News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

People of WALMART

Started by vbo man, December 01, 2009, 11:13:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

taki

Quote from: E on December 02, 2009, 10:52:22 AM
Lepo pishesh taki ali sta ako je sve to bazirano iskljucivo na tvojim pretpostavkama. Ti pretpostavljas da je tamo nekoj debeljuci svejedno kako izgleda.
Prihvatanje drugih onakvima kakvi jesu meni vishe govori o tome koliko je drushtvo tolerantno i humano a ne anarhisticko.

Ono sto ja ne kapiram tokom cele ove price je kako moj komentar da je ta zena nakazno obucena implicira da je ja ne bih prihvatila da mi je u komsiluku? Sta znaci prihvatanje u tom smislu? Ja je ne bih popreko pogledala, ne bih joj nista rekla, prosla bih pored nje kao pored bilo koga drugog, ali bi i dalje mislila da ne treba tako da izgleda. Jesam netolerantna i nehumana?

A zaista verujem da bi njoj vise koristilo da je drustvo u kome zivi edukuje da ne treba da ima 140-200-240 kg, da to nije ni normalno ni zdravo, umesto sto sve ostale uci kako sve treba prihvatati sa razumevanjem i tolerancijom.

iDemo

Quote from: taki on December 02, 2009, 11:01:20 AM
A zaista verujem da bi njoj vise koristilo da je drustvo u kome zivi edukuje da ne treba da ima 140-200-240 kg, da to nije ni normalno ni zdravo, umesto sto sve ostale uci kako sve treba prihvatati sa razumevanjem i tolerancijom.
Ne mora da znaci - bar ne za ove od 140. Ako su Samoanke ili tako nesto onda im je sve ispod 100 znak neke bolesti (u porodici).

tarana

A zaista verujem da bi njoj vise koristilo da je drustvo u kome zivi edukuje da ne treba da ima 140-200-240 kg, da to nije ni normalno ni zdravo,

nema društvo vremena da se bavi jedinkama. nit jedinke više čestito imaju vremena da se bave samim sobom.
tolstoj svojevremeno reče, lamentirajući nad siromaštvom u rusiji (lav bio bogatun) "kad bi svakom siromašnom rusu dao po kopejku, ne bi ih nimalo usrećio, a ja bi bio nesrećan i siromašan"
tako nekako i ja, kao deo "društva" za brigu razmišljam.

taki

Quote from: tarana on December 02, 2009, 11:11:01 AM
A zaista verujem da bi njoj vise koristilo da je drustvo u kome zivi edukuje da ne treba da ima 140-200-240 kg, da to nije ni normalno ni zdravo,

nema društvo vremena da se bavi jedinkama. nit jedinke više čestito imaju vremena da se bave samim sobom.
tolstoj svojevremeno reče, lamentirajući nad siromaštvom u rusiji (lav bio bogatun) "kad bi svakom siromašnom rusu dao po kopejku, ne bi ih nimalo usrećio, a ja bi bio nesrećan i siromašan"
tako nekako i ja, kao deo "društva" za brigu razmišljam.

Ima istine tarana, ali kako se onda to drustvo potrudilo da ostale dovede do faze da na takve stvari nemaju reakciju, a ako je imaju, da je to onda znak netolerancije i da oni grese? Apsurd.

iDemo

Quote from: taki on December 02, 2009, 11:18:19 AMIma istine tarana, ali kako se onda to drustvo potrudilo da ostale dovede do faze da na takve stvari nemaju reakciju, a ako je imaju, da je to onda znak netolerancije i da oni grese? Apsurd.

Politicka korektnost i potreba da nisi judgmental (ili kako god)...

taki

Quote from: iDemo on December 02, 2009, 11:25:10 AM
Quote from: taki on December 02, 2009, 11:18:19 AMIma istine tarana, ali kako se onda to drustvo potrudilo da ostale dovede do faze da na takve stvari nemaju reakciju, a ako je imaju, da je to onda znak netolerancije i da oni grese? Apsurd.

Politicka korektnost i potreba da nisi judgmental (ili kako god)...

Da, niko ne talasa, mir brate, a prilican procenat nacije umire u 40-tim i 50-tim od debljine... vidim da su sad krenuli da roditeljima oduzimaju preterano gojaznu decu zbog zanemarivanja... a sto su ti roditelji u ime judgmental principa zanemarivani decenijama unazad koga briga.

taki

Da me ne shvatite pogresno, uopste nemam ambicija da menjam neko drustvo, posebno americko ;D, al' ne mogu ni da skratim jezik pa da ne komentarisem pojave kao sto je ova o kojoj smo se raspricali ;)

Jelence

Quote from: iDemo on December 02, 2009, 09:58:38 AM
Quote from: tarana on December 02, 2009, 09:51:41 AM
ne mogu da vidim slike iz nekog qrtza, al' nemam ni želju.
Nije valjda da ne vidis ni ovu u kupacem kostimu?? Steta, simpaticna je - onako na prvi pogled...

