News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Skolstvo u SAD

Started by amans, February 21, 2010, 07:34:55 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

amans

Ovde su navalili, Obama i ostali, da skoluju narod. Sve one nepismene, koji su napustili skole pre zavrsavanja srednje skole, o one koji izlaze sa bezvrednim hajskul diplomama... sada treba na O_RUK da se iskoluju, zavrse bar vise i mozda visoke skole. Narocito se naglasava da se iskoluju mlade samohrane majke iz getoa. Poenta--kad se iskoluju, imace vece plate i moci ce da zive samostalno, skinuce se sa grbace drzave i onda ce cela drzava da krene u svetliju budcnost. Bicemo opet prvi i najbolji u svetu  xrofl

Mladi strucnjaci, oni pravi, naucnici,  npr. sa dotoratima iz geologije i fizike, oni koji stvaraju innovation (jer innovation je majka napretka, hehe (ja naravno ne mislim tako, ali tako se ovde na to gleda) vec odavno gastarbajterisu u Indiji.

I, prica se, to ce nam pomoci da izadjemo iz krize. E sad, meni nije jasno, kako ce nas to izvuci iz krize?

Oni sto su do sada sricali ce umeti da citaju, sto nisu znali da speluju ce nauciti da speluju. Ali, sta ce to oni raditi sto ce pomoci da se drzava izvuce iz krize? Koje proizvode praviti? Prodavati? Sta? I kome?

Vec dosta je dugo jasno da je jedan od elemenata propasti SAD, katastrofalno skolstvo--bar meni. Ali sada mislim da je kasno nadati se da ce nas tu neke promene izvuci iz bunara.  Kako se meni cini, mi smo u jednosmernoj ulici: na dole.
We're lost, but we're making good time.

Tromotorac

The bums will always loose.

Tromotorac

E a sad malo ozbiljnije - ovde je K-12 skolstvo ocajno. Visoko obrazovanje je all over the map, ima ga svakakog, do naravno top notch globalno gledano. Ako feds nameravaju da urade od visokog obrazovanja ono sto im je poslo za rukom sa K12, onda naopako.

Hiperprodukcija BA/BS ce samo obezvrediti te diplome.

Experience is the king.

vbo man

Manuelnog posla ima sve manje i sve manje ce ga biti u razvijenim zemljama. Shto zahvaljujuci automatizaciji i robotizaciji a shto tome shto su manufakture preseljenje u zemlje sa jeftinom radnom snagom. Logika nalaze poshto nema dovoljno pozicija za okretanje hamburgera, shishanje trave i kose , dakle da narod mora da se obuchi makar da pritiska dugmice i barata nekim softverima kako bi se nashla neka uloga masama te kako ne bi bili na dol-u.
Masa zanimanja ce da nestane sa lica zemlje a stvorice se neka nova za koja nismo ni sanjali da bi mogla postojati.
Josh jedna stvar koju sam primetila josh na Novom Zelandu da vlade imaju obichaj da placaju (iste pare kao na dol-u) za to prekvalifikovanje/doshkolavanje a iz jednog jednostavnog razloga shto se onda taj broj ljudi skine sa liste nezaposlenih pa rezultati vlade izgledaju bolji. Plus se zaposli jedna povelika ekipa uglavnom od onih bliskih vladi koja pootvara te takozvane kurseve za prekvalifikaciju/doshkolovavanje kao siguran posao i napravi lepe pare.
Koliko to sve zaista pomaze ja ne znam.Al mozda opet bolje makar i privremeno dati ljudima nadu i viziju da neshto rade na svojoj buducnosti nego ih ostaviti u ochajanju i beznadju.
The light at the end of the tunnel is the train.

vbo man

QuoteLarge companies are increasingly owned by institutional investors who crave swift profits, a feat often achieved by cutting payroll. The declining influence of unions has made it easier for employers to shift work to part-time and temporary employees.Factory work and even white-collar jobs have moved in recent years to low-cost countries in Asia and Latin America. Automation has helped manufacturing cut 5.6 million jobs since 2000 — the sort of jobs that once provided lower-skilled workers with middle-class paychecks.
The light at the end of the tunnel is the train.

