đunta sa sitnim nutom
kad smo već kod autodelova...
pre nekog vremena uzeo sam auto od malog (da preteram nešto veliko do placa) i dok sam ga ostavio parkiranog ispred kancelarije, neko kvrcne desno štop-svetlo, ništa opasno, ali odlomljeno parčence cirka 3 x 1 centimetar, kao da ga je neko laserom isekao
al' kako mu ide registracija, rešim za vikend da mu to sredim, pa pogledam pošto je novo, odlučim se za polovno, naručim od nekog prevaranta iz negotina
i stigne mi prekjuče brzom poštom, izgrebano, sa jedva primetnom, ali postojećom rupicom po sred srede
pa dok sam u onoj kutiji, foliji i kartonima u koje je bilo umotano tražio štopsvetlo i nalepnicu sa podacima pošiljaoca (da mu se nane nanine), ugledam papirče sa upisanim mojim prezimenom
pomislim da sam mu verovatno prilikom naručivanja rekao kako se zovem, da on šalje mnogo tih auto-delova širom srbije na dnevnoj bazi, pa je tako tim papirčetom označio da je štop-svetlo za mene, a recimo, da je šoferka za nekog mitrovića i letva volana za đorđevića
logično
ne pogledam zato dobro, već na brzinu strpam papirče u džep i nastavim da tražim dalje (podatke pošiljaoca) i da pregledam deo koji sam upravo primio; u međuvremenu kombi brze pošte ode dalje, ne može on da čeka da ja iskontrolišem da li su mi isporučili zdravo ili skršeno štop-svetlo
sve se ovo dešava na parkingu ispred moje zgrade, jer, kao što dobro znamo, u srbiji kuriri ne donose naručeno do vrata stana, kao što ni poštari ne donose sudske pozive i presude, već te kurir pozove da siđeš do ulice da preuzmeš pošiljku iz kombija, a poštar ostavi obaveštenje u sanduče da je sudsko pismeno vratio u sud u surdulicu i da možeš tamo da ga podigneš u roku u 15 dana (samo fali još da dostavljači hrane zovu da dođeš po picu koju si naručio u piceriju)
kad sam stigao kući izvadim taj papirić, sav impregniran motornim uljem i...
moj rukopis, moj broj telefona, moja nalepnica za prtljag sa nekog od letova preko slobodne teritorije pre deset godina
kako li je samo završila u negotinu i kako je pronašla put do mene?
dok ovo pišem, na televiziji prenose slike ispred saborne crkve, stiže i darija, a pred ulazom stoji simo spasić sa 2x2 metra vučićevom slikom