Hahaha, eto sta prave gace ucine od ozbiljnog coveka  ;D
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Pareski do

Quote from: alan ford on December 02, 2009, 03:49:21 AM
Na Novom BGDu ih ima barem 4 jer pored ta dva gorepomenuta postoji i jedan u 44. bloku i to od vajkada, a vidim ima ga i u Delta citiju koji je barem tokom mog boravka konstantno imao trostruko vise gostiju od svih restorana sa tog sprata (food court).
Onako na prvi pogled ne deluje da im lose ide.
Још увек је такав однос, деца су склонија да једу код МекДоналдса него да пробају јапанску или кинеску храну. Ипак је доста уложено у MD бренд да би им муштерије одузимао неки Kojax.

Има их 10 укупно у БГ: Баново Брдо, Видиковац, Славија, Теразије, 4 НБГ и још два.

Не тврдим да им иде лоше али има толико више ћевабџиница и пицерија (а само један Пица хат). Нико није никог знатно истиснуо са тржишта, свако има своју клијентелу. Чисто сумњам да има једног локалног роштиља који послује са губитком, напротив, отварају се на све стране, неки на прометним локацијама (Славија, Аутокоманда) раде нон-стоп.

Брза храна је успешна у Србији, али су мултинационалне франшизе у дебелој мањини.

Pareski do

Quote from: vbo man on December 02, 2009, 04:06:40 AM
Nisam videla al neko negde pomenu da je onaj na Terazijama sjajno uredjen
Наравно, последња реновација је била у фебруару 2008.

Funds courtesy of Belgrade tax payers, demolition by Alcatraz, Delije Sever, Rad et associates. Contingency planning by BIA.  ;D

Jelence

Quote from: taki on December 02, 2009, 10:41:12 AM
Super je taj princip da niko nikom nema prava nista da odredjuje, i koliko god human bio mislim da ima prizvuke anarhije.
(itd, da ne kopiram ceo post...)

Ne znam da li primecujes, taki, ali ceo tvoj post govori o TEBI.

TI mislis da toj zeni ne stoji ono sto je obukla, TVOM oku to ne prija, TEBI se cini da bi bilo bolje da obuce nesto pristojnije, hoces da joj das TVOJ savet, TVOJ komentar, TVOJA okolina to takodje ne odobrava, TVOJI principi o oblacenju su naruseni, itd itd.

I to je standardan nacin na koji se ljudi ophode jedni sa drugima. Znaci, prilagodi se sredini, vecini.

Drugi nacin NE postavlja pitanje sta JA mislim o ovome i kakva slika MENI treba kroz moje naocare, nego sta 140kg zena sa bretelama hoce, koji su NJENI zahtevi, pogledi, zelje, potrebe, whatever.

Znaci, krucijelno pitanje ovde je ZASTO se ONA tako obukla. Sigurno ima razlog. Drugo pitanje je da li misli da bi mogla bolje ili drugacije. Ako joj treba pomoc za bolje ili drugacije onda joj pruziti pomoc/podrsku/savet/sta god da joj treba. Ako ona smatra da je OK i da joj pomoc ne treba – tu je prica zavrsena.

Takodje smatram da uvek treba poci od sebe. Zato sam te pitala da li bi ti volela da TEBI neko kaze da obuces nesto sto nema smisla. Ne bi. Kako onda ocekujes od drugoga da to isto uradi?? Ne radi se o duzini suknje ni boji laka na noktima nego o PRINCIPU da osoba A misli da je osoba B obucena neprimereno te da u idealnom svetu osoba B treba da obuce sta osoba A misli da je primereno. Sve dok nisi spremna da budes i osoba A i osoba B u ovoj prici, cela prica se svodi na krojenje sveta po tvojim arsinima. Sto je fakat da ljudi rade, nije nista za sablaznjavanje.

Ali "ugly truth" je da se ne radi o prisnosti, ne-otudjivanju i ne znam ni ja cemu, nego o nametanju svojega drugima...

vbo man

Problem debljine u jednom drushtvu je dakako prvo zdravstveni.Zato se drushtvo ovde i zabrinulo jer " znash koliko tax payers money ode na sve te debele koji su naravno od vaskolikih bolesti neminovno bolesni.Zato je ovde akcija ( drushtvena) otishla dotle da moje siroto unuche ne moze u shkoli za lunch da jede nishta sem shargarepe, paprike i voca ( skoro nishta jer shta god stavim sama deca je napadnu sa " to je zabranjeno").Moja unuka je mrshava ko grana i ja se borim za svaki njen zalogaj i naravno pored zdrave hrane jer ja kuvam nema razloga da joj branim i poneki slatkish ili peanut butter sendwich ( ma ni to nece).Deca su choveche stresirana sa 5 godina da ce da se ugoje i kad uopshte nisu debela.Nashta ce tek to da lichi , ta sledeca generacija (mozda budu aneureksichni).
Ovde je svet sve deblji i to masovno tako da stvarno ako se neshto ne uradi u shkolama ce uskoro da ismejavaju mrshavu decu.To je vec u stvari jer moju unuku jedan dechko nazvao " chiken legs" :'(.
Ja pricham izmedju ostalog o jednom potpunom nemaru koje ljudi posebno kad zapadnu u bedu pochnu da  pokazuju ovako ochito. To nije samo neukusno.To je tuzno...Ima o tome mnogo da se pricha...
The light at the end of the tunnel is the train.