Jelence

Lower-skilled jobs ce uvek biti, ili preciznije receno - bice ih za nasega veka. Ma koliko nauka i robotika da odmakne, uvek ce biti challenge da nadjes radnika na gradjevini koji ne zabusava, cistacicu koja ne ostavi muzge na ogledalu, majstora koji ce da okreci kucu za dva a ne dveJes dva dana, majstora za plocice koji posteno obavi posao i pokupi svoje smece sa sobom, kuvara koji ne presoli jelo i tako dalje.

Druga stvar, za stvari koje neznamo (a to je dubina ili sustina situacije o kojoj pricamo) ostaje nam samo da nagadjamo oce li biti ovako ili onako. Oni koji citaju tekstove o tome kako katastrofa dolazi - normalno, predvidjace katastrofu jer su vec trenirali svoj mozak da vidi katastrofu u svemu.
Oni koji su Poliana i vide sve ruzicasto - predvidjace sve pozitivno jer im mozak na to navikao.
Za ono sto dolazi ni katastroficari ni Poliana ne mogu da se pripreme niti da sprece katastrofu, ako katastrofa dolazi. Radi se samo o tome zivis li u strahu ili u razbibrizi pre katastrofe...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Hate mail

Obama wants Shanee'Qa to go back to school and get that precious GED, and then maybe even a degree from the nails academy, too.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Tromotorac

Quote from: Hate mail on February 22, 2010, 04:28:23 AM
Obama wants Shanee'Qa to go back to school and get that precious GED, and then maybe even a degree from the nails academy, too.

w\kickback to administration-friendly university inteligentsia.  xnerd

amans

Ma super, onda Shanee'Qa nece vise dobijati decji dodatak za koji ti uzimaju porez....ali njena the nails academy sigurno nece pomoci da se vinemo tj. vrnemo u sam svetski vrh kapitalizma kako Obama i ostali fantaziraju i cini mi se ozbiljno u to veruju.

E, to je ono sto mi je nerazumljivo i sto ne mogu da ukapiram kako misle da naprave taj skok... od the nails academy do nuklearnih fizicara i ostalih predvodnika kapitalizma kako u biznisu tako u ostalim bransama zivota.

amans

Quote from: Tromotorac on February 22, 2010, 04:33:40 AM

w\kickback to administration-friendly university inteligentsia.  xnerd

ma da....i kako ne vide da kopaju grob i sebi i svima ostalima, ni to mi nije jasno   sterb038

Jelence

Zar nije u vreme krize najbitnije da se everyone keeps busy?
Mozda su mogli da grade prugu Brcko-Banovici, ali bi to previse podsetilo na Hitlerove metode.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Tromotorac

Quote from: amans on February 22, 2010, 04:34:09 AM

Ma super, onda Shanee'Qa nece vise dobijati decji dodatak za koji ti uzimaju porez....ali njena the nails academy sigurno nece pomoci da se vinemo tj. vrnemo u sam svetski vrh kapitalizma kako Obama i ostali fantaziraju i cini mi se ozbiljno u to veruju.

E, to je ono sto mi je nerazumljivo i sto ne mogu da ukapiram kako misle da naprave taj skok... od the nails academy do nuklearnih fizicara i ostalih predvodnika kapitalizma kako u biznisu tako u ostalim bransama zivota.

Jednostavno, zato sto Liberalima/Demokratama i nije cilj da Shinee'Qa-u stave na noge, jer u stvari to i ne umeju, niti su sposobni. Njima je cilj da se stvori privid, da Shinee'Qa veruje da oni cine nesto, i da rade na tome, pa da ona i dalje za njih glasa, slusa, staje u red gde i protestuje kad treba.

Great society postoji vec 40 godina. Svi ti socijalni programi kojima se resava problem nesrcecnika u innner cities postoje, odvajanja za njih idu godinama.... i sta je reseno? Jedino su profesori, sociolozi, i community organizeri napredovali.  Ova inicijativa je garantovano pripremljena za njih, ne za Sinee'Qau.

