News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Ukinute vize!

Started by taki, November 30, 2009, 03:02:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pareski do

Quote from: Tromotorac on November 30, 2009, 06:33:34 PM
Sta je bio razlog da se izostavi latinica?
То што има чип који садржи податке на енглеском.

Као и то што у унутрашњости (коју граничаре занимају, за разлику од корица која је за позере) има на енглеском и француском.

taki

Quote from: Hate mail on November 30, 2009, 07:05:00 PM
Quote from: taki on November 30, 2009, 07:01:50 PM
Quote from: Ivan_D on November 30, 2009, 06:39:15 PM
Quote from: E on November 30, 2009, 06:35:49 PM
Quote from: Ivan_D on November 30, 2009, 06:31:18 PM
Samo srpski nema natpis i latinicom na koricama.
I spy with my liitle eye da ih ima jos bez natpisa latinicom ili na engleskom sta god si hteo da kazes.

aha, ako je  Srbija = Grcka onda je i Govno = Kolac. (Vidi moj tekst u postu o srbofobiji. Nasli ste opet jedan jedini primer i drzite ga se kao pijan plota)

E svarno izvini sto smo nasli primer. Ako bi se potrudili sigurno bi ih jos iskopali.
Uostalom pasos je biometrijski. Lepo teta na granici prisloni pasos na onu makinu i sve joj se lepo pojavi na ekranu... cenim na latinici...

Znaci moze mrska latinica u pozadini ali ne sme da se vidi.

Ja ako ikada krocim tamo ponovo, prvo cu da se popisam na zemlju cim izadjem iz aviona.

A kako si zakljucio da je meni latinica mrska?
Zar postovanje cirilice odmah ukljucuje prezir prema latinici?
I sta vi sebi dokazujete takvim prezirom prema starom, srpskom pismu? Mislim, cemu takav bes, to su samo slova.

E

Quote from: taki on November 30, 2009, 07:26:42 PM
Quote from: Hate mail on November 30, 2009, 07:05:00 PM
Quote from: taki on November 30, 2009, 07:01:50 PM
Quote from: Ivan_D on November 30, 2009, 06:39:15 PM
Quote from: E on November 30, 2009, 06:35:49 PM
Quote from: Ivan_D on November 30, 2009, 06:31:18 PM
Samo srpski nema natpis i latinicom na koricama.
I spy with my liitle eye da ih ima jos bez natpisa latinicom ili na engleskom sta god si hteo da kazes.

aha, ako je  Srbija = Grcka onda je i Govno = Kolac. (Vidi moj tekst u postu o srbofobiji. Nasli ste opet jedan jedini primer i drzite ga se kao pijan plota)

E svarno izvini sto smo nasli primer. Ako bi se potrudili sigurno bi ih jos iskopali.
Uostalom pasos je biometrijski. Lepo teta na granici prisloni pasos na onu makinu i sve joj se lepo pojavi na ekranu... cenim na latinici...

Znaci moze mrska latinica u pozadini ali ne sme da se vidi.

Ja ako ikada krocim tamo ponovo, prvo cu da se popisam na zemlju cim izadjem iz aviona.

A kako si zakljucio da je meni latinica mrska?
Zar postovanje cirilice odmah ukljucuje prezir prema latinici?
I sta vi sebi dokazujete takvim prezirom prema starom, srpskom pismu? Mislim, cemu takav bes, to su samo slova.

Ni ja ne razumem, a topic je bas bio za slavlje posle svih ovih godina ne za popishavanje i tome slicno.

Hate mail

Ne spocitavam ja tebi dvolicnost oko "now you see it / now you don't " latinice na pasosu/u biometrijskom chipu, vec tzv. drzavi.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Wiz

Quote from: E on November 30, 2009, 07:29:04 PM
Ni ja ne razumem, a topic je bas bio za slavlje posle svih ovih godina ne za popishavanje i tome slicno.

Da, za popišavanje će biti kad ovi koji se sad raduju vide da im većina zemalja traži kao uslov za ulazak poveći devizni konto na računu, što oni nemaju. Elem, oni koji do sad nisu mogli da putuju, neće moći ni od sad.