Jelence

Prihvatanje drugih onakvima kakvi jesu meni vishe govori o tome koliko je drushtvo tolerantno i humano a ne anarhisticko.

Amin.

Jelence

Quote from: vbo man on December 02, 2009, 01:03:37 PM
Problem debljine u jednom drushtvu je dakako prvo zdravstveni.Zato se drushtvo ovde i zabrinulo jer " znash koliko tax payers money ode na sve te debele koji su naravno od vaskolikih bolesti neminovno bolesni.Zato je ovde akcija ( drushtvena) otishla dotle da moje siroto unuche ne moze u shkoli za lunch da jede nishta sem shargarepe, paprike i voca ( skoro nishta jer shta god stavim sama deca je napadnu sa " to je zabranjeno").Moja unuka je mrshava ko grana i ja se borim za svaki njen zalogaj i naravno pored zdrave hrane jer ja kuvam nema razloga da joj branim i poneki slatkish ili peanut butter sendwich ( ma ni to nece).Deca su choveche stresirana sa 5 godina da ce da se ugoje i kad uopshte nisu debela.Nashta ce tek to da lichi , ta sledeca generacija (mozda budu aneureksichni).
Ovde je svet sve deblji i to masovno tako da stvarno ako se neshto ne uradi u shkolama ce uskoro da ismejavaju mrshavu decu.To je vec u stvari jer moju unuku jedan dechko nazvao " chiken legs" :'(.
Ja pricham izmedju ostalog o jednom potpunom nemaru koje ljudi posebno kad zapadnu u bedu pochnu da  pokazuju ovako ochito. To nije samo neukusno.To je tuzno...Ima o tome mnogo da se pricha...

A zamisli kad je, oni sto je sada zovu "chicken legs" uslikaju kada bude odrasla i mrsava. Pa je okace na Internet i pochnu da komentarisu njenu mrsavost... Kako ces se ti osecati?

E

i mene su kad sam bila mala zvali cackalica, pisle su mi porasle (.) (.) pa je bila druga prica

Jelence

Quote from: taki on December 02, 2009, 11:40:42 AM
Da me ne shvatite pogresno, uopste nemam ambicija da menjam neko drustvo, posebno americko ;D, al' ne mogu ni da skratim jezik pa da ne komentarisem pojave kao sto je ova o kojoj smo se raspricali ;)

Moz' ti da komentarises, iihiii, daleko bilo da ne mozes. Dupe i misljenje svako ima  ;D

I sve se zavrsava na dupe-misljenju, dokle god ne razumes problem.

Bez razumevanja problema, sve se svodi na judgmental tip dupe-misljenja. Osuda za osudom, pa red saveta, zasto osoba A radi ovo nakrivo, a trebala bi onako.

Jer osuda i jeste prvi znak da nije bilo jasno sta je problem.

iDemo

Quote from: E on December 02, 2009, 01:19:42 PM
i mene su kad sam bila mala zvali cackalica, pisle su mi porasle (.) (.) pa je bila druga prica
Bolje i tako nego da su ti porasli brkovi, k'o meni...

tarana

vidim mr. spok se namlatio para..

Jelence

Quote from: iDemo on December 02, 2009, 01:20:59 PM
Quote from: E on December 02, 2009, 01:19:42 PM
Bolje i tako nego da su ti porasli brkovi, k'o meni...

Cini mi se da si se hvalio da su ti druge stvari porasle   ;D

iDemo

Quote from: Jelence on December 02, 2009, 01:25:21 PM

Cini mi se da si se hvalio da su ti druge stvari porasle   ;D
Sta ka'es?

vbo man

QuoteJa pricham izmedju ostalog o jednom potpunom nemaru koje ljudi posebno kad zapadnu u bedu pochnu da  pokazuju ovako ochito. To nije samo neukusno.To je tuzno...Ima o tome mnogo da se pricha...
Da podvuchem ponovo ovo gore...to je moj point.
Da Jelnche bilo bi mi teshko ali se nadam da cu da nauchim moju unuku da ne izbaci svoje kosti na uvid nego da se obuche prikladno svojoj kilazi...

E

Lepo pishesh taki ali sta ako je sve to bazirano iskljucivo na tvojim pretpostavkama. Ti pretpostavljas da je tamo nekoj debeljuci svejedno kako izgleda.

Ono sto ja ne kapiram tokom cele ove price je kako moj komentar da je ta zena nakazno obucena implicira da je ja ne bih prihvatila da mi je u komsiluku? Sta znaci prihvatanje u tom smislu? Ja je ne bih popreko pogledala, ne bih joj nista rekla, prosla bih pored nje kao pored bilo koga drugog, ali bi i dalje mislila da ne treba tako da izgleda. Jesam netolerantna i nehumana?

