnijeh telefona u BG.
Bio jedan u glavnoj posti, sa neispravnim citacem kartica (secate se jedno vreme su koristene magnetne kartice). Odes sa 80 impulsa, na kraju razgovora treba da ti upise 50, i uvek nesto zajebe i doda 100, tako da ti ostane 150. I to njima pred nosom.
Pa onda jedan koji se zaglavljivao, ubacis dinar (ili zeton), i pricas dokle oces.
A strani studenti su bili najspretniji sto se toga tice. Uvek znaju gde je besplatno. Jednom su cak provalili neki levi fazon, zoves neki cudan broj, pa kad dobijes jos cudniji signal, zoves odatle vatrogasno drustvo u Crnoj Gori (majke mi, probao), pa onda nekih 10 cifara, neke sifre, picke materine, i onda moze inostranstvo besplatno. Koji genijalci ti nasi nesvrstani prijatelji

E

Amans je l' se promenila samo ta jedna skola ili sve redom. Mi smo skoro isli na information session night u buducu srednju skolu gde ce nam na jesen poci dete. Skola je samo tri godine stara, ali je fantasticna. Ogromna biblioteka, lab sa novim MAC kompjuterima, sjajan skolski orkestar, velika fiskulturna sala ... itd. On je hteo da ide u jednu katolicki skolu jer dosta dece iz njegovog sadashnjeg drustva ce ici tamo, mi smo razmisljali o jednoj drugoj takodje public high school koja mu je najbliza i koja je osnovana jos 1858 :shock:. Kada smo pogledali web sajtove sve tri skole i raspitali se o trenutnom stanju ispalo je da je ova najnovija najbolja, najbolje opremljena, rezultati sa testova ucenika najvisi . Sve tri skole nisu privatne, ali su razlike velike.

Tromotorac

Ja imam slicno iskustvo sa skolom gde moje dete pohadja. Sve je savrseno opremljeno, organizovano, bezbedno, a i program nastave im je, za sada, bez prigovora. Imam komsiju koji je nastavnik sociologije za sedmi osnovne i kaze da u tom godistu tacno mozes da vidis koje dete ce da uspe, a koji ce ostati moroni; po njemu, malo sta skola moze da pomogne, dete se vecinom formira kod kuce. Takodje, imigrantska deca, ne racunajuci meksikance, su iznad proseka.

Moguce da pojedine skolske oblasti propadnu, zajedno sa okrugom iz kojeg se finansira. Kalifornija i posebno LA su bili u procvatu nakon WW2 sa svom brodogradnjom, avioindustrijom; 60tih su imali (prvu?) fiskalnu i socijalnu krizu... sedamdesetih je sve stalo, za vreme Kartera, ne Reagana...
The bums will always loose.

amans

Posto se prosveta velikim delom finansira iz lokalnog budzeta, zavisi od toga u kom delu grada zivis. Ako si u middle class, upper middle class itd. tu su skole obicno dobre do odlicne. Stvar je u tome sto je takvih sve manje i manje. E, cini mi se da ne moras da se brines :)

amans

Quote from: slawen on February 24, 2010, 07:26:32 PM
Мислио сам на моју диплому.
Ти са твојом ради шта ти је воља.

i ja

slawen

Знам.
Такви то обично раде.

amans

amans

vbo man

Pa ne znam...najlakshe je prevaliti sve na roditelje...narochito ako si teacher  :mrgreen:
Shta ce jadni roditelji? Ne mislish da treba U SREDNJOJ SHKOLI da sednu da uche sa decom/teenagerima? Pa oni zato i shalju decu u shkolu jer ne mogu sami da ih uche. Dosta njih placa tutoring van shkole jer niti imaju vremena ni zivaca a chesto ni znanja da to sami rade. Nama ( bar ja ne pamtim nikog) nisu placali tutoring van shkole u srednjoj. Ja mojoj deci jesam tamo u Beogradu a sad chujem da ti privatni chasovi u Beogradu pochinju vec u osnovnoj shkoli :x. Pa shta ce nam onda koj moj nastavnici i shkola? Placash lepo chasove i deca na kraju godine polazu...Pa shkola se svela samo na to da nam " chuva decu" dok radimo da ne lutaju ulicama u tom sluchaju.
Ja ne verujem da su svi ovi otpushteni u ovoj shkoli loshi nastavnici i da ce se problem tako reshiti...ali svaliti sve na roditelje...
Meni se chini da danas omladina gubi motiv za uchenjem.Naravno ne govorim o onoj sjajnoj deci koja imaju i pamet i ambiciju i koje gde god da ih bacish oni ce biti najbolji.Govorim o vecini a to su prosechna deca, prosechne pameti...medjutim danas bez ambicija.Oni iz bogatijih porodica nemaju veliki motiv jer rastu u bogatstvu i uglavnom " odradjuju" shkolu (chesto uz pomoc roditeljskih para) pa pochesto i odrade da se roditelji ne brukaju.Oni iz sirotinje tek nemaju ambicija jer im se "put do zvezda"/bogatstva o kome sanjaju chini suvishe dugachak i naporan pa im se uchini da napushtajuci shkolu mogu da ga skrate. Kad vide za koje pare rade i shta sa tim mogu vec bude kasno...Mislim da je to osnovni problem.Mada ne tvrdim da sam u pravu jer nemam uvid u situaciju ni sa jedne strane vishe.Uvek je bilo "loshih djaka" ( koji su uglavnom kasnije postajali bogati :x :mrgreen:) ali chini mi se po onom shto se ovde chesto govori , nikad ovoliko. Kako nema tog manufacturnog rada mnogo a bice ga sve manje shvatam da se drzava zabrinula jer to su buduci dol-ovci koje valja placati da kriminal ne bi nenormalno rastao.
Ako ovo nije razlog onda ostaje da ili su nastavnici stvarno loshi ili su deca stvarno sve gluplja ili se od dece previshe trazi...