Tromotorac

Quote from: Jelence on February 22, 2010, 04:40:02 AM
Mozda su mogli da grade prugu Brcko-Banovici, ali bi to previse podsetilo na Hitlerove metode.

Pruge nemogu da zidaju, jer bi time uvredili enviromentaliste. Naravno, imaju inicijative za brze pruge, ali se prvo rade visegodisnje 'feasibility/environmental studies'. Pogodi ko dobija fondove za te studije...  sve je kao kod Slobe...

Hate mail

Evo ja da probam: KBR? The Carlyle Group? Blackwater? Bechtel?

Hate mail

amans

Quote from: Tromotorac on February 22, 2010, 04:43:10 AM
Quote from: Jelence on February 22, 2010, 04:40:02 AM

Pruge nemogu da zidaju, jer bi time uvredili enviromentaliste. Naravno, imaju inicijative za brze pruge, ali se prvo rade visegodisnje 'feasibility/environmental studies'. Pogodi ko dobija fondove za te studije...  sve je kao kod Slobe...

Sloba bio dobar djak, odlikas...

Tromotorac

E jebi ga kad se svaki razgovor zavrsi na Haliburtnonu...

amans

Xejt, elaboriraj to o Haliburtonu....nebilotitesko

naidjoh sad na zanimljiv sajt o ratu, ne preporucujem jer nisam jos procitala, ali izgleda vredi nesto, a o ratu je (nastavljam se na Hejtov komentar):

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=3890

Hate mail

Pa evo, da se ne bi zavrsilo na Halliburtonu, reci ko je to tacno dobio studije (kao sto su ovi gore skoro 10 godina naplacivali svojim drugarima u Washingtonu plastikarac od 2L koka-kole $70 i ashov iskopane zemlje $200).

Hate mail

A nadasve primeti da se a) ratovi uredno i dalje vode i b) da svaka ekipa ima svoj nacin da pravi "make-work" zanimacije za javnost.

amans

amans

koja je veza sa skolstvom?

Tromotorac

Hate mail

Pa "make-work". Sta se pravite mutavi?

Btw, clanak je odlican.

slawen

Хммммм... чланак.
Опљунути одавле или из "Форевер вор" теме?
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

zagor te nej

Nije problem manjka obrazovanja ekipa iz geta - oni niti sta znaju, niti se ko trudi da ih sta nauci. Problem je kao sir bela midwest ekipa od cetrdeset-pedeset godina koja je pogubila manufacturing poslove, nema nade da nadje nove, nije dovoljno stara da ide u penziju, i bez programa kojekakvih prekvalifikacija an community koledzima jednostavno nema nade da nadje ikakav non-walmart non-bullshit job.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

D(z)avid

Quote from: vbo man on February 22, 2010, 02:14:25 AM
Logika nalaze poshto nema dovoljno pozicija za okretanje hamburgera, shishanje trave i kose , dakle da narod mora da se obuchi makar da pritiska dugmice i barata nekim softverima kako bi se nashla neka uloga masama te kako ne bi bili na dol-u.

Ovdje imaju kurs za cistaca, ne znam koliko traje, ali - kako je u pitanju kurs - on bi morao da traje od 2 sedmice do mjesec dana (ako ne i vise). Znaci, i za cistaca ti treba "diploma" (sic!)...

Josh jedna stvar koju sam primetila josh na Novom Zelandu da vlade imaju obichaj da placaju (iste pare kao na dol-u) za to prekvalifikovanje/doshkolavanje a iz jednog jednostavnog razloga shto se onda taj broj ljudi skine sa liste nezaposlenih pa rezultati vlade izgledaju bolji. Plus se zaposli jedna povelika ekipa uglavnom od onih bliskih vladi koja pootvara te takozvane kurseve za prekvalifikaciju/doshkolovavanje kao siguran posao i napravi lepe pare.
Koliko to sve zaista pomaze ja ne znam.Al mozda opet bolje makar i privremeno dati ljudima nadu i viziju da neshto rade na svojoj buducnosti nego ih ostaviti u ochajanju i beznadju.