Cekaj cekaj taki ovde mesas dve stvari nakardano obucenu zenu i debelu zenu. rvo pricas o nakaradno obucenoj zeni a onda kazes kako je drustvo u kome zivi ne edukuje ( uci na srpskom)  da ne treba da ima 140, 200, 240 kila. Sta tebi ustavri smeta. To kako se oblaci ili koliko je teska?
Iz licnog iskustva. Imam dve koleginice , u pedesetim godinama, obe su oko ili preko 100 kila . Nisam ih merila niti pitala ali odokativno su onako - ima ih. Mogle bi teoretski majke da mi budu. Obe su fascinantne licnosti i moji jako dobri prijatelji za koje znam da mogu da ih nazovem u pola dan ili noci ako mi nesto zatreba, a ne ispijamo kafe zajedno, niti bi covek kada bi nas video rekao da imamo ista slicno u zivotu. Jednoj je muz umro kada joj je detetu bilo 10 meseci i sve te godine ( 20 i kusur ) zivi sama, odskolovala je sina, odplatila kucu, brine o staroj majci, a ima duha i svi je na poslu vole, jer je uvek tu da te poslusa, pomogne. U kuci joj je kao u apoteci, stalno nesto renovira to joj je hobi, cita knjige, ide u bioskop. Sasvim jedna normalna i dobra dusha. I zna ona da ima puno kila i  ponekad je na dijeti, ima problema sa secerom. Ne trebam joj ja  niti bilo koji drugi "prijatelj" da joj kaze da je debela ili da joj ta bluza koju je verovatno jedva i nasla bezveze stoji. Nije bre covek samo gomila mesa i kosti ima tu i mnogo vise. I to opet nema veze sa biti politicki korektan nego biti covek (ne sudija).

Jelence

A sta ce biti ako je ne naucis? Ona je OZI, prema tome, spremaj se da ju vidis postiranu negde na netu.

Ona kao i svaki Ozi nece mariti.  ;D

E

Quote from: vbo man on December 02, 2009, 01:03:37 PM
nema razloga da joj branim i poneki slatkish ili peanut butter sendwich
za skolu ima, dovoljno je da je jedno dete alergicno na peanut butter pa da bude problem

vbo man

QuoteNe trebam joj ja  niti bilo koji drugi "prijatelj" da joj kaze da je debela ili da joj ta bluza koju je verovatno jedva i nasla bezveze stoji.
Ma hajde E u redu je to.Bar ja znam kako je teshko naci ishta da ti " dobro" stoji kad si debeo ( i ja imam shecer, dobila od tate preko dede). Ovde se ne radi o tome.Ali da li bi svojoj prijateljici rekla ishta da je poshla u kupacenm ( bila debela ili mrshava) u shoping?Ili ko onaj kreten u boksericama ( josh komichnim)? Da sam mu prijatelj ja bih mu rekla da ne ide u gacama na ulicu, pa makar se naljutio.
I kad smo tamo kod nas gledali goluguzu decu cigana kako se valjaju po ulici bilo nam neshto teshko da gledamo.Dal su samo bili needukovani bash toliko da ne znaju da deci treba obuci gace? Nisu.Ziveli su medju nama s gacama. Nego ta beda valjda dovede choveka dotle da ga boli za sve. Shta josh ruzno moze da mu se desi shto mu se nije desilo? Jebe mu se.
Gledam one ljude u shatorima u Sacramentu i Sijetlu. Do juche su ziveli u kucama i vrlo pristojno.Sad nemaju gde da se operu i zaista su strashno i musavi i prljavi i ochajni.Iz toga bi ih izvuklo kad bi nashli posao ali da nadju posao moraju da se operu i obuku chistu odecu.To ne mogu...sad im je svejedno i shto su prljavi...

vbo man

Quoteza skolu ima, dovoljno je da je jedno dete alergicno na peanut butter pa da bude problem
Moja unuka nije alergichna na PB a to je njen lunch.Ako idemo po toj logici da ce neko drugo dete mozda da pojede njen lunch ??? onda ne bi smelo i mnogo toga drugog ( bilo shta s jajima, s glutenom, s ovim i s onim).Chokolada je zabranjena rech u shkoli ( ali ne i u after school care-u).I tako neke nebuloze.