slawen

"Ви сте мене грдно разочарали.
Ја сам вам послао дете да му дате све петице, а ви ни то нисте били у стању да урадите."

vbo man

Da shto se tiche kabineta, sala, opreme na zapadu ih ima praktichno svaka shkola...bar ovde mi se chini tako.
Na NZ sam imala prilike da sedim na nekim chasovima engleskog u srednjoj shkoli u pravom razredu i ostala sam shokirana koliko su deca nemirna i koliko je teshko nastavniku da drzi chas. Kazu da je u Beogradu isto katastrofa ( imam kumu koja radi u par srednjih shkola)...mozda se mogu izuzeti gimnazije.Skidam kapu svakome ko radi u srednjoj shkoli :?

slawen

Ти си баш млада отишла на НЗ...

vbo man

Ne zajebavaj Slawene xtwak
Ishla sam na chasove u toj srednjoj shkoli  da slusham i treniram engleski.Pochetnici su imali posebno organizovane chasove mi malo "napredniji" smo takodje imali ali su nam preporuchili da idemo i u razrede i slushamo.
Jedno je kad uchish jezik u shkoli a sasvim drugo kad dodjesh u neku sredinu i morash da komunicirash.Plus Kiwiji imaju vrlo neobichan akcenat ...kod njih je sve na I...kao SIVN, KVISCHN...
Kao mlada putovala sam po Evropi i odlichno se sporazumevala sa svima ukljuchujuci Amere...a kad sam otishla u Englesku, samo sam blejala...nishta ih nisam razumela...i danas moram da se napregnem da ih razumem...Ko pribogu Pirocance :mrgreen:

slawen

Да, то сам и ја приметио, ти Енглези баш лоше говоре енглески.

slawen

Father Mckenzie wiping the dirt from his hands as he walks from the grave,
no one was saved.

alan ford

Quote from: amans on February 24, 2010, 04:37:42 AM

Lepo rece Marks da dok se proleteri SVIH zemalja ne ujedine, kapitalisti ce da ih sisaju kao ovce, uzduz i popreko ....al ga niko ne slusa vise, ko im je kriv (ja ne  :evil: )

ti proleteri su najpogubnija sorta za covecanstvo. a samo zato sto cine vecinu ne znaci da im se treba ista dati, ja im recimo ni nacrtanu ovcu ne bi poverio na cuvanje...

Jelence

Popisaj se jednom i za mene.  :|
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

vbo man

Quoteti proleteri su najpogubnija sorta za covecanstvo. a samo zato sto cine vecinu ne znaci da im se treba ista dati, ja im recimo ni nacrtanu ovcu ne bi poverio na cuvanje...

Alane ti stvarno nekad prichash svashta...no hard feelings.
Pa najbolje da se vratimo u robovlasnishtvo ( mada i ovo je neka vrsta toga)...
Kladim se da na jugu USE ima josh masa pristalica pa im se pridruzi :evil:

Pijanista

Robovlasnistvo nije jedina alternativa diktaturi proletarijata.
Problem sa njima (proleterima, ne rebovlasnicima) nije u tome sto zele da im se da, vec sto zele da uzmu. Citaj: otmu.  Ziveo Regan, Tacerova, Fridman, Karnegi, Bil Gejc, Adam Smit, Gordon Geko, Kapetan Misha, Rista i Persa, De Birs, Henri Ford, Dunsmuir, Dzim Patison, Ja, Rebeca McDonald, El Cordobes, ......

alan ford

Quote from: vbo man on March 02, 2010, 12:41:39 AM
Quoteti proleteri su najpogubnija sorta za covecanstvo. a samo zato sto cine vecinu ne znaci da im se treba ista dati, ja im recimo ni nacrtanu ovcu ne bi poverio na cuvanje...