Ponovo SveCka. To ovdje rade i lijevi i desni, kada dodju na vlast... Pola Svedjana ide u te neke "komunalne skole za odrasle", koje sluze za popravak ocijena ili prekvalifikaciju, od kojih su bar pola onih koji su izgubili posao pa idu u "vecernju" da bi produzili dobijanje love iz "A-kase" (godinu dana dobijas 80% od plate, kada izgubis posao), a druga polovica pohadja tu "vecernju" da bi popravila ocjene iz srednje (i eventualno upisala fax ili neku profi-skolu).
Oligarhija na vlasti to koristi da bi smanjila procenat nezaposlenih u statisticke svrhe, jer, zaboga, ova grupacija pohadjaca "vecernje" nije "nezaposlena" nego se ipak necim bavi, tj. "studira". Sto ce reci da je procenat nezaposlenih bar za 4-5% visi...

Tromotorac

Quote from: zagor te nej on February 22, 2010, 12:58:19 PM
Nije problem manjka obrazovanja ekipa iz geta - oni niti sta znaju, niti se ko trudi da ih sta nauci. Problem je kao sir bela midwest ekipa od cetrdeset-pedeset godina koja je pogubila manufacturing poslove, nema nade da nadje nove, nije dovoljno stara da ide u penziju, i bez programa kojekakvih prekvalifikacija an community koledzima jednostavno nema nade da nadje ikakav non-walmart non-bullshit job.

Mislim da je amans rekla na pocetku da se akcenat daje na majke iz getoa...

Govoreci o nesrecnicima na Midwestu. Ja neznam kakvo obrazovanje njima moze da pomogne u ovoj anti-business klimi. Mogu svakom od njih da okace jos dve diplome, dok sede u rust belt-u. nece biti nikakve promene.

Hate mail

Au, kad ono bese Rust Belt poslat u treci svet?... Mora da je i to bio neki zesci "anti-business climate".

Tromotorac

Kad je GM poceo da zida fabrike u Kanadi i Meksiku? Poklapa se sa vremenom kad su unije osvojile totalnu kontrolu nad Michigenom.

Hate, sta je poenta tvojih pitanja na ovoj temi?

Hate mail

Da ti ukazem da mlatis praznu slamu prigovarajuci o kojecemu sto se desava vec decenijama i sto se upropastilo jos za vakta mase tzv. "conservative" administracija sada samo zato sto su tzv. "liberali" i tzv. "Obama" sada u sedlu.

Vriska tipa "Obama!" ili "Reagan!" je tek CIRKUS, shvati.

Cuj, namestaju se "studies" ekipi. Ili no-bid sweet deal contracts. Pa to si mogao da primetis i pre 4 ili 8 godina. Ili pre 10 ili 20.

Izgleda mi smesno sto ti ali i mase blogosphere complainer-a kukate sada a kada su tzv. republikanci prodavali Ameriku "down the river" niko se nije setio da kaze bilo sta. "Lapel pin" logika.

Vama je sada glavni trn u oku ili ste negde procitali sta neki drugged-up talking head lupeta o "Obami" i sad vristite. A redom administracije - i "leve" i "desne" - moraju da rade to sto rade jer NAUKA zvana ekonomija/politicka ekonomija prosto diktira to. Ali da se ne bi mase obeshrabrile dibidus eto da im se da vriste jedno na drugo oko laznih, izmisljenih "issues".

Procitaj bolje sta ona dva political economists govore u onom 2006. clanku.

Tromotorac

Jesam li ja spominjao Regana na ovoj ili nekoj skorasnjoj temi? 

Drugo, ja ne parafraziram nikakve talking headse, poznajes me dovoljno dobro da znas da ove moje izjave iako ideoloski obojene, jesu iz licnog i veoma iskrenog ubedjenja. Konkretno na ovoj temi govorimo o incijativi sadasnje administracije, eventualno minulom radu ekipe koju sadasnja ekipa sacinjava/predstavlja.