E

Quote from: vbo man on December 02, 2009, 01:48:21 PM
QuoteNe trebam joj ja  niti bilo koji drugi "prijatelj" da joj kaze da je debela ili da joj ta bluza koju je verovatno jedva i nasla bezveze stoji.
Ma hajde E u redu je to.Bar ja znam kako je teshko naci ishta da ti " dobro" stoji kad si debeo ( i ja imam shecer, dobila od tate preko dede). Ovde se ne radi o tome.Ali da li bi svojoj prijateljici rekla ishta da je poshla u kupacenm ( bila debela ili mrshava) u shoping?Ili ko onaj kreten u boksericama ( josh komichnim)? Da sam mu prijatelj ja bih mu rekla da ne ide u gacama na ulicu, pa makar se naljutio.
I kad smo tamo kod nas gledali goluguzu decu cigana kako se valjaju po ulici bilo nam neshto teshko da gledamo.Dal su samo bili needukovani bash toliko da ne znaju da deci treba obuci gace? Nisu.Ziveli su medju nama s gacama. Nego ta beda valjda dovede choveka dotle da ga boli za sve. Shta josh ruzno moze da mu se desi shto mu se nije desilo? Jebe mu se.
Gledam one ljude u shatorima u Sacramentu i Sijetlu. Do juche su ziveli u kucama i vrlo pristojno.Sad nemaju gde da se operu i zaista su strashno i musavi i prljavi i ochajni.Iz toga bi ih izvuklo kad bi nashli posao ali da nadju posao moraju da se operu i obuku chistu odecu.To ne mogu...sad im je svejedno i shto su prljavi...
Zasto onda ne volontiras malo, pomognes ljudima na margini. Mozda nemaju nista drugo da obuku. Odi do obliznje food bank pa ostavi nesto sto je zdravo i ne goji. Moja pokojna majka je uvek nasu malu odecu optrala uredno ispeglala i otavljala pred jednom cergom u selu gde su mi ziveli baba i deda. Kasnije bih tu decu vidjala u mojim haljinicama, bratovljevim pantalonicama. Zato znam da je moja majka sad negde gore u raju :).

iDemo

Quote from: vbo man on December 02, 2009, 01:53:10 PM
Quoteza skolu ima, dovoljno je da je jedno dete alergicno na peanut butter pa da bude problem
Moja unuka nije alergichna na PB a to je njen lunch.Ako idemo po toj logici da ce neko drugo dete mozda da pojede njen lunch ??? onda ne bi smelo i mnogo toga drugog ( bilo shta s jajima, s glutenom, s ovim i s onim).Chokolada je zabranjena rech u shkoli ( ali ne i u after school care-u).I tako neke nebuloze.
Kod nas je (pre nego sto smo mi 'dosli' do skole) jedno dete tako umrlo - uzelo parce od drugara. Od onda niko ne 'salje' nista koshtunjavo ni za rucak ni za marendu. Zabranjeno. Roditelji nesto organizovali kao fond - sta ja znam - tako da ih zovu na proslave i slicno. Mucenici...

vbo man

Ma radim ja to E.Bili su ovde do pre neku godinu kontejneri na pumpama gde smo ostavljali staru odecu a onda su dobrotvorne organizacije to uzimale i nadam se za dzabe prosledjivale siromashnima.Secam se moja unuka se jednom zgranula kad me videla ( bila je malena) pa kaze : Baba pa i mi smo siromashni ??? Sad su uklonili te kontejnere a stvarno mi je problem s vremenom da trazim gde to da ostavim pa u poslednje vreme bacam :(. U stvari bacam poshto sam par puta ostavila pune kese sa natpisom FREE ispred kuce (zivim na glavnoj ulici)  i niko ih nije pokupio :o. Izgleda siromashnima porasto standard ovde ili ima previshe ovih Walmartova :-\
Nisu ovi ljudi toliko siromashni koliko im je situacija beznadezna.Ne rugam se ja njima...videli smo onomad kod nas da svakome moze svashta da se desi u zivotu pa da zapadne u bedu. Ja samo konstatujem da te bede ima i u raju koji se zove USA.

Jelence

Quote from: vbo man on December 02, 2009, 01:53:10 PM
Moja unuka nije alergichna na PB a to je njen lunch.Ako idemo po toj logici da ce neko drugo dete mozda da pojede njen lunch ???

Evo Demo ti je rekao koje mogu biti konsekvence ako dete pojede lunch od drugoga a alergicno je na nuts. I nije samo da pojede, nego je dovoljno da neko nekoga pljune (a jeo je nuts) ili da olovka ode iz jednih usta u druga, sto priznaces sa malom decom nije tako retka pojava.

Zamisli da je tvoja unuka alergicna na nuts i da moze da umre ako stavi u usta nesto posle deteta koje je jelo nuts. Da li bi i onda smatrala da je to cista glupost zabraniti donosenje nuts u skolu?

slawen

Да се отвори један посебан подфорум за ове билоу д белтвеј.
Јебала вас Аустралија више.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pareski do

Мислим да није проблем у Јужној хемисфери већ у недостатку те радње јужно од хемисфере :)

Wiz

U ovoj diskusiji su samo Jelence i E ubole pravo u sridu. Nisam ja zaprepašćen time što se oponenti s njima ne slažu, nego time što oponenti uopšte ne razumerju šta govore.

Deda

Quote from: vbo man on December 02, 2009, 04:06:40 AM
Vodili smo neku decu u onaj prvobitni Mc Donalds na Slaviji.Vrlo fino uredjen, chist, sjajna bashta u kojoj moze da se pushi ???a sluze i pivo 8).Ovde i kad su sasvim novi brzo se ofucaju i nisu ni nalik Beogradskom.Ne bih tamo ni krochila da nije zbog unuke koju su tamo vodili da se igra s decom u onim igraonicama koje su ovde obavezne uz Mc. pa voli da ide.Nisam videla al neko negde pomenu da je onaj na Terazijama sjajno uredjen.Ima posetilaca...i tamo su navikli decu i mlade mada sigurno ne u tolikoj meri jer ovde je to zamena za ruchak, lunch, dinner, supper...