Alane ti stvarno nekad prichash svashta...no hard feelings.
Pa najbolje da se vratimo u robovlasnishtvo ( mada i ovo je neka vrsta toga)...
Kladim se da na jugu USE ima josh masa pristalica pa im se pridruzi :evil:

Pijanista je zapoceo pa otisao u krajnost (ziveo ovaj onaj). Ajde objasni mi tacno sta je to proleterijat, zasto mislis da proleterijat treba da se pita o icemu sto niti shvata, niti mu pripada, niti zna sta sa time da radi? Zar ono posle Drugog svetskog nije bila nekakva vlada proleterijata - slegli se razni sa planina u gradove, komitete, i sada upravljaju, odlucuju o stvarima o kojima pojma nemaju.... Zar ne mislis da ti isti poslodavci (ti ih zoves robovlasnicima) nisu bolje 'opremljeni' jer su uglavnom taj imetak i stvorili i znaju koliko je i sta potrebno? Zasto je onaj koji ima vise (mozda sto vise radi, ili je prirodno pametniji, ili vredniji, ilije ucio skole...) dripac, izrabljivac, mufljuz a ovi sto nemaju a hteli bi da dele kolac nekaka masa kojoj treba da se sazaljevamo?

Jelence

alane, tvoj problem je sto ti familijarna istorija nije dozvoljavala da progutas g'no zvano komunisticko obrazovanje (OK, moze i socijalisticko, kao prelazni period). posto su vas komunisti opeljesili nije im vise bilo za verovati. a vidis kako su se ljudi nagutali.

kako da se i ne nagutamo kad su nas kljukali od malih nogu. Boze, kad se samo setim onog marksizma... a sve su bile price ovog tipa: kapitalizam je zlo, komunizam je melem na ranu. (ako i nije bas rec "komunizam", onda provejava kroz ideje o univerzalnoj pravdi, svima prema potrebama, svako prema mogucnostima i slicnim u praksi potpuno neodrzivim stvarima).

vidim, mnogi su progutali tu pricu, onako bez masla...

Jelence

Quote from: amans on February 24, 2010, 04:58:35 AM
Dve decenije kasnije, kao sto rece moj kolega, presli smo od predavanja latinskog u gimnaziji do opismenjavanja nepismenih maturanata. Takav razvoj u prosveti nije slucajan, vec je razgradnja obrazovnog sistema bila prvi korak u namernom i sistematskom unistenju srednje klase koga smo sad svedoci. Sva dogadjanja u SAD treba da se posmatraju uz globalni kontekst--sta ce velikom kapitalu srednja americka klasa. Ona je svoju istorijsku ulogu odigrala i treba je pohraniti na smetliste istorije  :twisted:

Sada rulju treba vratiti tamo gde pripada, sto u proletarijat, sto u lumpenproletarijat, a mozemo i druge izraze da koristimo, white trash, destitute, nouveau poor.... cisto da zavaramo trag  :evil:

Svi lepo natrag u radnicku klasu, na rad za minimalca, and in the meantime, we'll play American workers against the Chinese, Indian, you name it... i to je to.

A kako bi ovaj proces degradacije obajsnila u ex-socijalistickoj zemlji?

vbo man

Quoteta je to proleterijat

Evo par definicija sa net-a

QuoteThe class of industrial wage earners who, possessing neither capital nor production means, must earn their living by selling their labor.

Quote1. (Government, Politics & Diplomacy) all wage-earners collectively

Nema ih mnogo...zaboravljen termin, haha

Prodajesh li ti SVOJ RAD , Alane?

Shto se tiche onog eksperimenta sa socijalizmom, nemoj da me zasmejavash molim te...proleteri bili na vlasti...buuuuaaaahhhaahahaha

amans

Quote from: alan ford on March 01, 2010, 06:34:52 PM
Quote from: amans on February 24, 2010, 04:37:42 AM

Lepo rece Marks da dok se proleteri SVIH zemalja ne ujedine, kapitalisti ce da ih sisaju kao ovce, uzduz i popreko ....al ga niko ne slusa vise, ko im je kriv (ja ne  :evil: )

ti proleteri su najpogubnija sorta za covecanstvo. a samo zato sto cine vecinu ne znaci da im se treba ista dati, ja im recimo ni nacrtanu ovcu ne bi poverio na cuvanje...