Što se želje za emigriranjem iz Srbije tiče, sociološka istraživanja pokazuju da je ona u studentskoj populaciji čak veća nego 90-ih.

Pijanista

Ajde vise prestanite da se uplicete k'o pile u kucinu. Pasos je sasvim na mestu.

Hate mail

Jao, ne mogu da verujem! Hahahahaha! Ej Parezo, svaka ti cast brate, nasao si najgluplji avatar u "observable Universe"!

Wiz

Šta mu je to, neke mošti?

Pareski do

Quote from: Ivan_D on November 30, 2009, 07:19:35 PM
Ni jedan drugi jezik koji je pisan cirilicom ne moze savrseno da se zameni latinicom kao sto moze srpski.

Јес вала, странци откидају како добро изговарају српска имена писана Гајевом латиницом (đ, nj, lj, č, ć, ž, š), нема тог англо-, франко-, хиспано-, германофона који је омануо у изговору неке личне српске именице. Далеко смо паметнији од Руса, Бугара, Украјинаца и сличних који једноставно транскрибују своја ћирилична имена на латиницу.

Ми имамо своју латиницу (коју додуше нико сем нас и Чеха, Словенаца, Словака) ич не разбира...

E

Stvarno Pareski i tvoj avatar ko i pijanistin nema pojma.

Pijanista

Sta, ni Tuki vam se ne svidja?

Dobr, bismilahirahmanirahim! Ce vidite sad...

Pareski do

Quote from: E on November 30, 2009, 07:40:43 PM

Издржи још 25 дана, да га испратимо до капије код Св. Петра.

Онда качим овај. Може ;D

E

Wiz

Ovo je kanda neko takmičenje, ko će lepšeg pokojnika turiti na avatar.

slawen

Quote from: Wiz on November 30, 2009, 07:17:01 PM
Quote from: slawen on November 30, 2009, 06:58:27 PM
Ни до сад нормални људи нису имали проблема да добију шенгенку на годину дана

U te "normalne", razume se, ne spadaju advokati. Naime, pošto advokati stalno nešto muljaju sa porezom onda im jako teško pada kad im u nekoj embahadi traže potvrdu da su izmirili porez. Ako su mene advokati lagali, onda i ja ležem vas.

"Адвокати лажу највише" (Рајко Даниловић).
Визна либерализација би била сјајан потез да је изведена шестог октобра.
Овако, не верујем да ће баш много допринети деудбизацији сорабља.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Tromotorac

Quote from: Pareski do on November 30, 2009, 07:42:59 PM
Quote from: E on November 30, 2009, 07:40:43 PM

Издржи још 25 дана, да га испратимо до капије код Св. Петра.

Онда качим овај. Може ;D

Aha, evo konacno sad vidim kako izgleda pasos. Ivan_D je u pravu, trebalo je da na korici bude i latinicni natpis.

Ali, ako je latinica neustavna, i ako se presude ponistavaju jer su kucane latinicnom masinom, onda ta drzava ima malo precih problema...
The bums will always loose.

Hate mail

E ali onaj Parezin je lutkica u kutijici a pored je sveca sa plamenom! WTF, hilarious!

Pareski do

Quote from: slawen on November 30, 2009, 07:47:32 PM
"Адвокати лажу највише" (Рајко Даниловић).

Тај посебно, ем Црногорац, ем бивши ФПН кадар, ем социолог...

Tužni Grad

Брацики Кертес(з)у још ономад ваљала ћирилица, а вама сад одједаред не ваља ...

Бтв. мораћу изгледа јопе да вадим нови пасош, сад како вас читам ... ови ми не увалише само невидљиве акције него и стари пасош без рфид чипа ... и то плави ... гррр.

Hate mail

A zasto je JMBG tako javno otkucan na pasosu pa i na licnoj karti?