Eh, u Kateriniju u Grčkoj Mek je na glavnom trgu, a pušenje je dozvoljeno i u bašti i unutra. Imaju i neke piksle... a i pivo u frižiderima.
Pazi, kad sam se ja užasnuo.
Zbog piksli ne zbog piva.  8)

Jelence

Quote from: Wiz on December 02, 2009, 03:35:28 PM
U ovoj diskusiji su samo Jelence i E ubole pravo u sridu. Nisam ja zaprepašćen time što se oponenti s njima ne slažu, nego time što oponenti uopšte ne razumerju šta govore.

Ja ne znam dal je to veci shok sto oni ne razumeju ili sto ti razumes.  ;D

Wiz

To može biti šok samo za nekoga ko me zna jedino iz serijala priča koje o meni sastavljaju Deda & društvance mu.

taki

Quote from: Jelence on December 02, 2009, 12:58:58 PM
Quote from: taki on December 02, 2009, 10:41:12 AM
Super je taj princip da niko nikom nema prava nista da odredjuje, i koliko god human bio mislim da ima prizvuke anarhije.
(itd, da ne kopiram ceo post...)

Ne znam da li primecujes, taki, ali ceo tvoj post govori o TEBI.

TI mislis da toj zeni ne stoji ono sto je obukla, TVOM oku to ne prija, TEBI se cini da bi bilo bolje da obuce nesto pristojnije, hoces da joj das TVOJ savet, TVOJ komentar, TVOJA okolina to takodje ne odobrava, TVOJI principi o oblacenju su naruseni, itd itd.

I to je standardan nacin na koji se ljudi ophode jedni sa drugima. Znaci, prilagodi se sredini, vecini.

Drugi nacin NE postavlja pitanje sta JA mislim o ovome i kakva slika MENI treba kroz moje naocare, nego sta 140kg zena sa bretelama hoce, koji su NJENI zahtevi, pogledi, zelje, potrebe, whatever.

Znaci, krucijelno pitanje ovde je ZASTO se ONA tako obukla. Sigurno ima razlog. Drugo pitanje je da li misli da bi mogla bolje ili drugacije. Ako joj treba pomoc za bolje ili drugacije onda joj pruziti pomoc/podrsku/savet/sta god da joj treba. Ako ona smatra da je OK i da joj pomoc ne treba – tu je prica zavrsena.

Takodje smatram da uvek treba poci od sebe. Zato sam te pitala da li bi ti volela da TEBI neko kaze da obuces nesto sto nema smisla. Ne bi. Kako onda ocekujes od drugoga da to isto uradi?? Ne radi se o duzini suknje ni boji laka na noktima nego o PRINCIPU da osoba A misli da je osoba B obucena neprimereno te da u idealnom svetu osoba B treba da obuce sta osoba A misli da je primereno. Sve dok nisi spremna da budes i osoba A i osoba B u ovoj prici, cela prica se svodi na krojenje sveta po tvojim arsinima. Sto je fakat da ljudi rade, nije nista za sablaznjavanje.

Ali "ugly truth" je da se ne radi o prisnosti, ne-otudjivanju i ne znam ni ja cemu, nego o nametanju svojega drugima...

Ma uopste nisi u pravu. Sve bi ovo moglo da stoji da sam se zakacila za nesto sto ne strce ili malo strci ili je sasvim prosecno, al' se meni iz nekog razloga ne svidja. Ovo o cemu pricamo je ekstrem, vrhunac neukusa, jako ruzno obucena zena. Te se svi moji komentari odnose na njen slucaj, kod drugih ljudi uspem da primetim ruke, oci, pogled, hod... kod ove samo haljinu i sve ostalo sto sam vec opisala. Ako ti to ne razumes, ako tebi ona nije sve ovo sto ja rekoh onda je i svaki dalji razgovor besmislen. Posebno tvoji zakljucci da pokusavam da nametnem svoj sistem i slicno tome. I, ni ne mogu da iznesem tudje misljenje vec svoje, prosto, jel' tako? Ne vidim tudjim okom vec svojim.

I, da ti kazem, uopste joj ne bi skodilo kad bi dobila sansu da se obuce onako kako bih je ja obukla ;)

taki

Quote from: Jelence on December 02, 2009, 01:20:41 PM
Quote from: taki on December 02, 2009, 11:40:42 AM

Moz' ti da komentarises, iihiii, daleko bilo da ne mozes. Dupe i misljenje svako ima  ;D

I sve se zavrsava na dupe-misljenju, dokle god ne razumes problem.

Bez razumevanja problema, sve se svodi na judgmental tip dupe-misljenja. Osuda za osudom, pa red saveta, zasto osoba A radi ovo nakrivo, a trebala bi onako.

Jer osuda i jeste prvi znak da nije bilo jasno sta je problem.

