Mi kad smo ovde trazili stan, videli smo ih jedno 20-tak, samo jednom me landlady pitala preko emaila da li imam ovde dozvolu boravka i jos vaznije posao.
Rekao sam joj da nekakvu dozvolu boravka imam, takodje da imam i nekakav posao, ali da je to nesto sto se tice iskljucivo moje supruge, IRS i mene samog i nikog drugog. Ali, da u slucaju da nam njen stan odgovara - mogu da joj ponudim da platim godinu dana unapred.
Ta mi vise nije odgovorila. Bio jos jedan stan koji je bio nevidjen i koji smo hteli da uzmemo, ali toj zeni je smetalo sto smo Ukrajinci, pa nas nije htela.
Ali niko osim te jedne, dakle 20-tak ljudi nije pitao za posao. Ovde bi se to skoro smatralo i nepristojnim.
Sto je malo i cudno jer su Cesi opcinjeni titulama i nadju se skoro uvredjeni kad ih ne oslovis titulom (npr. gospodjo-inzinjerko, gospodine magistre itd.) Cak sam video i gomilu privatnih email adresa tipa drnovak@seznam.cz ili novotnaphd@email.cz
Slicno i na postanskim sanducicima, gomila ljudi stavlja titule.
Elem, INI, jel tebi nije palo na pamet da posle drugog poziva odgovoris na pitanje potvrdno. "of course I work".
Ja kad sam bio kum na svatbi prijatelju u Srbiji, u crkvi pop pitao "je l' kum krsten", ja sam tako ubedljivo odgovorio "naravno" da se pop skoro izvinuo i rekao "dobro, dobro, ja moram da pitam za svaki slucaj"
Na stranu sto landlord ne bi moga da opovrgne tacnost tvoje tvrdnje, niti bi ikad ti moga da imas problema zbog toga - sve to na stranu. Cinjenica je takodje da pojam 'raditi' ima razlicita znacenja za razlicite ljude. Tako da si to mogao da odgovoris potvrdno, a da ni ne slazes u svojim ocima, ako vec imas nekakvu percepciju sebe koju ne bi hteo da krnjis.