Moj pristup je ideoloski, ali isto tako i tvoj, ma koliko ti verovao da se radi o above the fray, they are all the same; sama cinjenica sto si ti odvojen od politicke realnosti ovde na planeti USA, ne znaci uopste da nisi sam pripadnik neke black helicopters/buba-klintonke fringe ideologije.

Hate mail

To sto ti zoves "politickom realnoscu" ja zovem 2-dimensional senkama realnih dogadjanja oko kojih onda u cudu a osobito ako ih se podbode djipaju ljudi koji ne poimaju trecu. Ja odbijam da djipam na tako jevtinu muziku. I ti i ja, manje ili vise, govorimo iz iskustva. Cela legenda o iskustvu je so anti-intellectual, so Bush junior. Bilo bi idealno kada bi mogli kao ona dvojica naucnika gore na onom url-u. U nauci nema diskusije: skupe se podaci, uglave u tabelu ili krive, povuku se trend lines i tacka.

Tromotorac

Bilo bi odlicno kad bi uvek moglo tako, mada moguce da ni to nije neka dvodimenzionalna flaw; nauka moze takodje da se ispolitizuje sampling izborom, data skewing itd... otvori novine, naci ces primere o tome.   

Podignes li sve na trecu dimenziju, naici ce neko jos pametniji pa ce da kaze to nije sve, evo i cetvrte dimenzije. Verovatno tome nema kraja. Ja pristajem da se ogranicim na dvodimenzionalnu realnost iz razloga sto se tu dobije najveci koeficijent korisnog dejstva, biggiest bang for the buck.  Zasto potezati zakon relativiteta kad prvi Njutnov zakon dovoljno objasnjava cime se bavimo?

Hate mail

Lunatic fringe madness ovde je da je "Obama komunista/socijalista" ili whatever. Recimo da neko zaista u to veruje. Recimo cak i da je to istina. Kako se taj onda ne zapita: "a kako smo dotle dosli preko noci da je socijalizam tako lako uvesti ovde?". Hm? Zasto se ne pita: "A ko je to tako vredno i tako dugo radio da bi to bilo moguce?". Nije valjda da je za 13 meseci ovaj garonja, pismeniji doduse od prethodnika, uspeo sam dotle da nas dovede?

Pijanista

slawen

Пази, постирани чланак има и доста промашаја и тенденциозног тумачења. Пропуштања битног (нпр. прича о ратовима које су водиле капиталистичке земље, а нигде не помиње ко су им и када били противници!). Осим тога, оно чиме се ова двојица баве није баш нека егзактна наука, такве су ти друштвене науке, све је мо'ш да бидне, ал' не мора да значи. Тако да ту има простора за гомиле теоретичара.
Али савршено у праву да је тзв. Обама један обичан пајац као и претеча му. И да треба баратати друштвеним феноменима, а не извођачима радова.
Али не потцењуј искуство!
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pijanista

Quoteтакве су ти друштвене науке, све је мо'ш да бидне, ал' не мора да значи

Pa nije bas. Recimo ekonomija, ako stampas pare, imas inflaciju. Itd, nije bas sve tako kako sto ti pricas.

slawen

Па и није тако.
Не зависи инфлација само од штампања пара.
Тако да и то мо'ш да бидне, ал' не мора да значи.

Hate mail

Ja razumem zasto je 2D mnogo laksi za probavu i za "duranje" dok smo ovom svetu: zato sto vecina ljudi sa kojima cete ikada doci u kontakt po bilo kom osnovu takodje uglavnom pecaju iz te bare i razumem da niko nece da ga gledaju kao cudaka ako ovima mora da kaze da "bara" nije 2D nego je geoid ("Ko na brdu ak' i malo stoji vise vidi no onaj pod brdom; to je sreca dala al' nesreca"). Kao kad sam ja bio klinac pa, ziveci na 10. spratu, kazem deci ispred zgrade da se sa mog prozora vidi Zelezara Smederevo. Oni svi u glas zagrakcu "ma ti to lazes!". Ja je vidim jer sam usred Banata na 30m od zemlje a on misli da lazem jer zivi na 1. spratu i prozor mu gleda u krosnju drveta i nema sanse da me ikada razume.