Ocigledno je samo da tebi i meni nije ista stvar problem, sto opet ne znaci da si ti u pravu.
Ili pokusavas da mi nametnes TVOJE misljenje kao jedino relevantno? TVOJ pogled kao ispravan?

taki

Quote from: E on December 02, 2009, 01:30:39 PM

Cekaj cekaj taki ovde mesas dve stvari nakardano obucenu zenu i debelu zenu. rvo pricas o nakaradno obucenoj zeni a onda kazes kako je drustvo u kome zivi ne edukuje ( uci na srpskom)  da ne treba da ima 140, 200, 240 kila. Sta tebi ustavri smeta. To kako se oblaci ili koliko je teska?
Iz licnog iskustva. Imam dve koleginice , u pedesetim godinama, obe su oko ili preko 100 kila . Nisam ih merila niti pitala ali odokativno su onako - ima ih. Mogle bi teoretski majke da mi budu. Obe su fascinantne licnosti i moji jako dobri prijatelji za koje znam da mogu da ih nazovem u pola dan ili noci ako mi nesto zatreba, a ne ispijamo kafe zajedno, niti bi covek kada bi nas video rekao da imamo ista slicno u zivotu. Jednoj je muz umro kada joj je detetu bilo 10 meseci i sve te godine ( 20 i kusur ) zivi sama, odskolovala je sina, odplatila kucu, brine o staroj majci, a ima duha i svi je na poslu vole, jer je uvek tu da te poslusa, pomogne. U kuci joj je kao u apoteci, stalno nesto renovira to joj je hobi, cita knjige, ide u bioskop. Sasvim jedna normalna i dobra dusha. I zna ona da ima puno kila i  ponekad je na dijeti, ima problema sa secerom. Ne trebam joj ja  niti bilo koji drugi "prijatelj" da joj kaze da je debela ili da joj ta bluza koju je verovatno jedva i nasla bezveze stoji. Nije bre covek samo gomila mesa i kosti ima tu i mnogo vise. I to opet nema veze sa biti politicki korektan nego biti covek (ne sudija).

Ne mesam ama bas nista. Vrlo verovatno mi se njena odevna kombinacija ne bi svidela ni na super zgodnoj zenskoj, ali ne bih je nikada nazvala nakaradnom. U slucaju zene koja ima kilazu kakvu ima, a u haljini je kakvoj jeste, uz sve ostale detalje, kazem da je nakaradno. Mislim da sam vec rekla da njenu tezinu ne bih komentarisala da je nije tako simpaticno naglasila.

Jelence

taki, ja razumem sta ti hoces da kazes.

razumes li ti o cemu ja pricam? buduci da insistiras po ko zna koji put na formi (koliko je zena obucena kontra tvojih normi, odnosno normi sveta u kojem ti zivis) a ja udaram u plocu (OK, to je forma, de da vidimo sustinu) ja zaista sumnjam da sam uspela da ti objasnim sta sam htela da kazem.

alan ford

jedno offtopic zapazanje, kada sam pomenuo da je za neke to i fetish skoro da se nisam ni salio. Nigde u svetu nisam video te razne zene sa slika kako idu okolo, sepure se u minicima, utegnutim gornjim delovima dok sve kipi sa strane, vrckaju i uopste toliko su ponosne na sebe, svoj izgled pokazuju ga svima da je nenormalno.

ja bi se verovatno zatvorio u neku mracnu sobu i ne bi izlazio, ali srecom po njih oni su taman onakvi kakve zele da budu.

Wiz

Quote from: Jelence on December 02, 2009, 05:29:11 PM
razumes li ti o cemu ja pricam? (...) ja zaista sumnjam da sam uspela da ti objasnim sta sam htela da kazem.

Ne vredi, nemoguće je. Pričaš ljudima koji su ne intelektualno, nego mentalno, na onoj Pijažeovoj listi razvoja kognitivnih faza na nivou deteta od 4-5 godina, ili još mlađeg. Taki kaže "ne vidim tudjim okom vec svojim" i ona misli da je to savršeno normalno, a to je ona nesposobnost "dislociranja" iz sopstva koju Pijaže vezuje za najranije faze dečjeg razvoja.

Nije dovoljno tek imati "svoje sopstveno mišljenje" za diskusiju sa drugima. Mišljenje je kao dupe, svako ima svoje.  Ako to "moje sopstveno" mišljenje ne može da se intersubjektivizuje ono je razgovor sa samim sobom, nije dijalog. Ljudi misle da su samim tim što imaju "svoje mišljenje" već kvalifikovani da izriču sudove i raspravljaju. E pa nisu!

I sad će ona da kaže (ili da misli) da je ja opet "napadam i vređam". Jer sam ja savršeno siguran da uopšte ne razume ni ovo što sam sad napisao.

Jelence

Wiz, taki i vbo samo ne vide svet mojim ocima. Sto se mene tice to je savrseno OK.
Pokusala sam da im objasnim sta ima "iza duge", nisu ukapirale - and that's OK. To ne govori nista o bilo cijoj inteligenciji jer se razlicite stvari ne mogu uporediti. Jedno je sigurno a to je da se ne slazemo.
Necemo plakati zbog toga ni izvlaciti mrzne (koji se mrze) zakljucke.
Zivot tece dalje.