Kada jednoga dana budete imali kreditne kartice, bankovne racune - tekuce i stedne, penzijske investicije, exchange traded funds, obveznice i brokerage account, socijalno staranje, osiguranje, poreski nalog, databaze podataka krcate transakcijama, poreskim i ostalim fajlovima, svaka shusha koja radi na salteru ce svom momku Zemuncu to redovito da druka i ima da vam stigne racun of 10,000 evra za telefonski razgovor sa Sejselima ili za neki kredit koji ste podigli a da nikad niste ni znali za nj...

Wiz

Quote from: slawen on November 30, 2009, 07:47:32 PM"Адвокати лажу највише" (Рајко Даниловић).

Transkript razgovora advokata sa jednim učesnikom u postupku (nije klijent). Istina od a-š, slušao svojim ušima.

- Ali to nije istina!

A: Naravno da nije, ali ja ću tako reći ako dođe do spora.

- Ali, ali, ali to je laž!

A: Pa šta ako je laž? Moj posao je da lažem, za to me plaćaju.

slawen

Quote from: Wiz on November 30, 2009, 08:01:01 PM
Quote from: slawen on November 30, 2009, 07:47:32 PM"Адвокати лажу највише" (Рајко Даниловић).

Transkript razgovora advokata sa jednim učesnikom u postupku (nije klijent). Istina od a-š, slušao svojim ušima.

- Ali to nije istina!

Мада је притисак волонтера неподношљив...
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

slawen

Оће да цркну рвати због наших белих виза. Само ми зато мило.

Ево шта мудрују у данашњем "Јутарњем":

"...Nema žurbe za Balkan

Zna se i razlog. Ništa se važno u procesu proširenja neće dogoditi u sljedećih pet godina. Hrvatska će privesti kraju pregovore sljedeće godine i ući u EU negdje na sredini petogodišnjeg mandata nove Europske komisije. Nekoliko mjeseci nakon Hrvatske u EU bi mogao ući i Island. Iako će mnoge balkanske države "napredovati" u procesu približavanja, to neće imati veliki odjek jer će i dalje biti daleko od punopravnog članstva. Sada je gotovo sigurno da će nakon Hrvatske i Islanda trebati proći gotovo deset godina do ulaska sljedeće države, osim ako se Norveška ili Švicarska iznenada ne predomisle i apliciraju za članstvo. Pauzu u proširenju zatražili su njemački demokršćani, s čime se slažu i mnogi u Nizozemskoj te drugim EU državama. I ta će se pauza i dogoditi. Ne zbog toga što je zatražena, ali naprosto je situacija u sadašnjem procesu proširenja takva da nitko neće moći do 2018. biti spreman za članstvo...."

Ви ће нам забраните....

Pareski do

Допуна: Посао адвоката је да лаже али да му успе - да га нико не ухвати у лажи и напротив да буде награђен због лажи.

Ко може/сме сам неће бацати паре на адвоката ;D

Wiz

Quote from: slawen on November 30, 2009, 08:03:52 PM
Мада је притисак волонтера неподношљив...

Čuven je slučaj Dedinog omiljenog novinara, Pere Lukovića. Pera učestvovao u nekoj saobraćajki gde se auto u kome je bio sudario sa ciganima. Cigani doveli na sud 200 Cigana koji su posvedočili da je lično P.L. vozio.

E sad, u čemu je vic? U tome što P.L. nema vozačku dozvolu, nikad nije imao vozačku dozvolu, nikad nije vozio auto i, kako tvrdi, uopšte ne ume da vozi auto.

Hate mail

Da, slusao to. Upis.

Cista shikana, ona mucena, satrapska. Ako mu vec sude zbog sudara trebalo bi da mu sude i za voznju BEZ DOZVOLE. Ako mu ne sude i za to, onda i to za sta mu sude pada. Oh, wait, I've watched way too many American movies.

taki

Quote from: Hate mail on November 30, 2009, 07:54:18 PM
A zasto je JMBG tako javno otkucan na pasosu pa i na licnoj karti?

Kada jednoga dana budete imali kreditne kartice, bankovne racune - tekuce i stedne, penzijske investicije, exchange traded funds, obveznice i brokerage account, socijalno staranje, osiguranje, poreski nalog, databaze podataka krcate transakcijama, poreskim i ostalim fajlovima, svaka shusha koja radi na salteru ce svom momku Zemuncu to redovito da druka i ima da vam stigne racun of 10,000 evra za telefonski razgovor sa Sejselima ili za neki kredit koji ste podigli a da nikad niste ni znali za nj...