Jos jedan od onih sto vodi poreklo od cara Lazara i carice Milice ...  :twisted:

amans

Quote from: Pijanista on March 02, 2010, 12:46:29 AM
Problem sa njima (proleterima, ne rebovlasnicima) nije u tome sto zele da im se da, vec sto zele da uzmu. Citaj: otmu.

hahahaha

alan ford

Quote from: vbo man on March 02, 2010, 04:07:45 AM
Prodajesh li ti SVOJ RAD , Alane?

ja prevashodno prodajem svoje znanje kojim mislim da dosta odskacem od nekakvog proseka i koje koristim kako bi se diferencirao. Imao sam uslova, trudio sam se (nije doslo samo od sebe), ucio, radio i mislim da zasluzujem da naplatim vise nego tamo neki koji radi za masinom, ili nekom salterusom, ili nekim trecim. Zasto da budemo i slicni?

QuoteShto se tiche onog eksperimenta sa socijalizmom, nemoj da me zasmejavash molim te...proleteri bili na vlasti...buuuuaaaahhhaahahaha

pa ko je bio na vlasti od 45-te pa naovamo ako ne 'proleteri'. Barem su tako poceli, jedan je bio ucitelj, drugi masinbravar (povremeni robijas), treci kalemar...sta je to ako ne proleterijat? To sto im se kasnije dopalo da su tzv. elita je uglavnom tipicno za ljudsku vrstu.

amans

Quote from: Jelence on March 02, 2010, 03:34:56 AM
Dve decenije kasnije, kao sto rece moj kolega, presli smo od predavanja latinskog u gimnaziji do opismenjavanja nepismenih maturanata. Takav razvoj u prosveti nije slucajan, vec je razgradnja obrazovnog sistema bila prvi korak u namernom i sistematskom unistenju srednje klase koga smo sad svedoci. Sva dogadjanja u SAD treba da se posmatraju uz globalni kontekst--sta ce velikom kapitalu srednja americka klasa. Ona je svoju istorijsku ulogu odigrala i treba je pohraniti na smetliste istorije  :twisted:

Sada rulju treba vratiti tamo gde pripada, sto u proletarijat, sto u lumpenproletarijat, a mozemo i druge izraze da koristimo, white trash, destitute, nouveau poor.... cisto da zavaramo trag  :evil:

novokomponovani kapitalizam....veci katolici od pope

Tromotorac

Quote from: amans on March 02, 2010, 05:11:51 AM
Quote from: Jelence on March 02, 2010, 03:34:56 AM

novokomponovani kapitalizam....veci katolici od pope

Wrong, to se zove prvobitna akumulacija kapitala. Rani kapitalizam.

vbo man

Quoteja prevashodno prodajem svoje znanje
Ti dakle ne smatrash da radish od 9-5...ti "prodajesh znanje". :roll:

QuoteZasto da budemo i slicni?
Zato shto OD TOGA SHTO RADITE od 9-5 i jedni i drugi "earn your living".
Jel ti mozesh da living bez da si tamo od 9-5 ? I da za to ne dobijash odredjenu naknadu. E to bi napravilo razliku. Verovatno bi napravilo razliku da to tvoje znanje upotrebljavash u SVOJOJ kompaniji i za svoj profit ili bar delom za sebe ako imash shares u toj kompaniji. Ako to nije sluchaj onda lazesh sam sebe, Alane...il se teshish...Ti radish za profit nekog drugog i to shto je tvoja cena rada veca od nekog majstora ne pravi bitnu razliku u ovom smislu. To shto je tvoj rad intelektualni pravi odredjenu razliku ali u nekom drugom smislu...Mnogi zanatlije medjtim radeci za sebe imaju mnogo vishe para od tebe jer ubiraju profit...i to pre njih pravi vishom klasom nego tebe zbog tvoje diplome.

Tromotorac

Quote from: alan ford link=topic=529.msg20433#msg20433
pa ko je bio na vlasti od 45-te pa naovamo ako ne 'proleteri'. Barem su tako poceli, jedan je bio ucitelj, drugi masinbravar (povremeni robijas), treci kalemar...sta je to ako ne proleterijat? To sto im se kasnije dopalo da su tzv. elita je uglavnom tipicno za ljudsku vrstu.

I tu dolazimo do logickog paradoksa - diktatura proleterijata. Proleter je onaj koji ne poseduje sredstva za proizvodnju i zivi od prodaje svog rada, po definiciji nemoze da bude na vlasti. Kad postane vlast - vise nije proleter. Am I missing something here?  Ovo vazi i za kapitalisticko i socijalisticko uredjenje.

Dakle, razlika je u mehanizmu u kojem se dolazi na vlast, i "scope" koju vlast obuhvata. Lessiez faire vs. govermnet control, i sve izmedju, a za trodimenzionalne i popreko.