Mozda jednog dana ukapiraju sta sam htela da kazem, a mozda taj dan nikada ne osvane. Ne verujem da ce im zivot biti biti u bilo kakvom minusu zbog toga.

Njima je moje misljenje bitno koliko i kodeks oblacenja 140kg bretelama. Ja razumem svu irelevantnost mog misljenja trecim licima i to postujem.

taki

taki, ja razumem sta ti hoces da kazes.

razumes li ti o cemu ja pricam? buduci da insistiras po ko zna koji put na formi (koliko je zena obucena kontra tvojih normi, odnosno normi sveta u kojem ti zivis) a ja udaram u plocu (OK, to je forma, de da vidimo sustinu) ja zaista sumnjam da sam uspela da ti objasnim sta sam htela da kazem.

Jelence, ti ne razumes da ja zelim da razlikujem lepo od ruznog, ukusno od neukusnog, prijatno od neprijatnog... ne zelim da sve nivelisem dokazujuci da sam tolerantna. Mozes da pises na jos sto strana i neces me ubediti da su moje norme u ovom slucaju nenormalne, pomerene, pogresne... Ja uopste ne ulazim u njen zivot, da li je ona nekome zgodna, da li je ona srecna kako izgleda, da li je nekome sexy... daj boze da jeste sve to. I da je sustinski samo prezentovala svoje zadovoljstvo, srecu i slobodu duse i uma. Ali meni se to i dalje ne dopada, i dalje stojim iza svakog komentara koji sam dala na njenu odevnu kombinaciju. I to sto je ona srecna u tome i nikoga ne ugrozava, a mene na drugom kontinentu najmanje, opet ne menja nista. Jer joj ja ni ne sporim da moze da bude srecna i zadovoljna sobom.

taki

Quote from: Wiz on December 02, 2009, 05:53:38 PM
razumes li ti o cemu ja pricam? (...) ja zaista sumnjam da sam uspela da ti objasnim sta sam htela da kazem.

Ne vredi, nemoguće je. Pričaš ljudima koji su ne intelektualno, nego mentalno, na onoj Pijažeovoj listi razvoja kognitivnih faza na nivou deteta od 4-5 godina, ili još mlađeg. Taki kaže "ne vidim tudjim okom vec svojim" i ona misli da je to savršeno normalno, a to je ona nesposobnost "dislociranja" iz sopstva koju Pijaže vezuje za najranije faze dečjeg razvoja.

Nije dovoljno tek imati "svoje sopstveno mišljenje" za diskusiju sa drugima. Mišljenje je kao dupe, svako ima svoje.  Ako to "moje sopstveno" mišljenje ne može da se intersubjektivizuje ono je razgovor sa samim sobom, nije dijalog. Ljudi misle da su samim tim što imaju "svoje mišljenje" već kvalifikovani da izriču sudove i raspravljaju. E pa nisu!

I sad će ona da kaže (ili da misli) da je ja opet "napadam i vređam". Jer sam ja savršeno siguran da uopšte ne razume ni ovo što sam sad napisao.

Gresis, ja zapravo uzivam u svakom tvom izlivu besa, zlobe, nemoci i prostote. Onda ne moram ja da pricam kakav si, sam se pokazes.

Jelence

taki, da li postoji razlika izmedju sledecih izjava:
- meni se ta suknja ne dopada
- ja tu suknju nikada ne bih obukla
- suknja je grozna, ruzna i neugledna

Wiz

Quote from: Jelence on December 02, 2009, 06:03:55 PM
Wiz, taki i vbo samo ne vide svet mojim ocima.

Ne, ne, nije... To je kognitivna retardiranost (nema veze sa inteligencijom, ne treba to brkati). Vrlo rasprostranjena stvar u Srbiji, ja se nadam da će neki antropolog jednog dana istražiti zašto je to tako, da li je uzrok u vaspitanju ili nečemu drugom.

Quote from: taki on December 02, 2009, 06:08:36 PM
Gresis, ja zapravo uzivam u svakom tvom izlivu besa, zlobe, nemoci i prostote. Onda ne moram ja da pricam kakav si, sam se pokazes.

Evo kako je reagovala, tačno kao što sam očekivao. Ne može da shvati. To je isto kao da slepom od rođenja pričaš o bojama na nekoj Moneovoj slici. Zaludan posao.

slawen

Quote from: Jelence on December 02, 2009, 06:11:29 PM
taki, da li postoji razlika izmedju sledecih izjava:
- meni se ta suknja ne dopada
- ja tu suknju nikada ne bih obukla
- suknja je grozna, ruzna i neugledna

Диви ону козу како јој ружно стоји сукња... (ово је најважније, а ти испустила!)
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

By the way, ove slike su sa istoimenog saIta...
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

vbo man

QuoteTo je kognitivna retardiranost

Ja to isto tako zovem...ali kod onih kod kojih SVE MOZE kao kod ovih sa slika.Ne obracam se ovde uchesnicima diskusije...da se ogradim.

Zashto je to tako? pa mozda iz razloga koje navodish...