Imamo i sada veci deo ovoga sto si nabrojao...

taki

Quote from: Hate mail on November 30, 2009, 07:31:11 PM
Ne spocitavam ja tebi dvolicnost oko "now you see it / now you don't " latinice na pasosu/u biometrijskom chipu, vec tzv. drzavi.

Ma kako god okrenes nema mesta takvom nipodastavanju. Taj pasos je prosao sve njihove komisije i podkomisije. Peglali su ga dve godine dok ga nisu izdali. Da je problem bila latinica na naslovnoj strani uopste ne sumnjam da bi je bilo. Dakle, ako drugi smatraju da je taj i takav pasos prihvatljiv, a ocigledno smatraju, ne vidim zasto bi meni trebalo da bude problem?!

taki

Quote from: Wiz on November 30, 2009, 07:31:51 PM

Da, za popišavanje će biti kad ovi koji se sad raduju vide da im većina zemalja traži kao uslov za ulazak poveći devizni konto na računu, što oni nemaju. Elem, oni koji do sad nisu mogli da putuju, neće moći ni od sad.

Što se želje za emigriranjem iz Srbije tiče, sociološka istraživanja pokazuju da je ona u studentskoj populaciji čak veća nego 90-ih.

N-da, sad kad bi jos objasnio ko i kad ce da im trazi da pokazu devizni konto pa da te shvatim ozbiljno.

Prosetah se ja po Evropi proteklih par godina, sve sa cekanjem za vize, i niko mi nigde nije trazio bankovni konto niti na to ima prava, te ne znam kako ce to sad da postane znacajno kad ni minimalne provere nema.

Hate mail

Siguran sam da je Veronika besides herself od dragosti.

Hate mail

Quote from: taki on November 30, 2009, 08:31:59 PM

N-da, sad kad bi jos objasnio ko i kad ce da im trazi da pokazu devizni konto pa da te shvatim ozbiljno.

Prosetah se ja po Evropi proteklih par godina, sve sa cekanjem za vize, i niko mi nigde nije trazio bankovni konto niti na to ima prava, te ne znam kako ce to sad da postane znacajno kad ni minimalne provere nema.

Trazili su meni u Budimpesti, 1. oktobra 1999.

Ivan_D

- Ali to nije istina!

Ah, pa nesto slicno je rekla i ona Kajganicka, Bagzijeva braniteljka
If you dine with the devil bring a long spoon.

slawen

Quote from: Hate mail on November 30, 2009, 08:37:06 PM

Мора да си црномањаст...

Hate mail

Ja se izvinjavam, ali i operacija Vukovar s jeseni 1991. je prosla sve komisije i podkomisije pre odobrenja. Isto i neki drugi jos sjajni trenuci nase novije proslosti. Btw, jel' tu mislis (i) na Milosevicevu Komisiju?

Hate mail

Pijanista

QuoteTrazili su meni u Budimpesti, 1. oktobra 1999.

Sumnjiv je svato sa SAD vizurinom.

Hate mail

Cak i u odelu i sa jednom od onih so-1990's Tie Rack "Wall Street" zlatastih kravata kupljenih u WTC-u 2 godine ranije... By the way, trazio da vidi konzul licno, sjajan jedan jewboy od (tada) jedno 30-32... Kada je trazio, dao sam mu ispod saltera da vidi cagu; pogledao je i samo rekao: "Your visa will be processed, Sir. Please come back at 4:30pm to pick it up". A life-changing event.