Tromotorac

Quote from: Hate mail on February 22, 2010, 07:47:02 PM
Lunatic fringe madness ovde je da je "Obama komunista/socijalista" ili whatever. Recimo da neko zaista u to veruje. Recimo cak i da je to istina. Kako se taj onda ne zapita: "a kako smo dotle dosli preko noci da je socijalizam tako lako uvesti ovde?". Hm? Zasto se ne pita: "A ko je to tako vredno i tako dugo radio da bi to bilo moguce?". Nije valjda da je za 13 meseci ovaj garonja, pismeniji doduse od prethodnika, uspeo sam dotle da nas dovede?

Jel' ovde postoji neka obaveza da ako kritikujemo Obamu, da smo obavezni da opletemo i po onom od koga je ovaj to sve "nasledio"? Sta je to neki forumski affirmative action/quota requirement? Ja nisam obavezan da budem ni above the fray, ni trodimenzionalan, da bih mogao da objasnim poentu.

Hate mail

Pazi, ja volim da ismevam Juniora jer je umno zaostali coke-head born-again ex-drunk loser moron. To ne bih mogao sa Obamom, jer je decko ipak inteligentan. To ne bi mogao ni ti, jer je decko ipak inteligentan. Cisto ljuCki onako. Stoga, kvota moze da se nametne ali nije realisticna, jer se porede frogs & grandmothers.

Sad, sto se tice impacta obojice na tzv. "politicku realnost" otprilike su tu negde obojica: nula. Kritikovati te nosioce funkcija a ne razmisljati o politickoj ekonomiji Amerike od 1945. do danas, ili od 1900. do danas, je glup pos'o.

Tromotorac

Ja rekoh u mom uvodnom postu da su liberali od pocetka Great Society pokusavali da preko wellfare-a pomogno Sinee'Qai, ali da im je rezultat dosad totalno suprotan.

Pijanista

QuotePazi, ja volim da ismevam Juniora jer je umno zaostali coke-head born-again ex-drunk loser moron

Junior je sve samo ne luzer.  :lol:

D(z)avid

Loser ne moze biti kada ih je dva puta na izborima obrnuo, + ona silna lova koju su on i umrezeni mu frendovi preko svojih Co. za "obnovu i izgradnju, te nabavku robe" u Iraku okrenuli...

Hate mail

Shanee'Qa & ekipa su uneducable, to je old news.

Let's cheer up a bit:

Pijanista

Tromotorac

Quote from: Hate mail on February 22, 2010, 09:52:19 PM
Shanee'Qa & ekipa su uneducable, to je old news.

Let's cheer up a bit:

Kazi Amans da je dzabe otvarala temu.

Hate mail

Nije dzabe, bas smo se lepo ispricali na temu. "No child left behind" i "No Shanee'Qwa left behind" su dva lista iste stranice papira (sa jedinicama i nulama pride ili bez njih). Something to chew on as your standard of living is in a slow-motion train wreck mode, al' pazi da se ne zagusis (as they'd surely want you to).

amans

Quote from: Tromotorac on February 22, 2010, 07:02:17 PM
Kad je GM poceo da zida fabrike u Kanadi i Meksiku? Poklapa se sa vremenom kad su unije osvojile totalnu kontrolu nad Michigenom.

Lepo rece Marks da dok se proleteri SVIH zemalja ne ujedine, kapitalisti ce da ih sisaju kao ovce, uzduz i popreko ....al ga niko ne slusa vise, ko im je kriv (ja ne  :evil: )

Sad ti jadni proleteri (koji se trenutno mnoze i uvecavaju geometrijskom progresijom u miloj mi domovini) cuvaju svoje dvoriste i misle da ce to pomoci... jadne budale