U ceskoj pre 20 godina osudili jednog lika sto je zapoceo hot-line biznis jer je navodno narucio ubistvo svoje zene. Lik je bio maksimalno ostentatious na seljacki nacin i privlacio dosta paznje na sebe sredinom devedesetih. Onda mu je zena sa kojom se razvodio ubijena i cini mi se da nikad nisu nasli ubicu, ali su svejedno (valjda za svaki slucaj) osudili njega na 20 godina za narucivanje tog ubistva. Go figure.
Elem, nedavno ga pustili i posle par meseci ga intervjuisali i pitali sta misli o Ceskoj Republici danas i koliko se sve promenilo za 20 godina.
On rekao da su napravili od zemlje “chudobinec” (худобинец), sto nije rec sama po sebi vec je izvuceno od reci “chudoba” sto znaci siromastvo.
Imam ja jednog druga i bio u Spaniji na letovanju i ja ga pitam kako je bilo a on mi kaze “veliki chudobinec, kako je moglo da bude”. Pitam ga gde je bio, koliko je potrosio i sl. i posto mi je da je suma koju je tamo potrosio bila dosta velika pitao sam da li je nesto kupio. A on mi kaze “kako sam mogao da kupim nesto u mestu gde je beda, glad i smrt”
Elem, zasto vam sve ovo pricam. Ulazimo u ZG danas i prvo rec koja mi je pala na pamet je bila “chudobinec”. Bio sam jos pun entuzijazma i rek’o sebi, dobro, ovo je samo predgradje, sigurno su stvari mnogo bolje blize centru. Dosli u centar gde imamo stan (recimo 5-10min peske od Trga Bana Jelacica). Stvari su nesto bolje, ali i dalje sve izgleda kao u chudobincu. Ne preterano cisto, fasade po zgradama oronule i to po samom centru. Neke izgledaju kao da nisu renovirane od Austrougarske. Ljudi izgledaju dosta siromasno. U samom centru. Gomila nekih cudnih ljudi. Znam da su praznici i da je mnogo ljudi na odmorima, ali ove sto sam video izgledaju neprilicno.
Nisam ocekivao Prag, ali ocekivao sam manju, malo skromniju verziju Praga. Lviv u siromasnoj Ukrajini izgleda do jaja. Pogotovo centar. Svugde cvece, relativno cisto, nasmejani ljudi koji setaju gradom, ulicni sviraci i razni performeri. Ovaj chudobinec ovde je izgledao (disclaimer: 1st day impressions) maksimalno sumorno. Jos sam u shocku. Ziveo sam u ubedjenju da je ZG pravi evropski grad, nasmejan, veseo, da su hipsteri na svakom cosku, da je pun kafica gde ljudi sede, da ima svugde cveca. Assumptions, assumptions.
Oksi koja je bila vise nego zagrejana za ideju da se preselimo ovde, kad je ovo videla i kad potom sam okomentarisao da je ovde prilican chudobinec samo je rekla da je i sama ocekivala drugaciji grad i da joj cela ideja vise ne izgleda tako sjajno. Jos je rekla “ako se ne osecas dobro u Pragu idi u Lviv svake 3 nedelje, ovo ovde nije resenje”
Kazem, samo smo jedno poslepodne ovde, sutra idemo da pogledamo par stanova i mozda cemo imati drugacije utiske kad vidimo grad malo bolje. Ali prvi utisci nisu spektakularni.
Najvise me cude ti ljudi, kako izgledaju, kako su obuceni… Neocekivano u najmanju ruku. Nisam bio u BG 2 godina, Oksi je bila sa malim pre par meseci i kaze da je BG oronuo, ali pre par godina mi je centar BG izgledao puno bolje nego centar ZG danas. Moguce je da sam samo razocaran jer sam ocekivao mali Prag, a nasao nesto mnogo manje sjajno.
Nego gde je Hate? Nema ga vec par dana, a nestao je tokom vikenda. Sto je kriticno vreme za njega. Valjda nije umro ili sto je verovatnije ubio se. Ja bih se verovatno ubio da sam on. Ali on je stronger build, a i navikao je. Kakogod, drzacu vas sve licno odgovornim ako mu se nesto desilo zbog toga sto set ga ismejavali i niste mu pruzali podrsku.
Pogotovo ti Mirabella sa svojim arogantnim, oholim, border-line snobovskim pogledima na svet i nipodostavanju svega ostalog. Nije vam bilo dosta sto se mene oterali odavde jednom, morali set i na njega da se okomite. Sram vas bilo. Zlo mi je od vas svih. Pogotovo od Daisy i Superhika.