Wiz

Prosetah se ja po Evropi proteklih par godina, sve sa cekanjem za vize, i niko mi nigde nije trazio bankovni konto niti na to ima prava

Pre nastavka performansa ispričaj narodima & narodnostima šta ti je od dokumenata bilo potrebno za dobijanje vize. Sa posebnim osvrtom na to da li si imala neku kredibilnu kreditnu karticu, koja se sama po sebi računa kao dovoljan dokaz da ćeš ako ideš na npr. 15 dana u Pariz imati dovoljno love da preživiš. Ljudi koji nisu imali tako nešto, ili nisu imali potvrdu iz banke da raspolažu sumom koja se za takav boravak smatra razumnom, morali su da traže garantno pismo od nekog tamošnjeg državljanina. Ni ova garantna pisma nisu uvek uvažavana i dešavalo se da se viza i tada odbije. Ako se ide u aranžmanu turističke agencije onda se često od njih traži neka vrsta garancije.

Šta u ovome što sam rekao nije tačno i šta tu tebi nije jasno?

Pijanista

QuoteKada jednoga dana budete imali kreditne kartice, bankovne racune - tekuce i stedne, penzijske investicije, exchange traded funds, obveznice i brokerage account, socijalno staranje, osiguranje, poreski nalog, databaze podataka krcate transakcijama, poreskim i ostalim fajlovima, svaka shusha koja radi na salteru ce svom momku Zemuncu to redovito da druka i ima da vam stigne racun of 10,000 evra za telefonski razgovor sa Sejselima ili za neki kredit koji ste podigli a da nikad niste ni znali za nj...

Bice da je mnogo Zemunaca u USA:

Identity theft:

Canada: (2006) 8000 cases. Cost: 16mil$ (0.5$ per capita)
UK: 70,000 cases 2.5Bil$
USA: 10,000,000 cases Total 54Bil$ (racunaj)

A to sto vi imate a drugi nemaju:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_statutory_minimum_employment_leave_by_country
http://en.wikipedia.org/wiki/Maternity_leave

taki

Quote from: Hate mail on November 30, 2009, 08:37:06 PM

Ti si se iseljavao, isao na duzi vremenski period na studije, a mi pricamo o turistickim vizama. I meni su trazili kad smo uzimali iseljenicku za Kanadu 2000.

Pijanista

Lova je potrebna i Amerima koji traze vizu za Srbiju, nije tu Srbija nikakav izuzetak.

http://www.serbiaconsulatenyc.com/en/vize.html

taki

Quote from: Wiz on November 30, 2009, 09:01:29 PM
Prosetah se ja po Evropi proteklih par godina, sve sa cekanjem za vize, i niko mi nigde nije trazio bankovni konto niti na to ima prava

Pre nastavka performansa ispričaj narodima & narodnostima šta ti je od dokumenata bilo potrebno za dobijanje vize. Sa posebnim osvrtom na to da li si imala neku kredibilnu kreditnu karticu, koja se sama po sebi računa kao dovoljan dokaz da ćeš ako ideš na npr. 15 dana u Pariz imati dovoljno love da preživiš. Ljudi koji nisu imali tako nešto, ili nisu imali potvrdu iz banke da raspolažu sumom koja se za takav boravak smatra razumnom, morali su da traže garantno pismo od nekog tamošnjeg državljanina. Ni ova garantna pisma nisu uvek uvažavana i dešavalo se da se viza i tada odbije. Ako se ide u aranžmanu turističke agencije onda se često od njih traži neka vrsta garancije.

Šta u ovome što sam rekao nije tačno i šta tu tebi nije jasno?

Opet se sluzis poluistinama.
Kreditna kartica moze da se dobije na osnovu veoma male sume na racunu, cak i plate koja je ispod prosecne. Na njoj ne pise sta ti imas na racunu. Da, kopiras je, prilozis sa dokumentima i to je to. Niko me nikada nije pitao da li sam je dobila na osnovu plate od 200 eura ili 1200 eura.

Pijanista

Ne znam kako je u Srbiji, ali ovde ne treba ni kartica da bi Big Brother proverio koliko love imas, kad i gde je trosis, kakav ti je kreditni rejting...

Wiz

Quote from: Pijanista on November 30, 2009, 09:11:05 PM
Lova je potrebna i Amerima koji traze vizu za Srbiju, nije tu Srbija nikakav izuzetak.

Tačno ("- Proof of sufficient funds in hard currency"), nije nikakav izuzetak, upravo o tome i pričam. Do sada su te provere rađene prilikom procedure izdavanja viza. Sad, pošto su vize ukinute, posedovanje dovoljne količine novca biće neophodan uslov za ulazak u neku zemlju EU.

Niti sam ovo ja izmislio, niti je to što pričam neka ne znam kakva tajna, svako ko je upućen zna da upravo tako stoje stvari.

taki

Quote from: Pijanista on November 30, 2009, 09:15:37 PM
Ne znam kako je u Srbiji, ali ovde ne treba ni kartica da bi Big Brother proverio koliko love imas, kad i gde je trosis, kakav ti je kreditni rejting...

Uveli ga i ovde pre godinu, dve dana...

Pijanista

Pa to je sasvim OK, putovanje nije pravo vec privilegija. To sto ne moze svako do Amsterdama, Pariza ili Vankuvera  8) nije nikakva diskriminacija

taki

Quote from: Pijanista on November 30, 2009, 09:19:23 PM
Pa to je sasvim OK, putovanje nije pravo vec privilegija. To sto ne moze svako do Amsterdama, Pariza ili Vankuvera  8) nije nikakva diskriminacija

Tacno, nego me bas zanima mehanizam provere o kom prica W. Kako ce znati koliko imam na racunu u trenutku kad izadjem iz aviona ako pre toga ne moram ama bas nista da uradim osim da kupim kartu. Ili zamisli jos mracniji scenario... sednem u auto, pa me cak ni ne zaustave na granici... ne registruju da sam usla...

Wiz

Quote from: taki on November 30, 2009, 09:13:53 PM
Kreditna kartica moze da se dobije na osnovu veoma male sume na racunu

Kakvim poluistinama? Tačno sam znao da si imala kreditnu karticu, jer je to bio jedini način da uđeš u EU a da ti ne traže ćagu iz banke ili garantno pismo Ti, koja si tu činjenicu prećutala, služiš se poluistinama, a ne ja.

Kreditnu karticu ne može dobiti praktično niko ko nema redovan prihod (može, po posebnom zahtevu, uz veoma veliki depozit, reda nekoliko desetina hiljada evra). E, pre nego što nastaviš sa dijarejom pogledaj podatke o stopi nezaposlenosti u Srbiji.

Dakle, kao što rekoh: Oni koji su mogli do sad, moći će i od sad. Oni koji nisu mogli do sad, ni od sad neće moći. QED.

Pijanista

Pa ne znam, moguce je da na osnovu kartice utvrde da li si finanskijski odgovorna osoba. Ne mogu nikad sa sigurnoscu, to je normalno. Ideja je da minimalizuju rizik, a da pri tom sto manje ometaju putnike. Kompromajz.

taki

Quote from: Wiz on November 30, 2009, 09:21:52 PM
Quote from: taki on November 30, 2009, 09:13:53 PM
Kreditna kartica moze da se dobije na osnovu veoma male sume na racunu

Kakvim poluistinama? Tačno sam znao da si imala kreditnu karticu, jer je to bio jedini način da uđeš u EU a da ti ne traže ćagu iz banke ili garantno pismo Ti, koja si tu činjenicu prećutala, služiš se poluistinama, a ne ja.

Kreditnu karticu ne može dobiti praktično niko ko nema redovan prihod (može, po posebnom zahtevu, uz veoma veliki depozit, reda nekoliko desetina hiljada evra). E, pre nego što nastaviš sa dijarejom pogledaj podatke o stopi nezaposlenosti u Srbiji.

Dakle, kao što rekoh: Oni koji su mogli do sad, moći će i od sad. Oni koji nisu mogli do sad, ni od sad neće moći. QED.

Wizarde, ja odavno imam kreditnu karticu kao vecina ljudi na ovom svetu u XXI veku, i nema potrebe da to krijem. Podrazumeva se da su trazili kopiju. Ali bez ikakve cifre koja stoji iza nje ili kazes da to nije tacno.

a nezaposlen svet ni iz Nemacke ne moze bas da se naputuje svetom, a kamoli odavde. tu kategoriju zaista nisam razmatrala.